Connect with us

EDUCATIE

IMPORTANT pentru ELEVI: De luni, toate școlile și grădinițele ar putea funcționa cu prezență FIZICĂ, spune Cîmpeanu

Publicat


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat pentru HotNews.ro că de luni, când începe semestrul al doilea, toate școlile și grădinițele din România ar putea funcționa cu prezență fizică. Regulile au fost schimbate și este eliminat criteriul ratei de vaccinare de 60% în școală.

Conform noii decizii de joi seară a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), școlile și grădinițele trec în online în momentul în care în județele în care se află rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate pacienților COVID-19 este mai mare de 75%.

Astfel, este eliminat criteriul vaccinării în rândul cadrelor didactice. Actualul ordin al miniștrilor Educației și Sănătății – care urmează să fie modificat – prevede că în localitățile cu rată de infectare de peste 3 la mie trec în online școlile și grădinițele în care rata de vaccinare în rândul personalului este sub 60%. De asemenea, nu se va mai ține cont de rata de infectare într-o localitate, acest criteriu urmând să dispară.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews,ro că efectul va fi că luni, când începe semestrul al doilea, toate școlile și grădinițele din România ar putea fi deschise cu prezență fizică, în baza noului ordin care urmează să fie adoptat, pentru că gradul de ocupare a paturilor pentru pacienții COVID este departe de procentul de 75% în fiecare județ.

„Atunci când numărul cazurilor va crește atât de mult, înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tot posibilul să micșorezi transmiterea virusului.
Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Educației le-a agreat”, a afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că București-Ilfov vor fi tratate împreună, dat fiind specificul zonei.

„Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum”

Cîmpeanu a spus că raportarea privind gradul de ocupare a paturilor COVID în spitale la nivelul județean va fi făcută 1 data pe săptămână, în ziua de joi, iar informațiile vor fi luate ca referință pentru a se aplica scenariul în ziua de luni a săptămânii următoare.

Cîmpeanu a apreciat că este o soluție „mai bună”, susținând că era greu de explicat de ce o școală cu rată de vaccinare de 58% nu poate funcționa cu prezență fizică, iar o altă școală din apropiere, cu rată de vaccinare de 60%, poate funcționa cu prezență fizică.

„Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație.

Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”, a afirmat ministrul Educației, precizând că rata de vaccinare în rândul personalului din educație este „mult peste 70%”, în timp ce în rândul elevilor se apropie de 40%.

De asemenea, conform noilor modificări, se vor schimba și condițiile în care se suspendă cursurile la apariția unor cazuri de COVID-19.

Activitatea într-o clasă sau grupă de grădiniță se suspendă pentru 10 zile la apariția a trei cazuri de COVID-19. Conform regulilor de acum, clasa trece în online pentru 14 zile la confirmarea unui caz de COVID-19.

Sursa: Hotnews

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată

Publicat

control rovinieta

CNAIR informează utilizatorii rețelei rutiere din administrare că joi, 27.03.2025, în intervalul orar 00:00 – 04:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR. 

Din acest motiv, au precizat reprezentanții instituției, emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp.

CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată

”Reamintim utilizatorilor rețelei rutiere din administrare faptul că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea” a precizat CNAIR.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

BAC-ul olimpicilor. Ministerul Educației a publicat calendarul sesiunii speciale a examenului

Publicat

De

BAC-ul olimpicilor

Calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaurea a fost publicat în monitorul Oficial.

Începând din acest an este prevăzută și o nouă etapă, respectiv cea de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise.

BAC-ul olimpicilor. Cine participă la sesiunea specială

La sesiunea specială a examenului național de bacalaureat 2025 se pot înscrie absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat – 2025, sesiunea iunie.

De asemenea, la această sesiune se pot înscrie și absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.

Noutatea anului 2025

Începănd din acest an, atât la examenul național de bacalaureat, aici fiind inclusă și sesiunea specială, cât și la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise. Contestațiile se pot depune după vizualizarea lucrărilor, însă nu sunt condiționate de această etapă.

În aceeași măsură, anunță Ministerul Educației, vizualizarea lucrării nu implică obligativitatea de a depune contestație.

BAC-ul olimpicilor. Calendarul sesiunii speciale

Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face între 19 și 21 mai 2025.

Calendarul, așa cum a fost publicat în Monitorul Oficial:

  • 22 mai 2025 Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
  • 23 mai 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
  • 26 mai 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
  • 27 mai 2025 Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
  • 30 mai 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 2 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 3 iunie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 4 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 30 mai 2025 Afișarea rezultatelor până la ora 12:00, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14:00-18:00)
  • 31 mai 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (până la ora 12:00)
  • 2-4 iunie 2025 Soluționarea contestațiilor
  • 6 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Suveraniștii clujeni i-au cântat „La mulți ani” lui Călin Georgescu, de ziua lui. Au cerut Turul 2 înapoi

Publicat

manifestatie

Miercuri seara, în centrul Clujului a avut loc o manifestație „pentru democrație și justiție, libertate și prosperitate, alegeri libere și dreptul la liberă exprimare”, organizată de suveraniști.

manifestatie

La manifestație au fost prezente câteva zeci de persoane. Acestea au fluturat steaguri tricolore, au scandat „Turul doi, înapoi” și i-au cântat „La mulți ani!” lui Călin Georgescu, a cărui zi de naștere e astăzi.

manifestatie

VIDEO FOTO. Suveraniștii clujeni i-au cântat „La mulți ani” lui Călin Georgescu, de ziua lui. Au cerut Turul 2 înapoi

manifestatie

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare meteo de vânt și ploaie în toată țara, până sâmbătă

Publicat

cod

Vreme rea, cu ploi torențiale și vânt puternic, este așteptată în următoarele zile pe tot teritoriul țării.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o avertizare meteorologică, valabilă începând de miercuri, 26 martie, și până sâmbătă, 29 martie, ora 18.00, pentru cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.

„Vor fi intervale în care va ploua în toate regiunile. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp, iar cu precădere în sud-vestul țării și în Carpații Meridionali, de peste 50…70 l/mp.

Vânt puternic în țară, de mâine

Începând din după-amiaza zilei de joi (27 martie) vântul va avea intensificări în jumătatea de sud a țării, cu viteze în general de 40…60 km/h, iar pe crestele montane, rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a transmis ANM.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate