Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Unde poți înota în Someș, chiar în Cluj-Napoca? Apa are peste doi metri adâncime

Publicat


Există o porțiune a Someșului, în municipiul Cluj-Napoca, în care poți înota, dar e numai bună și pentru o baie rece în zilele aride. Un activist cere respectarea dreptul clujenilor la îmbăiere, în special în perioadele de caniculă.

Activistul de mediu Adrian Dohotaru a dezvăluit locul unde merge să înoate în Someș. Deși poate părea greu de crezut, râul atinge aici adâncimea de doi metri, fiind potrivit pentru practicarea acestui sport.

„E loc de înot, nu doar de baie!”

Este vorba despre o zonă situată la gradenele din Parcul Rozelor. Dacă în mai mare parte, apa Someșului nu depășește un metru, fiind potrivită pentru îmbăiere, aici adâncimea ar fi de peste doi metri, a arătat Dohotaru.

„Oau, e loc de înot, nu doar de baie la gradenele din Parcul Rozelor!

Am găsit un loc de înot, unde apa e peste doi metri, lângă cascadă și zidurile microhidrocentralei. Locul nu e mare, în general apa e până la șold, dar e o zonă îndeajuns de bună pentru înot. Azi l-am învățat stilul bras pe Matei aici, anii viitori pe Timo.

Dacă înoți contra curent, acei câțiva metri de apă mai mare sunt suficienți pentru că înoți practic pe loc.

Sigur ca am mai prins apă la Someșul Mic de peste 2 metri, la lac Florești sau la compania de apă, dar nu mă asteptam să găsesc în oraș”, a arătat Adrian Dohotaru, într-o postarepe Facebook.

„Măsurătorile arată că apa, venită aproape, de la munte, e bună”

Clujeanul arată că, potrivit măsurătorilor, apa e curată în zonă, inclusiv la plaja amenajată la câteva sute de metri de acest loc.

„Cu barajul instalat recent pentru plasticuri, mă simt mai in siguranță, chiar dacă mai văd deșeuri de plastic, dar care nu apucă să se descompună aici, ci în aval.

De altfel, măsurătorile efectuate în parteneriat cu Strop de roua arată ca apa, venită aproape, de la munte, e bună, cel puțin până în zona industrială unde încep deversările de la canalizare. Dar la gradene/trepte și la plaja Grigorescu e foarte ok.

Apa rece alungă oboseala și canicula. Dacă la soare sunt vreo 50 de grade, în apă sunt 17, așa că trupul se răcorește instant. Când corpul începe sa se răcească, ne retragem la apă mai mică.

Long story short: se poate înota în Someșul nostru chiar la noi în cartier, puțini știu asta”, a mai spus Dohotaru.

„Dreptul la îmbăiere e dreptul nostru la sănătate mentală”

Fostul parlamentar clujean s-a exprimat public în repetate rânduri pentru folosirea Someșului și a malurilor acestuia în practicarea unor activități sportive sau de relaxare și a promovat inițiative care să faciliteze accesul clujenilor la apă, fie că vorbim de Someșul Mic sau de Canalul Morii.

„Astfel de locuri cu minimă amenajare și condiții de siguranță pot fi cu zecile însă în Clujul metropolitan la lacurile Florești, Gilău, Someșul Cald și Tarnița în amonte de Someș ori în aval, la lacurile de la Câmpenești. Sau chiar în Someș, ca aici.

Primii pași de încurajare a îmbăierii s-au făcut, la noile amenajări de la Plaja Grigorescu semnele de interzicere de intrare în apă s-au scos, dar mai e mult până să fie realizate în România zone oficiale de îmbăiere la râuri și lacuri, cu măsurători constante a calității apei, cu pontoane si alei publice la apă (cum nu avem la Tarnița, de pilda), cu piste să ajungi la cursuri de apă, deocamdată se tolerează la limită baia.

Dreptul la îmbăiere e dreptul nostru la sănătate mentală, iar cu valurile de canicula din prezent și mai ales viitor, e dreptul nostru la sănătate fizică!”, este de părere Adrian Dohotaru.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Accident cu două mașini la Fundătura. Un tânăr, consultat medical de un echipaj al Ambulanței Cluj

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit sâmbătă la un accident rutier petrecut pe raza satului Fundătura, aparținând comunei Iclod.

În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost evaluat de echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital”, au spus pompierii ISU Cluj.

accident

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ziua fără scroll, lansată la Cluj-Napoca. Eveniment pentru a scăpa de dependența de telefon mobil și de rețelele sociale

Publicat

De

scroll

Festivalul HealthFEST lansează, în premieră la Cluj-Napoca, o campanie menită să reduc dependeța de telefonul mobil și de rețelele sociale, și anume ”Ziua fără scroll”. 

”O zi fără scroll. O zi cu tine. Pe 11 mai, renunțăm la scrolling compulsiv și ne reconectăm la viață, la noi, la ceilalți.
Pe 11 mai lansăm Ziua Fără Scroll – primul pas către o Viață lungă fără dependențe.

scroll

Trăim în era dopaminei ieftine. Scrollăm compulsiv. Ne simțim conectați, dar suntem mai departe ca niciodată de noi înșine și de cei din jurul nostru. Această zi e începutul.

În 11 mai te invităm să lași telefonul jos, să respiri, să te reconectezi la viață. Pentru o ora pentru 3 sau pentru toată ziua.
Dacă simți la fel participa la acest eveniment și invită-ți prietenii”. arată organizatorii campaniei.

Festivalul sănătății

”O zi fără scroll” precede HealthFEST, cel mai amplu eveniment din România dedicat sănătății, longevității și prevenirii dependențelor care va avea loc în perioada 27-29 iunie 2025 în Parcul Central din Cluj-Napoca.

În cadrul festivalului sunt programate târguri, activități interactive și zone dedicate pentru toate vârstele și interesele, competiții și congrese pentru inovații în sănătate și networking profesional, totul într-un mix de locații acoperite și în aer liber pentru o experiență completă.

”Vom avea cervicii medicale, produse, longevitate, balneologie și inovații. Health Hunt, bătaia cu apă, zone pentru copii și jocuri sociale. Apoi, pentru mindfulness și relaxare, pregătim tehnici pentru echilibru emoțional, masaj, psihologie și energie vibrațională. De asemenea, vom avea un hackathon, o competiție pentru soluții digitale în sănătate și congres multidisciplinar pentru profesioniști”, au precizat organizatorii HealthFEST.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Mesajul lui George Simion pentru românii din diaspora, înainte de Paște: Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor

Publicat

Simion

Președintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj românilor din diaspora înaintea sărbătorilor de Paște și le-a transmis: Sună-ți mama! Fă-i o bucurie de Paște!

”Ați plecat, dar o parte din voi ați rămas aici. În voce, în amintiri, în privirea mamelor când deschis telefonul când văd apel video de la copilul ei.

Știu că mulți dintre voi, românii din diaspora, nu veți ajunge acasă nici de Paștele acesta. Dar știți ce puteți face? Să vă sunați mamele chiar acum. Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor. România te așteaptă. Și ea la fel”, a spus Simion.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Slujbă de Înviere pentru pacienții Spitalului de Urgență Cluj-Napoca. Părintele Cozma pregătește pachete cu ouă roșii și cozonac

Publicat

De

pacienții

Pacienții internați și personalul medical de gardă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca primesc și în acest an, prin grija părintelui paroh Ioan Cozma, pachete cu ouă roșii, cozonac și pahar cu Sfintele Paști. Acestea sunt distribuite în dimineața primei zile a marelui paznic, odată cu micul dejun, prin grija blocului alimentar și al serviciului de transport.

Părintele Cozma oficiază sâmbătă noaptea slujba de Înviere în biserica din incinta spitalului, care are hramul Sfântulul Evanghelist Luca, la care participă și pacienții deplasabili internați în spital. Cei care participă la slujbă primesc Sfintele Paști.

”În acest an vor fi pregătite 500 de pachete, cu ajutorul oamenilor de bine și prin contribuție proprie. Aceste pachete vor fi păstrate în condiții de siguranță blocul alimentar până la distribuirea în spital”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții unității medicale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate