Connect with us

EVENIMENT

FOTO / VIDEO. Clujenii sunt fascinați de un nou sport care te învață cum să te urci pe ziduri. Totul despre PARKOUR într-un interviu cu Andrei Tompa

Publicat


Asociația Primitive este cea mai cunoscută organizație dedicată parkourului din Cluj-Napoca și una dintre cele mai mari la nivel național. Parkourul este unul dintre cele mai complexe sporturi din lume, fiind depășit la acest capitol doar de înnot. Acest sport îmbină mai multe elemente, iar câteva dintre ele ar fi forța, precizia, echlibrul și un mental puternic.

Pentru mai multe detalii legate de parkourul din Cluj-Napoca am luat legătura cu unul dintre specialiștii acestui sport, Andrei Tompa, antrenor la Asociația Primitive.

Andrei Tompa este un promotor al sportului și al stilului de viață sănătos. Cel mai important lucru care îl leagă pe Andrei de parkour este echilibrul complex de stări și posibilități fizice, emoționale și mentale pe care i le oferă acest sport atunci când îl practică.

Acesta a început să facă parkour pentru că doctorii i-au interzis să mai practice sportul de performanță deoarece avea câteva probleme de sănătate, care în timp s-au dovedit minore.

Andrei Tompa ne-a spus că într-o seară, fratele lui l-a chemat și i-a arătat la televizor filmul ,,Yamakasi” (un film artistic cu fondatorii parkourului) și a decis să iasă și el la primele antrenamente

Execuții specifice parkourului:

  • Roll – aterizare din săritură cu rostogolire;
  • Precizie – săritură cu oprire (de obicei) de pe loc pe un obstacol la același nivel, sau mai sus / mai jos;
  • Wallrun – alergare pe orizontal sau pe verticala unui perete ;
  • Cat – săritură cu prindere concomitentă cu mâinile și picioarele de un obstacol (perete, copac sau chiar bară);
  • Kong (vault) – săritură peste un obstacol folosind doar mâinile;
  • Underbar – intrare cu picioarele și apoi susținerea cu mâinile de un obstacol pentru a trece prin el;
  • Balance – a merge în echilibru pe o suprafață îngustă (bară, beton);

În cele ce urmează, vă prezentăm interviul despre parkour cu Andrei Tompa

*Pe tot parcursul interviului vor fi inserate imagini video și foto cu execuții și antrenamente din parkour*

Reporter: Pentru necunoscători, cum ai defini tu parkourul?

Andrei Tompa: Parkourul are multe definiții și asta pentru mine aduce frumusețe. E ca și când ai vrea să definești o floare sau o pictură clasică. Vine în foarte multe culori, nuanțe, detalii, dar dacă ești atent le observi și le poți aprecia.

Pentru necunoscători, parkourul este un amestec omogen de disciplină, cu artă, creativitate și joacă. Implică autocunoaștere, depășirea obstacolelor interioare și exterioare, răbdare, prezență, decizii conștiente și responsabilitate, perseverență și arta de a ști să mergi în ritmul tău, în ciuda progresului altora care e atât de mediatizat și atât de tentant în a ne compara constant încât putem ajunge să uităm de bucuria propriei experiențe.

Este una dintre cele mai complete forme de mișcare și aici mă refer nu doar fizic, ci și mental, emoțional, iar ca și funcționalitate și dezvoltare armonioasă a corpului, parkourul concurând cu înnotul, gimnastica sau boulderingul.

Reporter: Primitive este cea mai mare comunitate de Parkour din Cluj-Napoca. Cum a început totul?

Andrei Tompa: Călătoria noastră a început în anul 2006 cu o mână de oameni curioși, cu spirit explorator și totodată adolescentin (mulți dintre noi eram copii), care s-a coagulat în 2010, sub numele și logo-ul Primitive, autor al acestora fiind Paul Turcanu, coleg și lider informal al grupului, grafic designer și chiar vizionar aș putea zice. Din 2010 până în 2014 lucrurile au luat amploare, pentru că ne-am expus sub numele de Primitive în mediul online și offline și s-a născut de fapt un brand local pe care lumea îl știa și la nivel național în comunitățile de parkour și nu numai.

Pe vremea aceea disciplina parkour încă era foarte tânără în Cluj și chiar în România. Ulterior am început să fim invitați la diverse evenimente, festivaluri, televiziuni, apariții media și am simțit nevoia unei forme legale pentru a putea accesa inclusiv fonduri și a crește, pentru “a ne maturiza”. În toamna anului 2014, ca urmare a unui imbold din partea lui Delia, o fată care s-a alăturat antrenamentelor noastre, am participat la un fundraising din cadrul Fundației Comunitare Cluj. Am reușit să obținem fonduri și am înființat Asociația Primitive, pornind primele cursuri oficiale de parkour din Cluj-Napoca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reporter: Ce te-a făcut să formezi acest grup?

Andrei Tompa: Grupul s-a format natural, de la sine. Aș putea zice că una dintre motivațiile mele principale a fost coagularea grupului și a comunității mai ales după ce o parte din fondatorii Primitive s-au retras. Unii au plecat din țară sau alții pur și simplu au simțit o chemare spre altceva.

Motivația de a împărtăși cu ceilalți o formă de mișcare care implică disciplină, perseverență, creativitate, un înalt grad de funcționalitate, autocunoaștere și depășirea limitelor, m-a făcut să continui să fiu acolo pentru oameni, pentru valoarea adăugată pe care am simțit că mi-o aduce mie și o aduce celor care vin la antrenamente.

Reporter: Câți membri are în acest moment asociația?

Andrei Tompa: În momentul de față, anul 2020, că și membri efectiv în asociație suntem 3. Ca și practicanți și oameni activi în comunitate aș zice undeva la 30-40, și aici includ copiii și adulții care practică ocazional parkour, pentru că această pandemie ne-a încetinit activitățile. Dar e și acesta un obstacol pe care îl putem depăși. De noi depinde.

Reporter: Cine poate face parkour?

Andrei Tompa: Orice om capabil să umble, să-și mențină echilibrul și care nu are o disfuncționalitate fizică/ psihică care îl împiedică să umble sau să urce niște scări. Sunt practicanți, excepții de la acesta regulă, care din nefericire au astfel de disfuncționalități. Totuși, au destulă voință și perseverență și un spirit de luptător contra propriilor limitări și fac lucruri extraordinare cu o mâna sau cu un picior.

Atâta timp cât lucrurile se fac cu răbdare și în ritmul propriu, orice om poate învața și progresa, poate face salturi, poate depăși obstacole, poate urca ziduri și copaci, își poate ține echilibrul pe diverse suprafețe și poate folosi tehnici de aterizare cum sunt rostogolirile pentru a-și atenua impactul.  Nu mai vorbesc de joacă și mersul cvatruped. Sunt multe lucruri care intră în tolba practicantului de parkour, denumit “traceur”/”traceuse”.

Reporter: Ce calități trebuie să ai pentru acest sport?

Andrei Tompa: După câțiva ani de practică aș putea zice că răbdarea (pentru a merge în ritmul tău), perseverența (pentru a nu te da bătut ușor) și înțelepciunea (pentru a alege ce tip de obstacole să depășești, ce tip de antrenament să faci, cum să îmbini antrenamentul cu odihna și stilul de viață). Apoi mai este deschiderea spre nou care implică să fi creativ și să primești feedback, idei, sfaturi de la alții, deoarece e frumos să te antrenezi în grup și să contribui, să oferi la rândul tău din ceea ce ai învățat, fără să te încrunți sau să cazi în mitomanie.

Un alt tip de calitate care o văd din ce în ce mai necesară, de când cu explozia youtube-ul, instagram-ului, facebook-ului, este modestia, umilință. Să îți dai seama de corpul tău, progresul tău, și viață ta are niște limitări și să știi să diferențiezi când e momentul să depășești anumite limite și când nu. Orgoliul și competiția greșit înțelese ne fac să ne accidentam uneori reversibil cu durate lungi de timp pentru recuperare sau alteori, din păcate, ireversibil.

Calitățile fizice pentru cei care au fost activi și sportivi sau încurajați să se miște de mici pot fi un bonus, dar cu siguranță nu sunt ceva obligatoriu pentru că cine practică și înțelege filosofia parkour-ului, își da seama că la fel ca și florile și copacii, unii cresc și se dezvoltă mai repede, alții mai încet, unii într-un fel, alții în altfel și cu siguranță diversitatea poate fi sursă de inspirație și chiar inovație în mișcare.

Reporter: În ce constă un antrenament de parkour și unde vă antrenați?

Andrei Tompa: Pe scurt, sunt trei etape pe care de obicei le atingem. Încălzirea: musculaturii, articulațiilor, creșterea ritmului cardiac, aducerea atenției în momentul prezent. Apoi urmează antrenamentul în sine care poate fi mai tehnic, adică se explică și/sau repetă anumite tehnici, sau unul focusat pe trasee, sau unul în care se depășesc anumite limite, se încearcă provocări și lucruri noi sau pur și simplu un antrenament de joacă și explorare care e foarte bine venit și care aduce o stare de curgere, sau “flow” cum ne place nouă să zicem. La final, deși nu întotdeauna, facem un stretching static, niște exerciții de postură. Uneori discutăm despre cum a mers antrenamentul și cum mai suntem unii cu alții, cu viață în general.

În prezent ne antrenăm în Baza Sportivă Gheorgheni, cel mai mult, dar și prin cartierele mai mari din Cluj-Napoca unde găsim obstacole potrivite pentru a exersa.

 

Reporter: Câte ore trebuie să te antrenezi pe zi pentru a ajunge la un nivel mediu spre înalt?

Andrei Tompa: Depinde cum îți definești acest nivel și cu cine te compari. Dacă vrei să te compari cu nivelul celor din România sau nivelul sportivilor internaționali. Contează dacă vrei să te focusezi pe latura mai eficientă a parkourului sau pe latura mai artistică, combinată cu elemente din gimnastică, freerun. Orice ai alege aș putea generaliza că 3-4 ore pe zi și un stil de viață echilibrat (nutriție, somn, odihnă, poate chiar și suplimente nutritive periodice care sunt necesare).

Contează mult dacă ai un îndrumător sau faci de unul singur. Este mare diferență. La fel de mult contează dacă infrastructura orașului tău te susține și dacă ai și o sală cu specific de parkour sau măcar niște obstacole și ceva saltele, bare pentru a experimenta mișcări de nivel mediu-înalt, având o siguranță sub tine.

Reporter: Cât de periculos este acest sport?

Andrei Tompa: Atât cât ești tu, ca om, capabil să îl înțelegi. În funcție de înțelegerea ta și modul în care ești educat, încurajat, ghidat să vezi și să faci lucrurile îți vei asuma riscuri mai calculat sau mai puțin calculat. Nu știu dacă sunt în momentul de față statistici, dar acum 4-5 ani am citit un studiu care arată că accidentările în parkour sunt proporțional mai mici decât în sporturile de masă: fotbal, baschet, arte marțiale.

Posibil ca acest lucru tocmai în urma faptului că învățăm să cădem, dezvoltăm percepția și reflexele de a ateriza, atenua și redresa mai mult că orice fel de sport, formă de mișcare; e parte din ecuație. Unul dintre fondatorii cu mai mare influență ai parkourului a explicat și a subliniat de multe ori că ,,înainte de a știi să sari e nevoie să înveți să aterizezi”. De aici s-a născut și un principiu în parkour: ,,Siguranța înainte de toate”.

Reporter: Având în vedere că tu practici sportul acesta de mai mult timp, care a fost cea mai gravă accidentare a ta și dacă ne poți spune cum s-a întâmplat?

Andrei Tompa: Cea mai gravă accidentare pe care am avut-o a fost în 2015 când pe fond de oboseală și orgoliu, la finalul unui antrenament, nu am ascultat de colegii de antrenament care îmi explicau că fizic e imposibil să fac așa ceva. Am ales să sar și să prind marginea unui beton care ieșea deasupra unei intrări a unei scări de bloc din cartierul Gheorgheni. Evident, eram deja urcat pe niște borduri, am făcut câțiva pași, am sărit, am prins superficial marginea acelui beton de metal și am alunecat. Am dat cu capul, am avut un șoc foarte scurt și am aterizat greșit pe glezna dreaptă, suferind o entorsă de toată frumusețea.

Într-un final am ajuns la urgențe unde mi-au făcut un CT la creier și coloana cervicală și a ieșit ok, am scăpat ușor, iar glezna avea doar tendoanele întinse. Ușor și progresiv am revenit la antrenamente deși părinții și anumiți prieteni îmi spuseseră să renunț. Am profitat de acest accident că să reflectez și să-mi învăț lecțiile.

Reporter: Sunt interesați clujenii de acest sport? În ce măsură?

Andrei Tompa: Da, interesul clujean există, deși nu avem informații sau date care să cuantifice concret aceste lucruri.

În primul rând, spun asta pentru că am avut parte de numeroase invitații la televiziuni și apariții media, festivaluri și evenimente la care am participat cu demonstrații, inclusiv Untold, TedX Cluj, MOX, etc. În 2017 când se lucra la baza sportivă Gheorgheni, am aflat de la un reprezentant al primăriei că va există un spațiu de parkour. Ne-am bucurat mult, pentru că a fost un semn că ,,cineva” (Primăria Cluj-Napoca, CJ Cluj) ne-a văzut.

În decembrie 2018 am deschis o mică sală de parkour, în parteneriat cu Centrala de Escaladă, și am ținut cursuri atât indoor cât și outdoor. Copiii au fost super încântați și adulții surprinși că există așa ceva în Cluj. Anul trecut, când s-a anunțat planul pentru a doua baza sportivă din zona La Terenuri Mănăștur, am fost din nou plăcut impresionați că va exista și acolo o zonă de parkour.

Suntem primul oraș din România care are spații exterioare dedicate parkourului.

Reporter: Cât te costă să începi să faci parkour? De ce echipament ai nevoie?

Andrei Tompa: O pereche de papuci de alergat sau cel puțin să întrunească aceste calități: ușori, flexibili, talpă cu aderență, confortabili. O pereche de pantaloni la fel, flexibili și comozi, chiar nu foarte scumpi aș recomanda. O sticlă cu apă ca să te menții hidratat la antrenament. În rest timpul, energia și efortul tău. Dacă e să măsori în valori materiale aș zice că pentru sportivi e gratis pentru că au deja acest echipament, iar pentru începători, 100-200 lei, depinde de unde alegi să îți procuri acest echipament.

Dacă e să participi la niște cursuri organizate vei fi nevoit să investești mai mult, poate 100-150 lei/ lună, dar cu siguranță vei avea un start mai promițător. Pe lângă cursuri, noi organizăm și antrenamente gratuite care nu au aceeași valoare de învățare ca și cursurile, dar sunt cu siguranță utile și chiar necesare pentru că parkorul trăiește mult prin autodescoperire și prin împărtășirea cu ceilalți.

Reporter: Un mesaj de final pentru cei care ar vrea să se apuce de un sport? De ce să aleagă parkourul?

Andrei Tompa:  ,,De ce nu ?”, aș reformula :). E clar că parkourul este pentru toată lumea, mai ales pentru că e foarte accesibil din toate perspectivele, dar nu toată lumea simte atracție pentru a face acest sport, lucru perfect normal.

Merită încercat. Cei interesați pot alege parkourul pentru că reintri în acele stări frumoase din copilărie în care explorai, te jucai, te rostogoleai, te cățărai, încercai să stai într-un picior sau să mergi în echilibru. La câte frici și anxietăți avem în societatea asta digitalizată prinde chiar bine o mișcare în aer liber (indoor de asemenea) prin care să interacționezi cu corpul tău, cu mediul înconjurător și cu ceilalți într-un mod diferit, divers, creativ și provocator.

Pot să mai zic că un practicant perseverent de parkour se va pregăti, involuntar, pentru orice fel de sport sau activitate fizică solicitantă pentru că dezvoltarea armonioasă despre care vorbeam adineauri e aproape unică. Vorbesc aici de mobilitate, viteză, forță, echilibru, agilitate, reflexe și viteză de reacție, dar și creativitate, flow, joacă, bucurie. Sunt niște combinații frumoase de stări și abilități la mijloc.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Publicat

De

Accident motocicletă

Un accident de circulație, în care au fost implicate o mașină și o motocicletă a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Septimiul Albini din Cluj-Napoca. Motociclistul a fost rănit.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la accident.

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Din primele date, în accident au fost implicate o motocicletă și un autoturism.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, motociclistul primește îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, fiind vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani.

La o primă evaluare, acesta prezintă afecțiuni ușoare.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

Publicat

gradina botanica (3)

Ultimul weekend din martie se anunță unul extrem de călduros la Cluj-Napoca. Recomandarea Cluj24: o plimbare prin Grădina Botanică, apoi o bere rece la o terasă iar seara un concert sau un spectacol.

Vineri, 29 martie, Opera Română vă invită de la ora 18.30 la spectacolul „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski.

În ciuda temerilor contemporanilor că predilecția pentru balet a compozitorului rus avea să îi afecteze considerabil reputația de simfonist, tocmai talentul simfonic a constituit principala resursă a compozitorului în promovarea genului, odată cu transformarea muzicii din simplu suport al parcursului coregrafic într-o componentă expresivă de mare importanță în transmiterea mesajului artistic.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

De la 19.00, la Euphoria Music Hall concertează „Rebel Yell”, Trupa a fost fondată în Cluj-Napoca în 2021 și este singura trupă de tribut Billy Idol din România.

De la ora 20.00, la Form Space concertează Paulina. Paulina este cea mai recentă senzație după ce a reînviat cu succes, într-un stil unic, sunetul românesc al anilor 2000.

Cu o bază de fani foarte solidă, Paulina a vândut concerte de lansare a albumului în timp record în București, a susținut la festivaluri precum Electric Castle și Summer Well, iar pe 22 martie își pregătește cel mai mare spectacol la Arenele Romane.

Paulina cântă în Form

Paulina a luat lecții de pian, canto și vioară, dar este tipul de artist ghidat de intuiție. Crescută printre casete, aproape de muzicieni populari și oameni creativi, ea provine dintr-o familie de muzicieni în care a învățat să iubească viața prin artă. Cea mai faimoasă melodie a ei este „Fetița ta de milioane”, care a spart stereotipurile și a devenit virală pe TikTok, Spotify și Youtube.

Noul ei album, „Te iubesc, te urăsc”, va fi lansat pe 22 martie la Arenele Romane din București și va fi urmat de un turneu național de promovare.

ATB, în Form Space

Când vineri se întâlnește cu sâmbătă, ATB dă start petrecerii la Form Space.

De mai bine de 20 de ani, Andre Tanneberger aka ATB a fost în fruntea topurilor internaționale de DJ (DJ MAG 2021: #35), iar melodiile sale au fost cântate de miliarde de ori pe tot globul. Artistul nominalizat la premiile BRIT este considerat un pionier și de acum o legendă a scenei internaționale de muzică electronică.

„Ghotic” în Hardward Pub

Sâmbătă, 30 martie, de la 19.00 la Hardward Pub vă așteaptă „Gothic”. Trupa este în plină campanie de lansare a albumului ”Underground” , un album la care se lucrează de peste 2 ani, înregistrat parțial la Consonance Studio – Timișoara și mixat la Haunting Studios (Grecia) de către Nikos Palivos, un foarte talentat producător elen, care și-a dedicat 7 luni mixajului noului album.

Noul disc al trupei vine încărcat de multe surprize, o evoluție de stil și versuri aproape exclusiv în limba romană, prima tentativă de acest gen a trupei de death metal melodic. Gothic este una dintre cele mai îndrăgite formații de metal din România, cu o carieră de peste 30 de ani, multi-premiată, cu o vastă experiență scenică și de turneu (inclusiv ca reprezentantă a României la Wacken Open Air), având peste 500 de concerte la activ, atât în Europa cât și în afara ei.

De la ora 20.00 la Flying Circus concertează „iarba Fiarelor”. La intersecția dintre experiențe colective, mitofolclor, ritmuri băștinașe și sunetele naturii, am găsit o oază de inspirație, de unde răsare iarba Fiarelor și aduce muzică neaoșă.

Trupa s-a lansat în 2018, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. În paralel cu apariţiile live, a înregistrat primul album de studio – Desculţ, material care a fost lansat în iunie 2020.

La L’Autre cafe de la 20.00, actorul Ovidiu Niculescu vă invită să-i ascultați „Cântecele unui derbedeu”.

De la 20.00, în Form Space vor cânta cei de la E.M.I.L. „Melancoolic” este pe drum și în curând va redefini povestea lor.

„Direcția 5”, live în Euphoria Music Hall

De la 21.00 la Euphoria Music Hall concertează cei de la „Direcția 5”. De neratat pentru amatorii genului.

Duminică, 31 martie, de la 19.00, Teatrul Național vă așteaptă cu piesa „Audiția” de Alexander Galin.

Un comic amar și exploziv…

Suntem în anii ’90, într-un oraș rusesc de provincie, în care cenzura și rutina dezumanizantă a comunismului a fost brusc înlocuită cu golul și debusolarea produse de un capitalism dezrădăcinat, cu efect de tăvălug în viețile oamenilor de rând. Două fete și patru femei, rămase fără serviciu, se întâlnesc în holul înghețat al unui cinematograf unde așteaptă, febrile, să participe la Audiție.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Publicat

De

Bazinul Olimpic Grigorescu

Bazinul Olimpic din Grigorescu s-a deschis pentru public vineri, 29 martie, anunță RADP Cluj-Napooca.

Clienții care au abonamente achiziționate până la momentul închiderii bazinului, resepctiv 16 decembrie 2023, pot utiliza aceste abonamente până la epuizarea intrărilor neefectuate, dar maxim 2 luni.

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Potrivit reprezentanților RADP Cluj-Napoca, orarul de funcționare a bazinului rămâne neschimbat:

  • luni – vineri: în intervalul orar 06:00 – 21:45;
  • sâmbătă: în intervalul orar 07:00 – 16:45;
  • duminică: în intervalul orar 07:00 – 15:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Publicat

În perioada sărbătorilor Pascale Catolice (28 martie – 1 aprilie) vor fi instituite restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj (peste 7,5 tone), anunță CNAIR.

În perioada 28 martie (joi), ora 22:00 – 29 martie (vineri), ora 22:00 și 30 martie (sâmbătă), ora 22 – 01 aprilie (luni), ora 22:00, circulaţia tuturor vehiculelor de transport marfă cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricționată.

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Restricţiile nu se referă la mijloacele de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, de animale vii, de produse alimentare perisabile ori celor supuse unui anumit regim de temperatură.

CNAIR recomandă conducătorilor auto ca la ridicarea restricţiilor să utilizeze toate punctele de trecere a frontierei existente la granița cu Ungaria, în vederea evitării blocajelor cauzate de afluxul mare de trafic.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax