ACTUALITATE
În orașul cu cele mai MARI prețuri la apartamente, mai e loc de creștere. Cât e metrul pătrat la Cluj versus București

Cluj-Napoca continuă să conducă în topul prețurilor la apartamente. Potrivit unui studiu, metrul pătrat într-o locuință nouă a ajuns să coste cu aproape 1.000 de euro mai mult ca în București.
În ceea ce privește apartamentele vechi, la Cluj-Napoca prețul a crescut cu peste 10% față de luna octombrie 2022.
În orașul cu cele mai MARI prețuri la apartamente, mai e loc de creștere. Cât e metrul pătrat la Cluj versus București
Conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, în luna octombrie, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou la Cluj-Napoca a fost de 2.535 de euro pe metru pătrat, cu 1% mai mare față de luna anterioară și cu 5% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.506 euro pe metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
În București, apartamentele noi au avut un preț cu 4% mai mic decât cele vechi.
Potrivit analizei Storia, prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna octombrie a fost de 1.620 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 4% față de luna anterioară și cu 9% față de octombrie 2022.
În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.694 de euro pe metru pătrat, cu 6% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2% mai mic față de luna septembrie 2023.
Schimbările fiscale duc la creșterea accelerată a prețurilor la imobiliare
În luna octombrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe decât anul trecut, arată aceeași analiză.
Față de anul trecut, în luna octombrie românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente oferite spre vânzare și au realizat cu 31% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între cei sunt în căutarea unei locuințe și cei care publică anunțuri de vânzare pe platformă).
Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi din Constanța (+12%) și la apartamentele noi din București (+9%).
Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.
„Într-un context economic marcat de schimbări fiscale importante, constatăm o tendință clară de accelerare a creșterii prețurilor imobiliare în România. Această evoluție este parțial determinată de dorința tot mai pronunțată a românilor de a achiziționa proprietăți fără a plăti costuri adiționale considerabile, în lumina noilor măsuri fiscale care vor avea impact asupra pieței imobiliare începând din 2024.
Cererea în creștere reflectă și încrederea continuă a românilor în investițiile imobiliare și ne arată că acest sector rămâne atractiv pentru mulți”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană și procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor, urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi de liderul USR, Cătălin Drulă, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, scrie Hotnews.
Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 36.3% încredere multă şi foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat de Laura Codruţa Kovesi cu 34.3% încredere multă şi foarte multă şi Emil Boc cu 32.4%.
SONDAJ: Primarul Clujului, Emil Boc, pe primele locuri în topul ÎNCREDERII românilor
Clasamentul este continuat de premierul Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 25.3%, Diana Şoşoacă cu 22.7%, Gabriela Firea cu 21.4% şi George Simion cu 20.7%.
În Nicolae Ciucă au încredere multă şi foarte multă 19.1% dintre cei intervievaţi, iar în Klaus Iohannis 16.2%. Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12.9%, iar Cătălin Drulă de 6.7%.
Iohannis, Firea şi Şoşoacă, pe primele trei poziţii ca notorietate
Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenţi declarând că au auzit de el.
Şeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94.6%, Diana Şoşoacă cu 93.8%, Emil Boc cu 93.7%, Mircea Geoană cu 92.2% şi Marcel Ciolacu cu 92%.
86.5% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, 83.8% de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 81.4% de liderul AUR George Simion. Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41.6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34.3%.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Nicio aeronavă nu a zburat marți de la Munchen, Germania spre Cluj-Napoca. De asemenea, nu au decolat nici avioanele spre orașul german.
De altfel, au fost anulate cursele spre toate aeroporturile din Transilvania, din cauza ploii îngheţate care a afectat sudul Germaniei, asftel că pasagerii nu au nici opțiunea de a ajunge la Sibiu, de exemplu.
Zborurile Munchen – Cluj-Napoca și retur, ANULATE. Sute de pasageri afectați
Astfel, zborul Muchen – Cluj, de marți, de la ora 00.50 a fost anulat, la fel ca și cel care urma să ajungă pe Aeroportul „Avram Iancu” la ora 13.40.
Și zborurile Cluj-Munchen au fost anulate. Este vorba de cele de marți de la ora 6.16 și de la ora 14.20.
Potrivit operatorilor aerieni, este posibil ca zborurile să nu fie reluate nici miercuri. De altfel de la Munchen nu s-a zburat aproape deloc nici în weekend.
Și la finalul săptămânii trecute vremea a dus la perturbarea traficului pe aeroportul din Munchen. Chiar primarul Clujului, Emil Boc, a fost nevoit să doarmă în aeroport, alături de alți zeci de clujeni, după ce aeroportul a fost închis din cauza ninsorii abundente.
Citește și: EXCLUSIV VIDEO FOTO. Emil Boc, blocat pe Aeroportul Munchen din cauza zăpezii. Ratează ceremoniile de Ziua Națională de la Cluj
Acesta trebuia să zboare la Cluj joi, 30 noaiembrie, dar din cauza anulării curselor a ajuns la Cluj doar vineri, în 1 decembrie și înu a putut participa la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României din prima parte a zilei.
Aeroportul din Munchen a fost nevoit să îşi suspende din nou operaţiunile de zbor marţi dimineaţă din cauza ploii îngheţate, a transmis agenţia DPA, citată de Agerpres.
Un purtător de cuvânt al aeroportului a confirmat pentru DPA că toate pistele erau acoperite de polei din cauza ploii îngheţate. Prin urmare, nu vor avea loc decolări şi aterizări de la începutul operaţiunilor, la ora locală 06:00 (05:00 GMT), până cel puţin la ora 12:00.
Potrivit programului online cu sosirile şi plecările de pe acest aeroport, toate zborurile listate erau anulate sau amânate pentru o dată ulterioară.
„Zonele de operare vor fi degivrate în prima jumătate a zilei. Planul este de a permite reluarea traficului aerian de la prânz”, au scris reprezentanţii aeroportului pe pagina oficială de internet.
„Cu toate acestea, se poate presupune că majoritatea zborurilor vor trebui, de asemenea, anulate în restul zilei din motive de siguranţă”, au mai precizat aceștia.

CFR Cluj va disputa, duminică pe teren propriu, partida cu FCSB din cadrul etapei a 19-a a Superligii de fotbal. Cu ocazia acestui meci, clubul invită suporterii să vină cu o jucărie de pluș pe care s-o arunce în teren, cadou de Moș Crăciun pentru copiii care nu se pot bucura întotdeauna de sărbători.
„Chiar dacă se anunță o vreme bună pe final de săptămână, la meciul cu FCSB ne dorim să plouă cu zâmbete pe Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”.
Jucării pentru COPII, din tribune pe teren, la meciul CFR Cluj-FCSB
În luna decembrie, nu toți copiii au privilegiul unor sărbători cu adevărat fericite. Poate nu conștientizăm pe deplin impactul unor jucării în viața micuților, dar acestea reprezintă poate singura lor ancoră în inocența frumoasei copilării.
Duminică, la derby-ul cu FCSB, fii tu cel care aduce bucuria pe chipul unui copil! Pe lângă bilet, ia cu tine o jucărie de pluș și, la pauză, arunc-o în teren pentru micuții aflați în nevoie.
Biletul îți va asigura accesul în tribună. Jucăria, însă, îți rezervă un loc în sufletul unui copil.
Ne vedem cu toții în Gruia”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
EVENIMENT
PROIECT. Nu va mai fi necesară DECLARAȚIA notarială la călătoria în străinătate pentru o anumită categorie de minori

Parlamentarii USR Radu Mihail, Iulian Lorincz și Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă ce vizează modificare la călătoria în străinătate a unor anumite categorii de minori: părintele care deține ordin de protecție va putea călători în străinătate însoțit de copilul minor, fără a fi nevoit să obțină de la părintele agresor declarația notarială, scrie Alba24.ro.
În prezent, părintele în grija căruia se află minorul trebuie să contacteze partenerul agresor pentru a stabili cu acesta o întâlnire la notarul public pentru semnarea declarației.
PROIECT. Nu va mai fi necesară DECLARAȚIA notarială la călătoria în străinătate pentru o anumită categorie de minori
Situația este nefirească, cred inițiatorii legii.
Deputata USR Oana Țoiu atrage atenția că o treime din ordinele de protecție sunt încălcate de agresori astfel că victima și copilul aleg refugiul la soră, frate, mamă, prieteni.
Pentru multe familii, acest lucru înseamnă și rude sau prieteni în afara granițelor țării.
„Refuzul devine motiv de șantaj sau răzbunare”
„În plus copiii adolescenți efectuează vizite de studiu, participă la competiții sportive sau concursuri educaționale unde excelează, dar au nevoie fix de semnătura părintelui agresor să poată părăsi țara, și refuzul devine motiv de șantaj sau răzbunare.
Schimbăm asta dând mai multă libertate de deplasare exceptând de la cerințe semnătura ambilor părinți dacă există un ordin de protecție emis de instanță”, preciează Oana Țoiu.