POLITICA
Gianina Șerban (AUR): ”Pentru PSD și PNL, copiii și grija față de familie nu reprezintă o prioritate!”

Una dintre problemele majore ale României este cea demografică. Cu jumătate din populația activă plecată din țară și cu cealaltă jumătate confruntându-se cu greutăți, numărul de copii născuți anual este tot mai mic, arată Gianina Șerban de la AUR.
Populația României scade și îmbătrânește arată cel mai recent studiu al ONU, care spune că în 10 ani o să ajungem la nivelul celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când vom avea mai mulți bătrâni decât tineri.
În 10 ani vom rămâne fără tineri. Situația este deja critică. Avem 4,8 milioane de tineri până în 19 ani și 3,8 milioane de seniori de peste 65 de ani. În 10 ani, însă, proiecțiile specialiștilor arată că vom avea 3,5 milioane de tineri și peste 4 milioane de bătrâni.
Asta înseamnă mai puține taxe încasate la stat, o povară uriașă a pensiilor și presiune pe sistemul medical. Deși modul în care se îndreaptă România e știut de ani de zile, PNL și PSD nu au venit până acum cu soluții concrete pentru rezolvarea problemei demografice.
Plan pentru România
Avem nevoie de un Plan pentru România care să permită readucerea situației în parametri normali. În acest sens a fost gândit și Planul Simion: românii să nu mai plece din țară, cei tineri să își întemeieze o familie prin achiziția unei locuințe la un preț accesibil! Ținta AUR și a Planului Simion este aceea de repopulare a României și asigurarea securității demografice a țării.
Mulți au criticat măsura construirii unui milion de apartamente, care să fie vândute românilor la preț accesibil, pornind de la 35.000 de euro. Cum ajută asta la creșterea natalității? Simplu. Statisticile arată că tinerii nu vor să își mai întemeieze o familie tocmai din cauza situației financiare și a greutății de a obține un credit ipotecar. Mai mult, Planul Simion îi va aduce în țară și pe tinerii care au plecat în străinătate și care au de gând să rămână acolo, din cauza sărăciei din țară.
Noi am venit cu un plan, unul atacat de propaganda PSD și PNL, cele două partide care nu sunt în stare să vină cu măsuri pentru în sprijinul românilor! Pentru ei, copiii și grija față de familie nu reprezintă o prioritate!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Spitalul Regional de Urgență din Cluj, aproape de faza de construcție. Rafila: Proiectarea și amenajarea s-a finalizat

Se fac pași concreți pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că etapele de proiectare și amenajare a terenului au fost finalizate.
Construcția Spitalului Regional de Urgență din Cluj, unul dintre cele mai așteptate proiecte medicale din România, se apropie de etapa de execuție. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, au fost depășite două etape-cheie: proiectarea și amenajarea terenului.
Lucrările pregătitoare pentru Spitalul Regional Cluj s-au încheiat
„Pentru cele trei spitale regionale, Cluj, Craiova și Iași, am făcut licitațiile pentru proiectare. Proiectarea a durat un an și s-a terminat. Am făcut licitații pentru amenajarea terenului, care nu e o glumă. De exemplu, la Iași am avut 500 de mii de metri cubi de escavat, întărirea perimetrului, utilități, devieri. A fost complicat. S-au terminat și astea”, a declarat ministrul Rafila, la Prima TV.
Spitalul Regional de la Cluj intră în linie dreaptă
În acest moment, Ministerul Sănătății a intrat în etapa de evaluare a ofertelor depuse pentru execuția lucrărilor. Rafila subliniază că depășirea acestor faze birocratice și tehnice reprezintă un pas esențial.
„Termenul limită este sfârșitul anului 2028. Faptul că am reușit să parcurgem deja două etape consistente, proiectarea și amenajarea terenului, e important”, a declarat ministrul.
Finalizarea construcției, până în 2028
Spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova sunt proiecte de infrastructură medicală finanțate din fonduri europene, cu scopul de a aduce servicii medicale avansate în regiuni-cheie. Dacă nu apar noi întârzieri, lucrările de construcție ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2028.
Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj, care se ridică în Florești, au început anul trecut. În luna decembrie 2024 a fost termenul limită pentru procedura de atribuire a lucrărilor principale de construcții, pachetul 2 de lucrări, iar nouă asocieri de companii românești și internaționale au depus oferte.
Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 metri pătrați, din care 176.638 reprezintă clădirea principală, structurată pe 8 niveluri, care va avea și heliport. Suprafața terenului pe care este construit viitorul spital este de 143.064 de metri pătrați.
EVENIMENT
FOTO. Patru persoane au ajuns la spital după ce au zburat cu mașina de pe drum, la ieșirea din Gherla spre Nicula

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp, la ieșirea din Gherla spre Nicula.
O mașină în care se aflau cinci persoane a ieșit în decor.
Patru persoane rănite în accident
Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și ai Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit la accident.
La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.
Cinci persoane au fost consultate la locul accidentului de către echipajele SMURD și SAJ, iar ulterior, patru dintre acestea — respectiv patru bărbați cu vârste de aproximativ 40 de ani — au fost transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.
Conform primelor evaluări, aceștia erau în stare de conștiență și erau cooperanți.
Foto: ISU Cluj

Cel de-al treilea meci al finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin dintre U-BT și CSM Oradea a avut loc duminică, la Cluj-Napoca.
Un meci nebun, într-o Sală Polivalentă plină, câștigat însă de CSM Oradea, cu scorul 74-68.
Clujenii de la U-BT au luat totul de la capăt, având în vedere că scorul general era, înaintea acestui meci, 1-1, după cele două jocuri de la Oradea.
U-BT Cluj pierde din nou în fața CSM Oradea
La pauză, U-BT Cluj era condusă de CSM Oradea cu 42 la 36. Chiar dacă au luptat clujenii au pierdut meciul. Scorul final a fost U-BT Cluj – CSM Oradea – 68-74.
Principalii marcatori de la U-BT Cluj au fost Simpson – 20 puncte, Salin – 14 puncte și Seeley, care a reușit 9 puncte.
Tarolis, cu 17 puncte, Pridgett cu 13 și Young, cu 11 puncte, au fost principalii marcatori de la CSM Oradea.
Următorul meci al finalei se dispută tot la Cluj.
U-Banca Transilvania a început cu dreptul finala, printr-o victorie cu scorul de 89-82. CSM CSU Oradea și-a luat însă revanșa și s-a impus cu 80-68 în meciul 2.
U-BT Cluj și CSM CSU Oradea se vor reîntâlni și marți, 10 iunie 2025, de la ora 19:00, tot la BTarena.
Finala va fi decisă după sistemul „cel mai bun din cinci jocuri”. U-BT Cluj-Napoca luptă pentru al cincilea titlu consecutiv de campioană a României.
Foto: U-BT Cluj/Facebook
EVENIMENT
FOTO. Au aprins un foc în pădurea Făget, de Rusalii. Fără să le pese că puteau provoca un incendiu

Mai mulți clujeni au fost surprinși, duminică, în pădurea Făget, mai sus de baza sportivă ”La Terenuri” din Mănăștur, în timp ce făceau un foc pentru grătar între copaci, lucru interzis de lege.
Fără să se gândească la consecințe, petrecăreții au pus lemne pe foc culese din zonă și au încins grătarul unde au vrut ei.
Asta deși pompierii i-au avertizat pe cei au ales să-și petreacă weekendul prelugit de Rusalii în natură, să nu facă foc în locuri neamenajate și să evite utilizarea grătarelor în condiții nesigure,
Potrivit Legii grătarelor, legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic, ”grătarele în aer liber se pot organiza numai în zonele special amenajate pentru asta, iar cei ce nu respectă această regulă pot fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei”.
Amenzi usturătoare
Conform reglementărilor, focul poate fi făcut doar în locurile special amenajate şi trebuie supravegheat în permanenţă, cei prinși că fac altfel riscând amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.
Amenzile pot fi aplicate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, inclusiv cei locali, de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.
Pompierii, polițiștii și jandarmii clujeni vor intensifica controalele în zona Făget pentru a-i ”arde” cu amenzi pe cei care nu respectă legile și fac foc în pădure.