Connect with us

ACTUALITATE

HAOS la vaccinare. Se introduc doze de la Moderna, iar peste 35.000 de români vor fi reprogramați

Publicat


Premierul Florin Cîțu a anunțat , într-o conferință de presă după ședința de guvern, că România primește săptămânal 14.000 de doze de vaccin anti-Covid de la compania Moderna, însă administrarea vaccinului nu a început încă.  La rândul său, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat recent că în primul trimestru România va primi 430.000 de doze Moderna, iar din luna februarie ar putea începe vaccinarea cu acest ser.

În acest context, grupul de comunicare al CNCAV face următoarele precizări:

Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile.

Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).

Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

Toate persoanele reprogramate vor fi înștiințate prin SMS

În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial. CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim.

Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă.

Precizăm că pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare. Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost.

CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trenul metropolitan al Clujului pornește la drum. Proiectul, pus de Ministerul Transporturilor în transparență decizională

Publicat

trenul gara bun 2

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de act normative privind trenul metropolitan al Clujului.

Astfel, se propune constituirea unui parteneriat între municipiul Cluj-Napoca și Compania Națională de Căi Ferate ”CFR”- SA (CNCF „CFR” – SA), pentru implementarea de proiecte vizează următoarele categorii, cum sunt serviciul public de transport feroviar de călători de interes local;, dezvoltarea infrastructurii feroviare publice, reţelele locale şi regionale independente destinate serviciilor pentru transportul de călători pe infrastructura feroviară, regenerarea urbană, căile de comunicaţie, clădiri, împrejurimi, mobilier urban, amenajări de spaţii verzi, parcuri şi grădini publice, pieţe pietonale şi celelalte lucrări de amenajare a spaţiilor publice care contribuie la reutilizarea spaţiului urban sau, după caz, rural şi la creşterea calităţii vieţii pentru cetăţenii din zonele vizate.

”Proiectul „Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții, component 2. Tren metropolitan Cluj” are ca amplasament județul Cluj, teritoriul a 6 unități administrativ-teritoriale și anume: Municipiul Cluj-Napoca și comunele: Apahida, Baciu, Bonțida, Gârbău și Jucu.

Soluție pentru mii de locuitori

Procesul rapid de suburbanizare care implică o creștere rapidă a populației în comunele din primul inel al zonei metropolitane face ca cererea de transport către aceste localități să fie din ce în ce mai mare. Acest aspect este valabil mai ales pe axa est-vest, principalul culoar de dezvoltare a activităților economice (industrie, logistică, birouri), dar și a fondului locativ.

Cererea de transport ridicată, raportată la capacitatea infrastructurii de transport rutier face ca principalele artere care intra în Municipiul Cluj-Napoca (DN1, DN1F și DN1C) să fie congestionate la orele de vârf”, se arată în documentul.

Potrivit Ministerului Transporturilor, calea ferată formată din magistralele 300 și 401 străbate cea mai mare parte a principalului culoar de dezvoltare, iar, astfel, dezvoltarea unui sistem de transport metropolitan pe calea ferată ar reprezenta o soluție viabilă pentru peste 17000 de locuitori, care ar putea accesa zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, în mai puțin de 30 de minute.

Ce prevede proiectul

”Proiectul Tren Metropolitan Cluj constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii existente de cale ferată, între Halta de mișcare Gârbău și Halta de mișcare Bonțida, cu 23 de puncte de îmbarcare-debarcare și presupune următoarele:

a) Modernizarea unui număr de 5 planuri integrate de dezvoltare (PID) existente, fără lucrări, în 10 PID-uri și crearea unui număr de 8 PID-uri noi;

b) Realizarea infrastructurii rutiere și pietonale în Municipiul Cluj-Napoca;

c) Modernizare treceri la nivel existente;

d) Achiziție de material rulant (7 trenuri);

e) Achiziție serviciu de transport public de călători, conform Contract de Servicii Publice.

Lungimea traseului de tren metropolitan va fi de 48,8 km;

Numărul de stații: 23

Numărul de remize: 1”, se mai arată în proiect.

Valoarea estimativă a proiectului, fără TVA, este de 858.649.273,72 lei (aproxumativ 171 de milioane de euro).

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 30.09.2024.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cursul euro, ținut pe loc de BNR înaintea alegerilor

Publicat

De

Cursul euro, ținut pe loc de BNR

Evoluția leului a rămas stabilă față de euro și de celelalte valute majore.

Asta în condițiile în care BNR monitorizează cu grijă piața înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, arată analistul Radu Georgescu.

Cursul euro, ținut pe loc de BNR înaintea alegerilor

Cursul monedei unice s-a depreciat marginal la 4,9744 lei, în timp transferurile se realizau în culoarul 4,973 – 4,975 lei.

Acestea sunt valori identice cu cele de la începutul săptămânii trecute.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat

Decizia Fed de a reduce dobânda de referință nu a afectat piața monetară locală, unde indicii ROBOR au scurtagnat la valori apropiate de cele din mai 2022.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%.

Rezerva Federală americană a decis miercuri să reducă dobânda de politică monetară

Rezerva Federală americană a decis miercuri să reducă dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual de la 5,25 – 5,50%, maximul ultimilor 23 de ani, la 4,75 – 5%, prima măsură de acest gen din ultimii patru ani, arată analistul Radu Georgescu.

Președintele Fed, Jerome Powell, menționat faptul că până la sfârșitul anului ar putea fi operată încă o tăiere a ratei de referință de o jumătate de punct procentual.

În 2025, dobânda ar urma să fie redusă cu încă un punct procentual iar în 2026 o alta de jumătate de punct procentual, care ar trebui să aducă rata la 2,75 – 3%.

Un nou maxim pentru gramul de aur

Prima reacție a piețelor a fost de depreciere a euro până la 1,1069 dolari, pentru ca apoi cotațiile să urce până 1,1179 dolari.

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,4657 la 4,4504 lei.

Deprecierea monedei elvețiene față de cea unică a coborât media francului la 5,2625 lei. În schimb, lira sterlină a continuat să se întărească față de euro iar cursul a urcat la 5,9110 lei.

Metalul galben a înregistrat un nou maxim de 2.596,20 dolari, însă prețul gramului de aur nu a atins un nou record, urmare a deprecierii monedei americane, și a urcat la 371,0295 lei.

Deprecierea monedei americane a stimulat cererea de criptomonede iar bitcoin a crescut la 61.626 – 63.205 dolari, iar a ethereum la 2.373 – 2.451 dolari.

 

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu: “Marcel Ciolacu lansează un proiect de reindustrializare copiat (greșit) din strategia economică a AUR”

Publicat

Claudiu Târziu, AUR

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că Marcel Ciolacu a lansat un așa-zis plan de reindustrializare a României.

“Utopic, neprofesionist și lipsit de logică, proiectul șefului PSD este copiat greșit și incomplet după o strategie pe care AUR a prezentat-o încă de la începutul anului trecut”, spune Claudiu Târziu.

Claudiu Târziu: “Marcel Ciolacu lansează un proiect de reindustrializare copiat (greșit) din strategia economică a AUR”

Acesta, explică: “În februarie 2023, la prima conferință de presă AUR din noua sesiune parlamentară, liderii partidului cereau implementarea rapidă a următoarelor măsuri:
România trebuie să intre într-un proces de reindustrializare la finalul căruia să aibă capacitatea de a produce și procesa hrana, mijloacele tehnologice și mașinile necesare în plan intern.

Pandemia de coronavirus a demonstrat că nu mai avem astăzi nici măcar capacitatea de a realiza produse elementare, cum ar fi măștile sanitare sau seringile.

Primul pas pentru un sistem de producție solid este asigurarea producției energetice.

Cerem elaborarea unei strategii naționale articulate, care să pornească de la o estimare realistă a consumului intern și identificarea mijloacelor de optimizare a costurilor.

România trebuie să finalizeze proiectele energetice aflate în diferite stadii de execuție. Redobândirea controlului asupra resurselor și capacităților de producție.˝

“Planul lui Ciolacu nu este altceva decât o însăilare de sloganuri electorale imposibil de realizat”

Claudiu Târziu precizează că: “Planul lui Ciolacu nu este altceva decât o însăilare de sloganuri electorale imposibil de realizat, pentru că face abstracție de condițiile necesare implementării lui: resursele materiale, umane și financiare.

Dacă bugetele anunțate cu atâta generozitate ar putea fi obținute, ca si până acum, din credite externe cu dobânzi uriașe, situația resurselor și a personalului este critică.

Iată câteva dintre componentele esențiale ale unei strategii de reindustrializare a României la care autorii broșurii electorale a PSD nu s-au gândit:

ENERGIA

România face față cu mare greutate consumului casnic de energie. Când a votat pentru închiderea minelor și termocentralelor, Marcel nu s-a gândit că România ar mai putea avea vreodată o industrie.

Acum, revitalizarea sistemului energetic național este în sine un proiect uriaș, care necesită bani, tehnologie, resurse materiale și timp.

RESURSELE NATURALE

Resursele naturale nu mai aparțin de mult României, iar o industrie competitivă nu poate fi construită cu materii prime cumpărate la prețuri exorbitante de la cămătarii economici care ne spoliază de ani de zile.

Primul pas, esențial pentru recuperarea resurselor României este un proiect de reformă legislativă, care să permită readucerea acestora în portofoliul companiilor românești de stat sau private.

CERCETAREA ȘI EDUCAȚIA

Industria anului 2024 nu se mai face la baros, cu forță de muncă brută. Mai mult ca oricând în istorie, tehnologia de nivel înalt și cercetarea științifică sunt factori determinanți în performanța industrială a unui stat.

Prin grija înaintașilor și partenerilor săi politici, România condusă azi de Ciolacu este la nivelul anilor 1990 din punct de vedere al tehnologiei și cercetării.

FINANȚAREA

Dincolo de pomenile promise de Ciolacu de la bugetul și așa secătuit al țării, o industrie propriu-zisă are nevoie de un circuit financiar onest, prietenos și coerent.

S-a dovedit în ultimele decenii că sistemul bancar privat din România, compus din filiale ale unor companii multinaționale, este centrat doar pe maximizarea profiturilor și respinge în mod natural orice oportunitate de finanțare ieftină a unor afaceri autohtone.

Fără un sistem bancar care să susțină opera de reindustrializare a României, întreaga producție obținută în condițiile cunoscute azi ar fi (dacă ar fi) prea scumpă și nerentabilă ca să reziste concurenței.

RESURSELE UMANE

Un exod de proporții biblice a golit România de cei mai valoroși specialiști și muncitori în ultimii 34 de ani, fără ca guvernanții rătăciți pe la putere să înțeleagă catastrofa în care ne adânceam de la o lună la alta.

Astăzi, readucerea în țară a românilor plecați după o bucată de pâine prin lume este un proces foarte costisitor și lent.

Nimic din ceea ce ar însemna o strategie de readmisie a diasporei în țară nu face parte azi din preocupările guvernului.

La fel ca orice elev mediocru care trage cu ochiul la lucrarea colegului, fostul elev mediocru Ciolacu a aruncat cu ipocrizie și iresponsabilitate pe piață o fumigenă electorală cu un titlu pompos. Tema, de o importanță excepțională pentru viitorul României, a fost greșit și parțial furată din Proiectul de țară al Alianței pentru unirea Românilor”.

“Îi putem transmite toată documentația lui Marcel Ciolacu”

“Completările de mai sus sunt extrem de importante pentru transformarea materialului de propagandă lansat de șeful PSD în realitate.

Dacă Ciolacu dorește cu adevărat să facă ceva util pentru România, îi putem transmite toată documentația la care au lucrat luni de zile specialiști adevărați din mai multe domenii.
Dar dacă românii sunt, în sfârșit, hotărâți să oprească declinul acestei țări, Alianța pentru Unirea Românilor este pregătită să pună în aplicare planurile de salvare a României pe care le-a prezentat în ultimii ani”, spune Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR în Parlamentul European și președinte al Consiliului Național de Conducere AUR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Publicat

De

Accident Florești

Un accident de circulație a avut loc joi seara în Florești.

Printre răniți se află și o minoră de 15 ani.

Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și a Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această seară la un accident rutier petrecut la ieșirea din localitatea Florești.

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

La locul accidentului, echipajele au găsit două autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.

Cinci tineri au fost consultați la fața locului, dintre care și o minoră de 15 ani, de către echipajele SMURD și SAJ.

Ulterior aceștia au fost transportați la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate.

Conform primelor evaluări toți erau conștienți și cooperanți.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax