Connect with us

EVENIMENT

Îmbunătățirea capacității Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca în contextual pandemiei COVID 19

Publicat


iml cluj

Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, în calitate de Beneficiar, a implementat proiectul Imbunatatirea capacitatii Institutului de Medicina Legala Cluj-Napoca în contextul pandemiei COVID 19.

Proiectul a fost cofinanțat prin  Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa Prioritară 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 1 Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

Obiectivul general al proiectului a constat in cresterea capacitatii de gestionare a crizei sanitare prin investitii necesare pentru consolidarea capacitatii de reactie la criza de sanatate publica cauzata de raspandirea virusului SARS-CoV-2 in cadrul IML Cluj, prin achizitia de echipamente medicale si echipamente de protectie cu scopul de a raspunde in timp util si eficient la criza provocata prin oferirea de servicii adecvate.

Obiectivele specifice ale proiectului 1. OS.1 – Dotarea infrastructurii IML Cluj cu echipamente medicale si echipamente de protectie necesare pentru dotarea laboratorului de prosectura si a laboratorului de serologie si biologie moleculara, obiectiv ce va contribui la indeplinirea indicatorilor de proiect: 2S132- Capacitate adecvata de îngrijire si tratament a cazurilor de infecie cu virusul SARS-CoV-2/ de gestionare a crizei sanitare 2S130 – Entitai publice dotate / sprijinite pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-CoV-2 2. O.S. 2 – Imbunatarirea calitatii servicilor medico legale din judetul de implementare. Obiectivul specific va contribui la indeplinirea indicatorilor proiectului. – Capacitate adecvata de gestionare a crizei sanitare datorita cazurilor de infectie cu virusul SARS-CoV-2

Rezultatele proiectului

Rezultate realizate: 1. 1 unitate medico legala (Institutul de Medicina Legala Cluj) dotata cu echipamente medicale 2. 1 unitate medico legala (Institutul de Medicina Legala Cluj) dotata cu echipamente de protectie 3. Auditarea proiectului realizata 4. Informarea si publicitatea proiectului realizate conform Manualului de Identitate Vizuala 5. Managementul proiectului derulat in conformitate cu conditiile Contractului de Finantare

Codul MySmis: 140566

Valoarea inițială a proiectului: 728.236,09 lei.

Valoare contractata proiect = 595.989,10 lei

Durata: 14 luni, între data de 29.10.2020 și data de 31.12.2021.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020

Date de contact:

Institutul de Medicina Legala Cluj-Napoca

Strada Clinicilor 3-5, Cluj-Napoca 400006

Dr. Siserman Costel Vasile, Reprezentant legal, Director,

Tel:0744205215, e-mail: office@imlcj.ro;

 

iml



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Tânără pe trotinetă electrică, lovită pe pista de biciclete din Piața Unirii de o mașină cu numere de Mureș

Publicat

trotinetă

O tânără de 21 de ani, a aflată pe o trotinetă electrică pe pista de biciclete din Piața Unirii, a fost lovită, vineri seara, de o mașină cu numere de Mureș, victima primind îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD. 

Din primele date, tânăra nu prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni grave.

Din informațiile Cluj24, reiese că șoferul unei mașini Skoda Superb, în vârstă de 61 de ani, care circula în Piața Unirii a virat la dreapta pe strada Iuliu Maniu, lovind-o pe tânăra în vârstă de 21 ani, care circula cu trotineta pe pista pentru biciclete.

Poliția Cluj cercetează acest caz.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Nicușor Dan, premiat la Cluj pentru consolidarea democrației: Chipul luminos al politicii românești într-un moment teribil

Publicat

De

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost desemnat laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024, distincție acordată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).

Această recunoaștere îl plasează pe primarul general al Capitalei alături de o galerie selectă de personalități și organizații care au contribuit la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației.

Premiul, decernat vineri la Cluj

Premiul ICDE România Europeană, oferit anual de think-tank-ul ICDE din Cluj-Napoca, a fost decernat în cadrul unei ceremonii organizate pe 6 decembrie 2024, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai. Anteriori laureați ai acestei distincții includ Maia Sandu, Laura Codruța Kövesi, Asociația Dăruiește Viață, Emilia Șercan și Asociația VeDem Just.

Președintele think tank-ului ICDE, profesorul Valentin Naumescu, a subliniat că distincția reflectă aprecierea față de Nicușor Dan ca un exemplu luminos al politicii românești. Potrivit acestuia, primarul Capitalei reprezintă o speranță într-un moment dificil pentru democrația din România, exprimând încrederea că acesta va juca un rol semnificativ și în viitor.

Valentin Naumescu: „Nicușor Dan este, în prezent, chipul luminos al politicii românești”

„Este un moment foarte important pentru noi și pentru consiliul director, care în fiecare toamnă începe să evalueze posibilitățile care sunt, variantele, în funcție de cum a fost și anul respectiv, ce fel de provocări au fost în fața societății românești și, cu mare bucurie și onoare, anunț că în unanimitate, în consiliul director al think-tank-ului ICDE a decis ca Premiul ICDE România Europeană 2024 să fie acordat domnului Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Sper să nu le considerați cuvinte prea mari, dar domnul Nicușor Dan este, în prezent, chipul luminos al politicii românești într-un moment teribil, într-un moment dramatic al democrației noastre. (…) Eu cred că avem pe cineva aici, în această sală, care este în rezerva republicii, și care, când va veni momentul, și va veni în anii următori, va putea să inspire societatea românească, va putea să dea sens, un semnal care să recoaguleze forțele, energiile pozitive ale acestei țări, pro-europene, și sunt convins că generația noastră și generația care urmează va mai auzi multe lucruri importante despre domnul Nicușor Dan”, a declarat Valentin Naumescu.

Nicușor Dan: „Una dintre cauzele crizei pe care o trăim este modul în care sistemul de justiție a performat”

În discursul său de acceptare a premiului, Nicușor Dan a subliniat importanța justiției în consolidarea democrației.

„Vă mulțumesc pentru acest premiu, care mă onorează, cu atât mai mult cu cât cunosc preocupările asociației pentru statul de drept, pentru justiție și pentru valorile europene. M-am gândit ce ar fi mai potrivit să vă spun cu ocazia aceasta și vreau să vă împărtășesc câteva gânduri cu privire la sistemul de justiție din România, pentru că eu cred că una dintre cauzele crizei pe care noi o trăim vine din modul în care acest sistem de justiție a performat și din modul în care s-au raportat la el diverși actori.

Eu cred că, în activitatea noastră viitoare, trebuie să ne bazăm pe instanțele de judecată, pentru că ele funcționează mult mai bine decât multe zone ale administrației din România. Cred că nivelul actului de justiție a scăzut în ultimii ani, în opinia mea din două motive, din cauza pensionărilor sau a mecanismelor care au dus la pensionarea unor profesioniști, și altul, din cauza supraîncărcării acestor instanțe, mult peste o limită rezonabilă”, a arătat Nicușor Dan.

Corneliu Bjola:„El face genul de politică spre care trebuie să ne reorientăm”

Corneliu Bjola, profesor de Științe Politice la Universitatea Oxford, a remarcat că, spre deosebire de mulți politicieni care recurg la discursuri zgomotoase sau teorii conspiraționiste, Nicușor Dan preferă argumentele logice și soluțiile clare.

„Decizia unanimă a consiliului director spune ceva, mai ales în contextul actual. Nicușor Dan, cel puțin în percepția mea, este un politician atipic. În momentul de față, după cum știm, politicienii câștigă audiență țipând. Domnul Nicușor Dan nu țipă. Politicienii câștigă audiență cu conspirații, domnul Nicușor Dan vorbește rațional. Politicienii cu care suntem obișnuiți amestecă lucrurile, sar de la una la alta, sunt dezlânați. Domnul Nicușor Dan merge la esență. Acestea sunt câteva caracteristici care îl fac pe domnul Nicușor Dan nu politician atipic, un politician care, la un moment dat, credeam că nu poate să învingă. El face genul de politică spre care trebuie, în momentul de față, să ne reorientăm”, a subliniat Corneliu Bjola.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Costuri mai mari pentru construirea căminului de bătrâni de pe Calea Baciului

Publicat

centru batrani (2)

Valoarea lucrărilor la căminul de bătrâni de pe Calea Baciului crește cu peste 10 milioane de lei. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii locali.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința extraordinară de vineri, 6 decembrie, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea azilului de vârstnici de pe Calea Baciului, numărul 18.

„În urma întocmirii proiectului tehnic a rezultat, aşa cum este detaliat şi în memoriul justificativ, optimizarea fundației continue și izolate cu fundație de tip radier, înlocuirea cadrelor interioare cu planșee de tip dală, rezemate direct pe stâlpii din beton armat, lărgirea rampei auto, realizarea unei case de scară suplimentara la nivelul subsolului, realizarea unei curți de lumină pentru admisie presurizare casa de scară şi sas, realizare bazin apă potabilă, creşterea puterii instalate de la 340 KW, prevazută în S.F. la 620 KW și altele”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Investiția crește cu peste 10 milioane de lei

Valoarea investiției crește la 53,6 lei cu TVA, față de valoarea inițială, aprobată în mai 2022, de 42,1 milioane lei cu TVA.

„În urma noilor liste de cantități, rezultă că valoarea notelor de renunțare este în cuantum de 8.443.453,53 lei cu TVA, cea a notelor de comandă suplimentară este de 3.805.639,20 lei cu TVA, respectiv valoarea notelor de comandă suplimentară pentru articole noi este în cuantum de 13.467.646,31 lei cu TVA”, se mai arată în proiect.

Clădirea, finalizată în 2026

Clădirea va avea un regim de înălțime S+P+2E și o suprafață construită de 1.410 mp. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni din momentul semnării ordinului de începere (mai 2024).

Contractul de proiectare și execuție lucrări a fost semnat în iulie 2023 cu Asocierea Boemial Invest S.R.L, Marina Properties S.R.L. şi Arhimar Serv S.R.L.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rector UBB: Să ne fie rușine și să nu se mai întâmple! Pe scurt și la cald despre România între euroatlantism și bizarerii

Publicat

De

Daniel David, rector UBB Cluj

Rectorul UBB Cluj-Napoca, Daniel David, a comentat decizia de vineri a CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale și spune că trebuie să învățăm din astfel de situații. 

”Am fost critic cu primul demers al Curții Constituționale de a analiza alegerile, deoarece sesizările nu erau mult mai grave decât la alte alegeri când nu s-a acceptat acest lucru. Aștept acum motivarea Curții Constituționale a României asupra deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024, care, dacă se bazează pe informații confirmate legate de ingerințe ale unor state externe asupra alegerilor din România, poate fi legală și legitimă.

Dar, dincolo de decizia Curții Constituționale, trebuie să învățăm din toate aceste lucruri. Cine s-ar fi aștepta ca în secolul XXI să ne petrecem timpul în preajma sărbătorilor de iarnă apărând România euroatlantică de România bizară!? O analiză mai detaliată a cauzelor psihoculturale care ne-au adus în această situație, reliefând „româniile polarizate”, poate să fie găsită aici (https://danieldavidubb.wordpress.com/2024/12/03/pentru-romania-europeana/). Ca sinteză, cu lucruri spuse mai direct, punctez acum că (voi reveni zilele următoare cu analize mai complexe):

Educația funcționează prost în țară

(1) Educația funcționează prost în țară. Spre exemplu, cred că am vorbit acum un deceniu printre primii în țară despre analfabetismul funcțional (atunci în jur de 42% la vârsta de 15 ani), iar de atunci acesta se menține cam tot la același nivel, producând astfel generații de adulți implicați acum social.

Nu mai vorbesc acum de alte probleme (ex. abandon, neadecvare a curriculumului, subfinanțare, instituții care funcționează prost sau care nu-și au rostul etc.).

Legislația bazată pe „România Educată” încearcă să corecteze acum câte ceva, dar, nefiind bazată strategic pe universitățile istorice și Academia Română cu expertiză în științele educației, nu știu dacă vom putea corecta rapid ceva prin acest demers. Fără educație adecvată, devii ușor victimă manipulării și obscurantismului.

Așadar, nu oamenii sunt de vină că au ajuns așa, ci sistemul de educație! Este nevoie de o reformă de fond și rapidă în educație, făcută de cei care o înțeleg adecvat, altfel vom repeta nebunia acestor săptămâni.

Religia și știința sunt sub atac

(2) Vorbesc de peste un deceniu de faptul că religia și știința, care au fost pilonii pe care s-a bazat construcția politică europeană, sunt sub atac. Știința se confruntă cu pseudoștiința, politicienii iresponsabili onorabilizând ocupații de pseudoștiință și Evul Mediu prin recunoașterea de către stat și punându-le pe același nivel de respectabilitate cu ocupațiile bazate pe știință, creând astfel confuzii în mințile oamenilor între realitate și minciună.

Biserica este prea îngăduitoare cu preoți/ierarhi care promovează ocultism și superstiții, nu învățătură creștină. De aici a venit mult suport pentru o Românie bizară, iar acest lucru trebuie schimbat urgent de factorii politici și religioși!

Politicieni inadecvați

(3) În fine, sistemul politic ne-a oferit prea des politicieni inadecvați, care au ignorat adesea nevoile (diferite) oamenilor, proiectându-se ca elitele, nu ca reprezentanții acestora. Aceștia au devenit atât de antipatici, încât România tradițională (a bunicilor și părinților noștri, pe care îi consideram adesea înțelepți) și România celor care au început să se emancipeze (cei dispuși să muncească mult și greu pentru binele lor și al copiii lor, în țară sau în diasporă, pe care îi consideram adesea oameni responsabili) au devenit antisistem și au putut face surprinzător, conștient și/sau manipulați, o coaliție mai mult sau mai puțin tacită cu România bizară (la care s-au adăugat, mai grav zone antisociale/anarhiste), nu cu România celor deja emancipați și conectați cu structurile euroatlantice.

Asta este cu atât mai dureros cu atât au aflat despre manipulările și influențele externe. Dar ura, reală și amplificată prin manipulare, aproape că bătut frica, înțelepciunea și responsabilitatea! Este obligatoriu ca sistemul politic să vină cu altceva de acum încolo și îi încurajez pe toți oamenii bine educați, cu competențe și cu bun simț, să se implice în politică. Altfel, iată ce era să pățim: România euroatlantică mai să devină România bizară!

Să fim înțelepți

Hai să reluăm, dacă așa s-a stabilit legal, alegerile prezidențiale într-un cadru rațional, în care, în angajamentul euroatlantic, să alegem calea cea mai bună, dorită de cei mai mulți oameni, fie aceasta mai de stânga, centru, dreapta sau chiar suveranist-europeană. Hai să fim înțelepți, să unim „româniile polarizate” acum într-o Românie euroatlantică puternică, pentru bunăstarea tuturor!”, a transmis Daniel David.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax