Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Uliana a dat ULTIMUL examen cu O ZI înainte să înceapă RĂZBOIUL. La Cluj, fără FAMILIE: Plângeam în stația de autobuz

Publicat


whatsapp image 2022 08 02 at 4.32.31 pm

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Uliana este o tânără ucraineancă din Harkov, aflată printre ardeleni din data de 18 martie, în urma recomandărilor primite de la colegii săi din IT, care i-au spus despre Cluj că este cel mai bun oraș din România, cu multe facilități și oportunități profesionale.

„În primele zile speram ca acest conflict să se sfârșească rapid, dar totul s-a înrăutățit cu timpul. Primele impresii despre Cluj nu au fost cele mai bune, pentru că era începutul primăverii, cu puțini oameni afară, se făcea întuneric rapid și nu puteam admira frumusețea locului, cu atât mai mult cu cât eram ocupată încercând să-mi găsesc un apartament. Prima lună a fost doar de acomodare.

farmec.ro - Livrăm frumusețe! 

Acum, în schimb, sunt îndrăgostită de oraș și de oamenii de aici. Nu avem nevoie de multe, suntem fericiți cât timp putem trăi în pace, într-un loc liniștit, cu un pat pentru dormit și un acoperiș deasupra capului.

Am întâlnit foarte mulți oameni amabili care s-au oferit să ajute. Ne susțin, împart din mâncarea lor, ne cheamă în weekend la ei. Mi-am făcut prieteni aici. Și dincolo de asta, sunt multe locuri frumoase cu vegetație bogată în jurul Clujului, unde mă duc pentru a-mi reîncărca bateriile și pentru a mă gândi la viață”, relatează aceasta pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.29.34 pm

Departe de familie, dar alături de mamă: „Ne sunăm zilnic și pot auzi împușcături pe fundal”

A venit cu mama ei, tatăl fiind obligat să nu părăsească țara.

„A rămas cu bunicii în Ucraina de care are grijă. Practic, majoritatea membrilor familiei locuiesc în Ucraina, fiind foarte atașați de casele lor și neștiind engleză. E greu.

Ne sunăm zilnic și pot auzi împușcături pe fundal. Sunt triști, dar pentru noi încearcă să rămână optimiși. Evită să ne spună vești proaste. Dar știu că le este foarte dor de mine și de mama, pentru că toată viața am fost foarte apropiați unul de altul, iar asta e o experiență cu totul nouă pentru noi”, notează Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.36.03 pm

Uliana cu tatăl ei, înainte să se refugieze la Cluj. Nu l-a mai văzut din martie

whatsapp image 2022 08 02 at 4.38.27 pm (1)

„Singurele flori pe care tata le-a putut găsi de ziua mea, pe timp de război” (1 martie)

Ucrainenii, obișnuiți deja cu o viață fără vești bune: „Sunt nopți în care nu pot dormi din cauza bombelor”

Din acest motiv, poate spune că depune un efort psihic semnificativ pentru a suna pe toată lumea rămasă în țara natală, Uliana fiind îngrijorată legat de familia ei și de ucraineni, în general.

„Înțeleg că au mare nevoie să vorbească cu cineva din afara țării pentru a primi și energie pozitivă, pentru a nu vorbi doar despre război. De aceea, fac tot posibilul să păstrez legătura cu apropiații.

Nu am aflat nimic nou și nimic bun despre situație. Mi-au spus că sunt nopți în care nu pot dormi din cauza bombelor și a sirenelor ce răsună foarte puternic, anunțând momentul în care oamenii să se adăpostească pe holurile din locuințe sau în subsol, unde pereții sunt mai puternici, ca să fie apărați mai bine. Toți sunt sătui de stilul ăsta de viață”, indică ucraineanca.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.34.12 pm

Uliana adăpostindu-se în subsol cât încă era în Ucraina

 

whatsapp image 2022 08 02 at 4.37.08 pm

Dinamica orașului. Harkov e optimist: „Conducerea menține orașul curat, repară defecțiunile, plantează copaci”

Prietenii săi se ocupă cu furnizarea medicamentelor pentru răniți, scrierea de știri și alte asemenea.

„Unul dintre prieteni conducea ca să livreze ceva pentru armată și fragmentele unei rachete au ajuns la mașină, distrugând-o și rănindu-i brațele, pe lângă. Din fericire, a rămas în viață, dar este o minune. Așa că toți oamenii care rămân în Harkov sunt cumva implicați în susținerea armatei noastre și, astfel, rămân în pericol.

Pe de altă parte, ar trebui menționată buna guvernare a orașului nostru, deoarece conducerea îl menține curat, repară defecțiunile, furnizează toate cele necesare adăposturilor, dar se ocupă și de plantarea copacilor și florilor. Multe afaceri locale precum magazinele, restaurantele, cafenelele, barurile rămân deschise pentru cei care stau în țară, de aceea aș putea spune că orașul e optimist”, descrie Uliana.

În ciuda faptelor bune menționate, Harkov e gol comparativ cu felul în care era înainte de război. Toți cei care au avut ocazia s-au mutat în zone mai sigure, deoarece orașul este aproape de granița cu Rusia și este înconjurat de trupe rusești.

„Au fost distruse clădiri, inclusiv o mulțime de școli, spitale, birouri administrative, centre comerciale, case civile, Parcul Central, Piața Centrală. Situația este tristă, deoarece orașul era cu adevărat frumos și părea atractiv pentru turiști, iar acum sunt necesari mulți ani pentru a-l reconstrui. Unii oameni nici măcar nu mai au casa lor pentru a se întoarce”, adaugă Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.26.48 pm

O țară străină, același job: „Cred că acesta e scopul meu deocamdată”

Înainte de război, s-a angajat ca recrutor și, din fericire pentru ea, își poate continua activitatea profesională online.

„Dar din punct de vedere al calificării, am terminat Dreptul, iar la o zi după ultimul examen, a început războiul. Mă gândesc să îmi încerc norocul în domeniu, dar în viitor. Momentan las deoparte aceste idei”, menționează tânăra.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.44.41 pm

Compania europeană la care lucra s-a extins cu un proiect la Cluj, ceea ce a ajutat-o să își păstreze jobul, iar pentru asta este foarte recunoscătoare.

„Petrec multe ore lucrând, fac tot ce pot să îmi ajut compania, am oferit posturi inclusiv ucrainenilor, astfel că am ajutat cum am putut oamenii, familia și țara mea. Cred că acesta e scopul meu deocamdată.

Mă încarc cu munca doar ca să mă distrag de la știrile despre război și pentru a mă putea susține financiar cât timp mă pregătesc pentru viitoarea carieră. Viața mi-a arătat că jobul, abilitățile și cunoștințele mele înseamnă mult pentru mine, iar acest aspect al vieții mele e, de altfel, singurul care a rămas stabil din <<viața trecută>>”, notează Uliana.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.30.06 pm

Acomodarea în România: „Plângeam în stația de autobuz”

Engleza a ajutat-o mult în procesul de adaptare, întrucât chiar dacă nu toată lumea cunoaște limba, majoritatea tinerilor vorbesc fluent.

„Vreau să precizez că e meritul educației europene. Nivelul vostru la engleză e superior celui regăsit la majoritatea studenților ucraineni, ceea ce le oferă străinilor posibilitatea de a se simți bine aici.

Desigur că mi-ar fi plăcut să știu română, dar e foarte diferită de engleză și foarte dificilă. Am fost des pusă în situația în care vânzătorii, taximetriștii și alți oameni nu știau engleza, iar eu nu știam româna și a trebuit să ne înțelegem dincolo de aceste bariere”, punctează ucraineanca.

S-a obișnuit greu cu orele de lucru ale magazinelor din Cluj, fiindcă în Ucraina atât magazinele, cât și farmaciile sunt deschise până la ora 21 sau 22, având program inclusiv duminică.

„M-am pierdut de mai multe ori în primele zile. Țin minte cum plângeam în stația de autobuz pentru că nu puteam înțelege harta și începuse ploaia.

De fiecare dată când trebuia să scot numerar sau să cumpăr ceva, mă loveam de o problemă, pentru că nu aveam idee încotro să mă duc, iar logica locațiilor diferă de cea din orașul meu.

Procesul de acomodare nu a fost unul ușor, dar m-am descurcat în timp. Încă sunt multe locuri pe care nu le-am descoperit, dar măcar am început să învăț structura orașului cât să îmi cumpăr mâncare și haine”, completează ea.

whatsapp image 2022 08 02 at 4.31.16 pm

Experiența la Cluj de până acum: „Cât timp am oportunitatea de a trăi în frumoasa și primitoarea Românie, voi rămâne aici și voi lucra”

În altă ordine de idei, a ajuns să îi placă traiul în Cluj.

Nu a avut de ales la început, dat fiind că a fost nevoită să se refugieze, dar acum că are posibilitatea, a decis să mai stea un timp. În Ucraina nu se poate simți în siguranță încă.

„Noi orașe sunt bombardate în mod neașteptat, și cât timp am această oportunitate, de a trăi în frumoasa și primitoarea Românie, voi rămâne aici și voi lucra.

Îmi este atât de dor de familie, de prieteni și de orașul meu, adesea mă gândesc la parcurile noastre, la cafenele, la universitatea mea – acestea sunt cele mai frumoase amintiri din capitolul trecut al vieții mele”, conchide Uliana.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

ОСТАННІЙ іспит Уляна здавала ЗА ДЕНЬ до початку ВІЙНИ. Адаптація до Клужу без СІМ’Ї: я плакала на автостанції

Уляна — молода українка з Харкова, яка перебуває серед трансільванців з 18 березня, керуючись рекомендаціями, отриманими від своїх колег з ІТ, які сказали їй про Клуж, що це найкраще місто в Румунії, з багатьма зручностями та професійними можливостями.

«Спочатку ми сподівалися, що цей конфлікт швидко закінчиться, але з часом все погіршилося. Перші враження від Клужа були не найкращими, тому що це був початок весни, мало людей на вулиці, швидко темніло, і я не могла помилуватися красою цього місця, тим більше, що я була зайнята пошуками квартири . Перший місяць був лише на проживання.

Натомість зараз я закохана у це місто та людей. Нам багато не потрібно, ми щасливі, поки можемо жити в мирі, в тихому місці, з ліжком для сну і дахом над головою.

Я зустріла багато добрих людей, які пропонували допомогу. Вони підтримують нас, діляться їжею, запрошують до себе на вихідні. Я знайшла тут друзів. І, крім того, навколо Клужа є багато красивих місць із багатою рослинністю, куди я йду, щоб зарядитися енергією та подумати про життя», – розповідає вона для Cluj24.

Далеко від родини, але з мамою: «Ми щодня дзвонимо, а на задньому фоні чую постріли»

Вона приїхала з мамою, батько змушений був не виїжджати з країни.

«Він залишився з дідусем і бабусею в Україні, якими опікується. В основному більшість членів сім’ї живуть в Україні, дуже прив’язані до свого дому і не знають англійської. Важко.

Ми телефонуємо один одному щодня, і я чую на задньому плані постріли. Вони сумні, але для нас вони намагаються залишатися оптимістичними. Уникають повідомляти нам погані новини. Але я знаю, що вони дуже сумують за мною і моєю мамою, тому що все життя ми були дуже близькі одне з одним, і це абсолютно новий досвід для нас», – зазначає Уляна.

Українці вже звикли до життя без гарних новин: „Бувають ночі, коли я не можу спати від бомб”

З цієї причини вона може сказати, що докладає значних душевних зусиль, щоб додзвонитися до всіх, хто залишився на батьківщині, Уляна переживає за свою родину та українців загалом.

«Я розумію, що їм дуже потрібно спілкуватися з кимось за межами країни, щоб отримати і позитивну енергію, щоб не тільки говорити про війну. Тому я докладаю всіх зусиль, щоб підтримувати зв’язок із близькими.

Я не дізналася нічого нового і нічого хорошого про ситуацію. Вони сказали мені, що бувають ночі, коли вони не можуть спати через бомби та сирени, які лунають дуже голосно, сповіщаючи про час, коли люди повинні сховатися в коридорах своїх будинків або в підвалах, де стіни міцніші , бути більш захищеним добре. Усім набрид такий спосіб життя», – зазначає українець.

Динаміка міста. Харків налаштований оптимістично: «Керівництво тримає місто в чистоті, виправляє недоліки, садить дерева»

Ії друзі займаються забезпеченням ліками поранених, написанням новин тощо.

«Один із друзів їхав щось доставляти для армії, і осколки ракети потрапили в машину, знищивши її і поранивши, крім того, руки. На щастя, він вижив, але це диво. Тож усі люди, які залишаються в Харкові, так чи інакше залучені до підтримки наших військових і тому залишаються в групі ризику.

З іншого боку, слід згадати хороше управління нашим містом, адже керівництво підтримує його в чистоті, ремонтує несправності, забезпечує всім необхідним притулки, але також піклується про посадку дерев та квітів. Багато місцевих підприємств, таких як магазини, ресторани, кафе, бари, залишаються відкритими для тих, хто залишається в країні, тому я можу сказати, що місто оптимістичне», – описує Уляна.

Незважаючи на згадані добрі справи, Харків порожній порівняно з довоєнним. Усі, хто мав можливість, переїжджали у безпечніші райони, адже місто знаходиться недалеко від російського кордону та оточене російськими військами.

«Зруйновано багато будівель, серед яких багато шкіл, лікарень, адміністративних установ, торгових центрів, цивільних будинків, Центральний парк, Центральна площа. Ситуація сумна, адже місто було справді красивим і здавалося привабливим для туристів, а тепер потрібно багато років, щоб його відбудувати. Дехто навіть не має свого дому, куди б повертався», – додає Уляна.

Чужа країна, та сама робота: «Я думаю, це моя мета на даний момент»

До війни вона працювала вербувальником і, на її щастя, може продовжувати свою професійну діяльність онлайн.

«Але з точки зору кваліфікації я закінчила юридичний, і через день після останнього іспиту почалася війна. Я думаю спробувати щастя в діяльніості, але в майбутньому. На даний момент я відклала ці ідеї», – згадує молода жінка.

Європейська компанія, в якій вона працювала, розширилася проектом у Клужі, який допоміг їй зберегти роботу, і вона дуже вдячна за це.

«Я витрачаю багато годин на роботу, я роблю все, що можу, щоб допомогти своїй компанії, я пропонувала посади в тому числі українцям, тому я допомагала своїм людям, своїй сім’ї та своїй країні, чим могла. Думаю, зараз це моя мета.

Я беруся за роботу, щоб відволіктися від новин про війну та підтримати себе фінансово, поки готуюся до майбутньої кар’єри. Життя показало мені, що моя робота, навички та знання значать для мене дуже багато, і ця сторона мого життя, до того ж, єдина, яка залишилася стабільною з «минулого життя»», – зазначає Уляна.

Адаптація в Румунії: «Я плакала на автостанції»

Англійська мова дуже допомогла їй у процесі адаптації, адже навіть якщо не всі знають мову, більшість молодих людей розмовляють нею вільно.

«Я хочу сказати, що це заслуга європейської освіти. Ваш рівень англійської мови вищий, ніж у більшості українських студентів, що дає можливість іноземцям почуватися тут добре.

Звичайно, я хотіла би знати румунську, але вона дуже відрізняється від англійської і дуже складна. Я часто потрапляла у ситуацію, коли продавці, таксисти та інші люди не знали англійської, а я не знав румунської, і нам доводилося розуміти один одного поза цими бар’єрами», – зазначає українка.

Важко було звикнути до графіку роботи магазинів у Клужі, адже в Україні і магазини, і аптеки працюють до 21-22, за графіком включно з неділею.

«Я кілька разів заблукала у перші дні. Я пам’ятаю, як плакала на автобусній зупинці, бо не могла зрозуміти карту, а почався дощ.

Кожного разу, коли мені потрібно було зняти готівку або щось купити, я стикалася з проблемою, тому що я не знала, куди йти, а логіка локацій відрізнялася від логіки мого міста.

Процес адаптації був нелегким, але з часом я впоралася. Є ще багато місць, які я не знайшла, але принаймні я почала вивчати структуру міста настільки, щоб купувати їжу та одяг», – додає вона.

Досвід роботи в Клужі: «Поки у мене є можливість жити в красивій і гостинній Румунії, я залишатимуся тут і працюватиму»

З іншого боку, життя в Клужі ій сподобалося.

Спочатку у неї не було вибору, оскільки вона мусила сховатися, але тепер, коли у неї з’явилася можливість, вона вирішила залишитися ще на деякий час. В Україні ще не можна почуватися безпечно.

«Нові міста несподівано бомбардують, і поки я маю можливість жити в красивій і гостинній Румунії, я залишуся тут і працюватиму.

Я так сумую за сім’єю, друзями та містом, часто думаю про наші парки, кафе, мій університет – це найпрекрасніші спогади з минулого розділу мого життя», – підсумовує Уляна.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)

whatsapp image 2022 08 02 at 4.43.50 pm

whatsapp image 2022 08 02 at 4.27.54 pm



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, la Osaka World Expo 2025: „România poate fi un lider regional de avangardă cu tehnologia IOWN”

Publicat

CEO-ul NTT DATA Romania, Maria Metz, singurul manager din Europa Centrală și de Est prezent pe scena Summit-ului Global Women in Tech, organizat în cadrul prestigiosului Osaka World Expo 2025, a declarat că România poate fi un lider regional veritabil prin adoptarea unei tehnologii de avangardă în comunicații, care poate dezvolta viteze de până la 100 de ori mai mari față de orice altă soluție prezentă acum pe piață, totul cu un consum de peste 125 de ori mai mic de energie. 

„Mesajul meu la Osaka rămâne este unul puternic optimist pentru România, pentru că țara noastră a fost întotdeauna un teren fertil pentru idei și tehnologii de avangardă. Sunt foarte mândră pentru că am avut ocazia să le povestesc delegaților de rang înalt din peste 90 de state cum România a crescut de la zero una dintre cele mai puternice infrastructuri de comunicații și tehnologie din lume”, a explicat Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, in urma intervenției în cadrul Summit-ului Global Women in Tech.

„Tehnologia IOWN dezvoltată de NTT are potențialul de a schimba lumea”

„România are un potențial demonstrat în adoptarea avangardistă a tehnologiilor noi și acum sunt sigură că ne putem poziționa din nou în primele rânduri ale noii revoluții tehnologice. În perfectă consonanță cu dezvoltarea AI-ului și a calculatoarelor cuantice, tehnologia IOWN dezvoltată de NTT are potențialul de a schimba lumea”, a continuat Maria Metz.

IOWN este prescurtarea de la Innovative Optical and Wireless Network, o tehnologie patentată de NTT, care va revoluționa comunicațiile la nivel global, departe de limitările actuale. Latența este redusă în raport de 1/200, ceea ce permite interacțiuni în timp real cu aplicabilități în telemedicină, transport autonom sau realitate augmentată. Mai mult decât atât, viteza datelor va crește de 125 de ori față de tehnologiile actuale, totul cu un consum de energie mai eficient, de 100 de ori mai redus decât cel actual.

„O oportunitate reală de a pune România pe harta parteneriatelor strategice din Asia-Pacific”

Avantajele IOWN pentru umanitate au fost explorate în panelul organizat în cadrul Summit-ului Global Women in Tech, atât de către Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, care a vorbit despre potențialul României de a se înscrie în avangarda tehnologică, cât și de către restul participanților la dezbatere.

La aproape o lună de la prezența Mariei Metz pe una din scenele Osaka Expo,  pe 26 iunie, România va marca evenimentul său de maximă vizibilitate la aceasta expoziție mondială – Forumul Economic Multisectorial la care vor fi prezente peste 80 de companii din țară, reprezentanți relevanți ai comunității de afaceri japoneze precum și înalți oficiali ai celor două state. În cadrul forumului vor avea loc prezentări de țară și de proiecte investiționale cu potențial ridicat din România, precum și sesiuni B2B dedicate participanților.

„World Expo 2025 Osaka reprezintă o oportunitate reală de a pune România pe harta parteneriatelor strategice din Asia-Pacific. Prin tehnologie și inovație, dar și prin conexiunile pe care le construim zi de zi, prin business-ul pe care-l derulăm, NTT DATA Romania joacă deja un rol în apropierea dintre România și Japonia. La NTT DATA Romania, credem în colaborări pe termen lung și în potențialul pe care îl putem activa împreună, mai ales în domenii cheie, unde tehnologia face diferența, iar tehnologia IOWN are potențialul enorm de a genera schimbare și investiții la un nivel fără precedent”, a subliniat Maria Metz în contextul Osaka World Expo 2025.

Compania NTT, pavilion la Osaka World Expo 2025

În cadrul Osaka World Expo 2025, compania NTT a amenajat un pavilion pe cel mai mare sit disponibil pentru o companie privată, (3.5000 mp) cu tema centrală „PARALLEL TRAVEL”. Expoziția este organizată pe trei zone, „Prologue – The Evolution of Communication and the Gap Yet to Be Bridged”, „Main Experience – The Rhythm of Connection Beyond Distance” și „Epilogue – The Possibility of a New „We”. Vizitatorii vor avea acces la tehnologia IOWN care însoțește întreaga experiență.

Click pentru mai multe detalii despre:

Despre NTT DATA România

NTT DATA România, parte din NTT DATA Group este lider în transformare digitală și inovație. Furnizăm soluții și servicii de ultimă generație care cresc eficiența, sustenabilitatea și profitabilitatea clienților noștri. Portofoliul nostru include o gamă variată de servicii IT, de la securitate cibernetică, consultanță și dezvoltare de sisteme, până la soluții de outsourcing și cloud, adaptate pentru a satisface nevoile dinamice ale industriilor diverse.

La nivel de grup, NTT DATA dezvoltă venituri de peste 30 de miliarde de dolari. Servim 75% din Fortune Global 100 și ne angajăm să ajutăm clienții să inoveze, să optimizeze și să se transforme pentru a avea succes pe termen lung. Investim anual peste 3,6 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru a sprijini organizațiile și societatea să avanseze cu încredere și sustenabilitate în era digitală.

Ca Angajator Global de Top, avem experți diversificați în peste 50 de țări și un ecosistem robust de parteneri, incluzând atât companii consacrate, cât și start-up-uri.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO Fântâna dorințelor, cea mai nouă atracție turistică a comunei Sâncraiu. Turiștii aruncă monede ca în Fontana di Trevi

Publicat

De

fântâna

Comuna clujeană Sâncraiu are un nou punct de atracție pentru turiști, și anume o fântână a dorințelor amplasată în fața Centrului Cultural, unde aceștia aruncă monede la fel ca în Fontana din Trevi din Roma.

”Avem o investiție nouă în comună, de 4 milioane de euro, realizată prin CNI, și anume un Centru Cultural, care cuprinde mai multe săli de conferințe, spectacole și o bibliotecă, inclusiv una de fitness și forță.

În fața Centrului am amplasat și o fântână arteziană care este și iluminată cu leduri colorate.

Este o nouă atracție turistică în Sâncraiu, o fântână a dorințelor, unde turiștii aruncă monede ca în alte fântâni celebre din lume”, a declarat primarul Poka Andras.

Acesta a precizat că noul Centru Cultural, care are o arhitectură specifică Ținutului Călatei, ar putea fi inaugurat în următoarele luni.

Sâncraiu a obținut în urmă cu 2 ani titlul de localitate de interes pentru turismul local, dar și cel de Sat European de Tineret în anul 2025.

La sfârșitul lunii iulie, în comună va fi organizat un summit pentru tineret, la care sunt așteptați peste 300 de invitați.

Citește mai departe

ECONOMIE

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Industria asigurărilor poate fi un MODEL de urmat în adoptarea principiilor ESG

Publicat

lapusan

De la tribuna Parlamentului României, deputatul de Cluj Remus Lăpușan a atras atenția asupra faptului că legislativul trebuie să susțină includerea principiilor ESG în modelul de business al companiilor de asigurări, prin politici publice adecvate.

Încorporarea ESG (environment, social, governance) în practicile companiilor încurajează actorii economici să anticipeze impactul deciziilor de business asupra mediului, societății și a guvernanței. Este o dovadă de interes pentru sustenabilitate, prin care firmele își creează imaginea unui partener responsabil.

Remus Lăpușan (deputat PSD de Cluj): Industria asigurărilor poate fi un MODEL de urmat în adoptarea principiilor ESG

˝La nivelul întregii Uniuni Europene, încă din 2023, corporațiile au deja obligația de a raporta impactul activității lor asupra mediului, societății și a guvernanței. Trebuie să ne asigurăm, ca factori de decizie politică, de faptul că principiile ESG se transpun în practică uzuală a companiilor, dincolo de raportări statistice. Pentru asta, trebuie să gândim un set de politici publice prin care să impulsionăm companiile să facă acest lucru. Și pentru că domeniul asigurărilor îmi este foarte bine cunoscut prin prisma activității mele profesionale anterioare, am propus astăzi în Parlament câteva măsuri concrete pe care le-am putea adopta în această direcție˝, a declarat deputatul Remus Lăpușan.

În timpul alocuțiunii sale, deputatul a făcut referire la următoarele propuneri:

–          încurajarea investițiilor în produse de asigurare sustenabile, dedicate tranziției spre energia verde, clădirilor eficiente energetic sau agriculturii reziliente la schimbările climatice;

–          stimulente fiscale și parteneriate de tip public-privat pentru companiile care integrează activ ESG în modelul lor de business;

–          susținerea companiilor de asigurări să contribuie activ la dezvoltarea comunităților din care fac parte prin educație financiară, prin sprijin pentru persoanele vulnerabile și prin acțiuni în domeniul sănătății și siguranței publice.

„Industria asigurărilor poate fi un model de urmat în această direcție”

De asemenea, deputatul a punctat necesitatea integrării inteligenței artificiale în anticiparea riscurilor ESG, în reducerea costurilor și creșterea eficienței, inclusiv în găsirea unor soluții inovatoare pentru reducerea amprentei de carbon.

˝Este momentul ca România să nu mai fie doar un receptor pasiv al schimbărilor globale, ci un actor implicat în conturarea unei industrii a asigurărilor moderne, etice și orientate spre viitor. Avem expertiza, avem cadrul european, iar voința politică trebuie să vină în sprijinul acestui demers. Numai printr-o abordare coordonată între stat, mediul privat și societatea civilă putem integra real ESG în toate componentele economiei, iar industria asigurărilor poate fi un model de urmat în această direcție,” a mai susținut deputatul Remus Lăpușan.

 

Citește mai departe

CULTURA

Jazz in the Park Festival 2025: activități care dau RITM experienței din Parcul Etnografic clujean

Publicat

jazz

Jazz in the Park – a daytime festival, vine și în acest an cu o serie amplă de activități menite să completeze atmosfera relaxată creată de muzica jazz, în decorul natural și autentic al Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Ediția din 2025 aduce mai mult decât muzică live: o experiență completă, construită în jurul ideii de explorare, întâlnire și bucurie autentică. Vizitatorii vor descoperi zone tematice, ateliere, degustări și spații de reconectare, toate atent gândite pentru a se integra firesc în peisajul festivalului și pentru a oferi alternative și pauze inspirate între concerte.

„Programul zilnic al festivalului începe vineri, 6 iunie, de la ora 14:00, iar sâmbătă și duminică, în 7 și 8 iunie, porțile se deschid începând cu ora 12:00. Pentru a încuraja sosirea devreme și o zi petrecută pe îndelete în festival, primii 100 de participanți care intră zilnic în festival vor fi întâmpinați cu un pahar de bun venit la intrare.

jazz

Recomandări de activități conexe:

● Lecții de muzică by BRD – Participanții pot învăța să cânte la tobe, pian sau chitară, alături de profesori specializați.

● People’s Aftermovie by BRD – O parte din aftermovie-ul oficial va include imagini filmate de participanți, oferind o perspectivă autentică asupra festivalului.

● Curtea de vinuri Purcari – Degustări zilnice de vinuri, acompaniate de platouri selectate și atmosferă relaxată.

● Jam Sessions – Scena de jam sessions revine, oferind spațiu pentru improvizații în fiecare seară de festival.

Jazz in the Park Festival 2025: activități care dau RITM experienței din Parcul Etnografic clujean

● Italian Experience by Birra Moretti – O zonă dedicată gastronomiei italiene și socializării.

● Întâlniri pe prispă by TSV Line by PM Tehnic – Discuții pe teme de interes susținute de invitați cu experiență.

● Balon cu aer cald by PPC – O ocazie unică de a admira festivalul, dar și Parcul Etnografic și împrejurimile, de sus.

● Târgul de viniluri by Pepsi – O selecție de viniluri și casete curatoriate, disponibile în foișor.

● Târgul Creatorilor IARMAROC by 8×8 – Produse artizanale, ateliere de creație și obiecte realizate manual.

● Ateliere de gin by Malfy – Workshop-uri despre prepararea și mixologia ginului.

● Atelier de pălincă cu Ilie Galben – Demonstrații de distilare și degustări de pălincă, acompaniate de produse tradiționale.

● Ateliere de cafea by Olivo Coffee Culture – Instruire privind prepararea cafelei de specialitate.

● Music Gallery Area – O zonă expozițională inspirată din proiectul Music Gallery, dedicată istoriei muzicale.

● Listening Room by Acoustic Density – Un spațiu acustic special amenajat pentru audiție de înaltă calitate.

● Livada cu ceai by Demmers Tea House – Ceaiuri internaționale servite într-un colț umbrit, dedicat relaxării.

● Zona de wellbeing – Activități pentru echilibrul mental și fizic, precum yoga sau meditație.

● Zona de jocuri by DIGI – Jocuri recreative: ping-pong, fussball, Jenga, darts magnetic.

● Curtea dedicată copiilor by Kiddo Care – O zonă prietenoasă pentru copii, cu activități, jocuri și ateliere, supravegheată de personal calificat.

Lineup-ul ediției 2025 aduce nume importante din jazzul internațional

Cea de-a 13-a ediție Jazz in the Park va avea loc în perioada 6–8 iunie 2025, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Festivalul reunește artiști din întreaga lume, iar pe afișul din acest an se regăsesc nume mari precum: Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Biréli Lagrène, Nneka, Omar Sosa (într-un concert special cu JazzyBIT și DJ K-Lu), Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio ”ShekBand” și David Luca Quartet.

Abonamente și bilete de o zi – disponibile

Abonamentele pentru Jazz in the Park 2025 sunt disponibile la 499 lei, iar cei care doresc să participe doar o zi, pot achiziționa un bilet la prețul de 249 de lei, pe platforma oficială: bilete.jazzinthepark.ro. De asemenea, sunt disponibile pachete pentru două zile (1+2, 2+3, 1+3). În perioada festivalului (6–8 iunie), prețul unui bilet de o zi va fi de 269 lei, însă participanții care ajung în festival înainte de ora 15:00 vor beneficia de un tarif redus, de 249 lei. Copiii cu vârsta de până la 12 ani, au intrare gratuită, însoțiți de un adult plătitor de bilet sau abonament”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate