Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Vijeliile au făcut PRĂPĂD în țară. Camioane răsturnate pe drum din cauza vântului, copaci și acoperișuri căzute peste mașini, mii de persoane fără curent electric

Publicat


Vijeliile semnalate pe tot teritoriul țării au făcut peste noapte ravagii și continuă să provoace pagube însemnate. Au foct camioane luate de vânt și răsturnate pe drumuri,  copaci prăbușiți pe carosabil sau peste mașini, acoperișuri distruse, a fost întreruptă furnizarea curentului electric și a gazului metan pentru mii de locuințe și au fost înregistrate incendii scăpate de sub control.

Autoritățile nu au reușit până la această oră să facă un bilanț al pagubelor care, cel mai probabil, vor continua să apară până spre seară, după ora 18.00, când se încheie și perioada de coduri roșu și portocaliu de vânt puternic, estimată de meteorologi. De asemenea, potrivit prognozelor, în unele județe vântul va continua să sufle cu putere până la ora 23.00, respectivele zone afându-se sub avertizare cod galben.

Potrivit informărilor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județe, situația până la ora 14.00 este următoarea:

Județul Bacău:

DelGaz Grid a informat că, la ora 12.00, furnizarea curentului electric este oprită total în 7 localități (Bolovanis, Faget, Tarhausi,Rachitis, Tisa, Prajesti, Bogdanesti); și partial în alte 10 (Ghimes, Racova, Halmacioaia, Racaciuni, Otelesti, Izvoru Berheciului, Traian, Margineni, Podis, Luncani), fiind afecteți 8.967 de consumatori – se lucreazăpentru remedierea defecțiunilor.

Județul Botoșani:

Urmare a manifestării fenomenelor meteo prognozate (vânt puternic), în ultimele cinci ore, la dispeceratul integrat ISU – SAJ au fost primite 13 apeluri de urgență.

Cetățenii au semnalat faptul că vântul puternic a desprins o parte din acoperișurile unor blocuri din municipiile Botoșani și Dorohoi, a rupt fire electrice la Hudești și Flămânzi și a doborât un stâlp de telefonie la Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu.

Pentru înlăturarea elementelor de acoperiș, care se puteau desprinde oricând și să rănească trecătorii sau să avarieze autoturismele parcate în zonă, au intervenit pompierii militari din Botoșani și Dorohoi.

În total, au fost zece intervenții. La Botoșani, s-a acționat pe strazile Împărat Traian, Primăverii, Bulevardul Mihai Eminescu, Grivița, Gheorghe Avrămescu, Săvenilor, Aleea Nucului, Calea Națională, iar la Dorohoi, pe Bulevarul Victoriei.

În celelelate trei situații de urgență au intervenit pompierii voluntari și echipe ale furnizorului de energie electrică.

Județul Botoșani este sub avertizare de „Cod Portocaliu” de vânt până la ora 18.00, iar până la ora 23.00 sub incidența unui „Cod Galben” de vânt.

Județul Brașov:

În cursul dimineții, o schelă a căzut peste 2 autoturisme, în municipiul Brașov.

Pe parcursul zilei pompierii au mai intervenit pentru îndepărtarea a 2 copaci cazuti pe DN1A la 1 km de la iesirea din Bradet spre Cheia; un copac cazut pe 1 autoturism parcat in Brasov str. Uranus nr.7.

S-a intervenit in zona gării Brasov (sensul giratoriu) la un panou publicitar; exista riscul ca acesta sa cada; se intervine pt stabilizarea acestuia cu o autospeciala de interventie si o autoscara;

S-a actionat si pentru indepartarea unei portiuni de tabla de pe un bloc cu 10 etaje in Brasov, str. Harmanului 70A

Au fost 2 brazi cazuti pe drumul spre Poiana Brasovși un copac cazut in Predeal, str. Rovine și pe o casă, pe str. Mihail Saulescu;

Județul Cluj:

Nouă autospeciale de pompieri au fost dislocate, în cursul acestei dimineți, pentru a degaja bucăți de tablă din acoperișuri, copaci doborâți de vântul puternic, un panou publicitar, bucăți de tencuială desprinse, elemente de acoperiș sau din zid care prezentau instabilitate în contextul vântului intens din ultima perioadă.

Forțele de intervenție au răspuns la un număr de 13 solicitări venite din municipiul Cluj-Napoca (P-ța Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, străzile Primăverii, Heltai Gáspár, Dobrogeanu Gherea, Brassai Sámuel, Mehedinți și Albert Einstein), municipiul Turda (Calea Victoriei, străzile Zorilor și Agricultorilor) și localitatea Florești (Intrare Crișului).

Situațiile înregistrate au fost punctuale, fără a înregistra efecte grave în urma acestora.

Județul Constanța

Din cauza vântului puternic s-au primit apeluri prin 112 prin care se anunțau copaci căzuți, elemente de construcții desprinse, stâlpi de lemn cazuti pe carosabil sau panouri publicitare în pericol de cădere.

Sesizări privind copaci cazuti au fost în Mangalia în zona hergheliei, în Neptun și între Comana și Amzacea. La toate aceste cazuri au fost anunțate autoritățile locale care intervin pentru degajare.

YouTube video

YouTube video

Pentru panoul publicitar (din zona Boema municipiul Constanța) si pentru stâlpii de lemn cazuti (zona Mamaia Nord) a fost anunțată primăria Constanța.

Pompierii Secției Mangalia au intervenit cu mijloacele din dotarea unei autospeciale de stingere pentru degajarea unui element dintr-un acoperiș al unui balcon situat la ultimul etaj al blocului C17B din Mangalia. Au îndepărtat elementul, înlăturând pericolul de a cădea pe trotuar și pe carosabil.

Județul Giurgiu:

Pompierii giurgiuveni au acționat pe DN5, în dreptul localității Uzunu, acolo unde un autocamion s-a răsturnat pe carosabil blocând trei benzi de circulație, două spre Giurgiu, una spre București.

TIR-ul nu avea încărcătură, fiind răsturnat din cauza vântului puternic.
La fața locului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni pentru asigurarea măsurilor PSI.

Județul Gorj:

În urma fenomenelor meteo, până luni la ora 15.00 pompierii gorjeni au intervenit astfel:

– În comuna Lelești am fost solicitați să intervenim după ce vântul puternic a smuls un acoperiș al unei anexe provocând daune și la o altă anexă aflată în imediata apropiere.
La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Tg-Jiu care a intervenit pentru degajarea elementelor de construcție astfel încât acestea să nu mai reprezinte un pericol.
Din fericire, pagubele produse au fost doar de natură materială.

– În orașul Bumbești-Jiu am fost solicitați să intervenim pentru îndepărtarea unor bucăți de construcție de la acoperișurile a două blocuri.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de intervenție din cadrul Gărzii de Intervenție Bumbești-Jiu care a constatat că este vorba despre mai multe elemente de lemn și tablă care puteau să cadă și să pună în pericol trecătorii.
Pompierii militari au intervenit și au îndepărtat pericolul

– Tot din cauza vântului puternic, în stațiunea montană Rânca, mai multe bucăți de tablă din acoperișul unei pensiuni au căzut.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenție Nocavi care a intervenit pentru degajarea elementelor de construcție.

Județul Mureș:

Un camion fără încărcătură, s-a răsturnat din cauza vântului, la ieșire din Ungheni (la intrare pe autostradă între cele două giratorii), circulația a fost blocată pe ambele sensuri. Nu au fost victime.

Pompierii au acționat pentru îndcepărtarea elementelor de construcții, acoperișuri, panouri și copaci rupți de vânt.

Județul Neamț:

În urma unui apel la 112 din jurul orei 04.57, pompierii de la Detașamentul Piatra Neamț au intervenit pentru îndepărtarea a trei stâlpi de telefonie căzuți pe carosabil, pe DJ 156A, în localitatea Dumbrava Deal.

Delgaz Grid a informat că în localitățile Izvorul Alb, Urecheni, Ungureni, Rădeni, Păstrăveni, Davideni, Țibucanii de Jos, Lunca Moldovei, Călugăreni, Târgu Neamț, Vânători Neamț, Nemțișor, Mănăstirea Neamț a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, fiind afectați
5.051 de…

[ad_2]

Citește
FOTO/ VIDEO: Vijeliile au făcut PRĂPĂD în țară. Camioane răsturnate pe drum din cauza vântului, copaci și acoperișuri căzute peste mașini, mii de persoane fără curent electric pe Romania24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Publicat

Petrescu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.

Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.

”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.

Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.

”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.

Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

Publicat

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.

Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.

Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.

A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.

Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.

Andreea Ungur

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ora de istorie: Ultimul Paște din timpul războiului și primul din comunism. Ce scria ziarul Scânteia din 10 mai 1945

Publicat

războiului

După ce Armata Roşie a ocupat România în toamna anului 1944, în timpul războiului, sovieticii s-au impus în regiune, iar la 6 martie 1945 a fost anunţată componenţa Guvernului condus de Petru Groza și, odată cu el, și planul de comunizare al României.

În același an, sărbătoarea Învierii Domnului s-a celebrat pe 6 mai, cu trei zile înainte de capitularea Germaniei în fața Aliaților. România era și ea implicată în război, în tabăra învingătoare de data asta.

Cu toate că resursele erau îndreptate pe front, iar populația civilă nu era neapărat în spirit de sărbătoare, conducerea țării a ținut totuși să respecte tradițiile Pascale: să meargă la slujba religioasă și să ciocnească ouă roșii.

Astfel, prin intermediul platformei Arcanum putem observa cum a fost descris acest eveniment de principalul organ de presă al PCR- ziarul Scânteia.

Sărbătorirea tradițională a Paștilor la regimentul de Gardă Călare

Printre titluri tehnice ca „Moarte criminalilor de război” sau articole despre înființarea economatelor, cei din redacția Scânteia au inclus în ediția zilei de 10 mai și o secțiune despre sărbătorile Pascale.

E vorba despre cum au sărbătorit cei cu funcții înalte, nefiind menționat nimic despre obiceiurile oamenilor de rând.

„Şi în acest an, a avut loc la Regimentul de Gardă Călare într-un cadru ostăşesc, serbarea ciocnirii ouălor roşii. În careul înverzit al regimentului, pavoazat de drapelele naţiunilor prietene şi aliate, ostaşi aparţinând Armatelor Română, Sovietice precum şi camarazi din Divizia „Tudor Vladimirescu“, aşteptau sosirea oaspeţilor.”

Dintre cei prezenți la serbare au fost și ministrul de război, general de C. A. Vasiliu Răşcanu și şeful de Stat Major, general de armată Sănătescu, însoțit de membrii delegaţiilor misiunilor militare aliate engleze și americane:

„(…) După primirea raportului, domnul ministru de război a trecut trupa în revistă, adresându-se soldaţilor cu „Hristos a înviat“.

S-a oficiat apoi un scurt serviciu divin, la sfârşitul căruia domnul ministru de război a rostit o caldă cuvântare ostaşilor, încheind cu urări pentru Maiestatea Sa Regele Mihai I, Mareşalul Stalin, M. Sa Regele George al Angliei şi Preşedintele Truman al Statelor Unite ale Americii de Nord. Într-o atmosferă de camaraderie, invitaţii au ciocnit ouă roşii cu ostaşii luând masa împreună cu ei în această zi de sărbătoare.”

Conducerea țării la slujba solemnă de la București

„În Capitală, Slujba învierii s-a oficiat într-un cadru solemn Sâmbătă 5 Mai orele 23.45 în Biserica Sfintei Patriarhii, de faţă fiind d-nii: General Vasiliu Răşcanu, ministrul de război, profesor P. Constantinescu-Iaşi, ministrul Propagandei. Deasemeni au asistat din partea Comisiei Aliate de Control în România, numeroşi ofiţeri şi ostaşi sovietici, dar și din misiunile anglo-americane.

„Au mai fost prezenţi d-nii: Cornel Cireş, preşedintele înaltei Curţi de Casaţie, general Constantin Sănătescu, şeful Marelui Stat Major, Poulopol, prim procuror general, Savel Rădulescu, precum şi un mare număr de personalităţi din viaţa noastră politică şi militară.” se menționează în articol.

„Serviciul divin a fost oficiat de I. P. S. S. Patriarhul Nicodem asistat de P. S. S. Episcopul Moruşca al Americii, P. S. S. Veniamin Sinaitul şi un mare sobor de înalţi Erarhi bisericeşti, preoţi şi diaconi. După terminarea serviciului religios, membrii guvernului în frunte cu d. general Vasiliu Răşcanu, ministrul de război, au prezentat urări I. P. S. S. Nicodem Patriarhul României, în sala Tronului Patriarhal, după care Patriarhul a ciocnit cu cei de faţă tradiţionalele ouă roşii.

Adresându-se apoi asistenţei, Patriarhul României, a făcut urări în sănătatea Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi a Augustei Sale Mame Regina Elena, dorindu-le domnie lungă şi fericită.Apoi Patriarhul a a făcut urări guvernului. Ceremonia a luat sfârşit la orele 2.30 dimineaţa.”

Primul Paște al păcii, redat în ziarul Scânteia din 26 aprilie 1946

Economatele au fost în acea perioadă invenția salvatoare a comuniștilor.

„Din bătrâna clădire din str. Vasile Boerescu, unde sunt birourile Oficiului de Aprovizionare a Capitalei, câţiva oameni, au muncit fără de preget pentru a realiza acest lucru -Tovarăşul Petre Ion, ajutor de Primar General al Capitalei și şeful Oficiului Economic de Aprovizionare, înconjurat de o echipă de oameni tot atât de hotărîţi.”, menționează Gheorghe Florescu, autorul articolului.

Două treimi din populaţia Capitalei, adică un număr de peste 30.000 de oameni, s-au aprovizionat prin economate, iar mii de maşini şi zeci de vagoane au descărcat transporturile pe piaţă sau în magazii.

Elogiu sistemelor de economate

„Fără economate, muncitorii şi funcţionarii ar fi fost cu prilejul Paştilor pradă lipsurilor şi speculei celei mai crunte. Se poate spune că Bucureştiul au trecut destul de bine gruel examen al aprovizionării de Paşti. Timp de câteva zile populaţia muncitoare a Capitalei a putut să dea uitării grija chinuitoare a coşniţei. La măcelării s-a găsit carne din belşug, economatele şi cooperativele au distribuit mari cantităţi de alimente. Paştele anului acesta, primul Paşte al păcii, a putut fi prăznuit cu voia bună tradiţională.”

Cooperativa Victoria a reuşit o strașnică… victorie

„(…) Începuseră să dispară ouăle de pe piaţă. Se vindeau pe sub mână ca… „cocoşeii“. Cooperativa Victoria avea un stocaj de aproape un milion de ouă ce le stătea ca un ghimpe pe inimă „domnilor’ ce sperau să-şi facă şi acum averi în ajun de Paşte.

Vineri n-au mai putut răbda şi-au început să dea drumul vânzării, încet, cu mare teamă. Şi cereau dacă nu făceai puţină gălăgie, 7-800 lei pe bucată. Vineri după masă, „Victoria“ a anunţat desfacerea de ouă la 550 lei bucata.

Au ameţit domnii negustori, au înghiţit în sec şi au fost nevoiţi şi ei să vândă ouăle tot la acelaşi preţ. „Victoria“ s-a dovedit încă odată că este creată pentru a veni în ajutorul populaţiei şi a înfrîna specula.”

Rezervele alimentare pentru Capitală

„Pentru Paşte au fost programate următoarele cantităţi de alimente: OUĂ: 13.500.000, MIEI: 346.445 şi GĂINI: 50.000  din care numai prin gări au sosit în intervalul dela 9-17 Aprilie următoarele: miei 147.656 kg.,ouă 5 955.940, găini 62.745 kg. În afară de aceste alimente, economatele au mai fost aprovizionate de către cooperativa Victoria şi Oficiul de Aprovizionare şi cu alte alimente: făină albă de cozonaci, griş, paste făinoase, arpacaş, mazăre decorticată, magiun, brânză şi mezeluri.

Cooperativa Victoria singură a distribuit prin sucursalele ei 857.900 ouă, 6275 miei, 23.720 kg. brânză şi alte alimente ca magiun, zahăr, mazăre, etc., în valoare de peste un miliard şi jumătate lei.” se menționează în articol.

După sărbători aceeaşi activitate

„Tovarăşul Petre Ion ne-a declaratcă este hotărît să facă totul pentru ca sistemul de aprovizionare şi control experimentat de Paşte să rămână în vigoare şi pe viitor. Şi nu numai de Paşti oamenii să aibă putinţa de a se aproviziona. Oficiile Economice Judeţene trebuie să-şi dea silinţa să acopere cererile de alimente. Iar organele de control în Bucureşti, să se străduiască pentru a garanta o bună şi dreaptă repartizare a lor”, mai menționa Gheorghe Florescu în Scânteia.

Paula Mariuța

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Femeie mușcată de câinii unei stâne, în Florești. A fost dusă la spital de un echipaj SMURD

Publicat

câini

O femeie a primit, duminică, primul ajutor calificat de la echipajul SMURD din Punctul de Lucru Florești, după ce a solicitat asistență medicală în urma unor mușcături de câine în zona gambelor.

Incidentul a avut loc pe Dealul Cetății, iar din primele informații femeia ar fi fost atacată și mușcată de câinii de la o stână din zonă.

”Femeia fost transportată la spital pentru îngrijiri și investigații medicale”, au spus reprezentanții ISU Cluj pentru Cluj24.

La fața locului a fost prezent și un echipaj al Poliției Locale Florești.

Altă femeie atacată mai demult

O altă victimă, tot femeie, a scris pe Facebook că în acel loc a fost și ea atacată de câini mai demult, dar a avut noroc cu niște băieți care au intervenit și au alungat câinii.

”Vine căldura și mulți vrem sa mergem la pădure aer curat. Chiar trebuie sa trecem prin așa ceva? Omul respectiv e proprietar peste tot dealul și toată pădurea?”, s-a întrebat aceasta.

Sursa foto: Trăiesc în Florești – Cluj Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate