EVENIMENT
Incendiu într-un bloc din Mănăștur. Locatarul apartamentului uitase o plăcintă în cuptor și adormise de mai multe ore
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au fost solicitați să intervină în această noapte după ce au fost sesizate degajări de fum ce ieșeau dintr-un apartament situat la etajul 3 al unui bloc de locuințe cu 10 etaje, de pe Aleea Parâng din municipiul Cluj-Napoca.
”La fața locului s-a constatat, după ce s-a pătruns în apartament prin forțarea ușii, faptul că locatarul apartamentului uitase o plăcintă în cuptor și adormise de mai multe ore.
Bărbatul, ce prezenta suspiciuni de intoxicare cu fum, a fost evacuat de către pompieri și i-a fost acordată asistență medicală de către echipajul SMURD.
Totodată a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Nu au fost necesare măsuri de evacuare a altor persoane din blocul de locuințe, iar arderea s-a mainifestat doar în cuptorul mașinii de gătit, fără a se extinde la alte obiecte din apartament”, au spus pompierii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. Liturghie arhierească la Mănăstirea Nicula și instalarea noului stareț, arhimandritul Iustin Miron
În Duminica după Nașterea Domnului, 29 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nicula. La finalul slujbei, ierarhul l-a instalat ca stareț al mănăstirii pe arhimandritul Iustin Miron.
Arhimandritul Iustin Miron a fost instalat oficial ca stareț al așezământului monahal. Evenimentul a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Nu trebuie să fim indiferenți, să nu-L alungăm și să nu-L hărțuim pe Domnul Hristos”
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Domnul Hristos – alungat și hăituit”. În cadrul acestuia, ierarhul a subliniat pericolul indiferentismului religios care caracterizează climatul social european și românesc și a subliniat că „Evanghelia de astăzi ne problematizează și ne face să ne gândim serios la viața spirituală”.
„Învățăm din Evanghelia de astăzi că nu trebuie să fim indiferenți, să nu-L alungăm și să nu-L hărțuim pe Domnul Hristos, ci dimpotrivă, să-L îmbrățișăm cu drag; să mergem duminica, cu drag, la biserică; să citim Sfânta Scriptură cu drag; să ne spovedim măcar în cele patru posturi de peste an și ori de câte ori ne spune sufletul, dar măcar în cele patru posturi; să facem milostenie față de cei din jurul nostru, cu alte cuvinte, să fim buni”, a subliniat ierarhul.
„Părintele stareț Iustin a intrat în mănăstire la câțiva ani după căderea comunismului”
În prezent, indiferentismul religios cuprinde o lume întreagă, iar vocațiile monahale s-au împuțina, a constatat Înaltpreasfinția Sa.
„Ne aducem aminte că, în 1989, când a căzut comunismul, tinerii care nu făcuseră Religie la școală, în Timișoara și în București, îngenuncheau pe stradă, ziceau Tatăl nostru și cântau Cu noi este Dumnezeu. (…) Vocațiile monahale au fost multe. Pe vremea aceea eram în Eparhia de Alba Iulia. Numai acolo s-au făcut 30 de mănăstiri noi. Părintele stareț Iustin este unul dintre călugării care au intrat atunci în mănăstire, la câțiva ani după căderea comunismului.”
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de tineri reuniți din Liga Studenților – Filialele Cluj, București, Timișoara, Sibiu, Târgu Mureș, Oradea, Arad și Sebeș. La chinonic, grupul de tineri a interpretat colinde tradiționale.
Instalarea noului stareț
La finalul Liturghiei, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit și instalat în demnitatea de stareț pe arhimandritul Iustin Miron.
Cu acest prilej, noul stareț a rostit un cuvânt duhovnicesc și i-a mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la acest eveniment, transmițând un mesaj special de mulțumire tinerilor din Liga Studenților care au participat la ceremonie și au cântat la strană: „Le mulțumim pentru prezență și vom face treabă bună împreună și de acum încolo”.
La eveniment au participat oficialități civile și militare, ucenici și fii duhovnicești ai părintelui stareț Iustin Miron, numeroși credincioși, oameni de cultură și reprezentanți ai mediului academic, în frunte cu președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, consilierul patriarhal onorific și directorul Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, și comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca, colonelul Sebastian-Florin Cliţan.
Arhim. Iustin Miron, de formare inginer
Arhim. Iustin Miron, originar din Găbud, județul Alba, este de formare inginer, având specializarea în Electronică și Telecomunicații, în cadrul Facultății de Politehnică din Timișoara.
În perioada studenției a fost președintele ASCOR Timișoara și l-a avut ca duhovnic pe părintele Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Teologie pe care a început-o la Timișoara și a finalizat-o la Alba Iulia.
În anul 1994, acesta a pus bazele comunității de la Mănăstirea Oașa, județul Alba, înconjurat de un grup de absolvenți din Centrul Universitar Timișoara, adunați în jurul părintelui Iustin. A îndeplinit funcția de stareț al Mănăstirii Oașa până în anul 2017, când, la cerere, s-a retras din activitatea administrativă. În timpul conducerii sale, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare impresionantă.
Numirea sa ca stareț al Mănăstirii Nicula a avut loc pe 10 decembrie 2024, după ce arhimandritul Nicolae Moldovan, fostul stareț, a trecut la Domnul la sfârșitul lunii octombrie.
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, județul Cluj, este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc. Aici se desfășoară an de an, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania. Mulți credincioși vin cu câteva zile înainte pentru a se închina Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului și a participa la toate slujbele oficiate pe Altarul de vară, amplasat lângă biserica veche de zid.
EVENIMENT
Starea pacienților răniți în explozia de pe str. Mehedinți din Cluj-Napoca: bărbatul în stare critică, femeia cu leziuni la ochi
Cele două persoane rănite în urma incendiului și exploziei unui autoturism, care a avut loc pe strada Mehedinți din Cluj-Napoca duminică seara, sunt în continuare internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJU) pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cele două victime sunt internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj pentru îngrijiri medicale de specialitate. Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, a suferit arsuri grave pe aproximativ 35% din suprafața corpului, inclusiv pe față, torace și căile aeriene. Starea sa este critică, iar medicii au recomandat transferul său la un spital de mari arși.
Femeia, în vârstă de 35 de ani, a suferit arsuri superficiale la nivelul feței și plăgi faciale cauzate de cioburi de sticlă provenite din explozia mașinii. Ea se află în Secția de Oftalmologie, cu suspiciune de leziune de cornee, iar în funcție de evoluția stării sale, medicii vor decide dacă sunt necesare intervenții chirurgicale.
Cum s-a produs explozia?
Potrivit Poliției Municipiului Cluj-Napoca, în jurul orei 17:20, autoritățile au fost alertate prin apel 112 cu privire la incendiul unui autoturism parcat lângă un imobil. În urma cercetărilor, s-a stabilit că bărbatul, pe fondul unui conflict cu soția sa, a folosit un lichid inflamabil pentru a incendia vehiculul. Focul s-a propagat rapid, ducând la explozia mașinii și la rănirea gravă a celor doi.
La fața locului au intervenit echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, iar bărbatul a fost transportat de urgență la spital. Soția acestuia a suferit și ea răni după ce a încercat să stingă incendiul.
Poliția continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele în care a avut loc incidentul și pentru a clarifica eventualele responsabilități.
Polițiștii din cadrul Penitenciarului Gherla anunță că, începând de astăzi, 30 decembrie, refuză să efectueze ore suplimentare, nemulțumiți de măsurile economice luate prin controversata „Ordonanță trenuleț”.
Din cauza „Ordonanței trenuleț”, polițiștii de penitenciare refuză munca suplimentară. Mai bine de 350 de polițiști de penitenciare din Penitenciarul Gherla au semnat tabele prin care își declară refuzul de a efectua muncă suplimentară. Mulți angajați au acumulat între 80 și 100 de ore suplimentare lunar.
Reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) și Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) avertizează că refuzul muncii suplimentare va afecta grav activitatea penitenciarelor: deținuții nu vor putea primi vizite, iar noii infractori nu vor putea fi încarcerați. Securitatea penitenciarelor nu va putea fi asigurată eficient în perioadele critice, cum ar fi Crăciunul și Revelionul.
Revendicările sindicaliștilor
Sindicaliștii cer Guvernului să revizuiască prevederile „Ordonanței trenuleț” pentru 2025, considerată o nouă măsură de austeritate. Principalele solicitări includ plata muncii efectuate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, plata muncii suplimentare, derularea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, eliminarea plafonării drepturilor salariale, deja limitate de mulți ani, acordarea serviciilor turistice garantate prin lege.
Acuzații la adresa Guvernului
Sindicatele acuză autoritățile de lipsă de transparență și de ignorarea dialogului social. FSANP consideră că măsurile economice bazate pe tăieri și înghețări de venituri sunt luate fără o evaluare reală a impactului.
Sindicaliștii avertizează că fără o soluție rapidă, situația se poate agrava, afectând atât personalul penitenciar, cât și drepturile deținuților.
EVENIMENT
UPDATE. Atenție, șoferi! Ceață și ghețuș pe drumurile din județul Cluj. Recomandările Poliției
Luni dimineață, în zona joasă a județului Cluj, se circulă în condiții de ceață densă. Fenomenul determină vizibilitate redusă sub 200 de metri, iar pe alocuri aceasta scade sub 50 de metri. În plus, condițiile locale favorizează formarea ghețușului sau a chiciurei, sporind riscul de accidente.
Administrația Națională de Meteorologie a transmis o atenționare meteo pentru zona joasă a județului Cluj, unde, local, se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza formarea ghețușului sau chiciurei.
Zeci de localități din Cluj, sub cod galben de ceață
Localitățile vizate de atenționarea meteo cod galben sunt: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla, Cășeiu, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Moldovenești, Mica, Căpușu Mare, Mociu, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Sic, Chinteni, Chiuiești, Cuzdrioara, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Băișoara, Câțcău, Cătina, Țaga, Vad, Mănăstireni, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Sânmărtin, Sâncraiu, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza, Jichișu de Jos și Ploscoș.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, pe arterele rutiere principale adiacente capitalei, respectiv autostrăzile A0, A1, A2 și A3, se circulă fluent, pe un carosabil uscat, fără probleme de vizibilitate.
Recomandări pentru șoferi
De asemenea, Poliția recomandă conducătorilor auto să reducă viteza de deplasare, să circule cu multă atenţie, pentru a putea evita orice obstacol, să utilizeze corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic și să evite pe cât posibil manevra depăşirii, iar dacă este necesar, să o realizeze doar după o asigurare temeinică.
Șoferii sunt sfătuiți să mărească distanța de siguranță între autovehicule și să folosească cu precădere frâna de motor pentru reducerea vitezei.
Update
Avertizarea, valabilă inițial până la ora 12, a fost prelungită pâă la ora 18.