Connect with us

EVENIMENT

IGSU, E.ON și Delgaz Grid – de 10 ani împreună pentru SIGURANȚA din casele românilor

Publicat


conf presa eon igsu 10 ani parteneriat

Peste 10 milioane de români au fost implicați direct în acțiunile de informare și prevenire a riscurilor prin intermediul a 40.000 de activități derulate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în parteneriat cu E.ON și Delgaz Grid, în ultimii zece ani. Totodată, în fiecare an, aproximativ 5 milioane de oameni au fost beneficiarii campaniilor derulate prin toate canalele de informare, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”. Valoarea investițiilor în acest proiect se ridică deja la 8,85 milioane de euro.

· Numărul incendiilor și al victimelor din rândul copiilor a scăzut semnificativ la nivel național, începând cu anul 2012;

· În aria de activitate a Delgaz Grid s-au înregistrat cu 47% mai puține explozii, în timp ce numărul victimelor s-a redus cu circa 35%;

· Mesajele despre siguranță au ajuns la milioane de români prin intermediul campaniilor derulate an de an.

Încheiat în anul 2012, în contextul în care s-a constatat o intensificare atât a tipurilor de risc, cât și a frecvenței acestora, care amenințau bunurile sau viețile oamenilor, rolul parteneriatului „Împreună pentru siguranță” s-a dovedit a fi esențial în educarea și informarea populației privind adoptarea unui comportament preventiv, legat de utilizarea în siguranță a surselor de electricitate și gaze, precum și de alte tipuri de riscuri.

„Aproximativ 6.500 de incendii la locuințe au avut loc, în medie, anual în România în ultimii zece ani”

Nevoia unor campanii de conștientizare și educare privind evitarea riscurilor este confirmată și de rezultatele unui sondaj IRES, realizat la solicitarea IGSU. Potrivit acestuia, 83% din respondenți declară că doresc mai multe informații despre modul de acțiune în situații de urgență. În privința situațiilor de risc pe care ar trebui să fie concentrată o eventuală campanie de comunicare, cele mai invocate situații de urgență sunt incendiul în locuință (62%), siguranța copiilor (43%) și cutremurul (34%).

Aproximativ 6.500 de incendii la locuințe au avut loc, în medie, anual în România în ultimii zece ani, potrivit datelor IGSU, în urma acestora fiind înregistrate 5.905 victime, dintre care 2.025 au decedat. Majoritatea incidentelor se petrec, de obicei, în sezonul rece, când, pe fondul temperaturilor scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii și copiii sunt principalele victime.

Principalele cauze ale incendiilor produse în ultimii zece ani sunt utilizarea coșurilor de fum defecte sau necurățate (31%), instalațiile electrice defecte sau cu improvizații (23%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%). Scăpările de gaze au reprezentat o altă cauză generatoare de situații de urgență, astfel că în ultimii 10 ani au fost înregistrate 800 de incidente la nivel național, în urma cărora 210 persoane au fost rănite, iar 40 au decedat.

„Conlucrarea eficientă între instituțiile guvernamentale, societatea civilă și cetățeni în domeniul pregătirii în fața situațiilor de urgență reprezintă un punct de plecare, care este necesar a fi puternic înrădăcinat în modul de gândire al nostru, al tuturor, scopul fiind protejarea vieții cetățenilor și a bunurilor acestora. Timp de un deceniu, împreună am depus eforturi comune, susținute pentru semnalizarea, prin proiecte diverse, a aspectelor vitale legate de acțiunile zilnice ale oamenilor care, din lipsă de informații, din necunoaștere, pot crea adevărate drame. Voi fi mereu un susținător al proiectelor și campaniilor de acest gen care implică pregătirea populației în fața situațiilor de urgență iminente, adresându-vă, totodată, mulțumiri pentru sprijinul oferit în susținerea acestei componente esențiale a protecției civile”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Unul din patru români recunoaște că își lasă copiii mai mici de zece ani nesupravegheați în locuință”

Evoluția incendiilor la locuințe, începând cu ianuarie 2012 și până la finalul lunii decembrie 2021, a fost dinamică, înregistrându-se 65.033 de incendii, cu un vârf în anul 2021, de aproximativ 7.000. De remarcat că, după anul 2012, când a început campania „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” realizată în cadrul acestui parteneriat, s-a constatat o scădere a numărului de incendii, fiind înregistrate valori semnificativ mai scăzute decât media pe cei zece ani.

Potrivit sondajului IRES, unul din patru români recunoaște că își lasă copiii mai mici de zece ani nesupravegheați în locuință. De asemenea, 64% dintre cei chestionați consideră că supravegherea permanentă a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securității micuților în casă sau gospodărie.

Totuși, în perioada ianuarie 2012-decembrie 2021, un număr de 106 copii și-au pierdut viața ca urmare a incendiilor produse la locuințe. În anul 2013 a fost înregistrat un vârf de 20 de decese, după care a urmat o tendință de scădere, ajungând la 5 în anul 2021.

Deși numărul victimelor în rândul copiilor este în scădere, aceștia rămân categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 63% provin din mediul rural, iar 37% din mediul urban.

Din acest motiv, conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea care le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe este și va rămâne obiectivul principal al parteneriatului „Împreună pentru siguranță”.

„Perseverența este caracteristica celor implicați și dedicați obiectivelor lor, este condiția esențială pe drumul către reușită. Timp de un deceniu, instituțiile noastre au demonstrat, prin acțiunile comune derulate la nivel național, că nimic nu este prea greu, atunci când vorbim despre soluții care să salveze vieți și să protejeze bunurile populației din calea dezastrului. Salut, cu recunoștință, efortul depus de toți cei implicați în acest proces continuu de promovare a mesajului preventiv în rândul publicului și a îndemnului constant manifestat, prin modalități diverse, la responsabilizare în fața riscului”, afirmă General-locotenent Dan-Paul Iamandi, Inspector general IGSU.

Eforturile de informare dau roade și în aria de activitate a Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România. Astfel, numărul exploziilor s-a redus cu aproape jumătate (47%) în perioada 2013-2022 comparativ cu media anuală a intervalului 2007-2012. Numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu 40%. În ceea ce privește intoxicațiile cu monoxid de carbon, reducerea este de circa 58%. Numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut, de asemenea, cu 65%, iar cel al persoanelor decedate cu 66%.

„În cei zece ani de parteneriat am reușit să punem în practică o serie de inițiative extraordinare și, unindu-ne forțele, am transmis oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a putea preveni situațiile periculoase. Rezultatele sunt vizibile, incidentele de natura intoxicațiilor cu monoxid de carbon şi a exploziilor din zona de activitate a companiei noastre s-au redus la jumătate. De mare importanță, pe lângă campaniile de informare, au fost investițiile făcute de la intrarea pe piața din România, de circa 2 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro în rețeaua de distribuție a gazelor naturale şi energiei electrice”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.

Încheiat între IGSU şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul „Împreună pentru siguranță” a urmărit derularea, la nivel național, a campaniilor comune de informare şi conștientizare a cetățenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale.

„În 2017 a fost lansat proiectul România Sigură”

Astfel, în primii ani de colaborare au fost realizate campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conștientizării pericolelor la care sunt expuși copiii lăsați singuri sau nesupravegheați în casă, urmată de „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populația, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel național prin IGSU.

În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părți au inițiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populației cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!” şi „Siguranța nu e un joc de noroc!” au continuat în anul 2017, mesajele principale fiind curățarea coșurilor de fum cu firme specializate/coșari specializați şi montarea detectoarelor de incendiu și de gaz în locuința proprie. Tot în 2017 a fost lansat proiectul România Sigură, mesajul preventiv pentru reducerea riscurilor odată cu folosirea surselor de energie fiind transmis constant publicului prin intermediul platformelor social media.

„Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă”

O nouă campanie a fost inițiată în 2018, sub egida R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”, iar obiectivul de bază al acesteia a urmărit conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul scăpărilor de gaze în locuințe.

Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, iar conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe a devenit dezideratul principal al campaniei naționale „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, lansată în anul 2020.

În perioada 2021-2022 au fost inițiate trei proiecte speciale dedicate canalelor social media – Lecții despre Siguranță cu Taticool și Prințesa Sofia (cu clipuri video dedicate copiilor), Podcast #SigurdeAscultat (despre siguranța copiilor) şi #SafeSummerSports – în care, cu ajutorul influencerilor de pe Tik-Tok, au fost transmise mesaje preventive dedicate tinerilor, pentru a evita electrocutările în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune sau prin urcarea pe trenuri. Tot în această perioadă au fost continuate campaniile „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” şi R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”.

Despre IGSU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a fost înființat la data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecției Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Afacerilor Interne și în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență. La nivel național, IGSU coordonează toate organizațiile implicate în managementul situațiilor de urgență, în concordanță cu principiile existente pe plan internațional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte/a aderat.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 17 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o rețea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de județe din partea de nord şi de vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o rețea de electricitate de aproape 81.900 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava şi Vaslui.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Castelul Bánffy din Răscruci, vandalizat de vizitatori. Alin Tișe: „Scrijelesc pereții, își scriu numele”

Publicat

castelul banffy

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a atras atenția asupra unor acte de vandalism care au afectat Castelul Bánffy din Răscruci și din cauza cărora grupurile de vizitatori trebuie să anunțe în prealabil pentru a putea fi însoțiți.

Vizitatorii Castelului Banffy din Răscruci, restaurat recent și redeschis publicului, trebuie să facă o cere în prealabil dacă doresc vizitatea obiectivului turistic într-un grup mai mare de persoane. Potrivit președintelui Consiliului Județean Cluj, în lipsa unui însoțitor pe perioada vizitei, turiștii pot produce distrugeri. Unele acte de vandalism au fost observate deja, a arătat Alin Tișe, în special scrijelirea pereților cu simboluri sau nume.

„Deja sunt urme pe pereți”

Întrebat, în cadrul unei ședințe, de unul dintre consilierii județeni legat de procedura de vizitare a Castelului, Alin Tișe a explicat că grupurile organizate trebuie să depună o cerere în prealabil petru a li se asigura un însoțitor. Măsura a fost luată pentru a proteja monumentul și pentru a asigura o experiență educativă pentru vizitatori.

„Este vorba doar de a avea o situație coerentă când sunt grupuri mari, când este de exemplu o clasă întreagă să se pozeze, sau vin asociații, fundații, cu 20-30 de oameni. Scopul nostru este doar să știm și să îi ajutăm, pentru că ne dorim să intre cât mai mulți, dar dacă intră singuri, s-ar putea… deja sunt urme pe pereți, își pun numele, își pun cruciulițe, inimioare pe lemnul de pe pereți”, a spus șeful Consiliului Județean Cluj.

Accesul este liber pentru vizitatorii individuali și grupurile mici

El a subliniat că pentru vizitatorii individuali sau grupurile mici, accesul este liber, cu condiția înregistrării la intrare. Lipsa personalului suficient limitează capacitatea de a însoți fiecare vizitator, ceea ce a dus la întocmirea unor reguli mai stricte pentru grupuri mari.

„Pentru grupurile mai mari decât vizitatorii curenți, pentru a le putea asigura ghid și însoțitori care să se asigure că nu produc distrugeri, trebuie făcută o cerere în cazul grupurilor de 20-30 de persoane, pentru ca intrarea să poată fi făcută într-un program gândit în intervalul de 8 ore pe care îl avem. Acest lucru se aplică doar grupurilor mari, pentru cei care intră de pe stradă, se poate fără nicio problemă, trebuie doar să se înregistreze la intrare. Este o procedură firească, cum e la Muzeul de Artă, la Muzeul Etnografic, nimic altceva.

Toată lumea care a dorit până acum a intrat, doar că nu avem atât de mulți angajați încât să poată să îl însoțească pe fiecare care vizitator, și nu poate intra fiecare vizitator fără să fie cineva care să îi explice ce vede sau să nu distrugă. E nevoie de un angajat care să însoțească aceste grupuri. Prin organigramă, noi doar acum putem face o procedură de achiziție, pentru că sunt blocate posturile și abia avem posibilitatea să angajăm ceva oameni pentru Palatul Banffy”, a mai arătat Alin Tișe.

Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală a Transilvaniei, este deschis publicului și continuă să atragă vizitatori. Recent, obiectivul a fost nominalizat la categoria Cultură și educație din cadrul competiției „Destinația Anului 2025”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, șoferi! Cod galben de ceață în județul Cluj. Vizibilitate sub 200 de m

Publicat

Ceata

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță pentru vineri un cod galben de ceață valabil până la ora 11 în județul Cluj.

Astfel, sunt afectate localitățile Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Tritenii de Jos, Săvădisla, Cășeiu, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Mica, Mociu, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Sic, Chinteni, Cuzdrioara, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Fizeșu Gherlii, Câțcău, Cătina, Țaga, Vad, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Sânmărtin, Cornești, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza, Jichișu de Jos, Ploscoș.

”Se vor semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei”, arată meteorologii.

Citește mai departe

EVENIMENT

A SCĂZUT numărul pensionarilor în țară cu aproximativ 6.000, dar au crescut PENSIILE

Publicat

cupon pensie 768x433

Românii au primit pensii mai mari în perioada iulie-septembrie 2024, cu o creștere medie de 6,4%. Pensia medie a ajuns la 2.582 de lei, potrivit celor mai recente date statistice. Numărul pensionarilor din România a scăzut cu 6.000. Diferențele între județe sunt foarte mari.

În trimestrul III 2024, numărul mediu de pensionari a fost de 4.965 mii persoane, în scădere cu 6 mii persoane faţă de trimestrul II 2024, arată datele publicate joi de către INS.

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.597 mii persoane, în scădere cu 2 mii persoane faṭă de trimestrul precedent.

A SCĂZUT numărul pensionarilor în țară cu aproximativ 6.000, dar au crescut PENSIILE

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii a fost de 2.582 lei, în creṣtere cu 6,4% faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 2.459 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,5% (comparativ cu 50,4% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 105,1%.

Trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul III 2023:

Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 14 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 4 mii persoane.

Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 22,0% , respectiv cu 22,5%.

Trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul II 2024:

Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 6 mii persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu două mii persoane.

Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 6,4% ṣi respectiv cu 7,3%.

Trimestrul III 2024

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari.

Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,6% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,2%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş cu o pondere de 9,6% şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,0%. În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial, cu o pondere de 2,1% şi pensionarii cu pensii anticipate, a căror pondere a fost de numai 0,1%.

„Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial”

Raportul dintre numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi judeṭul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Vaslui, respectiv la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.255 de lei (1.945 lei în judeţul Botoṣani, 1968 lei în judeṭul Vrancea, 1.978 lei în judeṭul Giurgiu faţă de 3.200 lei în judeṭul Hunedoara, 3.117 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2.897 lei în judeṭul Gorj).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG3nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială) , în trimestrul III 2024, a fost de 1.072,2 mii persoane, din care:

– 973,6 mii persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 21,2% din totalul pensionarilor din această categorie

– 93,8 mii persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 65,3% din totalul acestora

– 4,8 mii persoane din sistemul militar, reprezentând 2,2% din totalul acestei categorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cupa României: Rapid – CFR Cluj, 0-2. Ambele echipe și-au atins SCOPUL

Publicat

cupa romaniei

CFR Cluj a jucat, joi seara în Cupa României, pe Rapid, în Giulești. Bucureștenii erau deja calificați, în timp ce clujenii aveau nevoie de victorie. După un meci controlat de clujeni, aceștia câștigă cu 2-0, goluri marcate de Kamara (min.17) și Fică (min.82). CFR câștigă grupa și va juca în sferturi cu CSU Craiova.

Echipele de start:

Rapid: Ungureanu – Manea, Ignat, Kait – A. Dobre, Grameni, Vulturar, Micovschi – Gojkovic – Jambor, Burmaz
Rezerve: Aioani, Pașcanu, Hasani, Petrila, Săpunaru, Borza, Emmers, Braun, R. Pop
Antrenor: Marius Șumudică

Cupa României: Rapid – CFR Cluj, 0-2. Ambele echipe și-au atins SCOPUL

CFR Cluj: Hindrich – F. Iacob, Graovac, M. Ilie, Camora – Artean, Tachtsidis, K. Keita – Deac, P. Michael, Kamara
Rezerve: Pânzaru, Abeid, Bolgado, L. Munteanu, Korenica, Mogoș, Fică, Djokovic, Postolachi
Antrenor: Dan Petrescu

Stadion: Giulești
Arbitru: Szabolcs Kovacs (Carei – Satu Mare) / A1: Vasile Marinescu (București) / A2: Adrian Vornicu (Iași) / R1: Andrei Antonie (București) / Observator arbitri: Andrei Ioniță (București) / Delegat joc: Miodrag Daniel Mihai (București)

Încâlcite sunt căile Cupei. Locul râvnit în această grupă este al doilea. Asta pentru că ar evita CSU Craiova în sferturi. Ca atare, Rapid a început meciul cu echipa a doua spre a treia, în timp ce CFR a folosit echipa a doua spre prima.

Scăpată de stresul Petrescu de pe bancă, suspendat, clujenii s-au aruncat spre poarta tânărului Ungureanu. Atâta doar că rezervele Rapidului vor să-și demonstreze valoarea și se ambiționează să-i țină piept adversarului.

Golul vine în min.17, când Kamara ia o acțiune pe cont propriu și înscrie pentru 0-1. Același Kamara ratează cu poarta goală câteva minute mai târziu, după o acțiune excelentă a lui Michael.

Cea mai mare ocazie a Rapidului vine în min.36, când Jambor scapă singur cu Hindrich însă clujeanul respinge cu piciorul.

Repriza a doua s-a desfășurat sub nota de dominare a Rapidului, CFR mulțumindu-se să conserve rezultatul și să mizeze pe contre.

Cele mai mari ocazii au loc în min.56, pentru Rapid, când Dobre șutează bine dar se opune Hindrich, respectiv în min.57, când Michael reia cu capul pe lângă poartă o centrare a lui Kamara.

Golul de 0-2 vine în min.82, când Fică profită de o pasă înapoi a lui Kait și de o gafă a lui Ungureanu și înscrie.

Scop atins pentru ambele echipe, Rapid urmând să joace cu Metalul Buzău, în timp ce CFR se califică la rândul ei și va întâlni pe Craiova.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – F. Iacob 6, Graovac 6, M. Ilie 6, Camora 7 – Artean 5, Tachtsidis 6, K. Keita 7 – Deac 6, P. Michael 6, Kamara 8, Bolgado, L. Munteanu 5, Fică 7, Djokovic 6, Postolachi 5

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax