Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Iașiul ia Clujul drept model la politica de parcări. Suntem cu 7 ani în urma lor

Publicat


Deși pentru clujeni pare incredibil, iată că municipiul capitală a Transilvaniei este luat drept model de către Iași, tocmai la politica de parcări. ”Iașul este cu 7 ani în urma Clujului la parcări” – spun cei de la Iașul nostru, care au cerut sfatul unui expert clujean în mobilitate urbană.

Ieșenii văd un lucru bun taxarea agresivă a locurilor de parcare din Centru, de exemplu.

De fapt lipsa parcărilor este în top 3 motive de nemulțumire la nivelul cetățenilor din Iași, acolo existând zone cu doar 11 locuri disponibile pentru 300 de apartamente.

Primarul Emil Boc este luat drept exemplu pentru că a luat măsuri nepopulare în domeniul mobilității urbane, însă ar fi rezolvat o bună parte din provocări.

Dar nici la Cluj situația parcărilor nu este roz.

În anul 2020 inventarul locurilor de parcare amenajate al municipiului Cluj-Napoca cuprindea 47.293 de locuri de parcare publice din care 42.123 erau localizate în cartierele rezidențiale și 5.170 în zona centrală (plata la oră). Acest stoc este suplimentat de o serie de parcări private de mare capacitate accesibile publicului larg, de regulă amplasate în vecinătatea marilor centre comerciale. Actuala rețea de parcări de mare capacitate deservește bine zona centrală, dar nu reușește să acopere cererea de parcare în centrele secundare cum ar fi Piața Mărăști sau în cartierele de locuințe colective.

Abia în ultimii 5-7 ani administrația publică locală a început să investească treptat în construirea de parcări multietajate pe locul ocupat de garaje. Mizând în mare măsură pe veniturile generate din parcarea la stradă, administrația publică locală a construit 7 parkinguri rezidențiale cu un total de 2.261 locuri de parcare.

Cererea pentru parcări este în continuare foarte mare, peste 5000 de persoane se află pe listele de așteptare pentru un loc de parcare. O parte din aceștia parchează în prezent neregulamentar pe trotuar sau în lungul străzii blocând de regulă banda întâi sau parchează în parkingurile rezidențiale, dar plătind tariful de vizitator (tarifare orară).

Adițional, există încă un număr mare de persoane care nu și-au înregistrat domiciliul în Cluj-Napoca deci nu pot beneficia de un loc de parcare rezidențial.

Dezvoltarea centrelor secundare și diversificarea funcțiunilor în zonele rezidențiale este un proces care avansează încă destul de lent.

Politici neimplementate de Primăria Cluj-Napoca

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021 – 2030 arată și mai multe politici neimplementate de către Primăria Cluj-Napoca în legătură cu locurile de parcare.

  • Creșterea capacității parcărilor existente
  • Stimulente financiare pentru a renunța la parcare (ex. parking cash-out)
  • Cuplarea locului de parcare față de locuință (de regulă aceste locuri de parcare sunt vândute separat față de apartament. Mecanismul este însă înțeles și implementat greșit. Noii rezidenți renunță la achitarea unui loc de parcare vândut de dezvoltator și își parchează gratuit autoturismul pe stradă sau trotuar)
  • Măsuri de management a parcării pentru a face față perioadelor de maxim a cererii străzile
  • Trotuarele din jurul zonei centrale sunt blocate de autoturisme parcate neregulamentar care evită tarifarea ridicată practicată în centru

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *ADMINISTRAȚIE

A intrat cu mașina pe PLAJĂ în Constanța. Ce amendă a primit șoferul

Publicat

De

plaja

Un bărbat a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a intrat cu autoturismul pe plajă, în municipiul Constanţa, a informat, duminică, administraţia locală.

După ce a circulat pe plajă până aproape de malul mării, şoferul a rămas blocat cu maşina în nisip.
„Vremea plăcută din ultimele zile i-a scos pe mulţi constănţeni din case. Destinaţia preferată a fost, ca de obicei, malul mării. Deşi cei mai mulţi au preferat să se plimbe pe plajă, s-a găsit şi un temerar care a vrut să simtă nisipul sub roţile maşinii.

Nu numai că l-a simţit, dar a şi rămas blocat cu autoturismul pe plajă. Poliţiştii locali au fost sesizaţi de acest incident şi au intervenit cu promptitudine. Conducătorul auto a fost sancţionat cu amendă în valoare 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 19/2006”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
Municipalitatea reaminteşte că accesul autovehiculelor este interzis pe plajă.
„În continuare, facem apel la spiritul civic al cetăţenilor pe care îi rugăm să apeleze Dispeceratul Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa, la numerele de telefon 0241.484.205 şi 0341.922, de fiecare dată când sesizează conducători auto care încalcă prevederile legale”, se mai spune în comunicat.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Eminescu pe Teatrul Naţional Cluj. Boc: Ziua Culturii, marcată într-un mod inedit. Cea mai importantă voce poetică

Publicat

boc eminescu 2

Chipul poetului Mihai Eminescu, de la naşterea căruia s-au împlinit, sâmbătă, 172 de ani, a fost proiectat pe clădirea Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

boc eminescu 3

„Imagini cu Poetul Național Mihai Eminescu, proiectate pe clădirea Teatrului Național „Lucian Blaga”. Ziua Culturii Naționale este și în acest an marcată într-un mod inedit la Cluj-Napoca.

boc eminescu 1

În această seară, pe clădirea Teatrului Național „Lucian Blaga” au fost proiectate imagini cu Mihai Eminescu, cea mai importantă voce poetică din literatura română”, a transmis primarul Emil Boc.

boc eminescu 2

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

La tăți ni-i GREU. Peste 1700 de euro fond de salariu lunar bugetat pentru un polițist local din Cluj-Napoca în anul 2022

Publicat

De

polita locala 2

Primăria Cluj-Napoca a rezervat în bugetul pentru anul 2022 un fond de cheltuieli salariale dedicat Poliției Locale – serviciului de Ordine și siguranță publică, în sumă de peste 33 milioane de lei (6,6 milioane de euro).

În total, în cadrul acestei direcții din Primărie activează 321 de persoane.

De aici rezultă o medie lunară de peste 1700 de euro pentru fiecare angajat.

Veniturile salariale ale personalului din Primăria municipiului Cluj-Napoca, salarizat la data de 31 martie 2021 indică în dreptul polițiștilor locali sume cuprinse între 3390 de lei/lună și 9200 de lei/lună.

La acestea se adaugă norma de hrană de până la 32 de lei/zi și alte sporuri, cum ar fi sporul de muncă pe timpul nopții, 25% din salariul de bază.

 

venituri politisti locali cluj 2021

venituri politisti locali1 cluj 2021

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Clujul va avea drumuri ca în filmele americane

Publicat

De

centura metropolitana parcul colina

Primarul Emil Boc a declarat, vineri, că municipiul Cluj-Napoca va avea infrastructură ”ca în filmele americane”, în special în zona Mănășturului, pe unde va trece viitoarea Centură Metropolitană.

Edilul a precizat că documentațiile pentru centură nu au fost încă predate și s-a cerut prelungirea termenului cu încă 3 luni tocmai din cauza complexității traseului.

Este vorba despre intrarea în cartierul Mănăștur, unde Centura va trece peste E60.

Emil Boc a menționat că se fac studii detaliate pentru picioarele de sprijin ale centurii, iar drumul va arăta ca în metropolele americane, pe 3 nivele: DN1, un element legat de centură și un element de infrastrutură superior pentru biciclete.

”Va fi cel mai important nod de infrastructură din Ardeal”, a mai spus edilul.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate