Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ În Sănătate, înainte de orice program de guvenare, trei cuvinte: PACHETUL DE BAZĂ

Publicat


Mare lucru pe zonă medicamentelor, unde activez de atâția ani, nu ar mai fi de spus, când ai situația deloc surprinzătoare din tabelul de mai jos, care reflectă deficitul balanței comerciale din producția de medicamente, pentru cele mai bine de 30 de țări luate în analiză.

România are al 4-lea cel mai mare deficit de balanța comercială și disproporționat de mare dacă ne raportăm la populația rezidență

Este efectul anilor în care producătorii locali de medicamente erau primiți la discuții la Finanțe și Sănătate la capătul unei lungi cozi formate din camere de comerț, ambasade, producători internaționali, lobby-iști, consultanți, etc, etc. – asta evident pentru că aceștia se pricepeau la medicamente mult mai bine decât amărâții de directori de fabrici din țara.

Ani în care Ungaria, Slovenia, Ungaria și Polonia au investit strategic în tehnologizare și internaționalizare, astfel încât la ei lucrurile stau altfel. Dar destul cu văicăreală, oricum nimeni nu va luă în serios sugestiile că industria chimică și cea farmaceutică să devină imediat domenii economice de interes strategic.

Mai important pentru următorii 4 ani în sănătate, dacă decidem să rămânem pe sistemul socialist de finanțare bazat pe contribuții, cel inventat de Bismarck (nu cred că mulți știu de ce a introdus de fapt Bismarck genul acesta de finanțare a sănătății), este să ne hotărâm ce cuprinde PACHETUL DE BAZĂ .

Adică ce putem noi, că țara, pe bune-pe bune, să asigurăm că minima “cutie de servicii” pentru toți asigurații

Altfel spus, în loc să mințim frumos că avem tot felul de servicii gratuite decontate pentru toată lumea când toată lumea s-a convins că nu este așa, mai bine să spunem onest că uite, astea sunt serviciile de non-urgență pe care le putem deconta, mai mult nu se poate, restul vine din propriul buzunar, din asigurări private, din diaspora, etc.

Pachetul de bază poate fi explicat simplu

Un calcul pur matematic arată că la 6% din PIB, țintă guvernanților pentru sănătate, cei 60 miliarde lei pe an, câți rezultă la PIB-ul din 2020, ajung cam la 3000 lei de român.

Dacă luăm sumă asta că pachet de bază, trebuie stabilit în cele din urmă ce servicii intră în 3000 de lei, în funcție de cele mai importante nevoi ale societății și de argumente epidemiologice.

Numai după ce definim aceste servicii se poate începe căutarea altor instrumente de asigurări complementare de sănătate

Deci, pornind de la exemplul de mai sus, ce partid politic va avea curajul să se uite în ochii românilor și să le spună “uite, asta este ce pot să-ți decontez eu de 3000 lei / an, restul trebuie pus din altă parte”?

Dragoș Damian

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate