CULTURA
FOTO. Universul lui Salvador Dali ajunge la Cluj. Peste 170 de exponate, la Casa Hintz

După succesul răsunător pe care l-a avut în București, unde a atras peste 100.000 de vizitatori, expoziția ”Universul lui Salvador Dalí” ajunge la Cluj-Napoca.
Itinerată anterior în orașe precum Paris, Shanghai și Florența, această colecție extraordinară, compusă din peste 170 de exponate – litografii, grafică, gravuri, sculpturi, miniaturi din aur și diamante – aduce o incursiune fascinantă în lumea suprarealistă a maestrului Dalí, completată de o experiență unică de realitate virtuală. Găzduită de Casa Hintz, clădire istorică datând din 1573, expoziția marchează inaugurarea nivelurilor superioare recent restaurate ale acestei clădiri emblematice din Piața Unirii, în care a funcționat prima farmacie din oraș și care găzduiește astăzi, la parter, Muzeul Farmaciei. Publicul va putea explora această lume extraordinară între 20 decembrie 2024 și 30 aprilie 2025.
FOTO. Universul lui Salvador Dali ajunge la Cluj. Peste 170 de exponate, la Casa Hintz
”Salvador Dali este un artist grandios, pentru că viziunea sa are puterea de a ne modifica și de a ne amplifica percepția asupra lumii. Artist vizionar prin excelență, Salvador Dali a fost genial și pentru că avea o minte, o inteligență mereu neobosită în a crea fantasme seducătoare estetic, dar, în același timp, perfect adaptate nevoii publicului său de a se recunoaște într-un secret de nemărturisit despre abisurile ființei umane. În același timp, Salvador Dali ne provoacă să vedem dublul spiritual al lumii fenomenale, de aici și nota de stranietate a imageriei sale copleșitoare.” – dr. Dan-Octavian Breaz, curator, critic și istoric de artă.
”Ne bucurăm că am trecut de cele două mari provocări ale acestui proiect: să găsim locația perfectă pentru această expoziție complexă și să convingem deținătorii acestei colecții să aducă evenimentul la Cluj-Napoca. Credem că orașul nostru merită să găzduiască o expoziție de un asemenea calibru, care s-a bucurat de un succes internațional. Suntem onorați să oferim comunității locale și vizitatorilor o ocazie unică de a explora universul fascinant al unuia dintre cei mai mari artiști ai secolului XX, într-un spațiu emblematic precum Casa Hintz.” – Iancu Șerbănescu, organizator – Spotlight Events.
170 de opere care sfidează imaginația
Expoziția este o imersiune în universul vibrant și oniric al lui Salvador Dalí, un loc unde publicul este provocat să își depășească limitele imaginației. Una dintre cele mai importante piese expuse la Cluj este sculptura monumentală din bronz Saint George and the Dragon. Concepută în 1977, această lucrare reinterpretată de Dalí transformă legenda tradițională într-un simbol suprarealist al luptei dintre bine și rău. Detalii precum aripile dragonului metamorfozate în flăcări sau limba în formă de cârjă, un simbol preferat al artistului, reflectă stilul său unic. O versiune de dimensiuni mai mari a acestei capodopere a fost oferită în 1995 Papei Ioan Paul al II-lea de către Dalí Universe, fiind inclusă în colecția Vaticanului, consolidând astfel importanța culturală și artistică a acestei lucrări.
În conexiune cu istoria Clujului, farmacia din Casa Hintz, care găzduiește expoziția, a purtat cândva numele „Farmacia Sfântul Gheorghe,” iar familia actualului moștenitor a realizat o statuetă din porțelan inspirată de această sculptură care poate să fie văzută încastrată în clădire și protejată de sticlă.
Printre lucrările deosebite expuse la Cluj se mai numără: Homage to Terpsichore, Man with Butterfly, Woman of Time sau Surrealistic Ange. Unele dintre aceste sculpturi impresionante depășesc doi metri înălțime. Sculpturi de dimensiuni mai mici precum Javanese Mannequin și Moth and Flame vor fascina publicul prin capacitatea de a provoca percepția privitorului asupra realității.
Un alt punct de atracție îl reprezintă cele patru bijuterii-sculpturi, adevărate opere de artă în miniatură: Alice in Wonderland, o reinterpretare suprarealistă a faimosului basm, Dance of Time, care reia tema iconică a ceasurilor topite, Triumphant Angel, ce simbolizează victoria spirituală, și Unicorn, o metaforă a purității și fanteziei. De asemenea, expoziția include obiecte din aur, litografii rare și ilustrații.
Ce aduce nou expoziția de la Cluj?
Expoziția Universul lui Salvador Dalí de la Cluj oferă o premieră absolută pentru publicul din România, prin includerea a trei opere remarcabile care nu au fost expuse la București: Twisted Christ, o reinterpretare simbolică a figurii lui Hristos, Zootrope Model, bust suprarealist plin de detalii inedite, și Head of Venus, o lucrare ce explorează teme precum dualitatea frumuseții și percepția realității.
VR Experience – o incursiune virtuală în universul lui Dalí
Inspirată de viziunea suprarealistă a maestrului, expoziția din Cluj combină imaginația artistică a lui Salvador Dalí cu tehnologia modernă a realității virtuale. Deși VR-ul nu a existat în timpul vieții artistului, această experiență fascinantă îl aduce pe Dalí însuși în postura de ghid virtual care îi conduce pe vizitatori, prin capodoperele sale într-o dimensiune complet nouă, care pare desprinsă direct din universul său suprarealist.
Program și bilete „Universul lui Salvador Dalí” Cluj
Expoziția va fi deschisă zilnic între 20 decembrie 2024 și 30 aprilie 2025, între orele 11:00 – 20:00 (ultima intrare la ora 19:00), cu excepția zilelor de 26 decembrie și 1 ianuarie, iar pe 24 decembrie și pe 31 decembrie va avea un program scurt. Biletele sunt disponibile deja online pe universuldali.ro sau enterix.ro, și fizic, în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca. După deschiderea expoziției, acestea vor fi disponibile și direct de la locație, la Casa Hintz. Prețurile încep de la 75 de lei pentru adulți, 50 de lei pentru copii, iar grupurile școlare (minim 20 de persoane) beneficiază de un tarif redus de 40 de lei/persoană. Cei interesați de experiența VR vor plăti o taxă suplimentară de 10 lei.
Expoziția va include și un shop dedicat, de unde vizitatorii pot achiziționa suveniruri unice sau cadouri inspirate din universul lui Dalí.
Salvador Dalí, maestrul suprarealismului
Salvador Dalí este celebrat ca „maestrul suprarealismului”, dar și ca un vizionar care a transformat viața sa într-o operă de artă. Pe lângă picturile sale celebre, Dalí s-a exprimat prin diverse mijloace artistice: sculptură, ilustrație de carte, obiecte din aur și colaborări unice, precum cele cu manufactura de sticlă Daum. Obsesia sa pentru timpul care se topește, feminitate, psihanaliză și vis se regăsește în toate lucrările sale. Dalí a fost, de asemenea, un pionier al autopromovării, personalitatea sa excentrică și inconfundabila mustață transformându-l într-un adevărat brand artistic.
Despre Beniamino Levi și colecția Dalí Universe
Nicholas Descharnes, expert mondial în opera lui Dalí: ”În decursul a patruzeci de ani, Beniamino Levi, prin Dalí Universe, a reunit cea mai importantă colecție de sculpturi Dalí, reflectând viziunea lui în trei dimensiuni.”
Colecția Universul lui Salvador Dalí este rezultatul unei relații deosebite între celebrul colecționar Beniamino Levi – care a colaborat cu artiști precum Picasso, De Chirico și Fontana – și Salvador Dalí însuși. Întâlnirea lor, care a avut loc în anii 1960 în Paris, a marcat începutul unei colaborări unice. Fascinat de primele lucrări sculpturale ale lui Dalí, Levi l-a încurajat pe maestrul suprarealismului să își exprime viziunea artistică în formă tridimensională, comandându-i o serie de sculpturi din bronz bazate pe cele mai faimoase imagini suprarealiste.
Astfel, s-a născut colecția Dalí Universe, una dintre cele mai mari colecții private de lucrări Dalí din lume, alcătuită din sculpturi din bronz, obiecte din aur, mobilier suprarealist, litografii semnate, sculpturi din sticlă și alte opere unice. Aceasta a fost văzută de peste 12 milioane de oameni în peste 100 de locații și muzee internaționale, fiind considerată o comoară culturală.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

Deputalul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a ridicat, în Parlament, problema gestionării ineficiente a deşeurilor în România şi importanța protejării mediului.
Aceasta a generat o criză ecologică ce necesită măsuri urgente care să asigure garantarea dreptului cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos, a spus Remus Lăpușan.
Remus Lăpușan: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației
”Gestionarea ineficientă a deşeurilor în România, accentuată de abandonarea, arderea şi lipsa unui sistem eficient de reciclare reprezintă o problemă de importanță națională, care afectează profund mediul înconjurător, sănătatea populației şi calitatea vieții fiecăruia dintre noi”, a spus Remus Lăpușan.
Deputatul PSD de Cluj a arătat că, în contextul aderării la spaţiul Schengen, este necesară o înăsprire a legislaţiei de mediu, mai ales că libera circulaţie a mărfurilor pe teritoriul UE presupune responsabilităţi sporite în materie de securitate pentru toate statele member.
”România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor municipale, cu o rată de doar 11,3%, mult sub media europeană de aproape 49%. Deşi producem o cantitate mai mică de deşeuri pe cap de locuitor comparativ cu alte state europene, lipsa unei infrastructuri moderne și a unor politici coerente face ca acestea să ajungă fie în gropile de gunoi, fie să fie abandonate în natură sau, mai grav, arse ilegal”, spune Lăpușan .
E nevoie urgent de o strategie națională eficientă de gestionare a deşeurilor
Deputatul PDS a atras atenția și că depozitarea necontrolată a deşeurilor este tot mai frecventă în întreaga țară. ”Pe câmpuri, în păduri, pe malurile râurilor şi chiar în zonele urbane, apar munți de gunoaie care afectează ecosistemele și pun în pericol sănătatea oamenilor. Deşeurile provenite din construcţii şi demolări, precum molozul, betoanele sau materialele plastice, sunt lăsate la întâmplare, fără nicio măsură de protecție a mediului, contribuind astfel la contaminarea solului şi a apelor subterane.
În plus, şi lipsa unor soluții eficiente de eliminare controlată duce la arderea ilegală a deşeurilor, care și aceasta o practică tot mai întâlnită. Fumul toxic rezultat din arderea plasticelor, cauciucurilor şi altor materiale periculoase eliberează în aer substanțe nocive, cu efecte grave asupra sănătății populației. În numeroase zone urbane şi periurbane, această poluare a aerului devine tot mai vizibilă, afectând direct calitatea vieţii.
Este esențial să conştientizăm că lipsa unor măsuri ferme nu doar că degradează mediul, dar pune în pericol şi sănătatea generațiilor viitoare. O strategie națională eficientă de gestionare a deşeurilor nu mai poate fi amânată. România are nevoie de un sistem modern de colectare selectivă, de sancțiuni mai dure pentru cei care abandonează şi ard deşeuri ilegal, precum şi de investiții serioase în infrastructura de reciclare şi valorificare a acestora”, a arătat Remus Lăpușan.
Poluarea, de orice fel, trebuie combătută
Remus Lăpușan a mai spus că primii paşi în vederea adoptării unor măsuri ferme au fost deja făcuţi prin adoptarea, cu implicarea puternică a grupului parlamentar PSD, a noului Cod Silvic.
”Suntem conştienţi cu toţii de importanţa pădurilor ca plămani verzi ai planetei şi consider că, aşa cum am reuşit să avem o abordare unitară şi transpartinică în adoptarea unui nou Cod Silvic, la fel putem avea aceeaşi coeziune şi în ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri legislative în vederea combaterii poluării, de orice fel ar fi ea. Doar printr-o acțiune rapidă și coordonată putem preveni transformarea României într-o imensă groapă de gunoi și pentru a asigura un mediu curat pentru generațiile viitoare”, a mai spus Remus Lăpușan.
EVENIMENT
FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.
Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la Cluj că eliberarea cărții este gratuită pentru cei peste 14 ani, iar pentru cei sub această vârstă va costa 67 de lei, mai ieftin decât un pașaport.
”Am eliberat, azi, prima carte electronică de identitate din România, versiunea a doua, upgradată față de cea din 2021, cu care titularul va putea să semneze documente și să formuleze cereri electronice.
Începând cu 20 martie, cetățenii din județul Cluj se pot prezenta, la împlinirea vârstei de 14 ani, la serviciile publice comunitare, pentru cartea electronică de identitate.
În 20 mai, ne propunem să introducem în circulația cartea de identitate simplă, fără cip, adică fără suport de stocare a datelor, care va costa 38 de lei, iar începând cu 2 iunie, vom pune în circulație cartea electronică de identitate pentru copiii între zero și 14 ani.
Unul dintre avantajele acestei cărți de identitate este că minorii, indiferent de vârstă, pot călătorii în străinătate fără pașaport, din 2 iunie, în statele UE și în statele terțe care au acorduri cu UE.
Eliberarea cărții electronice de identitate este gratuită pentru cei peste 14 ani, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene PNRR, iar pentru copiii sub această vârstă va costa 67 de lei, mai ieftin de 3 ori decât costul unui pașaport”, a explicat Giulescu.
Din Cluj în toată țara
Acesta a recomandat celor care au prima variantă a cărții electronice de identitate, emisă în cadrul proiectului pilot demarat la Cluj în 2021, să le preschimbe cu noul model.
Potrivit lui Giulescu, în maximum două săptămâni, eliberarea noii cărți electronice de identitate va fi extinsă la nivelul Bucureștiului, iar după Paști la nivelul tuturor municipiilor de reședință de județ din România.
”Ne propunem ca, până în 20 mai, să extindem emiterea cărții electronice de identitate la nivelul tuturor celor 674 de servicii publice comunitare de evidența persoanelor.
Am inițiat demersuri concrete cu CNAS, astfel că în cartea electronică de identitate se va înscrie grupa sanguină și RH-ul beneficiarului”, a precizat Cătălin Giulescu.
40 de cărți pe zi
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a declarat la rândul său că noile cărți de identitate se pot realiza acum în 8 locuri din județul Cluj, la DJEP Cluj, precum și la primăriile din Cluj-Napoca, Florești, Turda, Huedin, Câmpia Turzii, Dej și Gherla.
Directorul DJEP Cluj, Emilian Roșca, a precizat că pot fi eliberate 40 de cărți electronice de identitate pe zi, capacitatea instituției fiind suficientă pentru a acoperi toate cererile.
Termenul de eliberare a cărților este acum de 2 săptămâni de la depunerea actelor, dar acesta se va reduce la 4 zile când va începe eliberarea la nivel național.
Este mai practică
Prima persoană care a primit noua carte este o studentă din Cluj-Napoca, Andra Rus, care și-a setat două PIN-uri, primul de 4 cifre, pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice, iar cel de-al doilea, din 6 cifre, pentru operațiunea de semnare.
”Mi-am făcut această carte electronică de identitate pentru că este mult mai practică și nu va mai trebui să car și cardul de sănătate. Este mai securizată, are semnătură electronică și amprentele pe ea, este mult mai greu de falsificat. Este mai practică și în ceea ce privește călătoria în străinătate”, a spus tănâra.
În programul pilot, început în 2 august 2021 la Cluj, au fost eliberate peste 31.500 de cărți electronice de identitate.
Până în 3 august 2031 ar trebui schimbate cărțile de identitate clasice sau buletinele vechi, dar cei care au termen de valabilitate nelimitat le vor putea folosi în continuare.
EVENIMENT
Reacția „U” Cluj după ce trei copii au fost bătuți de suporteri: „FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Reprezentanții „U” Cluj se delimitează de suporterii echipei care au luat la bătaie trei minori după derby-ul Clujului, exprimându-și regretul față de cele întâmplate și făcând apel la fair-play.
FC Universitatea Cluj a reacționat, miercuri, față de incidentul petrecut luni seară, după meciul cu CFR, când niște suporteri au bătut trei minori de 14-17 ani, din care unul a ajuns la spital.
Clubul regretă incidentul și condamnă violența
Clubul și-a exprimat regretul față de cele întâmplate, reafirmând angajamentul pentru principiile fair-play-ului, spiritul universitar și împotriva oricărei forme de violență.
„Clubul nostru își exprimă regretul față de incidentele petrecute în spațiul public după meciul din 31 martie 2025, dintre FC Universitatea Cluj și CFR.
FC Universitatea Cluj susține ferm principiile fair-play-ului, spiritul universitar și respinge orice formă de violență. Clubul consideră că astfel de comportamente nu își au locul într-o comunitate responsabilă”, a transmis „U” Cluj.
„FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”
Clubul și-a exprimat speranța că autoritățile îi vor identifica pe cei vinovați, arătând că a promovat constant, din 2016 încoace, valori precum integritatea, corectitudinea și respectul.
„Avem încredere că autoritățile competente vor clarifica situația și vor aplica măsurile necesare. Așteptăm ca același lucru să se întâmple și în legătură cu alte incidente care au avut loc în ultima perioadă.
Din 2016, am promovat constant valori precum integritatea, corectitudinea și respectul, pe care continuăm să le susținem ca principii etice fundamentale pe baza cărora clubul poate continua să se dezvolte sustenabil.
FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură și reafirmă angajamentul clubului față de valorile fair-play-ului și ale respectului reciproc”, a mai transmis clubul.
EVENIMENT
Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.
Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.
Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari
”Inacceptabil!! Tineri maghiari au fost bătuți, luni seara la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mă adresez ministrului de Interne și îi cer ferm: dați un exemplu! Sancționați ultrașii care au agresat tinerii maghiari!
După ultimul meci dintre CFR 1907 și Universitatea, mai mulți tineri maghiari au fost atacați de ultrașii echipei “U” la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mai mulți dintre aceștia au suferit răni grave în urma atacurilor, fiind agresați în timp ce se întorceau pașnic acasă.
Nu accept argumentul că acestea sunt doar cazuri izolate. Nu! Atâta timp cât maghiarii sunt atacați doar pentru că sunt maghiari, pentru că vorbesc în limba maghiară, comunitatea noastră nu este în siguranță. Asta este consecința faptului că partidele extremiste, antimaghiare, pot instiga liber, în timp ce statul, adesea, închide ochii.
Orice discurs instigator la ură trebuie sancționat, indiferent de cine îl rostește – fie că este politician sau reprezentant al mass-media. Le doresc însănătoșire grabnică tinerilor agresați! Familiilor lor le transmit putere și rezistență în această situație tulburătoare. Suntem pregătiți să le oferim tot sprijinul necesar”, a transmis președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Un tănăr de 14 ani, suporter al CFR Cluj, a ajuns la spital cu răni la cap. Potrivit surselor Cluj24.ro, și ceilalți doi tineri cu care acesta se afla pe stradă au fost loviți de ultrași.
Polițiștii clujeni contunuă cercetările în acest caz, iar cei implicați în bătaie și identificați pănă acum de oamenii legii sunt chemați la audieri.