EVENIMENT
Incidente grave la Penitenciarul Gherla, în ultimele zile: luare de ostatici, agresiuni și automutilări. Apel la protest

Tot mai multe incidente grave au fost semnalate recent la Penitenciarul Gherla, ridicând semne de întrebare cu privire la managementul instituției. Un deținut a luat ieri ostatic un alt deținut, fiind raportate și cazuri de agresiune și autorănire.
Un deținut a fost luat ostatic de către alt deținut, ieri la Penitenciarul Gherla. Niciun membru al personalului nu a fost rănit, însă incidentul face parte dintr-o serie de evenimente ce scot la iveală vulnerabilitățile sistemului.
Tot mai multe incidente la Penitenciarul Gherla
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) avertizează că astfel de evenimente ar putea deveni din ce în ce mai frecvente dacă problemele de conducere nu sunt rezolvate.
„DISOLUȚIA Poliției Penitenciare începe de la Penitenciarul Gherla. Agenți umiliți din cauza incompetenței și infertilității minții unor șefi lași, proști și ticăloși.
Ieri, la Penitenciarul Gherla a avut loc o luare de ostatici. Din fericire pentru siguranța personalului, a fost luat ostatic un deținut. Se pare că ceea ce a prevăzut FSANP s-ar putea să se întâmple mult mai repede, iar un polițist de penitenciare să fie victima incompetenței unor șefi din penitenciarul respectiv”, a declarat Cosmin Dorobanțu, președintele FSANP.
Personalul de la Penitenciarul Gherla, umilit
Tot la Penitenciarul Gherla, o asistentă a fost atacată de o deținută care a aruncat cu urină asupra ei. Președintele sindicatului arată că incidentul a fost mușamalizat de conducerea penitenciarului, trăgând un semnal de alarmă la Direcţia Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar (DSDRP), însă până acum nu au fost găsite soluții.
„Alaltăieri, o deținută a aruncat cu urină pe o colega de-ale noastre (asistentă), iar cazul a fost mușamalizat de către factorii de conducere ai Penitenciarului Gherla. Ieri și azi am fost la DSDRP să trag, încă o dată, un semnal de alarmă. DSDRP e neputincios. Ofițerii de la DSDRP nu au soluții. Voi discută zilele următoare și cu directorul direcției DSDRP – Marian ILIE, cu DGA – Claudiu ROMÂNU si cu DG – Dan HALCHIN (primii doi sunt în concediu)”, a mai semnalat Cosmin Dorobanțu, președintele FSANP.
Apel la proteste
În urma acestor evenimente, FSANP face apel la proteste la Penitenciarul Gherla, Agenția Națională a Penitenciarelor (ANP), Ministerul Justiției și alte instituții relevante.
Sindicatul cere măsuri urgente pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente și pentru a proteja personalul penitenciarului.
„Stimați colegi, membri FSANP, eu vă sugerez ca după perioada concediilor, după consiliul federativ FSANP, să organizam un protest la Penitenciarul Gherla, urmat de unul la ANP și apoi un altul la MJ, Guvern, Președinte, Partide etc. ca semnal de alarmă pentru că polițiștilor de penitenciare (agenți) de la Penitenciarul Gherla le-a ajuns cititul la os.
Corupția (mica corupție) manifestată prin imbecilitatea, tupeul, delăsarea și incompetența unor șefi vor afecta întregul sistem penitenciar, întrucât deținuții transformați în «spartani» la Penitenciarul Gherla se plimba in toate pușcăriile, virusând și ceilalți deținuți. (…) Azi, deținuții aruncă cu urină și fecale pe noi, mâine ne iau ostatici, iar poimâine ne vor ucide. Haideți, să nu fim și noi complici!”, mai arată președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.
Mai multe cazuri de violență și autovătămare, semnalate recent
Pe lângă luarea de ostatici și agresiunea asupra asistentei, Penitenciarul Gherla a înregistrat alte cazuri grave, în ultimele zile.
De exemplu, marți, 30 iulie, un deținut a raportat că a fost agresat sexual de un alt deținut. Deși nu au fost găsite urme de violență, incidentul a fost raportat autorităților competente. Tot marți, un deținut a amenințat un alt deținut cu un obiect ascuțit și a fost imobilizat de echipa operativă specială. Ambii deținuți au fost tratați pentru răni minore.
În noaptea de marți spre miercuri, un deținut și-a introdus voluntar un cui în frunte în urma unei dispute cu un coleg de cameră. Acesta a refuzat îngrijirile medicale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Fostul președinte de la CFR Cluj, Iuliu Mureșan, își vede vechea echipă favorită la titlu. Judecat într-un dosar de delapidare alături de fostul patron Paszkany Arpad, Mureșan este convins că CFR Cluj poate reuși chiar și eventul.
„CFR-ul eu cred că are șanse mari la titlu. Este o echipă consistență și joacă bine. E singura contracandidată a FCSB-lui. Echipa s-a sudat din nou și se vede că se înțeleg toți foarte bine între ei acum. Din ce știu eu nu au nici probleme financiare și lucrurile sunt OK. Asta se vede și de aceea echipa joacă bine. Dan Petrescu asigură echilibru, consistență și tot ceea ce trebuie pentru a face performanță.
Fostul președinte de la CFR Cluj își vede vechea echipă FAVORITĂ la titlu
Plus că CFR-ul are la fel ca FCSB acest ADN de campion. Sunt singurele două cluburi care au asta și mulți ani de acum încolo se vor lupta pentru titlu. Eu cred că CFR Cluj e favorită și la câștigarea Cupei României și la campionat pentru că sunt subiectiv. Nu au mai luat Cupa de când am fost eu.
În acea perioadă s-a cucerit de 4 ori acest trofeu. De când am plecat eu nu le-a mai ieșit. Nu știu din ce motive. Noi am acordat mereu atenție acestei competiții. Ultima oară a fost în 2016 când am întors cu Dinamo de la 0-2 la pauză și am câștigat cu 3-2. O amintire frumoasă”, a spus Iuliu Mureșan.
Fostul președinte e de părere că Louis Munteanu e un jucător unicat în SuperLiga: „E cel mai bun jucător din campionat. E cel mai prolific atacant, cu 20 de goluri. Nu în fiecare campionat e un atacant care să marcheze atât de mult. E foarte greu să mai găsești astfel de jucători. Sigur se va transfera la o echipă mai bună de afară și pe o sumă frumoasă. Nu e ușor să dai atâtea goluri în niciun campionat din Europa”, a mai spus fostul oficialul al lui CFR Cluj în exclusivitate pentru Fanatik.
Întrebat despre procesul legat de delapidarea a 10 milioane de euro din conturile clubului, Iuliu Mureșan nu s-a arătat îngrijorat: „Așa zisele fapte sunt prescrise și vedem. Au trecut atâția ani. Eu nu mă consider vinovat în niciun fel. Vom face contestație”.
Foto: Fanatik
EVENIMENT
UPDATE FOTO. Accident între o mașină și un troleibuz, pe Bulevardul 21 Decembrie din Cluj-Napoca. A intervenit descarcerarea

Pompierii clujeni au intervenit joi dimineață cu un modul de descarcerare la un accident petrecut pe Bulevardul 21 Decembrie, între o mașină și un troleibuz.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit de puține momente pentru descarcerarea unui bărbat rămas blocat într-un autoturism implicat într-un accident rutier pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din municipiul Cluj-Napoca. În acest eveniment a fost implicat și un troleibuz, însă, din fericire, pasagerii acestuia nu au suferit leziuni și nu solicitat consult medical.
La fața locului au acționat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
Pompierii au acționat cu echipamentele din dotare pentru extragerea bărbatului, astfel încât să nu-i fie agravate leziunile suferite, fiind predat ulterior, în stare de conștiență și cooperant, echipajului SAJ în vederea transportului la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„În data de 10 aprilie, în jurul orei 09.50, a fost înregistrat un accident rutier pe B-dul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca.
Din primele cercetări efectuate a reieșit că, un bărbat de 54 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, la volanul unui autoturism, la pătrunderea în drumul principal ar fi intrat în coliziune cu un mijloc de transport în comun, respectiv cu un autobuz, care circula pe direcția cartierului Mărăști înspre zona centrală, condus de un tânăr de 23 de ani.
În urma impactului, băbatul de 54 de ani a fost evacuat din autovehicul cu ajutorul unui echipaj din cadrul ISU Cluj, și a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat la o unitate medicală pentru un consult de specialitate.
Ambii conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, a transmis IPJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Undă verde de la Guvern pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Costurile urcă la 9,3 miliarde lei

Undă verde din Guvern pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului. A fost aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici.
Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința executivului de miercuri, 9 aprilie, actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţii „Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj.
„Au fost aprobate mai multe proiecte care au ca susținere finanțările și expertiza Uniunii Europene. (…) Sunt susținute în continuare investițiile pentru infrastructura de transport – varianta ocolitoare a municipiului Baia Mare și Centura Metropolitană Cluj”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Costuri mai mari pentru centură
Este vorba despre o majorarea costurilor proiectului de la 8,6 miliarde de lei la 9,3 miliarde de lei, cauzată de creșterea prețurilor materialelor de construcții. Noii indicatori tehnico-economici au fost aprobați de consiliul local în luna februarie 2025, fiind ultima etapă necesară încheierii licitației pentru tronsonul 2 al proiectului.
„Investițiile în infrastructură continuă atât la București, unde am văzut în această dimineață că se lucrează la extinderea rețelei de metrou, cât și la Baia Mare și Cluj. (…) la Cluj se va construi centura metropolitană. Ambele etape ale acestui proiect de investiții sunt estimate la 9,3 miliarde de lei, după reaprobarea indicatorilor tehnico-economici care au ținut cont de evoluția costurilor materialelor de construcții. Lungimea totală este de 42,13 km, iar termenul de execuție patru ani. Acest proiect de infrastructură rutieră este finanțat din fonduri europene, dar și de la bugetul de stat și va avea, evident, o contribuție substanțială, de asemenea, la tot ce înseamnă viața economică și socială în acea regiune”, a declarant, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Dimex-2000 va realiza tronsonul 2
Asocierea formată din Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Aceștia au depus singura ofertă în cadrul celei de-a doua licitații pentru tronsonul 2, după ce la prima nu a participat nicio firmă.
Finanțarea proiectului va fi făcută din fonduri nerambursabile din cadrul Programului Transport 2021-2027, fonduri de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, cât și prin alte surse legale.

O mașină își petrece rar întreaga viață într-o singură țară. De cele mai multe ori, după câțiva ani de utilizare, vehiculele sunt vândute și exportate în alte țări. În România, majoritatea mașinilor second-hand importate provin din Germania și Franța, tendință care a rămas constantă în ultimii ani. Cu toate acestea, un studiu al companiei de date auto carVertical arată că vehiculele aduse din afara granițelor vin adesea la pachet cu probleme serioase, precum odometre date înapoi, sau cu defecte ascunse.
Cumpărătorii din România preferă mașinile din Europa de Vest
Cele mai multe vehicule importate în România provin din Europa de Vest. Dintre toate vehiculele importate verificate de carVertical în 2024, 32,3% au provenit din Germania, 17% din Franța, 11,7% din Belgia, 11,2% din Italia și 7% din Olanda.
„Cumpărătorii români au o preferință puternică pentru mărcile germane precum BMW, Audi și Volkswagen, așa că nu este surprinzător faptul că majoritatea vehiculelor sunt importate din Germania. Multe mașini din Germania revin la dealeri după 3-5 ani de când au fost cumpărate de noi, creând un stoc mare de mașini relativ noi și bine întreținute, care sunt apoi vândute în țările din Europa de Est”, explică Matas Buzelis, expert în piața auto din cadrul carVertical.
STUDIU. Românii preferă mașinile RULATE importate din Germania, Franța și Belgia
Adriana Marina, Director Comercial Mașini Rulate la Țiriac Auto, una dintre cele mai mari rețele de dealeri auto din România, confirmă că există o preferință clară în rândul cumpărătorilor români pentru mașinile second-hand de import: „Motivele principale sunt legate de gradul mai mic de uzură având în vedere că vehiculele din țări precum Germania, Suedia sau Olanda tind să fie mai bine întreținute datorită infrastructurii rutiere mai bune și a efectuării reviziilor la timp. Mașinile din Olanda și Germania, în special, se remarcă adesea în ceea ce privește starea tehnică, istoricul complet de service și un kilometraj anual redus.”
Mașinile importate nu sunt mereu varianta cea mai bună – unele au odometrul manipulat
Mulți cumpărători de mașini second-hand din România preferă vehiculele de import, dar Buzelis avertizează că este riscant să vă grăbiți să achiziționați un vehicul fără a-i face o verificare adecvată. Un număr mare de vehicule importate au kilometrajul dat înapoi sau defecte ascunse. Mai mult, multe mașini avariate în urma unui accident sunt reparate folosind piese ieftine, neoriginale, ceea ce poate duce la probleme de fiabilitate mai târziu.
Potrivit studiului carVertical, mașinile importate din Polonia au avut cel mai des odometrul manipulat, 14,3% dintre vehiculele verificate prezentând discrepanțe. Urmează îndeaproape SUA (13,9%), Spania (10,5%), Italia (10,3%) și Danemarca (8,5%).
„Rămânem vigilenți în ceea ce privește potențialele riscuri cum ar fi daunele ascunse sau fraudele care implică modificarea odometrului”, adaugă Adriana Marina de la Țiriac Auto. „Am observat că astfel de probleme tind să fie mai frecvente când vine vorba despre importurile din anumite țări. De exemplu, Italia și Polonia tind să aibă o incidență mai mare de mașini cu kilometraje date înapoi. Pe de altă parte, Franța este cunoscută pentru vehiculele cu interioare excesiv de uzate, chiar și atunci când au un kilometraj relativ scăzut.”
Este dificil de descoperit locul în care a fost dat înapoi un odometru. Adesea, o mașină sosește din străinătate cu un anumit kilometraj, dar vânzătorii locali manipulează citirea contorului de parcurs pentru a-i umfla prețul de vânzare. Prin urmare, frauda se poate produce local și nu în țara din care este importată mașina.
„Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice istoricul mașinilor”
„Deoarece țările nu fac întotdeauna schimb de date despre istoricul vehiculelor, vânzătorii necinstiți au de câștigat. Este esențial ca furnizorii de date și companiile din domeniul auto și cel al asigurărilor să partajeze datele despre autovehicule pentru a crește transparența pe piață. În unele cazuri, cumpărătorii nici măcar nu își dau seama că mașina lor a fost importată. Acest lucru permite ascunderea unor probleme grave, cum ar fi accidente anterioare, kilometrajul real sau chiar înregistrările de furt”, avertizează Buzelis.
Cumpărătorii sunt sfătuiți să verifice istoricul mașinilor și să confirme originea acestora, iar la final să le ducă la un service profesionist pentru a le evalua starea reală.
Merită luată în considerare și cumpărarea unui vehicul de la dealeri profesioniști. Uneori este mai bine să faceți asta decât să cumpărați de la persoane fizice deoarece aceste companii verifică vehiculele în prealabil și oferă adesea acces la istoricul de service, tranzacții securizate, asistență post-vânzare și posibilitatea de returnare. Țiriac Auto, de exemplu, oferă multe dintre aceste avantaje și atenuează riscul prin prioritizarea achizițiilor din surse de încredere cum ar fi licitațiile oficiale ale mărcilor auto, reprezentanțele autorizate și companiile de renume de management de flote.
Metodologie
Studiul carVertical a analizat rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024. Mașinile importate au fost împărțite în funcție de țara de origine, numărate și transformate în procente raportate la total. Ulterior, s-a întocmit un clasament. Țările în care mașinile exportate sunt cele mai predispuse la a avea odometrele modificate au fost identificate prin selectarea celor mai mari zece piețe de import din fiecare țară; ulterior, clasamentul s-a întocmit în funcție de procentul de vehicule care aveau kilometrajul dat înapoi.