ACTUALITATE
Încă o țară din Europa pune România pe harta portocalie. Belgia poate impune noi măsuri și restricții românilor

Conform Ministerului Afacerilor Interne, Regatul Belgiei include România pe lista țărilor cărora li se pot impune noi restricții de ședere și circulație. Duminică, aceștia au impus măsuri pe trei nivele. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că măsurile au intrat deja în vigoare, imediat după momentul publicării acestora.
Condiţiile de intrare vizează clasificarea statelor de provenienţă a persoanelor care doresc să intre în Regatul Belgiei, pe trei categorii: zona verde – fără măsuri speciale, zona portocalie – autorităţile belgiene pot stabili măsuri specifice (la acest moment se recomandă vigilenţă crescută) şi zona roşie care înseamnă carantină obligatorie şi testare la intrarea pe teritoriul ţării.
România a fost plasată în zona portocalie, astfel, se recomandă vigilenţă crescută privind prevenirea şi apariţia unor simptome asociate infecţiei cu COVID-19.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Lucrările de extindere a rețelelor de apă în trei sate din județul Cluj au fost finalizate. Investiție de 2 milioane de lei

Comuna Borșa din județul Cluj beneficiază acum de o rețea extinsă de alimentare cu apă, datorită lucrărilor finalizate recent. Investiția a fost realizată cu fonduri provenite de la Consiliul Județean Cluj, prin intermediul Companiei de Apă Someș.
Lucrările au vizat extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Borșa, Borșa Cătun și Giula, acestea având o lungime totală de 6,233 de kilometri.
Lucrările de extindere a rețelelor de apă în trei sate din județul Cluj au fost finalizate
Pe lângă extinderea rețelei au fost amenajate și 44 de cămine de vane, respectiv doi hidranți supraterani, care vor asigura alimentarea cisternelor de pompieri în caz de incendiu.
„Vorbim despre o nouă extindere a rețelei publice de apă a județului Cluj în urma căreia sute de clujeni vor beneficia de apă potabilă de calitate, furnizată în sistem continuu, 24h/7”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Ultilizatorii se pot branșa la rețea
Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproximativ 2 milioane de lei și a fost finanțată din fondul „Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare-I.I.D.” al Consiliului Județean Cluj, care a fost constituit din redevența și impozitul pe profit virate forului administrativ județean și returnate acestuia pentru investiții.
După finalizarea procedurii de recepție, utilizatorii care doresc să se branșeze la sistemul de apă trebuie să urmeze procedurile necesare pentru obținerea avizelor și încheierea contractelor. Toate informațiile referitoare la acest proces pot fi accesate pe site-ul oficial al Companiei de Apă Someș: www.casomes.ro.

Adminsitrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă în intervalul 28 martie, ora 10 – 29 martie, ora 12.
În intervalul menționat, în sudul Banatului și al Olteniei, vestul și nordul Munteniei, sud-vestul Moldovei și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și local în sudul Carpaților Orientali, vor fi ploi cu caracter de aversă, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
Vreme rea în toată țara
Amintim că ANM a transmis miercuri o avertizare meteorologică, valabilă până sâmbătă, 29 martie, ora 18.00, pentru cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.
Vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar cu precădere în sud-vestul țării și în Carpații Meridionali, de peste 50…70 l/mp.
Începând din după-amiaza zilei de joi (27 martie) vântul va avea intensificări în jumătatea de sud a țării, cu viteze în general de 40…60 km/h, iar pe crestele montane, rafalele vor depăși 70…80 km/h.
CULTURA
VIDEO. Ana Blandiana a primit la Cluj Premiul revistei „Caiete Silvane”: Eu chiar cred că poezia poate să ne salveze

Ana Blandiana a primit, joi, la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane pentru întreaga activitate literară și civică.
Premiul i-a fost decernat la filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.
Ana Blandiana a primit la Cluj, Premiul revistei „Caiete Silvane”
Sediul filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor s-a tranformat, joi, într-un adevărat cenaclu literar, cu ocazia celei de-a XVII-a ediții a Zilelor revistei „Caiete Silvane”. Unul din momentele centrale ale acestor zile a fost decernarea anuală a premiului revistei, care i-a fost acordat marei poete Anei Blandiana.
Publicația „Caiete Silvane” sărbătorește anul acesta 20 de ani de apariție neîntreruptă. Daniel Săuca, redactorul-șef al revistei este cel care a anunțat că premiul oferit în acest an Anei Blandiana, vine “în semn de prețuire pentru întreaga sa operă literară și civică”, menționează redactorul-șef.
Fenomenul Ana Blandiana
„E extrem de ușor să justifici de ce să acorzi un premiu al unei reviste de cultură Anei Blandiana, dar în același timp și dificil pentru că în câteva cuvinte nu se pot coagula 60 de ani de activitate… Prin urmare, unul din motivele pentru care primește astăzi premiul este și această aniversare… Îmi place să vorbesc despre fenomenul Ana Blandiana, un geniu care a contribuit la dezvoltarea literaturii. Contribuția sa la ceea ce înseamnă memorie istorică s-a materializat într-un veritabil proiect educativ – Memorialul durerii – care are premiere mondiale. Acesta este un memorial al victimelor și rezistenței comuniste de la Sighet.
Celebrăm astăzi un om al contrastelor providențiale, o persoană serafică, un pilon al rezistenței. Cuvântul ei este un artizan care descrie confruntarea omului cu istoria, mai ales cu istoriile personale”, a spus Carmen Ardelean, redactor al revistei „Caiete Silvane”.
Ana Blandiana: Când vin la Cluj înot printre amintiri
Evenimentul a culminat cu discursul Ana Blandiana, care nu s-a sfiit să depene amintiri.
„În clădirea asta am debutat. În ultimul an de liceu publicasem prima poezie, aici, la revista Tribuna – secția de poezie, unde șef era Ion Rahoveanu. De atunci s-a scurs timpul. Mi-e greu să asist la rezumatul vieții mele, la numărul anilor petrecuți scriind.
Vreau să mai spun că mă simt foarte bine în filiala din Cluj, fiindcă la București nu se strâng scriitorii. Acuma chiar mă înrudiți, rămânem legați!.. Eu scriu în valuri, continui să scriu pentru că, noi, poeții, avem mai mult ca alții speranța că moartea se poate transforma în posteritate”, a mărturisit Ana Blandiana.
Ana Blandiana: Nu vă pierdeți speranța în forța conductoare a poeziei
Ana Blandiana a transmis un mesaj pentru tinerii care vor să scrie, chiar și poezie, si i-a îi îndeamnat să nu-și piardă speranța în forța conductoare a poeziei.
„Le zic să spere că pământul nu va dispărea până când își vor scoate ei cărțile și că nu va dispărea nici nevoia oamenilor de a se salva prin poezie. Eu, personal, chiar cred că poezia poate să ne salveze, pentru simplul motiv că suntem tot mai pierduți în această lume schimbătoare, iar ea e acel fir prezent de la Facerea lumii”, a declarat Ana Blandiana pentru Cluj24.
Zilele “Caiete Sivlane”, un eveniment plin de tradiție
Daniel Săuca a declarat că a considerat un gest firesc să sărbătorească 20 de ani de la apariția revistei la Uniunea Scriitorilor Cluj. „Ne bucurăm că atât instituțiile administrative, cât și cele culturale, sprijină apariția revistei noastră. După cum cred că știți, revista noastră apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România și am considerat un gest firesc să sărbătorim acești 20 de ani la filiala Cluj. În acest timp nu doar am editat și tipărit revista, dar am construit și o editură ‘Caiete Silvane’. Astfel, de câțiva ani am hotărât, împreună cu colegii de redacție, să oferim un premiu anual în cadrul zilelor revistei”, a spus redactorul șef al revistei.
Timp de două decenii, zilele revistei „Caiete Silvane” au fost organizate cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, a Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Municipiului Zalău, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj și Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, afirmă organizatorii.
Paula Mariuța
EVENIMENT
Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou. Până când se va aplica măsura Guvernului

Veste bună pentru șoferi. Guvernul prelungește cu încă trei luni plafonarea tarifelor la polița RCA, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Astfel, noul termen-limită de plafonare este 30 iunie 2025.
Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou
Măsura este luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și are ca scop prevenirea dezechilibrelor în piața asigurărilor auto, precum și evitarea unor posibile creșteri de prețuri. „Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.
Plafonarea tarifelor RCA a fost instituită inițial în contextul instabilității din piața asigurărilor, pentru a proteja consumatorii și a tempera fluctuațiile bruște de prețuri.
Foto: Arhivă