EVENIMENT
FOTO. Viței omorâți de lupi în comuna Gârbău. Fermier: De o săptămână dorm în câmp, fac foc cu cauciucuri, pușc petarde

O haită de lupi a dat atacul la o fermă din comuna clujeană Gârbău omorând, în câteva zile, 8 viței. Paguba este însemnată pentru fermierul Rareș Jula care acuză autoritățile că nu iau măsuri pentru a proteja animalele. Acesta este nevoit să doarmă în fiecare noapte pe câmp, într-o colibă improvizată, pentru a-și proteja animalele.
”Anul trecut mi-au omorât lupii 10 viței, iar anul acesta, până acum, 8, ultimul chiar în noaptea de luni spre marți. Primii 7 viței nu i-am găsit nicăieri, au 40 de kg, nu mai rămâne nimic din ei, iar cel de azi noapte era proaspăt fătat, și tot l-au omorât.
De o săptămână dorm în fiecare noapte pe câmp, am o colibă, acolo stau, aprind cauciucuri, iar azi noapte am auzit cum zbiera vițelul și am pușcat câteva petarde să alung lupii, dar era prea târziu, au lăsat vițelul și au fugit, dar au apucat să îl omoare”, a povestit Jula pentru Cluj24.
Pagube însemnate
Potrivit acestuia, paguba produsă de lupi este foarte mare, în condițiile în care un vițel se vinde cu 5200 de lei.
”M-am ales cu o pagubă de peste 10.000 de euro, bani din care îmi întrețin ferma – curățenia pășunii, motorină, furaje, costuri enorme. Subvenția este de 282 de euro pe cap de vacă, ceea ce nu acoperă nici furajele pentru întreținerea unei vaci”, a precizat Rareș Jula.
Am anunțat autoritățile degeaba
Fermierul a depus, marți, la Primăria Gârbău, o cerere solicitând intervenția autorităților și anunțarea vânătorilor, care să vină să împuște lupii, nu să îi alunge, pentru că s-au învățat cu locul și se întorc știind că au pradă la îndemână.
”Și anul trecut am anunțat autoritățile, dar degeaba, pentru că nu se întâmplă nimic.
Mi-au cerut ba să am 5-6 câini între vaci, dar mă tem că îmi mănâncă câinii vițeii, ba pază, paznic angajat cu carte de muncă, ceea ce înseamnă costuri foarte mari și nici nu am încredere că un paznic îmi apără vacile”, a explicat Jula.
Acesta are, împreună cu soția sa, două exploatații de vaci, cu peste 100 de capete, inclusiv viței.
Cluj24 a relatat recent și despre atacul lupilor la un fermier din Macău, Kovacs Levente, căruia i-au omorât peste 50 de viței.
Acesta a precizat că săptămâna trecută lupii i-au omorât alți viței și un ponei.
Fermierii afectați de atacurile lupilor cred că s-ar impune convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de către Prefectura Cluj, pentru a lua măsuri la nivelul județului.
Lupul, specie protejată
Într-un răspuns pentru Cluj24, Ministerul Mediului a precizat că, potrivit legislației interne și comunitare (OUG nr. 57/2007, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea 49/2011, Legea nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, Directiva Habitate 92/43/EEC, etc), ”lupul face parte din categoria speciilor cu un statut de protecție strictă pentru care orice formă de recoltare a unor exemplare din acestea este interzisă”.
”Pentru situații deosebite, în care siguranța și securitatea publică sunt puse în pericol sau pentru prevenirea unor pagube importante se pot acorda derogări conform art. 38 din OUG nr. 57/2007, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu art. 6 alin (1) lit f1 din Legea nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Derogări pentru recoltarea lupilor
Conform prevederilor Art. 1, alin (1), lit. a) și b), din OM nr. 724/2019 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante:
„(1) Prezentul ordin reglementează condițiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislația națională de mediu în vigoare, pentru speciile lup și urs, cu condiția să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menținerii populațiilor speciilor menționate într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural, numai în următoarele situații:
- a) pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice și pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri;
- b) în interesul sănătății și securității publice.”
Conform prevederilor Art. 3, alin. (1), (2) și (5), din OM nr. 724/2019:
„(1) Exemplarele din speciile urs și lup prevăzute la art. 2 pot fi recoltate prin metoda “la pândă” sau pot fi capturate în vederea relocării.
Capturarea lupilor, cu acordul autorităților centrale
(2) Capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor din speciile urs și lup în condițiile alin. (1) se poate realiza numai cu acordul autorității publice centrale pentru protecția mediului, prin Direcția Biodiversitate, în baza următoarelor documente:
- a) punct de vedere al unei comisii constituită din reprezentanți ai agențiilor teritoriale pentru protecția mediului și al comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, desemnați prin decizie a conducătorului structurii teritoriale, respectiv prin decizia comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu, la propunerea comisarilor șefi.
- b) procese verbale întocmite conform Hotărârii Guvernului nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor, și/ sau alte documente justificative relevante, după caz;
- c) avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate, după caz;
(5) Capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor din speciile urs și lup în condițiile alin. (2) se realizează în prezența personalului tehnic de specialitate, după ce au fost monitorizate și identificate”, arată Ministerul Mediului.
Comisii la primării
Având în vedere cele menționate, pentru rezolvarea problemelor cauzate de exemplarele din specia lup ce provoacă probleme pe teritoriul unor localități din județul Cluj, ”primăriilor li se poate solicita convocarea comisiilor de constatare a pagubelor în conformitate cu prevederile HG 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de fauna de interes cinegetic, și ale Legii vânătorii și protecției fondului cinegetic nr.407/2006, cu modificările și completările ulterioare”.
”Totodată, se poate solicita gestionarului fondului cinegetic pe teritoriul căruia se află localitățile sus pentru depunerea documentației pentru acordarea derogării în vederea recoltării exemplarelor din specia lup ce creează probleme, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a conchis Ministerul Mediului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.
Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.
”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.
Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.
Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.
UPDATE. Alte persoane, la spital
”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.
ECONOMIE
Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial. Perspective nesigure, inclusiv pentru SUA

Politica protecţionistă a administrației americane, replică a măsurilor luate în urmă cu 100 de ani, care au condus apoi la marea criză, poate afecta economia mondială, inclusiv pe cea americană.
Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a atras atenția asupra riscurilor, care afecta rolul Fed de a reduce șomajul și inflația la 2%, arată analistul economic Radu Georgescu.
Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial
Jerome Powell a declarat că noile tarife sunt „mai mari decât era de aşteptat” și economia americană se va confrunta „cu o perspectivă extrem de nesigură, cu riscuri ridicate atât în privinţa şomajului cât şi a inflaţiei”.
Șeful Fed, arată economistul cujean, a afirmat că își va duce mandatul până la capăt, rezistând astfel presiunilor republicanilor, și a avertizat asupra faptului că va menţine rata de referință în culoarul 4,25 – 4,5%, până când va exista mai multă claritate cu privire la consecinţele economice, chiar dacă preşedintele Trump a sugerat o reducere a dobânzilor.
Oficialii băncii centrale americane au arătat că încă speră că vor opera cel puțin două reduceri ale costurilor de împrumut, de câte un sfert de punct procentual fiecare.
Cum au reacționat piețele după anunțul lui Donald Trump
Piețele au reacționat instantaneu la anunțul făcut de Donald Trump, arată Radu Georgescu. Astfel, euro a crescut de la 1,0778 dolari, miercuri, la 1,1109 dolari, vineri, cel mai ridicat nivel de la începutul lui octombrie trecut, și s-a retras la închiderea pieței americane la 1,0955 dolari, după ce s-a anunțat că economia SUA a creat 228.000 de locuri de muncă în luna martie.
Prețul aurului a fluctuat
În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6187 lei, la sfârșitul lui martie, la 4,5116 lei, în ședința de joi, pentru ca vineri să urce ușor la 4,5295 lei. Deprecierea monedei americane, spune Radu Georgescu, a avut drept replică o majorare a cererii de aur, investitorii dorind să se protejeze față de creștere a inflației.
Astfel, uncia de aur a atins joi al treilea record săptămânii trecute de 3.169,60 dolari, după care s-a retras vineri la 3.014 – 3.138,70 dolari. În piața locală, prețul gramului de aur a atins miercuri un maxim istoric de 463,3913 lei, însă a scăzut vineri la 450,1929 lei.
Cursul euro s-a mișcat între 4,9770 și 4,9774 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat la nivel săptămânal între 4,9740 și 4,978 lei.
ROBOR la trei luni a stagnat
Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Finanţele au redeschis joi o emisiune de certificate de trezorerie scadentă în octombrie şi au atras 561 milioane lei, sub valoarea programată de 800 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,36%. Se observă că după o lungă perioadă Trezoreria s-a împrumutat sub nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, care este de 6,5%, arată analistul econimic clujean.
Tot joi a fost redeschisă o emisiune de obligațiuni cu scadența în mai 2029, cu o valoare programată de 600 milioane lei. Statul a atras 875 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,22%, sumă care a fost suplimentată vineri cu 90 milioane lei.
Cursul francului elvețian a crescut în prima săptămână din aprilie de la 5,2151 la 5,2969 lei, efect al majorării cererii de monedă helvetă, considerată drept un refugiu în perioadele tulburi. Lira sterlină a scăzut de la 5,9774 lei, la jumătatea săptămânii, la 5,8826 lei, la sfârșitul ei.
Piața cripto a fost afectată și ea de reducerea apetitului pentru risc. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii la 82.725 – 83.704 dolari iar ethereum la 1.784 – 1.815 dolari.

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.
Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.
Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte
Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.
Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.
ADMINISTRAȚIE
Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.
Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.
Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.
Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.
Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.