ACTUALITATE
FOTO VACCINARE la sat. Zeci de țărani din Cornești, aduși cu microbuze, și-au luat dozele de vaccin. ”Dacă trebe, trebe”

Zeci de țărani din comuna Cornești s-au vaccinat vineri în cadrul unei noi acțiuni desfășurate de Prefectura Cluj și Spitalul Militar Cluj-Napoca prin care s-a asigurat, cu ajutorul unei echipe mobile, administrarea serurilor Pfizer și Johnson&Johnson la Căminul Cultural. Oamenii au fost aduși cu microbuzele din satele aparținătoare comunei.
Subprefectul Irina Munteanu a declarat pentru Cluj24 că vineri a reînceput acțiunea de vaccinare în mediul rural.
”Am continuat informarea populației, prin intermediul autorităților locale, privind vaccinul. Am reluat, vineri, campania de vaccinare cu ajutorul echipelor mobile de la Spitalul Militar Cluj-Napoca și am început la Cornești, unde avem și doza întâi dar și doza de rapel. Vom continua și în alte comune”, a spus Muntean.
Potrivit acesteia, prin intermediul Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) a început un proiect de informare pentru locuitorii județului Cluj, cu accent pe cele câteva comunități rurale unde procentul de vaccinare este foarte scăzut, printre care Buza, Mărișel, Măguri Răcătău.
Informarea ATOP se face prin pliante, afișe și va fi extinsă la toate localitățile din județul Cluj prin intermediul secțiilor de poliție și al agenților de poliție.
Virusul nu iartă pe nimeni
”Am vinit și io la vaccin, că dacă trebe, trebe. Până amu m-o ferit Dumnezo de boala asta, de amu încolo sper să scap, să nu ajung în spital. Copiii de la Cluj mi-or spus să mă vaccinez, că îi pentru binele meu”, a spus o localnică din Cornești.
Un bătrân trecut de 75 de ani a venit să se vaccineze după ce mai multe rude din Cluj-Napoca s-au îmbolnăvit cu COVID iar unii au și murit.
”Io nu am vrut vaccin că aici la țară suntem mai feriți, dar virusul ăsta nu iartă pe nimeni. M-am gândit că îi mai bine să mă vaccinez”, a spus acesta.
În cadrul primei acțiuni de vaccinare în mediul rural din județul Cluj au fost vaccinate peste 1700 de persoane.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Incendiu de grajd la Răscruci. Doi cai au fost salvați. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit seara trecută pentru a lichida un incendiu izbucnit la un grajd în localitatea Răscruci, comuna Bonțida.
”Apelul de urgență a venit în jurul orei 22.40, iar la fața locului a fost trimis echipajul de la Punctul de Lucru Jucu. În paralel, au fost alertate și forțe de la Cluj-Napoca, respectiv Gherla.
Flăcările au cuprins un grajd de aproximativ 40 de metri pătrați, manifestându-se generalizat. Până la sosirea pompierilor, proprietara a reușit să salveze doi cai, unul dintre aceștia suferind răni în urma incendiului. Pompierii de la Punctul de Lucru Jucu au stins ulterior flăcările în limitele găsite.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei țigări nestinse”, au precizat pompierii.
EVENIMENT
FOTO. Accident pe o stradă din Cluj-Napoca, două mașini implicate. Un tânăr, dus la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută la un accident rutier petrecut pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca.
”Apelul de urgență a venit în jurul orei 22.50, iar în accident au fost implicate două autoturisme.
Nu au existat victime încarcerate, însă un bărbat de aproximativ 20 de ani a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, arată ISU Cluj.

Prin radierea din oficiu a unui autoturism, autoritățile competente scot un vehicul din evidențele oficiale fără a fi necesară o solicitare directă din partea proprietarului.
Conform legislației în vigoare în 2025, această procedură poate fi inițiată în următoarele situații:
În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini
Vehicul scos definitiv din uz:
Atunci când autoritățile competente sau operatorii economici autorizați emit un certificat de distrugere care atestă că vehiculul a fost dezmembrat și scos definitiv din circulație, radierea se efectuează din oficiu, pe baza notificării primite de la aceste entități.
Înmatriculare permanentă în alt stat:
Dacă un vehicul a fost scos definitiv din România și înmatriculat permanent într-o altă țară, autoritățile române pot radia vehiculul din oficiu, în baza notificării primite de la autoritățile competente care confirmă noua înmatriculare.
Suspendarea prelungită a înmatriculării:
Vehiculele istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare vor fi radiate, din oficiu, de către autorități dacă suspendarea înmatriculării este mai veche de 10 ani, potrivit OUG 84/2024, scrie Alba24.
Înmatriculare suspendată:
Se radiază automat vehiculele a căror înmatriculare a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și cele a căror înmatriculare a fost suspendată, în celelalte cazuri prevăzute de lege, timp de trei ani.
ITP expirat de 3 ani sau mai mult:
Autoturismele aflate în această situație sunt radiate automat. O notificare se emite în termen de 10 zile, cu care trebuie să mergi la primărie pentru a scoate vehiculul din evidență și pentru a înceta plata impozitului.
În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului din oficiu, autoritatea competentă va informa titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal în legătură cu această operațiune.
Este important de menționat că, în cazul în care un vehicul este radiat din oficiu, proprietarul are obligația de a preda plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare autorităților competente.
Alte situații în care se face radierea din oficiu
Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani”, stabilește Art. 47 (5) din legea circulației.
De asemenea, un vehicul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se poate radia în baza ordonanţei procurorului sau a deciziei instanţei de judecată.
Când se radiază autoturismul
Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:
a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;
b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;
c) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii;
d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public şi dacă fac dovada că acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.
(2) În cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.
(3) Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază în baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecată.
(4) Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării lui în alte spaţii decât cele aparţinând domeniului public.
(5) Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani.
(6) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.

Începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00, anunță CFR Călători.
Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Transportul feroviar de călători trece, duminică, la ORA de vară
Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.