EVENIMENT
Încă o țară impune restricții și pentru români. În Bosnia și Herțegovina se poate intra doar cu un test COVID-19 negativ
Intrarea în Bosnia și Herțegovina devine posibilă cetățenilor din statele membre ale UE doar dacă aceștia prezintă rezultatul negativ al unui test COVID-19 realizat în ultimele 48 de ore, anunță Ministerul Afacerilor Externe, citat de AGERPRES.
„Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile din Bosnia şi Herţegovina au anunţat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul acestui stat. Astfel, începând cu data de 16 iulie a.c., cetăţenilor statelor membre UE, inclusiv cetăţenilor români, le va fi permisă intrarea în Bosnia şi Herţegovina cu condiţia prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore, anterior momentului intrării în Bosnia şi Herţegovina”, precizează MAE.
În ceea ce priveşte transportatorii de mărfuri, au fost ridicate toate restricţiile de circulaţie pentru această categorie. În același timp, tranzitarea rămâne posibilă și fără a prezenta actul medical, cu condiția de a nu înopta acolo. Așadar, Românii care se întorc în țară nu trebuie să prezinte acte doveditoare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Profilul alegătorilor lui Călin Georgescu. Tinerii și persoanele cu studii medii, cei mai numeroși susținători
INSCOP Research a publicat primul set de date privind profilul alegătorilor lui Călin Georgescu, bazat pe un sondaj realizat în ziua votului. Călin Georgescu, candidatul-surpriză din turul I al alegerilor prezidențiale, a obținut 22,94% din voturi.
Datele arată că 31% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au votat pentru Călin Georgescu, în timp ce doar 8% dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și-au exprimat sprijinul pentru acesta. Totodtă, sondajul nu relevă diferențe semnificative între bărbați și femei în ceea ce privește susținerea pentru Călin Georgescu.
Sprijinul pentru Călin Georgescu este mai ridicat în rândul persoanelor cu studii medii (23%) și al celor cu studii primare sau fără studii (20%). În schimb, doar 13% dintre persoanele cu studii superioare au optat pentru candidatul populist.
Profilul alegătorilor lui Călin Georgescu
„Așa cum am promis, am decis să publicăm profilul alegătorilor dlui Călin Georgescu, extras din sondajul realizat de INSCOP Research în ziua votului, aceasta fiind o informație de interes public. La fel vom proceda și cu profilul alegătorilor dnei Lasconi. Câteva concluzii rapide din acest prim slide, care se raportează la ultimele date extrase din sondajul realizat în ziua votului (19,9% vot Călin Georgescu pe ultima raportare de la ora 21.00).
- 31% dintre tinerii de 18-24 de ani au votat cu dl. Georgescu, în contrast cu doar 8% dintre alegătorii cu vârsta de peste 65 de ani care au optat pentru domnia sa.
- Alegătorii tineri, până în 44 de ani au fost mai mobilizati să voteze cu dl. Georgescu, decât votanții cu vârsta de peste 45 de ani.
- Bărbații și femeile nu se diferențiază în ceea ce privește intenția de vot pentru dl. Georgescu. Poate fi un posibil indicator al necunoașterii unora dintre opiniile domniei sale cu privire la rolul femeii în societate.
- 20% dintre persoanele cu studii primare și fără studii și 23% dintre persoanele cu studii medii au votat cu dl. Georgescu, comparativ cu 13% dintre persoanele cu studii superioare care au optat pentru domnia sa”, arată Remus Ioan Stefureac, politolog și director al INSCOP Research, pe rețelele de socializare.
Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în comuna clujeană Ceanu Mare.
Două mașini au fost implicate, în accident, iar trei persoane primesc îngrijiri medicale.
Accident la Ceanu Mare. 3 persoane, între care un copil, au fost rănite
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente la accidentul de pe raza localității Bolduț.
În accident au fost implicate două autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate.
O femeie, un bărbat și un minor de 7 ani primesc îngrijiri medicale, cu toții fiind conștienți și cooperanți, au precizat reprezentanții ISU Cluj.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. Cel mai probabil, toate persoanele vor fi transportate la spital.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
IICCMER avertizează:Călin Georgescu are un discurs izolaționist, care înseamnă reintrarea noastră în sfera de influență a Rusiei
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a transmis luni un comunicat de presă prin care își exprimă îngrijorarea față de ascensiunea în turul II al alegerilor prezidențiale din România a unui candidat „populist, care fragilizează poziția democratică a țării”.
Președintele IICCMER, Daniel Șandru, a criticat în termeni duri discursul izolaționist promovat de Călin Georgescu, candidatul controversat care a ajuns în turul decisiv al scrutinului prezidențial.
„Călin Georgescu are un discurs izolaționist, care înseamnă închiderea granițelor și reintrarea noastră în sfera de influență a Rusiei, a lumii nedemocratice, în general. Acest tip de discurs populist introduce niște fracturi la nivelul mentalului social, o graniță între «cei buni» și «cei răi»”.
„Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator”
Președintele IICCMER a subliniat că acest tip de retorică are rădăcini istorice adânci, fiind alimentat de valurile de populism apărute imediat după 1990 și inspirate din nostalgia național-comunistă.
„Semințele acestui tip de discurs au fost sădite imediat după 1990, când am avut valuri de populism care se alimentau din nostalgia național-comunistă, care, la rândul ei, prelua un discurs vehiculat în perioada interbelică de către fasciștii români, de către legionari și de către o parte, cel puțin, din mediul intelectual, religios și social. Acest discurs a ajuns, iată, în straturile profunde ale societății. Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator care e prezent mereu în cultura politică din România, fie că vorbim de Corneliu Zelea Codreanu, fie că vorbim de Ion Antonescu sau de Nicolae Ceaușescu; trebuie să ne gândim cu mare atenție la viitorul tinerei generații, la viitorul copiilor noștri, atunci când ne lăsăm seduși de un discurs care nu e în niciun caz unul patriotic, ci de tip tribal, specific naționalismului extremist”, arată președintele IICCMER, Daniel Șandru.
Nu putem fi toleranți cu cei care sunt intoleranți la adresa democrației
IICCMER atrage atenția și asupra importanței predării corecte a istoriei României în școli, subliniind că o abordare triunfalistă și lipsită de o analiză critică riscă să perpetueze mituri periculoase.
„Atunci când suntem toleranți cu cei care sunt intoleranți la adresa democrației și care folosesc procedurile și mijloacele democratice, putând în cele din urmă să ajungă la abolirea democrației însăși, ne dăm seama cât de importante sunt asumarea onestă a trecutului, cunoașterea a ceea ce a fost rău în trecutul nostru, într-un mod profund, care să însemne și analiză critică și reflexivă, renunțarea la tonalitatea triumfalistă în care le prezentăm copiilor noștri, elevilor noștri, studenților noștri, istoria noastră recentă, fie că vorbim de interbelic, fie că vorbim de totalitarismul comunist”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Șandru.
Apel la forțele politice democratice și la societatea civilă
În final, IICCMER a lansat un apel către forțele politice democratice din România și societatea civilă proeuropeană să conlucreze, astfel încât „România să nu se mai întoarcă niciodată în marasmul totalitar pe care îl induce acest tip de suveranism și care e prezentat sub forma unei religii politice”.
„Cu toate hibele sale și cu toată fragilitatea sa, democratizarea și europenizarea României ne-au adus în cea mai bună perioadă de când țara aceasta există în planul modernității politice și sociale”, conchide președintele IICCMER.
FOTO: Captură video – Youtube
Un accident a avut loc, marți dimineața, pe str. Oașului din Cluj-Napoca. Au fost implicate o autoutilitară și un autoturism. Un bărbat a fost transportat la spital cu traumatism cranian.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Oașului din Cluj-Napoca. Forțele noastre au găsit la fața locului un autoturism și o autoutilitară avariate.
FOTO. ACCIDENT pe Oașului, în Cluj-Napoca. Bărbat dus la SPITAL cu traumatism cranian
Un bărbat de aproximativ 40 de ani, care prezenta un traumatism cranian și pierderi a stării de conștiență, a fost transportat la spital de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La misiune au mai luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
Update:
„În data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 07.10, a fost înregistrat un accident de circulație pe strada Oașului din Cluj-Napoca.
Din primele cercetări derulate la fața locului, polițiștii au constatat că un tânăr, de 24 de ani, care conducea o autoutilitară dinspre localitatea Chinteni, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare într-o curbă la dreapta, intrând în coliziune cu un autoturism care circula din sensul opus, condus de un bărbat de 42 de ani.
În urma evenimentului, bărbatul de 42 de ani a necesitat îngrijiri medicale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a comunicat IPJ Cluj.