Connect with us

EVENIMENT

Horoscop MARTIE. Ce ne rezervă luna zeului războiului

Publicat


Dacă vrei să-ți faci ordine prin gânduri cu sfaturi din astrologie, Cluj24 îți prezintă horoscopul pe luna aceasta. Impactul lui martie este semnificativ pentru fiecare zodie, cu atât mai mult cu cât, în data de 21 are loc trecerea în noul an astrologic.

Înainte de a afla ce îți rezervă astrele perioada următoare, este esențial să înțelegi energia lui Martie.

Această lună stă sub semnul planetei Marte, după cum reiese și din nume, care guvernează Berbecul (și Scorpionul, în astrologia tradițională). Marte se asociază și cu mitologia, prin legătura cu zeul războiului, Ares.

În consecință, luna martie se referă la puterea de acțiune, atingerea țelurilor și determinare, idei susținute și de simbolul planetei, care ilustrează o săgeată a cărei semnificație constă în: asertivitate, directitate, hotărâre, dar și agresivitate și nerăbdare.

În viața de zi cu zi, este ideal ca energia să fie manifestată sănătos. Cu alte cuvinte, dacă vrei să te extinzi teritorial desigur că mergi pe calea lui Ares, pe calea războiului, dar rezultatele nu vor aduce nimic bun.

De aceea, martie este o lună prosperă pentru cei care vor să contribuie pozitiv în lume, dar e marcată și de vulnerabilitate, dând curaj oamenilor să facă anumite lucruri care dezbină și distrug.

Marte și zeul războiului încurajează aventura, instinctele primare și comunicarea directă, prin urmare, ele pot ușura multe lucruri în viața de zi cu zi, dar o pot și complica, dacă rolurile nu sunt asumate corect.

Cel mai simplu, pentru a evita situațiile neplăcute și a menține echilibrul interior, deciziile trebuie să fie gândite de două ori înainte de a acționa, fiindcă Marte, implicit luna martie invită și la impulsivitate, iar această atitudine atrage, adesea, rezultate nefavorabile.

Berbec

Începi cu pași timizi, dar închei în forță, motiv pentru care vei amâna câteva decizii până vei căpăta mai multă încredere, spre sfârșitul lunii, ceea ce este și indicat.

Luna Nouă din 2 martie încurajează la înnoire și reorganizare pe plan personal. Lasă loc pentru introspecție și odihnă, întrucât sezonul berbecului se apropie și e nevoie de un „aperitiv” înainte de prânzul copios.

În primele zile ale lunii, dacă ai planuri de viitor, nu te grăbi, ia totul pe rând. Un impact semnificativ va avea sfatul unui prieten apropiat, așa că ascultă-l cu încredere.

Martie este o lună puternic influențată de planul profesional, motiv pentru care îți ocupă o mare parte din timp, dar pentru ca totul să se îmbine armonios, nu trebuie neglijată intuiția și nevoile proprii, dincolo de cele materiale.

Cu Venus în casa a treia (planul social) și cu Marte ca guvernator, vei ajunge să te implici în numeroase activități după 6 martie. Șansele să întâlnești o persoană importantă în cadrul evenimentelor sunt foarte mari, fii cu ochii în patru.

Cu toate acestea, nu e benefic să îți petreci fiecare zi în contexte dinamice, profesionale și sociale, întrucât Luna Plină din 18 Martie te îndrumă să delimitezi serios munca de odihnă. Relaxează-te fără să te simți vinovat, mai ales că se apropie sezonul Berbecului ce îți va aduce și mai multă energie care te va ajuta să „strălucești”.

Taur

Ești susținut de prieteni și cunoștințe în proiectele de luna aceasta, iar acestea nu sunt puține. Duci o viață activă, iar oportunitățile sunt pe măsură. Ți se deschid din ce în ce mai multe uși.

E recomandat să închei proiectele până în data de 20 martie, după care să te odihnești.

Luna Nouă din 2 martie te așează la o răscruce de drumuri în ceea ce privește planul social, prin urmare vei întâmpina provocări în relațiile cu prietenii. Nu te încăpățâna să le ceri ajutorul.

Ai grijă la felul în care îți exprimi ideile, căci cei din jur te vor lua mai în serios decât de obicei, iar în funcție de abordarea ta, îți vor rămâne alături pentru mult timp sau vor pleca. Sunt interesați de ceea ce vrei să spui, deci folosește asta în avantajul tău.

Randamentul va fi mai mare dacă din data de 20 martie vei păstra și câteva lucruri doar pentru tine, dat fiind că atunci începe să se manifeste nevoia ta de odihnă care nu trebuie neglijată.

Luna Plină din data de 18 îți va scoate la suprafață niște sentimente îngropate mai demult și îți va deschide ochii legat de anumite situații care necesită un plus de atenție.

Profită de eveniment pentru a face schimbări sănătoase în viața ta, fără teamă. E un moment în care conștientizezi mai multe lucruri despre sentimentele proprii, ceea ce îți va aduce roade dacă ești deschis și dornic să accepți adevărul despre tine.

Gemeni

Martie îți aduce mai multă vizibilitate, iar forța creatoare și cea de muncă sunt în creștere. Ai șansa să scoți la iveală propriile calități, ceea ce te face mai încrezător legat de drumul tău în viață.

Luna Nouă din 2 martie te ajută să îl identifici mai repede, în cazul în care până acum ai fost nehotărât, astfel că atingerea unui scop bine definit e sporită.

Perioada e prosperă pentru ideile și țelurile tale din carieră, aspect ce va contribui pozitiv la reputația ta. Activitățile fizice și mentale îți prind foarte bine, deci e bine să fii cât mai activ luna aceasta.

Luna Plină din 18 martie îți aduce revelații despre familie și confortul de acasă, deci vei fi mai receptiv la ideea că nu trebuie să te neglijezi nici pe tine, nici pe apropiați. Altfel spus, te va ajuta să te organizezi mai eficient, să observi și lucrurile din jur, nu doar propria persoană.

Zilele de 20 și 27 au Soarele și planeta Mercur în casa a treia, făcând ca planul social să fie mai activ. Pui foarte mult preț pe relații, comunitate și prieteni, deci poți valorifica legăturile cu ceilalți pentru un scop comun de care să vă bucurați împreună.

În această perioadă a lunii martie e recomandat să împărtășești ideile cu oamenii, pentru că impactul va fi unul pozitiv pentru ambele părți.

Rac

Simți nevoia de a schimba ceva în viața ta. Îți e frică, deși e momentul oportun. Ai nevoie de experiențe și perspective noi ca să îți mărești orizonturile.

Fiind zodie fixă, e foarte greu să renunți la ideile cu care te-ai obișnuit, astfel că vei întâmpina dificultăți încercând să schimbi ceva, dar reține că e spre binele tău.

Luna Nouă te provoacă să explorezi și să intri în contact cu lume și medii noi, marcând un moment de impas, căci nu îți place să te avânți.

Marte și Venus îți concentrează atenția asupra intimității începând din 6 martie, atrăgând după sine schimbări în relații. Comunică eficient ceea ce simți, fii sincer cu tine însuți și cu partenerul întrucât șansele să apară neînțelegeri legat de bani sunt foarte mari.

Evită certurile. Ești predispus să fii mai implicat decât e cazul în planul material, de aceea e util să discuți cu cei apropiați despre ce te frământă, altfel riști să ajungi în situația în care s-au adunat foarte multe neplăceri de care nu vei mai ști cum să scapi.

Luna Plină îți aduce mai multe clarificări despre posibile călătorii, oportunități de a învăța și stabilirea unor legături noi. Primește aceste bucurii cu inima deschisă fiindcă îți prind bine. Te stresezi prea mult, iar de multe ori nu e cazul.

Cu Venus și Saturn în casa a opta, vei căpăta o perspectivă mai matură asupra tematicilor principale din viața ta în ultimele 10 zile din lună. Acestea vor facilita planificarea viitorului și te vor ajuta cu luarea unor decizii.

Leu

Martie pune accentul pe relațiile cu apropiații și pe planul personal, vizând schimbările și îmbunătățirile din viața nativilor leu.

E luna ideală în care să te dedici unui proiect anume, întrucât menținerea atenției e mai eficientă. În plan amoros, se poate ajunge la un nou nivel de înțelegere care să consolideze relația.

Este, de asemenea, o perioadă prielnică lucrului cu sine în ceea ce privește demontarea mentalităților limitative, astfel că încrederea în forțele proprii e o temă principală luna aceasta.

Începând cu 2 martie, te simți foarte motivat să schimbi ceva în stilul tău de viață, iar lucrurile vin de la sine. Nevoia de mai multă apropiere și intimitate va fi stârnită de Luna Nouă, deci vei încerca să îți cunoști adevăratele emoții.

O parte din acestea are legătură cu situația amoroasă, despre care simți că sunt multe de spus. Ia pulsul, vezi ce rezoluții are și partenerul și analizați dacă ce gândiți amândoi despre situație este benefic pe termen lung.

În altă ordine de idei, simți o dorință arzătoare de a avea și mai mult control asupra propriei vieți încă din primele zile.

Dacă ți-ai pus la îndoială determinarea, martie îți va demonstra că ai investit energie acolo unde trebuie, iar dragostea cu care faci totul se va întoarce asupra ta.

După 6 martie, cu Venus și Marte în casa relațiilor, romantismul și plăcerea vor fi în floare, precum și dorința de a-ți folosi creativitatea la maximum. Magnetic din fire, vei atrage oameni care să îți aprecieze activitatea.

Cu toate acestea, vor apărea și conflicte, dat fiind că e o perioadă intensă din multe puncte de vedere, iar lecția pentru tine e să menții echilibrul. Adoptă o atitudine asertivă și vei face față situațiilor conflictuale dacă nu te aprinzi.

Luna Plină accentuează gândurile pe care le-ai fi evitat în mod normal și vizează propria valoare, dar și investițiile tale.

Nu uita că relațiile joacă un rol important, așa că observă atent cum decurg lucrurile cu cei din jur, mai ales pe plan amoros, martie îți aduce conștientizare.

Fecioară

Luna martie îți setează trei mari obiective: relațiile, cariera și bunăstarea. Te preocupă sănătatea iar rezultatele încep să se concretizeze.

Cu Luna Nouă, vei observa că apropiații sunt mai dornici să petreacă timp de calitate cu tine, iar acest lucru te ajută să începi cu dreptul noi relații sau să le îndrepți pe cele deja existente, fiind voință din ambele părți.

Cum martie e despre acțiune, e recomandat să fii cât mai prezent, lăsând trecutul în urmă. Ești mai interesat de diete decât de obicei și lucrezi de zor la a-ți pune la punct stilul de viață.

În primele săptămâni, totuși, atenția îți fuge către situația amoroasă și către creativitate. Din fericire, nu întâmpini probleme.

Asemenea celorlalte semne zodiacale, Luna Plină din 18 martie îți aduce revelații. Vei fi capabil să identifici mai ușor care sunt nevoile tale, independența fiind printre cele mai proeminente.

Comunicând îți vei consolida niște gânduri care obișnuiau să fie abstracte, dar vor căpăta un sens.

Altfel spus, martie te invită să îți faci ordine în viață, iar energia acestei luni de va ajuta să duci la bun sfârșit multe lucruri pe care ți le-ai propus, dacă ești dispus să cooperezi.

Balanță

Martie îți propune să investești în viitor pentru că energia acestei luni te ajută să îmbunătățești tot ce ține de sarcinile de zi cu zi. Atenție, însă, la competiție. Orgoliul te trage în jos, dar dacă ești deschis și comunicativ, rezultatele sunt favorabile.

Odată cu Luna Nouă din 2 martie, ești mai atent la munca depusă și la grija pe care ți-o porți, fiind interesat de metode eficiente de a te menține sănătos și cu chef de viață.

Pe plan relațional, totul e în permanență mișcare, astfel că e posibil să nu ști de unde să începi. Ce este sigur, însă, e nevoia ta de stabilitate. Vei depune mai mult efort pentru a obține un anumit lucru în care crezi cu adevărat.

După 6 martie, există două potențiale scenarii: fie aduci o mare bucurie cuiva, fie ești implicat într-o situație dramatică în plan social.

Pentru că Marte e vulnerabil și predispus la exces, e bine să cântărești foarte bine deciziile luna aceasta, pentru a evita să cazi în extreme. Aceste idei vor începe să se contureze odată cu Luna Plină din 18 martie.

Simți nevoia să te autoeduci, iar astrele te încurajează să faci primul pas.

Scorpion

Martie îți e unul dintre cei mai buni prieteni când vine vorba de dragoste, creativitate, plăceri și hobby-uri. Dacă începi cu dreptul, energia pozitivă se menține până la sfârșitul lunii.

Se vor mișca lucrurile în planul familial, unde vor apărea mai multe șanse să consolidezi relațiile cu membrii familiei.

Dacă ai în plan să începi ceva nou, acum e momentul, căci martie te îndrumă să îți asculți instinctele, iar Scorpionul e, prin definiție, o zodie intuitivă. Luna Nouă te invită să preiei controlul asupra fericirii și satisfacției propii.

Cu Venus și Marte în casa a patra, a familiei, după 6 martie se vor accentua preocupările față de aceasta, deci nu ezita să interacționezi mai mult cu cei de acasă, s-ar putea să descoperi ceva ce îți va aduce o bucurie de neuitat.

Începi să te simți din ce în ce mai confortabil sau, cel puțin, încep demersurile pentru a remedia o situație care a declanșat un dezechilibru în familie.

Luna Plină din 18 martie aduce multă activitate în viața socială, amintindu-ți să pășești și pe noi meleaguri. Vei fi surprins de importanța feedbackului de la prieteni. Fii deschis propunerilor de colaborare.

Acest lucru poate fi mai dificil întrucât Scorpionul e mai solitar, mai retras. Dar cu puțin efort, rezultatele vor vorbi de la sine.

Spre sfârșitul lunii, te preocupă rutina, sportul și sănătatea. Acordă-ți mai multă atenție.

Săgetător

Luna aceasta îți place să te retragi într-un spațiu intim, doar al tău, în care să te concentrezi pe interesele proprii, astfel că locul pe care îl numești „acasă” joacă un rol important pentru că acolo îți desfășori o mare parte din activitate.

Cu Luna Nouă din 2 martie, capeți încredere să te apuci de ceva nou sau să adopți o nouă perspectivă asupra unei teme familiale care e prezentă în viața ta de ceva timp.

Energia lui martie te ajută să fii mai conștient de propriile trăiri pe care obișnuiai să le neglijezi, iar pe plan financiar, șansele sunt din ce în ce mai mari să descoperi noi modalități de a-ți crește veniturile.

Venus și Marte se manifestă în planul social pentru tine, iar după 6 martie, e o perioadă bună să împărtășești idei cu cei din jur.

Luna Plină din 18 martie aduce recompense pentru munca depusă la muncă. Totodată, te va ajuta să vezi unde mai ai de muncit ca să fii mai eficient.

Spre sfârșitul lui martie, vei ieși treptat din cuib, căutând să te apropii și de lumea exterioară.

female with arrow statue

Capricorn

Luna asta încerci să găsești echilibrul între muncă și odihnă. Proiectele noi îți atrag atenția, cu atât mai mult cu cât stai bine pe planul comunicării.

Luna Nouă din a doua zi a lunii dă startul întocmai acestor noi idei. Dar vei avea și o modalitate diferită de abordare, ceea ce îți aduce un bonus când vine vorba de satisfacția personală.

Schimbările pe care le faci acum îți vor influența și viitorul mai îndepărtat, deci evită să tratezi cu superficialitate ce îți răsare în cale.

Venus și Marte pun accentul pe resurse începând cu data de 6 martie.

Odată accesate, poți să te ocupi de noile planuri de afaceri, dar e indicat să te consulți cu mai multe persoane înainte să alegi varianta optimă pentru tine.

Luna Plină din 18 martie te invită să te distanțezi de rutină, ai nevoie de o provocare și e bine să explorezi. Lasă lucrurile să vină la tine, nu te agita. Rămâi deschis.

Cu energia lui Mercur și a Soarelui în sfera chestiunilor familiale, simți nevoia de a te cuibări spre sfârșitul lunii, să îți canalizezi energia în relațiile cu cei de acasă și în relația cu propria persoană.

Tendința să cheltui impulsiv crește, evită pe cât posibil să cazi în plasă. Strânge banii pentru a te bucura de ceva mai frumos îndată ce luna impulsivității trece.

Vărsător

Martie te menține cu picioarele pe pământ. Legea atracției funcționează bine pentru tine perioada aceasta, astfel că atragi cu ușurință ceea ce îți dorești.

Luna Nouă din 2 martie te curață de frustrările financiare și te ajută să găsești o abordare mai sănătoasă vis-a-vis de situația materială. Mai concret, devii motivat să te auto-educi pentru a cheltui înțelept.

Dorința de a crea sau de a consolida o conexiune cu cineva se manifestă din ce în ce mai puternic după 6 martie.

Luna Plină din 18 scoate la iveală emoții puternice. Vărsătorii sunt, de obicei, mai detașați în acest sens, deci poate fi o provocare pentru tine.

Dacă ai nevoie de sprijin, nu ezita să discuți cu o persoană apropiată despre stările din ultima vreme. Va fi mai ușor să te acomodezi cu latura ta mai sensibilă.

Spre sfârșitul lunii, tema principală e comunicarea, cu Soarele în a treia casă. Ești mai curios și cauți să interacționezi mai mult cu cei din jur. Mercur potențează procesul începând cu 27 martie.

Ai grijă, totuși, la responsabilitățile pe care ți le asumi. Uneori tinzi să iei mai mult decât poți duce.

Pești

Pentru că la începutul lunii martie ești încă în sezonul propriei zodii, te simți în elementul tău. Introspectiv din fire, îți dedici timp meditând asupra lucrurilor, cu atât mai mult cu cât Venus și Marte pun accent pe intimitate după a șasea zi a lunii.

Continuă să te observi și vei descoperi lucruri utile despre propria identitate. Totuși, nu îți concentra atenția mai mult decât e nevoie, privește cât de obiectiv poți, iar rezultatele vor fi peste așteptări.

Fii sincer cu tine însuți și caută soluții practice. Peștii au tendința să se piardă în idei și visuri, de aceea realismul joacă un rol foarte important.

Relațiile cu prietenii vor scoate la iveală anumite părți negative care te pot determina să renunți la anumiți oameni pentru a-ți continua drumul.

Nu te izola de restul lumii, prefăcându-te că nu s-a întâmplat nimic. Curăță-te de emoțiile negative și mergi mai departe.

Luna Plină din 18 martie te duce cu gândul la dragoste. Odată ce scapi de blocajele existente se vor putea materializa și dorințele tale romantice.

Spre sfârșitul lunii, investești mai mult în tine, fiind capabil să îți reevaluezi prioritățile.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: “Emil Boc atacă USR în stil PSD”

Publicat

baltaretu

De la nivelul lui Emil Boc nu te aștepți să aibă nevoie de minciuni și dezinformare ca să câștige alegerile. Și totuși o face, ceea ce arată o lipsă de respect față de clujeni și este un comportament sub nivelul unui oraș precum Cluj Napoca.

”Emil Boc minte când afirmă că ministrul USR, Cătălin Drulă, a scos Centura Metropolitană din Programul Național de Redresare și Reziliență și că proiectul a fost “reintrodus spre finanțare de către miniștrii Lucian Bode, Marcel Boloș și Sorin Grindeanu”.

Adevărul este că ministrul Cătălin Drulă a salvat proiectul Centurii prin introducerea lui în Programul Operațional Transporturi cu termen în 2030. Dacă proiectul ar fi fost în PNRR, banii europeni pentru centură ar fi fost în pericol să fie pierduți din cauza întârzierilor, cum se întâmplă cu proiectul Metroului”, subliniază candidatul ADU la Primăria Cluj-Napoca, Viorel Băltărețu.

Fata morgana

Acesta a precizat că ceea ce Primăria promovează ca fiind “începerea oficială a lucrărilor la primul tronson” nu reprezintă decât relocarea a 370 de metri de rețele de utilități! Asta, după ce a doua licitație la centură metropolitană a fost anulată, iar contestația a fost respinsă chiar ieri.

Deci o luăm din nou de la zero. Centura rămâne fata morgana a Clujului, în timp ce orele pierdute de fiecare clujean în trafic sunt o realitate zilnică”.

Atac la USR

“Domnul Boc se supără că îi critic proiectele întârziate, printre care și centura metropolitană.

Adevărul e că fiecare clujean, în fiecare oră petrecută în trafic, îl critică pe primar. Dar primarul e rupt de realitate, nu aude, de ani buni, criticile clujenilor. Sau le aude, dar nu-i pasă.

Faptul că Emil Boc atacă doar USR, nu și PSD, alături de care guvernează local și național, demonstrează încă o dată că un vot pentru PNL este un vot pentru Ciolacu.”, a declarat Viorel Băltărețu, contracandidatul lui Boc la alegerile din 9 iunie.

CMF: 21240009

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

5.894 elevi din județul Cluj vor susține probele scrise în cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a VI-a, în mai 2024

Publicat

corectare

În perioada 28-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 5.894 elevi din clasele a VI-a (4.348 elevi din mediul urban și 1.546 elevi din mediul rural) vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a VI-a, desfășurate potrivit calendarului de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației, nr. 3771/9.02.2024.

„La nivelul municipiului Cluj-Napoca, Evaluarea Națională la finalul clasei a VI-a va fi susținută de către 3.170 elevi. Dintre aceștia, 2.970 elevi provin din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, iar 200 sunt elevi care învață în unitățile de învățământ preuniversitar private.

5.894 elevi din județul Cluj vor susține probele scrise în cadrul Evaluării Naționale la finalul clasei a VI-a, în mai 2024

Azi, 28 mai 2024, elevii claselor a VI-a vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare, iar miercuri, 29 mai 2024, se va desfășura proba scrisă la Matematică și Științe ale Naturii.

Administratorii acestor evaluări naționale standardizate sunt cadre didactice care nu predau la clasa respectivă. Fiecare administrator de test este asistat de un al doilea cadru didactic care nu predă la clasa respectivă și care are responsabilitatea de a susține procesul de administrare a instrumentelor de evaluare standardizată la nivelul clasei.

„Rezultatele obținute de către elevi (…) nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează”

Pentru elevii claselor a VI-a, timpul alocat elaborării fiecărei lucrări scrise este de 60 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute de către elevi la aceste probe scrise nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează. Aceste rezultate se comunică individual fiecărui elev și părinte, având drept scop evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română, respectiv în limba maternă, precum și evaluarea competențelor la matematică și științe ale naturii”, a comunicat IȘJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Premieră la Teatrul Național Cluj-Napoca. O piesă de Eugen Ionesco

Publicat

Piesă teatrul național

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca prezintă, joi, de la ora 19, în Sala mare, premiera piesei ”Pietonul aerului” de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, un spectacol tragi-comic despre o lume pe care uzanțele și prejudecățile au umflat-o, lăsând doar forme goale.

”Domnul Bérenger (interpretat de Matei Rotaru), prezență recurentă a pieselor ionesciene, adevărată redută a umanității în calea îndobitocirii ei definitive, este de această dată un dramaturg care și-a repudiat arta și care caută în schimb să își găsească împlinirea în Anglia rurală.

Aici, în buna tradiție a teatrului absurdului, fundamentele ipocrite ale traiului cotidian încep să se deconspire, iar peisajele idilice anticipează din când în când sechelele războiului.

Distribuție impresionantă

Protagonistul este imediat asaltat de indivizi respectabili din societatea englezească, incapabili să admită firescul zborului uman, pe care el însuși încearcă să-l demonstreze printr-un salt în văzduh, dincolo de existența convențională a norodului ofensat.

Bérenger capătă astfel înțelepciunea vizionarului care a înțeles magnitudinea însingurării și a neantului post-apocaliptic, fiind însă izolat și ridiculizat când împărtășește impresii din periplul său extraatmosferic”, arată reprezentanții teatrului.

Cu o distribuție impresionantă, montarea lui Gábor Tompa concentrează esența acestei societăți defecte într-un spațiu și timp care ne pot aparține și nouă, concretizate vizual de Adrian Damian printr-o spectaculoasă construcție scenografică și comentate muzical cu simțul ludic al compozitorului Vasile Șirli.

În ritmuri dinamice, excelent susținute colectiv și individual de trupa Naționalului clujean, povestea lui Bérenger și avertismentul acestuia cu privire la consecințele inerției umane își extind mizele dincolo de lumea Războiului Rece în care a scris Ionesco, amintindu-ne de amenințările noastre contemporane, de morțile și de neantul care pândesc în apropiere.

Vocea avangardei franceze

Eugène Ionesco se numără printre cele mai importante voci ale avangardei franceze și europene, fiind considerat unul dintre părinții teatrului absurdului.

În scrierile sale, automatismele limbajului, artificialitatea relațiilor interumane și decuplarea individului de propria sa conștiință sunt revelate într-un limbaj care doar simulează refuzul semnificării.

Personajul lui Bérenger este de fapt o inserție autobiografică, prezentă în patru piese de un comic amar, cu situații la limita tragediei, inspirate de exasperarea lui Ionesco în fața exceselor și iraționalității postbelice.

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc pe 4 iunie, de la ora 19:00.

Pietonul aerului

regia: Gábor Tompa

decorul: Adrian Damian

costumele: Luiza Enescu

muzica originală: Vasile Șirli

mişcarea scenică: Ferenc Sinkó

video design: Radu Daniel

asistent de scenografie: Dariana Pau

Distribuţia:

Domnul Bérenger: Matei Rotaru

Doamna Bérenger (Joséphine): Anca Hanu

Domnișoara Bérenger: Diana-Ioana Licu

Ziaristul (englez): Cristian Grosu

Primul englez: Mihai-Florian Nițu

Prima englezoaică: Angelica Nicoară

Băiețelul, fiul lor: Silvius Iorga

Al doilea englez: Miron Maxim

A doua englezoaică: Patricia Brad

Fetița, fiica lor: Cecilia Lucanu-Donat

John Bull: Radu Lărgeanu

Prima englezoaică bătrână: Irina Wintze

A doua englezoaică bătrână: Elena Ivanca

Unchiul-Doctor: Ioan Isaiu

Angajatul de la Pompe Funebre: Dan Chiorean

Trecătorul din Anti-Lume, Omul în alb: Cătălin Codreanu

Judecătorul, Călăul, Primul asesor: Ruslan Bârlea

regia tehnică: Doru Bodrea

lumini: Jenel Moldovan, Andrei Mitran

sunet: Marius Rusu

video: Vasile Crăciun

sufleor: Alina Forna

Citește mai departe

EDUCATIE

1.098 de grupe la GRĂDINIȚĂ și 187 la CREȘĂ în județul Cluj pentru anul școlar 2024-2025. Au început ÎNSCRIERILE

Publicat

De

Au început inscrierile și reînscrierile la grădiniță și creșă

Au început înscririle și reînscririle la grădiniță și creșă pentru anul școlar 2024-2023 în județul Cluj. Acestea au loc până în data 31 august 2024, anunță Inspectoratul Școlar Cluj.

Programul este stabilit de către conducerea unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar,

Au început reînscrierea și înscrierea copiilor la grădiniță și creșă

Reînscrierea, respectiv înscrierea copiilor antepreşcolari şi preşcolari se realizează anual, conform calendarului înscrierii copiilor în unităţi de învăţământ preuniversitar cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar şi în servicii de educaţie timpurie complementare, aprobat prin ordin al ministrului educaţiei, în limita planului de şcolarizare aprobat, arată IȘJ Cluj.

Sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ preuniversitar, în anul școlar curent și care urmează să o frecventeze și în anul școlar următor, ca urmare a exprimării acestei opțiuni de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.

Cum pot fi înscriși copiii de la creșă direct la grădiniță

Pentru unitățile de învățământ preuniversitar care au și grupe de nivel antepreșcolar, în baza continuității, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă pot fi reînscriși în grupa mică de la grădiniță, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă și în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinții solicită acest lucru.

În situația în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depășește numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare, menționate la art.10, din Metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

Ocuparea locurilor libere

Programul reînscrierilor, respectiv al înscrierilor este stabilit de către conducerea unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar, iar graficul planificărilor de la nivelul fiecărei unități este disponibil pe site și la avizierul acestora, în scopul informării părinților și a publicului interesat.

Programul de lucru al comisiei va fi în schimburi, atât în program de dimineaţă, cât şi de după-amiază, în intervalul orar 8:00-18:00 (luni-joi), respectiv 8:00-16:00 (vineri), pentru a sprijini participarea părinţilor la procedurile de completare/validare a cererilor-tip de înscriere.

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere a copiilor care au frecventat creșele și grădinițele, în acest an școlar, se va face, de regulă, în ordine descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, cu respectarea legislației în vigoare.

Unităţile de învăţământ cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar cu program prelungit se adresează cu prioritate părinţilor care lucrează şi, în acest sens, ambii părinţi vor depune la dosarul de înscriere adeverinţe de angajat.

Dosarul de înscriere

Părinţii divorţaţi depun la înscriere dovada modului în care se exercită autoritatea părintească şi la care dintre ei a fost stabilită locuinţa minorului.

Această dovadă este solicitată şi în cazul înscrierii copilului în cadrul serviciului de educaţie timpurie complementar. Dacă există custodie comună, celălalt părinte trebuie să completeze o declaraţie cu privire la acordul privind înscrierea la unitatea respectivă.

În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor-tip de înscriere primite de la părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor este mai mare decât numărul de locuri libere, comisia de înscriere şi distribuire din unitatea de învăţământ selectează copiii în ordinea descrescătoare a vârstei şi aplică criterii de departajare generale şi specifice, stabilite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii-cadru, în vederea stabilirii celor care vor fi admişi.

Criterii de departajere

În cazul în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor în învăţământul antepreşcolar/preşcolar se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc cele mai multe dintre criteriile menţionate la alin. (2) sau (3) şi, apoi, în ordine, copiii care îndeplinesc patru, trei dintre criterii, două sau doar unul dintre criteriile generale.

Criteriile generale, în conformitate cu legislația în vigoare, implică dovada faptului că:

 • este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi),
 • că este orfan de un singur părinte,
 • că are un frate/o soră înmatriculat/înmatriculată, în anul şcolar următor, în unitatea de învăţământ preuniversitar respectivă,
 • deține un document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare se aplică ulterior criteriilor generale, sunt elaborate și aprobate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar.

În cazul unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar, criteriile specifice sunt aprobate de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, după verificarea existenţei unor circumstanţe discriminatorii de către consilierul juridic al inspectoratului şcolar şi, respectiv, al primăriei, în cazul unităţilor de învăţământ antepreşcolar pentru care aceasta are rolul de persoană juridică fondatoare.

Unitățile de învățământ preuniversitar care oferă educație antepreșcolară și preșcolară vor comunica părinților documentele doveditoare care fac obiectul criteriilor specifice, pe care aceștia trebuie să le depună în momentul completării/ validării cererii – tip de înscriere.

Calendarul înscrierilor

Înscrierea copiilor nou veniți în creșe și grădinițe, conform calendarului aprobat, începe în data de 27 mai 2024 și se desfășoară în trei etape, astfel:

Etapa I din cadrul procesului de înscrieri (27 mai – 14 iunie 2024)

Copiii sunt înscrişi în această etapă pe baza dosarelor depuse la unităţile de învăţământ preuniversitar de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi a celor trei opţiuni exprimate, în limita locurilor din planul de şcolarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.

27-31 mai 2024 – COLECTAREA CERERILOR DE ÎNSCRIERE

 • 3-12 iunie 2024 – PROCESAREA CERERILOR DE ÎNSCRIERE:
 • 3 – 5 iunie 2024 – procesarea cererilor din faza I – prima opţiune
 • 6-10 iunie 2024 – procesarea cererilor din faza a II-a – a doua opţiune
 • 11-12 iunie 2024 – procesarea cererilor din faza a III-a – a treia opţiune

Afişarea rezultatului şi a numărului de locuri libere rămase după prima etapă de înscrieri (14 iunie 2024, ora 14:00)

Etapa a II-a din cadrul procesului de înscrieri (17 iunie-5 iulie 2024)

În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unităţile de învăţământ de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi a celor trei opţiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.

COLECTAREA CERERILOR DE ÎNSCRIERE (17-21 iunie 2024)

PROCESAREA CERERILOR DE ÎNSCRIERE de către comisia de înscrieri din unitatea de învățământ (24 iunie-4 iulie 2024):

 • 24-26 iunie 2024 – procesarea cererilor din faza I – prima opţiune
 • 27 iunie- 1 iulie 2024 – procesarea cererilor din faza a II-a – a doua opţiune
 • 2-4 iulie 2024 – procesarea cererilor din faza a III-a – a treia opţiune

Afişarea rezultatului şi a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri (5 iulie 2024, ora 14:00)

Etapa de ajustări (19-29 august 2024)

În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscrişi în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de I.Ș.J. Cluj şi în baza dosarelor depuse de părinţi la registratura Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

La această etapă au acces următoarele categorii de copii:

 • copiii care au rămas nerepartizaţi după derularea celor două etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani şi de 5 ani;
 • copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învăţământul primar şi nu au fost admişi ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
 • copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în grupa mică din învăţământul preşcolar.

Afişarea rezultatului şi a numărului de locuri libere rămase după etapa de ajustări (14 iunie 2024, ora 14:00)

1.098 de grupe la grădiniță și 187 la creșă în județul Cluj

Numărul locurilor libere este stabilit ca diferență între numărul de locuri alocate pentru nivelul preșcolar și/sau antepreșcolar, pe grupe de vârstă, prin planul de școlarizare și numărul de copii care au ocupat locuri în etapa de reînscrieri, potrivit IȘJ Cluj.

În județul Cluj, numărul grupelor pentru nivelul preșcolar este de 1.098, iar pentru nivelul antepreșcolar sunt prevăzute 197 de grupe, aferente anului școlar 2024-2025.

Informații utile pentru părinți, sunt disponibile și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax