ACTUALITATE
EXCLUSIV FOTO O tânără investește banii din MANICHIURĂ în salvarea animalelor ABANDONATE din Cluj. Oamenii pot DONA de SĂRBĂTORI

Roxana Oltean, o tânără venită la Cluj-Napoca pentru studii, s-a decis să își folosească diploma de tehnician unghii pentru a plăti costurile necesare salvării animalelor, activități în care se implică de câțiva ani.
„Execut unghii tehnice în beneficiul animalelor, redirecționând o parte din bani către adăposturi și către cazuri de care mă ocup personal”, menționează Roxana.
În prezent, aceasta desfășoară o activitate caritabilă prin care urmărește să colecteze hrană, jucării, pături, covorașe, lese și alte accesorii pentru animăluțele din adăposturi.
„Vrem să le facem o bucurie de Moș Nicolae și Crăciun. Dacă aveți jucării, pături pe care nu le mai folosiți, sau vreți să donați pliculețe, saci cu mâncare, conserve, etc, vă rugăm să ne contactați în privat”, anunță Roxana pe Facebook, sperând să poată face o faptă bună pentru animăluțele mai puțin norocoase.
Tânăra se ocupă de eveniment alături de prietena sa, Diana Fîrtea, donatorii fiind încurajați să le scrie în privat pentru mai multe detalii, la https://www.facebook.com/alexandra.roxi.75, respectiv https://www.facebook.com/diana.firtea.
Colectare de la domiciliu
„Punctul principal de colectare este pe strada Corneliu Coposu nr. 1, dar dacă vor fi multe donații, mă gândesc să vorbesc la câteva magazine din fiecare cartier să fie mai accesibil pentru toată lumea. În anumite cazuri, pot să le colectez și eu de la adresa celui care vrea să doneze”, menționează Roxana.
Donațiile vor merge către Sirius Animal Rescue, Andreea & Benji’s happy dogs, Arca lui Noe și alte două adăposturi din Baia Mare.
„O parte din donațiile de mâncare vor merge și către o prietenă de la Turda, Alina Pintilie, care, deși nu are asociație, salvează foarte mulți caței din venituri proprii. Vrem să repartizăm donațiile în funcție de necesitățile fiecărui adăpost”, completează tânăra.
Evenimentul caritabil se va desfășura în două părți, o dată pe 5 decembrie, iar a doua oară înainte de Crăciun. Până acum, s-au strâns peste 600 de kilograme de mâncare.
Roxana salvează animale la ordinea zilei. Anul acesta a avut 86 de animale salvate, toate fiind deja adoptate. Cel mai mult a avut grijă de 16 animale simultan.
Roxana, manichiuristă și salvatoare de animale
Roxana e pasionată de manichiură de la o vârstă fragedă, când îi făcea unghiile mamei. În 2019, a hotărât să se apuce de cursuri în domeniu pentru că nu avea timp să meargă la alți profesioniști.
S-a mutat din Baia Mare în Cluj-Napoca pentru postliceala de medicină, activând, totodată ca asistent manager și tehnician unghii.
Cu timpul, și-a dat seama că poate îmbina dragostea pentru animale cu pasiunea pentru manichiură într-un mod eficient.
„Din lipsă de donații pentru cazurile costisitoare și grave, am constatat că oamenii au nevoie de un serviciu în schimbul donațiilor, pentru a-i încuraja să participe la salvarea animalelor”, precizează fata.
De la pisici la arici
Deși în anul 2020 susține că a început slăbuț, Roxana a reușit să salveze 20 de pisici de pe stradă. Pe timpul zilei, ea și cu prietenul ei lucrează, iar seara salvează animale. Au avut grijă de cele lovite de mașină, de cele cu probleme de comportament, de sugari, majoritatea fiind pisici. Printre animalele salvate se numără și câțiva căței și un arici.
„Ariciul l-am văzut pe mijlocul drumului, cred că l-am pus de cel puțin 5 ori înapoi în tufișuri și el tot venea afară. Era sa îl calce două mașini pentru că ieșea în drum, așa că am zis că e mai sigur să îl iau eu. Ulterior, l-am predat la USAMV, fiindcă e animal exotic”, precizează Roxana.
Totuși, acesta nu a fost cel mai complicat caz.
„Odată am fost nevoită să țin câteva pisici la o pensiune pentru că erau bolnave și riscam să le pun sănătatea în pericol celor pe care le aveam deja în grijă. La veterinar nu puteau fi internate, erau suspecte de panleucopenie.
Le-am monitorizat la pensiune și am făcut o strângere de fonduri, reușind să salvez 3 pisici din 4, însă a fost printre cele mai solicitante cazuri. Altcândva, am salvat 5 cățeluși găsiți într-o pungă, în zăpadă, la -13 grade. Nu aveam experiență cu sugari (aveau doar 5 zile), dar m-am documentat temeinic pentru a face față provocării”, povestește tânăra.
Aceasta nu deține o asociație, dar muncește cât pentru o echipă.
„Suntem doar un cuplu ce iubește animalele și facem tot ce putem din banii noștri să le salvăm. Uneori ne ajută și prietenii pe care i-am cunoscut pe grupurile dedicate animalelor din Cluj”, a adăugat Roxana Oltean, amintind printre prieteni pe Diana, alături de care organizează evenimentul de sărbători.
„În 10 minute am reușit să ne mobilizăm și să transformăm o simplă dorință într-un adevărat colectiv dornic să aibă grijă de cât mai multe animale. Diana este singura persoană pe care pot conta la orice oră atunci când e vorba de ele”, completează fata.
Cei care vor să doneze îi pot scrie în privat atât ei, cât și Dianei.
Amalia Oprescu
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.
„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.
ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României
Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.
Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.
„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.
BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.
ECONOMIE
Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie, după ultimul anunț al lui Donald Trump

Anunțul făcut preşedintelui Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a majorat la 125%, a relaxat piețele financiare și a determinat creșterea apetitului pentru risc.
Leul, însă, nu a putut profita de sentimentul din piață, de care au beneficiat celelalte monede de la marginea zonei euro, în condițiile în care presiunile de depreciere sunt ridicate, arată analistul economic Radu Georgescu.
Cursul leu – euro după acest anunț
Radu Georgescu precizează că leul nu a “profitat” și din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei românești.
Conform estimărilor INS, PIB-ul anului trecut a fost de 1.760,11 miliarde de lei, mai mult cu doar 0,8% faţă 2023, în timp majorarea din ultimul trimestru din 2024 a fost de doar 0,5% comparativ cu perioada similară din 2023.
Pe acest fond, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9772 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a restrâns la 4,977 – 4,978 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a revenit de la 5,89
Piața monetară a rămas calmă, arată analistul economic Radu Georgescu, dar se observă o ușoară tendință de creștere a indicilor ROBOR, după decizia BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%. Banca centrală a semnalizat, de asemenea, o tendință de creștere a inflației până la jumătatea anului.
Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,89 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,98 la 5,99%, iar cel la 12 luni a stagnat la valoarea stabilită miercuri de 6,07%.
Care este cursul leu-dolar
Creșterea apetitului pentru risc a apreciat euro de la un minim de 1,0943 la 1,1088 dolari, aproape de maximul atins vinerea trecută de 1,1109 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a coborât de la 4,5115 la 4,5061 lei, o valoare similară fiind înregistrată la începutul lui octombrie trecut, arată Radu Georgescu.
Cererea de monedă elvețiană se menține ridicată, dar aceasta nu a mai coborât sub pragul de 0,93 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 5,3594 la 5,3426 lei. Lira sterlină a recuperat o parte din pierderile suferite zilele trecute iar cursul ei a crescut de la 5,7821 la 5,7999 lei.
Prețul aurului a crescut
Prețul gramului de aur a crescut de la 441,8413 lei la 450,7054 lei, evoluție determinată de aprecierea metalului galben la 3.068,30 – 3.135,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune s-a apreciat la 4,2644 zloți/euro, respectiv 405,97 forinți/euro.
Criptomonedele au profitat de aprecierea companiilor din domeniul tehnologiei listate la New York. Bitcoin a crescut la 81.324 – 82.704 dolari, față de minimul de 74.617 atins miercuri. Ethereum, care a coborât în ziua precedentă până la 1.390 dolari a urcat la 1.582 – 1.671 dolari.
EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.
EVENIMENT
Serviciul ALOPEDI, tot mai solicitat. Peste 3.400 de părinți au cerut sfatul medicilor clujeni în primele 3 luni ale anului

Peste 3.400 de părinți au beneficiat, în primele trei luni ale anului 2025, de sfaturile medicale oferite prin intermediul serviciului gratuit de telemedicină ALOPEDI – 0364 917, gestionat de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
Pentru peste 250 de copii a fost recomandată evaluarea de urgență.
Serviciul ALOPEDI de la Cluj, tot mai solicitat
În perioada ianuarie – martie au fost înregistrate 3.417 apeluri la acest call center destinat urgențelor pediatrice. Majoritatea solicitărilor, mai exact 71,76%, s-au finalizat cu recomandări care au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, părinții fiind informați despre semnele care impun prezentarea la un consult medical direct.
Pentru 253 de copii, însă, a fost recomandată evaluarea de urgență, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.
Febra, cel mai mare “inamic” al părinților
Cele mai frecvente motive pentru care părinții au cerut sprijin medical au fost febra și problemele respiratorii, o situație frecventă în sezonul rece.
Din totalul apelurilor, 1.191 au provenit din alte județe decât Cluj, în timp ce 15 apeluri au fost efectuate de părinți români aflați în afara granițelor țării. Capitala se află în topul orașelor care au apelat la acest serviciu
„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine spitalul.