Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Uliana a dat ULTIMUL examen cu O ZI înainte să înceapă RĂZBOIUL. La Cluj, fără FAMILIE: Plângeam în stația de autobuz

Publicat


whatsapp image 2022 08 02 at 4.32.31 pm

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Uliana este o tânără ucraineancă din Harkov, aflată printre ardeleni din data de 18 martie, în urma recomandărilor primite de la colegii săi din IT, care i-au spus despre Cluj că este cel mai bun oraș din România, cu multe facilități și oportunități profesionale.

„În primele zile speram ca acest conflict să se sfârșească rapid, dar totul s-a înrăutățit cu timpul. Primele impresii despre Cluj nu au fost cele mai bune, pentru că era începutul primăverii, cu puțini oameni afară, se făcea întuneric rapid și nu puteam admira frumusețea locului, cu atât mai mult cu cât eram ocupată încercând să-mi găsesc un apartament. Prima lună a fost doar de acomodare.

farmec.ro - Livrăm frumusețe! 

Acum, în schimb, sunt îndrăgostită de oraș și de oamenii de aici. Nu avem nevoie de multe, suntem fericiți cât timp putem trăi în pace, într-un loc liniștit, cu un pat pentru dormit și un acoperiș deasupra capului.

Am întâlnit foarte mulți oameni amabili care s-au oferit să ajute. Ne susțin, împart din mâncarea lor, ne cheamă în weekend la ei. Mi-am făcut prieteni aici. Și dincolo de asta, sunt multe locuri frumoase cu vegetație bogată în jurul Clujului, unde mă duc pentru a-mi reîncărca bateriile și pentru a mă gândi la viață”, relatează aceasta pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.29.34 pm

Departe de familie, dar alături de mamă: „Ne sunăm zilnic și pot auzi împușcături pe fundal”

A venit cu mama ei, tatăl fiind obligat să nu părăsească țara.

„A rămas cu bunicii în Ucraina de care are grijă. Practic, majoritatea membrilor familiei locuiesc în Ucraina, fiind foarte atașați de casele lor și neștiind engleză. E greu.

Ne sunăm zilnic și pot auzi împușcături pe fundal. Sunt triști, dar pentru noi încearcă să rămână optimiși. Evită să ne spună vești proaste. Dar știu că le este foarte dor de mine și de mama, pentru că toată viața am fost foarte apropiați unul de altul, iar asta e o experiență cu totul nouă pentru noi”, notează Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.36.03 pm

Uliana cu tatăl ei, înainte să se refugieze la Cluj. Nu l-a mai văzut din martie

whatsapp image 2022 08 02 at 4.38.27 pm (1)

„Singurele flori pe care tata le-a putut găsi de ziua mea, pe timp de război” (1 martie)

Ucrainenii, obișnuiți deja cu o viață fără vești bune: „Sunt nopți în care nu pot dormi din cauza bombelor”

Din acest motiv, poate spune că depune un efort psihic semnificativ pentru a suna pe toată lumea rămasă în țara natală, Uliana fiind îngrijorată legat de familia ei și de ucraineni, în general.

„Înțeleg că au mare nevoie să vorbească cu cineva din afara țării pentru a primi și energie pozitivă, pentru a nu vorbi doar despre război. De aceea, fac tot posibilul să păstrez legătura cu apropiații.

Nu am aflat nimic nou și nimic bun despre situație. Mi-au spus că sunt nopți în care nu pot dormi din cauza bombelor și a sirenelor ce răsună foarte puternic, anunțând momentul în care oamenii să se adăpostească pe holurile din locuințe sau în subsol, unde pereții sunt mai puternici, ca să fie apărați mai bine. Toți sunt sătui de stilul ăsta de viață”, indică ucraineanca.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.34.12 pm

Uliana adăpostindu-se în subsol cât încă era în Ucraina

 

whatsapp image 2022 08 02 at 4.37.08 pm

Dinamica orașului. Harkov e optimist: „Conducerea menține orașul curat, repară defecțiunile, plantează copaci”

Prietenii săi se ocupă cu furnizarea medicamentelor pentru răniți, scrierea de știri și alte asemenea.

„Unul dintre prieteni conducea ca să livreze ceva pentru armată și fragmentele unei rachete au ajuns la mașină, distrugând-o și rănindu-i brațele, pe lângă. Din fericire, a rămas în viață, dar este o minune. Așa că toți oamenii care rămân în Harkov sunt cumva implicați în susținerea armatei noastre și, astfel, rămân în pericol.

Pe de altă parte, ar trebui menționată buna guvernare a orașului nostru, deoarece conducerea îl menține curat, repară defecțiunile, furnizează toate cele necesare adăposturilor, dar se ocupă și de plantarea copacilor și florilor. Multe afaceri locale precum magazinele, restaurantele, cafenelele, barurile rămân deschise pentru cei care stau în țară, de aceea aș putea spune că orașul e optimist”, descrie Uliana.

În ciuda faptelor bune menționate, Harkov e gol comparativ cu felul în care era înainte de război. Toți cei care au avut ocazia s-au mutat în zone mai sigure, deoarece orașul este aproape de granița cu Rusia și este înconjurat de trupe rusești.

„Au fost distruse clădiri, inclusiv o mulțime de școli, spitale, birouri administrative, centre comerciale, case civile, Parcul Central, Piața Centrală. Situația este tristă, deoarece orașul era cu adevărat frumos și părea atractiv pentru turiști, iar acum sunt necesari mulți ani pentru a-l reconstrui. Unii oameni nici măcar nu mai au casa lor pentru a se întoarce”, adaugă Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.26.48 pm

O țară străină, același job: „Cred că acesta e scopul meu deocamdată”

Înainte de război, s-a angajat ca recrutor și, din fericire pentru ea, își poate continua activitatea profesională online.

„Dar din punct de vedere al calificării, am terminat Dreptul, iar la o zi după ultimul examen, a început războiul. Mă gândesc să îmi încerc norocul în domeniu, dar în viitor. Momentan las deoparte aceste idei”, menționează tânăra.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.44.41 pm

Compania europeană la care lucra s-a extins cu un proiect la Cluj, ceea ce a ajutat-o să își păstreze jobul, iar pentru asta este foarte recunoscătoare.

„Petrec multe ore lucrând, fac tot ce pot să îmi ajut compania, am oferit posturi inclusiv ucrainenilor, astfel că am ajutat cum am putut oamenii, familia și țara mea. Cred că acesta e scopul meu deocamdată.

Mă încarc cu munca doar ca să mă distrag de la știrile despre război și pentru a mă putea susține financiar cât timp mă pregătesc pentru viitoarea carieră. Viața mi-a arătat că jobul, abilitățile și cunoștințele mele înseamnă mult pentru mine, iar acest aspect al vieții mele e, de altfel, singurul care a rămas stabil din <<viața trecută>>”, notează Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.30.06 pm

Acomodarea în România: „Plângeam în stația de autobuz”

Engleza a ajutat-o mult în procesul de adaptare, întrucât chiar dacă nu toată lumea cunoaște limba, majoritatea tinerilor vorbesc fluent.

„Vreau să precizez că e meritul educației europene. Nivelul vostru la engleză e superior celui regăsit la majoritatea studenților ucraineni, ceea ce le oferă străinilor posibilitatea de a se simți bine aici.

Desigur că mi-ar fi plăcut să știu română, dar e foarte diferită de engleză și foarte dificilă. Am fost des pusă în situația în care vânzătorii, taximetriștii și alți oameni nu știau engleza, iar eu nu știam româna și a trebuit să ne înțelegem dincolo de aceste bariere”, punctează ucraineanca.

S-a obișnuit greu cu orele de lucru ale magazinelor din Cluj, fiindcă în Ucraina atât magazinele, cât și farmaciile sunt deschise până la ora 21 sau 22, având program inclusiv duminică.

„M-am pierdut de mai multe ori în primele zile. Țin minte cum plângeam în stația de autobuz pentru că nu puteam înțelege harta și începuse ploaia.

De fiecare dată când trebuia să scot numerar sau să cumpăr ceva, mă loveam de o problemă, pentru că nu aveam idee încotro să mă duc, iar logica locațiilor diferă de cea din orașul meu.

Procesul de acomodare nu a fost unul ușor, dar m-am descurcat în timp. Încă sunt multe locuri pe care nu le-am descoperit, dar măcar am început să învăț structura orașului cât să îmi cumpăr mâncare și haine”, completează ea.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.31.16 pm

Experiența la Cluj de până acum: „Cât timp am oportunitatea de a trăi în frumoasa și primitoarea Românie, voi rămâne aici și voi lucra”

În altă ordine de idei, a ajuns să îi placă traiul în Cluj.

Nu a avut de ales la început, dat fiind că a fost nevoită să se refugieze, dar acum că are posibilitatea, a decis să mai stea un timp. În Ucraina nu se poate simți în siguranță încă.

„Noi orașe sunt bombardate în mod neașteptat, și cât timp am această oportunitate, de a trăi în frumoasa și primitoarea Românie, voi rămâne aici și voi lucra.

Îmi este atât de dor de familie, de prieteni și de orașul meu, adesea mă gândesc la parcurile noastre, la cafenele, la universitatea mea – acestea sunt cele mai frumoase amintiri din capitolul trecut al vieții mele”, conchide Uliana.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

ОСТАННІЙ іспит Уляна здавала ЗА ДЕНЬ до початку ВІЙНИ. Адаптація до Клужу без СІМ’Ї: я плакала на автостанції

Уляна — молода українка з Харкова, яка перебуває серед трансільванців з 18 березня, керуючись рекомендаціями, отриманими від своїх колег з ІТ, які сказали їй про Клуж, що це найкраще місто в Румунії, з багатьма зручностями та професійними можливостями.

«Спочатку ми сподівалися, що цей конфлікт швидко закінчиться, але з часом все погіршилося. Перші враження від Клужа були не найкращими, тому що це був початок весни, мало людей на вулиці, швидко темніло, і я не могла помилуватися красою цього місця, тим більше, що я була зайнята пошуками квартири . Перший місяць був лише на проживання.

Натомість зараз я закохана у це місто та людей. Нам багато не потрібно, ми щасливі, поки можемо жити в мирі, в тихому місці, з ліжком для сну і дахом над головою.

Я зустріла багато добрих людей, які пропонували допомогу. Вони підтримують нас, діляться їжею, запрошують до себе на вихідні. Я знайшла тут друзів. І, крім того, навколо Клужа є багато красивих місць із багатою рослинністю, куди я йду, щоб зарядитися енергією та подумати про життя», – розповідає вона для Cluj24.

Далеко від родини, але з мамою: «Ми щодня дзвонимо, а на задньому фоні чую постріли»

Вона приїхала з мамою, батько змушений був не виїжджати з країни.

«Він залишився з дідусем і бабусею в Україні, якими опікується. В основному більшість членів сім’ї живуть в Україні, дуже прив’язані до свого дому і не знають англійської. Важко.

Ми телефонуємо один одному щодня, і я чую на задньому плані постріли. Вони сумні, але для нас вони намагаються залишатися оптимістичними. Уникають повідомляти нам погані новини. Але я знаю, що вони дуже сумують за мною і моєю мамою, тому що все життя ми були дуже близькі одне з одним, і це абсолютно новий досвід для нас», – зазначає Уляна.

Українці вже звикли до життя без гарних новин: „Бувають ночі, коли я не можу спати від бомб”

З цієї причини вона може сказати, що докладає значних душевних зусиль, щоб додзвонитися до всіх, хто залишився на батьківщині, Уляна переживає за свою родину та українців загалом.

«Я розумію, що їм дуже потрібно спілкуватися з кимось за межами країни, щоб отримати і позитивну енергію, щоб не тільки говорити про війну. Тому я докладаю всіх зусиль, щоб підтримувати зв’язок із близькими.

Я не дізналася нічого нового і нічого хорошого про ситуацію. Вони сказали мені, що бувають ночі, коли вони не можуть спати через бомби та сирени, які лунають дуже голосно, сповіщаючи про час, коли люди повинні сховатися в коридорах своїх будинків або в підвалах, де стіни міцніші , бути більш захищеним добре. Усім набрид такий спосіб життя», – зазначає українець.

Динаміка міста. Харків налаштований оптимістично: «Керівництво тримає місто в чистоті, виправляє недоліки, садить дерева»

Ії друзі займаються забезпеченням ліками поранених, написанням новин тощо.

«Один із друзів їхав щось доставляти для армії, і осколки ракети потрапили в машину, знищивши її і поранивши, крім того, руки. На щастя, він вижив, але це диво. Тож усі люди, які залишаються в Харкові, так чи інакше залучені до підтримки наших військових і тому залишаються в групі ризику.

З іншого боку, слід згадати хороше управління нашим містом, адже керівництво підтримує його в чистоті, ремонтує несправності, забезпечує всім необхідним притулки, але також піклується про посадку дерев та квітів. Багато місцевих підприємств, таких як магазини, ресторани, кафе, бари, залишаються відкритими для тих, хто залишається в країні, тому я можу сказати, що місто оптимістичне», – описує Уляна.

Незважаючи на згадані добрі справи, Харків порожній порівняно з довоєнним. Усі, хто мав можливість, переїжджали у безпечніші райони, адже місто знаходиться недалеко від російського кордону та оточене російськими військами.

«Зруйновано багато будівель, серед яких багато шкіл, лікарень, адміністративних установ, торгових центрів, цивільних будинків, Центральний парк, Центральна площа. Ситуація сумна, адже місто було справді красивим і здавалося привабливим для туристів, а тепер потрібно багато років, щоб його відбудувати. Дехто навіть не має свого дому, куди б повертався», – додає Уляна.

Чужа країна, та сама робота: «Я думаю, це моя мета на даний момент»

До війни вона працювала вербувальником і, на її щастя, може продовжувати свою професійну діяльність онлайн.

«Але з точки зору кваліфікації я закінчила юридичний, і через день після останнього іспиту почалася війна. Я думаю спробувати щастя в діяльніості, але в майбутньому. На даний момент я відклала ці ідеї», – згадує молода жінка.

Європейська компанія, в якій вона працювала, розширилася проектом у Клужі, який допоміг їй зберегти роботу, і вона дуже вдячна за це.

«Я витрачаю багато годин на роботу, я роблю все, що можу, щоб допомогти своїй компанії, я пропонувала посади в тому числі українцям, тому я допомагала своїм людям, своїй сім’ї та своїй країні, чим могла. Думаю, зараз це моя мета.

Я беруся за роботу, щоб відволіктися від новин про війну та підтримати себе фінансово, поки готуюся до майбутньої кар’єри. Життя показало мені, що моя робота, навички та знання значать для мене дуже багато, і ця сторона мого життя, до того ж, єдина, яка залишилася стабільною з «минулого життя»», – зазначає Уляна.

Адаптація в Румунії: «Я плакала на автостанції»

Англійська мова дуже допомогла їй у процесі адаптації, адже навіть якщо не всі знають мову, більшість молодих людей розмовляють нею вільно.

«Я хочу сказати, що це заслуга європейської освіти. Ваш рівень англійської мови вищий, ніж у більшості українських студентів, що дає можливість іноземцям почуватися тут добре.

Звичайно, я хотіла би знати румунську, але вона дуже відрізняється від англійської і дуже складна. Я часто потрапляла у ситуацію, коли продавці, таксисти та інші люди не знали англійської, а я не знав румунської, і нам доводилося розуміти один одного поза цими бар’єрами», – зазначає українка.

Важко було звикнути до графіку роботи магазинів у Клужі, адже в Україні і магазини, і аптеки працюють до 21-22, за графіком включно з неділею.

«Я кілька разів заблукала у перші дні. Я пам’ятаю, як плакала на автобусній зупинці, бо не могла зрозуміти карту, а почався дощ.

Кожного разу, коли мені потрібно було зняти готівку або щось купити, я стикалася з проблемою, тому що я не знала, куди йти, а логіка локацій відрізнялася від логіки мого міста.

Процес адаптації був нелегким, але з часом я впоралася. Є ще багато місць, які я не знайшла, але принаймні я почала вивчати структуру міста настільки, щоб купувати їжу та одяг», – додає вона.

Досвід роботи в Клужі: «Поки у мене є можливість жити в красивій і гостинній Румунії, я залишатимуся тут і працюватиму»

З іншого боку, життя в Клужі ій сподобалося.

Спочатку у неї не було вибору, оскільки вона мусила сховатися, але тепер, коли у неї з’явилася можливість, вона вирішила залишитися ще на деякий час. В Україні ще не можна почуватися безпечно.

«Нові міста несподівано бомбардують, і поки я маю можливість жити в красивій і гостинній Румунії, я залишуся тут і працюватиму.

Я так сумую за сім’єю, друзями та містом, часто думаю про наші парки, кафе, мій університет – це найпрекрасніші спогади з минулого розділу мого життя», – підсумовує Уляна.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)

whatsapp image 2022 08 02 at 4.43.50 pm

whatsapp image 2022 08 02 at 4.27.54 pm



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 1-0. Clujenii RATEAZĂ șansa de a urca pe prima poziție din play-out

Publicat

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit duminică, pe Stadionul Oțelul din Galați, în etapa a 5-a din play-out-ul Superligii României. Clujenii au fost învinși pentru a doua oară într-o săptămână de gălățeni și ratează șansa de a ajunge pe primul loc din play-out.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira -Frederic, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Stoian – Jardan, Malle, Neagu, Rus, Rusevic, Silva, Tanasa, Teles

ANTRENOR: Dorinel Munteanu

Oțelul Galați – „U” Cluj, 1-0. Clujenii RATEAZĂ șansa de a urca pe prima poziție din play-out

„U” Cluj: Gorcea – Chinteș, Pițian, Kelven, Chipciu – Bic, Doukoure – Roguljic, Nistor, Gheorghe – Popa

REZERVE: Gertmonas – Roger, Masoero, Oancea, Anselmo, Techereș, Pănoiu, Peteleu, Silaghi, Simion

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

ARBITRU: Rareș Vidican

„U” Cluj este învinsă de Oțelul Galați și ratează șansa de a urca pe prima poziție în play-out

Prima repriză a partidei începe cu Oțelul Galați pe atac care în minutul 11 își creează prima șansă de a marca prin Cisotti care a trimis o centrare pentru Pop care trimite o lovitură de cap puțin peste poarta oaspeților.

Primul șut pe spațiul porții al partidei aduce și primul gol, în minutul 40, Oțelul Galați realizează un atac pozițional și balonul ajunge în banda stângă la portughezul Miguel da Silva care trimite o centrare în urma căreia Thalisson respinge mingea greșit și balonul ajunge la Frederic Maciel care a trimis un șut puternic la colțul lung și marchează stabilind astfel scorul primei reprize 1-0 în favoarea gazdelor.

Repriza secundă

În repriza secundă, oaspeții au bifat primul șut pe spațiul porții în minutul 48 când Valentin Gheorghe a trimis un balon cu pământul spre poarta apărată de Pap, dar balonul a fost reținut fără probleme de portar.

Oaspeții arată că își doresc egalarea și au continuat să atace poarta gazdelor două minute mai târziu când Roguljic i-a așezat balonul lui Dan Nistor care a trimis din prima cu interiorul un șut care a căutat colțul lung, dar balonul trece puțin pe lângă poarta lui Pap și scorul rămâne 1-0 în favoarea gălățenilor.

Replica gălățenilor vine în minutul 54 când Joao Lameira face o preluare elegantă prin care îl depășește pe Pițian, dar inițial ratează voleul ca mai apoi să trimită un șut fix pe portarul oaspeților care reține fără probleme.

În minutul 70 gazdele au o nouă ocazie, după ce Zhelev a ajuns în centrul terenului, a pasat decisiv pentru căpitanul Cisotti care trimite cu șiretul pe colțul lung, dar balonul depășește puțin poarta apărată de Gorcea și scorul rămâne 1-0.

În minutul 87 marcatorul golului, Frederic Maciel a primit al doilea cartonaș galben și a fost eliminat, dar cu toate acestea, „șepcile roșii” nu au reușit să își creeze ocazii importante și Oțelul Galați se impune cu scorul de 1-0.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

Un cap tractor cu remorcă a rămas BLOCAT pe calea ferată, în Baciu. Traficul feroviar a fost OPRIT

Publicat

Intervenție de 6 ore a pompierilor

Un cap tractor cu remorcă a rămas blocat, duminică, pe calea ferată, în Baciu. Traficul feroviar a fost oprit până pompierii au deblocat calea ferată.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, de puține momente, pentru a scoate de pe trecerea la nivel cu calea ferată, situată pe strada Fabricilor din localitatea Baciu, un ansamblu de vehicule care a rămas blocat pe liniile de tren.

Un cap tractor cu remorcă a rămas BLOCAT pe calea ferată, în Baciu. Traficul feroviar a fost OPRIT

Prin intermediul dispeceratului integrat, din cadrul Centrului Operațional al ISU Cluj, a fost oprit traficul feroviar pentru a se evita orice incident.

La fața locului a fost alocată o autospecială, care, folosind echipamentele din dotare, a reușit să tracteze de pe liniile de tren ansamblu de vehicule, ce consta dintr-un cap tractor și o remorcă. Pe remorcă era încărcată o altă autocamionetă.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment, iar traficul feroviar a fost reluat în zona respectivă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

La noapte plouă cu METEORI. Lyridele pe cerul României, un FENOMEN astronomic spectaculos

Publicat

ploaie de meteori

La noapte plouă cu meteori. Lyridele pot fi observate foarte bine pe cerul României în luna aprilie. Faza maximă de manifestare a curentului de meteori Lyridele este în noaptea de 21/22 aprilie în acest an, conform Agerpres.

În fiecare an, începând cu luna aprilie, pe cerul nopţilor încep să-şi facă apariţia ploile de meteori (denumirea ştiinţifică a „stelelor căzătoare”).

La noapte plouă cu METEORI. Lyridele pe cerul României, un FENOMEN astronomic spectaculos

Curentul de meteori Lyride se manifestă în perioada 14 aprilie – 30 aprilie, scrie Alba24.ro.

Ploaia de meteori Lyride: Pot fi văzuți aproximativ 20 de meteori pe oră

În faza maximă pot fi observaţi între 15 şi 20 meteori pe oră, lucru care va fi îngreunat în 2024 deoarece faza de Lună Plină este pe 23 aprilie.

Este recomandat să privim cerul într-o zonă larg deschisă în care să nu fie lumină artificială, de preferat în afara localităţilor.

Aproximativ un sfert din meteorii din acest curent lasă în urmă trenuri persistente, adică, o dâră de gaze ionizate care strălucesc pentru câteva secunde după ce meteorul a trecut.

În lumina strălucitoare a lunii în 2024, probabil vor fi şanse puţine să le observăm.

Uneori Lyridele pot produce surprize, cu erupţii de până la 100 de meteori pe oră.

Deşi se consideră că există o medie de 30 de ani între aceste izbucniri, aceasta este doar o medie; numărul real de ani dintre astfel de evenimente variază.

Ploaia de meteori Lyride: când vor fi ce mai vizibili

Ca în cazul majorităţii ploilor de meteori, ora de vârf va fi înainte de zori, dar Lyridele vor deveni vizibile începând de la aproximativ 22:30 (21 aprilie), ora locală, potrivit NASA.

Radiantul – punctul din care par să provină meteorii – va fi sus pe cerul serii în constelaţia Lyra, la nord-est de Vega, una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile pe cerul nopţii în această perioadă a anului.

Ploaia de meteori Lyride are o luminozitate medie, dar nu la fel de intensă ca faimoasa ploaie de meteori Perseide din luna august, care tinde să producă trasee mai proeminente.

Lyridele sunt asociate cu cometa Thatcher (descoperită de astronomul amator A.E. Thatcher), o cometă cu perioadă îndelungată în care orbitează în jurul Soarelui, la fiecare 415,5 ani, şi care a atins ultima dată cea mai apropiată distanţă faţă de Soare în 1861, potrivit www.space.com.

Ploaia de meteori Lyride: Primele observări, vechi de mii de ani

Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele consemnări fiind făcute de chinezi în urmă cu 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), după cum menţionează astro-urseanu.ro.

Consemnări ale ploilor de meteori Lyride există în mai mulţi ani, spre exemplu: din Coreea în 1136; din Richmond, Virginia, în 1803; din Grecia în 1922; din Japonia în 1945; din Statele Unite în 1982, potrivit NASA.

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă.

De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer.

Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Foto: Unsplash

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

Publicat

smurd

O femeie de 30 de ani din Baciu a căzut de la înălțime, duminică. Aceasta a primit îngrijiri la fața locului după care a fost transportată la spital, conștientă.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, pe strada Saturn din localitatea Baciu, pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane care a suferit mai multe traumatisme, cel mai probabil în urma căderii de la înălțime.

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

La fața locului au ajuns o autospecială complexă de intervenție, o motocicletă SMURD și un echipaj SAJ.
În momentul sosirii echipajelor operative, femeia, în vârstă de aproximativ 30 de ani, era în stare de conștiență, era cooperantă, și prezenta mai multe traumatisme.

Aceasta a fost preluată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax