ACTUALITATE
Incendiu la un apartament din Mănăștur. O tânără a primit îngrijiri medicale
ISU Cluj anunță că o autospecială a fost alertată, în cursul nopții trecute, pentru a stinge flăcările care se manifestau în fața ușii unui apartament dintr-un bloc de locuințe, situat pe strada Bucegi din municipiul Cluj-Napoca.
”Solicitarea a venit în jurul orei 24.10, iar locatarii blocului au reușit să controleze focul până la sosirea pompierilor, astfel încât acesta nu s-a extins în interiorul apartamentului și au asigurat condițiile pentru ca o tânără, de cca 30 de ani, să se poată auto-evacua din apartamentul în fața căruia s-a manifestat arderea. Aceasta a fost consultată de către un echipaj de prim ajutor SMURD fără a fi necesar transportul la spital”, au spus pompierii clujeni.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Nicolae Ciucă dezvăluie coperta cărții sale, ”În slujba țării”, într-un videoclip despre cariera militară
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, candidatul liberal la funcția de președinte al României, dezvăluie coperta cărții sale, ”În slujba țării”, într-un videoclip despre cariera miliară, volumul urmând să fie lansat în această lună.
”Îmi iubesc țara și nu uit nicio clipă că jurământul pe care l-am depus, ca ostaș în slujba României, e să îmi apăr patria.
Și asta nu se face doar cu arma în mână.
Se face cu inima curată și cu gândul că după noi rămân doar lucrurile bune pe care le-am făcut. Oriunde ne-am afla și oricât de tulburi ar fi vremurile pe care le trăim‟, a spus Ciucă.
”Sunt gândurile mele”
Acesta a precizat că paginile acestei cărți sunt despre el: ”Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic. Sunt despre viața mea, cea din spatele pupitrului, microfonului sau televizorului, despre experiențele mele personale și profesionale, dar și despre viziunea mea pentru România viitorilor ani.
Nicolae Ciucă a explicat și de ce a fost nevoie de o astfel de carte.
”Pentru că s-a vorbit mult despre faptul că “nu sunt din filmul acesta”, al politicii românești. Și e adevărat. Nu sunt un om politic tipic.
Și veți vedea în această colecție de gânduri și povești de viață care e crezul meu. Sunt un om muncitor, cu credință și frică de Dumnezeu”, a afirmat candidatul PNL la prezidențiale.
EDUCATIE
Elevii beneficiază de transport gratuit cu trenurile CFR, pe orice distanță, în baza carnetului
CFR Călători transmite, în pragul începerii noului an școlar, că elevii beneficiază de transport gratuit cu trenul, în baza carnetului sau legitimației de elev.
În contextul începerii anului școlar, CFR Călători reamintește că elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, de:
- bilete de călătorie gratuite în trafic intern, la toate categoriile de trenuri (R, IR, IC), clasa a 2-a și tarif de rezervare gratuit pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare;
- abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri.
- pentru călătoria la clasă superioară sau la vagoanele de dormit şi cuşetă, elevii vor achita integral diferențele tarifare și tariful de rezervare.
Reducerea se aplică doar pentru carnetele vizate
Reducerea de 100% se aplică în baza carnetului legitimației de elev cu viza pentru anul şcolar în curs sau a adeverinţei şcolare valabilă pentru anul școlar în curs.
Conform prevederilor legislative în vigoare, acordarea facilității de gratuitate în baza vizei anului şcolar 2023-2024 se poate face numai pentru călătoriile care se efectuează până la data de 30.09.2024 inclusiv.
Excepție fac elevii care au înscris pe carnet „an terminal”, care nu mai beneficiază de această facilitate începând cu data de 9 septembrie 2024.
De la data de 1 octombrie 2024, facilitățile acordate elevilor la călătoria cu trenul se vor acorda numai în baza documentelor vizate pentru anul şcolar 2024/2025.
De unde pot fi cumpărate bilete și abonamente gratuite?
Emiterea biletelor și abonamentelor de călătorie pentru elevi:
Biletele de călătorie gratuite se pot procura de la:
– Casele de bilete din stațiile de cale ferată cu personal propriu și agențiile de voiaj CFR Călători;
– Personalul de tren, în următoarele situații:
- stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare;
- îmbarcarea se face în afara programului de lucru al caselor se bilete;
- stația cf de îmbarcare nu este deservită de personalul aparținând CFR Călători;
- în cazul în care călătorul prezintă un bilet eliberat în tren valabil la un tren care a sosit în stația de îmbarcare pentru noul tren într-un interval de până la 15 minute – cu condiția prezentării imediat după urcarea în tren la personalul de tren;
– Automatele de bilete ale CFR Călători amplasate în stații, precum și ONLINE, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete, care se efectuează o singură dată pentru fiecare an şcolar si emiterea unui ID.
Abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite se pot procura de la:
- casele de bilete pe suport tip carton din agențiile de voiaj CFR Călători și stațiile cu personal propriu;
- automatele de bilete ale CFR Călători, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete
- prin aplicațiile descărcabile pe telefon sub formă de cod QR cu elemente dinamice, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete.
Documente necesare
Documente necesare la emiterea biletelor/abonamentelor de călătorie la casele de bilete și în tren:
Pentru emiterea biletelor și abonamentelor de călătorie lunare gratuite pentru elevi, este necesară prezentarea următoarelor documente:
- carnetul/legitimația de elev prezentat/ă în original, care are înscris/ă nume și prenume elev, codul numeric personal al elevului și este vizat de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs;
- sau adeverinţa doveditoare a calității de elev emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original; adeverința trebuie să corespundă modelului prevăzut în H.G. nr. 810/2023.
- sau adeverință colectivă emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original; această adeverință este folosită numai în cazul călătoriei elevilor în grup; adeverința trebuie să corespundă modelului prevăzut în H.G. nr. 810/2023.
- nu vor fi acceptate alte tipuri/modele de adeverințe pentru emiterea biletelor/abonamentelor de călătorie pentru elevi.
La verificarea în tren, elevii trebuie să prezinte următoarele atât biletul sau abonamentul de călătorie, cât și un document de identitate și carnetul/legitimația de elev în original.
EVENIMENT
Cum se prepara silvoiul în satele clujene. Ce prune erau considerate cele mai bune și cum se păstra cât mai mult
Silvoiul, silvoizul, silvoița, sâlvărița sau orice alt nume cunoașteți, este deliciosul magiun de prune preparat toamna pentru a îndulci puțin serile reci de iarnă.
Silvoiul, cum i se spune în satele clujene, se făcea și încă se face fără a folosi zahăr și este un produs numa’ bun pentru zilele de post.
Cum se prepara silvoiul în satele clujene. Ce prune erau considerate cele mai bune și cum se păstra cât mai mult
„Prunele bistriță, cele mai bune pentru silvoi, să strânjeu când erau coapte bine, bine, să șie roșu mijlocu’ la ele.
După ce le deojdeoși, tăt pui în cazan până să face pcisălița. Ahaia o iei din cazan, o strecuri p’ân strecurător, ca să nu rămâie cojile, o strecuri până să gată prima căldare. Apoi tât așe, faci a doua șî a tria căldare.
Din tri căldări de pcisăliță iesă una de silvoi. Pui în căldare pă rând pcisălița și să șerbe, mestecând întruna cu mestecălău (o botă care, la capăt, spre căldare, are două scânduri sub formă de cruce, care să așază pă fundu’ căldării, ca să nu să leje de căldare) ”, a povestit lelea Aurică a lu’ Mnihai, ceterașu’ din Ceaba, județul Cluj pentru specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Mămăligă, plăcinte și clătite cu silvoi
Un lucru demn de amintit, spun specialiștii clujeni, este faptul că la silvoi nu se pune deloc zahăr.
În zilele de post se prepară mămăligă cu silvoi, plăcinte șî lipcii (clătite) cu silvoi.
Pentru că cel făcut exact așa cum trebuie are densitate mare și este foarte gros, acesta se diluează cu puțină apă călduță pentru a-l subția.
Silvoiul se păstrează cel mai bine în oale de lut, fiind comestibil stând și doi sau chiar trei ani.
Foto: Strânsul prunelor la Șigău, județul Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj
POLITICA
George Simion: „Fiecare român contează pentru noi și fiecare copil al României are dreptul la educație”
Președintele AUR, George Simion, a prezentat, miercuri, planul de măsuri pentru educație într-o școală publică din comuna Gura Ialomiței, județul Ialomița. Candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale a declarat că, așa cum arată astăzi școala, mâine va arăta țara, iar astăzi „școala este distrusă sistematic, programatic, sistemul educațional este subfinanțat și de acolo trebuie să pornim toată discuția noastră”
„Sper că nu o să apară voci care spun ce treabă are președintele țării cu sistemul educațional, dacă e vorba de George Simion, candidat la alegerile prezidențiale.
Pentru că în momentul în care actualul președinte al țării a prezentat România Educată, eu știu că multe forțe din societate, din rândul părinților, din rândul profesorilor, din rândul inspectorilor școlari și al comunităților locale, și al ministerelor, și-au dat concursul pentru a-și aduce contribuția la planul România Educată, care s-a transformat în planul România Eșuată. România Eșuată de astăzi înseamnă că 47% din tineri nu înțeleg un text simplu.
Cum arată școala, va arăta țara
Cum arată astăzi școala, mâine va arăta țara. Și, din păcate, astăzi școala este distrusă sistematic, programatic, sistemul educațional este subfinanțat și de acolo trebuie să pornim toată discuția noastră.
În momentul în care nu aloci o finanțare corespunzătoare către sistemul educațional, cum au făcut unele state care au avut succes, de exemplu Coreea de Sud sau Finlanda, și altele amintite de domnul Radu Baltasiu, propunerea noastră de ministru al Educației, ajungi în situația în care cei n-au dat BAC-ul sau n-au dat BAC-ul la timp, sau nu se știe dacă au dat BAC-ul, dar au făcut o facultate, să te conducă”, a spus liderul AUR.
George Simion a transmis un mesaj clar către cadrele didactice, elevii și părinții din România cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar.
Fiecare copil are dreptul la educație
„Fiecare român contează pentru noi și fiecare copil al României are dreptul la educație: și cel din mediul rural, și cel din mediul urban, și cel din București, și cel din Gura Ialomiței și cel din Carei. Fiecare român contează. Planul Simion își propune crearea de egalitate de șanse pentru copiii României. Atenție! Egalitate de șanse, nu egalitate de rezultate”, a declarat George Simion.
Acesta a precizat că una din direcțiile principale ale AUR pentru învățământul românesc este finanțarea, repornirea, susținerea școlilor profesionale și de meserii, și, totodată, susținerea învățământului dual.
Uniforme pentru elevi
„Înțelegem că trăim în anul 2024, că viitorul este IT-ul, dar majoritatea copiilor români în momentul ăsta nu ajung să facă o facultate. Suntem pe penultimul loc în Europa la absolvenți de studii superioare și totodată nu fac nici măcar o școală profesională și nu se aleg cu nicio meserie. Ajung muncitori necalificați și tocmai de aceea au de suferit dacă lucrează în țară sau cei mai mulți dintre ei lucrează în străinătate pe salarii mult mai mici decât ale colegilor”, a spus liderul AUR.
Potrivit acestuia, AUR propune reintroducerea uniformelor obligatorii pentru a nu mai crea diferențe între elevi, iar bursele și inclusiv finanțarea locurilor la stat, la nivel universitar, trebuie acordate exact celor care merită.
Președintele AUR a subliniat că statul trebuie să dea șansa, până în clasa a 12-a, unui copil român să aibă ce învăța, să primească o educație.
„O educație pe care noi o vedem lipsită de influențe transnaționale. Toată propaganda LGBT din școli, care încearcă să fie introdusă de diferite ONG-uri și de diferiți vectori de opinie, trebuie eliminată. S-a putut în Ungaria, s-a putut în Bulgaria, trebuie să se poată și în România”, a mai spus acesta.
Remunerație pentru profesori
George Simion a explicat că redarea demnității profesorului înseamnă, în primul și în primul rând, o remunerație corespunzătoare.
„Soția mea este profesor. Eu consider că are vocație pentru așa ceva. Dar nimeni care are vocație pentru a fi profesor și poate profesa și în alte domenii, nu va rămâne în sistemul educațional românesc, având în vedere salariile care se oferă. Doar să fii foarte, foarte pasionat! Mai mult, a veni în mediul rural, să fii învățător, profesor, este considerat de unii chiar nebunie dacă nu faci parte din comunitatea respectivă.
De aceea, profesorii trebuie încurajați, trebuie stimulați, trebuie să li se ofere o locuință acolo, în comunitatea unde predau, pentru a ne asigura că și elevii din mediul rural au o șansă și au un viitor”, a adăugat liderul AUR.
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale a spus, în finalul discursului său, că speră din tot sufletul ca luni, în prima zi de școală, „când vor veni toți oamenii politici, inclusiv contracandidații mei la alegerile prezidențiale, să depășească faza sloganurilor, a declarațiilor politice și a afirmațiilor de tip ”să fie bine ca să nu fie rău”.
Aștept din suflet să văd contracandidații mei la alegerile preziGeodențiale ce plan au pentru educație și dacă ei consideră, la fel cum considerăm noi, că trebuie să fie o prioritate națională și că fără educație noi nu ne putem dezvolta”.
Cifre îngrijorătoare
Profesorul universitar Radu Baltasiu, propunerea AUR pentru ministerul Educației, a criticat reforma făcută de coaliția PNL-PSD, care a ciopârțit sistemul de învățământ românesc.
„Fără educație nu putem avea o societate. Este o minune că un partid și un lider politic este preocupat de aceste lucruri fundamentale. Sistemul educațional românesc nu trebuie doar schimbat, trebuie adunate cioburile distruse în special de ultima ispravă a cuplului Iohannis – Deca. Este la pământ. Sunt cifre îngrijorătoare. Doar 3% dintre tinerii din ultimii ani de liceu mai consideră cartea o opțiune”, a spus profesorul Radu Baltasiu.
Cristina Dascălu, Conferențiar universitar doctor, a vorbit despre nevoile sistemului educațional.
„Planul Simion pentru Educație nu este doar o strategie; este un angajament solemn față de dascălii României.(…) Vom lansa campanii naționale care să celebreze contribuția profesorilor la societate. Vom crea sisteme de mentorat care să sprijine tinerii dascăli. Vom implementa programe de dezvoltare profesională continuă, asigurându-ne că profesorii noștri rămân în avangarda cunoașterii și inovației pedagogice.
Dar mai presus de toate, vom lupta pentru a schimba percepția publică. Securitatea și bunăstarea profesorilor vor fi prioritățile noastre. Nu vom tolera nicio formă de abuz sau lipsă de respect față de cei care își dedică viața educării copiilor noștri. (…) Redarea demnității profesorilor nu este doar un obiectiv – este o datorie morală. Este investiția noastră în viitorul României. Când investim în profesori, investim în copiii noștri, în comunitățile noastre și în națiunea noastră”, a subliniat Cristina Dascălu.
Planul Simion
Planul Simion pentru educație cuprinde și reforma în domeniul cercetării.
„Bugetul alocat cercetării din Romania este acoperit în prezent cu abia 0.13% din PIB în timp ce media europeană ajunge la 2.5 % din PIB-ul acestor țări, iar resursa umană alocată cercetării în România este una extrem de dificilă. Suntem cu 200 de cercetători la un milion de locuitori, ultimii în Europa.
(…) Suntem cunoscuți în Europa și în lume pentru exportul de “materie cenușie”, dar unde este dezvoltarea și investiția în cercetare în țara noastră? Avem români în cele mai mari centre de cercetare din lume, dar nu reușim să îi ținem acasă, să le oferim o șansă aici.
Cercetarea trebuie să devină în România pilonul central în jurul căreia se construiește întreaga țară: înseamnă învățământ de calitate, un sistem medical de sănătate performant, înseamnă securitatea românilor, înseamnă o infrastructură performantă, înseamnă un echilibru și o forță în context mondial, înseamnă un viitor sigur, o eficiență sporită în gestionarea resurselor acestei țări, siguranță alimentară, siguranță energetică”, a conchis profesorul universitar Silviu Gurlui.