Connect with us

ECONOMIE

FOTO. Un tânăr IT-ist a pornit o afacere la un an de la absolvirea UBB Cluj, cu bani europeni

Publicat


it

Peste 1.300 de afaceri au fost pornite de studenți cu fonduri europene, iar, in 2023, finanțarea va fi extinsă pentru toți cei până in 35 de ani. Banii vor ajunge la tineri prin intermediul a 68 de firme de consultanță, organizații, asociații și universități prin care este derulat acest program european. Așadar, dacă ești tânăr și vrei bani pentru a porni o afacere, primul pas e să contactezi una dintre aceste organizații, care sunt listate pe site-ul Ministerului Investițiilor Europene.

Ca să obții finanțarea maximă, de 100.000 de euro, afacerea trebuie să aibă cel puțin 5 angajați. Iar pentru cea minimă, de 40.000 euro, sunt suficiente două locuri de muncă. Dacă încă nu aveți un plan de afaceri făcut, trebuie să știi că programul se va derula până în anul 2027.

Sergiu Chiș este absolvent al Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, promoția 2022, unde a studiat Informatică cu predare în limba engleză.

În ultimul semestru de facultate a aplicat la un proiect de finanțare nerambursabilă și a fost acceptat în „Atelierul de business”, o schemă de ajutor de minimis.

”Am participat la un curs de formare autorizat în dezvoltarea competențelor antreprenoriale și am primit diploma de absolvire a cursului „Competente antreprenoriale, financiare și juridice”. Am fost selectat pentru finanțare după evaluarea și selecția planurilor de afaceri. Proiectul m-a atras pentru că mi-a oferit șansa de a-mi deschide propria afacere și de a primi finanțare în perioada de start-up”, a spus Sergiu.

it

Capital integral românesc

Technopilot este o companie cu capital integral românesc înființată în vara 2022 de către specialistul IT Sergiu Chiș. Compania și-a început activitatea cuîntreținerea platformelor de colectare și generare de date monolingve și bilingve din surse web, folosind scripturi NodeJs și React, pentru clienți privați, institute de cercetare lingvistică și constructorii globali de sisteme NLP, de asemenea rezolvand specificatii in Python și Bash pentru alte cerințe, în afara portalului.

Lucrul pentru a adăuga funcții platformei utilizate de manageri de proiect, contabili, clienți și liber profesioniști pentru a gestiona, monitoriza și lucra la trasabilitate, etichetare, evaluare, post-editare, traducere și alte tipuri de lucrări și adnotări lingvistice, a fost lansat ca urmare a unui grant de 60,000 de euro câștigat din proiectul INNOTECH STUDENT- ”Atelierul de business”, cod SMIS 142100 o schemă de ajutor de minimis administrată de asociația Grupul de Acțiune Locală Bucovina de Munte, pentru susținerea antreprenoriatului prin înființarea de startup-uri în domeniile innovative, parte componentă a Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020.

Preocuparea tânărului antreprenor

Activitatea de la inființare și până în prezent a start-up-ului este în mare parte specializată în adnotarea textului pentru îmbunătățirea traducerii automate și a roboților de vorbire a clienților săi.

Lucrul în Ruby on Rails pentru întreținerea și remedierea erorilor Robson, platforma internă de date și aplicație mobilă pentru Android și iOS, sunt doar o parte din preocupările zilnice ale tânărului antreprenor. Accentul principal este pe etichetarea, procesarea și colectarea datelor vorbite, audio, imagini și video.

Sergiu a participat in 5 decembrie 2022 la evenimentul <<INNOTECH start-up >> Eveniment dedicat proiectelor finanțate prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020 organizat de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AMPOCU).

Evenimentul INNOTECH Start-Up promovează proiectele finanțate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 6 – Educaţie şi competenţe, Obiectivul specific 6.13 Creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non universitar care își găsesc un loc de muncă urmare a accesului la activități de învățare la un potențial loc de muncă / cercetare/ inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

Despre INNOTECH Start-Up

INNOTECH Start-Up și-a propus crearea unui cadru de colaborare și dialog între start-up-urile susținute prin POCU și toți cei interesați de aceste instrumente de finanțare, prinprezentarea celor mai bune practici referitoare la utilizarea fondurilor UE pentru susținerea antrepreoriatului și crearea de locuri de muncă,facilitarea dezbaterilor privind provocările legate de înființarea și susținerea Start-Up-urilor finanțate prin POCU,creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile de asigurare a sustenabilitatății start up-urilor finanțate prin POCU și oportunitățile de finanțare în urmatoarea perioadă de programare prin PEO.

”Pot spune că Technopilot este un “produs” al unui plan mult mai mare decât al meu, un proiect național de dezvoltare, pentru promovarea antreprenoriatului în rândul persoanelor care urmează studii superioare, creșterea gradului de ocupare prin crearea de noi locuri de muncă,reducerea perioadei de timp între absolvirea studiilor superioare și prima integrare pe piața muncii. Dar pentru mine Technopilot este o societate de dezvoltare de software specializat, orientat către client, găsirea de soluții automate care să ajute la digitalizarea afacerilor”, a mai spus Sergiu Chiș, fondatorul start-up-ului Technopilot.

Recomandări pentru alți tineri

Ce recomandări are acesta pentru colegii din generația sa, sau cei care urmează?

”Nu pot să mă consider încă în postura de a îmi forma opinii, ori să dau recomandări. Sunt și eu doar la început și încă învăt. Dar sunt fericit că mă simt în siguranță. Sentimentul ăsta îmi vine din faptul că am parcurs pașii anteriori, am învățat, am cerut ajutor și am primit.

Concluzia mea este să punem mințile tinere la treabă, să găsim curajul să folosim oportunitățile atunci cand se ivesc, să nu așteptăm să vină totul pe tavă, caci e de munca! Însă ce satisfacție obține fiecare la finalul acestor eforturi, sunt emoții de nedescris.

Îmi doresc să îmi păstrez siguranța și în vremuri de crize economice sau politice, să mă simt liber să profesez în domeniul în care m-am specializat și sunt pasionat.

Din puțina mea experiența am concluzionat că e nevoie de programe de dezvoltare, nu doar pentru achizițiile cu care m-am ales în urma fondurilor primite, dar mai ales pentru nivelul de cunoștințe acumulat pe parcurs, schimbarea de mentalitate de la a aștepta să vină soluția de la profesori în cea orientată pe găsirea soluțiilorîn mod independent. Pasul de desprindere din scoală, din familie este înfricoșător, este anevoios și uneori se lasă mult așteptat. Eu am făcut nu doar un pas, ci un salt”, a conchis tânărul antreprenor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Miercurea SIRENELOR! Pe 28 februarie va avea loc un nou EXERCIȚIU de alarmare publică

Publicat

sirena

Pe 28 februarie se reia „Miercurea sirenelor”, când va avea loc un nou exercițiu de alarmare publică. Tot atunci se împlinesc 91 de ani de Protecție Civilă în România. 

„Pentru marcarea acestui moment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Cluj, precum și alături de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a organizat o conferință de presă. Au participat doamna Irina Munteanu – prefectul județului Cluj, doamna Marinela Marc – inspector școlar general și domnul colonel Gabriel Drînda, împuternicit inspector șef al ISU Cluj.

aniversare 91 de ani isu cluj

Miercurea SIRENELOR! Pe 28 februarie va avea loc un nou EXERCIȚIU de alarmare publică

Cu această ocazie, s-a anunțat faptul că va avea loc un nou exercițiu de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. Exercițiul este programat miercuri, 28 februarie 2024, începând cu ora 10.00, în tot județul Cluj.

Precizăm faptul că acest demers presupune doar verificarea sistemelor de alarmare, iar populația nu trebuie să intre în panică la auzul sirenelor. Totodată, exercițiul se va desfășura la nivel național și nu presupune luarea vreunei măsuri suplimentare de către cetățeni.

Pe de altă parte, unitatea noastră, alături de partenerii săi, va organiza o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv. Cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Exercițiu de alarmare publică: măsurile și regulile de comportare

Este foarte important să transmitem mesaje preventive și către tânăra generație. Drept urmare, pompierii clujeni vor fi prezenți în unitățile de învățământ din Cluj-Napoca, Turda, Dej sau Gherla.

În paralel au fost reluate Campaniile Naționale de Informare Preventivă. Sunt distribuite materiale informative prin intermediul inspectorilor ISU Cluj și a ecranelor din mijloacele de transport în comun, precum și cu ajutorul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Nu în ultimul rând, vă anunțăm faptul că porțile subunităților ISU Cluj sunt deschise în această săptămână pentru cei care vor să vadă tehnica noastră de intervenție”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Uniforme de jandarmerie, expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Cea mai veche, din 1850

Publicat

De

uniforme jandarmeri

Expoziția „Uniforme de onoare. Uniforme de jandarmerie din perioada 1850-2024 și lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca” are loc în perioada 27 februarie – 10 martie, reprezentând o colaborare între Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj, Muzeul Jandarmeriei Române și Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția reunește 15 uniforme de jandarmerie, printre care și cea mai veche, datând din anul 1850, din anul înființării acestei arme.

Uniforma de culoare neagră are epoleți și este de căpitan de dorobanți de județ din Țara Românească, fiind purtată zilnic de către ofițeri.

Înființați în anul 1832, dorobanții au fost militarizați și primesc grade militare, ocupându-se de escorta arestaților, păstrarea ordinii în localități sau de paza granițelor.

Marchează trei momente din istoria Jandarmeriei

Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, col. Claudiu Fechete, a declarat că evenimentul cu prezentarea de uniforme de jandarmerie marchează 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române din timpul domnitorului Grigore Alexandru Ghica, 152 de ani de la nașterea lui Alexandru Vaida Voevod, fost prim-ministru al României, care a dat și numele Inspectoratului de Jandarmi din judeţul Cluj și care este născut în 27 februarie, și 105 ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania în 29 ianuarie 1919.

”Am vrut ca această expoziție să facă o legătură între cele trei momente”, a spus Fechete.

La deschiderea expoziției au fost prezente oficialități județene, fețe bisericești, artiști și jandarmi.

Expoziția are loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și poate fi vizitată gratuit până în data de 10 martie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10 -17.

Citește mai departe

EVENIMENT

Boc își anunță voalat candidatura la Primărie: „Nu sunt interesat să plec de la Cluj”

Publicat

De

emil boc facebook

Emil Boc va candida din nou pentru un mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă când a reafirmat că nu este interesat să candideze la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie.

Primarul Clujului spune că pentru el subiectul europarlamentare este închis demult.

Boc își anunță voalat candidatura la Primărie: „Nu sunt interesat să plec de la Cluj”

Emil Boc a declarat marți că nu este interesat de alagerile europarlamentare.

El a precizat, din nou, la Ziua Live că apreciază eleganța lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, care a spus recent că Emil Boc ar putea deschide listele la europarlamentare.

Oricum, după de PSD și PNL au „comasat” și lista de candidați la alegerile europarlamentare, numele primarului Clujului nu mai apare pe aceasta.

„Am spus-o clar ca lumina zilei << nu plec de la Cluj>>”, a declarat Boc care, însă, nu a vrut să vorbească acum despre candidatura sa la Primărie.

Boc a mai spus că „iubește prea mult acest oraș ca să plece”.

„Sunt trup și suflet alături de PNL, dar nu sunt interesat să plec de la Cluj. Clujul are deja un europarlamentar consacrat”, a mai precizat Emil Boc, care s-a referit la europarlamentarul Daniel Buda.

Emil Boc despre alianța „atipică” la europarmanetare

În ceea ce privește alianța făcută de PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare, Boc a lăsat să se înțeleagă că este una necesară

„Această alianță atipică trebuie judecată din perspectiva obiectivului primordial de a trimite în Parlamentul de la Bruxelles o majoritate proeuropeană. Cu un razboi la graniță, pacea, securitatea și prosperitatea depinde mai mult ca niciodată de Europa.

Nu putem trimite la Bruxelles oameni care să nu creadă în viitorul european al României sau Republicii Moldova”, a mai spus Emil Boc.

 

.

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 18 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. SUNAȚI la 112

Publicat

La data de 27 februarie a.c., poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că numita CĂLDĂRAR EMANUELA, în vârstă de 18 de ani din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 26 februarie a.c., în jurul orei 17.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit la domiciliu.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, greutate aproximativă 55 de kg, păr blond, prins în coc.

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 18 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. SUNAȚI la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată o geacă de culoare neagră, o pereche de pantaloni albaștri și pantofi sport negri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax