EVENIMENT
Gheorghe Frățilă, șeful Salvamont Salvaspeo Cluj: Salvarea de pe munte nu e o meserie, e pasiunea unor oameni foarte dedicați
Serviciul public județean Salvamont Salvaspeo Cluj numără astăzi aproape 100 de oameni. Grosul, cum spune directorul Gheorghe Frățilă, îl reprezintă volunatarii și aspiranții. Dar înainte ca acest serviciu să existe a fost o idee a unor pasionați de munte, de cățărări, de speologie sau scufundări.
Acum, salvatorii montani clujeni au ajuns să aibă peste 200 de intervenții pe an, din care aproape jumătate sunt pe timpul verii.
Gheorghe Frățilă, șeful Salvamont Salvaspeo Cluj: Salvarea de pe munte nu e o meserie, e pasiunea unor oameni foarte dedicați
Salvamont Salvaspeo Cluj este un serviciu public subordonat Consiliului Județean Cluj, care asigură funcționarea din punct de vedere financiar, și este coordonat operativ de către Departamentul pentru Situații Cluj, explică Gheorghe Frățilă. Structura cuprinde echipa salvamont, echipa salvaspeo și cea de scafandri.
Acest serviciu modern a început la Cluj cu o echipă de entuziaști voluntari, care și-au zis „trebuie sa facem treaba asta”. Gheorghe Frățilă a fost în echipa Salvaspeo când acest serviciu nu exista nici măcar ca idee la Consiliul Județean. Dar după ce a apărut legilația, a apărut și serviciul public, care s-a dezvoltat în timp.
„Acum, partea de salvatori montani și cea administrativă este asigurată de angajați, voluntari și aspiranți. Pe partea de salvaspeo și scufundări, grosul activitității este asigurat de voluntari. Noi stăm foarte bine la capitolul voluntari, deși aceștia au nevoie de dublă, chiar triplă pregătire.
Acum sunt 78 de posturi prevăzute în organigramă, dintre care 50 sunt cele de vountari, care sunt strict persoane cu pregătire de salvare. Apoi avem și aspitanți, care nu sunt încă salvatori, dar se pregătesc în cadrul echipei”, spune directorul Serviciul public județean Salvamont Salvaspeo Cluj, Gheorghe Frățilă.
Serviciul Salvamon Vlădeasa e externalizat
Totuși, pentru că nu era suficient personal, una dintre formații este externalizată către ONG-ul Salvamont Vlădeasa, care asigură intervenția și toată activitatea pe raza comunelor Mărgău, Săcuieu și Poieni și ajută iarna, pe perioada funcționării pârtiilor de schi de la Beliș.
„La Salvamont Vlădeasa sunt 8 angajați și cam 10 voluntari. Cu toții, ne apropiem de 100 de oameni, ceea ce nu este rău. Resursa umană este foarte importantă, în special pe partea de scafandri. Acolo poți să ai echipamentele de pe lume, dacă nu ai oameni dedicați… Nu ai cum să-i plătești, nimeni nu cred că ar merge pe bani să se schufunde sub ghiață să caute oameni înecați”, explică Gheorghe Frățilă.
Pregătirea continuă e esențială
Cei care activează în Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj au un program de pregătire internă foarte complex, pe fiecare domeniu de activitate.
„Noi periodic trebuie să ne reacredităm. Din trei în trei ani participăm la o minișcoală. Acolo ești evaluat și dacă primești reatestarea, încă trei ani mai poți să practici meseria. De aceea, pregătirea este esențială”, susține șeful Salvamont Salvaspeo Cluj.
Pe lângă asta serviciul pregătește și aspiranți. Dar ca să devii aspitant trebuie să îndeplinești anumite condiții.
„Cine vrea să vină ca aspirant la acest serviciu trebuie să aibă un nivel mediu de schi și de cățărat la salvamont, un nivel minim de școala de tehnică de speologie alpină 1 pentru salvaspeo, sau advanced diver pentru scafandri. Nu primim de la zero pe nimeni”, spune Gheorghe Frățilă.
Un singur snowmobil la patru pârtii de schi
Dotările, spune Gheorghe Frățilă sunt bune, dar este loc ca acest serviciu să se dezvolte. Astfel, s-ar impune înființarea unui punct de prim ajutor, dacă nu chiar o bază în zona Tarnița, unde există niște trasee care sunt foarte vizitate și care nu sunt „la îndemâna” salvatorilor.
„Stăm prost la capitolul snowmobile pentru că din cele 4 pârtii din județ, niciuna nu are evacuarea la bază, cum au marea majoritatea. În mod normal, te duci cu mașina la baza pârtiei, iei transportul pe cablu și urci. La noi, cu mașina ajungi sau la mijloc, sau în partea de sus a pârtiei, deci practic accidentatul trebuie urcat, iar noi avem un singur snowmobil la 4 pârtii, care sunt în zone diferite”, spune Gheorghe Frățilă.
Echipament din banii proprii
În urmă cu doar câteva zile, Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj a primit o autospecială de intervenție pe teren accidentat de la DSU. Aceasta, spune șeful Salvamont Salvaspeo Cluj, va spori viteza și capacitarea de a interveni în zone unde accesul este dificil și, ce este și mai important, mai sus decât puteau ajunge până acum.
Autospeciala este dotată medical pentru prim ajutor și are o remorcă pentru transportul câinilor de căutare-salvare. Chiar dacă seviciul clujean este sprijinit cu un câine de căutare-salvare de către un ONG, Gheorghe Frățilă spune remorca va fi folostă pentru transportul echipamentului scafandrilor sau al dronelor.
În ceea ce privește echipamentul salvatorilor, aici lucrurile stau diferit.
În principal la cei de la salvaspeo, dar și la scafandri, echipamentul individual este asigurat din resurse proprii ale voluntarilor. Au ajuns să aibă echipament cu care se pot duce la 100 de metri adâncime și cu care fac și pregătirea. Asta nu e o meserie, ci pasiunea unor oameni foarte dedicați. Un astfel de echipament ajunge să coste cât autospeciala primită acum”, a precizat Gheorghe Frățilă.
Cea mai complicată intervenție a salvatorilor clujeni
Anul trecut, Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj a avut 250 de intervenții. La fel ca în alți ani, majoritatea au fost pe părtiile de schi, dar sunt aproape la fel de multe intervenții și vara, iar, de regulă, cele din sezonul cald sunt mai complicate, spune Gheorghe Frățilă.
„Anual, salvatorii montani clujeni au și 4, 5 intervenții de recuperare a persoanelor care și-au pierdut viața, iar pentru șeful Salvamont Salvaspeo Cluj, un astfel de caz a fost și cel mai periculos și complex.
Este vorba de reacuperarea unui cadavru din Salina Turda, o persoană care s-a sinucis într-una dintre sălile care nu sunt amenajate pentru turiști.
„A trebuit să fie scos corpul neînsuflețit al unei persoane dintr-o sală în care cei de la salină ne-au spus că nu putem intra pentru că sunt acumulări de gaze, deși acest lucru nu se știa exact. Erau multe elemente care nu sunt gestionabile prin proceduri standard. Deci nu știam dacă sunt sau nu gaze și nu aveam echipament specific ca să intervenim în acasta situație – cei de la salvări miniere sunt dotați cu aparate de respirat cu circuit închis și cu senzori speciali de măsurare.
Apoi stânca, fiind sare, nu există sisteme omologate ca să ne fixăm. Nu știam exact zona de aterizare, dacă e în apă, ce adâncime are apa respectivă, dacă trebuie barcă sau nu. Erau prea multe necunoscute în ecuație. Au venit salvatori minieri, care, însă, nu știau să coboare pe coardă. Sala are 90 de metri înălțime și am intrat printr-o <<fereastră>> la 60 de metri, într-un clopot care se deschidea, practic erai în aer la 20 de metri de cel mai apropiat perete. Aterizarea s-a făcut în baltă, dar nu era foarte adâncă, cam până la brâu”, povestește Gheorghe Frățilă.
Intervenția a durat trei zile, dar trupul neînsuflețit a fost adus la suprafață, și asta printr-o colaborare cu toți cei implicați.
Sfaturi pentru cei care merg pe munte
Gheorghe Frățilă spune că salvatorii montani au de a face cu două tipuri de cazuistică: oameni care pornesc în drumeții nepregătiți și cei care duc totul la extrem.
„În primul caz este vorba de oamenii care merg total nepregatiți, fără să se informeze despre starea vremii, despre lungimea traseului, ce echipament au nevoie. E important să își stabilești un program pentru pregătirea fizică specifică perioadei din an.
O altă categorie este cea a oamenilor care sunt bine pregătiți, dar care merg spre extrem. Aceștia se bazează prea mult pe echipament și prea puțin pe nivelul lor de cunoștințe și cad în extrema cealaltă, adică duc lucrurile prea departe și nu le mai pot gestiona”, spune Gheorghe Frățilă.
De aceea, spune șeful Salvamont Salvaspeo Cluj este important ca cei care pleacă pe munte să își facă un plan pe care să îl respecte. Apoi, aceștia trebuie să aibă în vedere ce pot să facă, cu cine merg pe munte și ce pot ceilalți.
Foto: Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ministerul Apărării Naționale avertizează asupra unor încercări de dezinformare pe TikTok: Toate aceste informații sunt false!
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a avertizat duminică asupra unor acțiuni de dezinformare care circulă în mediul online, în special pe platforma TikTok. Acestea vizează în mod fals granițele României și infrastructura portuară, prezentând scenarii fără nicio bază reală.
MApN a identificat două postări recente care promovează informații false: închiderea granițelor României și concentrarea de tehnică militară în Portul Constanța. Acestea sunt promovate ca presupuse dovezi ale unor „pregătiri de război”, însă locația reală a filmărilor este complet diferită de portul menționat.
„Ministerul Apărării Naționale semnalează noi acțiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok. De această dată sunt vizate frontierele României și infrastructura portuară.
Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea, tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanța – locația filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o „dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război. Toate aceste informații sunt false!”, a transmis MApN.
MApN denunță o campanie de manipulare
Ministerul subliniază că astfel de manipulări reprezintă exemple clare de campanii de dezinformare, orchestrate de actori statali care urmăresc destabilizarea suveranității României și subminarea NATO. Scopul acestor acțiuni este de a crea panică și de a genera o stare de incertitudine în rândul opiniei publice.
„Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare și mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susținute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, având rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice.
Structurile de comunicare ale Ministerului Apărării Naționale vor continua să semnaleze cazurile de dezinformare a opiniei publice, pe măsură ce aceste situații vor fi identificate”, a mai transmis MApN.
Imagini de la 1 Decembrie, prezentate eronat ca fiind de ieri
Anterior, noaptea trecută, MApN a semnalat o nouă serie de dezinformări recente apărute pe platformele sociale, în special pe TikTok, unde imagini și informații false sunt utilizate pentru a induce panică în rândul publicului.
MApN atrăgea atenția că înregistrări video cu deplasări de tehnică militară, realizate în zilele anterioare, sunt prezentate eronat ca fiind captate pe 7 decembrie. Un exemplu este o filmare din București, realizată în dimineața zilei de 1 decembrie, ce surprinde tancuri și mașini blindate ale Armatei României și ale unor armate aliate. Acestea se deplasau spre Piața Presei Libere, pentru a participa la Parada Militară Națională organizată de Ziua Națională a României.
De asemenea, alte imagini distribuite masiv pe TikTok provin din perioade anterioare și sunt prezentate în mod fals ca fiind recente.
ECONOMIE
Creștere a numărului de firme radiate în Cluj. Peste 3.300 de radieri în primele 10 luni ale anului
Județul Cluj se află pe locul doi la nivel național în ceea ce privește numărul de firme radiate în primele 10 luni ale anului 2024. Nu mai puțin de 3.342 de firme și-au închis activitatea.
3.342 de firme din județul Cluj și-au închis activitatea în primele 10 luni ale anului 2024, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), marcând o creștere de 28,14% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Un număr de 67.116 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 10 luni din 2024, cu 25,47% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor, scrie Agerpres. În luna octombrie 2024, în județul Cluj au fost înregistrate 407 radieri de firme.
Cluj, în topul județelor cu cele mai multe radieri
Județul Cluj se află în topul celor mai afectate regiuni, după municipiul București, cu 10.405 de radieri. Un număr mare de radieri de firme au mai fost înregistrate în judeţele Timiş (2.747, +17,24%), Constanţa (2.563, +8,97%), Dâmboviţa (2.415, +69%), Iaşi (2.426, +23,02%), Bihor (2.237, +43,21%) şi Ilfov (2.230, +43,21%).
La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Călăraşi (450, în creştere cu 7,40% faţă de primele 10 luni ale anului trecut), Ialomiţa (463, +41,59%), Giurgiu (491, +18,03%), Teleorman (531, +10,17%) şi Covasna (538, +42,71%).
Creşterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa (+69%), Harghita (+68,29%), Maramureş (+65,70%) şi Dolj (+63,34%). În niciun judeţ nu se înregistra o scădere a numărului de radieri, la finele lunii octombrie.
Peste 8.000 de firme, radiate în octombrie 2024
Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 15.465 (+14,90%, raportat la perioada similară din 2023), agricultură, silvicultură şi pescuit (7.297, +83,76%), Transport ţi depozitare (6.125, +29,55%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (5.780, +23,11%).
În octombrie 2024, au fost înregistrate 8.061 radieri de firme, cele mai multe în Bucureşti (1.316) şi în judeţele Cluj (407), Timiş (357), Iaşi (337), Dolj (229) şi Constanţa (281).
EVENIMENT
„Care-i Fruntea? Ardeal, Maramureș sau Moldova?”. Spectacol caritabil de folclor, organizat de studenții de la Turism
Cluj-Napoca va găzdui o seară de poveste pe 14 decembrie, când tradițiile românești vor prinde viață în cadrul spectacolului caritabil „Care-i Fruntea?”. Evenimentul, organizat de Organizația Studenților pentru Turismul Românesc (OST), promite o competiție plină de culoare între Ardeal, Maramureș și Moldova, toate unite de un scop comun: sprijinirea copiilor din Pata Rât.
Pe 14 decembrie, de la ora 18, Aula „Victor Jinga” din cadrul FSEGA va găzdui o nouă ediție a spectacolului caritabil „Care-i Fruntea?”, un eveniment dedicat promovării tradițiilor românești, cu scopul sprijinirii unei cauze nobile.
Competiție cu un scop caritabil
Într-o competiție plină de culoare, cele trei regiuni vor încerca să impresioneze publicul cu cele mai autentice dansuri, cântece și obiceiuri tradiționale. Artiști talentați vor aduce pe scenă farmecul folclorului românesc, într-o seară care promite să fie plină de emoție și voie bună.
„Organizăm un spectacol caritabil înainte de Crăciun, are loc la FSEGA în 14 decembrie de la ora 18, iar intrarea e liberă. Voluntarii noștri se împart în trei echipe: Ardeal, Maramureș și Moldova și trebuie să realizeze un dans popular, o colindă și o scenetă bazată pe tradiții din acea zonă a țării. O echipă va câștiga titlu, iar toți banii care se strâng vor fi donați unui caz social. Anul acesta, ajutăm familiile din Pata Rât. După fiecare moment al echipei,va avea loc un moment de licitație cu coșuri cu produse tradiționale pentru fiecare zonă”, a declarat pentru Cluj24 Diana Mureșan, reprezentant al Organizației Studenților pentru Turismul Românesc.
Fondurile vor sprijini copiii de la Pata Rât
Toate fondurile strânse vor fi direcționate către Asociația Absolut, care sprijină copiii din Pata Rât, o comunitate marginalizată din Cluj-Napoca. Donațiile vor contribui la oferirea unui viitor mai bun acestor copii.
În cadrul evenimentului, vor avea loc licitații speciale, momente artistice inedite, inspirate din tradițiile românești, colinde emoționante și dansuri tradiționale.
Fiecare bilet cumpărat și fiecare donație va face diferența în viața copiilor din Pata Rât.
Cei care doresc să se implice, dar nu pot ajunge la eveniment, pot face donații în cont:
- IBAN: RO37BTRLRONCRT0612498604
- Specificatii: DonaţieCF2024
- Nume: Isabella Hampel (Preşedinte, Organizaţia Studenţilor pentru Turismul Românesc)
CULTURA
Excelența academică și tradițiile culturale, sărbătorite la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment festiv
Marți, 10 decembrie 2024, Institutul de Istorie „George Barițiu” și Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, organizează un eveniment special dedicat excelenței academice și promovării tradițiilor culturale. Manifestarea va reuni personalități marcante ale comunității științifice și culturale, prezentând cele mai importante lucrări editoriale ale anului.
Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca și Ghepard Communication invită publicul marți, 10 decembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Sala Festivă a Hotelului Radisson Blu (str. Stadionului, nr. 1), la un eveniment festiv dedicat excelenței academice și promovării tradițiilor culturale. Intrarea este liberă.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate cele mai importante apariții editoriale din anul curent, rod al unor cercetări complexe. Manifestarea îi va avea invitați pe acad. Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, dar și a altor personalități marcante ale comunității științifice și culturale clujene.
Premii și distincții pentru personalități remarcabile
În cadrul evenimentului, vor fi decernate diplomele și trofeele de Membru de Onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române ÎPS Andrei, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, și inspectorului școlar prof. Hadrian Virgil Arion.
Totodată, va avea loc lansarea celor mai recente publicații ale cercetătorilor din cadrul institutului, aducând în prim plan lucrări științifice de anvergură și contribuția acestora la aprofundarea cunoașterii istorice.
Programul va fi întregit de un moment artistic dedicat sărbătorilor de iarnă, prin interpretarea unor colinde, de către elevi ai Colegiului Național Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan”.
Recunoașterea eforturilor derulării unor cercetări de înaltă calitate
Organizată cu sprijinul Radisson Blu, al Asociației Femeilor de Afaceri din Cluj, al Băncii Transilvania și al Fundației Transilvania Leaders, manifestarea se înscrie în seria de inițiative dedicate promovării valorilor academice, culturale și artistice, marcând recunoașterea eforturilor derulării unor cercetări de înaltă calitate.
Lista publicațiilor ce vor fi prezentate în cadrul evenimentului:
- Ottmar Trașcă, Virgiliu Țârău, Corneliu Pintilescu (editori) – Building a Nazi Racial Community in the South-East. Mobility and Transnational Transfers between Nazi Germany and the South-Eastern European „Volksdeutsche”, Regensburg, Friedrich Pustet, 2024; Prezintă: dr. Remus Gabriel Anghel
- Mihaela Gligor și Ofelia Thirer (editori) – Rîbnița însângerată. Mărturii din acele zile. Cu o corespondență între supraviețuitori, prefață de Radu Ioanid, Introducere de Paul A. Shapiro, Oradea, Editura Rațio et Revelațio, 2024; Prezintă: dr. Ottmar Trașcă
- Anuarul Institutului de Istorie „George Barițiu”, Series Historica 2024 și Revista Economică; Prezintă: dr. Iosif-Marin Balog
- Ionuț Constantin Isac și Victor Constantin Măruțoiu (editori) – Dumitru Isac, Scrieri filosofice și literare, ediția a II-a, Cluj-Napoca, Ed. Ecou Transilvan, 2023; Prezintă: dr. Virgil Ciomoș;
- Doru Pamfil, Ioan Bolovan, Varga Attila, Violeta Druță (editori) – Cartea de Aur a Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române * 75 de ani de excelență în cercetarea academică, I (1949-1969), Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2024; Prezintă: acad. Doru Pamfil, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române
Lansări de carte ale contribuțiilor valoroase la cunoașterea istorică
- Daniel Metz, Introducere în Teoria Antreprenoriatului, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2024; Prezintă: dr. Varga Attila
- Gabriel Rusu (coord.) – Public order in Europe, between tradition and contemporary times, Cluj-Napoca, Editura Galaxia Gutenerg, 2024; Prezintă: comisar-șef Claudiu Ștefan Chindriș
- Asociația ASTRA Dej – Avram Iancu, 200. Două secole de istorie, între idealuri și realizări, Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2024; Prezintă: dr. Radu Gavrilă
- Cristian Pop, Norbert Petrovici și Rarița Zbranca, Consum și practici culturale la nivelul Zonei Metropolitane Cluj: lucrători culturali, practici culturale ale populației, importanța subiectivă a artei și culturii, bunăstare subiectivă prin cultură, intimitate culturală urbană, Cluj-Napoca, Editura Presa Universitară Clujeană, 2024; Prezintă: dr. Silviu G. Totelecan
- Cristian Bodea și Ion Copoeru (editori) – Time and Difference – In Honorem Virgil Ciomoș, on his 70th Anniversary, București, Editura Zeta, 2024; Prezintă: dr. Ion Copoeru
- Mișcarea națională a românilor din Transilvania între 1849 – 1918. Documente, VIII, Editura Academiei Române, 2024; Prezintă: dr. Iosif Marin Balog
- Documente privind Revoluția de la 1848 în Țările Române, XIII • 1-15 septembrie 1848, Editura Academiei Române, 2024; Prezintă: dr. Loránd Mádly
- Siebenbürgen zwischen Großungarn und dem österreichischen Gesamtstaat Der Briefwechsel von Guberniumspräsident Ludwig Folliot von Crenneville und Hofkanzler Franz von Nádasdy – Loránd L. Mádly (Hg.) Prezintă: dr. Iosif Marin Balog