Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Un proiect imobiliar din Ciurila amenință două habitate cu specii rare, pe cale de dispariție, din Făget. Lege neaplicată

Publicat


default

O clujeancă se luptă pentru a proteja două pășuni din Făget. A ajuns inclusiv în instanță, ajutată de ONG-uri de mediu.

Este vorba de două pășuni cu arbori situate la ieșirea de sud din Făget unde se construiesc case, după ce Primăria Ciurila a acordat autorizații fără a lua în considerare că sunt, conform legii, arii pe care nu se poate construi.

Un proiect imobiliar amenință două habitate cu specii rare, pe cale de dispariție, din Făget. Legea nu se aplică

E vorba de două „minuni”, de arhive bioistorice de biodiversitate, cu flora aferentă, spune Alina Chiriac, cea care luptă pentru salvarea acestor habitate, respectiv pășunea publică a Sălicei, un loc de plimbare și de săniuș al clujenilor și pășunea din sudul Vârfului Peanei, un loc de acces în Făget și punct de belvedere.

Ambele vor dispărea, asta după ce Primăria Ciurila a aprobat în ședință de Consiliu Local Planul Urbanistic General (PUG), care prevede construirea de case. Oricum, autorizații au fost date deja din 2021 și 2022 pentru un cartier rezidențial.

faget ciurila facebook (2)

Alina luptă pe mai multe fronturi, cu legea de partea sa. O sesizare de nelegalitate privind PUG-ul a fost transmisă Prefecturii Cluj, a deschis un proces în instanță, a cerut declarea zonei arie protejată și a făcut și o petiție care poate fi semnată de clujeni AICI.

Tot ce se mai poate face acum este ca această arie să fie declarată una protejată și să se pună presiune asupra Primăriei Ciurila pentru a renunța la proiecte.

În ceea ce privește PUG-ul, Alina Chiriac a transmis la Prefectură o sesizare de nelegalitate, la care încă nu a primit un răspuns.

Construirea unui cartier rezidențial în sudul Făgetului era aprobată deja, dar a fost extins intravilanul pentru și mai multe construcții.

Luptă în instanță

Alina Chiriac, ajutată de Fundația ProPark, s-a adresat și instanței de judecată. Procesul este pe rol, dar urmează și judecata pe fond, pentru anularea actelor.

„Procesul pentru protejarea Făgetului – 1812/62/2023 este pe rolul Tribunalului Brașov și a fost intentat autorităților pentru acte de urbanism emise peste aria protejată în sine și peste habitate de interes conservativ care nu sunt cuprinse în aria protejată, dar pentru care s-a cerut protecție printr-o cerere de extindere a limitelor ROSCI0074 Făgetul Clujului Valea Morii și, separat, printr-o arie protejată nouă, Făget Sud – Colonia Făget”, arată Alina Chiriac.

faget ciurila facebook (6)

În aprilie 2023, ea a atacat în instanță, împreună cu Federația Coaliția Natura 2000, acte din schița PUG Ciurila avizată de Ministerul Dezvoltării în decembrie 2022.

Pârâții în proces sunt Primăria și Consiliul Local Ciurila – UAT Ciurila, Consiliul Județean Cluj – UAT Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj, pentru avizul de mediu al PUG Ciurila, ANANP Cluj – pentru avizul cu condiții deja încălcate ale PUG Ciurila și DGASPC Cluj – ca beneficiar al PUZ-ului a 4 case sociale pe o parcelă care este 50 % peste aria protejată.

De asemenea, pârât în proces este și Trust Invest SA ca beneficiar al cartierului rezidential Sunrise, un complex planificat pe vreo 40 de hectare, cu aproximativ 300 de case, din care în primă fază au fost autorizate utilități (nu și stație de epurare sau canalizare, ci doar fose) pentru 18 case – AC374/2022, drum intern de 430 m – AC571/2022 pe un drum deja săpat ilegal din 2018 – CF 61945, reabilitarea drumului public de acces DC71 – HCL 19 / 2021 „până la locul unde se vor construi imobile”, și 3 autorizații de construire locuințe, fiecare a câte 300 mp, AC619, AC620, AC621, cu fose, peste habitate protejate și locul de naștere și viață a unor specii protejate rare, în stare de conservare vulnerabilă sau chiar periclitată.

faget ciurila facebook (4)

Potrivit Alinei Chiriac, prima etapă în proces a fost cea de judecare a suspendării actelor pentru că, până la judecata de fond, efectul acestor acte ar fi distrugător pentru habitatele protejate.

A doua etapă va fi cea a judecății anulării acestor acte, pe fond, iar primul termen este 24 octombrie 2023. Mai multe, AICI.

faget ciurila facebook (1)

Petiție pentru salvarea Făgetului

De asemenea, Alina Chiriac a inițiat o petiție, care să vină în sprijinul cererii de a declara zona arie protejată.

„Din păcate, în România nu se pot opri construcțiile printr-o petiție. Legea spune, însă, foarte clar că o cerere de instituire de arii protejate ar trebui să aibă întâietate în fața oricăror proiecte”, a declarat pentru Cluj24.ro Alina Chiriac.

Ea a făcut o astfel de cerere alături de Fundația ProPark. Mai mult, inclusiv Agenția de Protecție a Mediului a depus o cerere de extindere a ariei protejate în Făget.

faget ciurila facebook (3)

„Deci zona e cunoscută. Practic ar fi trebuit să se oprească acest proiect în martie 2021. Legea prevede protecție pentru aceste habitate, chiar dacă nu sunt declarate arii protejate. Astfel de habitate sunt pe o listă roșie. Oriunde ele opresc orice construcție conform OUG 57, care este o transcriere în lege a directivelor europene”, a mai spus Alina Chiriac.

Tot ea spune că pentru astfel de proiecte ar fi trebuit să se facă o evaluare de mediu, dar nu s-a făcut. Nu s-a făcut evaluare de impact nici pentru PUG-ul din Ciurila.

„Proiectul va avea un impact foarte mare asupra mediului și va limita și accesul publicului într-o zonă foarte importantă. Deja nu se mai poate intra acolo”, a mai spus Alina Chiriac.

Ce spune primarul din Ciurila

Primarul comunei Ciurila, Cristinel Popa, a declarat pentru Cluj24 că terenul pe care se construiește nu este în proprietatea Primăriei, asta deși Primăria Ciurila și Consiliul Local sunt pârâte în proces. Primarul a mai spus că firma deținută de familia Căpușan are PUZ aprobat de mai mulți ani.

„Au PUZ-ul făcut și aprobat de Consiliul Județean Cluj. Terenul nu e domeniu public”, a mai spus acesta.

Terenul a fost cumpărat de firma care construiește ansamblul reziențial, de la persoane fizice.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eleonora

    august 25, 2023 la 12:39 pm

    Și cine va mai locui și în Cartierul Ciurila cănd și Floreștiul li se pare prea departe ? și cu infrastructură precară, fose septice și tot tacămul de copăcei pe cale de dispariție ? Oare cine concepe tot acest experiment social eșuat ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion (AUR): Am primit o scrisoare din Belarus?

Publicat

George Simion acuză abuzuri

Cu siguranță mai țineți minte momentul când statul-paralel a decis să încerce să mă intimideze, fix cu câteva zile înainte de alegerile din iunie.

Atât eu, cât și colegii mei am trecut prin niște abuzuri incredibile, instrumentate de un procuror care poate să fie numit în orice fel dar nu și echidistant.

George Simion (AUR): Am primit o scrisoare din Belarus?

Membrii AUR au fost ridicați de poliție de la casele lor, ne-au fost confiscate telefoanele și laptopurile în plină campanie. Murdară treabă!

Dar iată că, din păcate, abuzurile domnului procuror Rareș Petru Stan continuă.

Am tot solicitat, în ultima lună, să îmi fie returnat telefonul, având în vedere că asupra mea nu planează nicio acuzație, fapt confirmat chiar și de către Procuratură.

Ieri am primit într-un final un răspuns oficial din partea autorităților. Știți care a fost acesta? Că nu îmi pot returna telefonul pentru că nu am dovedit că este al meu. Nu, nu glumesc. Asta este motivarea oficială a unor băieți șmecheri care se cred dumnezei în țara asta.

Pe lângă această comunicare absurdă venită din partea procurorului Rareș Petru Stan, care de peste o lună de zile și mie și colegilor mei ne reține, în mod abuziv, instrumentele de comunicare, am informații clare că dânsul a și comunicat date din dosar unor membri marcanți din PNL.

Un comportament cu adevărat european, dacă i-am întreba pe Ciolacu și pe Ciucă.

Abuzuri care par a fi similare cu cele din țări precum Belarus și Rusia

Rog, pe această cale, Procurorul General și Inspecția Judiciară să intervină pentru a opri abuzurile domnului procuror Rareș Petru Stan, abuzuri care par a fi similare cu cele din țări precum Belarus și Rusia.

Este inacceptabil ca un membru al Procuraturii Generale să fie lăsat să își creeze propriul său „câmp tactic”, lovind în stânga și în dreapta, agățându-se de toate dosarele cu risc înalt de mediatizare pentru a-și construi o carieră.

Sunt primul om politic care și-a anunțat candidatura la Prezidențiale în acest an. Evident, i-am deranjat pe băieții șmecheri din sistem.

“Vă am în spate pe voi!”

În același timp, sunt singurul candidat la funcția de Președinte care și-a prezentat planul politic – Planul Simion.

Sunt conștient că mi-am pus în cap o bună parte din statul-paralel care a ținut această țară în sărăcie în ultimii 34 de ani. Vor să mă doboare, dar n-au înțeles un lucru important: vă am în spate pe voi!

Anul acesta ne luăm țara înapoi din mâinile lor. Și de la anul ne asigurăm că legea va fi respectată în România de toți, nu doar de „fraierii” care își plătesc taxele la timp și contribuie la bunăstarea societății.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum arată noile echipamente ale fotbaliștilor de la CFR Cluj

Publicat

Jucătorii echipei CFR Cluj și-au prezentat noile echipamente de joc, pentru sezonul 2024-2025. „Feroviarii” se pregătesc pentru primul meci din sezon.

Echipa CFR Cluj și-a prezentat noile echipamente pentru sezonul 2024-2025. Uniformele au fost prezentate într-o ședință foto la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, fotomodele fiind unii dintre cei mai populari jucători ai echipei: Ciprian Deac, Mario Camora, Matei Ilie, Panagiotis Tachtsidis sau Daniel Bîrliba.

„Și fotbalul e o artă. Faceți cunoștință cu echipamentele noastre de joc din sezonul 2024/2025”.

S-a dat startul noului sezon al Superligii

Vineri s-a dat startul sezonului 2024-2025 al Superligii de fotbal, cu două meciuri: Farul Constanţa – Unirea Slobozia și FC Hermannstadt – Universitatea Craiova.

„Feroviarii” joacă primul meci al sezonului duminică, 14 iulie, de la ora 19, cu Dinamo Bucureşti.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Întăriri în atac. Vladislav Blănuță și Franck Tchassem, bineveniți de „U” Cluj

Publicat

„U” Cluj bifează două noi mutări menite să întărească compartimentul ofensiv și le spune bun venit lui Vladislav Blănuță și Franck Tchassem.

Universitatea a anunțat vineri că a semnat un contract cu Franck Tchassem (25 de ani), unul dintre cei mai buni jucători ai sezonului precedent al ligii a III-a. Atacantul camerunez care poate evolua și în benzi a marcat 17 goluri în 27 de partide pentru CSM Focșani, alături de care a promovat în liga secundă.

17 goluri marcate pe parcursul campionatului

Noul jucător a ajuns pentru prima dată în România în 2019. Plecat de la Academia de Fotbal AS Metelots Douala din Camerun, acesta a semnat cu Șomuz Fălticeni, echipă din al treilea eșalon. A mai evoluat pentru Știința Miroslava, unde a marcat șase goluri, dar și la Viitorul Dăești, unde a reușit să înscrie de 10 ori.

În sezonul 2023/2024, Tchassem a jucat pentru CSM Focșani. A avut o contribuție importantă la promovarea echipei în liga secundă prin cele 17 goluri marcate pe parcursul campionatului.

De asemenea, atacantul Vladislav Blănuță (22 de ani) va evolua pentru „U” timp de un sezon, venind sub formă de împrumut de la FC U Craiova 1948.

Crescut în fotbalul italian

Născut la Hîncești în Republica Moldova, Vladislav Blănuță a luat contact cu fotbalul în Cehia, trecând și prin academia celor de la Slavia Praga. A mai evoluat la nivel de juniori pentru Rapid București și Pescara.

La nivel juvenil a câștigat Supercupa Italiei la categoria Primavera 2 în sezonul 2020/2021 cu Pescara. A debutat la nivel de seniori pentru clubul italian în sezonul 2020/2021 într-un meci de Seria B. În total, a strâns șapte prezențe în tricoul celor de la Pescara.

Fotbalul românesc, un nou capitol

În septembrie 2022, Vladislav Blănuță a luat primul contact cu fotbalul românesc, semnând cu FC U Craiova 1948. A fost unul dintre cei mai buni tineri jucători în ultimul sezon, marcând opt goluri pentru formația din Bănie în 31 de partide de campionat.

Jucător în naționala U21 a României

Deși a evoluat pentru naționalele de juniori ale Republicii Moldova, noul nostru jucător a fost naturalizat în luna octombrie a anului trecut. A jucat în două partide din calificările EURO U21 pentru România.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la o hală din Florești. Fum pe strada Eroilor

Publicat

Un incendiu a izbucnit la o hală de pe strada Eroilor din comuna Florești. Fumul gros a fost vizibil de pe mai multe străzi din comună.

Pompierii din Florești și din Cluj-Napoca au intervenit la un incendiu izbucnit vineri seară la o hală de pe strada Eroilor din comuna Florești.

FOTO. Incendiu la o hală din Florești. Fum pe strada Eroilor

Incendiul s-a produs la o boxă de circa 100 mp, parte componentă a halei, fiind lichidat rapid. Din fericire, nu au fost persoane rănite.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 2 și 1 Cluj-Napoca au fost alertați în urmă cu puține momente despre producerea unui incendiu în interiorul unei hale de pe strada Eroilor, din comuna Florești. Imediat s-au deplasat la fața locului echipajele de la Punctul de Lucru Florești, iar în paralel au fost mobilizate câte o autospecială și o autoscară de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca. Din fericire, situația nu a fost una de amploare. Mai exact, incendiul s-a produs la o boxă (parte componentă a halei), pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Incendiul a fost lichidat rapid, în limitele găsite. Nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

Sursa foto: Facebook/ Grupul celor care trăiesc în Florești sau Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax