EVENIMENT
FOTO. Un cercetător clujean cere retragerea șervețelelor tricolore de pe piață: ”Ajunge la gunoi un simbol național”
”Șervețelele de hârtie tricolore, în culorile drapelului României – roșu, galben și albastru, transmit un mesaj grotesc”, arată dr. Adrian Toader-Williams, un cercetător științific clujean cu dublă cetățenie, română și americană, care cere retragerea urgentă de pe piață a acestora.
”Gestul de a te șterge cu acel șervețel tricolor, ce reprezintă drapelul României, gestul de a-l arunca pe jos și a-l călca în picioare pentru a se ajunge, în final, să îl arunci la gunoi, face parte dintr-un limbaj specific, programare neurolingvistică (NLP), ce induce în mentalul colectiv ideea ca aceasta este destinația drapelului și a identității naționale pe care o reprezintă.
Tot ce mai rămâne e să avem pe piață, ca afișare a <<patriotismului>> nostru și hârtie igienică colorată în tricolor.
Acest lucru demonstrează existența unui vid legislativ în ceea ce privește utilizarea simbolurilor naționale ale României în produsele comerciale și, mai cu seamă, în produsele de unică folosință, chiar dacă intenția este bună.
Inducerea unor mesaje denigratoare în mentalul colectiv este cunoscut a fi una dintre cele mai puternice arme de manipulare în masă. O armă intenționat produsă sau nevinovată”, susține cercetătorul clujean.
Subminarea identității naționale
Potrivit acestuia, companiile care, din dorința de a face un ban în plus, pun pe piață astfel de produse, cum este ”Mototol”, folosesc o metodă subtilă de subminare a identității naționale.
”După ce ștergem cu ele cele nedorite, șervețelele cu tricolorul Românesc sunt făcute “mototol” și aruncate la gunoi. Este identitatea noastră națională a fi făcută “mototol?” Este România a fi făcută „mototol” și aruncată la gunoi?”, s-a întrebat Toader-Williams.
Acesta crede că suntem antrenați într-un ”joc nevinovat, dar josnic, chiar criminal împotriva identității naționale a României”.
”Sau, oare să fie o acțiune intenționată spre a induce în subconștientul individului și în mentalul colectiv, în comportamentul general al populației ideea că România este o națiune de care ne putem dispensa după ce este folosită? Poate că suntem o țară de unică folosință? Poate că, o dată ce suntem folosiți, destinația ne este coșul de gunoi, fie făcuți sau nu <<mototol?>>.
Drapel și imn
În această direcție a fost îndreptată și decuparea drapelului în decembrie 1989, când întreaga simbolistică a averilor naționale a fost extirpată de pe drapel cu pretextul înlăturării simbolului comunist care nu era decât steaua comunistă din vârful stemei.
Acum, prin punerea pe piață a unor șervețele tricolore de unică folosință menite să te ștergi cu ele, sigur de murdărie nu de păcate, sugerăm că ce a mai rămas din România, drapelul sterp de stemă poate merge direct la coșul de gunoi?”, s-a întrebat Adrian Toader- Williams.
Acesta a lansat un apel la cetățenii României să exercite mult discernământ atunci când cumpără, folosesc, fabrică, distribuie sau vând produse ce conțin simboluri naționale.
Cercetătorul clujean este și cel care a inițiat demersuri publice de înlocuire a actualului imn al României, ”Deșteaptă-te, române!”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Alexandru Șipoș (Partidul S.O.S. România, filiala Cluj): Am intrat politică să dau societății ceva înapoi (PE)
Juristul Alexandru Șipoș din Dej nu a mai făcut politică până acum și, după o carieră profesională de 30 de ani, spune că s-a decis să facă acest pas prin înscrierea în Partidul S.O.S. România, iar factorul determinant în această decizie a fost Diana Șoșoacă.
Șipoș, ocupantul locului 2 pe lista S.O.S. România, filiala Cluj, pe lista pentru Senat, a declarat în podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24, realizat de Vasile Măgrădean, că prin intrarea în politică vrea să dea societății ceva înapoi.
Acesta susține verificarea legislației pentru înlăturarea din legile existente a micilor portițe strecurate, astfel încât legile să fie clare și să nu lase loc la interpretări.
Candidatul Partidului S.O.S România vrea să convingă cât mai mulți dintre indeciși să iasă la vot și să voteze cu formațiunea condusă de Diana Șoșoacă.
”Să trecem la fapte odată. Încă mai avem șanse să schimbăm și să facem ceva. Să schimbăm în bine”, a precizat candidatul la Senat.
CMF 11240027
EVENIMENT
VIDEO FOTO. SURPRIZA făcută de jandarmii clujeni lui Ayan, un băiețel de 7 ani PASIONAT de jandarmerie
Jandarmii clujeni i-au făcut o surpriză lui Ayan, un băiețel de 7 ani pasionat de jandarmerie. L-au vizitat acasă de ziua lui și-au adus tort și cadouri, apoi l-au plimbat cu mașina de serviciu.
„Povestea lui Ayan a început în urmă cu câteva luni, când s-a întâlnit cu colegi aflați într-o misiune de ordine publică… Era îmbrăcat într-un tricou imprimat cu însemne de jandarm. Băiatul urmărea cu mare atenție mișcările și gesturile jandarmilor, iar apoi le imita, spre simpatia celor prezenți.
VIDEO FOTO. SURPRIZA făcută de jandarmii clujeni lui Ayan, un băiețel de 7 ani PASIONAT de jandarmerie
Din discuțiile purtate cu părinții acestuia a reieșit faptul că este foarte pasionat de tot ceea ce ține de jandarmerie, joaca de-a jandarmul fiind jocul său preferat atât acasă cât și la școală.
Aflând aceste lucruri, ne-am gândit să-i facem o vizită supriză, cu prilejul zilei sale de naștere, la împlinirea vârstei de 7 anișori”, a comunicat Jandarmeria Cluj.
Video: Nicu Cherecheș
CULTURA
FOTO. Clujul s-a îmbogățit cu încă două titluri de Tezaur Uman Viu. Meșterul popular Filep Elisabeta și jucăușul Mihail Pop
Păstrători ai tradițiilor de veacuri din satele clujene, Filep Elisabeta și Mihail Pop, au fost distinși de Ministerul Culturii cu titlul de Tezaur Uman Viu.
La această oră, județul Cluj are nu mai puțin de 15 titluri de Tezaur Uman Voi, care revine celor care păstrează tradițiile și le transmit, mai departe, tinerilor.
Filep Elisabeta a primit acest titlu pentru port tradițional din comuna Sic.
De asemenea, Ministerul Culturii a oferit acest titlu și jucăușului Mihail Pop, din Ghirișu Român, comuna Mociu, recunoscut ca personalitate de referință în păstrarea și transmiterea spre cei tineri a jocului tradițional autentic din Câmpia Transilvaniei.
Programul „Tezaure Umane Vii” urmărește identificarea și recunoașterea la nivel național a creatorilor și păstrătorilor valorilor tradiționale, care, prin talentul și efortul lor, contribuie la transmiterea elementelor de patrimoniu imaterial în forma lor tradițională.
Astfel, se asigură viabilitatea acestora în cadrul comunităților.
16 persoane au primit în acest an titlul de Tezaur Uman Viu, acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Foto: Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj și Casa Tradițiilor Ardelenești
EDUCATIE
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a fost ales în funcția de președinte al Conferinței Rectorilor Danubieni
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David, a fost ales noul președinte al Conferinței Rectorilor Danubieni, funcție pe care o va ocupa pentru următorii doi ani.
Conferința Rectorilor Danubieni este o organizație de aproximativ 70 de universități din țări relaționare cu Dunărea, fondată în urmă cu 41 de ani la Viena, Austria.
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a fost ales în funcția de președinte al Conferinței Rectorilor Danubieni
Prof. univ. dr. psih. Daniel David, care este și membru corespondent al Academiei Române, a fost ales noul președinte al Danube Rectors’ Conference – DRC, în cadrul Conferinței DRC 2024 din Kerms, Austria.
Ca vicepreședinți au fost aleși prof. Stefan Koch, rector al Universității din Linz, și prof. Nermina Hadzigrahic, rector al Universității din Tuzla.
„Mă bucură susținerea colegilor din DRC pentru poziția de președinte, le mulțumesc tuturor, mai ales celor din Austria pentru propunere și celor din țară pentru susținerea largă. DRC este o organizație în care sunt dispus să investesc timp și efort managerial suplimentar, și nu sunt multe organizații pentru care aș face asta.
În primul rând pentru că Dunărea creează o regiune cu caracteristici istorice, culturale și socio-economice specifice, care ne poate aduce avantaje competitive, inclusiv ca țară, DRC fiind relaționată și implicată și în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”, a transmis Daniel David.
DRC are doi noi membri din România
De asemenea, DRC este o organizație suficient de mare pentru a avea forță în deciziile relevante la nivel european, dar suficient de mică pentru a avea un numitor comun cu sens și semnificații pentru toți membrii, a mai precizat rectorul UBB.
”Mă bucură că între cei șase membri noi pe care i-am primit astăzi în DRC, doi sunt din România: Universitatea din București și Universitatea <<1 Decembrie 1918>> din Alba Iulia”, a mai declarat Daniel David, noul președinte DRC.
Daniel David vrea să introducă noi mecanisme din poziția pe care o are
Rectorul UBB Cluj, Daniel Davis, a precizat, de asemenea, că va continua lucrările excelente de până acum ale DRC.
„Sper să pot introduce, însă și două mecanisme noi. Este vorba de „DRC Label”, pentru unități academice comune membrilor DRC și promovarea unui concept comprehensiv de excelență, care să armonizeze toate universitățile membre, indiferent de profilul academic asumat, de exemplu cercetare-avansată, educație, antreprenorial, etc.
De asemenea, voi încerca să stimulez o implicare mai mare a DRC în deciziile europene relevante pentru domeniu”, a mai spus Daniel David.
Premiu pentru UBB
În cadrul Conferinței DRC a avut loc și evenimentul Danubius Awards.
Anul acesta, Danubius Award a revenit profesorului Marek Nekula de la Universitatea din Regensburg, iar Danubius Mid-Career Award a revenit profesoarei Ana Pajvancic-Cizelj, de la Universitatea din Krems.
De asemenea, Danubius Young Scientist Award a revenit celor 14 câștigători din țările eligibile pentru DRC, între care și Ioana Marica de la UBB Cluj. Pentru acest premou au fost făcute peste 140 de propuneri.
Următoarea conferință, DRC 2025, va fi organizată la Universitatea din Tuzla, iar cea din 2026, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Foto: Arhivă