Connect with us

ACTUALITATE

Mai multe comune din județ intră în scenariul ROȘU. Rata de infectare e ridicată!

Publicat


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat că mai multe localități din județul Cluj vor intra în scenariul roșu. E vorba de comunele: Călărași, Luna, Recea-Cristur și Tureni.

În urma analizei situației epidemiologice generată de coronavirusul SARS-CoV-2, la nivelul județului, și văzând adresa Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj nr. 4.505 /30.03.2021 privind rata incidenței cumulată a cazurilor la 14 zile la 1.000 de locuitori, pentru unitățile administrativ-teritoriale din județ, CJSU a hotărât:  în următoarele unități administrativ–teritoriale: comunele Călărași (6.76), Luna (3.22), Recea-Cristur (3.63), Tureni (5.03), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depășit pragul de 3/1000 de locuitori, se dispun, începând cu data de 01.04.2021, până la data ieșirii din vigoare a H.G. nr. 293/2021, respectiv 12 aprilie 2021, măsurile menționate în hotărâre, au transmis reprezentanții comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Ce măsuri se vor lua?

-activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;
-activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
-prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite

-nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;
-activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Maia Sandu, VICTORIE detașată la Cluj-Napoca! Președintele în funcție a obținut 96% din voturi

Publicat

maia 2

Moldovenii care și-au exprimat votul la secțiile organizate la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca au votat în proporție covârșitoare cu președintele în funcție, Maia Sandu, în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

În urma procesării voturilor exprimate la cele două secții de vot organizate la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Maia Sandu a obținut o majoritate covârșitoare de peste 95,9% din totalul voturilor valabil exprimate.

Astfel, rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale la secțiile din Cluj-Napoca arată astfel:

  • Maia Sandu – 3.414 voturi
  • Alexandr Stoianoglo – 145 voturi
  • 17 voturi invalide

Un număr record de moldoveni s-au prezentat la vot duminică, 3 octombrie, la secțiile din Cluj-Napoca, pentru a-și alege viitorul președinte. 3.576 de moldoveni și-au exprimat opțiunea de vot la Cluj, cel mai mare număr de votanți înregistrați vreodată aici.

În total, la numărarea a 95% din voturi, Maia Sandu avea 51,68% din voturile valabil exprimate, iar oponentul său Alexandr Stoianoglo 48,32%.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion, alături de românii sinistrați din Valencia, Spania (PE)

Publicat

Președintele AUR, George Simion, a mers în Spania, în Valencia, pentru a fi alături de românii sinistrați, care au fost victimele inundațiilor ce au avut loc în Peninsula Iberică. Liderul AUR a mers în mijlocul românilor rămași pe drumuri, oameni pe care statul român condus de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă i-a abandonat.

Românii reprezintă cea mai mare comunitate străină din zona Valencia. George Simion a mers chiar în mijlocul sinistraților, în Comunidad Valenciana, acolo unde oamenii simt că președintele țării, Klaus Werner Iohannis, i-a uitat după ce i-a folosit la alegerile din 2014 și 2019.

Românii au împărtășit clipele de coșmar pin care au trecut

Președintele AUR a fost înconjurat de românii sinistrați, care i-au împărtășit clipele de coșmar pe care le-au trăit, dar și cum au fost afectați de fenomenele meteorologice extreme.

„Acești oameni au nevoie, în primul și în primul rând, de o vorbă bună. Au venit foarte mulți voluntari spanioli care s-au mobilizat astăzi. Dar, să știți că și românii, la evenimentul la care am fost la Madrid, împreună cu omologii noștri din European Conservatives and Reformists, cu Alvise Perez, au donat. O solidaritate absolut impresionantă din partea spaniolilor, care, la fel cum am făcut și noi la Pechea, la Slobozia Conachi și în alte localități din Galați, au venit să fie alături de sinistrați.

Sigur că și aici sunt probleme legate de lipsa infrastructurii, de incompetență, de corupție. Au fost multe acuzații la adresa guvernului Sanchez. (…) Vreau să mulțumesc tuturor voluntarilor care au dat dovadă că sunt oameni extraordinari. Vreau să mulțumesc românilor minunați din Spania care s-au mobilizat”, a spus președintele AUR din mijlocul românilor din Comunidad Valenciana.

Ajutoare și pachete pentru sinistrații din Valencia

Acesta a precizat că la Madrid, acolo unde a organizat alături de Alvise Perez, liderul Se Acabó La Fiesta, un eveniment caritabil pentru sinistrații afectați de inundații, foarte mulți români au adus pachete, au adus ajutoare. În schimb, George Simion a subliniat că vedem niște autorități indolente din România care i-au uitat pe acești oameni în noroi, afirmând că, cei dispăruți nici măcar nu sunt căutați.

„Nu știu unde este Klaus Werner Iohannis. Până acum nu l-am văzut cu vreo reacție publică. Am văzut că nu ia apărarea nici românilor sinistrați de la Pechea, din Galați. Nu mai vorbim de cei care sunt la 3.000 de kilometri distanță, în Spania. Nu mai vorbim de românii care l-au votat din diaspora și astăzi îi abandonează. Nu știu unde este Werner, nu știu unde este guvernul lui Werner”, a declarat George Simion, în cadrul unei intervenții la un post de televiziune.

Klaus Iohannis, sfidare față de poporul român

Liderul AUR l-a acuzat pe Klaus Iohannis că s-a folosit de românii din diaspora, de românii care l-au votat sperând că se va face un lucru bine făcut, nemțesc.

„Astăzi îl vedem că dă 30.000 de euro pe o noapte de cazare la Paris, vedem că are solicitări speciale pentru toalete de 30.000 de lei. Și vedem că într-o campanie electorală – și mi-au zis românii de aici, din Spania, campania electorală ar trebui să fie despre lucruri concrete, despre cum protejăm agricultorii din România, despre cum am fost închiși în case în timpul pandemiei și multe alte lucruri care privesc libertățile și drepturile cetățenești, care privesc bunăstarea românilor – astăzi discutăm despre casa din Aviatorilor 86 și despre celelalte case deținute de statul român prin RA-APPS, unde românii, vor ei, nu vor, investesc milioane de euro.

Asta este sfidarea lui Klaus Werner Iohannis față de poporul român, un popor care l-a ținut într-o funcție pe care nu o merita timp de 10 ani, un popor poate prea blând, poate prea iertător. Rezultatul mandatelor lui Klaus Werner Iohannis, Traian Băsescu și ce alți conducători am mai avut, e aici, în spatele meu. Sunt români care muncesc din greu, în agricultură, în construcții”, a mai spus George Simion.

Provocare lansată lui Mircea Geoană

Totodată, liderul AUR i-a lansat o provocare lui Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidențiale, care, după ce AUR a făcut mai multe anunțuri legate de diaspora și de românii din Valencia, a reacționat și a spus că va strânge și el bani pentru românii sinistrați.

„Chiar îl rog! Poate vinde acele ceasuri primite de la Vanghelie, poate prietenii lui bogătași care îl susțin, cred eu ilegal, și susțin campania, și ar trebui să vedem de unde își finanțează domnul Geoană campania, poate ar trebui să-i susțină pe acești români. Am un caz concret: a venit aici în Valencia, este dintr-o localitate, din Algemesi, lucrează în agricultură, este din Teleorman, îl cheamă Victor, are 28 de ani și are doi copii, are un frate.

Au lucrat în agricultură vara trecută în Franța, acum au venit aici în Spania. Singura avere pe care o aveau erau două mașini, o mașină mică ce nu mai poate fi folosită, a intrat mâlul în ea, și o dubă cu care lucra la cules de portocale și mandarine aici. Așa că, domnul Geoană, uitați, dacă într-adevăr nu mințiți cum faceți dumneavoastră de obicei, acest tânăr are nevoie de o dubă pe care să o folosească pentru a-și crește familia, copiii”, a spus George Simion.

Acesta a adăugat că dacă nu o face Mircea Geoană, atunci o va face el alături de colegii săi din AUR.

„O să punem mână de la mână și o să-i luăm acestui tânăr o dubă”, a continuat liderul AUR.

„Oamenii aceștia nu au plecat pentru că aveau la dispoziție multe opțiuni”

George Simion a mai declarat că trebuie să dăm șansa românilor să trăiască și să muncească în țara lor, astfel încât copiii lor să nu mai crească prin Spania, prin Italia, prin Anglia, unii dintre ei nemaiștiind să vorbească limba română.

„Oamenii aceștia nu au plecat pentru că aveau la dispoziție multe opțiuni. Au făcut-o din cauza sărăciei, din cauza faptului că nu aveau cu ce să-și crească copiii și sunt alături de mine oameni care au inventat și au brevete de invenții în Italia. Sunt oameni capabili, oameni a căror minte, ale căror brațe le puteam folosi să creștem țara. Și Klaus Werner Iohannis ce a făcut? Palate după palate, case luate prin fals și uz de fals”, a adăugat George Simion.

Liderul AUR a mers în mijlocul românilor sinistrați din Valencia după ce, în urmă cu o lună, a întrerupt campania electorală și a mers în comuna Pechea, din județul Galați, pentru a veni în sprijinul românilor afectați de inundații. În vreme ce Nicolae Ciucă participa la o lansare de program politic, iar principala lui grijă era AUR, George Simion era alături de românii sinistrați din Spania, la Madrid, acolo unde strângea ajutoare pentru aceștia.

CMF: 11240014

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum arată datele celui mai recent sondaj realizat în România? Ciolacu și Simion se duelează în turul II

Publicat

A fost stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare

Sociopol a prezentat, duminică seară, rezultatele celui mai recent sondaj realizat privind cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Potrivit datelor, culese săptămâna aceasta, turul II s-ar disputa între candidații PSD, Marcel Ciolacu, și AUR, George Simion.

Datele celui mai recent sondaj privind turul I al alegerilor prezidențiale, realizat de Sociopol au fost prezentate de sociologul Mirel Palada duminică seară, la România TV.

Tur II între Ciolacu și Simion

Pe primul loc, cu 28% din intențiile de vot, se situează candidatul PSD Marcel Ciolacu, urmat de liderul AUR, George Simion, cu 21%.

Pe locul trei se clasează candidatul PNL, Nicolae Ciucă, cu 16%, iar pe al patrulea loc, candidata USR Elena Lasconi, cu 12%.

Mircea Geoană scade dramatic în preferințele românilor

Cu doar 9% din intențiile de vot, Mircea Geoană ocupă a cincea poziție în clasament, urmat de candidatul independent Cristian Diaconescu, care ar obține un scor de 8% din voturi.

Sub limita de 5%, sondajul îl poziționează pe Cristian Terheș (susținut de PNCR), cu 4% din voturi și candidatul Uniunii Democrată Maghiară din România, Kelemen Hunor, cu 2% din intenția de vot.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.002 persoane, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie. Metoda de culegere a datelor a fost prin interviuri telefonice. Sondajul a fost realizat de Sociopol, la comanda România TV.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Record de moldoveni la votul de la Cluj: peste 3.500 de alegători! Unii au venit și de la o mie de kilometri depărtare

Publicat

Record de participare la vot la secțiile organizate la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Peste 3.500 de moldoveni, unii veniți și de la o mie de kilometri depărtare, și-au ales viitorul președinte.

Secțiile de votare de la Casa de Cultură a Studenților Cluj s-au închis la ora 21, deodată cu cele din Republica Moldova. Duminică, un număr impresionant de 3.576 de moldoveni și-au exprimat opțiunea de vot la Cluj, cel mai mare număr de votanți înregistrați vreodată aici. La cele două secții din Cluj-Napoca au venit să voteze oameni atât din alte orașe alte țării, cât și din afara României, ca de exemplu din Budapesta.

Autoritățile au luat măsuri suplimentare pentru a face față fluxului ridicat de votanți, mărind numărul de urne și de personal cu 50%. Cele două secții de votare au primit, în total, 7.000 de buletine, în contextul în care 5.000 de cetățeni moldoveni cu drept de vot care locuiesc în județul Cluj.

În Republica Moldova, peste 1,6 milioane de moldoveni au ales noul președinte. Preliminar, prezența la urnele de vot este de puțin peste 54%.

Tinerii moldoveni, dezamăgiți de atitudinea compatrioților

Reporterii Cluj24 au stat de vorbă cu câțiva dintre alegătorii care au ieșit la vot la Cluj-Napoca, unii veniți de la mii de kilometri depărtare.

„E rușinoasă prezența tinerilor la vot, atât acasă în Moldova, cât și aici la Cluj. Nu înțeleg de ce tinerilor nu le pasă că viitorul lor e ales de oameni nostalgici după comunism. Eu am votat pentru alt viitor, pentru o cale Europeană”, ne spune Elena, o studentă basarabeancă.

„De-ar deschide și o secție de votare la Baia Mare ar fi bine, pentru că unora le e lene să vină până la Cluj. Din păcate chiar sunt mulți, iar asta înseamnă voturi pierdute”, povestește Maria, care a călătorit 3 ore până la Cluj ca să voteze.

Au călătorit peste o mie de kilometri pentru a vota

Un cuplu a venit tocmai din Bologna, Italia, la Cluj-Napoca pentru a-și exprima votul de astăzi.

„Noi din Italia am venit să votăm. De ce? Pentru că ne pasă, ne pasă de ce se va întâmpla cu țara noastră”, menționează un cuplu stabilit în Bologna.

Record de vot în diaspora

Maia Sandu a mulțumit moldovenilor din diaspora pentru mobilizarea exemplară, într-un mesaj adresat poporului la închiderea secțiilor de vot:

„Mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot, în special chișinăuenilor care au venit în număr mare. Le mulțumesc tinerilor care au stabilit un record și diasporei, unde continuă încă procesul de votare, și pe această cale le cer să meargă să voteze. Vreau să-i mulțumesc domnului Constantin Cojocari care la 105 ani a mers să voteze”, a declarat președintele Moldovei.

„Fac apel la toți lucrătorii din secțiile de votare să fie atenți și să numere corect voturile cetățenilor”, a mai spus Sandu în scurta ei declarație.

Moldovenii și-au ales președintele, duminică, cei doi candidați din turul II fiind Maia Sandu, președinta proeuropeană, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror general susținut de socialiști.

Paula Mariuța

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax