Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Vin studenții la Cluj-Napoca! Mai puține locuri în cămine. Care sunt tarifele de cazare

Publicat


cămine universitățile

Universitățile din Cluj-Napoca s-au pregătit pentru primirea studenților la 1 octombrie, când începe anul universitar 2024-2025, și au igienizat, renovat, reabilitat peste vară căminele din campusurile studențești. Sunt disponibile aproximativ 15.000 de locuri, mai puține cu câteva sute  față de anul trecut, deoarece sunt cămine unde se fac lucrări de modernizare prin PNRR.

Apel la studenți să nu se înghesuie în prima zi de cazare

Cea mai mare universitate, ”Babeș – Bolyai” (UBB), asigură aproximativ 6500 de locuri în 17 cămine, situate în Hasdeu sau pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca.

Reprezentanții UBB au precizat că în cămine se oferă locuri în camera cu 5 paturi, baie și spații comune de gătit pe hol, dar și camere cu 2 paturi, cu baie și bucătărie proprii.

”Criteriile de alocare a locurilor sunt media de la admitere pentru studenții de anul I, respectiv media obținută în anul universitar anterior pentru studenții mai mari, și locuri atribuite în baza unor criterii sociale. Din toate comisiile de evaluare a locurilor de cazare fac parte și studenți, tocmai pentru a face acest proces cât mai transparent”, au spus reprezentanții UBB pentru Cluj24.

Cazările la această universitate au loc în perioada 27 – 29 septembrie.

”Facem apel la studenți să nu se înghesuie în 27 septembrie la primele ore pentru a-și lua locul în primire, pentru că în momentul afișării listelor se afișează și programul de cazare la fiecare cămin, pe fiecare an de studiu, la ce ore și în ce zile”, au precizat sursele citate.

În ceea ce privește tarifele de cazare, acestea au fost actualizate cu rata inflației și sunt cuprinse între 130 de lei pe lună și 300 de lei.

Teren de sport cu nocturnă pentru studenții UTCN

Pentru anul universitar 2024 – 2025, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pune la dispoziția studenților aproximativ 5000 de locuri de cazare, distribuite în cele 2 campusuri studențești Observator și Mărăști.

Taxele de cazare au rămas nemodificate față de anul trecut, astfel că un student UTCN va plăti 220 lei/lună în cameră de 4 paturi, 4 persoane, 325  lei pentru camera de 2 paturi în care sunt cazate 2 persoane  – cazul studenților familiști, iar studenții cu nevoi speciale care se cazează în camera de 1 pat plătesc 600 lei/lună.

”Pe perioada verii s-au făcut lucrări de întreținere acolo unde a fost necesar, s-au renovat camere și s-au adus îmbunătățiri la instalațiile care fac parte din sistemul de siguranță.

Toate căminele universității au fost modernizate complet în ultimii ani, (de la mobilier, parchet, băi, instalații sanitare, electrice), toate camerele au baie proprie, acces la săli de lectura, spălătorie la fiecare etaj, oficiu de gătit, internet gratuit, sisteme de supraveghere și de prevenire a incendiilor.

În campusuri există spații sportive și de mișcare, anul trecut s-a construit un nou teren de sport în incinta campusului Observator, cu gazon artificial și nocturnă, precum și un spațiu de recreere pt studenți cu echipamente de fitness reglabile și mobilier urban”, arată reprezentanții universității.

În fiecare campus, UTCN asigură servicii medicale prin cabinetele medicale, în colaborare cu Primăria și Direcția Medicală și Asistență Socială.

Cazarea începe în acest an în 24 septembrie cu studenții anului I și se desfășoară conform unui calendar bine stabilit, până la data de 27 septembrie.

7 cămine studențești la UMFIH

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” dispune de 1874 de locuri de cazare în 7 cămine din Campusurile Observator și Hașdeu, față de 2620 anul trecut, deoarece sunt cămine care au intrat într-un program de modernizare cu fonduri din PNRR.

”Căminele regim de 4 paturi/cameră, regim de 3 paturi/cameră și regim de 2 paturi/cameră, cererile pentru cămine fiind onorate în proporție de 87%”, au transmis reprezentanții UMFIH.

Tarifele sunt aceleași ca anul trecut, și pornesc de la 190 – 210 lei/lună în camera cu 4 paturi, până la 260 -310 – 370 de lei în camera cu 2 paturi, universitatea asigură și camera single la un tarif de 590 de lei.

Cazările au loc în perioada 23-25 septembrie pentru anul I și între 26 și 29 septembrie pentru studenții din anii mai mari.

USAMV, cazare în 5 cămine

USAMV Cluj-Napoca are 1450 de locuri de cazare în 5 cămine, tarifele fiind cuprinse între 190 – 450 lei/lună, în funcție de numărul de paturi din cameră și gradul de confort.

Cazările se vor face în zilele de 26-28 septembrie 2024, pe facultăți și pe ani de studiu;

Cererile de cazare au fost satisfăcute în proporție de 87 %.

Doar 2 cămine la UAD

Cea mai mică dintre universitățile de stat din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design (UAD), oferă studenților 124 de locuri de cazare în două cămine studențesti.

Tarifele de cazare sunt cuprinse între 290 de lei și 630 de lei pe lună în funcție de numărul de paturi din cameră.

Cazarea începe în 28 septembrie.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujeancă de 19 ani, locul 1 la Campionatul mondial de calisthenics de la Sofia

Publicat

Clujul se mândrește cu o nouă campioană mondială. Alisia Perșa, în vârstă de 19 ani, a cucerit locul 1 la Campionatul Mondial de Calisthenics 2025 desfășurat la Sofia, în Bulgaria.

Sportiva clujeană, deja cunoscută în comunitatea internațională pentru performanțele sale, a fost singura reprezentantă a României care a urcat pe podium, câștigând aurul în categoria Freestyle Feminin – Heavyweight.

„Locul 1 la Campionatul Mondial 2025 – categoria grea. Dacă EȘTI DOBORÂT, ridică-te! Sunt atât de recunoscătoare pentru fiecare dintre voi care m-ați susținut – sunteți o motivație incredibilă! A fost extraordinar să petrec timp alături de minunata comunitate de calisthenics – ne revedem curând!”, a transmis Alisia într-un mesaj plin pe rețelele sociale.

Delegația României, formată din 11 sportivi

Campionatul Mondial, desfășurat între 24 și 27 aprilie la Asics Arena, a reunit peste 50 de țări și cei mai buni practicanți ai disciplinelor Freestyle, Power și Endurance. Delegația României a fost formată din 11 sportivi, dar doar Alisia Perșa a reușit să obțină o clasare pe podium. La proba Power, Cosma Roxana s-a clasat pe locul 4, la egalitate de puncte cu locul 3, iar Radu Militaru a încheiat competiția pe poziția a cincea.

Alisia a confirmat astfel statutul de campioană mondială en-titre, după ce a câștigat și ediția anterioară, demonstrând încă o dată că România, și Clujul în special, are un cuvânt greu de spus în acest sport urban aflat în plină ascensiune.

Ce este calisthenics-ul?

Calisthenics-ul, cunoscut și sub denumirea de street workout, a cunoscut o creștere semnificativă în România în ultimii ani, devenind un fenomen urban care promovează un stil de viață sănătos și accesibilitatea sportului pentru toți. Această participare la nivel mondial reflectă nu doar talentul individual al sportivilor noștri, ci și dezvoltarea unei comunități pasionate și dedicate acestui sport.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenție, șoferi. CNAIR anunță întreruperi temporare în emiterea de rovinietă și peaj, marți noaptea

Publicat

De

Întreruperi în emiterea de rivinieta și peaj

Emiterea rovinietei și peajului prin SIEGMCR se va face cu întreruperi marți, 29 aprilie, anunță CNAIR.

Întreruperile vor fi temporare și sunt cauzate de lucrări de mentenanță.

CNAIR anunță întreruperi temporare în emiterea de rovinietă și peaj

”În intervalul orar 23:30 – 24:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR, motiv pentru care emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată sau întreruptă pentru perioade scurte de timp”, a anunțat CNAIR.

Utilizatorii rețelei rutiere din administrarea companiei pot achiziționa rovinieta în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alertă veterinară în Cluj! Babesioza face ravagii printre câini din cauza invaziei de căpușe

Publicat

Spitalul Veterinar Transilvania trage un semnal de alarmă în Cluj-Napoca, unde cazurile de babesioză la câini, o boală transmisă de căpușe, au înregistrat o creștere îngrijorătoare în ultimele luni.

Babesioza, o boală gravă transmisă prin mușcătura de căpușe — în special de nimfe, forme extrem de mici și greu de detectat — poate duce la complicații severe și chiar la decesul animalului, dacă nu este tratată prompt.

„În ultimele luni, pericolul babesiozei a devenit tot mai prezent în orașele Sibiu și Cluj-Napoca. Creșterea alarmantă a populațiilor de căpușe, favorizată de mediul specific și de lipsa unui control eficient, a dus la apariția unui val de cazuri de îmbolnăviri în rândul animalelor de companie”, spun specialiștii de la Spitalul Veterinar Transilvania.

Care sunt simptomele bolii?

Printre simptomele specifice babesiozei se numără:

  • febra mare
  • slăbiciunea
  • anemia severă
  • icterul
  • în stadii avansate, insuficiența renală

Evoluția este rapidă, iar în lipsa unui tratament de urgență, boala poate fi fatală, mai atrag atenția medicii veterinari.

Măsuri de prevenție

Veterinarii clujeni recomandă stăpânilor de animale să ia măsuri de prevenție urgente:

  • Aplicarea tratamentelor antiparazitare (tablete, pipete, zgărzi);
  • Verificarea zilnică a blănii câinelui;
  • Evitarea zonelor cu vegetație înaltă;
  • Prezentarea imediată la medic la apariția oricărui simptom suspect.

Clujenii sunt sfătuiți să nu trateze cu superficialitate acest risc, mai ales în sezonul cald, când activitatea căpușelor atinge cote maxime.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Misiuni salvatoare pentru doi bebeluși, cu elicopterul SMURD. Au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Publicat

Două misiuni aeriene cu elicopterul SMURD, desfășurate luni, 28 aprilie, au oferit o nouă șansă la viață pentru doi bebeluși din Satu Mare și Maramureș.

Ziua de 28 aprilie 2025 a marcat două intervenții critice ale echipajelor SMURD, dedicate salvării vieții celor mai vulnerabili pacienți: copiii. Un bebeluș de doar 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterele SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, în urma unor situații medicale grave.

Doi bebeluși au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Starea celor doi copii urmează să fie monitorizată atent de specialiștii din Cluj-Napoca.

„Ieri, 28 aprilie 2025, două misiuni aeromedicale SMURD au fost dedicate salvării celor mai mici dintre noi. Un copil de 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Ambele intervenții au presupus mobilizarea rapidă și coordonarea impecabilă a echipelor aeromedicale, care au acționat cu profesionalism și dăruire pentru a le oferi micuților șansa la viață.

Pe chipurile celor implicați se citește nu doar responsabilitatea unei misiuni dificile, ci și bucuria sinceră de a putea face bine. Devotamentul, empatia și implicarea echipajelor SMURD rămân o constantă în fiecare intervenție, indiferent de gradul de dificultate.

Aceste intervenții arată, încă o dată, eficiența sistemului integrat de urgență din România. De la piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAV), medicii, paramedicii și asistenții SMURD, ambulanțierii și echipajele medicale SAJ, până la voluntari – toți au acționat exemplar, în misiunea de salvare a micuților. Felicitări tuturor colegilor implicați în aceste intervenții!”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate