Connect with us

ACTUALITATE

GOTO Parking a transmis CJ Cluj o nouă adresă prin care justifică necesitatea majorării tarifelor de parcare la Aeroport

Publicat


Solicitarea majorării tarifelor de parcare la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, făcută de compania GOTO Parking, a fost amânată de Consiliul Județean. În acest sens, compania a depus la CJ o nouă adresă, prin care arată de ce se justifică majorarea prețurilor.

Propunerea de actualizare a tarifelor este necesară, arată cei de la GOTO Parking, având în vedere evoluția indicatorilor economici din ultimele 18 luni. Este vorba de creșterea inflației/ prețurilor de consum, energiei, gazului, combustibililor, materialelor de construcții, salariilor minim și mediu brut pe economie și previziunile economice pentru anul 2022.

Drept urmare, alinierea tarifelor la realitățile economice actuale apare ca un demers firesc, spun administratorii parcării.

Documentul depus la registratura CJ Cluj

Subscrisa, GOTO Parking S.R.L., cu sediul în Cluj Napoca, strada Trifoiului, nr. 14, bloc C4, județul Cluj, având cod fiscal RO 27375053, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj cu nr. J12/4264/2020 și având punct de lucru în Cluj – Napoca, strada Traian Vuia nr. 149 – 151, Terminal Sosiri, județul Cluj, reprezentată de către Constantin Enache, în calitate de administrator (“GOTO Parking”)

Având în vedere :

 • discuțiile din cadrul ședinței din data de 27.04.2022 a Consiliului Județean Cluj privind pct. 6 de pe ordinea de zi: Proiect de hotărâre privind avizarea tarifelor de parcare actualizate, aplicate de GOTO PARKING SRL în temeiul Contractului de concesiune de lucrări publice nr. 29/17.08.2010;
 • faptul că subscrisa intenționează continuarea derulării Contractului de concesiune în cele mai bune condiții, precum și oferirea către pasagerii care tranzitează Aeroportul Cluj servicii la cele mai înalte standarde, sens în care a realizat investiții în spațiile de parcare și în continuare desfășoară un program de investiții;

Vă supunem atenției prezenta

COMPLETARE la adresa noastră nr. 25/18.03.2022, înregistrată la registratura generală a Consiliului Județean Cluj sub nr. 11104/21.03.2022 privind modalitatea de calcul a actualizării tarifelor de parcare din Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Cu titlu preliminar, amintim că tarifele parcării din cadrul Aeroportului pe care o administrăm, în calitate de concesionar, nu au mai fost actualizate din noiembrie 2020.

Propunerea noastră de actualizare a

tarifelor este necesară, având în vedere evoluția indicatorilor economici din ultimele 18 luni: creșterea inflației/ prețurilor de consum, energiei, gazului, combustibililor, materialelor de construcții, salariilor minim și mediu brut pe economie și previziunile economice pentru anul 2022. Drept urmare, alinierea tarifelor la realitățile economice actuale apare ca un demers firesc.

În cele ce urmează prezentăm pe scurt 4 aspecte relevante care justifică în mod obiectiv necesitatea actualizării tarifelor, pe care le-am avut în vedere:

a) Fundamentarea concretă a propunerii de actualizare a tarifelor – indicatorii de creștere a costurilor noastre operaționale.

În concret, în tabelul următor prezentăm sintetic creșterile noastre de costuri operaționale previzionate pe anul 2022 vs. 2021, care au fundamentat propunerea noastră de actualizare a tarifelor, procentul ponderat de creștere fiind de 26%:

parcare poza1Procentele din tabel au fost obținute prin compararea valorilor bugetate pentru anul 2022 și sumele efectiv realizate în anul 2021, cu mențiunea că s-au avut în vedere doar cheltuielile directe care țin strict de operarea directă a parcării, iar nu și cheltuielile indirecte (ex. juridic, comunicare) care înregistrează și ele creșteri semnificative, având în vedere litigiile cu Regia Autonomă Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Mai menționăm că aceste creșteri își fac efectele deja de luni bune, întrucât actele adiționale în care GOTO a luat act de creșteri generale de prețuri și le-a recunoscut partenerilor sunt în vigoare de la început de an și unele chiar din decembrie anul anterior.

Această parcare ponderată a costurilor cu 26% a fost transpusă și în actualizarea tarifelor în parcare. Menționăm că nu am modificat structura tarifelor, ci doar am procedat la o aliniere a acestora la creșterile generale din economia românească.
b) Creșterea indicatorilor economici care ne impactează direct activitatea de administrare și dezvoltare a parcării.

În tabelul de mai jos prezentăm succint creșterile generale ale indicatorilor economici pe principalele domenii care ne influențează și ne vor influența în viitor activitatea pentru investițiile pe care le vom efectua în parcarea Aeroportului, pe care o administrăm:

parcare poza2

Este important de luat în considerare faptul că creșterile menționate la punctul a) – pe costuri directe – sunt creșterile înregistrate istoric, adică ele funcționează pe ceea ce este înregistrat deja pe anul anterior și nu le-am aliniat anticipativ la creșterile preconizate pe anul în curs, care sunt mult mai mari.

Astfel, pentru anul 2022 BNR estimează că creșterile pe trimestre vor fi:

parcare poza3

Așadar, rata inflației va înregistra o creștere suplimentară de aprox 10% în anul 2022, iar pe viitor, în următoarele luni se estimează continuarea trendului de creștere în toate domeniile. Cu titlu de exemplu, precizăm piața materialelor de construstrucții, existând și discuții recente privind o potențială creștere a salariului minim cu încă cca. 10% în cursul anului 2022, neoficializată încă.

Prin urmare propunerea de actualizare a tarifelor a fost impusă nu doar de un indicator intern al GOTO – creșterea costurilor directe (care este indicatorul cel mai ușor de identificat), dar am avut în vedere și inflația și indicii de creștere din domeniile care ne impactează cu precădere activitatea de administrare a parcării, respectiv: salariul minim brut pe economie (pază, curățenie), energie (iluminat, stații de încărcare electrice), materiale de construcții (lucrări de întreținere, modernizare carosabil, asfaltare parcare), indici de creștere cu mult superiori nivelului de creștere al inflației.

c) Investiții pentru continuarea modernizării parcării

Anul acesta vom continua realizarea de investiții pentru a avea o parcare modernă, demnă de o Poartă de intrare în Transilvania și anume:

 • parcare integrată în lumea de business și comunitatea Clujului,
 • parcare care ia in considerare exigentele ESG – Environmental, Social & Governance,
 • parcare digitalizată.

Necesitatea actualizării tarifelor practicate în parcare are în vedere atât planul de investiții demarat pentru anul 2022, cât și pentru anii următori, investiții care au ca scop oferirea către pasagerii care tranzitează Aeroportul Cluj servicii la cele mai înalte standarde de calitate.

Toate aceste investiții destinate creșterii gradului de satisfacție al clienților au presupus și presupun în continuare costuri suplimentare.  Astfel, pentru a menționa doar câteva direcții:

 • de la începutul anului 2022 am demarat programul de reasfaltare a parcării, investiția făcută în luna martie reprezentând o primă etapă în programul de asfaltare gândit pentru anul acesta, respectiv reparare a carosabilului în parcare. Pentru investiția ce urmează a se realiza, oferta se ridică la cca. 130.000 euro fără TVA, la prețuri valabile în luna martie 2022, prețuri ce nu mai sunt valabile la această dată, care cu siguranță se vor majora în următoarele luni;
 • tot în luna martie am demarat programul de investiții destinate susținerii posesorilor de autoturisme electrice, investiția realizată constând în primele două stații de încărcare mașini electrice. Coroborat cu acest proiect suntem în curs de autorizare pentru amplasarea unui transformator electric de putere, echipament ce ne va asigura premisele necesare în vederea implementării tuturor proiectelor gândite pentru dezvoltarea, modernizarea și digitalizarea parcării. Investiția pentru acest echipament, la momentul demarării proiectului a fost estimată la cca 100.000 euro, dar între timp furnizorul echipamentului principal a majorat prețul de livrare;
 • avem în vedere și un program prin care vom oferi internet gratuit în incinta parcării pentru toți cei care tranzitează sau utilizează parcarea administrată de GOTO Parking;
 • facem demersuri pentru a personaliza utilizarea unor instrumente de plata (aplicație și plata cu telefonul) pentru a scurta timpul de ședere necesar așteptării la coada la ghișeu sau la aparatul de plată;
 • tot în anul 2022 vom investi în zone verzi în incinta parcării, zone verzi ce vor conduce la schimbarea semnificativă a imaginii parcării dintr-o parcare printre betoane într-o parcare cu multe insule de vegetație;
 • menționam că am demarat în cursul anului 2021 și vor continua și în 2022 diferite programe sociale și culturale menite a îmbunătăți experiența utilizatorilor noștri (parteneriate cu evenimente culturale, sărbatorirea Zilei Taximetristului, Ziua Copilului etc.)

d) În toată perioada pandemiei 2020-202, deși încasările au scăzut dramatic sub punctul de susținere a costurilor proprii, iar serviciile oferite în parcare s-au ridicat la standardele necesare respectării normelor de sănătate publică (dezinfectarea periodică a tuturor spațiilor, marcaje pentru respectarea distanțării sociale etc.), GOTO Parking SRL nu a cerut niciun fel de facilități la plata redevenței și și-a achitat obligațiile la parteneri cu respectarea tuturor condițiilor contractuale.

Mai mult decât atât, nu a întrerupt programul investițional asumat.

Pentru a acoperi deficitul de cash-flow acumulat în prima parte a anului 2020 și pentru acoperirea costurilor operaționale curente, subcrisa GOTO Parking SRL am apelat la creditare, respectiv în perioada iunie-august 2020 am contractat un împrumut din partea acționarului companiei în valoare de 675.000 lei.

Ulterior, în luna noiembrie 2020 am solicitat în plus și obținut un credit în valoare de 634.071 lei de la bancă, iar în toamna anului 2021 a fost deschisă și o linie de credit în cuantum de 500.000 lei, menită să asigure lichiditatea în lunile de iarnă cu activitatea scăzută.

Concluzionând, toate cele de mai sus, în conformitate cu tendințele economice de creștere din ultima perioadă, au fundamentat în mod obiectiv necesitatea propunerii noastre de indexare a tarifelor parcării, pentru care am solicitat avizul Consiliului Județean, conform prevederilor contractului de concesiune, având ca scop administrarea optimă și modernă a parcării.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Oțelul Galați – CFR Cluj, 2-2. Clujenii se întorc doar cu un punct din deplasarea de la Galați

Publicat

De

Oțelul Galați și CFR Cluj s-au întâlnit astăzi, 27 februarie, pe Stadionul Oțelul din Galați în etapa cu numărul douăzeci și opt din Superliga României. CFR Cluj se întoarce cu un punct de la Galați și riscă să se depărteze cu 12 puncte de liderul FCSB.

 

Echipele de start

 

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Yabre, Ghiocel, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Frederic, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Stoian – Bordun, Cirjan, Farcaș, Gaitan, Jardan, Malle, Panait, Rusevic, Tanasa, Teles

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Ajeti, Camora – Muhar, Keita, Avounou – Deac, Michael, Otele

REZERVE: Hindrich – Abeid, Aussi, Birligea, Fica, Ilie, Lucaci, Manea, Serebe, Tachtsidis

ANTRENOR: Adrian Mutu

ARBITRU: Andrei Chivulete

 

CFR Cluj egal dramatic în deplasare la Galați, două penalty-uri în ultimele minute de joc

 

În partida de la Galați ambele echipe au început ezitant, dar inițiativa a venit în cele din urmă de la Oțelul care în minutul 19 are șansa de a trage spre poarta apărată de Sava din 3 metri, dar portarul clujean intervine salvator.

Doar două minute mai târziu gălățenii beneficiază de o lovitură liberă pe care o execută căpitanul Cisotti care trimite o centrare perfectă pentru Alexandru Pop, acesta din urmă trimite cu capul spre poarta apărată de Sava, dar portarul vișiniilor are o nouă intervenție salvatoare.

Prima ocazie a CFR-ului vine în minutul 31 când Mario Camora a trimis un șut puternic din marginea careului, dar fără a prinde spațiul porții și scorul rămâne 0 la 0.

Deschidere scorului vine în minutul 36 când Oțelul Galați a beneficiat de o lovitură liberă dintr-o poziție complicată, dar atacantul echipei, Alexandru Pop a executat exemplar cu un șut la colțul lung, iar portarul Sava nu a avut drept de apel și scorul devine 1 la 0 în favoarea gălățenilor.

În minutul 45, înainte de pauză, CFR Cluj beneficiază de un corner executat perfect de Ciprian Deac până la mijlocașul Keita, dar balonul a fost respins de pe linia porții de un fundaș al gălățenilor, iar Otele îndeplinește o simplă formalitate împingând balonul în poartă și stabilește scorul primei reprize 1 la 1.

Repriza secundă începe cu ambele echipe abordând un joc mai agresiv, având loc numeroase faulturi, dar prima ocazie a reprizei secunde vine în minutul 58 când Pop trimite cu șiretul puțin pe lângă poarta clujenilor după o centrare foarte bună a lui Frederic.

Clujenii răspund prin același Otele, jucătorul care a adus egalarea face o fază pe cont propriu și trage la colțul lung, dar mingea ocolește puțin poarta apărată de Eduard Pap.

În minutul 79 CFR construiește un atac pozițional care se încheie cu centrarea foarte bună a lui Abeid, care a intrat în locul căpitanului Mario Camora și finalizarea cu latul a lui Birligea, dar balonul se duce putin peste poarta apărată de Eduard Pap.

În minutul 83 Birligea pornește în cursă și este faultat în careu, iar după 5 minute în care faza a fost analizată la VAR s-a declarat penalty pe care îl execută Panagiotis Tachtsidis și își duce echipa în avantaj, scorul devenind 1-2 în favoarea clujenilor.

În minutul 90+3 Tănase a primit pasă în careu și mijlocașul clujean Karlo Muhar îl faultează urmând ca arbitrul Andrei Chivulete să dicteze lovitură de la 11 metri pe care căpitanul Juri Cisotti o transformă fără probleme și stabilește scorul final 2-2.

 

Cosmin Olaru

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Căldură, ploi și apoi ninsori

Publicat

În următoarea perioadă, vremea va continua să fie mai caldă decât de obicei. La finalul lunii februarie vor fi maxime de peste 20 de grade, în vestul țării, iar ploile vor fi puține.

Primele zile din luna martie vor aduce și ele temperaturi peste 15 grade Celsius.

Se mai răcorește după 5 martie, iar de la jumătatea lunii vor fi din nou minime negative și la altitudini mai mici.

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Căldură, ploi și apoi ninsori

După 12 martie, vor fi perioade cu ploi sau chiar ninsori în Transilvania și estul țării.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 25 martie.

Vremea / prognoza meteo săptămâna 26 februarie – 3 martie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptâmână, pe întreg teritoriul României. O abatere termică pozitivă mai accentuată va fi în regiunile vestice.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.

Vremea / prognoza meteo săptămâna 4-10 martie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în nordul Carpaților Orientali.

Vremea / prognoza meteo săptămâna 11-17 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea / prognoza meteo săptămâna 18-25 martie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României

În regiunile sud-estice, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

În rest, cantitățile de precipitații vor putea avea o tendință ușor excedentară.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ioan Bolovan: Au trecut deja două ierni de umilinţe pentru Şcoala Ardeleană

Publicat

De

Profesorul Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române deplânge din nou soarta grupului statuar Şcoala Ardeleană, al cărui soclu nu a fost refăcut în forma sa iniţială de către firma care a modernizat strada Kogălniceanu.

vezi şi:

Istoric clujean: Monumentul ”Școala Ardeleană”, batjocura firmei de arhitectură care ”modernizează” str. Kogălniceanu

„„A mai trecut o iarnă grea/Nu e nimic vom aștepta/Căci vine vara/SOCLUL după ea”. Mai aștept și mai sper. Au trecut deja două ierni de umilințe pentru Școala Ardeleană. Și nu numai, fiindcă ei reprezintă NAȚIUNEA ROMÂNĂ umilită și îngenuncheată…”, transmite Ioan Bolovan, istoric, care a publicat peste 70 cărţi și volume, peste 250 de studii şi articole în reviste de specialitate şi volume colective din ţară şi circa 150 de recenzii. De asemenea, a participat cu comunicări la circa 100 de sesiuni ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională.

vezi şi:

FII COOLT. Cu Ioan Bolovan despre Blaga, Costa Gavras, Tache, Ianke și Cadîr şi muzică diversă

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajații din Sri Lanka înregistrați la Cluj sunt mai mulți ca ucrainenii. 32 de străini au fost expulzați anul trecut

Publicat

De

angajati straini

Cei mai numeroși străini care lucrează în Cluj, după cetățenii din Republica Moldova, sunt angajații din Sri Lanka. Aceștia sunt mai mulți decât ucrainenii.

În anul 2023, polițiștii de la imigrări din Cluj au emis nu mai puțin de 4.974 de permise de ședere pentru diferite scopuri și 3.942 de avize de angajare în muncă.

De asemenea, 51 de străini au fost depistați în situații ilegale și s-au dat amenzi de 808.000 de lei.

Angajații din Sri Lanka înregistrați la Cluj sunt mai mulți ca ucrainenii. 32 de străini au fost expulzați anul trecut

Potrivit reprezentanților Serviciului pentru imigrări Cluj, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, nu mai puțin de 6.056 de persoane, dintre care 4.827 din țări terțe au primit drept de ședere și rezidență.

Cei mai mulți cetățeni veniți din țări terțe, respectiv 1.304, provin din Republica Moldova. În ordine, urmează cetățeni din Sri Lanka – 1.199, Ucraina – 1.099, Nepal – 950, Vietnam – 830, India – 675 și Turcia – 604.

Alți 1.229 provin din Uniunea Europeană/SEE/CH, majoritatea din Franța, Germania și Italia.

Străinii vin la Cluj ca să muncească

Potrivit poliâiștilor de la imigrări, străinii își stabilesc reşedinţa la Cluj, în principa, pentru angajare în muncă și studii.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 4.974 de permise de ședere, dintre care 4.879 pentru ședere temporară și 95 pentru ședere pe termen lung.

Au fost eliberate 1.167 de certificate de înregistrare și 62 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH.

Aproape 4.000 de cereri pentru vize de muncă

Potrivi Serviciului de Imigrări Cluj, în perioada analizată au fost înregistrate 3.942 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 3.544 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 398 de cereri au fost respinse.

Dintre acestea aproximativ 12% reprezintă avize de muncă emise în cazurile în care străinii erau deja pe teritoriul României.

De asemenea, au fost înregistrate 117 invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 107 și respinse 10. Au mai fost înregistrate și avizate 57 de cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe.

Străini prinși fără forme legale la Cluj

45 de controale au avut loc anul trecut pe linia combaterii șederii ilegale. În urma acestora au fost depistați 51 de străini care stăteau ilegal la Cluj.

Angajații din Sri Langa și cei din Bangladeh au fost cei mai numeroși. Astfel au fost depistați în 20 de persoane din Bangladesh, 10 din Sri Lanka, 6 din Republica Moldova, 3 din Pakistan, iar diferența sunt din alte state.

147 de decizii de returnare

Tot anul trecut au fost emise 147 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală, 30.

În cazul a 66 de străini a fost refuzată prelungirea dreptului de ședere, iar într-un caz s-a emis decizie de returnare ca urmare a anulării dreptului de ședere.

Decizii de retirnare au mai fost emise ca urmare a revocării vizei de intrare – 12, ca urmare a revocării dreptului de ședere – 26 și la solicitare – 12.

32 de cetățeni străini expulzați într-un an

Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de 32 de cetățeni străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani.

În perioada analizată au fost emise 5 decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil și a riscului sustragerii, iar 3 persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Totodată, au fost aplicate 536 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 808.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România și a prevederilor legislației privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax