ACTUALITATE
FOTO. Tinerii cu dizabilități din Cluj se pot da cu caiacul pe Lacul Gheorgheni

Asociaţia Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca revine la Cluj-Napoca pentru cea de-a doua ediție a proiectului ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, SMile 2 Sport.
Activitățile sportive sunt destinate, și în acest an, tinerilor, în special celor cu nevoi speciale, și se va desfășura în Cluj-Napoca, în perioada 20 august – 20 octombrie 2022.
”Am revenit la Cluj de multe ori în ultimul an, la invitația asociațiilor care militează pentru accesibilizarea sporturilor pentru persoanele cu dizabilități. Vara aceasta, de exemplu, am dus un caiac în sala de sport a Liceului pentru Deficienți de Vedere, astfel încât aceștia să se familiarizeze cu ambarcațiunea și să le fie mai ușor pe lac.
Am fost cu caiacele și la Sports Festival, și la Simfonia Prieteniei. Acum venim cu echipa completă și încă mulți voluntari, pentru că acest proiect este unul complex, presupune mult mai multe sporturi, practicate în diferite zone ale orașului și mult mai mulți participanți”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.
Pe durata celor două luni, tinerii vizați de program, alături de toți cei care vor dori să experimenteze un sport nou sau să aprofundeze disciplinele sportive pe care le stăpânesc deja, vor putea practica: baschet, caiac (pe lac), tenis de masă și de câmp. Scopul proiectului este de a-i motiva pe tineri, în special pe cei cu nevoi speciale, să practice sportul și să aibă un stil de viață sănătos.
Programul activităților sportive
Activitățile se vor desfășura conform următorului program, valabil pe întreaga perioadă a proiectului, cu excepția situațiilor în care disponibilitatea beneficiarilor obligă la reprogramarea activităților:
➔ Luni, caiac adaptat, pe Lacul Gheorgheni, sau după caz, pe Lacul Chios;
➔ Marți, baschet, în Baza Sportivă Gheorgheni;
➔ Miercuri, tenis de masă, la Clubul Sportiv Lamont (str. Aurel Vlaicu, nr. 11);
➔ Joi – sâmbătă, tenis de câmp, în locații și conform unor programe ce urmează să fie anunțate săptămânal, în funcție de grupele formate
Terapia prin mișcare
”Dorim să oferim șansa oricărei persoane, indiferent de nivelul de abilități sau statut social, de a se bucura de beneficiile terapiei prin sport.
Adevărul este că terapia prin mișcare este una dintre cele mai eficiente forme de combatere a anxietății și de îmbunătățire a calității vieții la nivel fizic și psihic.
Persoanele cu deficiențe sunt primele care ar trebui să aibă acces la aceste forme de terapie! Pe parcursul acestui proiect vrem să contribuim și la combaterea riscului de excluziune socială. Caiacul, spre exemplu, este foarte ușor de manevrat, indiferent de vârsta sau aptitudinile fizice ale celui care vâslește”, a adăugat Ionuț Stancovici.
Ediția de anul trecut: surprize și sportivi de performanță
Alexandru Benchea, cunoscut ca ”alpinistul cu ochi albi”, care a reușit să escaladeze trei dintre cele mai înalte vârfuri montane ale lumii și Alexandru Bologa, judoka medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, au fost prezenți, anul trecut, pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca și au vâslit din caiac alături de tinerii speciali, copiii instituționalizați sau tinerii cu dizabilități motorii.
Mai mult, tinerii beneficiari au avut parte și de surprize: jucătoarea de tenis Ana Bogdan (locul 63 WTA) a participat la antrenamente de tenis de câmp alături de ei, iar la unul dintre antrenamentele de baschet, jucătorilor U-BT Cluj-Napoca le-au arătat celor mici cum să marcheze coșul perfect.
Sătmărenii care și-au propus să accesibilizeze, pentru persoanele cu dizabilități, toate pârtiile și lacurile din România
Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 la Satu Mare cu scopul de a promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Menssana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.
În iarna acestui an, Asociația Caiac SMile a demarat un amplu program de accesibilizare a pârtiilor din România pentru persoanele cu dizabilități, ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”.
În intervalul ianuarie-martie, peste 350 de persoane cu dizabilități au schiat pentru prima dată, iar zece pârtii din România au fost dotate cu monoschiuri speciale care pot fi folosite, gratuit, de persoanele cu dizabilități.
Planuri pentru 2023
Pentru 2023, președintele asociației, Ionuț Stancovici, și-a propus să continue accesibilizarea pârtiilor și să înceapă și accesibilizarea lacurilor, prin practicarea, mai întâi ca sport de agrement, a paracanoe, folosind dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte.
Paracanoe este o disciplină sportivă introdusă în programul paralimpic în anul 2016 și este dedicată persoanelor care au diferite dizabilități fizice. Sportul presupune ca atleții să concureze în cadrul unei curse de 200 de metri de-a lungul apei într-o manieră cât mai rapidă.
Antrenorii Caiac SMile, alături de membrii speciali ai asociației au participat, timp de cinci zile, în luna martie a acestui an, la sesiuni de specializare și perfecționare în paracanoe, pe apele din Port Camargue, Franța, la invitația FFCK – Fédération Française de Canoë Kayak et Sports de Pagaie – secțiunea de Paracanoe.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Răspunsul la întrebarea din titlu diferă adesea în funcție de cine și cum a cules datele. Am semnalat în ultimele două postări faptul că estimările intențiilor de vot variază mult în funcție de institut și tehnica de colectare a datelor (telefonic vs. online). Graficul de azi ne arată cum variază estimările intențiilor de vot în funcție de două variabile: tehnica folosită (telefonic vs. online) și experiența institutului care a produs estimările (institut nou vs. vechi; am considerat că un institut e nou dacă nu a publicat sistematic estimări ale intențiilor de vot cu ocazia ultimelor două runde de alegeri).
Valorile prezentate în grafic sunt predicții pe baza unui model de regresie multinominală în care am inclus două variabile de control: numărul de zile până la alegeri și o evaluare personală, (parțial) subiectivă, cu privire la existența unei posibile favorizări, nu neapărat intenționate, a unui candidat din partea unui institut. Am considerat că favorizarea are loc atunci când există un potențial conflict de interese între rolul de „sondor” și alte roluri (consultant campanie, servicii de colectare de date, membru sau simpatizant partid / candidat, istoric relevant comun). Despre favorizare voi discuta într-o analiză viitoare.
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?
Valorile din grafic prezintă intențiile de vot prezise de model pentru ziua de 14 aprilie (20 de zile înainte de turul 1). Pentru fiecare candidat am estimat șapte valori: toate sondajele, sondajele online, sondajele CATI, sondajele online realizate de institute cu vechime, sondajele online realizate de institute noi, sondajele CATI realizate de institute cu vechime, sondajele CATI realizate de institute noi.
În cazul candidaților Elena Lasconi și Nicușor Dan variațiile intențiilor de vot sunt mici, deci, destul de probabil, estimările sunt apropiate de realitatea de la acest moment (14 aprilie). În cazul lui George Simion variațiile sunt puțin mai mari: intenția de vot pentru acest candidat este puțin mai mare în cazul sondajelor telefonice, respectiv a institutelor cu vechime (sondajele online realizate de institute noi produc estimarea cea mai mică).
„Lupta pentru locul doi este foarte strânsă”
Intenția de vot pentru Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta variază foarte mult: Crin Antonescu obține scoruri mai mari în cazul sondajelor online (surprinzător și ciudat, aș zice, dat fiind profilul probabil al electoratului acestui candidat), iar Victor Ponta obține scoruri mai mari în cazul sondajelor telefonice.
Pe baza estimărilor din grafic, sunt șanse mari ca, la acest moment (14 aprilie), primul loc să fie ocupat de George Simion, iar ultimul de Elena Lasconi. Pe locul secund, funcție de datele la care ne uităm, se poate situa oricare dintre ceilalți trei candidați. Pentru că (1) sondajele telefonice sunt, în general, mai potrivite pentru contextul din România (mai ales că populația de interes este cea națională) și (2) în mod normal institutele care activează de mai multă vreme pe piață ar trebui să producă estimări mai corecte, am putea aprecia că intenția de vot pentru fiecare dintre cei trei candidați se situează undeva în intervalul 16-21%, prin urmare lupta pentru locul doi este foarte strânsă. Dacă alegem să avem încredere ceva mai mare în sondajele online, respectiv în institutele nou apărute, lupta pentru locul secund se dă doar între Crin Antonescu și Nicușor Dan, primul având probabil un ușor avans.
EVENIMENT
Incendiu la o casă din Recea-Cristur. Femeie de 85 de ani, găsită carbonizată în bucătăria de vară

O intervenție a pompierilor din Dej este în desfășurare în localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur, joi seară. Două echipaje acționează pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit într-o gospodărie. Din păcate, o femeie de 85 de ani a fost găsită carbonizată în interiorul unei bucătării de vară.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur. Din primele date, flăcările au distrus o bucătărie de vară de aproximativ 20 de metri pătrați și o altă anexă gospodărească de aproximativ 70 de metri pătrați. În interiorul bucătăriei de vară, forțele noastre au găsit, din nefericire, o femeie de aproximativ 85 de ani carbonizată. Pompierii lucrează în continuare pentru stingerea incendiului”, a transmis ISU Cluj.
FOTO: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Echipa Knights Cheerleaders a CCS Cluj-Napoca, în finala Campionatului Mondial de Cheerleading din SUA

Cluj-Napoca are din nou motive de mândrie pe scena internațională. Echipa Knights Cheerleaders a Casei de Cultură a Studenților s-a calificat în finala Campionatului Mondial de Cheerleading, desfășurat la Orlando, în Statele Unite ale Americii.
Finala va avea loc vineri, 25 aprilie, iar Knights Cheerleaders se numără printre cele 10 echipe finaliste, selectate dintr-un număr impresionant de participanți din întreaga lume.
Evenimentul, găzduit de ESPN Wide World of Sports din Orlando, reunește anual mii de majorete și sute de echipe din toate colțurile lumii, într-o competiție intensă, plină de energie și spectacol. Knights Cheerleaders a deschis programul competiției de joi, impresionând juriul prin prestația lor.
Aceasta este o reușită deosebită pentru echipa clujeană, prima formație de cheerleading din oraș, înființată în 2014 și care numără astăzi peste 100 de sportive, organizate pe patru categorii de vârstă: Tiny (5–7 ani), Mini (8–12 ani), Juniori (13–16 ani) și Seniori (16+ ani).
Calificarea în finală la unul dintre cele mai prestigioase campionate din lume vine ca o recunoaștere a profesionalismului, pasiunii și efortului depus de echipă, dar și a contribuției continue la promovarea cheerleadingului ca sport de performanță și stil de viață activ pentru tineri.

CFR Cluj a întâlnit, joi seara în Gruia, Farul, în cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal. Miercuri, în prima semifinală, Hermannstadt a învins Rapidul cu 2-1. După un meci controlat autoritar, CFR Cluj câștigă cu 4-1, goluri marcate de Grahovac (min.1), Abeid (min.42), Louis Munteanu (min.45) și Emmerlahu (min.50), respectiv Alibec (min.38). Clujenii ajung din nou, după 9 ani, în finală.
Echipe de start:
CFR Cluj: Hindrich – Abeid, Sinyan, Grahovac, Camora – Emmerlahu, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Ilie Țîrlea, Bolgado, Deac, Fică, Păun, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani
Farul: Ducan – Sîrbu, Bălașa, Țîru, Buta – N. Popescu, Dican, Vînă – Grigoryan, Alibec, Radaslavescu
Rezerve: Buzbuchi, Fabinho, Larie, Ciobanu, Iancu, Ganea, Banu, Doicaru, Avrămescu.
Antrenor: Gheorghe Hagi
Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Radu Ghinguleac, Mircea Grigoriu
Arbitru VAR: Cătălin Popa // Asistent VAR: Valentin Porumbel
Meciul începe de la 1-0 pentru CFR. Munteanu profită de o ieșire hazardată la un corner a lui Ducan și recentrează la Grahovac care înscrie cu capul.
Urmează o serie de ratări la poarta Farului: în min.9, Louis Munteanu, lansat în adâncime, înscrie însă era în offside, apoi în min.12, Kamara șutează peste poartă, în min.23, centrarea lui Nkololo cade pe bară, pentru ca în min.26, Kamara, bine lansat pe culoar de Korenica, șutează singur cu portarul însă Ducan respinge în corner.
Contrar cursului jocului, în min.38, Alibec, care până atunci avusese câteva tentative de decolare, dând ca de obicei din aripi, înscrie spectaculos din semifoarfecă, sub ochii adormiților întru fotbal Camora și Sinyan.
Noroc cu Abeid care, în min.42, ia o acțiune pe buzunarul lui și înscrie cu un șut puternic cu stângul, de la 19m, pentru 2-1. În min.45, Emmerlahu îl lansează excelent pe Louis Munteanu care repetă faza din min.9 și înscrie pentru 3-1.
În repriza a doua, clujenii au continuat jocul bun din prima parte. În min.47, dublă-ocazie uriașă pentru CFR Cluj. Kamara a tras în capul lui Ducan, din apropiere, apoi Abeid a trimis peste poartă, din centrul careului.
În min.50, înscrie și Emmerlahu pentru 4-1. În min.82 înscrie și Deac după o recuperare a lui Postolachi, însă golul e anulat de VAR pentru un fault.
Meciul se încheie cu victoria CFR-ului, mai clară decât o arată scorul, 4-1. Clujenii sunt din nou, după 9 ani, în finala Cupei României. Meciul cu Hermannstadt se va juca pe 14 mai, la Arad.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Abeid 8, Sinyan 6, Grahovac 7, Camora 8 – Emmerlahu 9, Djokovic 7, Korenica 8 – Nkololo 6, L. Munteanu 9, Kamara 6, Bolgado 7, Deac 7, Păun 6, Postolachi 6, Juric