EVENIMENT
Impresiile VOLUNTARILOR Electric Castle despre FESTIVAL: „Muncești ca și cum ai PLĂTI acel bilet”. Merită sau nu
Ediția a opta a festivalului Electric Castle (EC) a luat sfârșit, iar mulți continuă să schimbe impresii, printre care și voluntarii care, dincolo de distracție, au avut de gestionat o serie de responsabilități mai puțin cunoscute. Patru membri ai echipei EC au împărtășit cu Cluj24 câteva dintre impresiile lor despre festival, amintind că voluntariatul nu este doar despre acces liber la eveniment, ci și despre muncă.
„Ajungi la festival într-un fel sau altul, dar și muncești ca și cum ai plăti acel bilet. Dacă turele tale nu sunt chiar așa de noapte, ai șanse să prinzi concertele mai mari de pe main stage”, spune Ioana din Hunedoara.
Este studentă la Cluj și a ales să devină voluntar deoarece nu avea venitul necesar să achiziționeze biletul propriu-zis, dar a vrut și experiența din spatele unui festival mare. La fel ca ea sunt Diana și Onur, veniți din Sibiu, respectiv din Bacău, la Cluj pentru studii superioare, fiind voluntari EC din aceleași motive.
Paula din Deva e de 4 ani la Cluj și a ales să fie voluntară în cadrul festivalului pentru că mereu a fost genul de persoană implicată în astfel de activități, fie ele asociații de caritate, asociații studențești sau alte asemenea, având experiență în domeniu, întrucât a lucrat la Untold și Snowfest în trecut.
Program și organizare. Cum funcționează totul
Cei patru voluntari au precizat că programul de lucru reprezintă 6 ore pe zi, excepție făcând minorii care lucrează până la ora 22, cel târziu. În funcție de departament, unii voluntari aveau și ture de noapte.
„Seara este nebunie, nu știi încotro să te împarți, așa că pentru cei din tura de noapte lucrurile sunt destul de complicate”, afirmă Paula.
Ioana punctează că uneori se ajungea la 12 ore de muncă.
„Câteodată făceai 12 ore, dar nu încontinuu; ca de exemplu, o tură de la 2 noaptea la 8 dimineața și după aceea, una de la 2 amiaza până la 8 seara. Eram în camping, și ca să nu fie probleme cu organizarea, ne prezentam cu 15 minute înainte să dăm check-in și trebuia să purtăm vesta albastră pe tură”, notează ea.
Din punct de vedere al organigramei, existau voluntarii, coordonatorii de ture, apoi coordonatorii de departament și coordonatorul voluntarilor.
„Cel mai direct dialog îl aveam cu coordonatorul de ture, care ne făcea check-in la început și check-out la sfârșitul turei”, spune Ioana.
Onur punctează că totul a fost informal, de aceeași părere fiind și Diana.
„Există o ierarhie însă eu n-am simțit-o. Coordonatoarea departamentului meu, Emma Cârnu, a lucrat mai mult decât noi toți, mereu când mergeam la cortul voluntarilor ea era acolo. Nu cred că s-a bucurat nici pe departe de festival precum un voluntar obișnuit”, spune ea.
„Erau câțiva coordonatori principali pentru fiecare departament și fugeau ca niște furnici de colo până colo să ne îndrume. Din punctul meu de vedere, au făcut o treabă bună. Desigur că au fost și oameni nemulțumiți, dar nu poți să le faci pe plac tuturor”, adaugă Paula.
Ca la orice alt job, a existat și training, despre care tinerii au spus ca a constat mai mult într-un tur al festivalului, deoarece se întinde pe o arie mai mare.
„Sunt diverse locații precum Dance Garden sau Hideout de care trebuia să știm în caz ca eram trimiși acolo pe patrulă sau cu alte treburi. Zilele oficiale ale festivalului erau 13-17 iulie, dar noi am fost din 11 iulie la Bonțida până pe 18, când s-au făcut decazările și s-a demontat cât am putut”, explică Ioana.
Avantajele și dezavantajele voluntariatului, prin ochii voluntarilor: „La camping e un mini orășel, un fel de enclavă a Bonțidei”
Plusurile și minusurile variază în funcție de departamentul din care face parte voluntarul.
„Mi s-a părut super ok, cel puțin în cadrul departamentului Back up din care am facut parte. În rest, colegii de la acces VIP și parking au avut de înghițit înjurături și de suportat oameni nervoși”, indică Diana.
În opinia ei, principalele avantaje sunt: accesul în festival, întâlnirea cu oameni „cool”, campingul și transportul gratuit, locul de gathering cu voluntarii. Dintre dezavantaje amintește că: „nu poți face schimb de ture, iar dacă ai ghinion, pici pe tura artistului tău preferat și îl asculți din depărtare”.
„Un plus e fluxul mare de oameni pe care ajungi să îi cunoști, fiecare vine cu povestea lui. La camping, cel puțin, era un mini orășel, un fel de enclavă a Bonțidei, ca să zic așa. De asemenea, asiști la ce se întâmplă în spatele scenei, coordonatorii au fost minunați și au făcut tot posibilul să ne fie bine, cel puțin cei cu care am interacționat eu.
Cât despre dezavantaje, aș minți să zic că nu au fost, statul la cort a fost o provocare, deși eu urc pe munte și știu cum stă treaba, doar că atunci când ai tură până la 9 dimineața și soarele e pe cer, slabe șanse să mai poți să te odihnești, și uite așa orele nedormite s-au acumulat, și oboseala la pachet cu ele. Pentru frig am fost pregatită, dar căldura din timpul zilei face cortul o adevărată saună.
Alt dezavantaj, trebuie să fii sigur pentru ce vii la festival, dacă ai impresia că o să te poți duce la toate concertele preferate și să lucrezi în același timp, s-ar putea să fii dezamăgit, pentru că timpul nu îți permite asta, așa că tu știi ce-i mai bine pentru tine”, descrie Paula.
Pe lângă accesul la festival, apa și sandvișurile la discreție, transportul și campingul gratuit, asupra cărora toți cei 4 voluntari au căzut de acord că reprezintă beneficii notabile, Ioana a identificat câteva minusuri.
„Dacă nu ești obișnuit cu campingul, baia o împarți cu alți oameni, campingul voluntarilor era un pic departe, dar tot auzeai muzica din festival. Până la cortul meu se auzea când făceau cei de la Gorillaz repetiții.
Totodată, un dezavantaj ar fi felul în care se comportă unii participanți cu tine. Încerci să fii înțelegător, mulți vin după un drum stresant până la festival, trafic infernal, dar dacă ești o persoană mai sensibilă ca mine, până și o insultă sau două dor”, precizează studenta.
„Îți faci prieteni noi, ai intrare gratis în festival și cei mai primești la final, produsele care nu s-au consumat. Pe de altă parte, munca uneori devine multă și obositoare și poți rata concertele tale favorite”, susține Onur.
Impresii la final de festival: „Recomand voluntariatul mai ales minorilor, pentru că au program scurt”
Cu toate acestea, el a rezistat volumului de muncă.
„Mă așteptam să fiu muncit, dar nu a fost chiar așa de rău, ci mai degrabă o experiență pe care aș repeta-o. Recomand oricui, mai ales studenților care nu își permit să achiziționeze biletul”, adaugă el.
Ioana, în schimb, după ce s-a terminat festivalul, se simțea epuizată, mai mult mental decât fizic.
„Am avut niște experiențe mai nasoale cu participanții, unde eram tratată cu un pic de batjocură. La început știam că va fi extenuant, dar nu sunt o persoană foarte sociabilă și odată ce m-am trezit că trebuie să interacționez cu oameni noi, oameni stresați sau care nu au mult respect, a trebuit să ies din propria mea bulă”, împărtășește fata.
Diana și Paula recomandă experiența mai departe, în special celor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, pentru că ei au un program mai scurt.
„Recomand, desigur, mai ales pentru minori și cei tineri, s-a văzut pe ei că erau atât de fericiți să facă parte din acest proiect, se simțeau liberi și, cel mai important, simțeau că părerea lor contează și că prin tot ce fac își pun amprenta asupra acestui festival”, conchide Paula.
Așadar, ca la orice alt loc de muncă, nici la voluntariat nu e totul roz, poate deveni obositor fizic și psihic, membrii fiind nevoiți să iasă din zona de confort, însă pentru tinerii care vor experiența din spatele unui festival mare la care să aibă și acces liber, – pe lângă transport, apă, sandvișuri și camping – voluntariatul e o alegere bună, întrucât le deschide noi uși, îi pune în contact cu oameni din diverse părți ale țării și le oferă șansa de a vedea artistul preferat live.
Sursa foto: Gabriel Neacșu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan (PNL), despre Marcel Ciolacu: E viclean și un ȘMECHERAȘ. Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm
Aflat ca invitat, sâmbătă, la emisiunea „Insider politic” de la Prima TV, europarlamentarul clujean Rareș Bogdan a vorbit despre starea de fapt existentă acum în relația PNL cu PSD și despre soarta „concubinajului” dintre cele două partide la conducerea țării.
”Nu. Nu mi-a plăcut (cu PSD la guvernare). Mie ştiţi că nu mi-a plăcut, dar în acelaşi timp am înţeles situaţia şi n-am comentat prea mult decât în intern şi din când în când mai răbufneam şi în zona externă”, a afirmat Rareş Bogdan.
„Suntem despărţiţi. Noi suntem despărţiţi de PSD din punct de vedere politic. Nu mai avem niciun fel de treabă cu domniile lor. Noi nu participăm la şedinţele de coaliţie, nici nu au mai fost şedinţe de coaliţie.
Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan (PNL), despre Marcel Ciolacu: E viclean și un ȘMECHERAȘ. Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm
Am desemnat un singur om din conducerea executivă de cinci persoane pentru a reuşi să păstreze strict legătura tehnică la nivelul eşaloanelor 2-3 şi la nivelul specialiştilor departamentelor noastre cu cei din PSD, pentru buna guvernare. Aşa cum am luat decizia extrem de clară.
Nu mai vrem niciun fel de colaborare cu Partidul Social Democrat, dar azi, înainte cu două luni de alegeri, să scoţi miniştrii de la guvernare e o situaţie care duce la o criză majoră, pentru că, de asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că dacă noi ieşim de la guvernare, imediat îşi va depune mandatul, asta înseamnă o criză pentru România”, a explicat europarlamentarul.
„Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm şi ne promovăm toate măsurile noastre în Parlament, blocăm măsurile lor, am anunţat exact care sunt interesele pentru Partidul Naţional Liberal, care sunt interesele românilor, continuăm negocierile la Bruxelles, unde situaţia nu este cea mai roz pentru România, după cum ştiţi cunosc destul de bine ce se întâmplă acolo, iar tranşa trei este în continuare blocată din cauza plafonului pe care noi nu vrem să-l aplicăm. Deci nu vom scădea plafonul de la 500.000 la 80.000 de euro aşa cum e trecut în PNRR şi ar fi o condiţionalitate, adică preferăm chiar blocarea acelei sume din interiorul tranşei de 2,6 miliarde.
„Sunt şi voci care au spus că ar trebui o retragere totală de la guvernare”
E vorba de blocarea a 500 de milioane în cazul în care nu aplicăm acea măsură de reducere a pragului la micro-întreprinderi. Noi considerăm că deja l-am redus de la 1 milion la 500 de mii, că am introdus acele măsuri de la 1 la 3%, am introdus chestiunea cu C.A.S.S., a angajat un plus şi nu putem să punem presiune tot pe mediul privat”, a mai spus Rareş Bogdan.
„Sunt şi voci care au spus că ar trebui o retragere totală de la guvernare. Sunt nişte riscuri. Eu cunosc bine PSD, am fost specializat pe acest partid şi cunosc capacitatea lui enormă de a captura instituţii ale statului şi de a le folosi. Noi, liberalii, din punctul ăsta de vedere, funcţionăm extrem de democratic.
Dacă avem un ministru într-un minister de forţă sau într-o companie sau într-o regie autonomă, nu înseamnă că acel ministru face sau acel şef de companie face ceva în interesul strict al partidului. Se gândeşte întotdeauna că există viaţă şi după ce pleacă de acolo şi funcţionează foarte transparent şi foarte democratic.
„Eu am venit de pe băncile şcolii”
Mie mi-e frică de un PSD, vă spun sincer, în care, de exemplu, domnul Tudose, că îl cunoaşteţi, ar fi, spre exemplu, ministrul de interne sau domnul Paul Stănescu, ministru la Dezvoltare. Sau pot să continui enumerările, sau domnul Simonis, sau aşa mai departe sau domnul Romaşcanu. Deci eu am spus extrem de clar, Ministerul de Interne, pentru a asigura buna desfăşurarea alegerilor, echilibrată, transparentă şi corectă. Am încredere în Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu este un om foarte echilibrat, foarte raţional, care nu îşi va ştirbi cariera şi notorietatea şi imaginea pentru a face nu ştiu ce şuşanea. Nu am încredere într-un PSD-ist din cei enumeraţi, ca ministru de interne, n-ar încerca să facă ce a făcut Carmen Dan la 10 august.
De asemenea, la Ministerul Finanţelor, gândiţi-vă că a-i lăsa Ministerul Finanţelor – şi noi ne certăm cu Boloş de multe ori şi cu noi este încăpăţânat Boloş, dar prefer un tip încăpăţânat, dar care este exclusiv pentru a ţine economia şi deficitul, dar şi economia României pe funcţionabilitate şi într-o relaţie cu Comisia Europeană pentru a nu se bloca fondurile europene, decât un individ care ar veni şi ar arunca cu tot ce mai găseşte în visteria statului doar pentru că vine campanie electorală şi e o dată la patru ani”, a mai afirmat Rareş Bogdan.
”Acum nu mă comparaţi (cu dl. Ciolacu), că totuşi din punct de vedere al şcolii nu sunt la fel de viclean ca şi dânsul sau la fel de descurcăreţ sau şmecheraş. Eu am venit de pe băncile şcolii. Asta-i viaţa. Fiecare s-a descurcat altfel în viaţă”, a declarat Rareş Bogdan.
Printre multele bătăi de cap pe care le are o gospodină, „ce fac de mâncare pentru weekend” este în top. Câte persoane în casă, atâtea gusturi. Cluj24 sare în ajutorul lor cu rețete testate de piloții noștri de încercare. Astăzi, în poll position se află zama de facole boabe cu ciolan afumat.
Nu umblăm la plating că nu suntem fine dining și nici vreun local frecventat de turiști străini, ca să le furăm ochii cu zama în pită. Zama noastră se servește clasic, cu polonicul din oală direct în farfurie.
Rețeta de WEEKEND: Zamă de fasole boabe cu CIOLAN afumat
Dar să vedem ce ne trebuie pentru minunăția asta:
– fasole (cam 10 pumni); dacă nu vă iese cum trebuie, riscați să luați mai mulți
– 3 morcovi
– un ciolan afumat, de preferat cu os
– 4 foi dafin
– 2 cepe
– 3 linguri făină
– 1 cană bulion sau o conservă mică de pastă de tomate
– cimbru
– 400 gr smântână
– ulei
– sare, piper, boia dulce și iute
Care sunt etapele?
Pentru început puneți fasolea la fiert. După 10 minute de clocotit, aruncați apa și puneți alta, fierbinte, că altfel se întăresc boabele. Repetați de vreo 4 ori procedeul, asta ca să scăpăm de riscul a fi luați în evidență ca prosumatori, în cazul ăsta, furnizori de biogaz. Oricum, stați liniștiți, de scăpat nu scăpăm de tot, că doar ăsta e farmecul, nu?
Până fierbe fasolea, spălați bine ciolanul și curățați carnea de pe os, apoi o puneți la fiert cu os cu tot, musai, împreună cu morcovii tăiați cum vreți voi. Spumați din când în când. După ce e aproape fiartă carnea se adaugă fasolea fiartă separat.
Într-o oală punem un deget de ulei în care călim cele două cepe tăiate mărunt. Când ceapa devine translucidă, adăugăm trei linguri de făină, ca să facem rântașul, apoi, după un minut, stingem cu o cană de apă fierbinte. Adăugăm sare, piper și boia, atât dulce cât și un pic iute.
Punem rântașul într-o sită, în mai multe ture, sită pe care o imersăm în zeamă și frecăm cu o lingură de lemn până se dizolvă. Ceapa rămasă se aruncă.
După 10 minute de clocotit, adăugați bulionul sau pasta de roșii.
Separat, amestecați smântâna într-un bol cu zeamă fierbinte, până se dizolvă. Grijă la cocoloașe. Apoi turnați în oală smântâna diluată și amestecați bine.
Ultimul pas, adăugați dafinul și cimbru, apoi ajustați după gust cu sare și piper.
Se servește cu ceapă de care vreți voi, albă, galbenă sau roșie, nu contează, e la fel de bună. Dacă aveți carne și fasole suficientă în oală, s-ar putea să scăpați de grija felului doi.
Poftă bună s-aveți!
Foto: de la noi din bucătărie, fără photoshop
EVENIMENT
Louis Munteanu, atacantul de la CFR Cluj, la primul HATTRICK din carieră. A fost decisiv în meciul Naționalei U21 cu Muntenegru
România U21 a învins, vineri în deplasare, Muntenegru U21, scor 6-2, în runda cu numărul 9 a grupei E de calificare la Euro 2025. Louis Munteanu, atacantul celor de la CFR Cluj, a reușit primul hattrick din carieră.
Jucătorii pregătiți de Daniel Pancu au reușit să înscrie de 6 ori în poarta Muntenegrului. Golurile au fost marcate de Janjic (min. 21), Mrvaljevic (min.70), respectiv L. Munteanu ( min. 16, 27 și 74), R. Ilie (min.52), Oct. Popescu (min.59) și Rădulescu (min.90).
Louis Munteanu, atacantul de la CFR Cluj, la primul HATTRICK din carieră. A fost decisiv în meciul Naționalei U21 cu Muntenegru
Sava, fostul portar al CFR Cluj, a încasat două goluri, unul direct din corner.
În celălalt meci al grupei, Elveția și Finlanda au făcut egalul mult așteptat de naționala lui Daniel Pancu, 1-1.
În ultima rundă, România primește vizita Elveției, iar Finlanda joacă acasă cu Muntenegru. Pentru a câștiga grupa, România trebuie să nu piardă cu Elveția și să obțină cel puțin rezultatul pe care nordicii îl vor face cu Muntenegru. În caz de egalitate de puncte, principalul criteriu de departajare sunt meciurile directe, unde Finlanda stă mai bine (1-0 în tur, 0-2 în deplasare).
Foto: Facebook
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Semifinala Miss România ”The Crown”, la Cluj-Napoca. Cine sunt fetele calificate în finală
Semifinala competiției Miss România ”The Crown” a avut loc, vineri, la restaurantul Rodizio din Cluj-Napoca, eveniment în cadrul căruia opt concurente au luptat pentru finală, însă numai trei au avut șansa de a merge mai departe.
Concurentele au trecut prin probe exigente, incluzând defilări și o evaluare artistică, pentru a impresiona juriul.
Patricia Pruneanu a obținut locul I, iar Andra Horoba și Cristina Elena au ocupat locurile II și III. Toate trei vor concura în marea finală care va avea loc pe 13 decembrie la Timișoara, prezentată de Dan Negru și unde va mai fi prezent designerul Cătălin Botezatu.
Probe decisive
Concurentele semifinalei de la Cluj-Napoca au avut de trecut trei probe decisive.
O defilare inițială, în care s-a verificat și s-a pus accent pe siguranța pașilor și corectitudinea posturii, o probă de interviu, pentru a le testa spontaneitatea și inteligența emoțională, unde Anda Horoba a oferit un răspuns surprinzător când a fost întrebată dacă ar alege 200.000 de euro sau ziua de mâine: ,,Aș alege cei 200.000 de euro și i-aș dona unor nevoiași, căci într-o singură zi nu aș avea ce să mai schimb”.
A treia probă a constat în defilarea rochiei de bal, unde grația și rafinamentul au fost esențiale.
Preselecții în mai multe orașe
Organizatoarea evenimentului, Hannelore Ulrich, a fost gazda acestui show, iar preselecțiile din Cluj-Napoca au fost doar o etapă dintr-un turneu național care a vizat șapte mari orașe din România, precum: Timișoara, Oradea, Iași, Constanța, București și Craiova.
Nici premiile nu sunt de neglijat, pentru finala din 13 decembrie, acestea vor fi în bani, și vor include sume de până la 1000 de euro și alte beneficii pentru a sprijini dezvoltarea carierei câștigătoarelor.
Andreea Paparuș