Connect with us

EDUCATIE

FOTO/VIDEO. Conceptul ”From Farm to Fork” în fermele și stațiunile USAMV Cluj-Napoca.

Publicat


Cercetare și inovare, investiții, produse BIO, magazine proprii, toate acestea fac parte din cartea de vizită a USAMV Cluj-Napoca. În timp ce pentru consumatori lucrurile sunt simple – alimentele naturale trebuie să fie cât mai multe și la un preț cât mai bun, pentru cercetătorii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca aceste produse, sută la sută naturale, sunt proiecte serioase, desfășurate în laboratoarele și stațiunile instituției, cu rezultate aplicabile atât pentru produsele proprii, cât și pentru industria alimentară în general. Și studenții sunt implicați, prin lucrările practice din Stațiile pilot, precum și prin participarea la festivalurile organizate de facultăți, în cadrul cărora își prezintă lucrările de licență. Produsele prezentate de ei stârnesc interesul publicului, care participă de fiecare dată la degustări și asistă la jurizarea experților.

Cercetare și inovare la USAMV Cluj-Napoca

Pe site-ul universității, www.usamvcluj.ro, descoperim titlurile proiectelor de cercetare, iar unele par greu de înțeles, chiar și pentru cei pasionați de mâncatul sănătos, de nutriție în general. Printre preocupările profesorilor și studenților de la universitatea din Cluj-Napoca se află numeroase proiecte și oferim câteva exemple: Obținerea unor produse de patiserie aglutenice cu calități funcționale dorite și cu proprietăți senzoriale acceptate de consumatori; Optimizarea procesului de maturare a brânzeturilor cu pastă tare; Optimizarea utilizării unor produse complete pe bază de adaosuri proteice; Mixuri de aditivi și condimente în fabricația preparatelor din carne sau fabricarea făinurilor de linte în vederea obținerii de produse de panificație inovative.

Peste 6 ani de certificare BIO/ECO pentru USAMV Cluj-Napoca

Procedura de certificare BIO/ECO este una îndelungată, poate dura până la cinci ani și presupune investiții majore din partea solicitaților. Specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca îi încurajează pe toți producătorii agricoli să își certifice alimentele pe care le vând. În prezent, ei acordă consultanță fermierilor, procesatorilor sau altor agenți economici din acest domeniu. Dovada pentru o anumită certificare este reprezentată de o ștampilă, care se regăsește pe eticheta unui produs alimentar, iar cele provenite din producția proprie a USAMV Cluj-Napoca nu fac excepție.

Universitatea deține trei stațiuni didactice experimentale: Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna, Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) și Stațiunea viticolă Apoldia Maior, localitatea Apoldu de Sus (județul Sibiu).

În cazul Stațiunii Didactice Experimentale Ferma Cojocna, Staţiunea Didactică Experimentală (SDE) Ferma Cojocna din cadrul USAMV Cluj-Napoca este situată în comuna Cojocna, la aproximativ 25 de kilometri de oraș. SDE se întinde pe o suprafaţă de 667 hectare, unde, pe lângă ferma vegetală formată din loturi de porumb siloz, porumb boabe, triticale, floarea-soarelui, lucernă, lot experimental de soia bio, mazăre, sorg și iarbă cultivată, există și fermele de animale, formate din bovine cu linii de lapte și carne, din rasele Bălțată românească, Montbeliard, Holstein și Brună de Maramureș, suine din rasa Mangalița, ovine din rasa Merinos de Cluj și găini ouătoare din rasa Isa Brown.

Din anul 2018 s-a trecut la conversia terenurilor pentru cultura bio-ecologică, iar în prezent există acreditarea BIO pentru întreaga producție vegetală și produsele lactate obținute în unitatea de procesare lapte din cadrul fermei. Totodată, din producția vegetală a stațiunii se asigură hrana animalelor aflate în patrimoniul fermei, mai ales pe timpul verii, când bovinele de lapte sunt furajate cu ”furaj verde” – lucernă și iarbă, aspect foarte important pentru obținerea brânzeturilor maturate.

Doar produse ecologice la fermele din Cojocna

Normativele naționale din domeniu arată că produsele bio/ecologice au rolul de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelație cu conservarea și dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este acela de a realiza produse agroalimentare proaspete și autentice, care să respecte factorii naturali și de mediu.

Și în privința animalelor de la Ferma Cojocna există deja certificare de produse pentru bovine și ovine. Astfel, laptele crud de vacă poartă sigla și denumirea de ”Produs ecologic”, precum și produsele derivate: telemea, caș, brânză de burduf și iaurt.

Ing. drd. Cristina Colciar este director responsabil cu calitatea la Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna și ne asigură că, în perioada de producție, la ferme se interzice utilizarea organismelor modificate genetic şi a derivatelor acestora, a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, hormonilor sau antibioticelor. De asemenea, în etapa de procesare este strict interzisă folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a celor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor.

Rețeta pentru cașul de vacă BIO

Specialiștii din cadrul USAMV Cluj-Napoca au pregătit un parcurs tehnologic al rețetei pentru cașul de vacă, care, deși pare simplă, are etape realizate manual. ”Aceasta începe cu controlul parametrilor fizico-chimici ai laptelui, continuă cu recepția cantitativă, apoi pasteurizare la 75 grade C, inoculare culturi lactice selecționate și cheag. Urmează închegarea, două etape de tăiere, așezarea în forme, presarea timp de16 ore, zvântarea timp de maxim 5 zile, ambalarea, etichetarea și livrarea către magazine. De fapt, rețetele sunt respectate întocmai pentru toate produsele noastre”, explică Ing. dr. Cristina Colciar.

Anual există controale mixte ale Direcției de Sănătate Publică, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, care prelevează probe atât de pe terenuri, cât și de la animale, iar licențele sunt suspendate imediat dacă nu sunt respectate condițiile impuse.

O componentă extrem de importantă a activităților din cadrul SDE este cea didactică. Sute de studenți își desfășoară practica de specialitate în fermă, în special studenți de la Facultățile de Agricultură, Medicină Veterinară și Zootehnie și Biotehnologii alimentare. Ferma dispune de toate facilitățile necesare pentru cazarea și masa studenților aflați în practică. Cazarea are loc într-un cămin renovat, în apartamente formate din cameră de dormit cu două rânduri de paturi supraetajate (4 locuri), baie, bucătărie/ chicinetă proprie, zonă de servire mic dejun/prânz/cină.

Lucrările practice ale studenților în Ferma Cojocna cuprind numeroase activități, care vizează tehnologii de creștere a animalelor – furajare animale mari, alăptare viței, chiropodie (toaletare ongloane), precum și participarea la însămânțări, fătarea vițeilor și a purceilor, ecornări (tăierea/scoaterea coarnelor), tratamente și diagnostic animale, curățenie în adăposturile animalelor, castrări purcei, sortatul ouălor și prepare produse lactate.

Facebook: https://www.facebook.com/ferma.cojocna.usamvcluj

Fructe netratate la Stațiunea de Cercetare Horticolă din Cluj -Napoca

Staţiunea a fost înființată în urmă cu 70 de ani și a fost preluată de universitatea clujeană în 2015. În prezent, unitatea este condusă de Ing. dr. Lukacs Lehel, care a declarat că, pe cele 164 de hectare, plus alte 191 de dare în folosință, se lucrează intens pentru recoltarea legumelor, dar și a fructelor de sezon, printre care mure, zmeură, căpșuni, coacăze roșii și negre, fiind în pregătire și recoltarea de prune. Toate activitățile sunt realizate de către cei 24 de angajați permanenți, dar și de studenții care urmează stagii de practică sau alte tipuri de lucrări practice.

Activitatea complexă de cercetare ştiinţifică acoperă toate domeniile horticulturii: pomicultură, floricultură, dendrologie şi arhitectură peisageră, legumicultură, viticultură, culturi de ţesuturi in vitro, protecţia plantelor, biochimie, agrochimie, fiziologie şi agrometeorologie.

Aproape 200 de soiuri omologate

La stațiune există colecţii cu soiurile create de proprii specialiști, dar şi colecții cu soiuri străine, câmpuri cu hibrizi, elite şi culturi comparative de concurs, unde se fac studii în permanenţă (colectare date fenologice, măsurători biometrice, urmărire comportarea soiurilor şi elitelor la atacul bolilor şi dăunătorilor). Rezistenţa acestor soiuri la boli şi dăunători a făcut posibilă cultivarea lor în sistem ecologic certificat.

Pe suprafaţa existentă a stațiunii sunt amplasate numeroase câmpuri experimentale pentru specii de măr, păr, prun, cireş și vişin, coacăz alb, roșu și negru, mur sau agriș, căpşuni, dar și pentru specii dendrologice ornamentale, de conifere şi foioase, trandafir, specii legumicole şi floricole. Rezultatele importante ale Stațiunii de Cercetare Horticolă sunt evidenţiate prin numărul mare de soiuri omologate, adică un total de 183 de soiuri de specii pomicole și floricole. De-a lungul timpului, numeroase soiuri omologate au fost premiate în cadrul Saloanelor internaționale de inventică.

Recoltele, spune directorul stațiunii, sunt valorificate în magazinele universității – în campus (Calea Mănăștur nr. 7), în cel de la capătul str. Liviu Rebreanu, respectiv la standul din incinta Iulius Mall.

Strategia de dezvoltare a Stațiunii de Cercetare Horticolă este aliniată și la conceptul din ce în ce mai popular în statele Uniunii Europene, concept denumit ”From Farm to Fork”. Obiectivele urmărite sunt: promovarea unui consum alimentar sănătos; produse sănătoase și locale; dezvoltarea unor tehnologii de cultură prin care se reduce cantitatea de pesticide şi îngrăşăminte sintetice; dezvoltarea agriculturii ecologice şi sprijinirea acesteia cu “know-how”.

Facebook: https://www.facebook.com/PalocsayCN

02

03

04

05

06

07

08

9

10

11

12

13

14

15

16Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

Publicat

BEC a dat dreptate AUR

Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care am sesizat faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă.

Cu scopul fals de a-și promova cartea pe care nici măcar nu a scris-o el, așa cum a recunoscut public, Nicolae Ciucă a împânzit țara de panouri uriașe cu fața lui, pe un fundal negru, alături de sloganul „Un ostaș în fruntea țării” și linkul către site-ul personal.

BEC dă dreptate AUR. Nicolae Ciucă a încălcat legea!

În fapt, BEC admite că amplasarea acestor panouri încalcă absolut toate dispozițiile legale ce reglementează desfășurarea campaniei electorale.

Potrivit BEC, afișele cu Nicolae Ciucă „influențează în mod inechitabil procesul de generare a capitalului electoral, chiar dacă nu sunt legate direct de un candidat, un partid sau de un proces electoral specific, iar utilizarea acestui afiș contribuie clar la creșterea notorietății și a capitalului electoral al Particului Național Liberal, unicul beneficiar al amplasării afișului în cauză”.

În concluzie, Nicolae Ciucă este președintele PNL, persoană publică asociată cu acest partid care participă la alegerile din 9 iunie, fapt care influențează campania electorală.

BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL

AUR a semnalat încălcarea libertății alegătorilor de a-și forma o opinie în contextul alegerilor din 9 iunie, principiu prevăzut inclusiv în Codul Bunelor Practici al Comisiei de la Veneția.

Nicolae Ciucă încalcă astfel prevederile potrivit cărora afișarea mijloacelor de propagandă electorală nu se pot amplasa decât în locuri special amenajate.

Astfel, BEC Timișoara a dispus înlăturarea afișului cu liderul PNL și sesizarea Inspectoratului Județean Timiș. De asemenea, BEC a sesizat și Autoritatea Electorală Permanentă în vederea aplicării sancțiunilor prevăzute de lege pentru săvârșirea contravenției.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

CMF: 41240016

Citește mai departe

EVENIMENT

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Publicat

De

Căderi de pietre pe Valea Chintăului

Căderi de pietre au avut loc pe un șantier de pe strada Nicolae Moldoveanu din Valea Chintăului.

Potrivit ISU Cluj, în urma unor lucrări, este posibilă o alunecare de teren.

Căderi de pietre pe un șantier în Valea Chintăului. Pompierii asigură zona

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca se află în zona respectivă.

Nu sunt înregistrate pagube și nu există momentan posibilitatea ca locuințele să fie afectate.

La fața locului se află și reprezentanții companiei care efectuează lucrările, dar și polițiști locali.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

Publicat

salarii bani lei teancuri

De la 1 iulie, salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. Guvernul a finalizat discuțiile pe acest subiect cu sindicatele și patronatele.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, mai ia în calcul o măsură suplimentară și anume creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

„HOTĂRÂRE pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

Noua formulă de calcul

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Economedia a publicat formula pentru calcului salariului minim brut:

salar minim

În același timp, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, ministrul Finanțelor spune că în urma discuțiilor cu antreprenorii, Guvernul ia în calcul încă o măsură.

„Au propus să crească deductibilitatea de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat este de 300 milioane lei. Discutăm de acest impact bugetar, de bani care nu mai sunt încasați” a spus Boloș.

Citește mai departe

EVENIMENT

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

Publicat

De

Accident mortal la Sânnicoară

Un bărbat rănit în accidentul care a avut loc marți în localitatea Sânicoară a murit la spital.

Potrivit IPJ Cluj, bărbatul avea 47 de ani.

Unul dintre răniții în accidentul din Sânicoară a murit la spital

În teribilul accident de circulație au fost implicate o autoutilitară și două autoturisme.

Doi bărbați au rămas încarcerați în mașină și au fost descarcerați de echipajele ISU Cluj.

Unul dintre ei a fost resuscitat minute în șir de medici la locul accidentului, iar în cele din urmă a fost transportat la spital.

În total trei persoane au fost rănite și au fost duse ala spital.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax