EVENIMENT
FOTO/ VIDEO: Accident în Gilău, trei autoturisme implicate
Un accident cu trei autoturisme s-a produs în această dimineață în Gilău. Din primele informații oferite de IPJ, cauza accidentului este nerespectarea distanței de siguranță față de autoturismul următor. O persoană a rămas încarcerată într-unul dintre cele trei autoturisme implicate. Pompierii au acționat cu echipamentele din dotare pentru a o scoate din autoturism, fără a-i agrava leziunile suferite.
„Pompierii din Garda de intervenție Gilău au intervenit pentru a descarcera și a acorda primul ajutor calificat unei persoane, rămase blocate într-un autoturism ca urmare a unui accident rutier produs pe raza localității Gilău.
Un echipaj cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD au fost alertate în jurul orei 8.10 iar în momentul sosirii la locul accidentului au găsit trei autoturisme avariate și o persoană rămasă încarcerată într-una dintre acestea.
Pompierii au acționat cu echipamentele din dotare pentru a o scoate din autoturism, fără a-i agrava leziunile suferite. Aceasta era în stare de inconștiență și a fost predată echipajului SMURD pentru a fi transportată la spital în vederea acordării îngrijirilor de specialitate”, se arată în comunicatul ISU.
Ștefan Chețan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Cercetătorii UBB au descoperit una dintre cele mai vechi ființe vii de pe Terra: O plantă care trăiește de peste 60.000 de ani
O descoperire uimitoare a fost făcută în Carpații Orientali, în Munții Bistriței, de către o echipă internațională de cercetători.
Este vorba de ”Andryala laevitomentosa”, o specie endemică, extrem de rară, ar putea fi cel mai vechi organism viu de tip plantă de pe Pământ. Studiul arată existența unor clone de peste 60.000 de ani, trăind în același loc, în ciuda schimbărilor climatice majore din ultimele milenii.
Cercetătorii UBB au descoperit una dintre cele mai vechi ființe vii de pe Terra: O plantă care trăiește de peste 60.000 de ani
Andryala laevitomentosa este una dintre cele mai rare plante din lume, cu doar cinci populații mici, distribuite pe o creastă montană de 1,8 kilometri din Munții Bistriței.
Specia a fost descoperită abia în 1961 de către un student al UBB, holotipul acesteia fiind depus în Herbarul universității clujene.
Planta, arată reprezentanții UBB, nu produce aproape deloc semințe viabile, supraviețuind în schimb prin reproducere vegetativă, ceea ce înseamnă că se înmulțește prin lăstari. Această metodă de înmulțire a permis formarea unor clone care au supraviețuit zeci de mii de ani în condiții climatice extreme, inclusiv glaciațiunile Pleistocenului.
Cea mai ”bătrână clonă” ar putea fi cel mai vechi individ cunoscut în lumea plantelor
Cercetătorii au utilizat tehnici avansate de analiză genetică pentru a studia aceste populații și a determina vârsta acestor clone. Rezultatele au arătat că Andryala laevitomentosa prezintă o diversitate genetică extrem de scăzută, însă populațiile sale au dezvoltat diferențieri genetice foarte mari.
”Au fost identificați doar 11 indivizi distincți genetic, dar longevitatea și persistența acestor clone sunt incredibile. Astfel, cea mai ‘bătrână clonă’ ar reprezenta unul dintre cei mai vechi, dacă nu chiar cel mai vechi individ cunoscut în lumea plantelor, demonstrând astfel o capacitate remarcabilă de adaptare și supraviețuire a acestor organisme în fața schimbărilor de mediu”, a explicat prof. dr. Mihai Pușcaș de la Facultatea de Biologie și Geologie, Grădina Botanică Alexandru Borza din cadrul UBB, membru ȋn echipa de cercetare.
Organism care a supraviețuit încă din vremea ultimei glaciațiuni
Această descoperire evidențiază nu doar longevitatea extraordinară a speciei, ci și importanța conservării habitatului său unic.
Pierderea oricăreia dintre aceste clone ar echivala cu dispariția unui organism care a supraviețuit încă din vremea ultimei glaciațiuni. În plus, cercetarea contribuie la o mai bună înțelegere a modului în care plantele pot rezista schimbărilor climatice extreme de-a lungul mileniilor, oferind o nouă perspectivă asupra conservării biodiversității.
Cercetarea ”Persistence over millennia through extreme clonal longevity: phylogenomic insight into jistory of one of the world’s rarest lant species. Journal of Biogeography”, este semnată de Patrik Mráz, Lenka Flašková, Jindřich Chrtek, Viera Mrázová, Mihai Puşcaş, Jiřina Josefiová și Eliška Záveská.
EVENIMENT
Interviu: Ioan Oleleu, unul dintre clujenii care și-au propus să schimbe modul în care este făcută administrația publică
Ioan Oleleu s-a implicat în ultimii ani în mai multe proiecte și a reușit să realizeze schimbări în bine în instituțiile pe care le-a condus. Acesta a fost consilier județean, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, director al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, iar apoi a făcut pasul spre administrația centrală. În prezent, el este vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu rang de subsecretar de stat.
De asemenea, el a luat decizia de a candida pentru un mandat de deputat pe lista PSD Cluj. Ioan Oleleu dorește să ducă în domeniul legislativ soluțiile pe care le-a identificat pentru problemele cu care se confruntă industria alimentară românească. Unele dintre aceste soluții au fost deja testate în practică.
De exemplu, Ioan Oleleu a avut un rol important în asigurarea accesului producătorilor locali pe rafturile marilor rețele de supermarket-uri. Pentru a afla care sunt punctele principale ale proiectului său electoral, i-am solicitat interviul de mai jos:
Reporter: Având în vedere proiectul dumneavoastră de suflet, DEZVOLTĂM COMUNITĂȚILE LOCALE, îmi puteți detalia ce presupune exact acest demers?
Ioan Oleleu: Desigur. Acest proiect s-a născut dintr-o dorință, alimentată de o idee comună a echipei noastre: independența agroalimentară a României trebuie să se transforme într-o realitate palpabilă. Este foarte important să susținem politicile de sprijin pentru sectorul agricol inițiate de premierul României, domnul Marcel Ciolacu.
Trebuie să punem un accent deosebit pe acele ramuri în care ne confruntăm cu importuri semnificative în anumite perioade ale anului. Astfel, vom reveni la statutul nostru de grânar al Europei și vom oferi românilor, dar și pe piețele de export, alimente de înaltă calitate.
Proiect de suflet
În urma experienței profesionale cumulate de mai bine două decenii, aș propune câteva soluții concrete. Avem nevoie de înființarea unor noi unități de capacitate mică și medie pentru procesarea produselor primare din zona rurală. Astfel, nu vom mai vinde materii prime, ci produse cu valoare adăugată mare, iar prin această metodă vom genera prosperitate și dezvoltare în comunitățile rurale.
Am demarat, prin acest proiect de suflet, noi inițiative de promovare și comercializare a produselor autohtone, de o calitate ireproșabilă, având un succes uriaș și în afara granițelor naționale. Îmi doresc ca aceste produse să intre, într-un număr cât mai mare, atât în supermarket-uri, cât și în hypermarket-uri.
Am dezbătut în repetate rânduri necesitatea creării unor noi facilități pentru comercializare, precum piețele și hub-urile agroalimentare. Mi-aș dori să privim acest lucru nu doar ca pe o necesitate, ci și ca o conservare a identității naționale, care să dăinuie în viitor.
Pentru că fermierii noștri au nevoie de sprijin necondiționat, trebuie să le facilităm accesul la noi subvenții, dar să lucrăm proactiv și la majorarea cuantumului a celor existente, astfel încât să aliniem România la standardul european. Astfel, și actorii economici din mediul rural vor resimți pe deplin beneficiile apartenenței noastre la marea familie europeană, așa cum se cuvine.
Programul pentru satul românesc
Reporter: Pentru că România se apropie de 20 de ani de la aderarea în U.E, este oare satul românesc suficient dezvoltat?
Ioan Oleleu: Făcând o retrospectivă, constatăm că satul românesc, în special în zonele montane, este, din păcate, subdezvoltat. Deși aderarea la Uniunea Europeană a adus fonduri destinate dezvoltării acestor regiuni, acestea nu au fost absorbite în întregime. Este mare păcat faptul că nu am fructificat pe deplin această oportunitate.
De aceea, nu mai trebuie să ignorăm o problemă reală a societății românești: îmbătrânirea masivă a populației. Un vechi proverb românesc spunea așa: ”Bătrânii sunt comoara vie a comunității noastre”.
Trebuie să oferim rapid programe concrete prin care să îi putem sprijini pe părinții și pe bunicii noștri. În egală măsură, avem un plan bine stabilit prin care vom acorda facilități economice tinerilor români care aleg să rămână acasă, în saturile natale. Și evident, să le adaptăm conform specificului zonei. Mai mult, trebuie să îi determinăm pe cât mai mulți tineri români să se întoarcă acasă, acolo unde le sunt rădăcinile. Știm cum să facem acest lucru și cerem încrederea românilor pentru a ne oferi mandatul necesar pentru a ne pune în practică proiectul.
Constat cu tristețe că decalajul semnificativ dintre mediul urban și cel rural persistă la nivel național. Depopularea multor zone rurale reprezintă un factor îngrijorător, un fenomen care a început cu ceva timp în urmă. Demografia este marea problemă pe care trebuie să o rezolvăm. Știm clar că putem face acest lucru prin trei mijloace: crearea de oportunități pentru tinerii care vor să muncească în satele lor, oferirea de condiții bune de trai, ceea ce implică o infrastructură modernă și acces la servicii sanitare și educaționale de bună calitate, precum și stimularea patriotismului local.
Strategii adaptate zonelor
Reporter: Ce soluții aveți în minte care ar putea produce o revitalizare a satului românesc?
Ioan Oleleu: Să o luăm pe rând. Startul presupune analizarea cauzelor care au generat o astfel de situație. Mergând în teren, am simțit o lipsă de perspectivă în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Acest fenomen este alimentat puternic de frica de necunoscut.
Comunitățile rurale se confruntă cu o implicare insuficientă a autorităților locale și județene, ceea ce ridică o barieră în dezvoltarea acestora. Există și un deficit de specialiști în domeniul agricol, care ar trebui să propună soluții concrete pentru dezvoltare. Nu sunt mulțumit nici de felul în care se valorifică produsele primare agricole. Nu este suficient.
Avem nevoie de strategii locale adaptate resurselor naturale, pentru că, în funcție de specificul fiecărei zone, găsim adevărate comori, în fiecare colț al țării. România are un potențial uriaș. Este inadmisibil să nu îl utilizăm la adevărata sa valoare.
Sănătatea, educația, asistența socială și cultura nu sunt doar cuvinte pe o foaie de hârtie; ele sunt pilonii care susțin bunăstarea comunităților noastre.
Sănătatea este un drept fundamental. Trebuie să ne asigurăm că fiecare cetățean are acces la servicii medicale de calitate. Investițiile în infrastructura sanitară și formarea continuă a personalului medical sunt esențiale pentru a răspunde nevoilor tot mai complexe ale populației.
Educația este cheia dezvoltării noastre. Trebuie să oferim tinerilor noștri oportunități de învățare care să-i pregătească pentru provocările unei lumi în continuă schimbare. Investițiile în educația de calitate, în programe de formare profesională și în tehnologie sunt cruciale pentru a forma o generație capabilă să inoveze și să conducă.
Asistența socială este, de asemenea, vitală. Este datoria noastră să sprijinim cei mai vulnerabili membri ai societății. Crearea unor programe eficiente de asistență socială poate face diferența în viețile multora, asigurându-le un trai demn și oportunități de reintegrare în comunitate. Nu abandonăm pe nimeni; fiecare român are dreptul să fie susținut, atunci când are cu adevărat nevoie.
Și, nu în ultimul rând, cultura. Un înțelept a spus: ”Cultura este sufletul unei națiuni”. Trebuie să investim în promovarea artei, tradițiilor și valorilor noastre. Cultura ne unește, ne definește și ne oferă identitate. Să sprijinim inițiativele culturale care aduc împreună comunitățile și le îmbogățesc face parte din ADN-ul nostru. Iar atunci când spunem cultură, ne referim deopotrivă la cultura înaltă, la cultura populară, păstrată din moși-strămoși, precum și cultura creștină, păstrată în bisericile și comunitățile din fiecare sat în parte.
Propuneri ca parlamentar
Reporter: Ce măsuri intenționați să propuneți în calitate de parlamentar?
Ioan Oleleu: Nu am acceptat și nici nu am aspirat vreodată la o funcție de orice natură dacă am considerat că nu pot face față responsabilităților conexe. Experiența profesională m-a susținut în evoluția mea politică, dar și umană.
Activitatea mea profesională s-a concentrat pe două direcții esențiale: siguranța alimentelor și sănătatea animalelor. Asigurarea securității alimentare a populației, prin furnizarea de alimente sigure și în cantități adecvate, va reprezenta în continuare una dintre prioritățile mele în Legislativ.
Am spus și o voi mai spune: lupta împotriva produselor neconforme din import trebuie consolidată prin adoptarea unor politici concrete, care să îi protejeze pe români. Avem nevoie de o nouă viziune în ceea ce privește îmbunătățirea legislației naționale.
Noi provocări apar zilnic, așadar, trebuie să ne gândim proactiv la implementarea unor măsuri inovatoare, parteneriate între sectorul public și cel privat, să monitorizăm și să evaluăm corect produsele. Avem o responsabilitate uriașă în ceea ce privește educarea consumatorilor în raport cu alegerea produselor sigure.
Făcând referire la cealaltă direcție esențială,, și anume sănătatea și bunăstarea animalelor, am asistat în calitate de vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor la provocări fără precedent. Au apărut recent boli care nu au evoluat niciodată pe teritoriul României, ba mai mult, pe teritoriul întregii Europe. Am fost direct implicat în procesul de consolidare a capacităților de combatere a bolilor, alături de serviciile sanitar-veterinare și de fermierii români.
În acest mandat, am reușit să stabilesc o agendă clară de priorități din domeniu:
- a) elaborarea și implementarea unui program strategic puternic, care este cu adevărat o necesitate prioritară;
- b) sprijinirea dezvoltării de noi capacități de analiză rapidă în laboratoarele moderne deținute de stat;
- c) o nouă abordare privind bunăstarea animalelor este esențială, având în vedere că gradul de civilizație al unei națiuni se reflectă și în modul în care își îngrijesc animalele.
Cercetarea, rol crucial
Reporter: În contextul actual al schimbărilor climatice, cum considerați că ar trebui să fie adoptate politicile agricole pentru a gestiona riscurile emergente?
Ioan Oleleu: Astăzi, din cauza fenomenului de încălzire globală, asistăm la modificări climatice semnificative. În acest context, cercetarea în domeniu trebuie să joace un rol crucial, oferind soluții viabile pe termen scurt, mediu și lung
Fenomene precum seceta prelungită și inundațiile, care ne afectează în prezent, reprezintă consecințe ale unor politici greșite în domeniul mediului. Totuși, această tendință depășește granițele noastre, este o problemă omniprezentă la nivel mondial.
Dar vreau să mai punctez un ultim lucru: mă aflu într-un dezacord total cu unele teorii care susțin că încălzirea globală este alimentată și de creșterea animalelor.
Dimpotrivă, un număr adecvat și bine proporționat de animale pe unitatea de suprafață contribuie la menținerea vegetației și la conservarea unor biotopuri care există de milenii. Până la urmă, conservarea biodiversității presupune și păstrarea și susținerea soiurilor și raselor care există pe teritoriul nostru.
Sunt mândru că universitatea pe care am absolvit-o, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, este un actor însemnat în acest proces de punere în valoare a raselor și soiurilor autohtone și contribuie în mod activ la păstrarea diversității în Transilvania, iar, astfel, luptă în mod inteligent împotriva schimbărilor climatice.
Luni seara, în Florești, jud. Cluj, a avut loc un accident rutier în care a fost implicată o ambulanță SMURD. Au rezultat două persoane rănite din autoturism, una dintre ele fiind încarcerată. Ce spune Poliția?
„La data de 28 octombrie a.c., în jurul orei 21.40, a avut loc un accident rutier, pe DN1 E60, pe raza localității Florești.
ACCIDENT luni seara la Florești, cu o ambulanță SMURD implicată. Ce spune POLIȚIA
Din primele cercetări efectuate de către polițiști a reieșit faptul că, o ambulanță care se deplasa în regim prioritar, din direcția municipiului Cluj-Napoca înspre Florești, având semnalele acustice și luminoase în funcțiune, a intrat în coliziune cu un autoturism, care a pătruns de DN1 E60, la volanul căruia se afla un tânăr de 23 de ani.
În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea tânărului de 23 de ani, precum și a unei tinere de 22 de ani, pasageră în autoturism, aceștia fiind transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Testările alcoolscopice au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
Căpitanul U-BT Cluj-Napoca, Patrick Richard, are fractură de antebraț. Cât timp va lipsi de pe teren
Căpitanul echipei clujene de baschet U- BT, americanul Patrick Richard a fost accidentat grav în primul sfert al meciului din Bulgaria disputat contra echipa Hapoel Ierusalim. El a fost diagnosticat cu fractură complexă la antebraț.
Jucătorul a fost supus unei intervenții chirurgicale și va lipsi de pe teren o perioadă de 4 luni.
Patrick Richard a ieșit de pe teren în primul sfert al meciului cu Hapoel Ierusalim, după ce s-a accidentat grav și a ajuns imediat la un spital din Sofia, unde a fost supus investigațiilor medicale.
”U” BT Cluj-Napoca a învins în deplasare echipa israeliană în partida din EuroCup cu scorul de 81–73.
Clujenii joacă miercuri acasă, în BT Arena, formația italiană Umana Reyer Venezia, în EuroCup.