EVENIMENT
FOTO. UNTOLD 2023. Peste 110.000 de fani în a treia zi de festival. Martin Garrix, spectacol vizual total

Pentru a treia zi consecutiv, cea de-a8-a ediție a festivalului UNTOLD a fost una memorabilă, trăită cu o bucurie uriașă de cei peste 110.000 de fani din toată lumea care au celebrat alături de artiștii preferați, muzica și bucuria de a fi împreună cu prietenii.
DJ-ul numărul 1 al lumii, Martin Garrix, a generat o euforie uriașă pe Cluj Arena. Set-ul live al olandezului a fost energie pură de la prima până la ultima măsură. Cu versiuni remix, realizate special pentru show-ul de le UNTOLD, sau cu producții noi lansate, Garrix le-a mulțumit fanilor din România.
Cu o pasiunea extraordinară pentru muzică și recunoștință pentru fanii care-i sunt alături de fiecare dată, Garrix a electrizat atmosfera din mainstage-ul UNTOLD. Cu un set în care a inclus “In The Name Of Love”, „Higher Ground”, „Animals”, „Huricane” sau imnul de festival „High On Life”, Garrix a generat un spectacol vizual total. A fost un moment care a transformat Cluj Arena într-un univers unic, universul UNTOLD – The World Capital of Night and Magic!
A spus ”Da” pe Cluj Arena
Dar UNTOLD e mai mult decât un festival muzical, e și dragoste! Energia frumoasă a olandezului, atmosfera ireală de pe Cluj Arena, publicul în extaz sau toate aceste detalii la un loc au fost ideale pentru o cerere în căsătorie, chiar în fața mainstage-ului de festival. Ea a spus “Da!”, iar momentul a fost aplaudat de fanii care se aflau lângă acest cuplu.
French Montana, prima oară în România
Cu un palmares impresionant, artistul din spatele succesului “Unforgettable”, single cu peste 1,657 miliarde de ascultări pe Spotify, French Montana aka Frenchy aka Macaroni with the cheese aka Frenchington a urcat pentru prima dată pe mainstage-ul festivalului UNTOLD pentru un show live plin de energie, în care toată lumea aflată pe Cluj-Arena a cântat și a dansat.
Rapper-ul american și echipa sa au fost impresionați de publicul pe care l-au descoperit în România. Zecile de mii de fani de la mainstage au cântat la unison cele mai cunoscute piese ale lui French Montana, care a invitat pe scenă doua fete din public pentru o sesiune de twerk.
Alături de un DJ și un MC, French Montana a reușit să facă o arenă să danseze la unison.“Ați creat o atmosferă magică!”, a spus Montana, care la finalul show-ului live le-a a mulțumit fanilor UNTOLD.
Artist inovator
Pentru cel de-al optulea capitol al legendei UNTOLD, a treia zi de festival a fost marcată de o altă premieră alături de unul dintre cei mai mari creativi artiști ai lumii, Eric Prydz. Suedezul nu e doar un DJ, e unul dintre cei mai inovatori artiști din muzica electronică, e un producător sofisticat, trăiește pentru a face muzica și este considerat un icon al scenei electronice.
Un DJ sofisticat care-și construiește set-urile live, singurul artist din lume care a primit acordul trupei Pink Floyd pentru a folosi un sample din uriașul success “Another Brick In The Wall”, Eric Prydz a purtat fanii UNTOLD într-o călătorie prin lumea sound-ului tech și techno.
Venit pentru prima dată la UNTOLD, Zhu și-a hipnotizat publicul cu sound-ul deep și vocea sa magică. Toată lumea de la mainstage a cântat împreună cu artistul de origine americană, fiecare piesă inclusă în live set. De la,,In The Morning”, ,,Came For The Low”, până la uriașul succes ,,Faded” sau cel mai nou single, “Changes”, toate piesele au avut un impact emoțional puternic și pentru fani și pentru Zhu, care a colaborat de pe mainstage pentru a-și saluta fanii.
Show live cu trip hop
Ziua de sâmbătă a fost una a premierelor pe Cluj-Arena. Unul dintre proiectele legendare in muzica electronică, Thievery Corporationau oferit un show live în care au combinat elemente de trip-hop, dub, lounge și electronic.
“Am fost uimiți de ceea ce am descoperit la UNTOLD, de conexiunea pe care am avut-o cu publicul aici. Este extraordinar să descoperi un festival care susține și artiștii care nu sunt din categoria mainstream, iar acest detaliu diferențiază UNTOLD-ul de alte festivaluri din lume. Uneori e bine să iei o pauză de la a căuta fericirea și să alegi să fii fericit, asta am simțit în această seară pe scena principală UNTOLD”, au declarant membrii Thievery Corporation.
DJ Bliss, din Dubai la Cluj
Una dintre premierele ediției de anul acesta a fost și DJ BLISS, un artist care a ajuns pentru prima dată la un festival european, recunoscut pentru contribuția sa inovatoare la scena muzicii electronice din Dubai. Cunoscut și ca „reprezentantul beat-urilor din Orientul Mijlociu”, DJ BLISS a fost impresionat de tot ceea ce festivalul UNTOLD înseamnă: energie frumoasă, scene care oferă un mix variat de stiluri muzicale și de publicul din România.
B Jones și WizTheMC au făcut parte din line-up-ul de mainstage pentru cea de-a treia zi de festival.
Artiști pe alte scene
UNTOLD a oferit momente și live-uri speciale și la scenele secundare ale festivalului
Un duo considerat iconic în cultura underground, duo-ul Tale Of Us, alături de Priku, Charlie, Woo York (Live) și Mihigh, au transformat scena Galaxy într-un univers în care spațiul și timpul nu au contat, a contat doar pasiunea și dragostea pentru muzica techno.
Ăn cea de-a treia zi a festivalului UNTOLD, scena Alchemy e fost locul în care iubitorii de trap, hip-hop, dubstep sau drum’n’bass au cântat și au dansat alături de artiștii preferați. O premieră pentru ediția de anul acesta a fost DJ-ul și producătorul Apashe, care a fost uimit de ceea ce a găsit în România, un public care se conectează autentic la muzică.
Killa Fonic, Deliric X Silent Strike, Ian, FC DND, Marko Glass ft. BVCOVIA și OG Eastbull sunt artiștii care au ajuns la scena Alchemy.
Doi dintre cei mai mari DJ ai lumii, francezul David Guetta și Armin van Buuren sunt headlinerii zilei de duminică. În această seară, mainstage-ul UNTOLD va fi deschis de Almud, urmat de Vama, FERG, Years & Years, Fedde Le Grand.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj): Îmi doresc să luăm undeva la 7 puncte din partidele ce au mai rămas în acest an

Universitatea Cluj a învins, duminică, pe FCU Craiova, scor 2-1 și a înregistrat prima victorie pe teren propriu în acest sezon. Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, consideră că echipa a meritat victoria, scrie GSP.
Tehnicianul a mai spus că își dorește mult ca echipa sa să aibă un parcurs bun în acest sezon de Cupa României, după ce a ajuns până în finală stagiunea precedentă.
Sabău („U” Cluj): Îmi doresc să luăm undeva la 7 puncte din partidele ce au mai rămas în acest an
„Este o victorie meritată, muncită. Vreau să-mi felicit jucătorii, am crezut foarte mult în noi. Am fost o echipă disciplinată, foarte scurtă, agresivă, n-am permis adversarului să verticalizeze, să aibă viteză de joc și să-și creeze ocazii de gol.
„Trebuie să câștigăm și să ne calificăm mai departe în Cupa României”
Am controlat prima repriză, am avut situații de a majora scorul. Dacă îi luăm individual pe cei de la FCU Craiova, vedem că au o echipă bună. Am reușit să plecăm de foarte multe ori pe contraatac, dar a lipsit ultima pasă, nu am luat deciziile cele mai potrivite.
Trebuie să câștigăm și să ne calificăm mai departe în Cupa României. Îmi doresc foarte mult acest lucru și cred că și jucătorii vor să mai joace o finală de Cupă. Nu va fi deloc ușor să ne calificăm. Îmi doresc să luăm undeva la 7 puncte (n.r. în ultimele partide din acest an de campionat). Am fi în grafic, am avea un moral bun, am avea o minivacanță frumoasă”, a spus Ovidiu Sabău.

Un accident a avut loc, luni dimineața, pe str. Paris din Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini. O femeie încarcerată a fost extrasă de către pompieri și dusă la spital,
„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Paris. În accident au fost implicate două autoturisme, iar o femeie era încarcerată într-unul dintre acestea. Victima a fost extrasă în siguranță de salvatori, fiind în permanență conștientă și cooperantă.
VIDEO FOTO. ACCIDENT pe strada Paris, în Cluj-Napoca. O femeie a fost dusă la SPITAL
Femeia primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD de terapie intensivă mobilă și va fi transportată la spital”, a transmis ISU Cluj.
„În cursul dimineții de 4 decembrie a.c. polițiștii au fost sesizați despre producerea unui accident de circulație pe strada Paris din Cluj-Napoca.
Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat faptul că o femeie, 31 de ani, ar fi schimbat direcția de mers pentru a intrat în curtea unui imobil, moment în care a fost acroșată de un autoturism, condus de un bărbat, de 54 de ani, care se afla în depășire.
În urma evenimentului, femeia a necesitat îngrijiri medicale.
Testările cu aparatul etilotest au avut rezultate negative.
Traficul în zona a fost afectat pentru intervenția echipajelor la fața locului”, a comunicat IPJ Cluj.

U Cluj aînvins pe FC U 1948 Craiova cu 2-1 şi a urcat pe locul 6 în clasament, care este loc de play off.
Rezultate:
Vineri 1 decembrie
FC Voluntari – FC Petrolul Ploieşti 0-0, Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari
Cartonaşe roşii: Ismael Diomande (Petrolul, 77), Patricio Matricardi (FC Voluntari, 89).
Arbitru: George Cătălin Găman (Craiova); arbitri asistenţi: Andrei Constantinescu (Bucureşti), Florian Alexandru Vişan (Galaţi); al patrulea oficial: Andrei Antonie (Bucureşti)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti)
Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – CCA, Constantin Stătescu (Bucureşti) – LPF
CSM Politehnica Iaşi – FC Farul Constanţa 2-3 (0-3), Stadion ”Emil Alexandrescu” – Iaşi
Au marcat: Shayon Harrison (56), Alin Roman (64), respectiv Constantin Budescu (10), Rivaldinho (16), Louis Munteanu (45+8).
Arbitru: Szabolcs Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Ferencz Tunyogi (Zalău), Stelian Slabu (Braşov); al patrulea oficial: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Ionuţ Coza (Cernica); arbitru asistent video: Vlad Bârleanu (Bucureşti)
Observatori: Costin Ioan Toma (Piatra Neamţ) – CCA, Ioan Mironaş (Piatra Neamţ) – LPF
Sâmbătă 2 decembrie
AFC UTA Arad – AFC Hermannstadt 2-0 (0-0), Stadion ”Iuliu Bodola” – Oradea
Au marcat: Kevin Luckassen (79), Claudiu Micovschi (82).
Arbitru: Horia Gabriel Mladinovici; arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu, Cosmin Vatamanu (toţi din Bucureşti); al patrulea oficial: Robert Avram (Piteşti)
Arbitru video: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitru asistent video: Romică Bîrdeş (Piteşti)
Observatori: Octavian Şovre (Satu Mare) – CCA, Ion Craiu (Bucureşti) – LPF
AFC Botoşani – FC Rapid Bucureşti 0-0, Stadion Municipal – Botoşani
Arbitru: Andrei Moroiţă (Ploieşti); arbitri asistenţi: Ovidiu Artene (Vaslui), Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa/Prahova); al patrulea oficial: Vlad Băban (Iaşi)
Arbitru video: Sorin Costreie (Voluntari); arbitru asistent video: Bogdan Dumitrache (Bucureşti)
Observatori: Teodora Albon (Cluj-Napoca) – CCA, Cătălin Popa (Vaslui) – LPF
Universitatea Craiova – FC CFR 1907 Cluj 1-0 (0-0), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
A marcat: Elvir Koljic (90).
Arbitru: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Mircea Orbuleţ (Bucureşti); al patrulea oficial: Iulian Dima (Bucureşti)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea)
Observatori: Aron Huzu (Sibiu) – CCA, Paul Cazan (Bucureşti) – LPF
Duminică 3 decembrie
FC Universitatea Cluj – FC U 1948 Craiova 2-1 (1-1), Cluj Arena – Cluj-Napoca
Au marcat: Ianis Stoica (19), Daniel Popa (53), respectiv Yassine Bahassa (39).
Arbitru: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti); arbitri asistenţi: Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe), Mihăiţă Necula (Bucureşti); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Istvan Kovacs (Carei); arbitru asistent video: Raul Constantin Ghiciulescu (Lugoj)
Observatori: Ioan Onicaş (Zalău) – CCA, Ioan Bogdan (Arad) – LPF
FC FCSB – SC Oţelul Galaţi 0-2 (0-1), Arena Naţională – Bucureşti
Au marcat: Samuel Teles (7), Juri Cisotti (64).
Cartonaş roşu: Florinel Coman (FCSB, 90+7).
Arbitru: Marcel Bîrsan (Bucureşti); arbitri asistenţi: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Iuliana Elena Demetrescu (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru video: Rareş George Vidican (Satu Mare); arbitru asistent video: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare)
Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Marian Bucurescu (Bucureşti) – LPF
Luni 4 decembrie
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – Dinamo Bucureşti (Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe, 20:00)
Clasament
loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 18 11 4 3 31-18 37
2 CFR Cluj 18 9 5 4 31-18 32
3 Universitatea Craiova 18 9 5 4 26-17 32
4 Rapid 18 8 7 3 33-20 31
5 Petrolul Ploieşti 18 5 11 2 21-17 26
6 Universitatea Cluj 18 6 8 4 27-26 26
7 FC Hermannstadt 18 5 10 3 24-18 25
8 Farul Constanţa 18 7 4 7 27-30 25
9 Oţelul Galaţi 18 4 11 3 18-17 23
10 UTA 18 5 7 6 21-25 22
11 FC Voluntari 18 5 6 7 24-31 21
12 Sepsi OSK 17 5 5 7 19-20 20
13 Politehnica Iaşi 18 4 7 7 21-26 19
14 FC U Craiova 1948 18 5 3 10 28-33 18
15 Dinamo 17 2 4 11 9-28 10
16 FC Botoşani 18 0 9 9 18-35 9

La peste 50 de ani după ultima misiune din programul spaţial Apollo, Statele Unite vor încerca să plaseze din nou un modul de asolizare pe Lună în data de 25 ianuarie 2024, a anunţat miercuri John Thornton, CEO-ul companiei americane Astrobotic, ce ar putea deveni prima firmă privată care reuşeşte o astfel de performanţă, informează AFP, transmite Agerpres.
Modulul de alunizare, denumit Peregrine, nu va avea niciun astronaut la bord. El va transporta însă cinci instrumente ştiinţifice ale NASA, care doreşte să studieze mediul lunar pentru a pregăti viitoarele sale misiuni Artemis cu echipaj uman.
Agenţia spaţială americană a ales în urmă cu mai mulţi ani să acorde unor companii sarcina de a trimite experimente ştiinţifice şi tehnologice pe Lună – un program denumit CLPS.
Acele contracte cu preţuri fixe vor permite dezvoltarea economiei lunare şi furnizarea unui serviciu de transport spaţial la un preţ mai scăzut.
„Ceea ce încercăm noi să facem este să încercăm o lansare şi o asolizare pe suprafaţa Lunii la un cost ce reprezintă doar o fracţiune din ceea ce ar costa prin metodele clasice”, a declarat într-o conferinţă de presă John Thornton, CEO-ul companiei Astrobotic, al cărei sediu general se află în oraşul american Pittsburgh.
„Doar aproximativ jumătate din misiunile care au fost lansate spre suprafaţa Lunii au reuşit. Deci, este o provocare cu adevărat colosală. Voi fi îngrozit şi entuziasmat în acelaşi timp în toate fazele misiunii”, a adăugat el.
Lansarea este programată pe 24 decembrie din Florida cu ocazia zborului inaugural al noii rachete dezvoltate de grupul industrial ULA, denumită Vulcan Centaur.
Sonda spaţială va avea apoi nevoie de „câteva zile” pentru a ajunge pe orbita lunară, dar va trebui să aştepte până pe 25 ianuarie înainte să încerce să alunizeze, pentru ca toate condiţiile de luminozitate la nivelul scoarţei selenare să fie întrunite, a explicat John Thornton.
Coborârea va fi realizată în sistem autonom, fără intervenţie umană, dar va fi urmărită de la centrul de control al companiei americane.
În primăvara acestui an, un start-up japonez, ispace, a încercat deja să devină prima companie privată care reuşeşte o asolizare controlată pe Lună, însă misiunea s-a încheiat prin prăbuşirea vehiculului spaţial. Israel a înregistrat la rândul său un eşec similar în 2019.
Doar patru ţări au reuşit să trimită cu succes vehicule pe Lună prin intermediul agenţiilor lor spaţiale: Statele Unite, Rusia, China şi, recent, India.
În plus faţă de Astrobotic, NASA a încheiat contracte şi cu alte companii private, precum Firefly Aerospace, Draper şi Intuitive Machines. Aceasta din urmă îşi va realiza lansarea inaugurală cu ajutorul unei rachete construite de SpaceX, în ianuarie.
Oficialii de la NASA „sunt conştienţi de riscuri şi au acceptat că unele dintre aceste misiuni nu vor avea succes”, a declarat Chris Culbert, coordonator al programului CLPS. „Însă, chiar dacă nicio alunizare nu va fi reuşită, CLPS a avut deja un impact asupra infrastructurii comerciale care este necesară pentru a înfiinţa o economie lunară”, a adăugat el.
Prin programul său Artemis, NASA doreşte să înfiinţeze o bază pe suprafaţa Lunii.