Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Un proiect imobiliar din Ciurila amenință două habitate cu specii rare, pe cale de dispariție, din Făget. Lege neaplicată

Publicat


default

O clujeancă se luptă pentru a proteja două pășuni din Făget. A ajuns inclusiv în instanță, ajutată de ONG-uri de mediu.

Este vorba de două pășuni cu arbori situate la ieșirea de sud din Făget unde se construiesc case, după ce Primăria Ciurila a acordat autorizații fără a lua în considerare că sunt, conform legii, arii pe care nu se poate construi.

Un proiect imobiliar amenință două habitate cu specii rare, pe cale de dispariție, din Făget. Legea nu se aplică

E vorba de două „minuni”, de arhive bioistorice de biodiversitate, cu flora aferentă, spune Alina Chiriac, cea care luptă pentru salvarea acestor habitate, respectiv pășunea publică a Sălicei, un loc de plimbare și de săniuș al clujenilor și pășunea din sudul Vârfului Peanei, un loc de acces în Făget și punct de belvedere.

Ambele vor dispărea, asta după ce Primăria Ciurila a aprobat în ședință de Consiliu Local Planul Urbanistic General (PUG), care prevede construirea de case. Oricum, autorizații au fost date deja din 2021 și 2022 pentru un cartier rezidențial.

faget ciurila facebook (2)

Alina luptă pe mai multe fronturi, cu legea de partea sa. O sesizare de nelegalitate privind PUG-ul a fost transmisă Prefecturii Cluj, a deschis un proces în instanță, a cerut declarea zonei arie protejată și a făcut și o petiție care poate fi semnată de clujeni AICI.

Tot ce se mai poate face acum este ca această arie să fie declarată una protejată și să se pună presiune asupra Primăriei Ciurila pentru a renunța la proiecte.

În ceea ce privește PUG-ul, Alina Chiriac a transmis la Prefectură o sesizare de nelegalitate, la care încă nu a primit un răspuns.

Construirea unui cartier rezidențial în sudul Făgetului era aprobată deja, dar a fost extins intravilanul pentru și mai multe construcții.

Luptă în instanță

Alina Chiriac, ajutată de Fundația ProPark, s-a adresat și instanței de judecată. Procesul este pe rol, dar urmează și judecata pe fond, pentru anularea actelor.

„Procesul pentru protejarea Făgetului – 1812/62/2023 este pe rolul Tribunalului Brașov și a fost intentat autorităților pentru acte de urbanism emise peste aria protejată în sine și peste habitate de interes conservativ care nu sunt cuprinse în aria protejată, dar pentru care s-a cerut protecție printr-o cerere de extindere a limitelor ROSCI0074 Făgetul Clujului Valea Morii și, separat, printr-o arie protejată nouă, Făget Sud – Colonia Făget”, arată Alina Chiriac.

faget ciurila facebook (6)

În aprilie 2023, ea a atacat în instanță, împreună cu Federația Coaliția Natura 2000, acte din schița PUG Ciurila avizată de Ministerul Dezvoltării în decembrie 2022.

Pârâții în proces sunt Primăria și Consiliul Local Ciurila – UAT Ciurila, Consiliul Județean Cluj – UAT Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj, pentru avizul de mediu al PUG Ciurila, ANANP Cluj – pentru avizul cu condiții deja încălcate ale PUG Ciurila și DGASPC Cluj – ca beneficiar al PUZ-ului a 4 case sociale pe o parcelă care este 50 % peste aria protejată.

De asemenea, pârât în proces este și Trust Invest SA ca beneficiar al cartierului rezidential Sunrise, un complex planificat pe vreo 40 de hectare, cu aproximativ 300 de case, din care în primă fază au fost autorizate utilități (nu și stație de epurare sau canalizare, ci doar fose) pentru 18 case – AC374/2022, drum intern de 430 m – AC571/2022 pe un drum deja săpat ilegal din 2018 – CF 61945, reabilitarea drumului public de acces DC71 – HCL 19 / 2021 „până la locul unde se vor construi imobile”, și 3 autorizații de construire locuințe, fiecare a câte 300 mp, AC619, AC620, AC621, cu fose, peste habitate protejate și locul de naștere și viață a unor specii protejate rare, în stare de conservare vulnerabilă sau chiar periclitată.

faget ciurila facebook (4)

Potrivit Alinei Chiriac, prima etapă în proces a fost cea de judecare a suspendării actelor pentru că, până la judecata de fond, efectul acestor acte ar fi distrugător pentru habitatele protejate.

A doua etapă va fi cea a judecății anulării acestor acte, pe fond, iar primul termen este 24 octombrie 2023. Mai multe, AICI.

faget ciurila facebook (1)

Petiție pentru salvarea Făgetului

De asemenea, Alina Chiriac a inițiat o petiție, care să vină în sprijinul cererii de a declara zona arie protejată.

„Din păcate, în România nu se pot opri construcțiile printr-o petiție. Legea spune, însă, foarte clar că o cerere de instituire de arii protejate ar trebui să aibă întâietate în fața oricăror proiecte”, a declarat pentru Cluj24.ro Alina Chiriac.

Ea a făcut o astfel de cerere alături de Fundația ProPark. Mai mult, inclusiv Agenția de Protecție a Mediului a depus o cerere de extindere a ariei protejate în Făget.

faget ciurila facebook (3)

„Deci zona e cunoscută. Practic ar fi trebuit să se oprească acest proiect în martie 2021. Legea prevede protecție pentru aceste habitate, chiar dacă nu sunt declarate arii protejate. Astfel de habitate sunt pe o listă roșie. Oriunde ele opresc orice construcție conform OUG 57, care este o transcriere în lege a directivelor europene”, a mai spus Alina Chiriac.

Tot ea spune că pentru astfel de proiecte ar fi trebuit să se facă o evaluare de mediu, dar nu s-a făcut. Nu s-a făcut evaluare de impact nici pentru PUG-ul din Ciurila.

„Proiectul va avea un impact foarte mare asupra mediului și va limita și accesul publicului într-o zonă foarte importantă. Deja nu se mai poate intra acolo”, a mai spus Alina Chiriac.

Ce spune primarul din Ciurila

Primarul comunei Ciurila, Cristinel Popa, a declarat pentru Cluj24 că terenul pe care se construiește nu este în proprietatea Primăriei, asta deși Primăria Ciurila și Consiliul Local sunt pârâte în proces. Primarul a mai spus că firma deținută de familia Căpușan are PUZ aprobat de mai mulți ani.

„Au PUZ-ul făcut și aprobat de Consiliul Județean Cluj. Terenul nu e domeniu public”, a mai spus acesta.

Terenul a fost cumpărat de firma care construiește ansamblul reziențial, de la persoane fizice.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eleonora

    august 25, 2023 la 12:39 pm

    Și cine va mai locui și în Cartierul Ciurila cănd și Floreștiul li se pare prea departe ? și cu infrastructură precară, fose septice și tot tacămul de copăcei pe cale de dispariție ? Oare cine concepe tot acest experiment social eșuat ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Viceprimarul Dan Tarcea: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”

Publicat

Viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări clare: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, desfășurată miercuri, 23 aprilie 2025, consilierul local USR Paul Helmer a tras un semnal de alarmă cu privire la gradul scăzut de execuție bugetară înregistrat în primul trimestru al anului. Intervenția sa a avut loc la punctul 2a al ordinii de zi, dedicat aprobării execuției bugetului general al municipiului la data de 31 martie.

„Din ce am observat, este primul an în care nu avem trecut explicit care e gradul de realizare pe partea de venituri și cheltuieli în referatul de aprobare. Am făcut calculele și e vorba de 16,4% pe partea de venituri și 8,31% pe partea de cheltuieli, ceea ce ne duce la cele mai mici valori din ultimii cinci ani”, a declarat Helmer.

Clujenii și-au plătit taxele și impozitele într-un grad mare

Acesta a felicitat clujenii pentru gradul bun de colectare a taxelor și impozitelor: „Aș vrea să felicit clujenii că și-au plătit taxele și impozitele, astfel încât în anul acesta, să avem colectare pe partea de taxe și impozite, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice foarte bună”, a mai spus consilierul local.

Încasări slabe din PNRR în primul trimestru

Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea privind atragerea fondurilor europene și naționale, mai ales în contextul în care, din cele 226 milioane de lei prognozate din PNRR pentru primul trimestru, s-au încasat doar 2 milioane.

„Un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag este pe partea de atragere a fondurilor naționale și europene, unde, de exemplu, pe partea de alocări de sume din PNRR aferente componentei de împrumuturi, pe tot anul am prognozat 709 milioane de lei, iar pe primul trimestru, până la 31.03, 226 milioane, iar, după cum vedem, încasările au fost de doar 2 milioane, ceea ce înseamnă doar 1%. Corespunzător, pe partea de cheltuieli stăm la fel de prost pe zona aceasta. Aș vrea să vă întreb ce putem face să ne asigurăm că atragem, totuși, suficiente fonduri europene și bani de la bugetul național?”, a mai arătat Helmer.

„Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro”

În replică, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că execuția bugetară se concentrează în a doua jumătate a anului și a dat asigurări ferme cu privire la atragerea fondurilor europene.

„Datele dumneavoastră sunt corecte. Execuția bugetară se întâmplă în partea a doua a anului. La începutul anului, avem restricții de bugetare, până se aprobă bugetul. Ce pot să îi asigur pe clujeni este că nu vom rata nici un ban european și niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca. Nu există niciun proiect din fonduri europene care să fie întârziat din motive imputabile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, de aceea îi asigur pe clujeni că banii europeni îi vom atrage în proporție cât mai mare”, a spus Tarcea.â

Clujul, campion la atragerea de fonduri europene

Viceprimarul a amintit totodată că, între 2007 și 2021, Cluj-Napoca a fost lider național în atragerea fondurilor europene, surclasând inclusiv Capitala și sectoarele acesteia.

„Aș vrea să amintesc că în perioada 2007-2021, municipiul Cluj-Napoca a fost campion în atragerea fondurilor europene, am atras cele mai multe fonduri europene din întreaga Românie, depășind sectoarele și Capitala României”, a mai arătat viceprimarul.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O fundație a UDMR a cumpărat o vilă de lux, cu vedere la Parcul Central din Cluj-Napoca, cu peste 9 milioane de euro

Publicat

Fundația pentru Școală a UDMR (Iskola Alapítvány) a plătit 9,1 milioane de euro pentru o impozantă vilă din centrul Clujului, cu vedere spre Parcul Central.

Publicația maghiară Átlátszó Erdély scrie că Fundația pentru Școală fondată de UDMR a achiziționat o vilă pe patru niveluri, cu o suprafață utilă de 1280 mp și o curte de 1767 mp, de pe strada Cardinal Iuliu Hosu din Cluj-Napoca. Potrivit sursei citate, aici va funcționa Biroul Președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, care se găsește, în prezent, pe strada Republicii, la Prezidiul Executiv.

Etalare de forță: UDMR cumpără o vilă de lux în centrul Clujului

Contactat de Cluj24, purtătorul de cuvânt al UDMR, deputatul Csoma Botond, nu a dorit să răspundă la întrebările privind recenta achiziție, spunând că nu cunoaște detaliile, responsabilă de aceasta fiind fundația amintită. El nu a dorit nici să confirme dacă biroul liderului Uniunii, Kelemen Hunor, ar urma să fie mutat aici, motivând că nu este în măsură să răspundă în numele acestuia.

Potrivit unui răspuns oferit publicației Átlátszó Erdély de Nagy Zoltán Levente, reprezentantul Fundației pentru Școală, achiziționarea acestei clădiri a fost necesară pentru a oferi un spațiu de lucru celor circa 20 de angajați din Cluj ai fundației, pentru care sediul deținut anterior a devenit neîncăpător.

Potrivit acestuia, casa, construită la începutul secolului XX, a fost modernizată complet, extinsă și amenajată pentru a funcționa ca o clădire de birouri. El a confirmat și că o parte a conducerii executive a UDMR ar urma să folosească, de asemenea, acest spațiu.

Tranzacție neobișnuită, sursa fondurilor – necunoscută

Publicația maghiară arată că nu este clar dacă pentru achiziționarea vilei s-au folosit fonduri guvernamentale maghiare sau din alte surse.

Publicația mai semnalează o mișcare neobișnuită în tranzacția realizată de Fundația pentru Școală: în loc să achiziționeze doar vila de lux din centrul Clujului, fundația a cumpărat întreaga firmă de dezvoltare imobiliară, Adalgo Mirus SRL, deși compania nu are o situație financiară prea grozavă: în 2023, firma a raportat pierderi de peste 300.000 de euro și datorii de 3 milioane, iar anterior aparținea fraților Sorin și Raul Gadola, fiii cunoscutul om de afaceri clujean Ștefan Gadola.

Citește mai departe

EVENIMENT

George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație

Publicat

De

George Simion la UBB Cluj

George Simion, liderul AUR, a fost prezent miercuri, la prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în Aula Magna.

George Simion se află acum pe primul loc în sondaje și creditat să ajungă astfel în tutul doi al alegerilor prezidențiale din luna mai.

Dezbatearea Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare comunitate academică a țării, și ReThink România, un think tank al mediului socio-economic

George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație

George Simion a salutat inițiativa UBB și spune că este timpul ca universitățile să se implice mai mult în viața socială din România. Din păcate, a spus Simion, nicio universitate din România nu este în topul 1000 Shanghai.

”Trăim o perioadă extraordinară, avem de-a face cu crize suprapuse și eu candidez pentru a asigura revenirea la democrație…cetățenii români au fost privați de dreptul de a alege”, a spus George Simion, care a mai precizat că va participa la orice dezbatere.

  • Relațiile cu principalul nostru partener strategic, SUA, sunt în cel mai dificil punct în ultimii 30 de ani.
  • Trebuie să încetăm să ne mai jignim, din orice tabără am face parte… Fiecare cetățean contează și are rolul bine definit într-o construcție comună.
  • Din punct de vedere economic, în opinia mea, avem mult prea mulți angajați în sectorul public. Mă refer aici la administrația publică locală și centrală, care este înțesată cu membri de partid care îngreunează funcționarea statului român.
  • Din păcate oamenii au sărăcit, iar acest lucru este valabil și pentru Cluj-Napoca.
  • În ciuda imaginii care a fost creată de unele televiziuni, George Simion și AUR nu vor ca România să părăsească UE sau NATO. Din contră, eu cred că trebuie să întărim alianțele din care facem parte.
  • Cei care au condus România până acum ar putea fi etichetați ca populiști. Nu au făcut ce au promis. Actualele partide de guvernare se comportă ca niște grupuri de interese, legitime sau nelegitime, care se preocupă să îî angajeze pe apropriați.
  • Îmi iau un angajament că, în calitate de președinte, voi pleda pentru o reformă administrativă care să reducă substanțial numărul instituțiilor locale și centrale, lăsând oamenii buni la locul lor.

Despre blocarea capacității de apărare a țării

Aur a votat împotriva posibilității ca România să doboare dronele străine care ajung în spațiul aerian românesc

  • Actualele legi permiteau doborârea oricărui obiect zburător. Ne-a deranjat un articol care preda comenzile operative către alte forțe armate. Avioanele puteau fi doborâte, dar pentru drone trebuia o lege speciale. Mi se pare periculoasă ideea de a avea o armată comună europeană.

Simion a fost întrebat despre drepturilor studenților și elevilor LGBT

  • Aș vrea să înțelegeți raportarea noastră care este la realitățile științifice. Am învățat la bilologie că există doar bărbați și femei, deci din punctul nostru de vedere sunt doar bărbați și femei. Înțelegem democrația ca o formă de dialog, dar nu consider că școlile reprezintă un loc unde să ne etalăm sexualitatea.

Despre Uniunea Europeană

  • Văd Uniunea Europeană ca un spațiu economic comun și aș menține asta…
  • Dar asta nu înseamnă că trebuie să transformăm UE într-un stat federal și vrem ca deciziile să fie luate de fiecare țară în parte

Despre proiecte pentru tineri

  • De când este primarul în funcție la Cluj-Napoca s-au făcut sub 200 de apartamente ANL.
  • Avem de lucrat la soluții accesibile pentru ca tinerii să poată rămâne în marile orașe, iar cei plecați să se întoarcă în țară. Noi vrem cartiere pentru tineri la prețuri accesibile.

Despre Republica Moldova și ”sorosisti”

  • Republica Moldova are nevoie de noi, nu noi de Republica Moldova
  • Îi asigur pe frații de peste Prut că în mine au un partener pe care pot să se bazeze
  • Vorbesc despre un sprijin condiționat care să meargă către cetățeni
  • O parte din zona ONG, din mediul universitar în SUA, în Europa, dar și România, aparțin unui curent ideologic pe care îl respingem. E ceea ce cunoaștem generic ca fiind ”fenomenul Soros”, dar asta nu înseamnă că respingem democrația.
  • Nu voi încuraja alocări de fonduri pentru schimbarea sexului copiilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai. Ministerul Muncii a anunțat calendarul oficial

Publicat

De

Plată pensii luna mai

Chiar dacă va fi minivacanță de 1 Mai, autoritățile dau asigurări că toate drepturile sociale vor fi plătite la timp.

Astfel, pensiile, alocațiile, indemnizațiile, dar și alte plăți vor ajunge la beneficiari conform unui calendar oficial stabilit de Ministerul Muncii.

Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai

„În aprilie, drepturile au fost plătite mai devreme pentru ca românii să se poată pregăti pentru Paști. 1 Mai, Ziua Muncii, este zi liberă pentru toți românii. Banii aferenți alocațiilor pentru copii, pensiilor și celorlalte prestații sociale vor ajunge la beneficiari în timp util, calendarul plăților fiind deja stabilit în acest sens”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Calendarul plăților pentru luna mai:

Alocații și indemnizații – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială

  • Alocația de stat pentru copii: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
  • Indemnizația de creștere a copilului: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
  • Stimulentul de inserție: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
  • Alocația de plasament: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
  • Drepturi pentru persoane cu dizabilități: 12 mai în cont, 14 mai prin poștă
  • Hrană pentru persoane cu HIV/SIDA: 20 mai în cont și prin poștă
  • Hrană pentru bolnavii de TBC: 20 mai în cont și prin poștă
  • Ajutor pentru susținerea familiei (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
  • Ajutor de incluziune (VMI): 20 mai în cont și prin poștă

Pensii – Casa Națională de Pensii Publice

  • Prin poștă: începând cu 2 mai
  • În cont bancar: 12 mai
  • Pensionari din străinătate (Citi Bank): 20 mai

Plata ajutorului de șomaj se va face între 14 și 16 mai, atât pe card cât și prin poștă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate