ACTUALITATE
FOTO. Sute de posturi LIBERE și INTERNSHIPURI la Târgul de CARIERE din Cluj. OFERTE de la mentenanță la IT

„Au venit 40 de companii oferind sute de locuri de muncă. Ne bucurăm că putem desfășura târgul față în față fiindcă e mult mai practic așa. În ultimii ani, din cauza pandemiei a trebuit să ne adaptăm la un alt context, dar pentru noi e foarte important ca întâlnirile dintre angajatori și viitorii angajați să fie în formatul standard”, spune Maria Petruța, public relations manager.
Orientare profesională și programe internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) îi ajută pe studenți să își găsească drumul în viață.
„Avem un centru de carieră unde se fac chestionare, iar cei care nu știu ce își doresc să facă mai departe primesc consiliere profesională, rezultatele de la chestionar arătându-le ce li se potrivește cel mai bine”, spune o reprezentantă.
În plus, există programe internaționale multiculturale pentru master și licență, în colaborare cu 700 de universități europene, peste 40 de universități din America de Nord și de Sud și 60 de universități din Africa, Asia, Australia și Noua Zeelandă.
Prin programele de mobilități, peste 1100 de studenți ai UBB au ocazia, în fiecare an, de a descoperi alte culturi, în timp ce 400 de străini fac anual cunoștință cu România prin cadrul universității clujene.
Coadă la Steelcase pentru 30 de locuri. Solidari cu Ucraina
Multă lume s-a arătat interesată de ofertele Steelcase.
„Pe zona de marketing avem numeroase internshipuri deschise, atât pe timp de vară, cât și pe o perioadă de 6 luni sau un an. Avem oferte și în IT, finanțe, resurse umane, – partea administrativă, mai mult – inclusiv roluri full-time.
În prezent, sunt 30 de locuri disponibile și se poate aplica direct de pe site-ul târguldecariere, căutând compania noastră, sau de pe site-ul Steelcase“, explică Anca.
Firma susține Ucraina printr-o campanie menită să strângă fonduri pentru refugiați.
„Fiecare vizitator poate opta pentru donarea contravalorii unui produs pe care îl alege, spre exemplu, un notebook. Pe spatele cartonașului, poate transmite un mesaj pentru ucraineni care va fi tradus în engleză sau ucraineană, noi îl lipim aici, le centralizăm ulterior, iar contravaloarea produselor va fi donată către cei din Ucraina.
Nu în ultimul rând, la angajări nu se ține cont de naționalitate, se pot înscrie și refugiați. Dacă găsim ceva potrivit pentru ei, îi luăm în calcul. Suntem deschiși”, adaugă ea.
Heading for the future, AIESEC Cluj-Napoca
Oportunitățile AIESEC sunt de voluntariat, teaching și internship, fiind destinate tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani. Ele variază de la 6 săptămâni (în general, voluntariatele), până la 18 luni (job-uri de sine stătătoare).
Criteriile variază în funcție de durata oportunității. De exemplu, cele long term (6-18 luni), au cerințe mult mai mari, cum ar fi experiența în domeniu, licența, sau chiar masterul.
În același timp, short term-urile (6-12 saptămâni), au cerințe mai puțin solicitante și presupun studierea sau absolvirea unei facultăți în domeniu.
Pentru voluntariat, criteriile se rezumă la partea lingvistică, mizând pe cunoașterea limbii locale sau a limbii engleze. Pentru programele de teaching, este foarte recomandat modulul psiho-pedagogic.
Pentru studenți, se poate echivala practica cu aceste programe, în funcție de curicula facultății și a oportunităților AIESEC.
„Avem partea asta de local numită <<Heading for the future>>. Timp de 4 săptămâni, începând cu 4 aprilie, studenții și absolvenții din Cluj-Napoca pot petrece timp într-o companie, unde să învețe atât teorie, cât și practică pentru a vedea dacă drumul pe care vor să îl urmeze este potrivit pentru ei.
Companiile au și un spațiu de soft skills livrate de AIESEC ALUMNI pe leadership, comunicare eficientă, teamwork și așa mai departe.
Pe lângă acest proiect local, AIESEC Cluj-Napoca se ocupă şi de oportunități internaționale.
Procesul este simplu: oamenii se înscriu cu un click aici, unde e necesar să își treacă numărul de telefon și alte detalii personale, după care urmează să fie contactați de echipa noastră care se ocupă de matching între dorințele și experiența participanților, cu o companie, ONG, școală sau instituție educațională”, spune Adrian Ardelean, Director de Marketing & PR.
După cele 4 săptămâni, ei pot fi și angajați. La nivel internațional, sunt 3 oferte în Porto (Portugalia) pe partea de marketing: digital marketing manager, graphic design și UI/UX design, acestea fiind doar câteva dintre numeroasele oportunități la momentul actual.
Toate 3 sunt plătite, toate sunt numite <<mid-term>>, adică între 3 și 6 luni, cu posibilitatea de angajare după.
„Avem un proces foarte dinamic de reînnoire a oportunităților la nivel internațional, apar constant oferte atractive noi”, completează Adrian.
AIESEC este o asociație pentru tineri globală, non-guvernamentală, independentă, non-profit, condusă de studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ superioare.
Iulius Mall Cluj-Napoca
Echipa Iulius Mall se mărește. În prezent, sunt disponibile mai multe posturi în administrarea mall-ului și a celor 3 clădiri de birouri de lângă acesta.
„La birouri, avem posturi precum leasing manager, junior advertising specialist, inginer de instalații sanitare, inginer de construcții civile, asistent de relații cu publicul – care este pentru front desk – și tehnician rețele date.
Mai avem posturi pentru mentenanță: rigipsor, finisor, agent de securitate, debarasator și personal curățenie, precum și electrician și instalator”, spune o reprezentantă a administrației Iulius Mall Cluj.
Se poate aplica online, cu CV, la adresa de mail: recrutare.cj@iuliusmall.com.
Pentru posturile de electrician și instalator este nevoie de un certificat de calificare, la fel și în cazul agentului de securitate. Sunt domenii unde aspecte precum cunoașterea limbii engleze și utilizarea Microsoft Excel sunt elementare. La mentenanță contează seriozitatea.
La birouri, în primă fază are loc un interviu, urmat de un test de abilități pentru a vedea dacă viitorul angajat se potrivește cu echipa și are calitățile necesare.
„Până atunci, ne facem o imagine despre persoană, dar testele ajută să vedem obiectiv unde sunt plusurile și minusurile canditaților”, adaugă aceasta.
Inginerie și IT la Arcadis: „Piața din România este foarte bună”
Arcadis este o firmă de consultanță în inginerie care se ocupă de proiecte mari de infrastructură din afara țării.
„Avem proiecte mari, ca Amsterdam Arena și metroul din Doha (Qatar) care sunt proiectate de noi. Rebrandingul magazinelor Costa Coffee din UK a fost făcut tot de Arcadis”, precizează Dan Teodorescu.
Se fac angajări în ingineria din orice domeniu, de la construcții până la inginerie electrică și mecanică.
„Pe lângă asta, avem divizii dezvoltate și în zona de IT pentru că e normal să o îmbini cu ingineria. Avem o subsidiară numită <<Arcadis Gen>> care dezvoltă soluții software pentru companii de inginerie.
Acolo se angajează dezvoltatori software, arhitecți pe IT, care sunt altfel decât arhitecții clasici. Dacă vom găsi, vrem să angajăm un șef pe tot Arcadisul.
Ne-ar plăcea să fie din România fiindcă piața de aici foarte bună la IT.
Procesul de aplicare e simplu. Persoanele fie sunt recomandate printr-un program special de recomandări, fie își depun CV-ul. Mai există și o metodă prin care cei fac headhunting pe LinkedIn sau alte rețele specializate”, completează Dan.
După analizarea CV-urilor, are loc un interviu pe partea de soft skills și un test tehnic.
EXL, un complex de industrii
La EXL, oportunitățile de creștere se adresează celor care vor să își îmbunătățească abilitățile în domenii precum: asigurări, bănci și finanțe, sănătate, călătorie, logistică și alte asemenea.
„Oferim programe de training și dezvoltarea abilităților de leadership în cadrul companiei care are peste 35 de sedii în lume”, precizează Adrian Ciortea.
Printre calitățile participanților trebuie să existe: creativitate, dinamism, abilități de comunicare orală și în scris.
CV-urile pot fi trimise la clujcareers@exlservice.com, iar cei care vor să se prezinte la sediul din Cluj-Napoca, adresa este strada Croitorilor 12-14, etajul 3 și 4.
MSG, un început pentru programatori
MSG, o companie de software din România vine cu mai multe oferte de joburi în domeniul financiar și al afacerilor.
„Mai avem și traininguri pentru studenți unde poate aplica oricine e interesat sau care are bazele în limbajele de programare”, notează Nicoleta, din partea firmei.
Acestea se desfășoară în vară, în perioada iulie – septembrie, se lucrează 7 săptămâni, iar mentorii sunt persoane care au trecut prin internshipuri și au rămas în companie.
„Studenții au șansa să vadă cum e să lucreze la un proiect în viața reală. E plătit, se echivalează și cu practica.
Regimul este hibrid. Dacă vrea să își facă o idee despre cum e atmosfera, studentul poate veni fizic, dacă nu, poate lucra de acasă, echipele sunt mixte.
E un mediu pentru dezvoltare foarte fain, iar dacă alege să rămână în companie, e un câștig pentru ambele părți fiindcă și noi ne dorim asta”, adaugă Nicoleta.
Pentru cei care nu au terminat facultatea, există programe flexibile de 6 ore pe zi. CV-urile trebuie trimise pe adresa de carieră, msg.cariere@msg.group.
Prima ediție a Târgului de Cariere a avut loc în 2006 în Cluj-Napoca și s-a extins până în Republica Moldova. Este cel mai mare eveniment de recrutare, având 2 ediții pe an, primăvara și toamna.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Închisul balcoanelor este un fel de sport național, ca oina și statul degeaba. De altfel, a devenit și subiect de bancuri. După războiul din Iugoslavia, țările vecine s-au oferit să-i ajute pe sârbi: ungurii să le refacă podurile, bulgarii grădinile și noi să le închidem balcoanele. Dacă locuiești la bloc și ți-a trecut prin cap să-ți închizi balconul, trebuie să cunoști noile reguli. Nu mai e nevoie de o autorizație de construire de la primărie, dar sunt obligatorii anumite demersuri.
Persoanele care locuiesc la bloc și au în plan să-și închidă balconul trebuie să știe că, începând din acest an, trebuie respectate noile prevederi incluse în noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, scrie Fanatik.
Înainte era nevoie de obținerea unei autorizații de construire de la primărie, proces care, pentru mulți, era considerat complicat. Cerința a fost, însă, eliminată pentru unele tipuri de lucrări, inclusiv pentru închiderea balconului.
Despre ÎNCHISUL balcoanelor și alte sporturi naționale. Ce trebuie să știi
Lucrările nu pot fi începute, însă, fără nicio formalitate. Potrivit legii, este obligatorie trimiterea unei notificări către primăria de care aparține locuința.
În acest fel, autoritățile vor fi informate cu privire la intențiile proprietarului în legătură cu fațada clădirii. În cazul în care proprietarul nu trimite o notificare, acesta riscă să primească o amendă uriașă.
De asemenea, pentru locuințele care se află la parterele blocurilor, există condiții specifice prevăzute în legislație. Proprietarii au dreptul să închidă balconul locuinței lor numai cu acordul asociației de proprietari.
“Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, se precizează în Legea 149/2020.
În plus, proprietarul mai are o obligație. Acesta trebuie să respecte regulile care au fost stabilite de asociația de proprietari în privința materialelor folosite pentru a închide balconul.
Despre spațiile verzi din jurul blocului
Există reguli și în legătură cu spațiile verzi din jurul blocului. Mulți locatari le amenajează după bunul plac, însă nu știu că acest lucru e interzis.
Cu toate că mulți locatari consideră că spațiile verzi le aparțin, acestea reprezintă o proprietate publică și se află în administrația primăriei locale. Astfel, intervențiile neautorizate, cum ar fi plantarea de arbori sau gard viu, pot fi amendate.
“Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective.
În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari”, precizează legea.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înainte de meciul din Cupă cu Farul: Nu ne prinde într-un moment BUN

CFR Cluj întâlnește, joi în Gruia, pe Farul, în semifinala a doua a Cupei României Betano. În caz de victorie, clujenii vor juca în finală cu Hermannstadt, echipă care a eliminat azi Rapidul, 2-1. Dan Petrescu, antrenorul CFR-ului, a vorbit înaintea partidei de lot și starea de spirit din cadru echipei după înfrângerea în fața FCSB-ului din prima zi de Paște.
„Un meci important pentru ambele echipe. Sunt ceva probleme medicale, vreo 4-5 jucători. Să vedem câți dintre ei refacem. Nu ne prinde într-un moment bun. Sper să avem o reacție pozitivă. Eu sunt conștient că jucăm cu o echipă de play-off, care a câștigat campionate în ultimii ani.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înainte de meciul din Cupă cu Farul: Nu ne prinde într-un moment BUN
O echipă care din greșeală nu a ajuns în play-off, cu antrenor de top, jucători de top. Am văzut ultimele 3 meciuri și Farul arată foarte bine. Au revenit Alibec și Larie. Se vede experiența lor, valoarea lor. Va fi un meci foarte greu.
În Cupă nu prea există avantaje, dar se poate întâmpla orice în meciurile de Cupă, în toată lumea, nu doar în România. Este un trofeu pe care și cei de la Farul vor să-l câștige. Hagi vrea să câștige acest trofeu și nu va menaja pe nimeni.
Îi interesează cel mai mult Cupa. Sunt ceva accidentări, vedem cine și-a revenit. Vor fi schimbări. Sunt multe metode de a-i motiva, dar nu funcționează mereu. Și cu FCSB am avut ceva motivațional, dar a funcționat doar 40 de minute, cât am dominat. Apoi am făcut o greșeală. Fotbalul nu e matematică. Se poate întâmpla orice, oricând. Sunt trecut prin multe ca antrenor.
Eu sunt bolnav acum, am probleme la gât. Cu FCSB a fost cel mai greu, abia am ajuns la meci. E o perioadă mai grea și pentru mine. Mai mult am stat la spital decât pe teren”, a declarat Dan Petrescu, la conferința de presă.
EVENIMENT
Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025

Înscrierile în programul Noua Casă 2025 au început în aprilie. Avantajul cel mai important pentru cei care doresc să-și cumpere o locuință prin program este avansul mic, de doar 5%. Acesta, însă, este doar pentru locuințe de 70.000 de euro, din ce în ce mai rar de găsit, având în vedere scumpirile de pe piața imobiliară.
Pentru locuinţele mai scumpe, de până în 140.000 de euro, se plăteşte un avans de 15%, la fel ca la un credit ipotecar obişnuit, scrie Alba24.
Cât trebuie să fie salariul MINIM necesar pentru a cumpăra o locuință cu CREDIT garantat de stat, prin Noua Casă 2025
”Noua Casă” este un program guvernamental prin care persoanele fizice pot achiziționa o locuință prin contractarea de credite garantate de stat.
Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
Ce locuințe pot fi cumpărate
Beneficiarii pot achizitiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe, potrivit FNGCIMM:
– locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
– alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Garanțiile acordate în cadrul ărogramului sunt în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.
Pentru anul 2025, plafonul alocat programului Noua Casă este în valoare de 500 milioane lei.
Despre credit
Creditul se acordă în lei pentru cumpărarea unei locuințe, pe cel mult 30 de ani.
Valoarea maximă a creditului:
– 66.500 euro – pentru locuință în valoare de cel mult 70.000 de euro; avans de 5%; plafon maxim garantare 50%
– 119.000 euro – pentru locuință de cel mult 140.000 de euro; avans de 15%; plafon maxim garantare 60%
Pot fi cumpărate și imobile mai scumpe dar se achită diferența din surse proprii.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru credite (IRCC) la care se adaugă marjă fixă de circa 2%. Nu poate fi accesat credit cu dobândă fixă.
Se face ipotecă de rang I în favoare băncii și a statului român asupra locuinței cumpărate prin program. Se face ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tutror conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoare băncii (pe toată durata finanțării/ contravaloarea primelor trei rate de dobândă).
Care este salariu minim necesar
Pentru creditul cu plafon de 70.000 de euro, venitul minim trebuia să fie de peste 5.400 lei, iar gradul de îndatorare să fie de maximum 45% din venituri.
Cei care vizează un credit pentru o locuință până în 140.000 de euro, calculul arăta că aveau nevoie de un venit minim de aproape 9.700 la un grad maximum de îndatorare de 45%.
Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 / 140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii, potrivit antena3.ro.
Plafoane de garanții, avans
– garanție în nume și cont stat de până la 60% pentru credite cu o valoare cuprinsă între 59.501 euro -119.000 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 15%
– garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 5%
– garantie în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro pentru locuințe vechi; avans de minimum 5%.
Condiții de acordare
Condiții pentru persoane fizice:
– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că:
-nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soț/soțieu nicio locuință
sau
-deține în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp
– achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii
– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul
Documente necesare
– solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare, dacă este cazul
– documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată
– declarația pe propria răspundere a beneficiarului
– antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă
– extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare
– certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetic
– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă
– în cazul achizitionării unui imobil ce a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței

Odată depășit momentul alegerilor prezidențiale vor reveni în prim plan problemele cu care se confruntă economia românească, care necesită măsuri drastice, pentru a evita intrarea în recesiune.
În opinia analiștilor, este de așteptat ca BNR să elibereze presiunile din piața valutară și să permită atingerea pragului psihologic de 5 lei/euro. Pentru a limita deprecierea, se anticipează că banca centrala va opera o singură tăiere a ratei de referință de la 6,50 la 6,25%, în condițiile în care inflația s-a menținut în martie în jurul valorii de 5% (5,1% conform Eurostat, 4,86% conform INS)
ANALIZĂ. Euro ar putea DEPĂȘI 5 lei la jumătatea anului
Din partea guvernului se solicită o majorare a TVA la 21%, începând cu a doua jumătate a anului, în condițiile în care deficitul bugetar din 2024 se ridică, conform Eurostat, la 9,28% din PIB mai mult cu circa un procent față de estimarea Executivului, ceea ce ar putea retrograda ratingul de țară la categoria „junk” (nerecomandabil investițiilor).
În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 7 aprilie, s-a precizat că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”
Depășirea pragului de 5 lei va oferi Finanțelor o gură de oxigen prin majorarea încasărilor, în condițiile în care bugetul de stat a fost construit pe un curs mediu anual de 5,05 lei.
Până la jumătatea lui mai cursul nu va trece probabil de 4,9775 lei, maximul atins de la începutul anului, și care a fost stabilit miercurea aceasta, iar tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 4,977 – 4,9778 lei.
Atacul lui Donald Trump la adresa lui Jerome Powell, președintele Rezervei Federale americane, cel care a avertizat recent asupra faptului că politicile tarifare vor ridica inflația, a alimentat temerile privind viitorul celei mai mari economii din lume, iar moneda americană a atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2023 de 1,1574 dolari/euro.
„Aurul a crescut cu până la 33%”
Marți, sub presiunea piețelor, Trump a bătut în retragere și a afirmat că „nu am nicio intenţie de a-l demite”, pe șeful Fed. Afirmația a înviorat investitorii, iar euro s-a retras la 1,1308 – 1,1440 dolari, în condițiile în care șeful de la Casa Albă s-a arătat optimist în ceea ce privește un acord comercial cu China ce ar putea reduce „substanţial” tarifele.
În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 5,3291 la 5,3576 lei.
De la începutul anului, aurul a crescut cu până la 33%, dar a făcut miercuri un pas înapoi la 3.291,90 – 3.387,70 dolari/uncie, la o zi după ce a atins recordul de 3.499,70 dolari/uncie. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să coboare de la maximul istoric de 480,8399 lei la 465,6930 lei.
Reducerea aversiunii față de risc a coborât media francului elvețian de la 5,3406 la 5,2994 lei. În schimb, lira sterlină s-a apreciat la 5,8057 lei.
Criptomonedele au profitat de optimismul din piață. Bitcoin a urcat la 92.649 – 94.458 dolari iar ethereum la 1.746 – 1.814 dolari.
Radu Georgescu