Connect with us

ECONOMIE

Guvernul anunță noi VOUCHERE pentru români. Cine va primi BANII și când

Publicat


Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat noi tipuri de vouchere pentru români. Sprijinul va fi oferit pentru trei categorii de beneficiari, scrie Alba24.ro.

Este vorba despre vouchere pentru reziliență socială pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice.

Valoarea anunțată a voucherelor este de 4.000 de lei.

Ajutorul va ajunge la circa 220.000 de români.

„Avem un pachet de servicii pe care îl oferim pentru trei categorii de beneficiari: familiile sărace cu mulți copii, persoanele vârstnice care locuiesc singure și care au vârsta peste 60 de ani şi plafonul de venit până în 2.000 lei, dar şi persoanele cu dizabilități.

Este vorba de un pachet de servicii sociale care include și componenta aceasta de reparare a locuințelor, în special locuințele sociale care sunt proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și proprietatea acestor categorii de beneficiari pe care le-am menționat.

„Banii ar putea să ajungă la oameni în trimestrul al doilea al acestui an”

Valoarea acestui voucher este de 4.000 lei pentru repararea locuințelor și, în plus, mai pot beneficia și de voucher pentru electrocasnice, pentru ceea ce înseamnă reintegrare socială, tot în valoarea de 4.000 lei, a spus ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloș.

Potrivit oficialului, banii ar putea să ajungă la oameni în trimestrul al doilea al acestui an. Până la final de luna martie ar urma să fie finalizat mecanismul de acordare.

Ministrul mai spune că acest pachet de servicii sociale include și serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice care sunt imobilizate la pat.

S-a referit la centre comunitare care vor funcționa pe lângă autoritățile locale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CNAIR: Cinci oferte depuse pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Cluj-Dej

Publicat

CNAIR drum ex Cj Dej

CNAIR a anunțat că luni au fost depuse 5 oferte pentru contractul privind elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru Drumul Expres Cluj – Dej.

Astfel, au fost depuse oferte din parte următoarelor firme sau asocieri:

– CONSTRUCT C.D.P. SRL

– Asocierea DP CONSULT SA (lider) – SOCIETATE CIVILA DE AVOCATI TEAHA & FUZESI

– Asocierea ECO GEODRUM SRL (lider) – TEHNO CONSULTING SOLUTION SRL

– PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL

– Asocierea SPECIALIST CONSULTING SRL (lider) – SPECIALIST SMART GROUP SRL – PERFECT CONSULT EUROPE SRL

Valoarea contractului

”Valoarea estimată a acestui contract este de 28,34 milioane de lei (fără TVA), iar sursa de finanțare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile.

Durata contractului este de 21 de luni, din care 18 de luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

Construcția Drumului Expres Cluj – Dej, o lungime estimata de 75 km, va reduce timpii de călatorie și va crește viteza medie de deplasare între localitatile Cluj si Dej.

Acest nou drum va asigura conexiunea cu viitorul Drum Transregio Gilau – Apahida și cu AutostradaTransilvania”, precizează CNAIR.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Publicat

tins

Un grup de cercetători clujeni de la Institutul Transilvan de Neuroștiințe (TINS), în colaborare cu parteneri de la Centrul pentru Creier și Dezvoltare Cognitivă, Birkbeck (University of London), a publicat un studiu în revista Nature Scientific Reports. Educația structurată, bazată pe reguli e mai performantă, iar acest lucru e explicat de mecanisme neuronale primare, care coboară până la nivelul percepției vizuale fundamentale. Potrivit autorilor, acest lucru poate aduce noi perspective în metodele de educație.

„Experimentul pe care se bazează rezultatele studiului a constat în înregistrarea mișcărilor oculare a 18 participanți adulți în timpul unei sarcini de recunoaștere vizuală a obiectelor, folosind stimuli de cu vizibilitate diferită, prezentați în ordine diferită: de la cel mai vizibil la cel mai puțin vizibil (descrescător), de la cel mai puțin vizibil la cel mai vizibil (crescător), respectiv într-o ordine aleatorie.

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Ordinea vizibilității a influențat performanța de recunoaștere a obiectelor de către participanți și explorarea vizuală, adică mișcarea ochilor pentru identificarea obiectelor. Experimentul a arătat că cea mai slabă performanță a fost înregistrată de grupul expus stimulilor într-o ordine haotică, evidențiind faptul că accesul aleatoriu la informații pare mai rău chiar decât accesul redus.

„Altfel spus, dacă există o regulă în spatele modului în care ți-e prezentată informația, acea regulă te ajută să fi mult mai bun la sarcina pe care o faci, să o execuți mult mai performant. Lucrul acesta e cunoscut și din psihologie.

„Informația trebuie prezentată creierului într-un context coerent, credibil și bazat pe reguli”

Ce nu se știa, însă, e că un asemenea proces e atât de fundamental, încât îl regăsim inclusiv la nivelul percepției vizuale primare. Nu e un proces cognitiv de nivel înalt, neapărat, ci un mecanism neuronal fundamental în creier. Asta e de fapt marea contribuție științifică a articolului”, explică Raul Mureșan, doctor în neuroștiințe, co-autor al articolului și director TINS.

raul muresan

Potrivit acestuia, cel mai mare impact practic pe care îl poate aduce studiul e în domeniul educațional, pentru că ne spune, de fapt, cum putem să folosim informația pe care o știm deja, anterioară momentului învățării.

Astfel, pentru a putea fi mai ușor asimilată de un om, informația trebuie prezentată creierului într-un context coerent, credibil și bazat pe reguli. Iar acest lucru derivă din mecanisme neuronale fundamentale, care coboară până la nivelul percepției vizuale primare”, se arată în comunicat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Șofer beat pe o mașină cu plăcuțe de înmatriculare false, circula pe Autostrada Transilvania

Publicat

Șoferi beți poliție

Poliţiştii din cadrul Biroului Autostrăzi A3 Turda-Borș au acționat la sfârșitul săptămânii pentru creșterea siguranței în trafic şi impunerea respectării normelor legale de către conducătorii auto pe tronsonul Autostrada Transilvania, pe raza județelor Cluj și Mureș.

În urma abaterilor constatate de polițiști au fost aplicate 117 sancţiuni, dintre care 42 pentru depășirea limitei legale de viteză.

Totodată, au fost reţinute 17 permise, 14 dintre acestea pentru nerespectarea regimului de viteză.

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 53.460 de lei.

Vitezoman cu 227 km pe oră

Astfel, la data de 26 aprilie, în jurul orei 10.10, a fost depistat un conducător auto circulând cu 227 km/h, pe tronsonul Câmpia Turzii-Nădășelu.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.300 de lei, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce vehicule pe o perioadă de 120 de zile.

Și-a făcut număr fals de înmatriculare

În data de 28 aprilie a.c., în jurul orei 13.20, polițiștii au oprit pentru control un autoturismul condus de un bărbat în vârstă de 65 de ani, din municipiul Câmpia Turzii.

În urma verificărilor s-a stabilit că avea aplicate pe autoturism plăcuțe de înmatriculare în mod fals, fiind confecționate în regie proprie.

Bărbatul deținea permis de conducere valabil, iar autoturismul figura a fi înmatriculat.

De asemenea, la testarea cu aparatul alcooltest a acestuia a rezultat o valoare de 0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002 și a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Locuitorii de pe strada Uliului, cu jalba la Consiliul Local Cluj-Napoca. Au cerut intervenții prioritare

Publicat

De

uliului

Mai mulți locuitori de pe strada Uliului din Cluj-Napoca, unde zilele trecute au fost înregistrate alunecări de teren iar o porțiune din stradă s-a surpat, au venit în ședința Consiliului Local și au cerut explicații, dar și intervenții prioritare ale Primăriei.

Oamenii au precizat că problema de pe strada Uliului este foarte veche, iar viceprimarul Dan Tarcea este la curent cu toate problemele care există.

Solul o ia la vale în contact cu apa

”La numărul 90, problema este din 2020, când a apărut o groapă imensă în față. Am făcut sesizări de mai multe ori și se repara, dar nu se repara cauza.

S-a aruncat asfalt în neștire fără să se gândească că în studiile geo scrie să se evite ca apa să intre în contact cu solul pentru că o ia la vale.

Acolo trebuie zid de sprijin, canalizare pluvială și drenuri”, a explicat un locuitor al străzii.

Oamenii au cerut stabilirea unor intervenții prioritare, cum ar fi reamenajarea străzii Alexandru Donici și oprirea apei să nu se scurgă la vale de pe această stradă.

Soluție de la un expert

Viceprimarul Dan Tarcea a precizat că municipalitatea a luat măsuri de urgență, iar acum se așteaptă rezultatul unui studiu efectuat de expert care va preciza soluțiile tehnice pentru remedierea situației.

După acest pas, va veni un proiectant cu detaliile, iar Primăria va aduce firma care să intervină.

”Astăzi discutăm despre intervențiile în regim de urgență pe drumul alternativ. Am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru a putea lua măsurile necesare pentru că nu discutăm de o stradă care aparține de municipiul Cluj-Napoca. Am luat și o măsură legată de containerele de gunoi, o soluție provizorie până când mașina va putea intra acolo.

Am luat și măsura de blocare a traficului”, a menționat Tarcea.

Camioane de 40 de tone pe stradă

Alți locuitori ai străzii au declarat pentru Cluj24 că o cauză pentru alunecarea de teren este și faptul că s-a permis accesul transportului greu pe stradă, în condițiile în care au circulat zeci de camioane de 40 de tone, betoniere și macarale pentru vile ridicate în zonă.

”Am avut zeci de sesizări la Primărie și apeluri la numărul 984 în care semnalam circulația acestor betoniere și camioane grele, dar nu s-a întâmplat nimic”, a afirmat un cetățean de pe strada Uliului.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax