EDUCATIE
FOTO/VIDEO. Conceptul ”From Farm to Fork” în fermele și stațiunile USAMV Cluj-Napoca.
Cercetare și inovare, investiții, produse BIO, magazine proprii, toate acestea fac parte din cartea de vizită a USAMV Cluj-Napoca. În timp ce pentru consumatori lucrurile sunt simple – alimentele naturale trebuie să fie cât mai multe și la un preț cât mai bun, pentru cercetătorii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca aceste produse, sută la sută naturale, sunt proiecte serioase, desfășurate în laboratoarele și stațiunile instituției, cu rezultate aplicabile atât pentru produsele proprii, cât și pentru industria alimentară în general. Și studenții sunt implicați, prin lucrările practice din Stațiile pilot, precum și prin participarea la festivalurile organizate de facultăți, în cadrul cărora își prezintă lucrările de licență. Produsele prezentate de ei stârnesc interesul publicului, care participă de fiecare dată la degustări și asistă la jurizarea experților.
Cercetare și inovare la USAMV Cluj-Napoca
Pe site-ul universității, www.usamvcluj.ro, descoperim titlurile proiectelor de cercetare, iar unele par greu de înțeles, chiar și pentru cei pasionați de mâncatul sănătos, de nutriție în general. Printre preocupările profesorilor și studenților de la universitatea din Cluj-Napoca se află numeroase proiecte și oferim câteva exemple: Obținerea unor produse de patiserie aglutenice cu calități funcționale dorite și cu proprietăți senzoriale acceptate de consumatori; Optimizarea procesului de maturare a brânzeturilor cu pastă tare; Optimizarea utilizării unor produse complete pe bază de adaosuri proteice; Mixuri de aditivi și condimente în fabricația preparatelor din carne sau fabricarea făinurilor de linte în vederea obținerii de produse de panificație inovative.
Peste 6 ani de certificare BIO/ECO pentru USAMV Cluj-Napoca
Procedura de certificare BIO/ECO este una îndelungată, poate dura până la cinci ani și presupune investiții majore din partea solicitaților. Specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca îi încurajează pe toți producătorii agricoli să își certifice alimentele pe care le vând. În prezent, ei acordă consultanță fermierilor, procesatorilor sau altor agenți economici din acest domeniu. Dovada pentru o anumită certificare este reprezentată de o ștampilă, care se regăsește pe eticheta unui produs alimentar, iar cele provenite din producția proprie a USAMV Cluj-Napoca nu fac excepție.
Universitatea deține trei stațiuni didactice experimentale: Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna, Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) și Stațiunea viticolă Apoldia Maior, localitatea Apoldu de Sus (județul Sibiu).
În cazul Stațiunii Didactice Experimentale Ferma Cojocna, Staţiunea Didactică Experimentală (SDE) Ferma Cojocna din cadrul USAMV Cluj-Napoca este situată în comuna Cojocna, la aproximativ 25 de kilometri de oraș. SDE se întinde pe o suprafaţă de 667 hectare, unde, pe lângă ferma vegetală formată din loturi de porumb siloz, porumb boabe, triticale, floarea-soarelui, lucernă, lot experimental de soia bio, mazăre, sorg și iarbă cultivată, există și fermele de animale, formate din bovine cu linii de lapte și carne, din rasele Bălțată românească, Montbeliard, Holstein și Brună de Maramureș, suine din rasa Mangalița, ovine din rasa Merinos de Cluj și găini ouătoare din rasa Isa Brown.
Din anul 2018 s-a trecut la conversia terenurilor pentru cultura bio-ecologică, iar în prezent există acreditarea BIO pentru întreaga producție vegetală și produsele lactate obținute în unitatea de procesare lapte din cadrul fermei. Totodată, din producția vegetală a stațiunii se asigură hrana animalelor aflate în patrimoniul fermei, mai ales pe timpul verii, când bovinele de lapte sunt furajate cu ”furaj verde” – lucernă și iarbă, aspect foarte important pentru obținerea brânzeturilor maturate.
Doar produse ecologice la fermele din Cojocna
Normativele naționale din domeniu arată că produsele bio/ecologice au rolul de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelație cu conservarea și dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este acela de a realiza produse agroalimentare proaspete și autentice, care să respecte factorii naturali și de mediu.
Și în privința animalelor de la Ferma Cojocna există deja certificare de produse pentru bovine și ovine. Astfel, laptele crud de vacă poartă sigla și denumirea de ”Produs ecologic”, precum și produsele derivate: telemea, caș, brânză de burduf și iaurt.
Ing. drd. Cristina Colciar este director responsabil cu calitatea la Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna și ne asigură că, în perioada de producție, la ferme se interzice utilizarea organismelor modificate genetic şi a derivatelor acestora, a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, hormonilor sau antibioticelor. De asemenea, în etapa de procesare este strict interzisă folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a celor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor.
Rețeta pentru cașul de vacă BIO
Specialiștii din cadrul USAMV Cluj-Napoca au pregătit un parcurs tehnologic al rețetei pentru cașul de vacă, care, deși pare simplă, are etape realizate manual. ”Aceasta începe cu controlul parametrilor fizico-chimici ai laptelui, continuă cu recepția cantitativă, apoi pasteurizare la 75 grade C, inoculare culturi lactice selecționate și cheag. Urmează închegarea, două etape de tăiere, așezarea în forme, presarea timp de16 ore, zvântarea timp de maxim 5 zile, ambalarea, etichetarea și livrarea către magazine. De fapt, rețetele sunt respectate întocmai pentru toate produsele noastre”, explică Ing. dr. Cristina Colciar.
Anual există controale mixte ale Direcției de Sănătate Publică, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, care prelevează probe atât de pe terenuri, cât și de la animale, iar licențele sunt suspendate imediat dacă nu sunt respectate condițiile impuse.
O componentă extrem de importantă a activităților din cadrul SDE este cea didactică. Sute de studenți își desfășoară practica de specialitate în fermă, în special studenți de la Facultățile de Agricultură, Medicină Veterinară și Zootehnie și Biotehnologii alimentare. Ferma dispune de toate facilitățile necesare pentru cazarea și masa studenților aflați în practică. Cazarea are loc într-un cămin renovat, în apartamente formate din cameră de dormit cu două rânduri de paturi supraetajate (4 locuri), baie, bucătărie/ chicinetă proprie, zonă de servire mic dejun/prânz/cină.
Lucrările practice ale studenților în Ferma Cojocna cuprind numeroase activități, care vizează tehnologii de creștere a animalelor – furajare animale mari, alăptare viței, chiropodie (toaletare ongloane), precum și participarea la însămânțări, fătarea vițeilor și a purceilor, ecornări (tăierea/scoaterea coarnelor), tratamente și diagnostic animale, curățenie în adăposturile animalelor, castrări purcei, sortatul ouălor și prepare produse lactate.
Facebook: https://www.facebook.com/ferma.cojocna.usamvcluj
Fructe netratate la Stațiunea de Cercetare Horticolă din Cluj -Napoca
Staţiunea a fost înființată în urmă cu 70 de ani și a fost preluată de universitatea clujeană în 2015. În prezent, unitatea este condusă de Ing. dr. Lukacs Lehel, care a declarat că, pe cele 164 de hectare, plus alte 191 de dare în folosință, se lucrează intens pentru recoltarea legumelor, dar și a fructelor de sezon, printre care mure, zmeură, căpșuni, coacăze roșii și negre, fiind în pregătire și recoltarea de prune. Toate activitățile sunt realizate de către cei 24 de angajați permanenți, dar și de studenții care urmează stagii de practică sau alte tipuri de lucrări practice.
Activitatea complexă de cercetare ştiinţifică acoperă toate domeniile horticulturii: pomicultură, floricultură, dendrologie şi arhitectură peisageră, legumicultură, viticultură, culturi de ţesuturi in vitro, protecţia plantelor, biochimie, agrochimie, fiziologie şi agrometeorologie.
Aproape 200 de soiuri omologate
La stațiune există colecţii cu soiurile create de proprii specialiști, dar şi colecții cu soiuri străine, câmpuri cu hibrizi, elite şi culturi comparative de concurs, unde se fac studii în permanenţă (colectare date fenologice, măsurători biometrice, urmărire comportarea soiurilor şi elitelor la atacul bolilor şi dăunătorilor). Rezistenţa acestor soiuri la boli şi dăunători a făcut posibilă cultivarea lor în sistem ecologic certificat.
Pe suprafaţa existentă a stațiunii sunt amplasate numeroase câmpuri experimentale pentru specii de măr, păr, prun, cireş și vişin, coacăz alb, roșu și negru, mur sau agriș, căpşuni, dar și pentru specii dendrologice ornamentale, de conifere şi foioase, trandafir, specii legumicole şi floricole. Rezultatele importante ale Stațiunii de Cercetare Horticolă sunt evidenţiate prin numărul mare de soiuri omologate, adică un total de 183 de soiuri de specii pomicole și floricole. De-a lungul timpului, numeroase soiuri omologate au fost premiate în cadrul Saloanelor internaționale de inventică.
Recoltele, spune directorul stațiunii, sunt valorificate în magazinele universității – în campus (Calea Mănăștur nr. 7), în cel de la capătul str. Liviu Rebreanu, respectiv la standul din incinta Iulius Mall.
Strategia de dezvoltare a Stațiunii de Cercetare Horticolă este aliniată și la conceptul din ce în ce mai popular în statele Uniunii Europene, concept denumit ”From Farm to Fork”. Obiectivele urmărite sunt: promovarea unui consum alimentar sănătos; produse sănătoase și locale; dezvoltarea unor tehnologii de cultură prin care se reduce cantitatea de pesticide şi îngrăşăminte sintetice; dezvoltarea agriculturii ecologice şi sprijinirea acesteia cu “know-how”.
Facebook: https://www.facebook.com/PalocsayCN
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


La data de 30 martie a.c., Poliția orașului Huedin a fost sesizată despre faptul că minora PINTEA ALINA-FLORINA, în vârstă de 14 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent nu a revenit.
SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, aproximativ 56 de kg, păr lung negru.
Ați VĂZUT-O? Minoră din Huedin, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112
La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, bluză neagră, adidași albi.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.
„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de iarnă. În ciuda avertismentelor medicilor care vorbesc de creșterea anxietății și alte tulburări, de nemulțumirea sporită a cetățenilor, nimeni din cei care puteau lua decizia corectă de a NU mai face aceste schimbări nu au mișcat nimic: nici miniștrii sănătății, nici premierii, nici președinții camerelor legiuitoare și nici voievozilor de la Cotroceni nu le-au păsat de populația României.
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp
În acest context am o propunere: să se decreteze urgent Ca să schimbăm trimestrial ora în funcție de anotimp. Poate acum cei care ne conduc ascultă și de “vocea boborului”. Poate iese o HG sau OUG ca să prindem încă din iunie prima schimbare”, a scris Bolovan pe Facebook.

Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.
În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.
Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea
De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.
În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.
În schimb, un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) în august 2024 prevedea noi obligații pentru deținătorii de animale.
Astfel, proprietarii de câini sunt obligați să asigure o suprafață minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puțin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, legislația prevedea un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine.
„Proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli”
Iată textul din proiectul legislativ. Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:
a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm
Proiectul de mai sus stabilește şi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.
De asemenea, proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli pentru a nu fi sancționați. Aceste măsuri se referă la locul în care este amplasată cușca animalului. Din 2025, proprietarii pot primi amendă de 500 de lei dacă nu respectă noua lege.
Astfel, proprietarii sunt obligați de lege să amplaseze cuștile câinilor la cel puțin 60 cm de gardul vecinului. Dacă nu respectă această lege riscă să fie amendați cu 500 de lei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că facturile la energie ar putea crește de la jumătatea anului. În acest context, el recomandă consultarea site-ului ANRE pentru a alege companiile care vin cu cele mai bune oferte.
Sebastian Burduja a amintit de faptul că, printr-o ordonanță adoptată de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, plafonarea prețului la energie electrică a fost prelungită pentru trei luni, până la 1 iulie, scrie Fanatik.
Pentru a beneficia de cea mai bună ofertă, el îndeamnă consumatorii să aleagă cele mai convenabile companii pe portalul web al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ministrul Energiei: Facturile la energie ar putea CREȘTE de la jumătatea anului
„Dacă intraţi pe ANRE, pe comparatorul de preţuri şi chiar îi rog pe toţi românii să o facă şi să-şi aleagă cea mai bună ofertă, sigur o să găsiţi o ofertă în jur de un leu. Ea e de la o companie din portofoliul nostru, nu vreau să-i fac acum reclamă, dar e o companie cu capital majoritar de stat, listată recent, un mare succes, şi care a ajutat şi să calmeze această piaţă a furnizării, că vine cu oferte foarte bune.
Sigur, nu e 0,68, cât este cel mai mic plafon pentru consum. Dar nu e nici 1,7, nici măcar 1,6, deci e un preţ, să spunem, destul de competitiv pentru piaţa actuală. Acum, până la 1 iulie se pot întâmpla multe, nu ştiu, se rezolvă conflictul din Ucraina, poate e un scenariu optimist, şi atunci Ucraina s-ar putea să redevină exportator către regiunea noastră, s-a mai întâmplat acest fenomen”, a afirmat Sebastian Burduja, vineri seară, la Antena 3.
Astfel, după data de 1 iulie, facturile s-ar majora, însă nu semnificativ, susține el. În acest context, el spune că în cazul consumatorilor vulnerabili, va exista un sprijin oferit de stat.
„Pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric un mecanism de sprijin”
Burduja a oferit și un exemplu. În situația unui consumator de 100 kWh pe lună, cu plafon de 0,68, factura va avea o valoare de aproximativ 40 de lei. De la jumătatea lunii, aceasta ar putea avea valoarea de circa 60 de lei.
„Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile preţuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuşi pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil.
Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru. Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creştere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanţă. Pentru ceilalţi poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja.