Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Traficant de droguri, arestat de DIICOT Cluj. Vindea substanțe interzise la evenimente private, inclusiv minorilor

Publicat


Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT Cluj, au reținut un bărbat de 47 de ani, cercetat pentru trafic de droguri de mare risc și operațiuni ilegale cu substanțe psihoactive.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2022 – ianuarie 2025, acesta ar fi procurat, manipulat și vândut substanțe psihoactive, inclusiv minorilor, în cadrul unor evenimente private din județul Bistrița-Năsăud.

„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, de 47 de ani, din municipiul Bistrița, cercetat pentru trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2022 – ianuarie 2025, acesta ar fi procurat, manipulat, oferit în cadrul unor evenimente private și vândut substanțe psihoactive (substanțe cristaline de prizat și 2MMC) către consumatori, inclusiv minori, din județul Bistrița-Năsăud”, a transmis joi IPJ Cluj.

Prins în flagrant

În 29 ianuarie 2025, bărbatul a fost prins în flagrant în Bistrița, în timp ce deținea aproximativ 30 de grame de cristal (3-CMC, drog de mare risc), destinate comercializării. Ulterior, polițiștii au efectuat percheziții domiciliare, unde au descoperit cantități suplimentare de substanțe interzise și alte probe relevante.

„La data de 29 ianuarie 2025, acesta a fost prins în flagrant delict, în municipiul Bistrița, în timp ce ar fi deținut, în scopul comercializării, aproximativ 30 de grame de cristal (3-CMC, drog de mare risc).

Ulterior, au fost puse în aplicare mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate diferite cantități de substanță cristalină, obiecte purtând urme de substanță și alte mijloace de probă”, a mai transmis instituția.

Bărbatul, în arest preventiv

Suspectul a fost reținut pentru 24 de ore, iar astăzi a fost prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, al specialiștilor Serviciului Criminalistic din Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și al jandarmilor din inspectoratele de jandarmi județene Cluj și Bistrița-Năsăud.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoana cercetată beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Unde se oprește din creștere prețul AURULUI? Un nou MAXIM istoric

Publicat

Preț istoric pentru aur

Prețul gramului de aur a crescut de la 445,0254 lei la 452,2632 lei, care reprezintă un nou maxim istoric. Evoluția se datorează aprecierii monedei americane dar și a metalului galben, care a atins un nou record de 2.945,50 dolari.

Analiștii marilor bănci americane anticipează atingerea pragului de 3.000 dolari/uncie la  începutul verii, pentru ca la sfârșitul anului să urce la 3.200 – 3.300 dolari/uncie, ceea ce ar echivala cu un randament anual de 26%.

Unde se oprește din creștere prețul AURULUI? Un nou MAXIM istoric

Evoluția este pusă pe seama continuării procesului de achiziții de aur la care vor recurge băncile centrale dar și cumpărările la care recurg ETF-urile (Exchange Traded Funds) create pe metalul galben. ETF-urile încearcă astfel să își consolideze rezervele de aur, pentru a evita o posibilă majorare a taxelor în Statele Unite la importurile de metale prețioase.

Piața valutară a fost mai agitată decât de obicei, semn al unei posibile intervenții a BNR. Ea s-a deschis la 4,9775 lei, iar la jumătatea zilei a coborât la 4,9755 lei, după care a revenit la 4,9775 lei. cursul monedei unice a fost stabilit la 4,9772 lei, față de 4,9773 lei, joia trecută.

„Nu ştiu nici eu ce se va întâmpla cu cursul, piaţa va determina, dar uşor, uşor vom da mai multă flexibilitate pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal şi se restabileşte încrederea”, a declarat luni guvernatorul BNR cu prilejul prezentării Raportului trimestrial asupra inflației.

În ultima săptămână, indicii ROBOR au fost stabili, semn că nivelul lichidității s-a reglat. Este posibil ca în jurul datei de 25 ale lunii, când companiile își achită taxele și impozitele la bugetul de stat, să vedem o creștere marginală a indicilor.

„Euro s-a depreciat la jumătatea săptămânii”

Miercurii, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,0% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Euro s-a depreciat la jumătatea săptămânii la 1,0410 – 1,0462 dolari, față de un minim de 1,0354 dolari, miercurea trecută, ceea ce a făcut ca media să scadă de 4,7980 la 4,7764 lei.

Investitorii din piața Forex se concentrau asupra negocierilor privind încetarea focului în Ucraina, fără participarea UE și a administrației de la Kiev, și încercau să anticipeze momentul în care președintelui american Donald Trump va opera majorarea tarifelor la importuri. În opinia analiștilor, excluderea Uniunii Europene va provoca o depreciere a monedei unice și o înmulțire a plasamentelor în active considerate drept „refugiu”.

Această evoluție a făcut ca media francului elvețian să urce miercurea aceasta de la 5,2777 la 5,2828 lei și a lirei sterline de la 5,9915 la 6,0111 lei. Moneda britanică s-a mai aflat peste pragul de 6 lei la sfârșitul anului trecut.

În ultimele săptămâni, bitcoin s-a menținut sub pragul de 100.000 dolari, după ce în 20 ianuarie 2025 a atins recordul de 109.024 dolari, sub euforia înmulțirii plasamentelor stimulate de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care s-a declarat drept un susținător al pieței cripto.

Miercurea aceasta bitcoin fluctua între 95.036 și 96..689 dolari, iar ethereum se mișca în culoarul 2.657 – 2.736 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Adrian Fierar și Raluca Ștef de la CS Universitatea Cluj au STRĂLUCIT la Campionatul Național de Patinaj Viteză de la Inzell

Publicat

patinaj

Adrian Fierar și Raluca Ștef de la CS Universitatea Cluj au avut evoluții excelente la Campionatului Național de Patinaj Viteză pe Probe, desfășurat în perioada 15-16 februarie 2025 în orașul Inzell din Germania.

Evenimentul a reunit cei mai buni patinatori viteziști din Romania, oferind un spectacol de adrenalină și determinare pe gheață. Competiția, organizată într-unul dintre cele mai renumite centre de patinaj din lume, Patinoarul Max Arena, a fost un test important pentru sportivii noștri, demonstrând nivelul ridicat de pregătire și ambițiile lor pentru sezonul competițional.

patinaj

Adrian Fierar și Raluca Ștef de la CS Universitatea Cluj au STRĂLUCIT la Campionatul Național de Patinaj Viteză de la Inzell

Adrian Fierar, student anul III FSPAC, Media Digitală, a dominat probele de 10.000 m, 5.000 m, .1500 m și 1.000 m. Sportivul a demonstrat o formă fizică impresionantă și o strategie de cursă impecabilă, reușind să obțină rezultate remarcabile pentru această disciplină:

10.000 m: Locul 1

5.000 m: Locul 1

1.500 m: Locul 1

1.000 m: Locul 3

Ștef Raluca a strălucit la rândul ei, demonstrând abilități remarcabile. Cu rezultate solide în diverse probe Raluca a încheiat competiția cu performanțe importante, demonstrândusi  forta și capacitatea ei de a concura la cele mai înalte standarde pe toate distanțele.

3.000 m: Locul 2

1.500 m: Locul 3

1.000 m: Locul 3

500 m: Locul 3

Sportivii au fost coordonați de antrenorii Timiș Horia și Pârv Gheorghe.

Sursa/ Foto: u-cluj.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Puteți fi AMENDAȚI dacă nu vă DESZĂPEZIȚI mașinile înainte de a porni la drum

Publicat

politia rutiera

Dacă porniți la drum în această perioadă cu zăpezi abundente trebuie să aveți mașina curățată. În caz contrar, riscați o amendă. Codul Rutier 2025 prevede o amendă uriașă pentru șoferii care nu își curăță mașina de zăpadă. 

Românii care circulă cu mașina murdară riscă să primească o amendă extrem de usturătoare. Legea rutieră prevede și alte situații în care conducătorii auto pot să fie sancționați.

Atenție, ȘOFERI! Puteți fi AMENDAȚI dacă nu vă DESZĂPEZIȚI mașinile înainte de a porni la drum

Șoferii ar trebui să ia în considerare curățarea autoturismului. Nu puține sunt mașinile din trafic pline de zăpadă. Din grabă sau pur și simplu din dezinteres, mulți șoferi nu dau jos stratul de omăt sau de gheață de pe vehicule.

Cele câteva minute în care nu stau să mai curețe mașina îi poate costa pe cetățeni suma de 4.050 de lei. Asta este amenda maximă stabilită de legislația rutieră în vigoare.

Ar fi bine să vă curățați mereu parbrizul, luneta și geamurile laterale ale mașinii. Tot din cauza carosabilului murdar, plin de mâzga venită de la sarea aruncată de firmele de deszăpezire, plăcuțele de înmatriculare se pot acoperi de mizerie. E obligatoriu să le curățați, altfel veți plăti o amendă cuprinsă între 400 și 600 de lei.

Codul Rutier mai interzice circulația mașinilor murdare sau acoperite cu materiale care pot pune în pericol traficul. Șoferii pot primi o amendă de până la 3.300 de lei, dacă circulă cu mașina murdară, din care cad bucăți de noroi sau pământ.

”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la o casă pe Soporului, în Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două echipaje

Publicat

incendiu

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, la o casă de pe str. Soporului din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două echipaje. Din fericire, nu sunt victime.

Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste pentru a lichida un incendiu izbucnit la o casă de pe strada Soporului din Cluj-Napoca. Flăcările s-au manifestat generalizat, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, iar până acum nu sunt raportate victime.

incendiu

FOTO. INCENDIU la o casă pe Soporului, în Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două echipaje

Incendiul este localizat, urmând a fi lichidat în curând. Forțele noastre au evacuat două butelii din interior și au reușit să protejeze o anexă lipită de casa de locuit”, a transmis ISU Cluj.

incendiu

incendiu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate