Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Încă 60 de persoane confirmate Covid-19 în Cluj. Rata de incidență a ajuns la 0,72 la mie

Publicat


SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

– Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 250;

– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 322;

– Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 68;

Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 7/ 1.500lei;

– Persoane verificate – 620;

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

– Rata incidenței pe județul Cluj : 0,72

– În ultimele 24 de ore, 60 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

Total număr de teste 1.606 din care 375 diagnostic grupe de risc, 395 teste efectuate la cerere și 836 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 626.931 de teste, la nivelul județului Cluj;

– 12 persoane internate în ATI;

Total vindecați și externați 3.009 din care 2.061 din județul Cluj;

Total decedați 1.058 din care 666 din județul Cluj.

În acest moment sunt internați 153 pacienți.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): Începe lupta pentru DEBARONIZAREA României și pentru întoarcerea la normalitate a Uniunii Europene

Publicat

claudiu tarziu

Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere AUR și candidat pentru Parlamentul European, transmite un mesaj de încredere în șansele Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile din 9 iunie.

Într-o postare pe FB adresată membrilor, simpatizanților AUR și tuturor românilor, liderul AUR scrie:

Claudiu Târziu (AUR): Începe lupta pentru DEBARONIZAREA României și pentru întoarcerea la normalitate a Uniunii Europene

„La război, ca la război, nu? Sau credeați că va fi ușor, dragi prieteni? 2024 nu e 2020, de data asta adversarii sunt cu toate tunurile pe noi. E dreptul lor. Iar dreptul nostru este să înaintăm spre victorie, în pofida tuturor dificultăților. Încet, încet se însenineză cerul. Trădătorii și-au făcut treaba, dar măcar am scăpat de ei, cei fără stomac politic au capotat și e bine că au renunțat la timp, oportuniștii nesatisfăcuți s-au lăsat păgubași, iar noi nu mai avem grija sinecuriștilor de profesie, presa năimită și-a epuizat stocul de acuzații infamante.

Toate atacurile pe care le mai vedeți nu sunt decât slabele ecouri ale unei uri contra românilor, care deja s-a descărcat asupra noastră, ca un fulger. Am rezistat, iar tunetele care mai urmează nu prezintă niciun pericol. Adevărații soldați ai cauzei naționale au rămas neclintiți în rânduri. Acesta e adevărul! Și e teribil de important. Avem candidați în 2.400 de UAT-uri, în condițiile devansării și comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. Avem listă completă pentru Parlamentul European.

„Avem o strategie de campanie care țintește inima românului”

Avem purtători de mesaj dintre cei mai buni: George Simion, Sorin Lavric, Marius Lulea, Dan Tanasă, Gheorghe Piperea, Șerban Dimitrie Sturdza, Adrian Axinia, Cristina Dumitrescu, Georgiana Teodorescu, Radu Baltasiu, Avram Fițiu, Mihail Neamțu, Mihai Enache, Peter Costea, Cristian Terheș, Mircia Chelaru, Antonio Andrusceac, Monica Iagăr, Cristina Dascălu, Aurelian Popa și atâția alții… Să nu se supere colegii că nu-i pomenesc pe toți, dar am dat numai câteva nume, în ordine aleatorie, căci lista e mult mai lungă.

Avem zeci de mii de membri și simpatizanți care lucrează fără odihnă. Avem oameni care să ne păzească voturile în toate secțiile de votare. În sondajele de opinie reale suntem la un scor aproape dublu față de alegerile parlamentare din 2020. Avem o strategie de campanie care țintește inima românului. Avem tot ce ne trebuie pentru a învinge. Iar victoria înseamnă să fim pe primul loc la votul politic – cel pentru Parlamentul European. De astăzi începe confruntarea electorală pentru 9 Iunie.

Lupta pentru debaronizarea României și pentru întoarcerea la normalitate a UE. Bătălia pentru viitor. Să aveți nădejde în Dumnezeu, că nu ne va abandona, încredere în noi, că suntem cei pe care îi știți, și hotărârea de a merge până la capăt alături de noi, pentru că numai împreună vom reuși. Și biruința va fi a noastră, a tuturor românilor.”

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Casa de Cultură a Studenților, iluminată în culorile drapelului României și ale steagului Uniunii Europene

Publicat

De

Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a fost iluminată în culorile drapelului național și ale steagului Uniunii Europene, joi, 9 mai, cu ocazia Zilei Europei.

Ziua Europei a fost marcată la Cluj-Napoca, joi seară, prin iluminarea Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” în culorile drapelului României, alături de culorile steagului Uniunii Europene.

În cursul zilei de joi, clujenii au sărbătorit Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României, printr-un eveniment organizat în Piața Unirii din municipiu.

La manifestare au luat parte reprezentanți ai autorităților locale, dar și reprezentanți locali ai partidelor politice, parlamanetari și europarlamentari clujeni.

Manifestare de Ziua Europei, la Cluj

În cadrul evenimentului, au avut loc o ceremonie religioasă, urmată de alocuțiunile prefectului Irina Munteanu și a primarului Emil Boc și de înmânarea premiilor câștigătorilor concursului de istorie „Eroi și fapte în istoria națională”, concurs județean destinat elevilor de liceu.

În continuare, a avut loc un concert de fanfară și o demonstrație de dansuri și cântece populare. Evenimentul s-a încheiat cu o defilare militară, în timpul căreia, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, văzduhul a fost colorat cu baloane în culorile drapelului național și ale Uniunii Europene.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANAF a anunțat data până la care trebuie DEPUSE situațiile financiare anuale

Publicat

anaf

Ministerul Finanțelor și ANAF au anunțat că termenul pentru depunerea situațiilor financiare anuale pentru firme este 29 mai.

„Pentru aplicarea în anul fiscal 2024 a sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, în ceea ce privește îndeplinirea condiției prevăzute de art. 47 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, referirea la situațiile financiare anuale privește doar persoanele juridice române care nu au depus situațiile financiare corespunzătoare exercițiului financiar al anului 2022 și/sau cele corespunzătoare anilor anteriori anului 2022”, a transmis ANAF.

ANAF a anunțat data până la care trebuie DEPUSE situațiile financiare anuale

Termenul pentru situațiile financiare anuale:  care trebuie să depună un exemplar al situațiilor financiare anuale la unitațile tSunt vizate persoanele juridice româneeritoriale ale Ministerului Finanțelor în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, scrie Alba24.ro.

„Termenul prevăzut mai sus este aplicabil tuturor entitaților, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil, conform Legii contabilitații, nefiind instituită o derogare de la acest termen pentru exercițiul financiar al anului 2023”, mai spune instituția.

De asemenea, contribuabilii înregistraţi în scop de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul şi care au efectuat o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligaţi să îşi modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar, trebuie să depună o declarație până în data de 10 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

Actorul Florin Piersic a fost operat la Spitalul Foișor. Starea sa este stabilă

Publicat

Florin Piersic oiperat la Institutul Inimii

Actorul Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de Ortopedie „Foişor” din Capitală. Medicii anunță că starea sa este stabilă

Actorul Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de Ortopedie „Foişor”, fiindu-i extrasă proteza de genunchi şi implantându-i-se una temporară, iar în prezent se află în ATI într-o stare stabilă, a informat unitatea sanitară, scrie Agerpres.

„În urma investigaţiilor efectuate la spitalul nostru, având în vedere starea gravă a pacientului Florin Piersic, s-a constituit o echipă compusă din medici ortopezi, ATI, infecţionişti şi medic cardiolog şi s-a decis efectuarea intervenţiei chirurgicale în regim de urgenţă. A fost extrasă proteza de genunchi, s-a practicat asanare extinsă şi implantarea unei proteze tip spacer cu caracter temporar, purtătoare de antibiotic. În prezent, pacientul se află în secţia ATI, în stare stabilă”, a transmis Spitalul „Foişor”.

Florin Piersic, transferat joi dimineață în „stare gravă”

Actorul Florin Piersic a fost transferat joi la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie şi TBC Osteoarticular Bucureşti, la momentul internării pacientul prezentându-se cu o „stare generală gravă”, arătau reprezentanţii unităţii medicale într-un comunicat remis presei.

„La momentul internării, pacientul, în vârstă de 88 ani, se prezintă cu o stare generală gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi. Pacientul prezintă multiple patologii asociate, dintre care cea mai gravă este cea cardiacă”, se arăta într-un comunicat al unităţii medicale.

Transferat la București

Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat zilele trecute de la Cluj-Napoca la Bucureşti. El a fost iniţial internat la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, unde, la sfârşitul săptămânii trecute, a suferit o intervenţie de extragere a sondelor unui stimulator cardiac pe care îl avea.

Potrivit medicilor de la Cluj-Napoca, Florin Piersic a avut o infecţie la genunchi, care s-a extins la inimă, iar medicii i-au extras stimulatorul cardiac şi sondele pe care le avea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax