ACTUALITATE
FOTO. Sute de posturi LIBERE și INTERNSHIPURI la Târgul de CARIERE din Cluj. OFERTE de la mentenanță la IT

„Au venit 40 de companii oferind sute de locuri de muncă. Ne bucurăm că putem desfășura târgul față în față fiindcă e mult mai practic așa. În ultimii ani, din cauza pandemiei a trebuit să ne adaptăm la un alt context, dar pentru noi e foarte important ca întâlnirile dintre angajatori și viitorii angajați să fie în formatul standard”, spune Maria Petruța, public relations manager.
Orientare profesională și programe internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) îi ajută pe studenți să își găsească drumul în viață.
„Avem un centru de carieră unde se fac chestionare, iar cei care nu știu ce își doresc să facă mai departe primesc consiliere profesională, rezultatele de la chestionar arătându-le ce li se potrivește cel mai bine”, spune o reprezentantă.
În plus, există programe internaționale multiculturale pentru master și licență, în colaborare cu 700 de universități europene, peste 40 de universități din America de Nord și de Sud și 60 de universități din Africa, Asia, Australia și Noua Zeelandă.
Prin programele de mobilități, peste 1100 de studenți ai UBB au ocazia, în fiecare an, de a descoperi alte culturi, în timp ce 400 de străini fac anual cunoștință cu România prin cadrul universității clujene.
Coadă la Steelcase pentru 30 de locuri. Solidari cu Ucraina
Multă lume s-a arătat interesată de ofertele Steelcase.
„Pe zona de marketing avem numeroase internshipuri deschise, atât pe timp de vară, cât și pe o perioadă de 6 luni sau un an. Avem oferte și în IT, finanțe, resurse umane, – partea administrativă, mai mult – inclusiv roluri full-time.
În prezent, sunt 30 de locuri disponibile și se poate aplica direct de pe site-ul târguldecariere, căutând compania noastră, sau de pe site-ul Steelcase“, explică Anca.
Firma susține Ucraina printr-o campanie menită să strângă fonduri pentru refugiați.
„Fiecare vizitator poate opta pentru donarea contravalorii unui produs pe care îl alege, spre exemplu, un notebook. Pe spatele cartonașului, poate transmite un mesaj pentru ucraineni care va fi tradus în engleză sau ucraineană, noi îl lipim aici, le centralizăm ulterior, iar contravaloarea produselor va fi donată către cei din Ucraina.
Nu în ultimul rând, la angajări nu se ține cont de naționalitate, se pot înscrie și refugiați. Dacă găsim ceva potrivit pentru ei, îi luăm în calcul. Suntem deschiși”, adaugă ea.
Heading for the future, AIESEC Cluj-Napoca
Oportunitățile AIESEC sunt de voluntariat, teaching și internship, fiind destinate tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani. Ele variază de la 6 săptămâni (în general, voluntariatele), până la 18 luni (job-uri de sine stătătoare).
Criteriile variază în funcție de durata oportunității. De exemplu, cele long term (6-18 luni), au cerințe mult mai mari, cum ar fi experiența în domeniu, licența, sau chiar masterul.
În același timp, short term-urile (6-12 saptămâni), au cerințe mai puțin solicitante și presupun studierea sau absolvirea unei facultăți în domeniu.
Pentru voluntariat, criteriile se rezumă la partea lingvistică, mizând pe cunoașterea limbii locale sau a limbii engleze. Pentru programele de teaching, este foarte recomandat modulul psiho-pedagogic.
Pentru studenți, se poate echivala practica cu aceste programe, în funcție de curicula facultății și a oportunităților AIESEC.
„Avem partea asta de local numită <<Heading for the future>>. Timp de 4 săptămâni, începând cu 4 aprilie, studenții și absolvenții din Cluj-Napoca pot petrece timp într-o companie, unde să învețe atât teorie, cât și practică pentru a vedea dacă drumul pe care vor să îl urmeze este potrivit pentru ei.
Companiile au și un spațiu de soft skills livrate de AIESEC ALUMNI pe leadership, comunicare eficientă, teamwork și așa mai departe.
Pe lângă acest proiect local, AIESEC Cluj-Napoca se ocupă şi de oportunități internaționale.
Procesul este simplu: oamenii se înscriu cu un click aici, unde e necesar să își treacă numărul de telefon și alte detalii personale, după care urmează să fie contactați de echipa noastră care se ocupă de matching între dorințele și experiența participanților, cu o companie, ONG, școală sau instituție educațională”, spune Adrian Ardelean, Director de Marketing & PR.
După cele 4 săptămâni, ei pot fi și angajați. La nivel internațional, sunt 3 oferte în Porto (Portugalia) pe partea de marketing: digital marketing manager, graphic design și UI/UX design, acestea fiind doar câteva dintre numeroasele oportunități la momentul actual.
Toate 3 sunt plătite, toate sunt numite <<mid-term>>, adică între 3 și 6 luni, cu posibilitatea de angajare după.
„Avem un proces foarte dinamic de reînnoire a oportunităților la nivel internațional, apar constant oferte atractive noi”, completează Adrian.
AIESEC este o asociație pentru tineri globală, non-guvernamentală, independentă, non-profit, condusă de studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ superioare.
Iulius Mall Cluj-Napoca
Echipa Iulius Mall se mărește. În prezent, sunt disponibile mai multe posturi în administrarea mall-ului și a celor 3 clădiri de birouri de lângă acesta.
„La birouri, avem posturi precum leasing manager, junior advertising specialist, inginer de instalații sanitare, inginer de construcții civile, asistent de relații cu publicul – care este pentru front desk – și tehnician rețele date.
Mai avem posturi pentru mentenanță: rigipsor, finisor, agent de securitate, debarasator și personal curățenie, precum și electrician și instalator”, spune o reprezentantă a administrației Iulius Mall Cluj.
Se poate aplica online, cu CV, la adresa de mail: recrutare.cj@iuliusmall.com.
Pentru posturile de electrician și instalator este nevoie de un certificat de calificare, la fel și în cazul agentului de securitate. Sunt domenii unde aspecte precum cunoașterea limbii engleze și utilizarea Microsoft Excel sunt elementare. La mentenanță contează seriozitatea.
La birouri, în primă fază are loc un interviu, urmat de un test de abilități pentru a vedea dacă viitorul angajat se potrivește cu echipa și are calitățile necesare.
„Până atunci, ne facem o imagine despre persoană, dar testele ajută să vedem obiectiv unde sunt plusurile și minusurile canditaților”, adaugă aceasta.
Inginerie și IT la Arcadis: „Piața din România este foarte bună”
Arcadis este o firmă de consultanță în inginerie care se ocupă de proiecte mari de infrastructură din afara țării.
„Avem proiecte mari, ca Amsterdam Arena și metroul din Doha (Qatar) care sunt proiectate de noi. Rebrandingul magazinelor Costa Coffee din UK a fost făcut tot de Arcadis”, precizează Dan Teodorescu.
Se fac angajări în ingineria din orice domeniu, de la construcții până la inginerie electrică și mecanică.
„Pe lângă asta, avem divizii dezvoltate și în zona de IT pentru că e normal să o îmbini cu ingineria. Avem o subsidiară numită <<Arcadis Gen>> care dezvoltă soluții software pentru companii de inginerie.
Acolo se angajează dezvoltatori software, arhitecți pe IT, care sunt altfel decât arhitecții clasici. Dacă vom găsi, vrem să angajăm un șef pe tot Arcadisul.
Ne-ar plăcea să fie din România fiindcă piața de aici foarte bună la IT.
Procesul de aplicare e simplu. Persoanele fie sunt recomandate printr-un program special de recomandări, fie își depun CV-ul. Mai există și o metodă prin care cei fac headhunting pe LinkedIn sau alte rețele specializate”, completează Dan.
După analizarea CV-urilor, are loc un interviu pe partea de soft skills și un test tehnic.
EXL, un complex de industrii
La EXL, oportunitățile de creștere se adresează celor care vor să își îmbunătățească abilitățile în domenii precum: asigurări, bănci și finanțe, sănătate, călătorie, logistică și alte asemenea.
„Oferim programe de training și dezvoltarea abilităților de leadership în cadrul companiei care are peste 35 de sedii în lume”, precizează Adrian Ciortea.
Printre calitățile participanților trebuie să existe: creativitate, dinamism, abilități de comunicare orală și în scris.
CV-urile pot fi trimise la clujcareers@exlservice.com, iar cei care vor să se prezinte la sediul din Cluj-Napoca, adresa este strada Croitorilor 12-14, etajul 3 și 4.
MSG, un început pentru programatori
MSG, o companie de software din România vine cu mai multe oferte de joburi în domeniul financiar și al afacerilor.
„Mai avem și traininguri pentru studenți unde poate aplica oricine e interesat sau care are bazele în limbajele de programare”, notează Nicoleta, din partea firmei.
Acestea se desfășoară în vară, în perioada iulie – septembrie, se lucrează 7 săptămâni, iar mentorii sunt persoane care au trecut prin internshipuri și au rămas în companie.
„Studenții au șansa să vadă cum e să lucreze la un proiect în viața reală. E plătit, se echivalează și cu practica.
Regimul este hibrid. Dacă vrea să își facă o idee despre cum e atmosfera, studentul poate veni fizic, dacă nu, poate lucra de acasă, echipele sunt mixte.
E un mediu pentru dezvoltare foarte fain, iar dacă alege să rămână în companie, e un câștig pentru ambele părți fiindcă și noi ne dorim asta”, adaugă Nicoleta.
Pentru cei care nu au terminat facultatea, există programe flexibile de 6 ore pe zi. CV-urile trebuie trimise pe adresa de carieră, msg.cariere@msg.group.
Prima ediție a Târgului de Cariere a avut loc în 2006 în Cluj-Napoca și s-a extins până în Republica Moldova. Este cel mai mare eveniment de recrutare, având 2 ediții pe an, primăvara și toamna.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.
Foto: Nicolae Maniu/Facebook

S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.
„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.
ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României
Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.
Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.
„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.
BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.
ECONOMIE
Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie, după ultimul anunț al lui Donald Trump

Anunțul făcut preşedintelui Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a majorat la 125%, a relaxat piețele financiare și a determinat creșterea apetitului pentru risc.
Leul, însă, nu a putut profita de sentimentul din piață, de care au beneficiat celelalte monede de la marginea zonei euro, în condițiile în care presiunile de depreciere sunt ridicate, arată analistul economic Radu Georgescu.
Cursul leu – euro după acest anunț
Radu Georgescu precizează că leul nu a “profitat” și din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei românești.
Conform estimărilor INS, PIB-ul anului trecut a fost de 1.760,11 miliarde de lei, mai mult cu doar 0,8% faţă 2023, în timp majorarea din ultimul trimestru din 2024 a fost de doar 0,5% comparativ cu perioada similară din 2023.
Pe acest fond, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9772 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a restrâns la 4,977 – 4,978 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a revenit de la 5,89
Piața monetară a rămas calmă, arată analistul economic Radu Georgescu, dar se observă o ușoară tendință de creștere a indicilor ROBOR, după decizia BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%. Banca centrală a semnalizat, de asemenea, o tendință de creștere a inflației până la jumătatea anului.
Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,89 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,98 la 5,99%, iar cel la 12 luni a stagnat la valoarea stabilită miercuri de 6,07%.
Care este cursul leu-dolar
Creșterea apetitului pentru risc a apreciat euro de la un minim de 1,0943 la 1,1088 dolari, aproape de maximul atins vinerea trecută de 1,1109 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a coborât de la 4,5115 la 4,5061 lei, o valoare similară fiind înregistrată la începutul lui octombrie trecut, arată Radu Georgescu.
Cererea de monedă elvețiană se menține ridicată, dar aceasta nu a mai coborât sub pragul de 0,93 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 5,3594 la 5,3426 lei. Lira sterlină a recuperat o parte din pierderile suferite zilele trecute iar cursul ei a crescut de la 5,7821 la 5,7999 lei.
Prețul aurului a crescut
Prețul gramului de aur a crescut de la 441,8413 lei la 450,7054 lei, evoluție determinată de aprecierea metalului galben la 3.068,30 – 3.135,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune s-a apreciat la 4,2644 zloți/euro, respectiv 405,97 forinți/euro.
Criptomonedele au profitat de aprecierea companiilor din domeniul tehnologiei listate la New York. Bitcoin a crescut la 81.324 – 82.704 dolari, față de minimul de 74.617 atins miercuri. Ethereum, care a coborât în ziua precedentă până la 1.390 dolari a urcat la 1.582 – 1.671 dolari.
EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.