Connect with us

ACTUALITATE

GRAV. Marți, ROMÂNIA a fost pe locul 6 în LUME și pe 2 în Europa la DECESE cauzate de COVID-19 într-o zi

Publicat


Marți, 28 septembrie, în România s-au înregistrat cele mai multe cazuri noi de Covid-19 de la debutul pandemiei, 11.049. Dar și pentru prima dată țara noastră a ajuns pe locul 6 în lume și pe 2 în Europa ca număr de decese raportate în 24 de ore.

Potrivit autorităților sanitare din România, peste 10.000 de persoane sunt internate în spital, din care aproape 300 sunt minori.

Peste 1.000 de persoane sunt internate în ATI și luptă împreună cu medicii pentru viețile lor.

Din totalul deceselor raportate marți în lume, decesele din România – 208- reprezintă 5%.

Din totalul deceselor raportate marți în Europa, decesele din România reprezintă 11.5%.

covid1

covid1

Cum s-a ajuns la această situație

Comparația este făcută cu state care au cu mult mai mulți locuitori decât România, de aceea situația este cu atât mai gravă, având în vedere că au trecut aproape 9 luni de când a început vaccinarea împotriva Covid-19 în România.

Decese la un milion de persoane:

  • În România au fost raportate de 2,65 de ori mai multe decese decât media Europeană.
  • În România au fost raportate de 6.34 de ori mai multe deecese decât media în lume.

Număr de cazuri la un milion de persoane:

  • În Romania au fost raportate de 2,2 ori mai multe cazuri noi decât media Europeană.
  • În România au fost raportate de 6 ori mai multe cazuri decât media în lume.

Acoperirea vaccinală – raportată la întreaga populație, nu doar populația eligibilă:

  • Europa – vaccinați complet 52% și încă 4.5% cu prima doză.
  • Lume – vaccinați complet 33% și încă 12% cu prima doză.
  • România – vaccinați complet 28% și încă 1% cu prima doză.
covid2

covid2

Vaccinarea, singura soluție să reducem numărul de îmbolnăviri și decese

Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva Covid-19, arată autoritățile sanitare.

Prin vaccinare împotriva Covid-19:

  • se reduce riscul de infectare
  • se reduce riscul de transmitere a virusului;
  • se reduce considerabil riscul de spitalizare;
  • se reduce considerabil riscul de deces.

Surse: Ro Vaccinare, Worldometer, Our World in Data



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

FOTO. AUR suspendă activitățile de campanie și este PREZENT la lucrări de reconstrucție a caselor stricate de inundații

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a decis suspendarea tuturor activităților de campanie în perioada următoare, singura activitatea pe care candidații și conducerea AUR urmează să o desfășoare fiind aceea de a veni în sprijinul românilor afectați de inundații.

Întreaga conducere AUR, parlamentarii partidului, consilierii locali și județeni aleși sunt în acest moment în județul Galați pentru a veni în sprijinul sinistraților.

aur

FOTO. AUR suspendă activitățile de campanie și este PREZENT la lucrări de reconstrucție a caselor stricate de inundații

România are nevoie de fapte, nu de vorbe. De-a lungul anilor, am fost mințiți, am fost trădați de promisiuni deșarte. Promisiuni care n-au adus nicio schimbare, niciun ajutor real. De fiecare dată, ni s-a spus că se va face, că vor veni soluțiile, că vor veni vremuri mai bune. Dar timpul trece, iar noi rămânem cu aceleași probleme.

aur

aur

Astăzi, însă, e diferit. Președintele AUR, George Simion, nu doar că a întrerupt evenimentul de lansare a candidaților pentru Parlamentul României, dar a făcut un apel către toți membrii și simpatizanții AUR să fie alături de cei care au nevoie cu adevărat de noi – românii loviți de inundații. Nu promitem că vom face, ci facem acum.

Încă de duminică seară a ajuns în comuna Pechea din județul Galați convoiul de ajutoare format din 10 tiruri încărcate cu materiale de construcții, 20 de camioane cu materiale de igienă și de strictă necesitate și aproximativ 300 de oameni gata să muncească.

aur

aur

aur

aur

aur

aur

„Veniți și ajutați. Fiecare dintre voi poate da o mână de ajutor. Hai să punem mâna pe treabă și să reconstruim România. Fiți și voi oameni de AUR, sprijiniți românii!”, a declarat președintele AUR, George Simion, la Pechea.

Astăzi, suntem cu toții uniți de o singură misiune: să îi ajutăm pe românii aflați în dificultate.

Citește mai departe

EVENIMENT

SCAD temperaturile! Cum va fi VREMEA în intervalul 23–29 septembrie 2024

Publicat

toamna

Vremea se va schimba radical. Temperaturile scad brusc, cu diferențe de peste 10 grade. Cum va fi vremea în săptămâna 23 – 29 septembrie?

Ultima săptămână a lunii septembrie va fi una foarte caldă, cu temperaturi de vară. Totuși, în weekend vremea se schimbă radical, scrie Alba24.ro.

În mare parte din țară vor veni ploi însemnate cantitativ. Temperaturile scad brusc, cu diferențe de peste 10 grade Celsius.

SCAD temperaturile! Cum va fi VREMEA în intervalul 23–29 septembrie 2024

Potrivit prognozemeteo.ro, chiar dacă în ultima săptămână din septembrie vom avea parte de zile frumoase, cu temperaturi mai degrabă potrivite verii, vremea se va schimba brusc.

Mai întâi vin ploile. Acestea vor fi chiar importante cantitativ și vor cuprinde toată țara.

Apoi, de duminică, în unele regiuni vor fi maxime care abia ating 14 – 15 grade Celsius. Asta după ce, în urmă cu doar o zi, se înregistrau 28 – 30 de grade Celsius.

Temperaturi minime:

Începem săptămâna cu minime de la 11 – 13 chiar 14 grade în cea mai mare parte a țării. Vor fi valori ușor mai scăzute prin Transilvania (9 – 10 grade), în timp ce la munte vor fi valori de 7 – 9 grade, cu 2 – 4 grade pe crestele montane).

Marți mai câștigăm un grad – două și putem ajunge la valori de 14 – 16 grade. Prin sudul Banatului vor fi posibile chiar 17 – 18 grade. Cele mai scăzute valori rămân prin Transilvania (11 – 12 grade) cu 8 – 10 grade la munte (3 – 5 grade pe creste).

Aceleași valori ca le păstrăm și miercuri și joi dimineața, cu aceeași distribuție teritorială a lor.

Minimele de vineri ajung deja la pragul unei nopți tropicale prin Banat și Crișana (19 – 20 de grade), iar în restul țării vor fi posibile 16 – 18 grade. Și Transilvania mai primește 1- 2 grade și ajungem la 14 – 15 grade, cu 9 – 11 grade la munte (6 – 7 grade pe creste).

Și weekend-ul vine cu dimineți foarte calde, cu minime cuprinse între 17 – 19 grade sâmbătă, în timp ce duminică, prin sudul Olteniei sunt posibile chiar 21 – 22 de grade.

Temperaturi maxime:

Despre maximele acestei săptămâni nu sunt foarte multe de spus. De LUNI până JOI vom avea parte de maxime de vară, cu valori cuprinse, în general, între 24 – 26, 27 de grade. VINERI și SÂMBĂTĂ prin Oltenia și Muntenia se pot atinge 30 – 32 de grade.

De DUMINICĂ însă  vom avea parte de o schimbare radicală de registru. Astfel, prin nordul Moldovei abia mai atingem 13 – 14 grade, prin centrul și sudul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și Oltenia nu vor fi mai mult de 17 – 19 grade, în timp ce la munte 9 – 11 grade.

Singurele regiuni care rămân cu valori mult peste normalul perioadei vor fi Muntenia și Dobrogea, unde mai urcăm spre 25 – 27 de grade.

Precipitații:

Primele precipitații apar în țara noastră spre seara zilei de MARȚI, prin Banat și sudul Crișanei, ploi care vor avea și caracter convectiv (ploi de vară, însoțite și de descărcări electrice).

Ploile vor continua și pe parcursul nopții și dimineții de MIERCURI, cuprinzând și Maramureșul, Apusenii și vestul Transilvaniei. Odată cu orele după amiezii avem parte de ploi de vară prin zonele montane, prin Banat, Oltenia, iar seara și prin vestul Munteniei.

MIERCURI, prin Banat și Oltenia sunt posibile cantități și de 15 – 20 de l/mp (pe areale restrânse).

Noaptea de miercuri spre JOI vine cu ploi prin Oltenia, Muntenia, nordul Moldovei, dar, pe arii restrânse, inclusiv prin Transilvania, Maramureș și Crișana. Tot prin Oltenia se pot acumula 10 – 15 l/mp.

VINERI nu avem parte de precipitații la nivelul țării noastre.

Odată cu a doua parte a zilei de SÂMBĂTĂ și pe tot parcursul zilei de DUMINICĂ, ciclonul despre care vorbeam la contextul sinoptic, își pune amprenta și asupra precipitațiilor de la noi.

Astfel, de la V la E, țara noastră va fi traversată de ploi, ploi care vor putea avea inclusiv caracter de aversă și să fie însoțite și de fenomene convective.

Astfel, duminică, în cea mai mare parte a țării am putea acumula 20 – 30, 35 de l/mp.

Singurele zone care vor fi ”ferite” sunt estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, dar și Banatul și Crișana.

Așadar, vom avea o săptămână care va aduce ploi prin bună parte din țară, iar cantitățile ar putea ajunge la 15 – 20, 30 de l/mp. Doar prin sudul Olteniei, prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea nu prea vom vedea foarte multe precipitații.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Tradiții și obiceiuri în satele clujene: Claca de cules mălaiul

Publicat

De

Claca de cules mălaiul

Claca este un obicei vechi în satul românesc. Era vorba despre muncă, dar și ospitalitate și joc.

În satele de odinioară, oamenii erau mereu atenți la starea vremii, fiind strâns legați de ritmul naturii în toate activitățile agricole, mai ales cele desfășurate în aer liber.

Tradiții și obiceiuri în satele clujene: Claca de cules mălaiul

În Câmpia Transilvaniei, porumbul, cultivat pe suprafețe întinse, era un simbol al belșugului, oferind hrană omului și animalelor. Recoltarea acestuia se făcea toamna.

De multe ori, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj se făcea clacă de cules mălaiul.

 

”Practica veche, denumită clacă, reprezenta o formă de întrajutorare, cu un profund caracter social și economic. În cadrul clăcii, sătenii se adunau pentru a lucra în folosul gazdei – un gospodar mai înstărit, sau un membru al comunității, aflat în nevoie. Astfel, cu ajutorul tuturor, munca era dusă la bun sfârșit rapid și fără prea mare efort”, arată specialiștii clujeni.

Cei care primeau ajutor întorceau sprijinul la nevoie

Gazda clăcii oferea mâncare și băutură tuturor participanților, un gest de ospitalitate, dar și unul de recunoștință.

Acest schimb de ajutor între săteni nu era unul unilateral – cei care primeau ajutor întorceau la rândul lor sprijinul când era necesar.

Iar la finalul unei zile intense de muncă, obiceiul tradițional cerea ca veselia să fie parte integrantă a experienței. Așa că, la clacă, la final, se cânta şi se juca, alături de ceterași, mai arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Așadar, claca nu era doar o ocazie de muncă, ci și un moment de consolidare a coeziunii sociale și a identității culturale a satului românesc.

Ritmul muncii și al sărbătorii era sincronizat cu ritmul naturii, iar prin aceste obiceiuri, oamenii își perpetuau valorile, tradițiile și legătura indisolubilă cu pământul, care le oferea hrană și stabilitate.

Foto: Clacă la cules mălai – Frata, județul Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

300 de locuri la Școala de Agenți de Poliţie din Cluj-Napoca. Calendarul și probele de concurs

Publicat

De

Școala de Agenți de Poliție Cluj

A început concursul de admitere la Școala de Agenți de Poliţie „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca, sesiunea octombrie-decembrie 2024.

Înscrierile se pot face până duminică, 6 octombrie.

300 de locuri la Școala de Agenți de Poliţie din Cluj-Napoca. Calendarul și probele de concurs

300 de locuri au scoase la concurs în această sesiune la Cluj-Napoca. Cererile de înscriere se transmit la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, până în data de 6 octombrie.

De asemenea, constituirea dosarului de recrutare, la IPJ, și evaluarea psihologică se va face până în 24 octombrie 2024.

Următoarele probe sunt:

  • proba de evaluare a performanței fizice, la centrele zonale de selecție: 1-6 noiembrie 2024;
  • proba de evaluare a cunoștințelor, la sediul școlii: sâmbătă, 9 noiembrie 2024;
  • examinarea medicală: 13 noiembrie – 23 decembrie 2024;

Rezultate finale se vor afișa până în 24 decembrie 2024.

Care sunt probele de concurs și cum se face evaluarea

Probele de concurs constau în evaluarea cunoștințelor și a performanțelor fizice.

Acestea sunt notate de la 1 la 10, în cazul probei de evaluare a cunoștințelor, și de la 5 la 10, respectiv „Nepromovat”, în cazul probei de evaluare a performanței fizice.

Nota de promovare a fiecărei probe este minimum 5. Tematica şi bibliografia pentru proba de evaluare a cunoştinţelor se vor publica pe site-ul unității de învăţământ organizatoare.

Ce conține dosarul de recrutare

Candidații vor completa o cererea-tip de înscriere, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar. Acestea se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unității de recrutare, până la data de 06 octombrie 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații depun documentele solicitate până la data de 24 octombrie 2024.

În acest termen, Centrul de Psihosociologie al MAI finalizează activitatea de evaluare psihologică și, după caz, de soluționare a eventualelor contestații.

Alte detalii privind calendarul sesiunii, organizarea și desfășurarea concursului, modele de documente și modalități/condiții de recrutare și selecție găsiți AICI.

Foto: Școala de Agenți de Poliție Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax