EVENIMENT
FOTO. Yuliya, o bucătărească din Kiev, gătește la ”Cantina Prieteniei” din Cluj. для українських біженці

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina” al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.
Asociația ”O masă caldă” a început, din 26 februarie, să ajute refugiații din Ucraina aflați în tranzit prin Gara CFR Cluj-Napoca și le-a asigurat necesarul de hrană și pachete cu hrană rece.
După două luni de război, asociația a reușit să deschidă ”Cantina Prieteniei”, parte integrantă din inițiativa comună a mai multor asociații şi instituții din județul Cluj, reunite sub umbrela „Ajutăm Ucraina”, în cadrul unui protocol aprobat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Președintele Asociației ”O masă caldă”, Raimonda Boian, a explicat necesitatea înființarea unei astfel de cantine special pentru refugiații aflați la Cluj-Napoca
“Pe măsură ce a trecut timpul, am constatat că refugiații cazați în oraș se întorc la gară să mănânce, fiind spațiul <<cald și prietenos>> care i-a întâmpinat la venire.
Astfel, a apărut necesitatea de a le oferi un spațiu dedicat în care să regăsească această atmosferă, în condiții propice de a lua masa de prânz.
Acesta este <<Cantina Prieteniei – Idal’nya Druziv”>> amenajată cu sprijinul total și necondiționat al autorităților locale, a căror colaborare a făcut posibilă transformarea unei clădiri dezafectate într-o cantină funcțională în doar 3 săptămâni”, a spus Boian.
Meniuri cu specific ucrainean
Potrivit acesteia, s-a considerat oportun ca la această cantină să fie angajată o persoană din Ucraina, care să ajute la realizarea meniurilor cu specific ucrainean astfel încât să se aducă o fărâmă de acasă celor care trec pragul cantinei.
Yuliya Tsymbalenko este din Kiev și este de profesie bucătar, aceasta fiind angajată la ”Cantina Prieteniei” din Cluj-Napoca.
“Drumul nostru a fost spre <<nicăieri>> dar aici am găsit alinare. Alături de voi mă simt ca în familie și vă mulțumesc tuturor pentru ajutor. Am fost impresionată când am fost cu voi să împărțim mâncare persoanelor fără adăpost. Ceea ce faceți voi este un lucru foarte puternic și mă bucur că pot contribui măcar cât de puțin la toate acestea”, a declarat Yuliya.
Aceasta se află în Cluj-Napoca din 8 martie și din 1 mai este mâna dreaptă a coordonatorului cantinei, Ionuț Muntean.
Programul de servire a mesei este de luni până vineri, de la 14.00 la 16.00, cu posibilitate de prelungire în funcție de cerere!
Cei care pot servi masa sunt, cu prioritate, refugiați din Ucraina, aflați în rezidență temporară la Cluj-Napoca, în baza Deciziei (UE) 2022/382, înscriși în platforma www.civicsuport.ro.
*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
Кухарка з Києва Юлія готує в «Їдальні друзів» у Клужі для українських біженців
Асоціація «Гаряча їжа» розпочала 26 лютого допомогу біженцям з України у транзиті через залізничний вокзал CFR Клуж-Напока та забезпечувала їх необхідною їжею та холодними пакетами.
Після двох місяців війни асоціації вдалося відкрити «Їдальню друзів», невід’ємну частину спільної ініціативи кількох асоціацій та установ у окрузі Клуж, об’єднаних під парасолькoю «Допоможи Україні», згідно протоколу, затвердженого повітовим Регіональним комітетом для Надзвичайних ситуацій.
Президент асоціації «Гаряча їжа», Раймонда Боян, пояснила необхідність створення такої їдальні спеціально для біженців у Клуж-Напоці.
«З плином часу я помітила, що біженці, які залишилися в місті, повернулися на залізничний вокзал, щоб поїсти, будучи «теплим і дружнім» місцем, яке зустрічало їх після прибуття.
Таким чином, виникла потреба запропонувати їм окремий простір, де можна знайти цю атмосферу, в умовах, сприятливих для обіду.
Це <<Cantina Prieteniei – Idal’nya Druziv>> організована за повної та беззастережної підтримки місцевої влади, співпраця з якою дозволила всього за 3 тижні перетворити застарілий будинок у функціональну їдальню», – сказала Боян.
За її словами, вважалося доцільним найняти до цієї їдальні людину з України, щоб вона допомагала складати українське меню, щоб принести частинку дому тим, хто переступить поріг їдальні.
Юлія Цимбаленко – киянка, за фахом кухар, була найнята в «Їдальні Друзів» в Клуж-Напоці.
Наша дорога була в << нікуди >> але тут ми знайшли полегшення. З вами я почуваюся як вдома і дякую всім за вашу допомогу. Я була вражена, коли пішла з вами поділитися їжею з бездомними. Те, що ви робите, є дуже потужною справою, і я рада, що можу хоча б трохи до всього цього сприяти», – сказала Юлія.
Вона знаходиться в Клуж-Напоці з 8 березня, а з 1 травня є правою рукою координатора їдальні Іонуца Мунтяна.
Графік харчування з понеділка по п’ятницю, з 14.00 до 16.00, з можливістю продовження за бажанням!
Особи, які можуть тут істи, в першу чергу, це біженці з України, які тимчасово проживають у Клуж-Напоці, на підставі Рішення (ЄС) 2022/382, зареєстровані на платформі www.civicsuport.ro.
(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pe data de 3 aprilie 2025, Memento News organizează un eveniment dedicat tinerilor interesați de cum influențează social media și presa politică. Evenimentul „Rolul mass-media în politică” se va desfășura sub forma unei dezbateri libere între speakeri și public despre modul în care este manipulată informația, care sunt eticile și responsabilitățile în jurnalism și ce impact au acestea asupra politicii.
Despre Memento News
Memento News este un ONG fondat de elevi și studenți, dedicat promovării jurnalismului de calitate și educării media a tinerilor. Acesta organizează evenimente publice, dezbateri libere și oferă o platformă pentru publicarea articolelor, încurajând gândirea critică și oferind posibilitatea tinerilor care aspiră la o carieră în jurnalism să își facă vocea auzită.
Invitați speciali
Evenimentul îi aduce în prim-plan pe doi speakeri cu vastă experiență în jurnalism și media:
- Florin Danciu – director și jurnalist la Cluj24
- Viorel Nistor – lector universitar la FSPAC/UBB
Aceștia vor aborda subiecte esențiale despre impactul rețelelor sociale și al presei în cadrul politic actual. Participanții vor avea ocazia să descopere:” Cum ajută sau distorsionează mass-media informațiile consumate zilnic?”, “ Ce putere are jurnalismul în formarea opiniilor politice?”, “Care sunt metodele prin care mass-media poate manipula realitatea?”
Și multe alte subiecte intrigante!
De ce să participi?
Participanții vor înțelege mai bine mecanismele presei, atât clasice, cât și moderne. Oferindu-le oportunitatea să vorbească direct cu jurnaliști cu multă experiență. Mai mult decât atât, vor fi încurajați să-și exprime opiniile, să pună întrebări și să ia parte la o dezbatere interactivă despre un subiect fundamental: relația dintre jurnalism și politică.
Evenimentul va avea loc joi 3 aprilie între orele 16,30-19 la Transylvania College – Flavours Hub.
Intrarea este liberă!
Înscrieri aici: https://forms.gle/dHEZgNE9UW2KhevT9
EVENIMENT
FOTO. Lara Enache, asistenta medicală de la Spitalul Județean Cluj-Napoca, vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.
Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își împarte viața între grijă pentru pacienți și pasiunea pentru poezie. După zile pline în Ambulatoriul de Chirurgie Generală, își găsește liniștea în versuri.
„Lara Enache este o figură distinctă în marea familie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. De aproape 10 ani își dedică întreaga activitate ajutorării celor aflați în suferință, în calitatea ei de asistent medical în Ambulatoriul Chirurgie Generală I și II. După o activitate de zi cu zi destul de solicitantă, Lara își alocă timpul liber unei frumoasei pasiuni: aceea de a scrie versuri”, scrie Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj pe rețelele de socializare.
Și-a lansat cel de-al treilea volum
Pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Lara și-a lansat cel de-al treilea volum de poezii, Infinitu’. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci ca un omagiu adus inspirației sale, marele poet Nichita Stănescu, chiar în ziua în care acesta ar fi împlinit 92 de ani.
„De fapt, pentru Lara, a scrie este mai mult decât o pasiune. Se află la cel de-al treilea volum de versuri, adată cu recenta lansare a volumului Infinitu’, eveniment care a avut loc pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Momentul ales pentru lansare nu este unul întămplător, Lara dorește prin acest lucru să aducă un tribut modelului ei artistic, marele poet Nichita Stănescu, în ziua în care se împlinesc 92 de ani de la naștere”, mai arată SCJU Cluj.
Vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie
Pentru Lara, scrisul nu este doar o pasiune, ci o formă de terapie sufletească, un mod de a se descoperi și de a oferi alinare dincolo de granițele medicinei. Dacă în spital tratează rănile trupului, prin poezie vindecă suflete.
„Pentru Lara, poezia reprezintă atât o modalitate de evadare din cotidian, cât și o cale de cunoaștere profundă a propriei persoane și de descoperire a unor lucruri noi legate de ea. Consideră că ceea ce face ea este întru-totul pus în slujba oamenilor, profesia medicală o ajută să trateze dimensiunea fizică, iar versurile se adresează părții imateriale a omului – sufletul.
O felicităm pentru această nouă realizare și îi dorim mult succes în dubla misiune pe care și-a asumat-o, aceea de a trata trupul și sufletul!”, a mai transmis instituția.

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.
În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.
„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se curețe pământul de rugina iernii și, până nu tună tare, nu-i iertat să te culci pe jos, că te trage pământul și rămâi beteag pe toată viața». Aceste credințe, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate din Transilvania”, se arată pe pagina Tradiții clujene.
„O formă de protecție împotriva bolilor”
Astfel de învățături, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate transilvănene.
„«Vântul al rău vine primăvara când îi vreme bună, da-i hicleană. De te prinde culcat p-afară, te schimonosește!» – mai avertizează oamenii satelor. În spatele acestor vorbe stă un întreg sistem de observații asupra naturii, dar și o formă de protecție împotriva bolilor”, se mai arată în postare.
În lumea satului, fiecare anotimp are rostul său, iar semnele naturii sunt atent urmărite.
ADMINISTRAȚIE
Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.
Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase, sunt invitate să pregătească și să depună cererile de finanțare.
Cererile pot fi depuse exclusiv online
Pentru sesiunea de finanțare din acest an cei interesați vor derula întregul proces de depunere a cererilor exclusiv online, accesând aplicația Ghișeul Unic (https://public.cluj.archi).
Depunerea solicitărilor de către entitățile eligibile se poate face într-un interval de 30 de zile, începând cu ziua de marți, 1 aprilie 2025 și până în ziua de miercuri, 30 aprilie a.c., ora 24.00, în aplicația Ghișeul Unic.
„Pentru a face un nou pas înainte în direcția digitalizării tuturor serviciilor pe care le oferim clujenilor, ne-am propus ca în această sesiune întregul proces de alocare a finanțărilor nerambursabile să se deruleze exclusiv în format digital, în platforma Ghișeul Unic. Este un pas important pe care îl realizăm, având toată convingerea că avantajele acestuia vor fi resimțite de ambele părți. Îi încurajez pe cât mai mulți clujeni să acceseze platforma și să descopere numeroasele facilități oferite de aplicație”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Sumele alocate fiecărui domeniu, în 2025
În ceea ce privește sumele alocate pentru susținerea inițiativelor, acestea sunt
- 4.100.000 lei – unități de cult aparținând cultelor religioase recunoscute legal în România
- 1.600.000 lei – structuri sportive
- 1.200.000 lei – programele și proiectele din sfera tineretului și socio-educaționale
- 1.200.000 lei – proiectele și acțiunile organizate în domeniul cultural
Documentația necesară finanțării nerambursabile, respectiv formularele tip, documentele care trebuie anexate acestora, precum și regulamentele pe baza cărora se realizează evaluarea și selecția proiectelor poate fi consultată prin accesarea site-ului oficial al instituției www.cjcluj.ro.