Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Sute de posturi LIBERE și INTERNSHIPURI la Târgul de CARIERE din Cluj. OFERTE de la mentenanță la IT

Publicat


whatsapp image 2022 03 23 at 4.33.12 pm
Târgul de Cariere a revenit la Cluj-Napoca după trei ediții online și una hibrid, făcând posibilă întâlnirea față în față între reprezentanții companiilor din diferite sectoare și candidații în căutarea unui job. Este cel mai mare eveniment de recrutare și a debutat în Cluj-Napoca în 2006.

„Au venit 40 de companii oferind sute de locuri de muncă. Ne bucurăm că putem desfășura târgul față în față fiindcă e mult mai practic așa. În ultimii ani, din cauza pandemiei a trebuit să ne adaptăm la un alt context, dar pentru noi e foarte important ca întâlnirile dintre angajatori și viitorii angajați să fie în formatul standard”, spune Maria Petruța, public relations manager.

Orientare profesională și programe internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) îi ajută pe studenți să își găsească drumul în viață.

„Avem un centru de carieră unde se fac chestionare, iar cei care nu știu ce își doresc să facă mai departe primesc consiliere profesională, rezultatele de la chestionar arătându-le ce li se potrivește cel mai bine”, spune o reprezentantă.

În plus, există programe internaționale multiculturale pentru master și licență, în colaborare cu 700 de universități europene, peste 40 de universități din America de Nord și de Sud și 60 de universități din Africa, Asia, Australia și Noua Zeelandă.

Prin programele de mobilități, peste 1100 de studenți ai UBB au ocazia, în fiecare an, de a descoperi alte culturi, în timp ce 400 de străini fac anual cunoștință cu România prin cadrul universității clujene.

Coadă la Steelcase pentru 30 de locuri. Solidari cu Ucraina

Multă lume s-a arătat interesată de ofertele Steelcase.

„Pe zona de marketing avem numeroase internshipuri deschise, atât pe timp de vară, cât și pe o perioadă de 6 luni sau un an. Avem oferte și în IT, finanțe, resurse umane, – partea administrativă, mai mult – inclusiv roluri full-time.

În prezent, sunt 30 de locuri disponibile și se poate aplica direct de pe site-ul târguldecariere, căutând compania noastră, sau de pe site-ul Steelcase“, explică Anca.

Firma susține Ucraina printr-o campanie menită să strângă fonduri pentru refugiați.

„Fiecare vizitator poate opta pentru donarea contravalorii unui produs pe care îl alege, spre exemplu, un notebook. Pe spatele cartonașului, poate transmite un mesaj pentru ucraineni care va fi tradus în engleză sau ucraineană, noi îl lipim aici, le centralizăm ulterior, iar contravaloarea produselor va fi donată către cei din Ucraina.

Nu în ultimul rând, la angajări nu se ține cont de naționalitate, se pot înscrie și refugiați. Dacă găsim ceva potrivit pentru ei, îi luăm în calcul. Suntem deschiși”, adaugă ea.

Heading for the future, AIESEC Cluj-Napoca

Oportunitățile AIESEC sunt de voluntariat, teaching și internship, fiind destinate tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani. Ele variază de la 6 săptămâni (în general, voluntariatele), până la 18 luni (job-uri de sine stătătoare).

Criteriile variază în funcție de durata oportunității. De exemplu, cele long term (6-18 luni), au cerințe mult mai mari, cum ar fi experiența în domeniu, licența, sau chiar masterul.

În același timp, short term-urile (6-12 saptămâni), au cerințe mai puțin solicitante și presupun studierea sau absolvirea unei facultăți în domeniu.

Pentru voluntariat, criteriile se rezumă la partea lingvistică, mizând pe cunoașterea limbii locale sau a limbii engleze. Pentru programele de teaching, este foarte recomandat modulul psiho-pedagogic.

Pentru studenți, se poate echivala practica cu aceste programe, în funcție de curicula facultății și a oportunităților AIESEC.

„Avem partea asta de local numită <<Heading for the future>>. Timp de 4 săptămâni, începând cu 4 aprilie, studenții și absolvenții din Cluj-Napoca pot petrece timp într-o companie, unde să învețe atât teorie, cât și practică pentru a vedea dacă drumul pe care vor să îl urmeze este potrivit pentru ei.

Companiile au și un spațiu de soft skills livrate de AIESEC ALUMNI pe leadership, comunicare eficientă, teamwork și așa mai departe.

Pe lângă acest proiect local, AIESEC Cluj-Napoca se ocupă şi de oportunități internaționale.

Procesul este simplu: oamenii se înscriu cu un click aici, unde e necesar să își treacă numărul de telefon și alte detalii personale, după care urmează să fie contactați de echipa noastră care se ocupă de matching între dorințele și experiența participanților, cu o companie, ONG, școală sau instituție educațională”, spune Adrian Ardelean, Director de Marketing & PR.

După cele 4 săptămâni, ei pot fi și angajați. La nivel internațional, sunt 3 oferte în Porto (Portugalia) pe partea de marketing: digital marketing manager, graphic design și UI/UX design, acestea fiind doar câteva dintre numeroasele oportunități la momentul actual.

Toate 3 sunt plătite, toate sunt numite <<mid-term>>, adică între 3 și 6 luni, cu posibilitatea de angajare după.

„Avem un proces foarte dinamic de reînnoire a oportunităților la nivel internațional, apar constant oferte atractive noi”, completează Adrian.

AIESEC este o asociație pentru tineri globală, non-guvernamentală, independentă, non-profit, condusă de studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ superioare.

May be an image of 2 people and text that says "Fă primul pas în descoperirea carierei tale! 1 the Future Heading for Dezvoltă-ți cele mai căutate soft and hard skills Află cum este să lucrezi într-o companie, #for real 4 Aprilie 29 Aprilie Creează-ți un #network local cu oameni faini Alătură-te experienței! powdby AIESECM"

Iulius Mall Cluj-Napoca

Echipa Iulius Mall se mărește. În prezent, sunt disponibile mai multe posturi în administrarea mall-ului și a celor 3 clădiri de birouri de lângă acesta.

„La birouri, avem posturi precum leasing manager, junior advertising specialist, inginer de instalații sanitare, inginer de construcții civile, asistent de relații cu publicul – care este pentru front desk – și tehnician rețele date.

Mai avem posturi pentru mentenanță: rigipsor, finisor, agent de securitate, debarasator și personal curățenie, precum și electrician și instalator”, spune o reprezentantă a administrației Iulius Mall Cluj.

Se poate aplica online, cu CV, la adresa de mail: recrutare.cj@iuliusmall.com.

Pentru posturile de electrician și instalator este nevoie de un certificat de calificare, la fel și în cazul agentului de securitate. Sunt domenii unde aspecte precum cunoașterea limbii engleze și utilizarea Microsoft Excel sunt elementare. La mentenanță contează seriozitatea.

La birouri, în primă fază are loc un interviu, urmat de un test de abilități pentru a vedea dacă viitorul angajat se potrivește cu echipa și are calitățile necesare.

„Până atunci, ne facem o imagine despre persoană, dar testele ajută să vedem obiectiv unde sunt plusurile și minusurile canditaților”, adaugă aceasta.

May be an image of 5 people, people standing and indoor

Inginerie și IT la Arcadis: „Piața din România este foarte bună”

Arcadis este o firmă de consultanță în inginerie care se ocupă de proiecte mari de infrastructură din afara țării.

„Avem proiecte mari, ca Amsterdam Arena și metroul din Doha (Qatar) care sunt proiectate de noi. Rebrandingul magazinelor Costa Coffee din UK a fost făcut tot de Arcadis”, precizează Dan Teodorescu.

Se fac angajări în ingineria din orice domeniu, de la construcții până la inginerie electrică și mecanică.

„Pe lângă asta, avem divizii dezvoltate și în zona de IT pentru că e normal să o îmbini cu ingineria. Avem o subsidiară numită <<Arcadis Gen>> care dezvoltă soluții software pentru companii de inginerie.

Acolo se angajează dezvoltatori software, arhitecți pe IT, care sunt altfel decât arhitecții clasici. Dacă vom găsi, vrem să angajăm un șef pe tot Arcadisul.

Ne-ar plăcea să fie din România fiindcă piața de aici foarte bună la IT.

Procesul de aplicare e simplu. Persoanele fie sunt recomandate printr-un program special de recomandări, fie își depun CV-ul. Mai există și o metodă prin care cei fac headhunting pe LinkedIn sau alte rețele specializate”, completează Dan.

După analizarea CV-urilor, are loc un interviu pe partea de soft skills și un test tehnic.

May be an image of 2 people and text that says "ARCADIS A9H Looking for a new exciting job opportunity in Romania? Let's get to know each other Targul de Cariere Cluj, BT Arena 23-24 martie 11:00-18:00 18:00 Save the date & see you there! careers.arcadis.com"

EXL, un complex de industrii

La EXL, oportunitățile de creștere se adresează celor care vor să își îmbunătățească abilitățile în domenii precum: asigurări, bănci și finanțe, sănătate, călătorie, logistică și alte asemenea.

„Oferim programe de training și dezvoltarea abilităților de leadership în cadrul companiei care are peste 35 de sedii în lume”, precizează Adrian Ciortea.

Printre calitățile participanților trebuie să existe: creativitate, dinamism, abilități de comunicare orală și în scris.

CV-urile pot fi trimise la clujcareers@exlservice.com, iar cei care vor să se prezinte la sediul din Cluj-Napoca, adresa este strada Croitorilor 12-14, etajul 3 și 4.

MSG, un început pentru programatori

MSG, o companie de software din România vine cu mai multe oferte de joburi în domeniul financiar și al afacerilor.

„Mai avem și traininguri pentru studenți unde poate aplica oricine e interesat sau care are bazele în limbajele de programare”, notează Nicoleta, din partea firmei.

Acestea se desfășoară în vară, în perioada iulie – septembrie, se lucrează 7 săptămâni, iar mentorii sunt persoane care au trecut prin internshipuri și au rămas în companie.

„Studenții au șansa să vadă cum e să lucreze la un proiect în viața reală. E plătit, se echivalează și cu practica.

Regimul este hibrid. Dacă vrea să își facă o idee despre cum e atmosfera, studentul poate veni fizic, dacă nu, poate lucra de acasă, echipele sunt mixte.

E un mediu pentru dezvoltare foarte fain, iar dacă alege să rămână în companie, e un câștig pentru ambele părți fiindcă și noi ne dorim asta”, adaugă Nicoleta.

Pentru cei care nu au terminat facultatea, există programe flexibile de 6 ore pe zi. CV-urile trebuie trimise pe adresa de carieră, msg.cariere@msg.group.

May be a cartoon of one or more people and text that says "#msgEducates Educates Cariera ta începe aici. Java Spring AWS DevOps Agile Angular .msg Career Start Aplicații deschise până în 05 Mai 2022 lulie- Septembrie .msg .msg Pentru mai multe detalii contactează-ne msg-systems.roporunitati-stuenti msg.cariere@msg.group Scan"

Prima ediție a Târgului de Cariere a avut loc în 2006 în Cluj-Napoca și s-a extins până în Republica Moldova. Este cel mai mare eveniment de recrutare, având 2 ediții pe an, primăvara și toamna.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. Podcast Cluj24. Regizorul Paul Negoescu: Experiența la cinematograf e diferită față de laptop sau televizor

Publicat

Paul

Regizorul Paul Negoescu a fost, luni, invitatul lui Doru Pop la podcastul Cluj24 dedicat TIFF.  Acesta este și membru al juriului festivalului de la Cluj-Napoca.

Negoescu absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, în prezent lector la catedra catedra regie de film a UNATC.

Regizor și scenarist de film, a debutat cu un prim lungmetraj intitulat O lună în Thailanda (2012).

A scris și regizat Două lozuri (2016), adaptare după schița celebră a lui I. L. Caragiale, urmat de comedia Povestea unui pierde-vară (2018) și filmul polițist Oameni de treabă (2022).

În 2023 a făcut o continuare după cel mai de succes film al său, Încă două lozuri.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. CUTREMUR în Poliția Cluj. Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, și 3 polițiști de la Rutieră, REȚINUȚI de DNA pentru 24 de ore

Publicat

De

mihai rus sef ipj cluj (3)

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de luni, 17 iunie 2024, a șefului IPJ Cluj, chestor de poliție Mihai Rus și a trei polițiști la Rutieră.

Rus este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) și fals în declarații.

De asemenea, au mai fost reținuți Mircea Rotar, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte), complicitate la fals în declarații,  omisiunea sesizării și Raul Pașca ,agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea a 2 (două) infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și Cătălin Claudiu Mureșan, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Ce au constatat procurorii DNA

”În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În data de 29 aprilie 2024, suspectul Rus Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și suspecții Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

În acest context, suspectul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.

Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție.

De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus”, arată DNA.

Suspecților Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul și Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. România – Ucraina: 3-0. Cum s-a văzut meciul de la Euro2024 de pe terasele Clujului

Publicat

De

meci

Debut cu dreptul pentru România, luni, la Campionatul European de Fotbal din Germania care a câștigat cu 3-0 în fața Ucrainei, meci disputat pe Allianz Arena din Munchen.

Nicolae Stanciu a deschis scorul în minutul 29, iar România a intrat la pauză în avantaj.

În repriza a 20-a Răzvan Marin  a marcat în minutul 53 și a dus scorul la 2-0, după care Denis Drăguș a dus scorul la 3-0 în minutul 57.

Meciul a avut 4 minute de prelungiri.

meci

Mulți clujeni au vizionat meciul pe terase, o parte dintre ei savurând fiecare minut însoțit de o bere rece pe terasa Naz din Piața Engels. Aici au avut la dispoziție televizoare, dar și umbră.

Alți suporteri au ocupat câteva mese la terasa Punto Caffe de pe strada Universității, cu televizoare plasat înăuntrul localului, ca în vitrină.

Citește mai departe

ECONOMIE

Se lucrează la conservarea și modernizarea clădirii-reper pentru „Uzina Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai

Publicat

Clădirea-reper pentru „Uzina Carbochim”, cel mai mare producător de abrazive din România, dar și pentru istoria industrială a orașului Cluj-Napoca, va fi reabilitată și integrată în cel mai mare proiect mixed-use de reconversie urbană din România, realizat de IULIUS.

Lucrările au început și presupun demersuri ample pentru aducerea sa la parametri de siguranță și rezistență, imobilul fiind clasat cu risc seismic.

Aceasta este una dintre clădirile cu valoare ambientală care vor fi păstrate și încadrate în noul proiect, cu funcțiune de coworking, cea de-a doua fiind hala cu arcade, ce va fi transformată într-o clădire cu destinație culturală.

Concomitent, au început lucrările de dezafectare a celorlalte hale de pe fosta platformă industrială.

Despre parcursul fostei platforme Carbochim vorbesc într-un video Viorel Popoviciu – Directorul General al Carbochim SA, Szabolcs Guttmann – arhitect specializat în protejarea monumentelor și siturilor istorice, Ștefan Dimitriu – Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj și alții.

Investiție de peste jumătate de miliard de euro

Grupul IULIUS propune la Cluj-Napoca un proiect investițional de peste jumătate de miliard de euro, ce presupune transformarea fostei platforme industriale Carbochim în cel mai amplu proiect mixed-use de reconversie urbană din România.

Doar o treime din arealul industrial de peste 13 hectare era utilizat de fabrică, restul fiind ocupat cu diferite construcții în stare avansată de degradare, în care nu se mai desfășura activitate de mai bine de 25 de ani, ce reprezentau o presiune financiară și un blocaj privind potențiale investiții.

Zona va fi redată orașului sub forma unui spațiu accesibil întregii comunități, interactiv, family friendly, cu un puternic caracter cultural, de divertisment și edutainment.

Producătorul de materiale abrazive Carbochim, cel mai mare de pe piața de profil autohtonă și una dintre puținele fabrici care și-au păstrat activitatea după privatizare și până în prezent, a fost deja relocat în hale adaptate proceselor industriale și a beneficiat de un amplu demers de retehnologizare, cu o valoare totală a investițiilor de peste 5 milioane de euro.

Construită în urmă cu 70 de ani

Clădirea de cărămidă, imaginea Carbochim, a fost construită între anii 1949 – 1952 și are o suprafață de aproximativ 2.320 mp, desfășurată pe patru niveluri, fiind clasată ca imobil cu valoare artistică ambientală. În consens cu autorizația de construire nr. 541 din 29.06.2023, clădirea administrativă va fi recompartimentată și amenajată la interior, în timp ce fațada clădirii se va menține, fiind realizate lucrări de reparație ale cărămizii și tratare pentru prezervarea ei.

Pentru o corectă abordare a întregii zone au fost realizate multiple studii, istorice, arhitecturale și de rezistență a structurii, cu scanări 3D și probe de materiale, cu scopul de a identifica construcțiile care pot fi păstrate în siguranță și în ton cu valoarea lor de simbol al zonei.

Clădire cu risc seismic

Expertizele au încadrat imobilul în categoria celor cu risc seismic, atât ca urmare a duratei îndelungate de viață, cât și a soluțiilor tehnologice care s-au folosit în construirea sa, de acum 70 de ani.

„Demersul de restaurare este unul de amploare, întrucât starea clădirii este precară, conform expertizelor tehnice, fiind construită după normele și cu materialele din anii `50. De altfel, construcțiile de pe fosta platformă sunt într-o stare de degradare avansată, unele din cauza activității pe care au găzduit-o, care degaja gaze puternic corozive. Deși ne-am dorit să includem în noul proiect și alte elemente reprezentative, cum ar fi turnurile de evacuare gaze, expertizele ne-au arătat că sunt probleme mari la structurile de rezistență și că stadiul în care se află nu permite păstrarea lor”, a explicat Sorin Guttman, Project Manager proiect de reconversie urbană IULIUS.

 În această perioadă se desfășoară și lucrările de dezafectare a halelor degradate de pe fosta platformă, în conformitate cu autorizațiile de demolare obținute începând cu primăvara acestui an.

Demersul este coordonat de una dintre cele mai experimentate companii de specialitate, BS Recycling, cu implementarea celor mai moderne tehnologii în domeniu, cu intervenții controlate, pentru limitarea impactului atât asupra mediului, cât și asupra confortului în vecinătate.

Istoria adusă în prezent

Clădirea de cărămidă este unul dintre cele două imobile care vor fi valorificate ca parte dintr-un amplu proiect de reconversie urbană, dezvoltat de compania IULIUS.

Cea de-a doua este hala cu arcade, care definește, de asemenea, peisajul din Piața 1 Mai și care va fi transformată într-un centru de arte performative.

Concept unic de ansamblu mixed-use

Conceptul ansamblului mixed-use este unic în sud-estul Europei, integrând funcțiuni culturale, de retail, office și entertainment, conectate printr-o grădină urbană amplă și armonizându-se în țesutul urban al Cluj-Napoca prin investiții în sistematizarea conectivității și mobilității.

Este un ansamblu mixt care se întinde pe mai mult de 13 hectare, proiectat și construit după cele mai ridicate standarde de sustenabilitate, care va da orașului și vieții urbane o parte a sa, prin:

  • două clădiri industriale păstrate și convertite în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale
  • centru de live arts și sală de spectacole, în premieră națională, ca parteneriat cu sectorul cultural: concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media
  • 52.000 mp spații verzi amenajate, conectate cu parcurile Feroviarilor și Armătura: grădină japoneză, 100.000 de plante decorative și peste 700 de copaci maturi
  • amenajarea malului Someșului, pentru accesibilitatea publicului larg și păstrarea cadrului natural
  • proiect family-friendly – branduri high-end, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, cel mai variat mix de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de family entertainment și edutainment în premieră națională
  • spații de birouri premium și de susținere a antreprenoriatului local
  • investiții de utilitate publică: un nou pod rutier peste Someș, cu patru benzi auto, trotuare și piste velo * modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii și sistematizarea intersecției lor cu str. Paris * două pasarele pietonale, spre Parcul Armătura și zona verde adiacentă străzii Nădășel * 3.200 metri de infrastructură velo, pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someșului
  • peste 1.600 locuri de parcare pentru biciclete * infrastructură pentru 900 locuri destinate mașinilor electrice
  • până la 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane.

Proiectul se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre demers pe www.partedincluj.ro!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax