Connect with us

ACTUALITATE

GALERIE FOTO/ Anul Nou în felicitări. LA MULŢI ANI! Curiozităţi

Publicat


Înainte de epoca internetului şi a telefonului mobil, oamenii apropiaţi dar îndepărtaţi fizic îşi trimiteau felicitări şi cărţi poştale cu urări de Crăciun şi de Anul Nou. Vă prezentăm câteva dintre acestea, în special din zona Transilvaniei, în română, maghiară şi germană.

Curiozităţi de Crăciun

*Prima felicitare de Crăciun a fost comandată de Sir Henry Cole, în 1843. Felicitarea respectivă a fost vândută la o licitaţie, în 2015, cu 8.469 de lire sterline. Prima felicitare de Crăciun a fost tipărită la Londra, trei ani mai târziu, în 1846.

*În România, în timpul regimului comunist, Moş Crăciun a fost redenumit Moş Gerilă. Şi era sărbătorit de Anul Nou. În perioada respectivă (vezi imagini), felicitările de Anul Nou se refereau şi la ziua republicii, 30 decembrie, când, în 1947, comuniştii l-au oblicat pe Regele Mihai să abdice şi au proclamat Republica Populară Română.

*Crăciunul a fost sărbătorit şi la alte date, odinioară. Este sărbătorit pe 25 decembrie, Naşterea lui Iisus Hristos, din anul 350, la ordinul Papei Iuliu Întâiul. Grecii, de exemplu, marcau Naşterea lui Hristos pe 7 ianuarie.

*Cel mai mare cadou de Crăciun a fost Statuia Libertății, dăruită de francezi americanilor, în 1886.

*Edward Johnson a inventat, în 1882, prima instalaţie electrică pentru decorarea bradului de Crăciun.

*Crăciunul a fost interzis în Marea Britanie între anii 1647 şi 1660, când Oliver Cromwell a decretat ca zilele sfinte să nu fie celebrate pentru că reprezintă un lucru imoral.

* Britanicii obișnuiesc să spună „Happy Christmas” și nu „Merry Christmas”, pentru că în secolul al XIX-lea cuvântul „merry” înseamnă și „stare de ebritate”.

*Conform oamenilor de ştiinţă, pentru a oferi toate cadourile, Moş Crăciun trebuie să viziteze 822 de case pe secunda, să călătorească 1300 de km într-o secundă şi să se deplaseze cu o viteză de 3.765.865km/h.

*Beteala cu care se împodobeşte pomul de Crăciun a fost inventată în anul 1610, în Germania. Era confecţionată din argint pur. Tot Germania este prima ţară care a avut idee de a împodobi bradul.

*Specialiştii au descoperit că dacă fiecare copil din lume şi-ar dori de la Moş Crăciun o simplă ciocolată de 100 de grame, sania acestuia ar cântări în jur de 240 de tone şi ar avea nevoie de mai mult de 1000 de reni pentru a o deplasa în toate colţurile lumii.

Curiozităţi de Anul Nou

*Sărbătoarea Anului Nou este una din cele mai vechi din lume. Primele menţionări au fost lăsate de babilonieni, acum 4000 de ani. Atunci, Anul Nou se sărbătoarea în prima zi de primăvară astronomica, semnificând renaşterea naturii.

*În prima zi a Anului Nou, copiii obişnuiesc să meargă cu Sorcova.

*Revelion vine din limba franceza şi înseamna aproximativ veghe, cu sensul de ospăţ la miezul nopţii.

* Superstiţii de Anul Nou: pe 1 ianuarie este bine să nu arunci nimic din casa, nici măcar gunoiul. Este de dorit să primeşti un cadou pe 1 ianuarie, oricat de mic.

Niciodată să nu măturaţi în Ajun de Anul Nou, pentru ca alungaţi prosperitatea. Dacă spalaţi rufe, vă merge rău tot anul. Pentru noroc, trebuie să purtaţi haine noi (dar nu pantofi noi) şi mai ales ceva rosu. Aduce ghinion să intri în noul an fără niciun ban în buzunar.

Se spune că pentru a fi fericiţi şi iubiţi tot anul e bine ca la cumpăna dintre ani, persoana iubită să fie lângă noi, şi nu oricum, trebuie să ne purtăm între noi aşa cum vrem să ne fie tot anul. Scoţienii cred ca noul an va fi norocos dacă primul om care le intră în casa e un bărbat brunet.

În România, în multe zone, se spune că o să-ţi meargă bine tot anul dacă prima persoană care intră în casă în noul an este de sex masculin.

GALERIE FOTO (arhiva www.cluj24.ro)

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate