ACTUALITATE
În 8 luni, în Cluj-Napoca au fost înmatriculate 8.000 de mașini noi. Dan Tarcea: Asta înseamnă o coloană de 40 de kilometri
Că orașul Cluj-Napoca e sufocat de mașini nu e noutate. Problema este că numărul autoturismelor care intră în circulație continuă să crească într-un ritm alarmant.
Din cele peste 17.000 de mașini noi „intrate” pe drumurile din județ, cam jumătate sunt pe străzile din Cluj-Napoca, potrivit viceprimarului Dan Tarcea.
În 8 luni, în Cluj-Napoca au fost înmatriculate 8.000 de mașini noi. Dan Tarcea: Asta înseamnă o coloană de 40 de kilometri
În Cluj-Napoca sunt 300.000 de mașini conform unui ultim recensământ. Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, aproximtiv 220.000 sunt alte clujenilor, circa 20.000 sunt ale studenților, iar alte 30-40.000 sunt înmatriculate în alte județe, sunt în leasing sau înmatriculate pe firme.
„În 30 de ani am crescut de la 40.000 la 300.000 de mașini. Aici este provocarea pentru că orașul nu fost construit pentru un număr așa de mare de mașini”, a declarat Dan Tarcea la Ziua de Cluj.
Mai mult în peste 80% din mașinile care circulă în oraș este o singură persoană. Asta potrivit ultimului studiu care a fost făcut în urmă cu 4 ani. Totuși, spune viceprimarul, numărul celor care circulă singuri în mașină este posibil să fie acum și mai mare.
Numărul mașinilor tot crește
Dan Tarcea a mai precizat că în primele 8 luni ale acestui an, potrivit datelor de la Poliție, în județ au fost înmatriculate 23.500 de mașini noi, în timp ce doar 6.500 au fost radiate.
„Asta înseamnă, după ce le-am scăzut pe cele radiate, 17.000 de mașini, iar cam jumătate dintre ele sunt în municipiul Cluj-Napoca. Deci în primele 8 luni avem aproape 8.000 de mașini noi în Cluj-Napoca, iar asta înseamnă o coloană de 40 de kilometri.
Să ne imaginăm că din Gilau până în Apahida discutăm de o coloană de mașini puse una în fața celeilalte doar în primele 8 luni ale anului”, a mai spus viceprimarul Clujului.
Acesta susține că dacă clujenii nu își vor schimba obiceiurile de a avea 2-3 mașini, traficul va continua să crească.
„Trebuie să folosim și sursele alternative, la fel ca în Europa… Este vorba de folosirea transportului public, folosirea transportului alternativ pentru cine poate, respectiv biciclete și trotinete, dar și de <<orașul de 15 minute>>.
Asta înseamnă un oraș în care la 15 minute să găsești magazin, farmacie, locuri de joacă pentru copii, locuri unde poți face sport, școli și grădinițe, ca să nu mai trebuiască să mergi dintr-o parte în alta a orașului. Iar noi la asta lucrăm”, a mai spus Dan Tarcea.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Clujeanca Ioana Oleleu, fiica unul lider PSD, reprezintă România la Miss Tourism World în China
Clujeanca Ioana Oleleu a plecat spre China, unde va reprezenta România la Miss Tourism World 2024.
Frumoasa clujeană este fiica unuia dintre liderii PSD, Ioan Oleleu, care este vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Clujeanca Ioana Oleleu, fiica unul lider PSD, reprezintă România la Miss Tourism World în China
Ioana Oleleu a câștigat titlul competiției Miss Tourism din România și intră în competiția pentru titlul mondial, care are loc în orașul Quanzhou, din provincia Fujian, în data de 10 ianuarie 2025, alături de competitoare din toate colțurile lumii.
Câștigătoarea competiției care are loc în China va deveni ambasadoare a Turismului din țara reprezentată și va putea contribui la promovarea turismului în țara de origine.
Studentă la Psihologie
Ioana Oleleu este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
Frumoasa clujeancă a intrat în lumea modellingului de la vârsta de 14 ani. Ioana a practicat și fotbalul, mai mulți ani.
Sursa video: Miss Tourism World China
EVENIMENT
VIDEO. Doi dealeri de DROGURI, prinși și arestați la Cluj. Unul este MINOR și vindea CRISTAL consumatorilor clujeni
Doi tineri de 17 și 19 ani au fost arestați la Cluj pentru trafic de droguri de mare risc.
Aceștia videau droguri clujenilor, printre care canabis și 3-CMC.
Doi dealeri de DROGURI, prinși și arestați la Cluj. Unul este MINOR și vindea CRISTAL consumatorilor clujeni
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 17 și 19 ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
În sarcina persoanei, de 17 ani, s-a reținut și săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată.
Vindea droguri de mare risc la doar 17 ani
Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 30 – 31 decembrie 2024, persoanele cercetate ar fi deținut aproximativ 10 kilograme de substanță cristalină 3-CMC (drog de mare risc) destinată comercializării.
De asemenea, în perioada august – decembrie 2024, tânărul de 17 ani ar fi deținut și comercializat, în mod repetat, droguri de risc , respectiv canabis și de mare risc – 3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal, către consumatori din județul Cluj, cu sume cuprinse între 50 și 100 lei pentru o doză.
15.000 de lei ridicați la percheziții
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe obiecte purtând urme de substanță, o parte din cantitatea de drog de mare risc, cântare electronice de precizie, peste 15.000 de lei, precum și alte mijloace de probă.
Arestați pentru 30 de zile
La data de 1 ianuarie 2025, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanelor în cauză, pentru 24 de ore.
La aceeași dată, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de suportul specialiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj și polițiștilor locali ai Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Polițiștii clujeni au prins și reținut pentru 24 de ore încă un bărbat implicat într-o bătaie cu cuțite în Apahida
Polițiștii din cadrul Secției 2 Rurală Apahida au continuat joi, 2 ianuarie, activitățile de cercetare penală în dosarul privind infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice care a avut loc pe o stradă din Apahida.
Un alt bărbat implicat în conflict a fost deja reținut.
Polițiștii clujeni au prins și reținut pentru 24 de ore încă un bărbat implicat într-o bătaie cu cuțite în Apahida
Polițiștii au depistat joi un bărbat de 42 de ani pe numele căruia fusese emis un mandat de aducere. În urma prezentării acestuia la sediul poliției, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.
La data de 22 decembrie 2024, în jurul orei 23.00, acesta, împreună cu un bărbat de 46 de ani, s-au agresat fizic reciproc, utilizând cuțitele. Bătaia a avut loc pe strada Octavian Paler din localitatea Apahida, faptele fiind de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.
Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii incidentului și luarea măsurilor legale necesare.
EVENIMENT
Dosar penal pentru un șofer implicat într-un accident pe Calea Florești din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Un șofer de 62 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost implicat într-un accident pe Calea Florești în prima zi din an.
Accidentul a avut loc în data de 1 ianuarie, în jurul orei 18.40.
Dosar penal pentru un șofer implicat într-un accident pe Calea Florești din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Potrivit polițiștiilor clujeni, bărbatul în vârstă de 62 de ani, din județul Suceava, conducea un autoturism pe Calea Florești, fiind implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că persoana în cauză avea dreptul de a conduce suspendat din cursul lunii noiembrie 2024.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În acest caz, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat.