Connect with us

EDUCATIE

Greva CONTINUĂ și miercuri, anunță sindicaliștii din Educație

Publicat


greva 2

Marți, la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, liderii sindicaliștilor din Educație au anunțat că greva va continua și miercuri. Membrii de sindicat vor fi informați despre discuția cu șeful statului și se va decide dacă protestul se va opri săptămâna viitoare, scrie Mediafax.

Sindicaliștii au dezvăluit că președintele Iohannis a promis că se va implica pentru a realiza un acord privind aplicarea grilei de salarizare în forma convenită cu Ministerul Educației. Asta înseamnă că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie.

„Când președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre, este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii și vom da un răspuns pe parcursul acestei seri. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

Greva va continua și miercuri, au mai spus liderii de sindicat, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni. Pe parcursul serii, în urma discuțiilor cu membrii de sindicat, liderii vor anunța dacă școlile se vor redeschide săptămâna viitoare, după minivacanța de 1 iunie și Rusalii.

„Le mulțumesc pentru susținerea acordată, tot ceea ce facem noi este și pentru ei”, a adăugat Marius Nistor, mesajul fiind adresat părinților și elevilor care au susținut protestul profesorilor.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj aduce un ÎNLOCUITOR pentru Mogoș. Este un fotbalist crescut de Real Madrid

Publicat

alex tirlea

După ce l-a dat afară în această pauză competițională pe Vasile Mogoș pentru abateri disciplinare, CFR Cluj este în căutare de fundaș dreapta. În vizorul staff-ului a intrat Alexandru Țîrlea, un fotbalist de 24 de ani crescut de Real Madrid. Acesta s-a despărțit de Gimnàstic de Tarragona, formație din liga a treia spaniolă și din informațiile GSP, fundașul dreapta urmează să semneze cu echipa din Gruia.

Au trecut șase ani de când Alexandru Țîrlea devenea primul român din istorie care evolua pentru Real Madrid în Youth League, moment bifat într-o victorie cu AS Roma, 6-1.

Fundașul dreapta de 24 de ani nu a reușit să confirme în Spania, iar astăzi și-a reziliat contractul pe care-l avea în cel de-al treilea eșalon din Spania, la Gimnàstic de Tarragona.

CFR Cluj aduce un ÎNLOCUITOR pentru Mogoș. Este un fotbalist crescut de Real Madrid

Conform unor surse apropiate fotbalistului, acesta ar urma să ajungă în scurt timp în cantonamentul clujenilor de la Oliva Nova, din Spania, unde ar urma să semneze și contractul săptămâna viitoare. CFR Cluj este primul club din România care s-a interesat de serviciile fundașului dreapta.

„Alex Țîrlea termină înțelegerea cu Gimnàstic de Tarragona după rezilierea contractului care leagă ambele părți. Jucătorul este liber de orice obligație față de club. Gimnàstic de Tarragona îi mulțumește fotbalistului pentru efortul, disciplina și profesionalismul pe care le-a dezvoltat de când a ajuns la club, în iulie 2022. Gimnàstic de Tarragona a profitat la maximum de calitățile sale. Mult succes, atât pe plan personal, cât și profesional” este mesajul oficial postat de clubul iberic.

Cine e Țîrlea?

„M-am născut în Spania, părinţii mei au ajuns în Spania acum peste 20 de ani. Acolo am fost crescut, dar m-am obişnuit să vorbesc şi româneşte. Au fost 10 ani foarte buni la Real Madrid, foarte intenşi. Au fost foarte mulţi jucători de mare calitate, care m-au ajutat să-mi cresc și eu calitatea și să mă dezvolt. Sunt foarte mândru și sunt sigur că perioada petrecută acolo mă va ajuta în carieră, am dobândit acolo spiritul de învingător pe care doar un club mare ți-l poate insufla”, a spus Țîrlea,

Alexandru Țîrlea a fost convocat la loturile României U17, U18, U19, U21 și U23. În acest sezon, Alex a adunat doar nouă meciuri la Gimnàstic de Tarragona, 233 de minute în total.

În 2019, Real l-a împrumutat pe Țîrlea la Salamanca, în LaLiga 2, pentru ca ulterior românul să-și încheie definitiv socotelile cu gigantul din Madrid.

A ajuns la echipa secundă a celor de la Deportivo Alaves, iar în decembrie 2021 a debutat în LaLiga în tricoul „Babazorros”, într-o înfrângere cu Rayo Vallecano, 1-2, în care a fost trimis în teren în minutul 76.

Din 2022, Alexandru Țîrlea a jucat la Gimnàstic de Tarragona, cel de-al treilea eșalon din Spania. Campionatul trecut, echipa românului a ratat la limită promovarea în LaLiga 2, după o „dublă” dramatică cu Malaga.

Foto: YouTube

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod portocaliu de vânt puternic pentru zona de munte a Clujului. A fost emis RO-Alert

Publicat

De

Avertizare meteo Cluj

Un mesaj RO-Alert-cod portocaliu de vânt și viscol a fost emis luni diminmeața de ISU Cluj.

Measjul este valabil în zona de munte, la altitudini de peste 1.800 de metri.

Cod portocaliu de vânt puternic pentru zona de munte a Clujului. A fost emis RO-Alert

Mesajului este valabil pentru intervalul orar 08:00-11:00.

Se vor semnala intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală de 120-130 de kilometri oe oră.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi vremea în prima lună din 2025? Început de an cu temperaturi peste normal și precipitații reduse

Publicat

Luna ianuarie 2025 se anunță mai caldă decât de obicei, în special în prima parte. Precipitațiile vor fi în general reduse, în special în regiunile sudice și sud-vestice, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie.

Temperaturile minime vor varia între -11 grade în estul Transilvaniei și -1 grad pe litoral, iar maximele vor urca până la 8 grade în regiunile vestice.

În intervalul 6-8 ianuarie, încălzirea va continua, cu maxime de până la 15 grade și minime între -2 și 8 grade. Precipitațiile vor fi slabe și izolate, predominant în vest și la munte, unde se vor semnala și ninsori mixte. Vântul va avea intensificări temporare, mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo pe patru săptămâni

Ianuarie 2025 aduce temperaturi peste cele obișnuite pentru această perioadă a anului, alături de precipitații izolate și episoade izolate de ceață și polei.

Săptămâna 06.01.2025 – 13.01.2025

Valorile termice se vor situa peste cele specifice pentru această săpămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile estice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 13.01.2025 – 20.01.2025

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nordvestice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 20.01.2025 – 27.01.2025

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.

Săptămâna 27.01.2025 – 03.02.2025

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2005-2024.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Citește mai departe

CULTURA

Boboteaza sau Botezului Domnului, sărbătorită pe 6 ianuarie. Tradiții și semnificații

Publicat

Boboteaza, sărbătorită anual pe 6 ianuarie, marchează finalul sărbătorilor de iarnă și este una dintre cele mai importante sărbători creștine.

Cunoscuta și ca Botezul Domnului, această zi comemorează botezarea lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul în apele Iordanului, un moment esențial în tradiția creștină, care simbolizează nașterea spirituală a Mântuitorului.

Semnificații religioase și sfințirea apei

Boboteaza simbolizează sfințirea creației, Iisus fiind botezat nu pentru iertarea păcatelor, ci pentru a sfinți apele și întreaga lume. În cadrul slujbei religioase de Bobotează, apa este binecuvântată și transformată în agheasmă, considerată miraculoasă. Creștinii iau această apă sfințită pentru a-și binecuvânta locuințele, animalele și pomii, având credința că aceasta aduce sănătate, belșug și protecție împotriva spiritelor rele.

La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.

Tradiții populare și obiceiuri

În unele zone, preotul aruncă o cruce în apă, iar bărbații din comunitate se întrec să o recupereze. Se spune că cel care reușește să aducă crucea la mal va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

Fetele nemăritate își pot afla ursitul în noaptea de Bobotează, punând sub pernă o crenguță de busuioc și legându-și un fir roșu de mătase pe deget. Totodată, se crede că fetele care cad pe gheață în această zi se vor mărita până la sfârșitul anului.

Superstiții și credințe

În ziua de Bobotează, nu se spală rufe, toate apele fiind sfințite. De asemenea, certurile și împrumuturile sunt interzise, iar tradiția populară spune că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții despre comorile ascunse.

În unele regiuni, sărbătoarea este marcată de obiceiuri spectaculoase, cum ar fi „Iordănitul femeilor” sau „Udatul Ionilor”, dedicate Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie.

Boboteaza și Sfântul Ioan, finalul sărbătorilor de iarnă

Boboteaza și ziua Sfântului Ioan, care urmează pe 7 ianuarie, încheie perioada sărbătorilor de iarnă. Aceste zile sunt pline de rugăciuni și obiceiuri care îmbină sacralitatea creștină cu tradițiile populare, păstrate cu sfințenie de-a lungul generațiilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate