ECONOMIE
Impactul E.ON în economie: contribuții de MILIARDE de lei la bugetul de stat, partener-cheie pentru sute de furnizori locali

Grupul E.ON este un partener important pentru circa 941 de furnizori de produse, servicii și lucrări, dintre care peste 95% sunt companii din România, potrivit Raportului de sustenabilitate pentru anul 2023. Pe întreg lanțul de aprovizionare, E.ON rămâne un partener important pentru aproximativ 2.300 de furnizori direcți și indirecți.
· Valoarea achizițiilor companiilor din grup a depășit 1,22 miliarde de lei;
· Contribuții virate la bugetele de stat de 1,87 miliarde de lei;
· Investiții în rețele de 857 de milioane de lei, în creștere cu 31% față de 2022;
Valoarea achizițiilor companiilor din grup a depășit 1,22 miliarde de lei (circa 254 milioane euro), în creștere cu circa 4% față de 2022. Această sumă nu include valoarea achizițiilor de electricitate și gaze naturale destinate celor circa 3,4 milioane de clienți din România. Anul trecut, 97 de furnizori, reprezentând 58% din totalul furnizorilor noi, au fost selectați inclusiv pe baza unor criterii sociale și de mediu.
Impactul E.ON în economie: contribuții de MILIARDE de lei la bugetul de stat, partener-cheie pentru sute de furnizori locali
Totodată, E.ON este unul dintre marii contribuabili din România la bugetul de stat și bugetele locale, valoarea totală a contribuțiilor depășind anul trecut 1,87 miliarde de lei (circa 379 milioane euro). În cei 18 ani de prezență în România, sumele virate de E.ON sub formă de taxe și impozite se situează la circa 15,55 miliarde lei (3,4 miliarde euro).
Cu un număr total de 6.961 angajați (prin raportare la normă întreagă de muncă), marcând o creștere de 1,5% față de anul precedent, E.ON continuă să fie unul dintre cei mai mari angajatori din România, având un impact semnificativ atât la nivel regional, cât și național.
Investiții record, cu 31% mai mari comparativ cu 2022
În cursul anului 2023, investițiile au totalizat 857 milioane lei (circa 173 mil. euro), în creștere cu 31% față de anul 2022, acestea fiind direcționate către dezvoltarea de rețele noi și modernizarea infrastructurii existente pentru energie electrică și gaze naturale, precum și în proiecte de automatizare și digitalizare, cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite.
Modernizarea rețelelor și digitalizarea activităților au înregistrat cele mai importante creșteri ale investițiilor comparativ cu anul anterior, cu procente de 89%, respectiv 48%, reflectând un accent puternic pe inovație și eficiență în gestionarea resurselor energetice. Toate acestea contribuie la un viitor mai verde prin reducerea impactului asupra mediului, dar și la servicii mai bune pentru clienți.
De exemplu, rețelele Delgaz Grid preiau energia de la aproximativ 13.900 de prosumatori conectați cu putere instalată până în 184 kW, iar în total peste 1 GW de energie regenerabilă este preluată în rețeaua companiei.
„Am reușit să reducem valoarea consumului tehnologic”
Pentru al treilea an consecutiv, Delgaz Grid s-a situat pe primul loc la calitatea serviciului de distribuție energie electrică dintre toți distribuitorii din România, cu cea mai mică durată a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie electrică. Durata medie a întreruperilor neplanificate în rețea pentru utilizatorii conectați la rețeaua Delgaz Grid a scăzut în 2023 la 67,93 de minute, mult sub media pe țară de 103,92 de minute.
Datorită investițiilor realizate an de an, precum și prin măsurile operaționale de eficientizare a proceselor, valoarea Consumului Propriu Tehnologic (CPT) al rețelei de electricitate s-a redus la 9,4%, depășind astfel obiectivele de scădere asumate din perspectiva reglementată. Totodată, am reușit să reducem valoarea consumului tehnologic (CT) al rețelei de gaze naturale, aceasta ajungând în anul 2023 la 1,7%.
Soluții eficiente energetic pentru un viitor sustenabil
E.ON este nu doar furnizor de electricitate și gaze naturale pentru 3,4 milioane de clienți, ci și furnizor de soluții energetice.
Toate soluțiile dezvoltate de către E.ON – generare fotovoltaică, pompe de căldură, stații de încărcare, centrale termice în condensare sunt concepute pentru a crește confortul, independența energetică, reducerea emisiilor de carbon și optimizarea consumului de energie.
De exemplu, compania a instalat anul trecut 400 de sisteme de generare panouri fotovoltaice (PV) la clienții rezidențiali. De asemenea, compania este printre liderii pieței din România în privința proiectelor de generare PV pentru companii și instituții. Numai anul trecut au fost finalizate și predate la cheie 161 de centrale, până în prezent 359 fiind finalizate.
„Grupul E.ON din România a publicat cel de-al cincilea Raport anual de Sustenabilitate”
Totodată, compania este lider în tranziţia la noua eră a mobilităţii electrice, obiectivul fiind să sprijine oamenii, companiile, oraşele şi comunităţile cu soluţii de mobilitate accesibile, de încredere și prietenoase cu mediul înconjurător, inclusiv cu soluții integrate cu sisteme fotovoltaice. În 2023 au fost instalate 172 puncte de încărcare pentru mașini electrice și am ajuns astfel la un total de 428 de puncte de încărcare în România.
Compania s-a implicat în schimbarea obiceiurilor de utilizare a energiei prin diverse proiecte și campanii de informare, cum sunt Stația de Energie și despre-energie.ro, pentru a-și ajuta clienții să înțeleagă mai bine universul energiei și să adopte un comportament mai responsabil față de mediu.
Grupul E.ON din România a publicat cel de-al cincilea Raport anual de Sustenabilitate, demonstrând preocuparea pentru performanța de sustenabilitate și responsabilitatea față de comunități, acționari, angajați și alte părți interesate. În mod transparent și consecvent, prin acest raport comunicăm realizările, obiectivele și angajamentele în domeniul economic, de mediu și cel social, precum și performanța realizată în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023.
Raportul de Sustenabilitate al Grupului E.ON din România pentru anul 2023 poate fi consultat aici.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,5 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, despre jucătorii săi după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut curajul, atitudinea și plăcerea de a juca fotbal

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat mulțumit după victoria de sâmbătă din deplasare în fața celor de la Rapid București, scor 0-2, și i-a felicitat pe jucători.
”Jocul acesta îmi amintește de jocurile frumoase pe care le-am practicat. În urma acelor jocuri bune am stat 18 etape pe primul loc, o echipă care pe merit a fost acolo. Am dominat, mai ales în prima repriză, în zona centrală, am ținut de minge, am avut posesia, am avut acea plăcere să jucăm fotbal, curaj, am și reușit să înscriem.
În a doua repriză, jucătorii cu probleme au început să piardă din ritm și nu am mai avut mingea și am început să ne retragem ceea ce nu trebuia să facem.
Mi-au plăcut intervențiile lui Edwinas (portarul echipei – n.a.). Mi-a plăcut curajul, atitudinea, starea de spirit și plăcerea de a juca fotbal, asta m-a impresionat la jucătorii mei, îi felicit.
Sunt mulțumit de cum am arătat, asta vreau să fie fața Universității, să impresioneze prin joc, un fotbal plăcut, să placă celor care se uită la noi. Asta trebuie să ne preocupe, să jucăm fotbal”, a spus Sabău.
Acesta crede că echipa sa poate să fie printre primele trei din play-off.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Va fi distribuită de Înviere la biserici


Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins, sâmbătă, în deplasare, formația Rapid București cu scorul de 2-0, astfel că jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău se întorc cu trei puncte din Giulești.
Primul gol al clujenilor a fost marcat în prima repriză, în minutul 44, de Ovidiu Bic din pasa lui Thiam, iar cel de-al doilea de Macalou, după o fază personală.
În urma acestui rezultat, ”U” urcă pe locul 4 în clasamentul play-off-ului, cu 32 de puncte. Primul loc este ocupat de FCSB, cu 36 de puncte, urmată de CFR cu 34 și Universitatea Craiova cu 33 de puncte.
FCSB și CFR Cluj se vor înfrunta, duminică, la București, de la ora 20.
Echipele de start
Rapid București: Stolz – Onea, Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Christensen, Keita, Kait – Dobre, Petrila, Koljic
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, Ademo, R. Pop, N’Jie, Gojkovic, Burmaz
Antrenor: Marius Șumudică
”U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – D.Codrea – Bic, Simion, Artean, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Ovidiu Popescu, Oaidă, Silaghi, Opriș, Fabry, Nistor, Macalou, Miranyan
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Sursa foto: Facebook – FC Universitatea Cluj
CULTURA
VIDEO. Procesiunea focului sacru la Cluj-Napoca, aprins de Paște în fața Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Mihail”

Credincioșii romano-catolici din Cluj-Napoca au asistat, sâmbătă seara, la cremonia aprinderea focului sacru, Vigilia, în fața Bisericii ”Sf. Mihail” din Piața Unirii, acesta fiind momentul culminant al sărbătorii de Paște.
Preotul Potyo Istvan din cadrul bisericii a declarat că tot ceea se întâmplă în cadrul Liturghiei întruchipează o bucurie, iar focul care se aprinde înseamnă viața eternă.
”Îl sărbătorim pe Domnul Nostru Cristos care este etern și ne dă nouă, tuturor, speranță și viață. Focul aprins înseamnă trăire, dar și jertfă, iar de la acest foc va fi aprinsă lumânarea de Paști”, a spus acesta.
Credicioșii romano-catolici se vor întoarce la Biserica ”Sf. Mihail” duminică dimineață pentru sfințirea coșurilor cu alimente de Paște.