Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Târg CARITABIL la Cluj cu și pentru NECUVÂNTĂTOARE: „În memoria lui Gustav, vom ajuta multe alte animale bolnave”

Publicat


Gustav Târgul CATitabil

Weekendul acesta – 21-22 mai – va avea loc un târg caritabil pentru animale la Cluj. Inițiativa a luat naștere după ce Gustav, motanul unei studente, a fost răpus de peritonită infecțioasă felină (PIF).

„În memoria lui Gustav, cel mai zen motan, vă așteptăm la Zazen în Cluj-Napoca (strada Frasinului 41), pentru un târg caritabil cu și despre animale, sâmbătă și duminică, între orele 12 și 19″, anunță studenta în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Vizitatorii vor fi întâmpinați cu cărți, haine, decorațiuni, accesorii și multe altele. Nu vor lipsi nici dulciurile, limonada și cadourile.

Gustav

Gustav

Unde ajung banii, mai exact?

Suma strânsă din vânzări va fi direcționată către necuvântătoarele în nevoie.

„În funcție de câți bani strângem, vom putea salva mai multe animale”, precizează Roxana Oltean pentru Cluj24.

Citește și O tânără investește banii din MANICHIURĂ în salvarea animalelor ABANDONATE din Cluj.

Ea organizează evenimentul alături de studentă. L-au denumit „Târgul CATitabil” fiindcă ideea a pornit de la motanul Gustav.

„Astfel, în memoria lui, vom ajuta multe alte animale bolnave, ale căror consultații și tratamente sunt foarte costisitoare”, adaugă fetele.

Gustav

Gustav

Implică-te și tu!

Doritorii vor putea contribui la târg cu propriile produse pe care acestea le vor pune spre vânzare alături de cele deja existente. Se poate aduce inclusiv mâncare pentru animale, hrana fiind donată adăposturilor.

Organizatoarele încurajează vizitatorii să vină însoțiți de animalele de companie. Roxana a luat legătura cu echipa Zazen despre care a spus că este încântată să primească necuvântătoarele, mai ales că este un eveniment în aer liber, dedicat lor.

„Vă așteptăm în număr cât mai mare la Târgul CATitabil, iar dacă aveți animale de companie, luați-le cu voi să vadă cum iubirea poate salva vieți și cum un motan a putut aduna atât de multe suflete la un loc încât aproape l-au egalat pe al lui”, a mai spus studenta.

Cei care nu pot ajunge la târg dar vor să contribuie financiar, pot trimite donații pentru animalele luate în grijă prin:

  1. Revolut/BT Pay: 0773 778 870 – cu textul „donație”
  2. transfer bancar: RO89BTRLRONCRT0351052501, Oltean Roxana Ioana;
Gustav

Gustav

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ”Lavandă de pe Someș” din Bonțida și ”Bunătăți uscate” din Mărgău, la Târgul de la Săvârșin, la invitația Casei Regale

Publicat

lavandă

Lavanda este o plantă mediteraneeană, dar a ajuns pe câmpurile și grădinile din Transilvania de cel puțin 20 de ani, pentru ca în prezent să constituie unul dintre fundalurile cele mai folosite pentru postările pe Instagram.

Cererea de lavandă și de produse reszultate în urma prelucrării acesteia este mare, dar și oferta, ne confirmă Traian Morar, proprietarul mărcii ”Lavandă de pe Someș”.

El a fost angajat al Ministerului de Interne, iar de câțiva ani toate eforturile lui și ale soției sale, Livia, se îndreaptă, printre altele, spre bucata de 20 de ari din comuna Bonțida pe care au cultivat lavandă.

Este al treilea an consecutiv în care sunt invitați să participe la târgul de pe domeniul regal, de la Castelul Săvârșin, iar anul acesta vor pune la loc de cinste ultimul lor produs, siropul din flori de lavandă. Multă lume știe deja, poate chiar folosește săpunul sau uleiul rezultat din prelucrarea florilor de coloare mov albăstruie.

Lavanda este roditoare pe câmpurile din Transilvania

”Am început cu un câmp gol, iar acum putem spune că am creat un mic colt de rai, plin de culoare, atracția principală fiind, evident, floarea de lavandă! E multă muncă, deși nu este o plantă pretențioasă la îngrijit. Ca să poți primi vizitatori însă, are nevoie de atenție, totul începe cu toaletarea, urmată de la 3, 4 sape, pentru a menține rândurile curate pentru perioada de înflorire. Livia, soția mea, a fost motorul, locomotiva, ca să zic așa. ”Microbul” acesta l-am luat de la Anca Șerpar, cea care a fost promotoarea culturii de lavandă în Cluj. Apoi am luat butașii, dar și primele sfaturi despre cum și ce trebuie să facem pentru a o îngriji”, ne povestește cultivatorul din Cluj.

Este pentru a treia oară când ”Lavandă de pe Someș” participă la Târgul de Primăvară de la Săvârșin. La o manifestare de la Apoș, în județul Sibiu, a venit Majestatea Sa Regală, Principesa Margareta, custodele Coroanei României, însoțită de Principale Radu Duda. Cei doi au rămas impresionați de ceea ce au văzut, astfel că i-a invitat pe toți cei prezenți să participe la prima ediție. Tot atunci, spune Traian Morar, au început și o colaborare cu lanțul de magazine Profi, unde poate fi găsit siropul de lavandă.

Veniturile din lavandă se lasă așteptate

La întrebarea noastră referitoare la veniturile realizate prin cultivarea unui camp cu lavandă, Traian Morar ne-a spus că până să ajungi să realizezi venituri care să îți permită să trăiești numai din asta, trebuie să treacă ceva timp, care depinde de mai mulți factori. În primul rând, contează ce produse ai și cum sunt primite de clienți. Apoi, taxele pentru participarea la târguri, ca să fii cunoscut, care nu sunt deloc mici. La toate acestea se adaugă drumul, cazarea, masa. Cu toate acestea, ei nu se simt descurajați, când iubești ceea ce faci, totul e mai ușor.

”Lavandă de pe Someș” este membru al Asociației Meșterilor Populari din Cluj, iar în această calitate participă tot timpul la târguri și evenimente publice.

În altă ordine de idei, continuă Traian Morar, produsele rezultate din lavandă sunt tot mai apreciate, dar și oferta este foarte mare. De aceea este bine să nu te hazardezi, să nu te arunci orbește înainte.

Uleiul de lavandă diferă

”Uite, am învățat în timp, că uleiul de lavandă diferă. Diferența dintre uleiul de lavandă al unui producător față de alt producător, o poate face soiul sau soiurile de lavandă pe care fiecare le cultivă. Și sunt clienți care îți spun că unul este ok, îmi place, iar ăsta nu îmi place, dar foarte puțini știu de ce se întâmplă asta.

Cunosc situații de producători care au înființat o cultură de lavandă pe 3, 4 hectare și în timp, după 4 ani, au scos-o, au desființat cultura pentru că nu puteau vinde uleiul și apa rezultată.

Unul dintre motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru este că au plantat soiuri mai productive pentru ulei și apă, dar astea au un ulei foarte tare, acid”, ne declară producătorul din Bonțida, care ne invită pe toți pe câmp,să ne facem poze instagramabile.

Traian Morar mai povestește că cel mai important este că a întâlnit oameni care au văzut munca lor, au apreciat ceea ce fac, au crezut în ei, cum se spune, așa cum s-a întâmplat cu reprezentanții Profi care i-au invitat, descoperit și i-au încurajat: ”Au văzut produsele, au gustat siropul de lavandă, au așteptat să îl autorizeze, iar acum acesta poate fi găsit în locațiile supermarketului”.

Bunătăți din Mărgău

”Bunătăți uscate” este tot o poveste de familie, care a pornit în 2018 în Mărgău, ideea principală fiind întoarcerea la natură, promovarea unui trai sănătos. Sorin și Mihaela Faur au renunțat la serviciile lor de la oraș și au decis să se bucure de roadele Apusenilor.

”Susținem întâia dată orientarea spre belșugul naturii, unde Dumnezeu ne-a lăsat la îndemână atât tratamente pentru diversele afecțiuni, cât si cele necesare hranei de zi cu zi”, sunt de părere cei doi.

”Deshidratarea reprezintă o metodă de conservare, eficientă atât în păstrarea și intensificarea aromelor, dar și în comprimarea volumului materiei prime. Acest proces se desfășoară în micul nostru atelier cu ajutorul aparaturii profesionale din domeniul deshidratării, utilizând temperaturi scăzute, pentru ca rezultatul să fie unul aspectuos și mai ales pentru a păstra o cât mai mare proporție din nutrienti și vitamine. Produsele noastre nu au adaos de zahăr, conservanti sau aditivi. În zona de munte fiind, ne sunt la îndemână minunățiile din flora spontană precum ciupercile, fructele sălbatice, dar și plantele pentruceaiuri”, au încheiat cei doi clujeni.

Târgul de Primăvară de la Castelul Săvârșin va avea loc în 26 și 27 aprilie.

Cristina Pintilie Șendrea

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Poliția Cluj: Pietonul accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca traversa prin loc nepermis

Publicat

De

Poliția

Poliția Cluj anunță că a fost sesizată, sâmbătă, despre un accident rutier produs pe strada Alexandru Vaida Voievod din municipiul Cluj-Napoca.

”Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 56 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public prin loc nepermis.

Pietonul, respectiv un bărbat de 71 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a necesitat îngrijiri medicale, ulterior fiind transportat la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au spus polițiștii.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rapid – ”U” Cluj, cel mai vechi duel din istoria actualului campionat. Primul meci a fost în urmă cu 92 de ani

Publicat

De

rapid

Etapa a cincea din play-off-ul Superligii programează cel mai vechi duel din istoria actualului campionat: Rapid-Universitatea Cluj. Meciul se joacă sâmbătă de la ora 20.00 la București.

LPF notează că prima confruntare directă dintre cele două echipe a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfăşurat în sistem divizionar, 1933-1934. „Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu / Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul giuleştenilor aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4)”, scrie LPF în avanacronica partidei, citată de Mediafax

În total, cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 43 de ori s-au impus giuleştenii, de 39 de ori au câştigat studenţii ardeleni, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.

Sabău a jucat la Rapid

Partida va fi specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de patru sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (a fost coleg cu Marius Şumudică în sezoanele 1998-1999 şi 2001-2002). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012-2013 (16 meciuri în toate competiţiile – 9 victorii – 3 remize – 4 înfrângeri).

Marius Şumudică vs. Ioan Ovidiu Sabău, din postura de antrenori: 6 jocuri – 3 remize – 3 succese Sabău.

LPF scrie că ambele echipe au doar câte o victorie în ultimele șase runde, interval în care giuleștenii au mai înregistrat trei remize, în timp ce clujenii au pierdut patru jocuri.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Publicat

SMURD

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.

Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate