Connect with us

EVENIMENT

Gheorghe Frățilă, șeful Salvamont Salvaspeo Cluj: Salvarea de pe munte nu e o meserie, e pasiunea unor oameni foarte dedicați

Publicat


Serviciul public județean Salvamont Salvaspeo Cluj numără astăzi aproape 100 de oameni. Grosul, cum spune directorul Gheorghe Frățilă, îl reprezintă volunatarii și aspiranții. Dar înainte ca acest serviciu să existe a fost o idee a unor pasionați de munte, de cățărări, de speologie sau scufundări.

Acum, salvatorii montani clujeni au ajuns să aibă peste 200 de intervenții pe an, din care aproape jumătate sunt pe timpul verii.

Gheorghe Frățilă, șeful Salvamont Salvaspeo Cluj: Salvarea de pe munte nu e o meserie, e pasiunea unor oameni foarte dedicați

Salvamont Salvaspeo Cluj este un serviciu public subordonat Consiliului Județean Cluj, care asigură funcționarea din punct de vedere financiar, și este coordonat operativ de către Departamentul pentru Situații Cluj, explică Gheorghe Frățilă. Structura cuprinde echipa salvamont, echipa salvaspeo și cea de scafandri.

Acest serviciu modern a început la Cluj cu o echipă de entuziaști voluntari, care și-au zis „trebuie sa facem treaba asta”. Gheorghe Frățilă a fost în echipa salvaspeo când acest serviciu nu exista nici măcar ca idee la Consiliul Județean. Dar după ce a apărut legilația, a apărut și serviciul public, care s-a dezvoltat în timp.

 

„Acum, partea de salvatori montani și cea administrativă este asigurată de angajați, voluntari și aspiranți. Pe partea de salvaspeo și scufundări, grosul activitității este asigurat de voluntari. Noi stăm foarte bine la capitolul voluntari, deși aceștia au nevoie de dublă, chiar triplă pregătire.

Acum sunt 78 de posturi prevăzute în organigramă, dintre care 50 sunt cele de vountari, care sunt strict persoane cu pregătire de salvare. Apoi avem și aspitanți, care nu sunt încă salvatori, dar se pregătesc în cadrul echipei”, spune directorul Serviciul public județean Salvamont Salvaspeo Cluj, Gheorghe Frățilă.

Serviciul Salvamon Vlădeasa e externalizat

Totuși, pentru că nu era suficient personal, una dintre formații este externalizată către ONG-ul Salvamont Vlădeasa, care asigură intervenția și toată activitatea pe raza comunelor Mărgău, Săcuieu și Poieni și ajută iarna, pe perioada funcționării pârtiilor de schi de la Beliș.

„La Salvamont Vlădeasa sunt 8 angajați și cam 10 voluntari. Cu toții, ne apropiem de 100 de oameni, ceea ce nu este rău. Resursa umană este foarte importantă, în special pe partea de scafandri. Acolo poți să ai echipamentele de pe lume, dacă nu ai oameni dedicați… Nu ai cum să-i plătești, nimeni nu cred că ar merge pe bani să se schufunde sub ghiață să caute oameni înecați”, explică Gheorghe Frățilă.

Pregătirea continuă e esențială

Cei care activează în Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj au un program de pregătire internă foarte complex, pe fiecare domeniu de activitate.

„Noi periodic trebuie să ne reacredităm. Din trei în trei ani participăm la o minișcoală. Acolo ești evaluat și dacă primești reatestarea, încă trei ani mai poți să practici meseria. De aceea, pregătirea este esențială”, susține șeful Salvamont Salvaspeo Cluj.

Pe lângă asta serviciul pregătește și aspiranți. Dar ca să devii aspitant trebuie să îndeplinești anumite condiții.

„Cine vrea să vină ca aspirant la acest serviciu trebuie să aibă un nivel mediu de schi și de cățărat la salvamont, un nivel minim de școala de tehnică de speologie alpină 1 pentru salvaspeo, sau advanced diver pentru scafandri. Nu primim de la zero pe nimeni”, spune Gheorghe Frățilă.

Un singur snowmobil la patru pârtii de schi

Dotările, spune Gheorghe Frățilă sunt bune, dar este loc ca acest serviciu să se dezvolte. Astfel, s-ar impune înființarea unui punct de prim ajutor, dacă nu chiar o bază în zona Tarnița, unde există niște trasee care sunt foarte vizitate și care nu sunt „la îndemâna” salvatorilor.

„Stăm prost la capitolul snowmobile pentru că din cele 4 pârtii din județ, niciuna nu are evacuarea la bază, cum au marea majoritatea. În mod normal, te duci cu mașina la baza pârtiei, iei transportul pe cablu și urci. La noi, cu mașina ajungi sau la mijloc, sau în partea de sus a pârtiei, deci practic accidentatul trebuie urcat, iar noi avem un singur snowmobil la 4 pârtii, care sunt în zone diferite”, spune Gheorghe Frățilă.

Echipament din banii proprii

În urmă cu doar câteva zile, Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj a primit o autospecială de intervenție pe teren accidentat de la DSU. Aceasta, spune șeful Salvamont Salvaspeo Cluj, va spori viteza și capacitarea de a interveni în zone unde accesul este dificil și, ce este și mai important, mai sus decât puteau ajunge până acum.

Autospeciala este dotată medical pentru prim ajutor și are o remorcă pentru transportul câinilor de căutare-salvare. Chiar dacă seviciul clujean este sprijinit cu un câine de căutare-salvare de către un ONG, Gheorghe Frățilă spune remorca va fi folostă pentru transportul echipamentului scafandrilor sau al dronelor.

În ceea ce privește echipamentul salvatorilor, aici lucrurile stau diferit.

În principal la cei de la salvaspeo, dar și la scafandri, echipamentul individual este asigurat din resurse proprii ale voluntarilor. Au ajuns să aibă echipament cu care se pot duce la 100 de metri adâncime și cu care fac și pregătirea. Asta nu e o meserie, ci pasiunea unor oameni foarte dedicați. Un astfel de echipament ajunge să coste cât autospeciala primită acum”, a precizat Gheorghe Frățilă.

Cea mai complicată intervenție a salvatorilor clujeni

Anul trecut, Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj a avut 250 de intervenții. La fel ca în alți ani, majoritatea au fost pe părtiile de schi, dar sunt aproape la fel de multe intervenții și vara, iar, de regulă, cele din sezonul cald sunt mai complicate, spune Gheorghe Frățilă.

„Anual, salvatorii montani clujeni au și 4, 5 intervenții de recuperare a persoanelor care și-au pierdut viața, iar pentru șeful Salvamont Salvaspeo Cluj, un astfel de caz a fost și cel mai periculos și complex.

Este vorba de reacuperarea unui cadavru din Salina Turda, o persoană care s-a sinucis într-una dintre sălile care nu sunt amenajate pentru turiști.

„A trebuit să fie scos corpul neînsuflețit al unei persoane dintr-o sală în care cei de la salină ne-au spus că nu putem intra pentru că sunt acumulări de gaze, deși acest lucru nu se știa exact. Erau multe elemente care nu sunt gestionabile prin proceduri standard. Deci nu știam dacă sunt sau nu gaze și nu aveam echipament specific ca să intervenim în acasta situație – cei de la salvări miniere sunt dotați cu aparate de respirat cu circuit închis și cu senzori speciali de măsurare.

Apoi stânca, fiind sare, nu există sisteme omologate ca să ne fixăm. Nu știam exact zona de aterizare, dacă e în apă, ce adâncime are apa respectivă, dacă trebuie barcă sau nu. Erau prea multe necunoscute în ecuație. Au venit salvatori minieri, care, însă, nu știau să coboare pe coardă. Sala are 90 de metri înălțime și am intrat printr-o <<fereastră>> la 60 de metri, într-un clopot care se deschidea, practic erai în aer la 20 de metri de cel mai apropiat perete. Aterizarea s-a făcut în baltă, dar nu era foarte adâncă, cam până la brâu”, povestește Gheorghe Frățilă.

Intervenția a durat trei zile, dar trupul neînsuflețit a fost adus la suprafață, și asta printr-o colaborare cu toți cei implicați.

Sfaturi pentru cei care merg pe munte

Gheorghe Frățilă spune că salvatorii montani au de a face cu două tipuri de cazuistică: oameni care pornesc în drumeții nepregătiți și cei care duc totul la extrem.

„În primul caz este vorba de oamenii care merg total nepregatiți, fără să se informeze despre starea vremii, despre lungimea traseului, ce echipament au nevoie. E important să își stabilești un program pentru pregătirea fizică specifică perioadei din an.

O altă categorie este cea a oamenilor care sunt bine pregătiți, dar care merg spre extrem. Aceștia se bazează prea mult pe echipament și prea puțin pe nivelul lor de cunoștințe și cad în extrema cealaltă, adică duc lucrurile prea departe și nu le mai pot gestiona”, spune Gheorghe Frățilă.

De aceea, spune șeful Salvamont Salvaspeo Cluj este important ca cei care pleacă pe munte să își facă un plan pe care să îl respecte. Apoi, aceștia trebuie să aibă în vedere ce pot să facă, cu cine merg pe munte și ce pot ceilalți.

Foto: Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Cluj

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Linia M21 va avea traseul DEVIAT în Florești pentru două zile din cauza unor lucrări de asfaltare

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător din Florești că lucrările de pregătire pentru asfaltare de pe Str. Poligonului din Florești, necesită închiderea circulației rutiere, ca atare linia M21 va avea traseul deviat în Florești două zile.

„La solicitarea Primariei Floresti in perioada 29 februarie ora 9:00 – 1 martie 2024 ora 23:00, linia M21 va circula pe traseu deviat spre Floresti din Str. A. Iancu pe Str. Cetatii – B-dul Eroilor – B-dul Cetatea Fetei. Pe sensul spre Cluj – Napoca traseul ramane nemodificat.

CTP Cluj: Linia M21 va avea traseul DEVIAT în Florești pentru două zile din cauza unor lucrări de asfaltare

Se desfiinteaza provizoriu, statia Poligonului V si se aloca statia Somesului de pe traseul liniilor M 22, M23, M24, M25 si M 26.

Va multumim pentru intelegere”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. INUNDAȚIE în zona Pieței Muzeului din Cluj-Napoca. S-a SPART o conductă de apă

Publicat

inundatii 2

Joi dimineața, o conductă care s-a  spart în zona Pieței Muzeului din Cluj-Napoca a inundat strada, pietonii fiind nevoiți să ocolească pe Regele Ferdinand sau pe Emil Isac.

VIDEO FOTO. INUNDAȚIE în zona Pieței Muzeului din Cluj-Napoca. S-a SPART o conductă de apă

„S-a produs o avarie pe str. Matei Corvin la conducta de 150mm. Intervenția este în derulare. Furnizarea apei se sistează în zona Matei Corvin și Memorandumului, ora estimată de finalizare a reparațiilor este 15.00. În aproximativ 2 luni se va schimba toată conducta”, au transmis reprezentanții Companiei de Apă Someș.

Video: Facebook Raluca Mateiu

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeanul născut pe 29 februarie. ”Am împlinit 14 ani, îmi fac buletinul”. Își ține ziua la termen o dată la 4 ani

Publicat

Clujeanul Zoli Coraian

Zoli Coraian se numără printre puținii clujeni născuți într-o zi de 29 februarie, astfel că pentru el, anul bisect 2024 constituie un bun prilej de a-și sărbători ziua de naștere ”la termen”. Anul acesta își sărbătorește  

”În sfârșit îmi fac și eu astăzi buletin, împlinesc 14 ani, în condițiile în care îmi sărbătoresc ziua de naștere o dată la 4 ani. Vorba prietenilor, eu sunt veșnic tânăr”, a spus sărbătoritul pentru Cluj24, acesta împlinind, în realitate, 56 de ani.

Clujeanul născut pe 29 februarie. ”Am împlinit 14 ani, îmi fac buletinul”. Își ține ziua o dată la 4 ani

Zoli Coraian a precizat că, deoarece s-a născut într-un an bisect, își sărbătorește ziua de naștere fie în 28 februarie, fie în 1 martie, când nu pică 29 februarie.

”În anii bisecți toți prietenii își amintesc că e ziua mea. Este ceva deosebit, pentru că toată lumea reține dacă ești născut în 29 februarie. Dacă, mai nou, nu ții minte zilele de naștere ale prietenilor și nici Facebook-ul nu te atenționează, totuși ziua de 29 februarie îți rămâne în memorie și știi cine este născut în această zi”, a precizat acesta.

Sărbătorește prin muncă

Clujeanul Zoli Coraian

Clujeanul născut pe 29 februarie  își va sărbători, joi, ziua de naștere prin muncă, în condițiile în care este plecat într-o delegație în interes de serviciu în Spania, la Pamplona, pentru finalizarea unui proiect european important.

”Sunt managerul de proiect din partea Asociației de Dezvoltare Intrercomunitară  – Zona Metropolitană Cluj și trebuie să fiu prezent”, a precizat Zoli Coraian, care este și directorul general al ADI-ZMC.

Acesta spune că cel mai mare cadou pe care și-l dorește o dată la 4 ani este o perioadă de odihnă de 2 săptămâni în care nu trebuie să se gândească la nimic, să nu îi sune telefonul și să se poată deconecta.

70 de clujeni născuți în 29 februarie în ultimii 30 de ani

Primăria Cluj-Napoca a transmis, la cererea Cluj24, o statistică a clujenilor născuți în ziua de 29 februarie în ultimii 30 ani. Astfel, din statistică reiese că în perioada 1990 – 2023 sunt doar 70 de persoane născute în ani bisecți, cele mai multe – 15, în anul 2016, și cele mai puține – 4, în anul 2020.

Dintre cei 70, 41 sunt băieți și restul fete.

De remarcat că într-un singur an, la Cluj-Napoca se nasc peste 6.000 de copii.

Zoli Coraian

Zoli Coraian (stg)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Varga Africanul! Patronul CFR Cluj și-a deschis ACADEMIE de fotbal în Burkina Faso

Publicat

Patronul CFR Cluj, Neluțu Varga, și-a deschis o Academie de fotbal în Burkina Faso. Acolo se pregătesc 600 de copii, talente ale fotbalului african. Varga deține 51% din acțiuni.

Neluțu Varga este un om care nu vorbește în van, iar atunci când promite ceva se ține de cuvânt. La finalul anului trecut, patronul CFR Cluj avea în plan să se asocieze cu o puternică Academie din Africa. Acum totul a devenit realitate, scrie Fanatik.

FOTO. Varga Africanul! Patronul CFR Cluj și-a deschis ACADEMIE de fotbal în Burkina Faso

Motivat de profiturile realizate de CFR Cluj din vânzarea fotbaliștilor de pe „Continentul Negru”, Neluțu Varga s-a hotărât să-și deschidă o Academie de Fotbal în această zonă a lumii. Cel mai recent exemplu este Emmanuel Yeboah, vândut la Brondby pentru 1,8 milioane de euro,

Iar acum, visele au devenit realitate. Patronul lui CFR Cluj se află în aceste zile la Ouagadougou, capitala statului african Burkina Faso, unde a deschis Academia de Fotbal Salitas. El i-a luat-o astfel înainte rivalului Gigi Becali care avea în plan să investească într-o școală de fotbal din Africa de Sud, după transferul lui Siyabonga Ngezana.

Varga Africanul: Sper să producă jucători de mare valoare pentru CFR Cluj

În prezența a numeroși ziariști și oficialități locale, Neluțu Varga și-a inaugurat cu mare fast Academia, una care speră să producă jucători de mare valoare pentru CFR Cluj. Jucători care, după ce vor aduce trofee pentru gruparea ardeleană, sunt așteptați să ajungă la echipe de top ale Europei și, de ce nu, chiar și în Champions League.

Fiind vorba de un proiect de o asemenea anvergură, evident că și banii investiți au fost pe măsură. Pentru început, Neluțu Varga și asociatul său au contribuit cu impresionanta sumă de 700.000 de euro, însă lucrurile nu se vor opri aici.

Pentru că vorbim de o Academie în care vor învăța tainele fotbalului peste 600 de copii și cheltuielile vor fi pe măsură. Astfel că alte sume importante vor fi alocate pentru masă, vitaminizare, echipamente, dar și pentru achiziționarea unui autocar ultramodern.

Varga Africanul: E un proiect ambițios, la care visez de mult timp

Neluțu Varga nu este singur în această „aventură” din Burkina Faso, ci este susținut de un asociat puternic. Patronul lui CFR Cluj deține 51% din acțiunile Academiei de Fotbal Salitas, restul de 49% din acțiuni fiind în posesia colonelului maior Yacouba Quedraogo.

„Eu am 51% din Academie, restul de 49% aparțin unui om minunat de aici, din Burkina Faso, care iubește fotbalul cu aceeași patimă ca și mine. Sperăm să scoatem jucători de mare valoare, adevărate perle, care după ce vor juca la CFR Cluj  să ajungă să evolueze la marile echipe ale Europei.

Este un proiect ambițios, la care eu visez de mult timp, și mă bucur că am făcut astăzi pasul cel mare și am inaugurat această Academie. O Academie care va aduce multe valori în campionatul românesc. Sunt convins că vom produce jucători de Champions League, jucători de mare valoare, care ne vor ajuta pe viitor să aducem cât mai multe titluri la CFR Cluj.

Pentru mine este un vis îndeplinit. Sunt foarte fericit și sunt convins că e un drum formidabil pe care am plecat. Va fi o aventură a fotbalului, cum probabil nu s-a mai făcut niciodată pentru România”, a declarat Neluțu Varga în exclusivitate pentru FANATIK.

Foto: Fanatik

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax