Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Studenta Liuba a venit singură din Kiev la Cluj. ”Nu mai pot planifica nimic”. ”томущоцебезглуздо”

Publicat


whatsapp image 2022 06 06 at 2.52.41 pm (1)

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Liuba Kolomieț este o tânără ucraineancă de 19 ani din Kiev, care a venit singură în Cluj-Napoca pentru a-și putea continua studiile. Este în anul doi la Logistică, însă nu știe ce va face în viitor. Nu s-ar fi gândit că se va muta într-o țară străină atât de rapid, mai ales pe fundalul unui război, dar încearcă să se țină de învățat pentru a avea o șansă în plus la un trai decent.

„Universitatea de care aparțin a sugerat să vin în România, să studiez la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)”, a spus Liuba pentru Cluj24.

Astfel, ea continuă cursurile Universității din Kiev în format online, la care se adaugă cele în format fizic la Cluj.

Diferențe între programa din Kiev și programa UBB

Merge la orele în limba engleză din cadrul UBB.

„În Ucraina se pune mai mult accent pe teorie, în timp ce profesorii români au o abordare mai practică, oferă mai multe exemple, ceea ce e mai ușor pentru noi. Înțeleg mai bine lecțiile, sunt ca o completare”, precizează studenta.

Primirea la Cluj: „E mai confortabil”

A venit în România pe cont propriu, fără familie. Până să ajungă la Cluj, a locuit în Baia Mare, într-un campus pentru refugiați.

„Cazarea a fost bună, dar cea din Cluj e și mai bună pentru că avem propriile băi. În campusul din Baia Mare erau băi comune pe etaj, prin urmare la Cluj e mai confortabil”, indică Liuba.

Prea tineri să sufere

Vârsta e un motiv să se considere norocoasă în ceea ce privește adaptarea la noile condiții.

„Fiind tineri, acomodarea are loc mai rapid decât la cei mai în vârstă, pentru că noi nu avem responsabilitățile adulților care întrețin familii. Noi am putut să ne luăm bagajele și să plecăm pur și simplu, fiindcă nu avem apartamente pe numele nostru, copii, sau alte asemenea”, explică fata.

Deși contextul în care s-a petrecut schimbarea domiciliului nu a fost unul îmbucurător, Liuba încearcă să privească totul ca pe o oportunitate de a descoperi noi părți ale lumii.

„E frumos să explorezi. Deja am văzut Bucureștiul și mi-ar plăcea să vizitez cât mai multe locuri noi”, spune ea.

whatsapp image 2022 06 06 at 2.52.42 pm

Lecțiile de limba română dau roade

Totuși, limba reprezintă o provocare mai mare decât mutatul dintr-o țară în alta, în ceea ce o privește, dar urmează cursurile de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca și simte că o ajută.

„Româna e destul de dificilă pentru noi pentru că nu putem asocia întotdeauna cuvintele din limba aceasta cu cele din limba nativă sau alte limbi pe care le cunoaștem.

Dar cred că am învățat câte ceva. Odată am fost la magazin și am adresat o întrebare în română unei doamne, iar ea m-a înțeles, ceea ce pentru mine a fost o confirmare că lecțiile dau roade”, punctează Liuba.

Planurile de viitor sunt inutile acum

Un lucru și mai dificil este să se gândească la viitor. Dacă până în prezent își putea seta obiective, fie ele personale sau profesionale, acum a devenit imposibil.

„Din data de 24 februarie nu mai pot planifica nimic pentru că e lipsit de sens”, conchide fata.

La fel ca Liuba sunt numeroși alți tineri dezorientați, care și-au lăsat familiile în urmă pentru a-și continua studiile, în speranța că neînțelegerile dintre state vor lua sfârșit, iar oamenii vor putea reveni la normalitatea în care să se poată gândi cu optimism la viitor.

*** *** *** *** *** *** ***

СтуденткаЛюбасамаприїхала з КиєвадоКлужа. «Я неможубільшенічогопланувати, томущоцебезглуздо»

ЛюбаКоломієць – 19-річна українка з Києва, якасамаприїхаладоКлуж-Напоки, щобпродовжитинавчання.Вонанавчаєтьсянадругомукурсі в логістиці, аленезнає, чимбудезайматися в майбутньому.Вонанемоглаподумати, щотакшвидкопереїде в чужукраїну, особливонатлівійни, аленамагаєтьсяпродовжувативчитися, щобматидодатковийшанснагіднежиття.

«Університет, доякого я належу, запропонувавменіприїхатидоРумунії, щобнавчатися в УніверситетіBabeș-Bolyai (UBB)», – сказалаЛюба Cluj24.

Такимчином, вонапродовжуєсвоїкурси в Київськомууніверситеті в онлайн-форматі, доякихдодаютьсяще й у фізичномуформаті в Клужі.

Відмінностіміжкиївськоюпрограмоютапрограмою UBB

Відвідуєкурсианглійськоїмови UBB.

«В Українібільшеувагиприділяєтьсятеорії, а румунськівчителімаютьбільшпрактичнийпідхід, вонипропонуютьбільшеприкладів, щонамлегше.Я кращерозуміюуроки, вониякдодаток», – констатуєучениця.

Прийом у Клужі: «Такзручніше»

ДоРумуніїприїхаласама, безсім’ї.Доприбуття в Клужвонажила у Байя-Маре, у кампусідлябіженців.

«Помешканнябулохорошим, але в Клужіщекраще, томущо у нас є власніваннікімнати.У кампусіБая-Маренапершомуповерсібулизагальніваннікімнати, тому в Клужікомфортніше», – кажеЛюба.

Занадтомолодий, щобстраждати

Вік – цепривідвважатисебещасливчиком у адаптаціїдоновихумов.

«У молодостіадапраціявідбуваєтьсяшвидше, ніж у людейпохилоговіку, томущоминемаємообов’язківдорослих, якіутримуютьсім’ї.Мизмогливзятисвійбагаж і простопоїхати, томущо у наснемаєквартирнанашеім’я, дітейчичогосьтакого», – пояснюєдівчина.

Хочаконтекст, у якомувідбуласязмінаадресу, небувщасливим, Любанамагаєтьсярозглядативсеякможливістьвідкриватиновікуточкисвіту.

«Цепрекраснодосліджувати.Я вжебачилаБухарест і хотіла б відвідатиякомогабільшеновихмісць», – кажевона.

Урокирумунськоїмовиприносятьсвоїплоди.

Однакмоває більшоюпроблемоюніжпереїзд з однієїкраїни в іншу, алевонавідвідуєкурси в бібліотеціокругу «ОктавіанГога» в Клуж-Напоці і відчуває, щоцеїйдопомагає.

«Румунськамовадлянасдоситьскладна, томущоминезавждиможемоасоціюватисловацієїмовизісловамирідноїчиіншихмов, якімизнаємо.

Алеменіздається, що я дещонавчилася.Одногоразу я пішла в магазин і задаларумунськоюжінціпитання, і вонаменезрозуміла, щодляменебулопідтвердженнямтого, щоурокиприносятьсвоїплоди», – зазначаєЛюба.

Планинамайбутнєзаразмарні

Щеважчедуматипромайбутнє.Якщодосівонамогластавитицілі, особистічипрофесійні, тотеперцесталонеможливим.

«З 24 лютого я нічогонеможупланувати, боцебезглуздо», – підсумовуєдівчина.

Як і Люба, є багатоіншихдезорієнтованихмолодихлюдей, якізалишилисім’ї, щобпродовжитинавчання, сподіваючись, щонепорозумінняміждержавамиприпиняться і людизможутьповернутисядонормальногожиття з оптимізмом у майбутньому.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Djokovic (CFR Cluj): E un egal BUN pentru ambele echipe

Publicat

djokovic

CFR Cluj și Rapid au încheiat la egalitate, 1-1, meciul care a închis etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Damjan Djokovic, mijlocașul clujenilor, a tras concluziile după partidă.

„Prima repriză a fost a noastră, iar a doua a lor. Eram obligați să câștigăm, dar din păcate nu am reușit. E un egal bun pentru ambele echipe, la cum a decurs meciul, la cum s-a jucat în cele două reprize.

Djokovic (CFR Cluj): E un egal BUN pentru ambele echipe

Au revenit foarte bine ei. Au mai băgat un atacant, au avut doi pivoți în teren, iar noi am picat fizic în partea secundă.

Am trăit cu emoție acea fază, cu off-side-ul. Câteodată ai emoții pozitive, alteori stai cu emoții. Face parte din fotbal. Lunile aprilie și mai sunt cele mai importante. Cu FCSB o să fie un meci care pe care. E o contracandidată la titlu! Trebuie câștigat și cu ei, dar și cu Farul”, a declarat Damjan Djokovic.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon, într-un imobil al UTCN de pe strada Observatorului. Pompierii au evacuat 20 de persoane

Publicat

Incendiu cămin UTCN

Pompierii din Cluj-Napoca au evacuat o clădire de pe strada Observatorului aparținând Universității Tehnice din Cluj-Napoca, după ce un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon.

Pompierii clujeni au intervenit marți, la ora prânzului, la o clădire de pe strada Observatorului, aparținând UTCN, după ce un bărbat s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon.Acesta a fost preluat de SMURD, fiind conștient și cooperant.

Măsurătorile au confirmat o concentrație peste limitele normale a gazului menționat, astfel că pompierii au evacuat 20 de persoane din clădire.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon. Victima a fost preluată de către echipajul SMURD, fiind conștientă și cooperantă.

În paralel, pompierii au efectuat măsurători specifice cu aparatura din dotare, rezultând o concentrație din gazul menționat anterior care depășește normele de siguranță. Astfel, s-a impus evacuarea a 20 de persoane”, a transmis ISU Cluj.

UPDATE

„Ca măsură de precauție, aproximativ 150 de persoane s-au autoevacuat. Din fericire, niciuna nu necesită îngrijiri medicale”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CJ Cluj va moderniza DJ 161C Corneni-Pintic. Tișe: Variantă alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada

Publicat

Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul județean DJ 161C Corneni-Pintic. A fost emis certificatul de urbanism.

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar modernizării drumului județean DJ 161C Corneni-Pintic, în lungime de circa 5 kilometri.

Alternativă pentru evitarea blocajelor pe Centura Gherlii-Livada

„Acest sector de drum ce leagă Corneniul de municipiul Dej este, practic, utlimul ce mai trebuie modernizat din întreg drumul județean DJ 161C. După finalizarea lui, întregul drum judeșean care se desprinde din Iclod și se conectează, prin Ocna Dejului, din nou la drumul național DN 1C, în zona trecerii cu calea ferată de la intrarea în Dej, va constitui o variantă alternativă de transport pentru evitarea blocajelor care apar pe relația Centura Gherlii-Livada”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Ce lucrări vor avea loc?

Lucrările vor viza, în principal, reprofilări ale căii de rulare, așternere de piatră spartă cu cilindrare, aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material, înlocuirea podețelor transversale, realizarea de rigole carosabile, tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului, precum și, în etapa finală, așternerea covorului asfaltic.

Prin modernizarea acestui sector de drum se vor îmbunătăți substanțial condițiile de circulație și transport, precum și fluența traficului rutier. De asemenea, asfaltarea acestui drum va crea o serie de beneficii economice și sociale evidente pentru clujenii și operatorii economici din această zonă.

Investiție prin Programul „Anghel Saligny”

Conform devizului general aprobat de Consiliul Județean Cluj, lucrările de modernizare au o valoare de 13.427.547 lei, din care 97% reprezintă finanțarea asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cofinanțarea fiind asigurată din bugetul forului administrativ județean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Viceprimarul Dan Tarcea, vizită pe șantierul centrului de vârstnici de pe Calea Baciului. Care este stadiul lucrărilor

Publicat

Viceprimarul Dan Tarcea a efectuat o vizită pe șantierul viitorului centru pentru vârstnici de pe Calea Baciului din Cluj-Napoca. Lucrările la clădire înaintează în ritm alert.

Lucrările la viitorul centru pentru vârstnici, de pe Calea Baciului, înaintează în ritm  bun, anunță viceprimarul Dan Tarcea, în urma unei verificări efectuate pe șantier.

„Lucrările la Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență Socială pentru Persoanele Vârstnice din Calea Baciului avansează conform graficului de execuție. Am vizitat astăzi șantierul pentru a verifica stadiul lucrărilor și a discuta cu echipa de proiect”, a postat Dan Tarcea pe rețelele de socializare.

Lucrările înaintează în ritm bun

Potrivit viceprimarului, structura de rezistență a fost finalizată integral, iar fațadele exterioare sunt realizate în proporție de aproximativ 80%. Învelitoarea clădirii este de asemenea complet finalizată.

„În interior, instalațiile sanitare, electrice și termice de la parter, etajul 1 și etajul 2 sunt realizate în proporție de 90%, iar lucrările de finisaje interioare au început în această săptămână. La nivelul subsolului, lucrările sunt finalizate în proporție de aproximativ 70%, iar gardul perimetral este realizat în proporție de 90%”, a mai arătat Tarcea.

70 de locuri de cazare pentru vârstnici

Centrul va oferi 70 de locuri de cazare pentru persoane vârstnice, în 42 de camere spațioase, și va dispune de cabinete medicale, bibliotecă, săli de mese și spații de relaxare. În plus, vor fi amenajate piste de alergare, mese de ping-pong și aparate de fitness în aer liber, pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos.

„Monitorizăm constant evoluția lucrărilor, pentru ca acest proiect esențial pentru comunitatea clujeană să fie finalizat la cele mai înalte standarde de calitate. Investim în proiecte sociale care asigură respectul și grija pe care seniorii noștri le merită”, a transmis viceprimarul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate