Connect with us

EVENIMENT

FOTO / VIDEO. Clujenii sunt fascinați de un nou sport care te învață cum să te urci pe ziduri. Totul despre PARKOUR într-un interviu cu Andrei Tompa

Publicat


Asociația Primitive este cea mai cunoscută organizație dedicată parkourului din Cluj-Napoca și una dintre cele mai mari la nivel național. Parkourul este unul dintre cele mai complexe sporturi din lume, fiind depășit la acest capitol doar de înnot. Acest sport îmbină mai multe elemente, iar câteva dintre ele ar fi forța, precizia, echlibrul și un mental puternic.

Pentru mai multe detalii legate de parkourul din Cluj-Napoca am luat legătura cu unul dintre specialiștii acestui sport, Andrei Tompa, antrenor la Asociația Primitive.

Andrei Tompa este un promotor al sportului și al stilului de viață sănătos. Cel mai important lucru care îl leagă pe Andrei de parkour este echilibrul complex de stări și posibilități fizice, emoționale și mentale pe care i le oferă acest sport atunci când îl practică.

Acesta a început să facă parkour pentru că doctorii i-au interzis să mai practice sportul de performanță deoarece avea câteva probleme de sănătate, care în timp s-au dovedit minore.

Andrei Tompa ne-a spus că într-o seară, fratele lui l-a chemat și i-a arătat la televizor filmul ,,Yamakasi” (un film artistic cu fondatorii parkourului) și a decis să iasă și el la primele antrenamente

Execuții specifice parkourului:

  • Roll – aterizare din săritură cu rostogolire;
  • Precizie – săritură cu oprire (de obicei) de pe loc pe un obstacol la același nivel, sau mai sus / mai jos;
  • Wallrun – alergare pe orizontal sau pe verticala unui perete ;
  • Cat – săritură cu prindere concomitentă cu mâinile și picioarele de un obstacol (perete, copac sau chiar bară);
  • Kong (vault) – săritură peste un obstacol folosind doar mâinile;
  • Underbar – intrare cu picioarele și apoi susținerea cu mâinile de un obstacol pentru a trece prin el;
  • Balance – a merge în echilibru pe o suprafață îngustă (bară, beton);

În cele ce urmează, vă prezentăm interviul despre parkour cu Andrei Tompa

*Pe tot parcursul interviului vor fi inserate imagini video și foto cu execuții și antrenamente din parkour*

Reporter: Pentru necunoscători, cum ai defini tu parkourul?

Andrei Tompa: Parkourul are multe definiții și asta pentru mine aduce frumusețe. E ca și când ai vrea să definești o floare sau o pictură clasică. Vine în foarte multe culori, nuanțe, detalii, dar dacă ești atent le observi și le poți aprecia.

Pentru necunoscători, parkourul este un amestec omogen de disciplină, cu artă, creativitate și joacă. Implică autocunoaștere, depășirea obstacolelor interioare și exterioare, răbdare, prezență, decizii conștiente și responsabilitate, perseverență și arta de a ști să mergi în ritmul tău, în ciuda progresului altora care e atât de mediatizat și atât de tentant în a ne compara constant încât putem ajunge să uităm de bucuria propriei experiențe.

Este una dintre cele mai complete forme de mișcare și aici mă refer nu doar fizic, ci și mental, emoțional, iar ca și funcționalitate și dezvoltare armonioasă a corpului, parkourul concurând cu înnotul, gimnastica sau boulderingul.

Reporter: Primitive este cea mai mare comunitate de Parkour din Cluj-Napoca. Cum a început totul?

Andrei Tompa: Călătoria noastră a început în anul 2006 cu o mână de oameni curioși, cu spirit explorator și totodată adolescentin (mulți dintre noi eram copii), care s-a coagulat în 2010, sub numele și logo-ul Primitive, autor al acestora fiind Paul Turcanu, coleg și lider informal al grupului, grafic designer și chiar vizionar aș putea zice. Din 2010 până în 2014 lucrurile au luat amploare, pentru că ne-am expus sub numele de Primitive în mediul online și offline și s-a născut de fapt un brand local pe care lumea îl știa și la nivel național în comunitățile de parkour și nu numai.

Pe vremea aceea disciplina parkour încă era foarte tânără în Cluj și chiar în România. Ulterior am început să fim invitați la diverse evenimente, festivaluri, televiziuni, apariții media și am simțit nevoia unei forme legale pentru a putea accesa inclusiv fonduri și a crește, pentru “a ne maturiza”. În toamna anului 2014, ca urmare a unui imbold din partea lui Delia, o fată care s-a alăturat antrenamentelor noastre, am participat la un fundraising din cadrul Fundației Comunitare Cluj. Am reușit să obținem fonduri și am înființat Asociația Primitive, pornind primele cursuri oficiale de parkour din Cluj-Napoca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reporter: Ce te-a făcut să formezi acest grup?

Andrei Tompa: Grupul s-a format natural, de la sine. Aș putea zice că una dintre motivațiile mele principale a fost coagularea grupului și a comunității mai ales după ce o parte din fondatorii Primitive s-au retras. Unii au plecat din țară sau alții pur și simplu au simțit o chemare spre altceva.

Motivația de a împărtăși cu ceilalți o formă de mișcare care implică disciplină, perseverență, creativitate, un înalt grad de funcționalitate, autocunoaștere și depășirea limitelor, m-a făcut să continui să fiu acolo pentru oameni, pentru valoarea adăugată pe care am simțit că mi-o aduce mie și o aduce celor care vin la antrenamente.

Reporter: Câți membri are în acest moment asociația?

Andrei Tompa: În momentul de față, anul 2020, că și membri efectiv în asociație suntem 3. Ca și practicanți și oameni activi în comunitate aș zice undeva la 30-40, și aici includ copiii și adulții care practică ocazional parkour, pentru că această pandemie ne-a încetinit activitățile. Dar e și acesta un obstacol pe care îl putem depăși. De noi depinde.

Reporter: Cine poate face parkour?

Andrei Tompa: Orice om capabil să umble, să-și mențină echilibrul și care nu are o disfuncționalitate fizică/ psihică care îl împiedică să umble sau să urce niște scări. Sunt practicanți, excepții de la acesta regulă, care din nefericire au astfel de disfuncționalități. Totuși, au destulă voință și perseverență și un spirit de luptător contra propriilor limitări și fac lucruri extraordinare cu o mâna sau cu un picior.

Atâta timp cât lucrurile se fac cu răbdare și în ritmul propriu, orice om poate învața și progresa, poate face salturi, poate depăși obstacole, poate urca ziduri și copaci, își poate ține echilibrul pe diverse suprafețe și poate folosi tehnici de aterizare cum sunt rostogolirile pentru a-și atenua impactul.  Nu mai vorbesc de joacă și mersul cvatruped. Sunt multe lucruri care intră în tolba practicantului de parkour, denumit “traceur”/”traceuse”.

Reporter: Ce calități trebuie să ai pentru acest sport?

Andrei Tompa: După câțiva ani de practică aș putea zice că răbdarea (pentru a merge în ritmul tău), perseverența (pentru a nu te da bătut ușor) și înțelepciunea (pentru a alege ce tip de obstacole să depășești, ce tip de antrenament să faci, cum să îmbini antrenamentul cu odihna și stilul de viață). Apoi mai este deschiderea spre nou care implică să fi creativ și să primești feedback, idei, sfaturi de la alții, deoarece e frumos să te antrenezi în grup și să contribui, să oferi la rândul tău din ceea ce ai învățat, fără să te încrunți sau să cazi în mitomanie.

Un alt tip de calitate care o văd din ce în ce mai necesară, de când cu explozia youtube-ul, instagram-ului, facebook-ului, este modestia, umilință. Să îți dai seama de corpul tău, progresul tău, și viață ta are niște limitări și să știi să diferențiezi când e momentul să depășești anumite limite și când nu. Orgoliul și competiția greșit înțelese ne fac să ne accidentam uneori reversibil cu durate lungi de timp pentru recuperare sau alteori, din păcate, ireversibil.

Calitățile fizice pentru cei care au fost activi și sportivi sau încurajați să se miște de mici pot fi un bonus, dar cu siguranță nu sunt ceva obligatoriu pentru că cine practică și înțelege filosofia parkour-ului, își da seama că la fel ca și florile și copacii, unii cresc și se dezvoltă mai repede, alții mai încet, unii într-un fel, alții în altfel și cu siguranță diversitatea poate fi sursă de inspirație și chiar inovație în mișcare.

Reporter: În ce constă un antrenament de parkour și unde vă antrenați?

Andrei Tompa: Pe scurt, sunt trei etape pe care de obicei le atingem. Încălzirea: musculaturii, articulațiilor, creșterea ritmului cardiac, aducerea atenției în momentul prezent. Apoi urmează antrenamentul în sine care poate fi mai tehnic, adică se explică și/sau repetă anumite tehnici, sau unul focusat pe trasee, sau unul în care se depășesc anumite limite, se încearcă provocări și lucruri noi sau pur și simplu un antrenament de joacă și explorare care e foarte bine venit și care aduce o stare de curgere, sau “flow” cum ne place nouă să zicem. La final, deși nu întotdeauna, facem un stretching static, niște exerciții de postură. Uneori discutăm despre cum a mers antrenamentul și cum mai suntem unii cu alții, cu viață în general.

În prezent ne antrenăm în Baza Sportivă Gheorgheni, cel mai mult, dar și prin cartierele mai mari din Cluj-Napoca unde găsim obstacole potrivite pentru a exersa.

 

Reporter: Câte ore trebuie să te antrenezi pe zi pentru a ajunge la un nivel mediu spre înalt?

Andrei Tompa: Depinde cum îți definești acest nivel și cu cine te compari. Dacă vrei să te compari cu nivelul celor din România sau nivelul sportivilor internaționali. Contează dacă vrei să te focusezi pe latura mai eficientă a parkourului sau pe latura mai artistică, combinată cu elemente din gimnastică, freerun. Orice ai alege aș putea generaliza că 3-4 ore pe zi și un stil de viață echilibrat (nutriție, somn, odihnă, poate chiar și suplimente nutritive periodice care sunt necesare).

Contează mult dacă ai un îndrumător sau faci de unul singur. Este mare diferență. La fel de mult contează dacă infrastructura orașului tău te susține și dacă ai și o sală cu specific de parkour sau măcar niște obstacole și ceva saltele, bare pentru a experimenta mișcări de nivel mediu-înalt, având o siguranță sub tine.

Reporter: Cât de periculos este acest sport?

Andrei Tompa: Atât cât ești tu, ca om, capabil să îl înțelegi. În funcție de înțelegerea ta și modul în care ești educat, încurajat, ghidat să vezi și să faci lucrurile îți vei asuma riscuri mai calculat sau mai puțin calculat. Nu știu dacă sunt în momentul de față statistici, dar acum 4-5 ani am citit un studiu care arată că accidentările în parkour sunt proporțional mai mici decât în sporturile de masă: fotbal, baschet, arte marțiale.

Posibil ca acest lucru tocmai în urma faptului că învățăm să cădem, dezvoltăm percepția și reflexele de a ateriza, atenua și redresa mai mult că orice fel de sport, formă de mișcare; e parte din ecuație. Unul dintre fondatorii cu mai mare influență ai parkourului a explicat și a subliniat de multe ori că ,,înainte de a știi să sari e nevoie să înveți să aterizezi”. De aici s-a născut și un principiu în parkour: ,,Siguranța înainte de toate”.

Reporter: Având în vedere că tu practici sportul acesta de mai mult timp, care a fost cea mai gravă accidentare a ta și dacă ne poți spune cum s-a întâmplat?

Andrei Tompa: Cea mai gravă accidentare pe care am avut-o a fost în 2015 când pe fond de oboseală și orgoliu, la finalul unui antrenament, nu am ascultat de colegii de antrenament care îmi explicau că fizic e imposibil să fac așa ceva. Am ales să sar și să prind marginea unui beton care ieșea deasupra unei intrări a unei scări de bloc din cartierul Gheorgheni. Evident, eram deja urcat pe niște borduri, am făcut câțiva pași, am sărit, am prins superficial marginea acelui beton de metal și am alunecat. Am dat cu capul, am avut un șoc foarte scurt și am aterizat greșit pe glezna dreaptă, suferind o entorsă de toată frumusețea.

Într-un final am ajuns la urgențe unde mi-au făcut un CT la creier și coloana cervicală și a ieșit ok, am scăpat ușor, iar glezna avea doar tendoanele întinse. Ușor și progresiv am revenit la antrenamente deși părinții și anumiți prieteni îmi spuseseră să renunț. Am profitat de acest accident că să reflectez și să-mi învăț lecțiile.

Reporter: Sunt interesați clujenii de acest sport? În ce măsură?

Andrei Tompa: Da, interesul clujean există, deși nu avem informații sau date care să cuantifice concret aceste lucruri.

În primul rând, spun asta pentru că am avut parte de numeroase invitații la televiziuni și apariții media, festivaluri și evenimente la care am participat cu demonstrații, inclusiv Untold, TedX Cluj, MOX, etc. În 2017 când se lucra la baza sportivă Gheorgheni, am aflat de la un reprezentant al primăriei că va există un spațiu de parkour. Ne-am bucurat mult, pentru că a fost un semn că ,,cineva” (Primăria Cluj-Napoca, CJ Cluj) ne-a văzut.

În decembrie 2018 am deschis o mică sală de parkour, în parteneriat cu Centrala de Escaladă, și am ținut cursuri atât indoor cât și outdoor. Copiii au fost super încântați și adulții surprinși că există așa ceva în Cluj. Anul trecut, când s-a anunțat planul pentru a doua baza sportivă din zona La Terenuri Mănăștur, am fost din nou plăcut impresionați că va exista și acolo o zonă de parkour.

Suntem primul oraș din România care are spații exterioare dedicate parkourului.

Reporter: Cât te costă să începi să faci parkour? De ce echipament ai nevoie?

Andrei Tompa: O pereche de papuci de alergat sau cel puțin să întrunească aceste calități: ușori, flexibili, talpă cu aderență, confortabili. O pereche de pantaloni la fel, flexibili și comozi, chiar nu foarte scumpi aș recomanda. O sticlă cu apă ca să te menții hidratat la antrenament. În rest timpul, energia și efortul tău. Dacă e să măsori în valori materiale aș zice că pentru sportivi e gratis pentru că au deja acest echipament, iar pentru începători, 100-200 lei, depinde de unde alegi să îți procuri acest echipament.

Dacă e să participi la niște cursuri organizate vei fi nevoit să investești mai mult, poate 100-150 lei/ lună, dar cu siguranță vei avea un start mai promițător. Pe lângă cursuri, noi organizăm și antrenamente gratuite care nu au aceeași valoare de învățare ca și cursurile, dar sunt cu siguranță utile și chiar necesare pentru că parkorul trăiește mult prin autodescoperire și prin împărtășirea cu ceilalți.

Reporter: Un mesaj de final pentru cei care ar vrea să se apuce de un sport? De ce să aleagă parkourul?

Andrei Tompa:  ,,De ce nu ?”, aș reformula :). E clar că parkourul este pentru toată lumea, mai ales pentru că e foarte accesibil din toate perspectivele, dar nu toată lumea simte atracție pentru a face acest sport, lucru perfect normal.

Merită încercat. Cei interesați pot alege parkourul pentru că reintri în acele stări frumoase din copilărie în care explorai, te jucai, te rostogoleai, te cățărai, încercai să stai într-un picior sau să mergi în echilibru. La câte frici și anxietăți avem în societatea asta digitalizată prinde chiar bine o mișcare în aer liber (indoor de asemenea) prin care să interacționezi cu corpul tău, cu mediul înconjurător și cu ceilalți într-un mod diferit, divers, creativ și provocator.

Pot să mai zic că un practicant perseverent de parkour se va pregăti, involuntar, pentru orice fel de sport sau activitate fizică solicitantă pentru că dezvoltarea armonioasă despre care vorbeam adineauri e aproape unică. Vorbesc aici de mobilitate, viteză, forță, echilibru, agilitate, reflexe și viteză de reacție, dar și creativitate, flow, joacă, bucurie. Sunt niște combinații frumoase de stări și abilități la mijloc.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Ceremonia de spargere a solului la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Publicat

spitalul regional

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate organizează, sâmbătă, pe amplasamentul Spitalului Regional de Urgență Cluj din comuna Florești ceremonia de spargere a solului, care înseamnă și începerea lucrărilor la acest obiectiv.

La eveniment participă, printre alții, fostul premier Nicolae Ciucă, președintele PSD Cluj Vasile Dîncu, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, primarul Clujului Emil Boc, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, rectorul UMF, Anca Buzoianu..

LIVE VIDEO. Ceremonia de spargere a solului la Spitalul Regional de Urgență Cluj

spitalul regional

spitalul regional

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Sunt foarte multe spitale în construcție în țară, prin PNRR. Aș vrea să le mulțumesc colegilor de la UMF Cluj-Napoca pentru implicare. Spitalul se va face dar trebuie să putem avea un acces rapid. Știm că traficul este o problemă aici în Florești, sperăm ca autoritățile administrative locale să rezolve această problemă.”

spitalul regional

Fostul premier Nicolae Ciucă: „Este un proiect așteptat de foarte mulți ani. Este o responsabilitate a noastră, a tuturor, să asigurăm accesul la servicii medicale performante. Este un gest de recunoaștere față de truda medicilor și al celor care-i pregătesc. Am reușit să demonstrăm că, dincolo de partea aceasta a ego-ului politic, am putut realiza ceva împreună pentru români”.

spitalul regional

Primarul Clujului, Emil Boc: „Ce se întâmplă azi la Cluj este o dovadă că forțe politice de regulă în opoziție una față de alta, au reușit să-și dea mâna pentru a realiza acest obiectiv. Sunt bucuros că metroul va fi a treia cale de acces spre spital, tot aici vom începe, pe 24 mai, lucrările pentru centura metropolitană.”

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: „CJ Cluj a avut obligația ca, odată cu preluarea acestui teren, să-l curețe și să rezolve partea administrativă de întăbulare. Vom continua să ne implicăm în proiectele de infrastructură.”

spitalul regional

Rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu: „Consider că este un moment istoric, fundamental pentru dezvoltarea infrastructurii medicale din România. Standardele înalte din medicina clujeană nu pot fi menținute fără infrastructură. Medicina se poate face doar în spital, la patul pacientului. Vom asigura formarea și perfecționarea personalului necesar acestui spital. Apreciem spațiile generoase, laboratoarele și amfiteatrele care vor contribui la dezvoltarea actului medical”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

L-ați văzut? Minor de 13 ani, DISPĂRUT de acasă. Sunați la 112

Publicat

ajtai rafael

„La data de 17 mai a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre la faptul că AJTAI ALEXANDRU HORIA RAFAEL, în vârstă de 13 ani, din municipiul Cluj-Napoca a plecat de la locuință la data de 16 mai a.c. în jurul orei 15.00 și nu s-a întors până în prezent.

SEMNALMENTE– înălțime aproximativă – 1,60 m, păr șaten, tuns scurt.

La momentul plecării acesta purta un tricou portocaliu, pantaloni scurți, pantofi sport negri cu verde.

L-ați văzut? Minor de 13 ani, DISPĂRUT de acasă. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acestea sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

L-ați VĂZUT? Srilankez de 33 de ani, DISPĂRUT de la cazare. Sunați la 112

Publicat

112

„La data de 17 mai a.c, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la aceeași dată, în jurul orei 17.30, SIVANADARASA SAJEENTHA KISHOR, cetățean srilankez, în vârstă de 33 de ani, a plecat voluntar de la locația din municipiul Cluj-Napoca unde era cazat și nu a revenit până în prezent.

srilankez

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112”, a transmis IPJ Cluj.

L-ați VĂZUT? Srilankez de 33 de ani, DISPĂRUT de la cazare. Sunați la 112

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Lansarea candidaților PNL Cluj la alegeri, în prezența președintelui partidului, Nicolae Ciucă

Publicat

pnl

PNL Cluj își lansează, sâmbătă, candidații la alegerile locale din 9 iunie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, într-un eveniment la care participă și președintele partidului, Nicolae Ciucă.

La eveniment mai sunt prezenți, secretarul general al PNL, Lucian Bode, și secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean.

Cea mai bună echipă

Președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a declarat că echipa liberală de candidați este cea mai bună, iar PNL a asigurat stabilitatea guvernării.

”La Cluj am făcut performanță administrativă. Dacă la Bruxelles se dorește să se vadă un oraș exemplu privind absorbția fondurilor europene, acesta este Cluj-Napoca.

Dle primar Emil Boc vă mulțumesc că ați reușit să puneți Clujul pe harta orașelor din UE și ați pus Cluj-Napoca în topul orașelor cu cel mai înalt grad de calitate a vieții.

La Consiliul Județean Cluj, președintele Alin Tișe a dezvoltat județul, comparabil cu oricea regiune dezvoltată din UE, și ați transformat drumurile din județ cu adevărate piste de avioane”, a spus Buda.

PNL

Un miliard de euro pentru Cluj

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a lăudat performanța echipei liberale de la Cluj-Napoca și de Consiliul Județean Cluj.

”Din 10 miliarde de euro investiții directe atrase de România, un miliard a venit la Cluj, iar rata de absorbție a fondurilor europene în România este de 97%. Proiectele de dezvoltare ale Clujului sunt de 4,5 miliarde de euro, din fonduri europene, și aici vorbim de metrou, centura metropolitană, spitalul regional de urgență și altele.

Emil Boc este un etalon al performanței și leadeship-ului la nivel european, iar Alin Tișe a dat dovadă de viziune și capacități manageriale de excepție”, a spus Abrudean.

 

 

Realizări datorate primarilor

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat

”Clujul este numărul unu la nivel național la mai mulți indicatori. Am învățat să scriem proiecte europene și apoi să aducem bani europeni. O reformă a administrației publice este obligatorie în România.

Suntem un pol regional de dezvoltare, servicii sau medical, dar este nevoie ca aceste județe să aibă susținerea de la Guvernul central.

Tot ce s-a realizat la Cluj se datorează muncii primarilor, care trebuie recompensați corect și să aibă salarii mai mari”, a spus Tișe.

Acesta a spus că oamenii așteaptă fapte și mai puțin vorbele goale.

”Am realizat 1200 de km de drumuri modernizate, distanța dintre Cluj și Munchen. Ne apropiem în acest an de 100% drumuri județene asfaltate, 4800 de km de rețele de apă și 1500 de km de rețele de canalizare. Am introdus apă potabilă în Apuseni, de care vor beneficia peste 10.000 de oameni.

Cheia dezvoltării noastre este infrastructura în sănătate, astfel că o sumă de  75 de milioane de euro a fost investită în spitale”, a precizat președintele CJ Cluj, care a adăugat că digitalizarea va duce la o revoluție administrativă, iar CJ Cluj va fi prima instituție fără hârtii din România.

”Toate acestea nu se puteau realiza fără echipa PNL”, a conchis Alin Tișe.

 

Clujul va rămâne PNL, în 30 de zile încep lucrările la metrou

Primarul Emil Boc a afirmat că oamenii sunt pe primul loc la Cluj, iar ”Clujul a fost, este și va rămâne PNL”, și și-a exprimat încrederea că echipa liberală știe ce să facă ceea ce este cel mai bine pentru oameni, aplicând politica rezolvării problemelor oamenilor.

”Cluj-Napoca este orașul cu cea mai mare creștere economică din UE, este între primele 10 orașe din UE în materie de calitate a vieții și a promovării politicilor verzi, nepoluante”, a spus Boc care a anunțat că în 24 mai încep lucrările la primul tronson al centurii metropolitane, iar în următoarele 30 de zile vor începe lucrările la metroul din Cluj.

Acesta a explicat că greul abia acum începe, spunând că e greu să ajungi în vârf, dar și mai greu să te menții.

”Aceasta este marea provocare pentru Cluj, iar clujenii să aibă opțiunea să rămână acasă, cea mai importantă libertate a unui cetățean român fiind libertatea de a rămâne acasă. Totul depinde de noi. Marele proiect al Clujului este dezvoltarea zonei metropolitane.

Cea mai mare avuție a Clujului sunt tinerii, care sunt motorul de inovare, de dezvoltare, oamenii care vor pregăti viitorul Clujului.

Avem nevoie de un plan urbanistic general metropolitan și îl vom face”, a mai arătat Boc.

 

”Dacă vrei să fii util, ia modelul Alin Tișe, Boc Emil”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că întotdeauna a dat exemplul Clujul ca model de dezvoltare.

”Clujul este un model pentru regiunea de Est a Europei și pentru întreaga Europă. Politica se fac cu oameni pentru oameni, așa se construiește o Românie puternică. România este pe un trend bun de dezvoltare, iar în 2030 PIB-ul va ajunge la 90% din media UE”, a afirmat liderul PNL.

Acesta a precizat că a venit la Cluj să învețe de la Boc și Tișe.

”Dacă vrei să fii util, ia modelul Alin Tișe, Boc Emil”, a spus Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a spus că este nevoie de creșterea încrederii oamenilor în PNL.

Potrivit acestuia, Alin Tișe și Emil Boc au investit în educație și au alocat atenția cuvenită tinerei generații.

”Tinerii la Cluj rămân la Cluj, alții din țară vin la Cluj, aici sunt condiții să rămână”, a explicat Ciucă.

 

 

CMF: 21240015

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax