Connect with us

EDUCATIE

FOTO/VIDEO. Conceptul ”From Farm to Fork” în fermele și stațiunile USAMV Cluj-Napoca.

Publicat


Cercetare și inovare, investiții, produse BIO, magazine proprii, toate acestea fac parte din cartea de vizită a USAMV Cluj-Napoca. În timp ce pentru consumatori lucrurile sunt simple – alimentele naturale trebuie să fie cât mai multe și la un preț cât mai bun, pentru cercetătorii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca aceste produse, sută la sută naturale, sunt proiecte serioase, desfășurate în laboratoarele și stațiunile instituției, cu rezultate aplicabile atât pentru produsele proprii, cât și pentru industria alimentară în general. Și studenții sunt implicați, prin lucrările practice din Stațiile pilot, precum și prin participarea la festivalurile organizate de facultăți, în cadrul cărora își prezintă lucrările de licență. Produsele prezentate de ei stârnesc interesul publicului, care participă de fiecare dată la degustări și asistă la jurizarea experților.

Cercetare și inovare la USAMV Cluj-Napoca

Pe site-ul universității, www.usamvcluj.ro, descoperim titlurile proiectelor de cercetare, iar unele par greu de înțeles, chiar și pentru cei pasionați de mâncatul sănătos, de nutriție în general. Printre preocupările profesorilor și studenților de la universitatea din Cluj-Napoca se află numeroase proiecte și oferim câteva exemple: Obținerea unor produse de patiserie aglutenice cu calități funcționale dorite și cu proprietăți senzoriale acceptate de consumatori; Optimizarea procesului de maturare a brânzeturilor cu pastă tare; Optimizarea utilizării unor produse complete pe bază de adaosuri proteice; Mixuri de aditivi și condimente în fabricația preparatelor din carne sau fabricarea făinurilor de linte în vederea obținerii de produse de panificație inovative.

Peste 6 ani de certificare BIO/ECO pentru USAMV Cluj-Napoca

Procedura de certificare BIO/ECO este una îndelungată, poate dura până la cinci ani și presupune investiții majore din partea solicitaților. Specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca îi încurajează pe toți producătorii agricoli să își certifice alimentele pe care le vând. În prezent, ei acordă consultanță fermierilor, procesatorilor sau altor agenți economici din acest domeniu. Dovada pentru o anumită certificare este reprezentată de o ștampilă, care se regăsește pe eticheta unui produs alimentar, iar cele provenite din producția proprie a USAMV Cluj-Napoca nu fac excepție.

Universitatea deține trei stațiuni didactice experimentale: Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna, Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) și Stațiunea viticolă Apoldia Maior, localitatea Apoldu de Sus (județul Sibiu).

În cazul Stațiunii Didactice Experimentale Ferma Cojocna, Staţiunea Didactică Experimentală (SDE) Ferma Cojocna din cadrul USAMV Cluj-Napoca este situată în comuna Cojocna, la aproximativ 25 de kilometri de oraș. SDE se întinde pe o suprafaţă de 667 hectare, unde, pe lângă ferma vegetală formată din loturi de porumb siloz, porumb boabe, triticale, floarea-soarelui, lucernă, lot experimental de soia bio, mazăre, sorg și iarbă cultivată, există și fermele de animale, formate din bovine cu linii de lapte și carne, din rasele Bălțată românească, Montbeliard, Holstein și Brună de Maramureș, suine din rasa Mangalița, ovine din rasa Merinos de Cluj și găini ouătoare din rasa Isa Brown.

Din anul 2018 s-a trecut la conversia terenurilor pentru cultura bio-ecologică, iar în prezent există acreditarea BIO pentru întreaga producție vegetală și produsele lactate obținute în unitatea de procesare lapte din cadrul fermei. Totodată, din producția vegetală a stațiunii se asigură hrana animalelor aflate în patrimoniul fermei, mai ales pe timpul verii, când bovinele de lapte sunt furajate cu ”furaj verde” – lucernă și iarbă, aspect foarte important pentru obținerea brânzeturilor maturate.

Doar produse ecologice la fermele din Cojocna

Normativele naționale din domeniu arată că produsele bio/ecologice au rolul de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelație cu conservarea și dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este acela de a realiza produse agroalimentare proaspete și autentice, care să respecte factorii naturali și de mediu.

Și în privința animalelor de la Ferma Cojocna există deja certificare de produse pentru bovine și ovine. Astfel, laptele crud de vacă poartă sigla și denumirea de ”Produs ecologic”, precum și produsele derivate: telemea, caș, brânză de burduf și iaurt.

Ing. drd. Cristina Colciar este director responsabil cu calitatea la Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna și ne asigură că, în perioada de producție, la ferme se interzice utilizarea organismelor modificate genetic şi a derivatelor acestora, a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, hormonilor sau antibioticelor. De asemenea, în etapa de procesare este strict interzisă folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a celor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor.

Rețeta pentru cașul de vacă BIO

Specialiștii din cadrul USAMV Cluj-Napoca au pregătit un parcurs tehnologic al rețetei pentru cașul de vacă, care, deși pare simplă, are etape realizate manual. ”Aceasta începe cu controlul parametrilor fizico-chimici ai laptelui, continuă cu recepția cantitativă, apoi pasteurizare la 75 grade C, inoculare culturi lactice selecționate și cheag. Urmează închegarea, două etape de tăiere, așezarea în forme, presarea timp de16 ore, zvântarea timp de maxim 5 zile, ambalarea, etichetarea și livrarea către magazine. De fapt, rețetele sunt respectate întocmai pentru toate produsele noastre”, explică Ing. dr. Cristina Colciar.

Anual există controale mixte ale Direcției de Sănătate Publică, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, care prelevează probe atât de pe terenuri, cât și de la animale, iar licențele sunt suspendate imediat dacă nu sunt respectate condițiile impuse.

O componentă extrem de importantă a activităților din cadrul SDE este cea didactică. Sute de studenți își desfășoară practica de specialitate în fermă, în special studenți de la Facultățile de Agricultură, Medicină Veterinară și Zootehnie și Biotehnologii alimentare. Ferma dispune de toate facilitățile necesare pentru cazarea și masa studenților aflați în practică. Cazarea are loc într-un cămin renovat, în apartamente formate din cameră de dormit cu două rânduri de paturi supraetajate (4 locuri), baie, bucătărie/ chicinetă proprie, zonă de servire mic dejun/prânz/cină.

Lucrările practice ale studenților în Ferma Cojocna cuprind numeroase activități, care vizează tehnologii de creștere a animalelor – furajare animale mari, alăptare viței, chiropodie (toaletare ongloane), precum și participarea la însămânțări, fătarea vițeilor și a purceilor, ecornări (tăierea/scoaterea coarnelor), tratamente și diagnostic animale, curățenie în adăposturile animalelor, castrări purcei, sortatul ouălor și prepare produse lactate.

Facebook: https://www.facebook.com/ferma.cojocna.usamvcluj

Fructe netratate la Stațiunea de Cercetare Horticolă din Cluj -Napoca

Staţiunea a fost înființată în urmă cu 70 de ani și a fost preluată de universitatea clujeană în 2015. În prezent, unitatea este condusă de Ing. dr. Lukacs Lehel, care a declarat că, pe cele 164 de hectare, plus alte 191 de dare în folosință, se lucrează intens pentru recoltarea legumelor, dar și a fructelor de sezon, printre care mure, zmeură, căpșuni, coacăze roșii și negre, fiind în pregătire și recoltarea de prune. Toate activitățile sunt realizate de către cei 24 de angajați permanenți, dar și de studenții care urmează stagii de practică sau alte tipuri de lucrări practice.

Activitatea complexă de cercetare ştiinţifică acoperă toate domeniile horticulturii: pomicultură, floricultură, dendrologie şi arhitectură peisageră, legumicultură, viticultură, culturi de ţesuturi in vitro, protecţia plantelor, biochimie, agrochimie, fiziologie şi agrometeorologie.

Aproape 200 de soiuri omologate

La stațiune există colecţii cu soiurile create de proprii specialiști, dar şi colecții cu soiuri străine, câmpuri cu hibrizi, elite şi culturi comparative de concurs, unde se fac studii în permanenţă (colectare date fenologice, măsurători biometrice, urmărire comportarea soiurilor şi elitelor la atacul bolilor şi dăunătorilor). Rezistenţa acestor soiuri la boli şi dăunători a făcut posibilă cultivarea lor în sistem ecologic certificat.

Pe suprafaţa existentă a stațiunii sunt amplasate numeroase câmpuri experimentale pentru specii de măr, păr, prun, cireş și vişin, coacăz alb, roșu și negru, mur sau agriș, căpşuni, dar și pentru specii dendrologice ornamentale, de conifere şi foioase, trandafir, specii legumicole şi floricole. Rezultatele importante ale Stațiunii de Cercetare Horticolă sunt evidenţiate prin numărul mare de soiuri omologate, adică un total de 183 de soiuri de specii pomicole și floricole. De-a lungul timpului, numeroase soiuri omologate au fost premiate în cadrul Saloanelor internaționale de inventică.

Recoltele, spune directorul stațiunii, sunt valorificate în magazinele universității – în campus (Calea Mănăștur nr. 7), în cel de la capătul str. Liviu Rebreanu, respectiv la standul din incinta Iulius Mall.

Strategia de dezvoltare a Stațiunii de Cercetare Horticolă este aliniată și la conceptul din ce în ce mai popular în statele Uniunii Europene, concept denumit ”From Farm to Fork”. Obiectivele urmărite sunt: promovarea unui consum alimentar sănătos; produse sănătoase și locale; dezvoltarea unor tehnologii de cultură prin care se reduce cantitatea de pesticide şi îngrăşăminte sintetice; dezvoltarea agriculturii ecologice şi sprijinirea acesteia cu “know-how”.

Facebook: https://www.facebook.com/PalocsayCN

02

03

04

05

06

07

08

9

10

11

12

13

14

15

16



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Admitere la liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși. Ce școli au ales elevii de 10

Publicat

De

Admitere liceu Cluj

3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși în învăţământul liceal de stat, în anul școlar 2024–2025, ca urmare a primei etape de repartizare computerizată, desfășurată miercuri, 24 iulie.

67 de elevi, dintre care 61 din județul Cluj, nu au putut fi admiși în prima etapă din cauza faptului că nu au completat suficiente opțiuni.

Admitere liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși

În prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat au fost repartizați 3.670 de elevi din totalul celor 3.737 de elevi cu opțiuni completate, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a, în învățământul liceal de stat, s-a desfășurat miercuri, 24 iulie 2024, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu respectarea ordinii opțiunilor elevilor, așa cum sunt acestea consemnate în fișa individuală a fiecărui elev.

Cei mai mulți elevi sunt la filiera teoretică

Pe filiere educaționale, 2.387 de candidați au fost repartizați la filiera teoretică, iar 1.283 de candidați la filiera tehnologică.

La nivelul județului Cluj, distribuția candidaților din județul Cluj repartizați, în județ, pe tranșe de medii, pentru Admiterea 2024, se prezintă astfel:

Ce școli au ales elevii de 10

Cei 7 candidați cu media 10 de admitere au optat pentru următoarele unități de învățământ preuniversitar:

  • COLEGIUL NAȚIONAL ,,EMIL RACOVIȚĂ” CLUJ-NAPOCA (4),
  • LICEUL TEORETIC ,,LUCIAN BLAGA” CLUJ-NAPOCA (1),
  • LICEUL TEORETIC ,,NICOLAE BĂLCESCU” CLUJ-NAPOCA (1),
  • LICEUL TEORETIC ,,AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA (1).

Citiți AICI mai multe despre elevii de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională

De asemenea, au precizat reprezentanții IȘJ Cluj, au fost admiși în etape anterioare repartizării computerizate din data de 24 iulie 2024:

  • 646 de elevi la specializări în cadrul filierei vocaţionale;
  • 17 elevi în învăţământul militar;
  • 74 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor cu CES;
  • 59 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie rromă.

67 de elevi nu au putut fi repartizați în această etapă

67 de elevi, dintre care 61 din județul Cluj, nu au putut fi admiși în prima etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni.

Aceștia vor intra în a doua etapă de repartizare, în perioada 12-20 august 2024, alături de candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen (25-30 iulie 2024), precum și de candidații care nu au participat în prima etapă de admitere.

81 de locuri disponibile în a doua etapă

La nivelul județului Cluj, în a doua etapă de repartizare, din cadrul Admiterii 2024, sunt disponibile 81 de locuri la liceu.

Repartizarea elevilor, în cadrul celei de a doua etape, va avea loc în perioada 19-20 august 2024, iar comunicarea rezultatelor candidaților repartizați în a doua etapă a Admiterii 2024, în învățământul liceal de stat, se va realiza conform procedurii stabilite la nivelul Comisiei județene de admitere, din cadrul I.Ș.J. Cluj.

Cum se pot înscrie la liceu elevii reveniți în țară, repatriați sau refugiați

Elevii reveniți în țară, repatriați, refugiați se pot înscrie în clasa a IX-a, independent de termenele din calendarele metodologiei de admitere în învățământul liceal de stat, profesioal, dual.

Aceștia vor urma procedura referitoare la echivalarea studiilor.

Toate informațiile și detaliile cu privire la admiterea în învățământul liceal de stat, învățământul vocațional și învățământul profesional, dual, precum și Broșura ADMITERE 2024, sunt disponibile și pot fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Violența domestică e în floare la Cluj. Peste 900 de apeluri la poliție în doar 6 luni

Publicat

De

Poliția Cluj

În primele șase luni ale acestui an, în județul Cluj au fost sesizate cele mai multe acte de violență domestică de până acum.

Tot în primele 6 luni ale anului au fost emise peste 400 de ordine de protecție ale victimelor violențelor în familie.

Violența domestică e în floare la Cluj. Peste 900 de apeluri la poliție în doar 6 luni

909 cazuri de violență domestică au fost sesizate în primele șase luni din anul 2024, cele mai multe, potrivit unui raport al Inspectoratului de Poliție Cluj.

Dintre acestea 537 au fost infracţiuni de lovirea sau alte violenţe.

De asemenea, în 57 de cazuri a fost vorbade abandon de familie şi au fost înregistrate și 83 de infracţiuni de ameninţare.

Peste 400 de ordine de protecție emise la Cluj

În șase luni, au fost emise peste 400 de ordine de protecție ale victimelor violenței domestice, conform IPJ Cluj.

Este vorba de 215 ordine de protecție provizorii și de 187 de ordine de protecţie.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. REVOLTĂTOR. Zeci de turiști blocați pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri EXPIRATE

Publicat

De

Sandvișuri expirate

Zeci de pasageri, care sunt blocați pentru mai bine de 10 ore pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri expirate.

Oamenii veniți de peste tot din țară trebuiau să fie deja în Cipru, dar zborul a fost amânat de două ori.

REVOLTĂTOR. Zeci de turiști blocați pe Aeroportul Cluj au primit sandvișuri EXPIRATE

Oamenii, care trebuia să fie acum pe plajă sunt revoltați, dar nu atât de mult pentru faptul că avionul spre Larnaca întâziere, cât pentru acela că au primit câte o sticlă de apă și sandvișuri expirate de câteva zile.

“Trebuia să plecăm la ora 11.35. Eu nu sunt din Cluj, am venit la aeroport la ora 8.35 așa cum ni s-a spus. Am făcut check-in-ul, dar apoi am fost informați că avionul are întârziere până la ora 16.35”, a declarat pentru Cluj.24.ro unul dintre pasageri.

După ce au sunat la agenția de turism, au aflat că zborul a fost întârziat a doua oară, iar ora de plecare spre Larnaca este 21.40.

Pentru că trebuie să stea în aeroport atâtea ore, oamenii au primit apă și sandvișuri, însă mâncarea e expirată.

“Pe eticheta sanvișului pe care l-am primit eu scrie că expiră în data de 20 iulie. La alți pasageri era lipit peste o altă etichetă pe care scria 26 iulie.

E incredibil. Este aici o doamnă cu 4 copii mici. Sunt și alți oameni cu copii”, a mai spus pasagerul.

Au sesizat protecția consumatorilor

Oamenii s-au revoltat, dar tot ce au putut afla de la personalul aroportului este că responsabilă pentru mâncare e firma de catering.

Pasagerii au sunat la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor și li s-a trransmis să facă o sesizare online, și să atașeze și poze.

Turiștii, care plecă în vacanțe prin mai multe agenții de turism speră acum ca avionul companiei High Sky să plece măcar la ora 21.40.

Din informațiile turiștilor care așteptă în aeroport, sunt două aeronave care zboară pe această rută, iar una ar fi defectă.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

Publicat

cfrr

CFR Cluj revine în Europa. Primul meci în turul 2 preliminar al Conference League e cu Neman Grodno din Belarus, joi, de la 20.30, în Gruia.

„EUROPA, NE-AM ÎNTORS!

CFRiști, ne revedem în Gruia pentru meciul din Turul 2 preliminar al UEFA Conference League! Vă așteptăm în număr cât mai mare să îi susțineți pe băieții noștri în duelul cu Neman Grodno de joi, 25 iulie, de la ora 20:30”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

CFR Cluj revine în Europa. Primul MECI în Conference League e cu Neman Grodno (Belarus)

În cazul în care va trece de Neman, CFR va da piept cu pierzătoarea din „dubla” de Europa League dintre Braga și Maccabi Petach Tikva.

La fel ca și în cazul Craiovei, „feroviarii” speră să evite un „blockbuster” cu lusitanii, cei care au un lot cotat la aproximativ 130 milioane de euro, stabilindu-se a fi de ani buni, a patra cea mai bună echipă a Portugaliei, după triumviratul Benfica-Porto-Sporting. Cu toate acestea, nici israelienii nu sunt de neglijat. Aceștia au pierdut Supercupa chiar în fața adversarilor celor de la FCSB din turul doi preliminar de Champions League, Maccabi Tel Aviv, scor 0-2.

Au un lot cotat la 8 milioane de euro, însă au câștigat Cupa în sezonul trecut, deci pot pune probleme, ținând cont că respectivul parcurs, au eliminat Maccabi Tel Aviv sau Hapoel Beer Sheva.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax