ACTUALITATE
FOTO. Târg CARITABIL la Cluj cu și pentru NECUVÂNTĂTOARE: „În memoria lui Gustav, vom ajuta multe alte animale bolnave”
Weekendul acesta – 21-22 mai – va avea loc un târg caritabil pentru animale la Cluj. Inițiativa a luat naștere după ce Gustav, motanul unei studente, a fost răpus de peritonită infecțioasă felină (PIF).
„În memoria lui Gustav, cel mai zen motan, vă așteptăm la Zazen în Cluj-Napoca (strada Frasinului 41), pentru un târg caritabil cu și despre animale, sâmbătă și duminică, între orele 12 și 19″, anunță studenta în descrierea evenimentului de pe Facebook.
Vizitatorii vor fi întâmpinați cu cărți, haine, decorațiuni, accesorii și multe altele. Nu vor lipsi nici dulciurile, limonada și cadourile.
Unde ajung banii, mai exact?
Suma strânsă din vânzări va fi direcționată către necuvântătoarele în nevoie.
„În funcție de câți bani strângem, vom putea salva mai multe animale”, precizează Roxana Oltean pentru Cluj24.
Citește și O tânără investește banii din MANICHIURĂ în salvarea animalelor ABANDONATE din Cluj.
Ea organizează evenimentul alături de studentă. L-au denumit „Târgul CATitabil” fiindcă ideea a pornit de la motanul Gustav.
„Astfel, în memoria lui, vom ajuta multe alte animale bolnave, ale căror consultații și tratamente sunt foarte costisitoare”, adaugă fetele.
Implică-te și tu!
Doritorii vor putea contribui la târg cu propriile produse pe care acestea le vor pune spre vânzare alături de cele deja existente. Se poate aduce inclusiv mâncare pentru animale, hrana fiind donată adăposturilor.
Organizatoarele încurajează vizitatorii să vină însoțiți de animalele de companie. Roxana a luat legătura cu echipa Zazen despre care a spus că este încântată să primească necuvântătoarele, mai ales că este un eveniment în aer liber, dedicat lor.
„Vă așteptăm în număr cât mai mare la Târgul CATitabil, iar dacă aveți animale de companie, luați-le cu voi să vadă cum iubirea poate salva vieți și cum un motan a putut aduna atât de multe suflete la un loc încât aproape l-au egalat pe al lui”, a mai spus studenta.
Cei care nu pot ajunge la târg dar vor să contribuie financiar, pot trimite donații pentru animalele luate în grijă prin:
- Revolut/BT Pay: 0773 778 870 – cu textul „donație”
- transfer bancar: RO89BTRLRONCRT0351052501, Oltean Roxana Ioana;
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, luni începe prima sesiune a Bacalaureatului cu probele de evaluare a competențelor.
În intervalul 27-29 ianuarie are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, între 29 și 31 ianuarie vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, care va fi susținută de elevii din partea minorităților naționale.
Luni începe prima sesiune a BACALAUREATULUI cu probele de evaluare a COMPETENȚELOR
De asemenea, în intervalul 3-5 februarie vor fi evaluate competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C, iar în intervalul 5-7 februarie vor fi evaluate competențele digitale – proba D.
Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025 în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025 le pot susține în perioada 30 mai – 4 iunie 2025.
În perioada 2-6 iunie va avea loc înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen.
Cursurile claselor terminale de liceu se vor încheia pe 6 iunie.
Prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la Limba și literatura română, se va desfășura pe 10 iunie, iar pe 11 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului.
Pe 13 iunie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării.
Elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 16 iunie proba scrisă la Limba și literatura maternă
În data de 20 iunie se vor afișa rezultatele la probele scrise (până la ora 12,00) și vor fi vizualizate lucrările scrise și depuse contestațiilor (în intervalul orar 14,00-18,00).
În zilele de 23 și 24 iunie vor fi vizualizate lucrările scrise și depuse contestațiile.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.
Între 14 și 21 iulie se vor înscrie candidații la a doua sesiune de examen.
În zilele de 4 și 5 august vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 5 august – competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii din partea minorităților naționale.
Pe 6 august vor fi evaluate competențele digitale, iar în zilele de 7 și 8 august – competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Proba la Limba și literatura română se va susține pe 11 august, iar pe 12 august – proba obligatorie a profilului.
Pe 13 august are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 14 august proba scrisă la limba și literatura maternă.
Rezultatele vor fi afișate pe 18 august și tot în aceeași zi vor fi depuse contestațiile.
În zilele de 19 și 20 august se vor putea vizualiza lucrările scrise și se vor putea depune contestațiile.
Pe 26 august vor fi afișate rezultatele finale la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului.
EVENIMENT
FOTO. Carnea de la Salinate de Turda, singurul produs din județul Cluj recunoscut european, degustată la Berlin
Produsul Salinate de Turda, singurul din județul Cluj recunoscut la nivel european, poate fi degustat în perioada 17-26 ianuarie la standul României organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la expoziția ”Săptămâna Verde” (Grüne Woche) de la Berlin (Germania).
La standul României mai sunt prezente din județul Cluj câteva din produsele realizate de SC Bunătăți Uscate SRL din comuna Mărgău (fructe de pădure și fructe de cultură deshidratate).
Salinate de Turda este înregistrat la nivel european pe schema de calitate IGP (Indicație Geografică Protejată) din anul 2023, decizia de înregistrare fiind adoptată de Comisia Europeană pe data de 26 octombrie 2023 și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 3 noiembrie 2023.
Grupul aplicant care a înregistrat acest produs este Asociația pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APS Turda), iar documentația care a stat la baza recunoașterii a fost întocmită în perioada 2019-2020 de specialiști din cadrul SC CIA Aboliv SRL și ai Direcției pentru Agricultură Județeană Cluj.
”Recunoașterea unui produs alimentar la nivel european reprezintă garanția calității excepționale a acestuia și aduce cu sine o serie de beneficii pentru deținătorii înregistrării: avantajele economice sunt de necontestat, dar nu sunt de neglijat nici aspectele privind creșterea notorietății producătorului”, arată reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Cluj.
Carnea stă 25 de zile în Salina Turda
Salinate de Turda are patru sortimente maturate crud-uscate: pulpa, cotlet, piept si ceafa.
Carnea, maturata in saramura naturala si condimentata cu un amestec de mirodenii naturale, se odihneste pentru 25 de zile in micro-climatul unic, natural, al Salinei Turda unde capata gustul desavarsit, precizează producatorul CIA Aboliv din Turda.
14 produse protejate
România are la această dată 14 produse alimentare înregistrate pe schemele de calitate la nivel european, și anume:
– pe schema DOP (Denumire de Origine Protejată): Telemea de Ibănești
– pe schema IGP (Indicație Geografică Protejată): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnați de Pleșcoi, Telemea de Sibiu, Cașcaval de Săveni, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Plăcintă Dobrogreană, Pită de Pecica, Salinate de Turda;
– pe schema STG (Specialitate Tradițională Garantată): Salată tradițională cu icre de crap, Sardeluță marinată.
Alte produse din țara noastră pentru care s-au început demersurile pentru recunoaștere sunt: Babic de Buzău, Batog deltaic de sturion, Cârnați din topor de Vâlcea, Brânză frământată de Teaca și Salam Poiana Mărului (toate pe schema IGP).
Procedura a durat 2 ani
Procedura de înregistrare la nivel european este un demers complex și de lungă durată. Pentru Salinate de Turda acest demers a durat aproape doi ani (depunerea cererii la Comisia Europeană s-a făcut pe 15.12.2021, iar decizia înregistrării a fost luată pe 26.10.2023).
”Săptămâna Verde” este una dintre cele mai mari târguri de profil alimentar din lume, fiind găzduită de complexul Messe Berlin. Ediția din 2025 este cea de-a 89-a a acestei renumite manifestări, prima fiind cea din anul 1926.
EVENIMENT
Bărbat de 45 de ani din Cluj-Napoca, arestat preventiv. Și-a terorizat fosta iubită cu mesaje amenințătoare
Un bărbat de 45 de ani din Cluj-Napoca a fost arestat pentru șantaj și hărțuire, după ce și-a amenințat și șantajat fosta concubină.
Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 4, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au dispus reținerea unui bărbat în vârstă de 45 de ani, suspectat de multiple infracțiuni grave. La data de 21 ianuarie 2025, acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru șantaj, hărțuire, amenințări și răzbunare pentru ajutorul dat justiției.
Mesaje de amenințare trimise fostei iubite timp de mai multe luni
Potrivit IPJ Cluj, între lunile mai și decembrie 2024, bărbatul și-ar fi contactat în mod repetat fosta iubită, o tânără de 27 de ani, utilizând diverse numere de telefon, adrese de e-mail și conturi de pe rețelele de socializare. Mesajele transmise aveau un conținut ofensator și amenințător, generând victimei o stare de teamă.
„Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 Poliție, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au dispus, la data de 21 ianuarie reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 45 de ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj în formă continuată (2 acte materiale), două infracțiuni de amenințare, o infracțiune de amenințare în formă continuată (2 acte materiale), răzbunare pentru ajutorul dat justiției și hărțuire.
Din cercetări a reieșit că, în perioada mai – decembrie 2024, bărbatul ar fi contactat-o pe fosta sa concubină, de 27 de ani, folosind diverse numere de telefon, adrese de e-mail și conturi pe o rețea de socializare, trimițându-i numeroase mesaje text și audio. Acestea ar fi avut un conținut ofensator și amenințător, cauzând tinerei o stare de temere”, a transmis IPJ Cluj.
Constrângeri și presiuni pentru reluarea relației
În august 2024, acesta ar fi trimis mesaje jignitoare și amenințări, încercând să o constrângă pe femeie să reia comunicarea și să accepte întâlniri, încălcând astfel libertatea psihică a acesteia. Totodată, bărbatul ar fi amenințat că va divulga informații false despre victimă, în scopul de a o intimida.
În noiembrie 2024, tânăra a depus o plângere penală, ceea ce a dus la emiterea unui ordin de protecție împotriva agresorului. Drept răspuns, la data de 1 decembrie 2024, bărbatul i-a trimis un mesaj amenințător cu acte de violență.
Judecătorii au dispus arestarea preventivă
Pe baza probelor adunate, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a aprobat propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile. În prezent, polițiștii continuă să documenteze activitatea infracțională a acestuia, pentru a stabili întreaga dimensiune a faptelor comise.
„La data de 21 ianuarie, la propunerea procurorului de caz, bărbatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, care a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale a acestuia.
Precizăm că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a mai transmis IPJ Cluj.
EDUCATIE
Descoperire importantă cu implicarea cercetătorilor UBB Cluj: o zonă a creierului dedicată mirosului ne ajută și să auzim
O descoprite importantă, care poate avea aplicații practice în tratarea tulburărilor cognitive sau comportamentale, a fost făcută cu implicarea cercetătorilor UBB Cluj.
Un articol publicat recent în prestigioasa publicație Nature Communications de un grup internațional de cercetători avându-l ca autor principal pe dr. Raul Muresan de la UBB demonstrează rolul unei zone din creier cu rol în formarea mirosului ca fiind implicată și în auz și, implicit, în adaptarea creierului la schimbările din mediul înconjurător.
Descoperire importantă
Cercetătorii prezintă rezultatele unui experiment în cadrul căruia au antrenat șoareci pentru a rezolva o sarcină în care recompensa era direct legată fie de un miros, fie de un sunet, în funcție de context, regulile schimbându-se pe parcursul experimentului.
Echipa de cercetători a monitorizat activitatea creierului pentru a înțelege modul în care șoarecii învățau să recunoască noile reguli și să își ajusteze comportamentul. Analiza comportamentelor observate în cadrul experimentului a arătat că neuronii din cortexul piriform – o regiune a creierului implicată în procesarea mirosurilor – au capacitatea de a se adapta în câteva secunde de la schimbarea regulii, permițându-le subiecților să înțeleagă imediat schimbarea stimulului de care era legată recompensa, de exemplu sunet în loc de miros. Astfel, deși cortexul piriform este cunoscut ca fiind dedicat procesării mirosurilor, cercetătorii au observat că acesta reacționa și la sunete, indicând faptul că joacă un rol mai larg în adaptarea comportamentală.
„Rezultatele noastre indică faptul că axonii de feedback dintre cortexul piriform și bulbul olfactiv transmit informații despre identitatea stimulilor și semnificația acestora în funcție de context, ajustându-se rapid la schimbările de mediu”, precizează autorii studiului.
Pot fi dezvoltate și tehnologii care imită flexibilitatea creierului uman
Mecanismul descoperit de autorii studiului explică de ce creierul nostru poate răspunde rapid și eficient la situații noi, iar înțelegerea acestui proces poate avea aplicații practice în tratarea tulburărilor cognitive sau comportamentale, cum ar fi dificultățile de adaptare, și poate contribui la dezvoltarea tehnologiilor care imită flexibilitatea creierului uman. De asemenea, cercetările deschid calea pentru studii suplimentare despre modul în care creierul combină informații din mai multe simțuri pentru a ghida deciziile noastre.
Raul Mureşan, unul dintre autorii principali ai articolului cu titlul “Feedback-ul de actualizare rapidă de la cortexul piriform la bulbul olfactiv transmite identitatea multimodală și recompensează semnalele de contingență în timpul inversării regulilor”, publicat în revista Nature Communications, conduce, la Institutul Transilvan pentru Neuroştiinţe (TINS), laboratorul care se concentrează pe dezvoltarea de instrumente avansate pentru analiza seriilor cronologice şi este afiliat la Institutul STAR în cadrul parteneriatului strategic cu UBB.
Articolul integral, în limba engleză, poate fi găsit AICI.