Connect with us

CULTURA

FOTO Toate biletele la ”Spărgătorul de nuci” de la Opera Română Cluj-Napoca au fost VÂNDUTE. Sunt 4 spectacole în decembrie

Publicat


nuci 1

Spectacolul de balet ”Spărgătorul de nuci” al lui Piotr Ilici Ceaikovski are toate șansele să devină cel mai de succes din acest an al Operei Naționale Române Cluj-Napoca în condițiile în care s-au vândut toate biletele în trei zile.

Baletul este programat să aibă loc în zilele de 10, 11, 13 și 22 decembrie.

Directorul de marketing al Operei, Cristian Avram, a declarat pentru Cluj24 că biletele s-au vândut ”foarte repede”.

”În 2019 a fost precedenta reprezentanție cu <<Spărgătorul de nuci>>, anul trecut nu a fost. S-au vândut cam 300 de bilete pentru fiecare spectacol, 30% din capacitatea sălii. Este un spectacol pe care îl prezentăm înainte de Crăciun, unul pentru întreaga familie. Cei mai mulți spectatori sunt familii cu copii”, a spus Avram.

Feerie în două acte

nuci 2

”Spărgătorul de nuci” este un balet feerie în două acte pe un libret de Marius Petipa, inspirat din povestirea omonimă a lui E. T. A. Hoffmann.

”Celebrul balet al lui P.I. Ceaikovski a capturat inimile și a trezit imaginația spectatorilor de toate vârstele, din întreaga lume, odată cu premiera sa de la Teatrul Imperial Mariinski, Sankt Petersburg, din data de 6 decembrie 1892. Și, ce alt cadou mai frumos putea să ofere compozitorul copiilor de pretutindeni, decât o tradiție lirică ce continuă să anunțe și astăzi sărbătorile de iarnă, cu entuziasm și pe partituri fermecătoare?

Transpus cu succes de-a lungul timpului în balet pe gheață, film artistic, desen animat ori carte ilustrată, magicul balet în două acte glisează elegant pe partitura compozitorului rus, având la bază basmul omonim semnat de Alexandre Dumas.

Povestea de iarnă ne aduce în atmosfera festivă din salonul familiei Silberhaus, unde toți cei dragi se bucură de serbarea pomului de Crăciun. Micuța Maria și fratele ei Fritz năvălesc peste cadouri, dar dintre toate cel mai prețios este, de departe, falnicul Spărgător de nuci. De aici și până la pătrunderea pe tărâmul magic al zânelor, uriașilor și păpușilor care interpretează vesel Valsul fulgilor de nea, este doar un pas”, au spus reprezentanții Operei clujene.

Distribuția spectacolului

nuci 3

Dirijor: Vladimir Lungu

Coregrafia și regia: Vasile Solomon

Adaptare scenografie după Valentin Codoiu:  Magdy Hawash

Asistent coregrafie: Daniela Drăgușin / Dan Haja

Regie scenă culise: Dan Lupea

Maria: Andreea Jura / Cristina Pop

Fritz: Vlad Maier

Spărgătorul de nuci – Prinț : Dan Haja / Augustin Gribincea / Mircea Munteanu

Zâna Dragée: Doina Florea / Adelina Gribincea

Pas de deux: Adelina Gribincea, Augustin Gribincea  / Doina Florea, Mircea Munteanu

Consilierul Drosselmeyer: Marius Toda

Regele Șoarecilor: Lucian Bacoiu / Liviu Har

Președintele Silberhaus: Romulus Petruș

Soția Președintelui: Daniela Drăgușin

Orchestra, Soliștii și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Spectacolul este coprodus de Opera Națională Română Cluj-Napoca și Rotary Club Cluj-Napoca.

Accesul, doar pentru vaccinați

nuci 4

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor în vigoare cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii şi doar pentru:

  • persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
  • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Persoanele care participă la spectacole sunt obligate să facă dovada acestor situaţii prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital COVID-19 al Uniunii Europene.

Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate, excepție făcând copiii sub 12 ani.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Două mari lanțuri de magazine RETRAG de la vânzare un produs. Care este acesta

Publicat

supermarket alimente pixabay

Două mari lanțuri de magazine au anunțat retragerea de la comercializare a unui aliment. Este vorba de un produs în care s-au identificat reziduuri de produse medicinale veterinare.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că două mari lanțuri de magazine din România au decis să retragă de pe rafturi un produs cu mari probleme, scrie Fanatik.

Două mari lanțuri de magazine RETRAG de la vânzare un produs. Care este acesta

Unitățile comerciale sunt Metro și Carrefour. Cele două supermarketuri au hotărât, concomitent, să retragă de la vânzare produsul cu denumirea ”Pui de baltă”. Vorbim de un aliment comercializat în pungi de un kilogram în interiorul căruia au fost depistate reziduuri periculoase.

”Vă informăm că am fost notificaţi de către furnizorul GROENLANDA SERV S.R.L să iniţiem retragerea de la comercializare şi de la clienţi a articolului menţionat mai jos”, a transmis Metro. Magazinul a prezentat și detaliile loturilor vizate.

pui de balta

Reprezentanții unității comerciale au mai explicat că motivul rechemării este ”identificarea de reziduuri de produse medicinale veterinare”. Cei de la Metro au mai transmis că ”în cazul în care aţi cumpărat produsele menţionate mai sus, va rugăm să nu le consumaţi şi să le returnaţi în magazinele Metro Cash & Carry România SRL până pe 31.03.2025, urmând să primiţi contravaloarea acestora”.

O măsură similară au luat și cei de la Carrefour. Cunoscutul lanț de magazine a anunțat că retragerea a fost inițiată la solicitarea furnizorului GROENLANDA SERV S.R.L. și le recomandă clienților să nu consume produsele afectate.

”Rugăm clienţii care deţin produsul cu unul din loturile menţionate mai sus să nu îl consume, ci să distrugă produsul sau să-l returneze în magazin. Prezentarea bonului fiscal nu este necesara. Contravaloarea produsului va fi returnată”, a transmis Carrefour.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Crește AURUL ca Făt-Frumos. Uncia a DEPĂȘIT pragul de 3.000 dolari

Publicat

Preț istoric pentru aur

Deprecierea monedei americane, care a pierdut de la începutul lunii circa 4,5% față de cea europeană, a limitat creșterea prețului gramului de aur, în ciuda faptului că uncia a atins vinerea trecută un record de 3.004,90 dolari și se tranzacționa lunea aceasta între 2.982,20 și 3.001,90 dolari. Astfel, gramul de aur a crescut de la 439,0006 lei la 439,7889 lei. Prețul gramului a atins în 20 februarie un maxim istoric de 452,3179 lei.

Analiștii anticipau atingerea pragului de 3.000 dolari/uncie la jumătatea acestui an. Acum, economiștii văd acum pentru acest an un record de 3.300 dolari/uncie, în condițiile în care instabilitate politică și economică domină viața de zi cu zi.

Crește AURUL ca Făt-Frumos. Uncia a DEPĂȘIT pragul de 3.000 dolari

Evoluția este pusă pe seama politicilor comerciale izolaționiste ale administrației Trump, pe reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală americană și BCE, dar și pe majorarea achizițiilor de aur realizate de băncile centrale, în special cele din China și India, dar și cea din Polonia, la care se adaugă prelungirea războiului din Ucraina sau a conflictului din Orientul Mijlociu.

BNR continuă să monitorizeze piața valutară și menține cursul euro sub maximul de 4,9783 lei, atins în mai 2023.

Lunea trecută, cursul euro a fost stabilit la 4,9766 lei, însă la începutul acestei săptămâni media a urcat la 4,9773 lei, cu tranzacții în culoarul 4,977 – 4,9775 lei.

În așteptarea ședinței de politică monetară a BNR, care se va desfășura în data de 7 aprilie, de la care nu se așteaptă o reducere a ratei de referință, după ce rata anuală a inflației s-a majorat în februarie la 5,02% de la 5% în ianuarie, piața monetară s-a adaptat la nivelul mai scăzut al lichidității

De mai bine de o săptămână, dobânzile interbancare nu au mai cunoscut modificări, astfel că lunea aceasta indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.

„Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor”

Finanţele au redeschis lunea aceasta o emisiune de titluri de stat cu scadența în iulie 2031. Valoarea programată a emisiunii a fost de 700 milioane lei, însă Trezoreria a profitat de interesul arătat şi a împrumutat 1,18 miliarde lei, la un randament mediu anual de 7,40%.

Decizia statelor din UE de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul investitorilor, inclusiv a celor de peste Ocean, pentru plasamentele în moneda unică și în active europene. Un rol pozitiv a revenit și scăderea inflației din Germania în februarie la 2,6%.

La jumătatea săptămânii trecute, euro a atins un maxim al ultimelor patru luni de 1,1931 dolari. Au urmat două ședințe în care au fost marcate profiturile, pentru ca lunea aceasta cotațiile să fie de 1,0869 – 1,0912 dolari/euro, ceea ce a făcut ca media monedei americane să fie stabilită 4,5636 lei.

Săptămâna trecută, media francului elvețian a alunecat de la 5,2229 lei la 5,1610 lei, iar cel al lirei sterline de la 5,9245 la 5,9082 lei. Lunea aceasta, cursurile au fost stabilite la 5,1701 lei, respectiv 5,9180 lei.

Lipsa de consistență a măsurilor luate de administrația de la Casa albă în privința pieței cripto, a provocat ieșiri consistente iar lunea trecută, bitcoin a scăzut până la 76.649 dolari iar ethereum până la 1.767 dolari. La începutul acestei săptămâni, bitcoin fluctua între 82.536 și 83.848 dolari iar ethereum între 1.880 și 1.921 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

ECONOMIE

Proiect ANPC: Comercianții vor fi obligați să afișeze ADAOSUL aplicat produselor

Publicat

qr code

Comercianții vor fi obligați să afișeze clar adaosul comercial aplicat produselor, în raport cu prețul de bază al producătorului, conform unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Potrivit proiectului, operatorii economici trebuie să indice, lângă prețul produsului, adaosul comercial. Acesta trebuie să fie scris cu aceleași caractere de font, culoare și mărime ca și prețul final.

Proiect ANPC: Comercianții vor fi obligați să afișeze ADAOSUL aplicat produselor

Măsura va fi valabilă atât în magazinele fizice, cât și pe platformele online.

Ordinul intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

ANPC consideră că această reglementare va asigura o mai bună protecție a consumatorilor împotriva unor practici comerciale incorecte și va contribui la dezvoltarea unei piețe mai transparente.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. O pereche de LUPI, surprinși într-o pădure din Apuseni. Lupoaica era GESTANTĂ

Publicat

lup

O lupoaică gestantă, urmată de un lup, cel mai probabil perechea ei, au fost surprinși într-o pădure din Apuseni de camerele amplasate acolo de reprezentanții Parcului Natural. 

”Lupoaică gestantă: Cu răbdare și precizie, cei doi parteneri își unesc forțele, ghidați de instinct și de legătura ce îi ține împreună. Astăzi vânează pentru doi, dar în curând, vor fi mai mulți.

VIDEO. O pereche de LUPI, surprinși într-o pădure din Apuseni. Lupoaica era GESTANTĂ

În urma ei, veghează lupul – partenerul ei de drum, de luptă, de destin. Curând, pădurea va răsuna de pașii unor pui noi.

Dar pentru ca acea zi să vină, lupii trebuie să continue dansul lor sub stele” scrie pe pagina de Facebook a Parcului Natural Apuseni.

Datele oficiale indică o populație stabilă de 2.500 până la 2.900 de lupi, în România. Ei sunt răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic.

Video: Facebook Parcul Natural Apuseni

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate