Connect with us

ACTUALITATE

În ce măsură ar putea ajuta pacienții cu coronavirus vindecați la eradicarea bolii și salvarea economiei

Publicat


The New Yorker lansează o teorie interesantă: persoanele care-au fost infectate cu Coronavirus și s-au vindecat ar putea furniza anticorpi celor infectați și să se întoarcă la muncă.

Există un grup în creștere de persoane care au fost infectate cu Covid-19 dar nu mai sunt simptomatice. Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, militează pentru mărirea numărului de teste de sânge ca un mod de  a restarta economia. ”Sunt convins că, odată făcute aceste teste, vom găsi sute de mii de oameni care au fost infectați dar și-au revenit singuri. Să lăsăm tinerii să meargă la muncă, să-i lăsăm pe cei care și-au revenit să se întoarcă la locul de muncă.”

China și Japonia au raportat un număr mare de persoane vindecate de Coronavirus care s-au îmbolnăvit din nou. Analiștii se întreabă dacă merită riscul de a reintroduce în circuitul muncii atât de devreme persoanele vindecate, chiar în situația în care economia americană este aproape de colaps.

Au existat situații precedente în care cei vindecați au avut un rol important. Dr. Seema Yasmin, un fost ofițer în cadrul Epidemic Intelligence Service, făcea referire la o epidemie de Ebola din 2015 care a avut loc în Liberia. Ea a studiat ceea ce s-a întâmplat acolo și a ajuns la concluzia că persoanele care au fost infectate dar și-au revenit au format anticorpi care le împiedică să se reîmbolnăvească, cel puțin nu cu aceeași tulpină a virusului. Un studio din 2017 arată că există pacienți care mai au în organism anticorpi și la 40 de ani de la infectare. ”Bineînțeles, în cazul acestui virus (Covid-19), nu putem știi cât rezistă anticorpii în organism, este prematur să emitem o ipoteză.”

Dr. Barney Graham, director adjunct al Centrului de Cercetări pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase puncta faptul că până și virusul unei simple gripe sezoniere poate reinfecta, din fericire cu efecte mai reduse decât la primul atac. ”În cazul Covid-19 supraviețuitorii pot dezvolta suficientă imunitate pentru a ține virusul departe de plămâni. În acel caz, o reinfectare n-ar fi mai periculoasă decât o simplă răceală”, spune dr. Graham.

”Pacienții care s-au recuperat se vor întoarce cu siguranță la job. Economia are nevoie de forță de muncă, chiar dacă nimeni nu poate garanta că aceștia nu se vor îmbolnăvi din nou. Ei pot deasemenea furniza anticorpi valoroși pentru un număr limitat de pacienți. Ei singuri n-o să poată repune economia pe picioare nici să oprească pandemia, dar deocamdată, până se pune la punct un vaccin sau un tratament, e singura soluție care se întrevede”, concluzionează The New Yorker.

Citește și https://cluj24.ro/transfuzia-de-plasma-cu-anticorpi-o-metoda-de-tratament-ce-va-fi-aplicata-si-la-cluj-4077.html

 

Un articol de Marius AciuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric. Care este explicația

Publicat

De

Preț istoric pentru aur

Prețul aurului a urcat la un nou maxim istoric, arată analistul economic Radu Georgescu pentru Cluj24.ro.

În același timp, leul a luat o pauză de apreciere.

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric. Care este explicația

Prețul aurului a urcat miercuri la maximul istoric de 361,0678 lei, după ce metalul galben a atins, după două luni, un nou record de 2.482,80 dolari/uncie.

Creșterea se datorează comentariilor făcute la începutul acestei săptămâni de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, care a afirmat că inflaţia din Statele Unite se apropie de ţinta de 2%, ceea a înmulțit pariurile pe o serie de scăderi în acest an a dobânzii de referință, care stagnează de un an la 5,25 – 5,50%, arată analistul Radu Georgescu.

Proces de dedolarizar

Prima decizie de acest tip ar urma să fie efectuată în septembrie și ar putea fi urmată de încă una sau două tăieri până la sfârșitul anului.

Aurul a atins câteva noi maxime în aprilie și mai, dar apoi prețurile au început să scadă, deoarece așteptările investitorilor privind numărul reducerilor ratei dobânzii din Statele Unite s-au redus la doar una până la finalul anului.

Pe acest fond, cererea comercială de metal galben s-a redus ca răspuns la prețurile ridicate, în timp ce achizițiile băncilor centrale, în special cea a Chinei, s-au diminuat.

Cererea mare de aur, în detrimentul bonurilor emise de Trezoreria americană, a băncilor centrale, în principal cele din China și India, face parte dintr-un proces de dedolarizare a economiei mondiale și înmulțirea tranzacțiilor comerciale mondiale cu yuani sau rupii.

Unii dintre analiști anticipează că riscurile geopolitice și potențialele amenințări de recesiune ar putea ridica prețurile unciei, în a doua jumătate a anului, la 2.600 – 2.700 dolari.

Trebuie remarcat faptul că poziția monedei americane a fost influențată și de vânzările la care au recurs autoritățile de la Tokyo pentru a diminua deprecierea monedei japoneze, care a atins minime ale ultimilor 38 de ani față de dolar.

Leul a luat pauză de la apreciere

Creșterea aversiunii față de risc a afectat evoluția leului și a altor monede de la marginea zonei euro.

Cursul monedei unice a crescut de la 4,9655 lei, minim al ultimelor aproape nouă luni, la 4,9681 lei, iar cotațiile din piață au crescut de la 4,962 lei, în ședința de marți, la 4,967 – 4,971 lei.

Până în data de 7 august, când se va desfășura următoarea ședință de politică monetară a BNR, piața monetară va cunoaște rar modificări ale indicilor ROBOR.

Miercuri, cel la trei luni s-a consolidat la 5,81%, cel la șase luni s-a oprit la 5,87% iar cel la 12 luni la 5,91%.

Euro s-a apreciat

Perspectiva reducerii dobânzilor din SUA a apreciat euro la 1,0896 – 1,0945 dolari, iar media monedei americane a scăzut de la 4,5555 la 4,5404 lei, minim al ultimelor patru luni.

Creșterea cererii de monedă elvețiană și britanică le-a ridicat media acestora la 5,1141 lei, respectiv 5,9215 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a întărit marginal la 390,90 forinți/euro. În schimb, cursul celei poloneze s-a depreciat la 4,2904 zloți/euro.

Bitcoin și-a temperat creșterea și fluctua miercuri între 64.595 și 66.070 dolari, iar ethereum se tranzacționa în culoarul 3.444 – 3.516 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până miercuri, la ora 14:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Dracula a greșit castelul! Prima zi de Electric Castle 2024, în fotografii – relaxare și bună dispoziție în cerc restrâns

Publicat

De

Prima zi de Electric Castle 2024 a fost despre relaxare, bună dispoziție și timp petrecut împreună, cu cercul de prieteni sau familia.

Miercuri, 17 iulie, a marcat deschiderea festivalului Electric Castle, ajuns anul acesta la a 10-a ediție. Cu mai puțini participanți decât în zilele de weekend, atmosfera din festival a inspirat în după-amiaza zilei de astăzi un cadru intim, revededri cu prietenii și relaxare.

Vremea frumoasă a creat atmosfera ideală pentru diversele activități puse la dispoziția participanților.

Relaxare și distracție, în prima zi de Electric Castle

Fie că vorbim de înălțarea cu balonul cu aer cald, de sesiune de fotografii „instagramabile” sau de ascultatul muzicii, participanții s-au simțit bine, iar ziua s-a încheiat fără evenimente majore.

Distracția continuă până la zori. Mai multe detalii despre programul de miercuri și despre festival găsiți AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de circulație pe A3. Se TOARNĂ asfalt

Publicat

a3 1

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj atrage atenția șoferilor că se toarnă covor asfaltic pe A3 în data de 18 iulie 2024.

„Restricții de circulație în data de 18.07.2024, intervalul orar 08:00 – 18:00 pe A3, km 51+000, calea 2 (sensul Nădășelu-Turda), banda II și Nodul Rutier Gilău, breteaua A și breteaua B, județul Cluj.

Atenție, ȘOFERI! Restricții de circulație pe A3. Se TOARNĂ asfalt

Se efectuează lucrări de așternere a mixturilor asfaltice.

Circulația spre Turda va fi deviată pe la Nodul Rutier Nădășelu.

Vă rugăm să circulați cu prudență în zona lucrărilor și să respectați semnalizarea rutieră”, scrie pe pagina de Facebook a DRDP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Moașă de Cluj: Această meserie înseamnă să fii permanent alături de femei, de copiii lor și de familiile lor

Publicat

Narcisa Câmpean este moașă licențiată independentă la Cluj-Napoca și pledează pentru ca un număr cât mai mare de tinere să urmeze această meserie, pe care o consideră una dintre cele mai frunoase din lume. Narcisa este moașă din 2011, de când a terminat facultatea la Cluj-Napoca, numărându-se printre cele doar câteva zeci din oraș care se îngrijesc să aducă pe lume copii.

”Suntem destul de puține moașe în oraș. O parte din moașele din Cluj activează fie în sălile de nașteri, fie în maternitățile private sau publice, dar sunt și moașe care lucrează în alte sectoare, cum ar fi neonatologia sau secția de lăuze, deci nu neapărat în sala de nașteri.

Ce nu face statul român

Pentru mine sunt emoții de nedescris când aduc pe lume un copil, nici nu se poate exprima în cuvinte.

Meseria de moașă înseamnă mai mult decât o meserie, înseamnă să fii permanent alături de femei și de copiii lor și de familiile lor.

Înseamnă să te dăruiești tot timpul, să fii la curent cu toate noutățile care apar și cu toate studiile, să poți să fii alături de ele din momentul în care sunt adolescente și să le ajuți pe partea de consiliere, de planificare familială, să fii alături de ele în sarcină, la naștere și în perioada imediat după naștere, pentru că e o lipsă foarte mare de susținere, inclusiv după naștere.

Mămicile care nasc nu au pe nimeni, practic, pentru că în România, statul nu le oferă un ajutor în a le susține după naștere”, a spus Narcisa Câmpean pentru Cluj24.

Situația din Elveția

Aceasta s-a întors, recent, din Elveția, unde a constatat că în primele șase săptămâni de la naștere, mămicile de acolo aveau opt vizite postnatale cu moașă, asigurate de stat. în timp ce, în România, nu se asigură această facilitate decât în cadrul unor consultații private.

”Deci e nevoie foarte mult de moașe și meseria de moașe e mai mult decât o meserie”, a subliniat moașa din Cluj-Napoca.

Potrivit Narcisei Câmpean, moașele trebuie să facă echipă cu medicii obstreticieni, pentru că scopul lor este comun, să fie alături de femei și de copiii lor.

”Faptul că suntem puține, poate că este un dezavantaj și nu putem să ne împărțim în toate locurile. Cred că trebuie să creștem numărul de moașe și atunci, probabil, că am fi privite din altă perspectivă.

Fiind mai multe, am avea putere mai multă și am putea să acoperim mai multe arii din sănătate”, a explicat Câmpean.

Moașă independentă

Aceasta a renunțat, de la 1 ianuarie, să mai lucreze în sistemul public de sănătate, după o carieră de 12 ani la Clinica ”Dominic Stanca” și Ginecologie nr. 1 din Cluj-Napoca, din dorința de a putea fi mai aproape de femei și a putea să le îndeplinească nevoile pe care nu a putut să le ofere în sistemul de stat.

”Am decis să-mi continui munca independent. Este o provocare deși maternitățile sunt reticente la acest gen de colaborare.

Ar fi, poate, un precedent să vină moașa în Cluj, cu pacienta, să fie o moașă preferențială, cum se practică în alte orașe din România.

Asta ar însemna să vin la naștere cu gravida cu care să am deja o relație anterioară pe perioada sarcinii. Colaborările sunt cu clinici private, pe partea de lăptare, pe partea de lăuzie. La nașteri încă avem o reticență și asta ne dorim să facem și nu numai în Cluj, cred că în toată țara”, a menționat Narcisa Câmpean.

Nu sunt posturi scoase la concurs

O problemă pe care a identificat-o în sistemul public de sănătate este că, uneori, absolventele de facultăți de moașe sunt nevoite să lucreze pe alte secții pentru că nu sunt posturi scoase la sălile de naștere.

”Asta a fost și situația mea. Am terminat facultatea de moașe și nu au fost posturi de moașe în sala de naștere.

Am fost nevoită să lucrez pe secții de neonatologie, dar sunt recunoscătoare că am învățat foarte multe și face parte tot din atributiile noastre îngrijirea nou-născutului.

La Ginecologie 1 mi-am petrecut ultimii patru ani la sala de naștere și am asistat la venirea pe lume a câtorva sute de bebeluși”, a precizat Narcisa Câmpean.

Întrebată ce preferă o mămică, dacă să nască cu o moașă sau cu un medic obstetrician, aceasta a arătat că e nevoie ca moașele să fie cunoscute și să ajungă la femei, pentru ca femeile din Cluj și din România să știe, de fapt, ce înseamnă o moașă.

”Ne întâlnim cu situația în care femeile nu știu ce e o moașă și nici măcar nu știu că există o moașă”, a conchis Narcisa Câmpean.

Profesie de siguranță națională

Președintele Asociației Moașelor Independente din România, Melania Elena Tudose , a declarat la rândul său că profesia de moașă este esențială într-o țară, dacă se dorește să fie femei sănătoase care să crească copii sănătoși.

”Este o profesie de siguranță națională, pentru că moașa este singurul specialist calificat în fiziologia nașterii și lăuziei, fiind cea care știe să păstreze sănătatea femeii, să o respecte, fiind și foarte bine pregătită să identifice patologia, care ține de domeniul medicilor obstreticieni.

”E o problemă în România pentru că în spitalele universitare moașele nu au acces și nu au autonomie. Nașterea este legată de obstreticieni atunci când e vorba de o patologie, dar atunci când e vorba de o naștere fără nicio problemă, ca parametri de sarcină normală, atunci aici e nevoie de o moașă.

Ca să se suplimenteze numărul moașelor e nevoie de conștientizarea necesității acestei profesii, gândindu-ne că România este în top negativ la nivel european, avem cele mai multe mame minore, avem o rată de cezariene foarte mare, avem o rată de mortalitate maternă mare, avem o rată de mortalitate materno-infantilă sau neonatală foarte mare.

De asemenea, în fiecare an, conform unui studiu efectuat de Institutul Mamei și a Copilului, avem cam 50.000 de mame care nu văd un cadru medical decât la momentul nașterii, deci au sarcini nemonitorizate, iar de aici apar foarte multe complicații”, a explicat Tudose.

Potrivit acesteia, moașa este cel mai bun profesionist, cel mai bun specialist, cotat la nivel mondial ca fiind cel mai bun în prevenție.

Doar două facultăți cu programe de moașe

Astfel, în țările care au indici de sănătate materno-infantilă foarte buni, pionul principal în medicina primară, când vorbim de reproducere, este moașa.

”Vis-a-vis de formarea moașei, în prezent o moașă din România are 4 ani de studii academic. Avem la acest moment doar două universități de medicină din țară care formează moașe și au programe pentru moașe, fiind vorba de Universitatea <<Dunărea de Jos>> Galați și Universitatea de Medicină și Farmacie <<Carol Davila>> din București. UMFIH din Cluj a avut și dorim să redeschidem acest program.

Vrem să conștientizăm atât autoritățile, cât și femeile din România, că au mare nevoie de moașe. Să ne gândim și la femeile din România, că au aceleași drepturi ca și femeile europene, deci ele trebuie să parcurgă aceste etape, sarcină, naștere, lăuzie, ca niște evenimente firești, fiziologice.

Singurul specialist care poate să le ajute și să și identifice în momentul în care lucrurile nu mai merg în parametrii normali, este moașa”, a menționat președintele Asociației Moașelor Independente.

634 de moașe în România, 13.000 în Belgia

Aceasta a mai precizat că România avea în urmă cu 2 ani 933 de moașe licențiate în evidența organizației Ordinului Asistenților Medical și a Moașelor, dar active sunt acum doar 624, iar pe lângă aceste moașe licențiate, sunt și asistente de obstetrică-ginecologie, în jur de 1500, cu formare de liceu sanitar și cu certificat de asistent în obstetrică-ginecologie, o profesie asimilată celei de moașă.

”Numai Belgia are 13.000 de moașe, iar noi avem doar 624 și ne mai ajută cele 1500 de asistente de obstetrică-ginecologie.

Olanda are peste 4.000 de moașe în condițiile în care, raportat la numărul de nașteri, sunt cam la fel în România, o medie de 180.000”, a mai spus Tudose.

Aceasta a explicat, la modul concret, că o moașă oferă o plajă foarte largă de servicii acordate prin competențele pe care le obține prin absolvirea unui program academic.

”Moașa poate să se ocupe inclusiv de educația sexuală a tinerelor, educația pentru sănătatea adolescentelor, poate să se ocupe de consilierea preconcepțională, de planning familial, după care se ocupă de sarcină, de monitorizarea sarcinii, și vorbim de o sarcină sănătoasă.

De asemenea, acordă asistență la naștere, când e o naștere fără probleme.

În mod normal, moașa trebuie să aibă legal, pentru că așa este și în Europa și noi funcționăm după niște directive europene, autonomie pe partea de fiziologie. La fel, ar trebui să se ocupe și de lăuzie, să se ocupe și de nou născut, atunci când este sănătos.

Deci, practic, o moașă ar trebui să aibă autonomie pe aceste segmente, atunci când vorbim de gravidă și de nou născut, femeie sănătoasă, gravidă, nou-născut, sănătos, și ea este cea care identifică dacă sunt probleme și atunci anunță specialistul. Așa funcționează toate țările civilizate, dar la noi e puțin diferit”, a arătat Melania Elena Tudose.

Avocatul femeii

Cele două moașe au participat zilele trecute la Cluj-Napoca la conferința ”Manifest pentru moașe”, care a avut rolul de a conștientiza necesitatea profesiei de moașă și de a atrage candidați pentru această meserie.

”Crescând numărul de moașe, vom fi mult mai vizibile, iar femeile vor înțelege ce înseamnă, de fapt, o moașă europeană, să înțeleagă cât de necesară este, pentru ele, o moașă.

Eu zic că încet, încet, cu pași mici  construim ceva sigur și sunt convinsă că femeile din România vor conștientiza că numele de moașă nu poate fi despărțit de termenul de femeie.

Moașa e cel mai bun avocat al femeii, nu putem să despărțim femeile de moașe și nici moașele de femei. Însă pentru asta femeile din România trebuie să ne cunoască.

Noi venim și completăm niște goluri care există la momentul ăsta în România, colaborăm cu obstetricienii, cu educatorii perinatali, cu neonatologii. Noi vrem să facem echipă, cu toată lumea care se ocupă de sănătatea femeii.

Și sunt convinsă că dacă ajunge toată lumea la această concluzie și restabilește profesia de moașă în România, punând-o pe locul pe care îl merită, dar și profesia în sine, vom avea o sănătate reproducerii adecvată”, a mai subliniat Melania Elena Tudose.

Aceasta consideră că numărul optim de moașe în România ar trebui să fie cam de 7.400, dar pentru început și o creștere de la 624 la 4000 ar fi benefică, pentru a acorda femeilor încredere în ele că pot să nască în cele mai optime condiții.

Tudose este și vice-președintele Asociației Europene a Moașelor, doctor în medicină, fiind prima moașă din România cu doctorat în medicină terminat la UMFIH Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax