Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Unde poți înota în Someș, chiar în Cluj-Napoca? Apa are peste doi metri adâncime

Publicat


Există o porțiune a Someșului, în municipiul Cluj-Napoca, în care poți înota, dar e numai bună și pentru o baie rece în zilele aride. Un activist cere respectarea dreptul clujenilor la îmbăiere, în special în perioadele de caniculă.

Activistul de mediu Adrian Dohotaru a dezvăluit locul unde merge să înoate în Someș. Deși poate părea greu de crezut, râul atinge aici adâncimea de doi metri, fiind potrivit pentru practicarea acestui sport.

„E loc de înot, nu doar de baie!”

Este vorba despre o zonă situată la gradenele din Parcul Rozelor. Dacă în mai mare parte, apa Someșului nu depășește un metru, fiind potrivită pentru îmbăiere, aici adâncimea ar fi de peste doi metri, a arătat Dohotaru.

„Oau, e loc de înot, nu doar de baie la gradenele din Parcul Rozelor!

Am găsit un loc de înot, unde apa e peste doi metri, lângă cascadă și zidurile microhidrocentralei. Locul nu e mare, în general apa e până la șold, dar e o zonă îndeajuns de bună pentru înot. Azi l-am învățat stilul bras pe Matei aici, anii viitori pe Timo.

Dacă înoți contra curent, acei câțiva metri de apă mai mare sunt suficienți pentru că înoți practic pe loc.

Sigur ca am mai prins apă la Someșul Mic de peste 2 metri, la lac Florești sau la compania de apă, dar nu mă asteptam să găsesc în oraș”, a arătat Adrian Dohotaru, într-o postarepe Facebook.

„Măsurătorile arată că apa, venită aproape, de la munte, e bună”

Clujeanul arată că, potrivit măsurătorilor, apa e curată în zonă, inclusiv la plaja amenajată la câteva sute de metri de acest loc.

„Cu barajul instalat recent pentru plasticuri, mă simt mai in siguranță, chiar dacă mai văd deșeuri de plastic, dar care nu apucă să se descompună aici, ci în aval.

De altfel, măsurătorile efectuate în parteneriat cu Strop de roua arată ca apa, venită aproape, de la munte, e bună, cel puțin până în zona industrială unde încep deversările de la canalizare. Dar la gradene/trepte și la plaja Grigorescu e foarte ok.

Apa rece alungă oboseala și canicula. Dacă la soare sunt vreo 50 de grade, în apă sunt 17, așa că trupul se răcorește instant. Când corpul începe sa se răcească, ne retragem la apă mai mică.

Long story short: se poate înota în Someșul nostru chiar la noi în cartier, puțini știu asta”, a mai spus Dohotaru.

„Dreptul la îmbăiere e dreptul nostru la sănătate mentală”

Fostul parlamentar clujean s-a exprimat public în repetate rânduri pentru folosirea Someșului și a malurilor acestuia în practicarea unor activități sportive sau de relaxare și a promovat inițiative care să faciliteze accesul clujenilor la apă, fie că vorbim de Someșul Mic sau de Canalul Morii.

„Astfel de locuri cu minimă amenajare și condiții de siguranță pot fi cu zecile însă în Clujul metropolitan la lacurile Florești, Gilău, Someșul Cald și Tarnița în amonte de Someș ori în aval, la lacurile de la Câmpenești. Sau chiar în Someș, ca aici.

Primii pași de încurajare a îmbăierii s-au făcut, la noile amenajări de la Plaja Grigorescu semnele de interzicere de intrare în apă s-au scos, dar mai e mult până să fie realizate în România zone oficiale de îmbăiere la râuri și lacuri, cu măsurători constante a calității apei, cu pontoane si alei publice la apă (cum nu avem la Tarnița, de pilda), cu piste să ajungi la cursuri de apă, deocamdată se tolerează la limită baia.

Dreptul la îmbăiere e dreptul nostru la sănătate mentală, iar cu valurile de canicula din prezent și mai ales viitor, e dreptul nostru la sănătate fizică!”, este de părere Adrian Dohotaru.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cetățean asiatic, electrocutat pe un lac din satul Sântioana de lângă Țaga. A atins cu undița firele de curent

Publicat

undita

Un cetățean asiatic s-a electrocutat, duminică, pe un lac din satul Sântioana, comuna Țaga, după ce undița cu care pescuia a atins firele de curent.

”Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au fost sesizați despre faptul că în zona unui lac din localitatea Sântioana, comuna Țaga, un bărbat s-ar fi electrocutat în timp ce se afla la pescuit.

La fața locului polițiștii au identificat un bărbat, de 28 de ani, cetățean străin, care a fost transportat în stare de conștiență la o unitate medicală din municipiul Dej”, arată IPJ Cluj.

În cauză sunt efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incidentul.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Incendiu de vegetație uscată pe 3 hectare la Urca. Au intervenit 12 pompieri de la Turda

Publicat

Casă în flăcări la Turda

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin, duminică, cu două autospeciale și 12 subofițeri pentru limitarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată, care s-a extins la lăstăriș și mai mulți puieți de arbori.
Suprafața afectată este de aproximativ 3 ha in apropiere de localitatea Urca, iar intervenția este sprijinită de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Viișoara și mai mulți localnici.
”Operațiunile de stingere efectuate au împiedicat extinderea flăcărilor la o fermă din apropiere și au limitat extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite.
Intervenția este în desfășurare pentru identificarea focarelor ascunse, precum și pentru lichidarea acestora.
Situația este monitorizată in continuare de centrul operațional prin intermediul dispeceratului unității”, arată ISU Cluj.

UPDATE. Incendiul a fost stins

”Incendiul de vegetație din apropiere de Urca fost lichidat, rămâne în supraveghere la fața locului o autospecială din cadrul Detașamentului de Pompieri Turda”, au precizat pompierii duminică seara la ora 20.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod roșu în agricultură. Seceta a afectat 2,5 milioane de hectare, cca. 40% din culturile de grâu, porumb și floarea soarelui

Publicat

seceta pixabay

Seceta din România a afectat 2,5 milioane de hectare, circa 40% din culturile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui. Piaţa freamătă sub ameninţarea insolvenţei. Seceta ar putea fi un dezastru financiar chiar şi pentru firmele mari, care erau capitalizate, notează Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Seceta a afectat 2,5 milioane de hectare, adică aproximativ 40% din culturile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, conform lui Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro. Estimarea este mai mare decât cea a Ministerului Agriculturii, iar pierderile se ridică la 1,5-1,8 miliarde de euro.

„Noi, organizaţiile profesionale, estimăm că 2,5 milioane de hectare au fost compromise, iar despăgubirile Ministerului Agriculturii, de 500-600 de milioane de euro, nu acoperă nici măcar costurile pe care le-am avut cu seminţele pentru înfiinţarea culturilor.

Între 800 şi 1.200 de euro costă să înfiinţezi un hectar (despăgubirile sunt între 200 şi 230 euro/hectar – n. red.) şi la acest cost se adaugă plata arendei. Pierderea însumată este între 1,5 şi 1,8 mld. euro, sumă care nu mai intră în rulajul fermierului sau în economia naţională. Va fi afectat şi consumatorul final prin creşterea importurilor“, a spus Ionel Arion.

Seceta pedologică a lovit puternic culturile de porumb şi floarea-soarelui, dar a afectat şi grâul şi rapiţa. Sub codurile portocaliu şi roşu de caniculă, în special în regiunile sud-vest, sud, sud-est, est şi nord-est, până la 100% din culturile de porumb şi floarea-soarelui semănate în primăvara anului 2024 au fost afectate sau compromise.

Situațiile nu sunt finale

Ministerul Agriculturii estimează că aceste pierderi se întind pe aproximativ 2 milioane de hectare la nivel naţional. În plus, 330.000 de hectare de culturi de toamnă au fost afectate, inclusiv 215.000 de hectare de grâu, 55.000 de hectare de orz şi 91.000 de hectare de rapiţă.

Situaţiile nu sunt însă finale, nivelul pierderilor putându-se modifica în funcţie de cererile de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică care au fost depuse de fermieri, în vederea obţinerii despăgu­birilor, până pe 19 august 2024. Astfel, în total, peste 2,3 milioane de hectare ar fi afectate de secetă, din primele date.

Au scăzut precipitațiile

„Din 1974 lucrez în agricultură, de 50 de ani, şi văd cât de mult s-a schimbat rata precipitaţiilor: a scăzut extraordinar de mult. Anul acesta nu ne-am murdărit de noroi pe pantofi.

Anul 2024 e mai dificil decât alţii, pentru că am avut patru ani catastrofali şi e diferit faţă de momentul când ai un an bun şi un an cu o producţie modestă“, a spus Gheorghe Lămureanu, proprietarul companiei Agroterra, care exploatează apro­xi­mativ 1.500 de hectare în Constanţa, polul secetei în ultimii ani, aflate în arendă şi în proprietate, pe care cultivă grâu, orz, orzoaică, rapiţă, floarea-soa­relui şi porumb, dar produce şi sămânţă de grâu şi de orz pe raza comunelor Agigea, Topraisar-Potârnichea, Bărăganu-Straja şi Techirghiol.

„Unde am avut floarea-soarelui neirigată, producţia e foarte slabă. Unde a fost irigată, e bună, dar o să vedeţi că o să rămână foarte mult pământ nelucrat de fermierii români după acest an catastrofal şi din punct de vedere al producţiei, dar şi al preţurilor. Nu cred că mai există vreun produs mai ieftin ca al nostru. Nu poţi cumpăra decât orz cu 70 de bani/kg“, a subliniat Lămureanu.

Ministrul Agriculturii a chemat bancherii să salveze agricultura

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a convocat bancherii pentru a găsi soluţii de salvare a sectorului, în timp ce ministerul plănuieşte despăgubiri de 500-600 milioane de euro, doar o treime din pierderile suferite de fermieri.

Întâlnirile sunt importante în contextul în care este al patrulea an de secetă din ultimii cinci, iar pierderile acumulate ameninţă să împingă multe companii agricole către insolvenţă. Sursele ZF din din sectorul bancar susţin că este cel mai prost an agricol şi sunt mai multe scenarii care arată că situaţia este complicată şi în rândul fermelor mari.

Florin Barbu îşi doreşte ca până la 31 decembrie 2024 să se amâne plata unor obligaţii contractuale ale producătorilor agricoli afectaţi de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor. Însă, bancherii contactaţi de ZF au menţionat că piaţa bancară este foarte reglementată, iar acest lucru este greu de pus în practică.

Blocaj în agricultură

„Multe din fermele care au fost capitalizate au început să facă investiţii, fie în zootehnie, fie în irigaţii, fie în dezvoltarea şi retehnologizarea fermelor, fie în creşterea capacităţii de producţie şi acum au nevoie de capital de lucru pentru că nu mai fac faţă situaţiei. Seceta din ultimii ani a blocat activitatea fermelor, dar şi investiţii“, a precizat Ionel Arion.

El crede că acest blocaj din agricultură se va vedea în statistică în toamnă, când suprafeţele însămânţate cu rapiţă şi grâu vor scădea mult. Astfel, în contextul în care fermele au dificultultăţi financiare, este un adevărat joc de glezne între Ministerul Agriculturii şi bancheri pentru a găsi soluţii să salveze de la insolvenţă firmele din acest sector.

„Băncile nu finanţează persoane fizice, iar din 760.000 de fermieri înregistraţi, doar 31.000 sunt societăţi comerciale, cu coduri fiscale, bancabili. Ei lucrează 4,5 milioane de hectare şi doar pe ei îi pot ajuta băncile, dar mai mult de jumătate nu mai sunt bancabili“, a completat preşedintele Pro Agro.

Astfel, el consideră că anul acesta vom vedea fermieri români care abandonează investiţii şi ferme, iar anul viitor va fi mai sumbru. „Suntem speriaţi şi revoltaţi în acest an. O să dispară foarte multe ferme. Cu 8 tone/hectar la grâu nu eşti rentabil, căci se vinde 90 de bani/kg, a rămas cam la fel în ultimii cinci ani, iar imputurile s-au scumpit de câteva ori“, a precizat Lămureanu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină cuprinsă de flăcări pe Autostrada Transilvania. Cauza, defecțiune electrică

Publicat

flăcări

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit duminică după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe sensul dinspre Turda spre Gilău.

În momentul sosirii pompierilor la fața locului au găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta.

”Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar intervenția pompierilor a împiedicat propagarea focului mai departe de limitele în care a fost găsit.

Conform cercetărilor preliminare incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a autoturismului”, arată pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax