Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Studenta Liuba a venit singură din Kiev la Cluj. ”Nu mai pot planifica nimic”. ”томущоцебезглуздо”

Publicat


whatsapp image 2022 06 06 at 2.52.41 pm (1)

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Liuba Kolomieț este o tânără ucraineancă de 19 ani din Kiev, care a venit singură în Cluj-Napoca pentru a-și putea continua studiile. Este în anul doi la Logistică, însă nu știe ce va face în viitor. Nu s-ar fi gândit că se va muta într-o țară străină atât de rapid, mai ales pe fundalul unui război, dar încearcă să se țină de învățat pentru a avea o șansă în plus la un trai decent.

„Universitatea de care aparțin a sugerat să vin în România, să studiez la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)”, a spus Liuba pentru Cluj24.

Astfel, ea continuă cursurile Universității din Kiev în format online, la care se adaugă cele în format fizic la Cluj.

Diferențe între programa din Kiev și programa UBB

Merge la orele în limba engleză din cadrul UBB.

„În Ucraina se pune mai mult accent pe teorie, în timp ce profesorii români au o abordare mai practică, oferă mai multe exemple, ceea ce e mai ușor pentru noi. Înțeleg mai bine lecțiile, sunt ca o completare”, precizează studenta.

Primirea la Cluj: „E mai confortabil”

A venit în România pe cont propriu, fără familie. Până să ajungă la Cluj, a locuit în Baia Mare, într-un campus pentru refugiați.

„Cazarea a fost bună, dar cea din Cluj e și mai bună pentru că avem propriile băi. În campusul din Baia Mare erau băi comune pe etaj, prin urmare la Cluj e mai confortabil”, indică Liuba.

Prea tineri să sufere

Vârsta e un motiv să se considere norocoasă în ceea ce privește adaptarea la noile condiții.

„Fiind tineri, acomodarea are loc mai rapid decât la cei mai în vârstă, pentru că noi nu avem responsabilitățile adulților care întrețin familii. Noi am putut să ne luăm bagajele și să plecăm pur și simplu, fiindcă nu avem apartamente pe numele nostru, copii, sau alte asemenea”, explică fata.

Deși contextul în care s-a petrecut schimbarea domiciliului nu a fost unul îmbucurător, Liuba încearcă să privească totul ca pe o oportunitate de a descoperi noi părți ale lumii.

„E frumos să explorezi. Deja am văzut Bucureștiul și mi-ar plăcea să vizitez cât mai multe locuri noi”, spune ea.

whatsapp image 2022 06 06 at 2.52.42 pm

Lecțiile de limba română dau roade

Totuși, limba reprezintă o provocare mai mare decât mutatul dintr-o țară în alta, în ceea ce o privește, dar urmează cursurile de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca și simte că o ajută.

„Româna e destul de dificilă pentru noi pentru că nu putem asocia întotdeauna cuvintele din limba aceasta cu cele din limba nativă sau alte limbi pe care le cunoaștem.

Dar cred că am învățat câte ceva. Odată am fost la magazin și am adresat o întrebare în română unei doamne, iar ea m-a înțeles, ceea ce pentru mine a fost o confirmare că lecțiile dau roade”, punctează Liuba.

Planurile de viitor sunt inutile acum

Un lucru și mai dificil este să se gândească la viitor. Dacă până în prezent își putea seta obiective, fie ele personale sau profesionale, acum a devenit imposibil.

„Din data de 24 februarie nu mai pot planifica nimic pentru că e lipsit de sens”, conchide fata.

La fel ca Liuba sunt numeroși alți tineri dezorientați, care și-au lăsat familiile în urmă pentru a-și continua studiile, în speranța că neînțelegerile dintre state vor lua sfârșit, iar oamenii vor putea reveni la normalitatea în care să se poată gândi cu optimism la viitor.

*** *** *** *** *** *** ***

СтуденткаЛюбасамаприїхала з КиєвадоКлужа. «Я неможубільшенічогопланувати, томущоцебезглуздо»

ЛюбаКоломієць – 19-річна українка з Києва, якасамаприїхаладоКлуж-Напоки, щобпродовжитинавчання.Вонанавчаєтьсянадругомукурсі в логістиці, аленезнає, чимбудезайматися в майбутньому.Вонанемоглаподумати, щотакшвидкопереїде в чужукраїну, особливонатлівійни, аленамагаєтьсяпродовжувативчитися, щобматидодатковийшанснагіднежиття.

«Університет, доякого я належу, запропонувавменіприїхатидоРумунії, щобнавчатися в УніверситетіBabeș-Bolyai (UBB)», – сказалаЛюба Cluj24.

Такимчином, вонапродовжуєсвоїкурси в Київськомууніверситеті в онлайн-форматі, доякихдодаютьсяще й у фізичномуформаті в Клужі.

Відмінностіміжкиївськоюпрограмоютапрограмою UBB

Відвідуєкурсианглійськоїмови UBB.

«В Українібільшеувагиприділяєтьсятеорії, а румунськівчителімаютьбільшпрактичнийпідхід, вонипропонуютьбільшеприкладів, щонамлегше.Я кращерозуміюуроки, вониякдодаток», – констатуєучениця.

Прийом у Клужі: «Такзручніше»

ДоРумуніїприїхаласама, безсім’ї.Доприбуття в Клужвонажила у Байя-Маре, у кампусідлябіженців.

«Помешканнябулохорошим, але в Клужіщекраще, томущо у нас є власніваннікімнати.У кампусіБая-Маренапершомуповерсібулизагальніваннікімнати, тому в Клужікомфортніше», – кажеЛюба.

Занадтомолодий, щобстраждати

Вік – цепривідвважатисебещасливчиком у адаптаціїдоновихумов.

«У молодостіадапраціявідбуваєтьсяшвидше, ніж у людейпохилоговіку, томущоминемаємообов’язківдорослих, якіутримуютьсім’ї.Мизмогливзятисвійбагаж і простопоїхати, томущо у наснемаєквартирнанашеім’я, дітейчичогосьтакого», – пояснюєдівчина.

Хочаконтекст, у якомувідбуласязмінаадресу, небувщасливим, Любанамагаєтьсярозглядативсеякможливістьвідкриватиновікуточкисвіту.

«Цепрекраснодосліджувати.Я вжебачилаБухарест і хотіла б відвідатиякомогабільшеновихмісць», – кажевона.

Урокирумунськоїмовиприносятьсвоїплоди.

Однакмоває більшоюпроблемоюніжпереїзд з однієїкраїни в іншу, алевонавідвідуєкурси в бібліотеціокругу «ОктавіанГога» в Клуж-Напоці і відчуває, щоцеїйдопомагає.

«Румунськамовадлянасдоситьскладна, томущоминезавждиможемоасоціюватисловацієїмовизісловамирідноїчиіншихмов, якімизнаємо.

Алеменіздається, що я дещонавчилася.Одногоразу я пішла в магазин і задаларумунськоюжінціпитання, і вонаменезрозуміла, щодляменебулопідтвердженнямтого, щоурокиприносятьсвоїплоди», – зазначаєЛюба.

Планинамайбутнєзаразмарні

Щеважчедуматипромайбутнє.Якщодосівонамогластавитицілі, особистічипрофесійні, тотеперцесталонеможливим.

«З 24 лютого я нічогонеможупланувати, боцебезглуздо», – підсумовуєдівчина.

Як і Люба, є багатоіншихдезорієнтованихмолодихлюдей, якізалишилисім’ї, щобпродовжитинавчання, сподіваючись, щонепорозумінняміждержавамиприпиняться і людизможутьповернутисядонормальногожиття з оптимізмом у майбутньому.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Start la „Clujul cu flori’’. Evenimentul, organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului

Publicat

De

clujul cu flori 2

Cea de șasea ediție „Clujul cu flori”, mișcare inițiată de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului, se va derula în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022, timp în care locuitorii județului sunt invitați să participe la transformarea orașului într-un spațiu mai plăcut vederii prin decorarea ferestrelor, balcoanelor și grădinilor cu flori.

Munca lor va fi răsplătită de Asociație prin premierea celor mai deosebite proiecte florale.

„Cei doi ani de pandemie au afectat oarecum proiectul nostru prin scurtarea perioadei lui de derulare, dar ne bucurăm să revenim anul acesta la forma lui extinsă, așa cum am gândit-o la înființare.

clujul cu flori 1

Bucuria ne este cu atât mai mare cu cât am observat că inițiativa noastră a avut ecou în rândul clujenilor, dovadă stând an de an numărul tot mai mare de amenajări florale înscrise în concurs.

Suntem pe drumul cel bun și credem în continuare că Clujul poate deveni un oraș al florilor cu ajutorul tuturor locuitorilor lui, fie că sunt cetățeni simpli, fie companii sau instituții publice’’, a spus Gergely Balázs, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Toți cei care doresc să participe la concurs își pot înscrie proiectele pe site-ul  www.orasulfrumos.ro sau pot trimite imagini cu amenajărilor lor peisagistice în mesaj privat pe paginile de Facebook (română, maghiară) ale proiectului: www.facebook.com/clujulcuflori  / www.facebook.com/viragos.kolozsvar

Premiile care se vor acorda anul acesta vor recompensa:

  • cea mai frumoasă fațadă de casă / instituție publică / companie
  • cea mai frumoasă fereastră
  • cel mai frumos balcon
  • cea mai frumoasă grădină / curte / spațiu verde din fața blocului
  • cea mai frumoasă grădină urbană de plante aromatice și legume sau fructe
  • cel mai frumos proiect floral din județul Cluj

Criterii de jurizare

De asemenea, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului va oferi un premiu special, la fel ca în fiecare an.

Desemnarea proiectelor câștigătoare se va face în prima jumătate a lunii octombrie. Criteriile de jurizare vor ține cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea se armonizează cu mediul în care au fost amplasate.

Inițiativa ’’Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii.

Asociație din 2017

Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei.

Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.

Proiectul ’’Clujul cu flori’’ este finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Bethlen Gábor Alap din Ungaria.

Site: www.orasulfrumos.ro

Facebook: www.facebook.com/clujulcuflori  / www.facebook.com/viragos.kolozsvar

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Se caută poliţişti de frontieră. 500 de posturi, dintre care o parte la Aeroportul Cluj

Publicat

De

aeroport

Poliţia de Frontieră organizează concurs pentru ocuparea a 500 de posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie. 

Poliţia de Frontieră Română demarează procedura de încadrare de personal, în vederea completării deficitului existent la nivelul instituţiei.

Astfel, vor fi organizate concursuri prin încadrare directă pentru ocuparea a 500 posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie de frontieră, precum şi personal contractual, repartizate la nivelul tuturor structurilor teritoriale de la frontiera României (terestră, aeriană şi maritimă), precum şi la structura centrală.

Dintre acestea, 426 de posturi sunt destinate încadrării cu agenţi de poliţie, 47 cu ofiţeri de poliţie, iar 27 cu personal contractual.

Cele mai multe posturi scoase la concurs sunt destinate agenţilor de poliţie din structurile operative – 381, după cum urmează:

Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti – Otopeni – 1;
Serviciul Poliţiei de Frontieră Aeroport Cluj Napoca – 8;
Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu – 2;
Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroport Bacău – 4;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – 35;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – 88;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – 30;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – 76;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – 72;
Garda de Coastă – 65.

Diferenţa de 45 de posturi de agenţi de poliţie este destinată unor specialităţi precum comunicaţii şi informatică, logistică, financiar, secretariat, protecţia informaţiilor clasificate, relaţii internaţionale, resurse umane, formare iniţială şi pregătire continuă etc., distribuţia acestora pe structuri fiind astfel:

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră – 14;
Şcoala de Perfecţionare a Pregătirii Personalului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu-Severin – 3;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – 5;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – 2;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – 4;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – 8;
Garda de Coastă – 5;
Baza de Reparaţii Navale Brăila – 6;

În ceea ce priveşte cele 47 posturi de ofiţeri de poliţie, acestea vor fi repartizate pentru încadrare astfel:

două în sectorul operativ la structura specializată din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – structura centrală

45 în celelalte sectoare neoperative, atât din structura centrală, cât şi structuri teritoriale, astfel:
Inspectoratul General al Poliţiei Române – structura centrală – 16;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – 6;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – 9;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – 2;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – 5;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – 3;
Garda de Coastă – 2;
Baza de Reparaţii Navale Brăila – 2.

Referitor la personalul contractual, numărul posturilor scoase la concurs este de 27, repartizat după cum urmează:
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu – 2;
Şcoala de Perfecţionare a Pregătirii Personalului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin – 2;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea – 5;
Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu Oradea – 1;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei – 2;
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – 5;
Baza de Reparaţii Navale Brăila – 10.

Încadrarea se va face în urma susţinerii unui concurs, emiterea anunţurilor fiind realizată de către fiecare structură beneficiară, conform prevederilor legale.

Informaţii complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condiţiile de participare, documentele necesare şi modalităţile de desfăşurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul oficial al Poliţiei de Frontieră Române, secţiunea Carieră – https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/n-cariera-18/?fm=1&page_no=8.

Această activitate, care presupune completarea deficitului existent la nivelul PFR, se înscrie în obiectivele instituţiei de creştere a capacităţii de acţiune la nivelul structurilor teritoriale şi, implicit, întărirea componentei operative a Poliţiei de Frontieră.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean conduce o organizaţie mondială. Adrian Crivii a fost ales preşedintele WAVO

Publicat

De

img 20220701 wa0012

Vineri, la Berlin, clujeanul Adrian Crivii a preluat functia de Președinte Executiv al Organizației Mondiale a Evaluatorilor (WAVO) pentru mandatul 2022-2024.

La Berlin a avut loc Conferinta națională a celei mai importante organizații de consultanță financiară din Germania .HypZert .

Asociații din 38 de țări

Cu aceasta ocazie a avut loc și Conferința IVSC -WAVO cele mai reprezentative organizatii ale Evaluatorilor care reunesc peste 350. 000 de membri a 150 de Asociații din 38 de țări.

Potrivit lui Adrian Crivii, Anevar (Asociația Evaluatorilor din România) are o prezență apreciată în cele 2 organizații.

 

Vine criză mare în lume. Dolarul pierde supremaţia. Războiul din Ucraina e un pretext. Clujeanul Adrian Crivii, preşedinte WAVO

Citește mai departe

CULTURA

Se apropie Electric Castle. Plimbări cu balonul cu aer cald, sesiuni de yoga, ateliere de origami și mandala

Publicat

De

elec

Electric Castle se pregătește de debutul celei de-a 8-a ediții, iar cele 100 de ore de muzică live oferite de artiști veniți din 24 de țări sunt completate de alte zeci de ore de distracție prin surprizele pregătite de organizatori.

Domeniul Banffy din Bonțida simte deja vibrația pregătirilor pentru festival, cele peste 40 de hectare de teren care vor fi acoperite de scene, camping, zone de relaxare fiind împânzite de echipele de logistică.

Totul pentru ca, începând din 13 iulie, publicul să se bucure de o nouă ediție spectaculoase de Electric Castle, cu nume precum Twenty One Pilots, Gorillaz, Peggy Gou, Disclosure sau Editors aflați în cap de afiș.

O călătorie cu balonul, lectura celui mai recent best seller în hamac, o discuție cu oameni ce provoacă status quo-ul sau un film bun vizionat înaintea concertului mult așteptat – lista activităților de zi la Electric Castle este atât de diversă încât alegerile vor fi greu de făcut.

Emilia Șercan vine la EC

EC Talks by E.ON îi are ca invitați, anul acesta, pe Răzvan Exarhu, Emilia Șercan, Mona Dîrțu și Cristian Lupșa pregătiți să dezbată alături de public teme precum pacea între generații sau relațiile între genuri. Sunt programate și sesiuni de masterclass cu antropologul Radu Umbreș, artista Alina Pash, Matt Black – fondatorul casei de producție Nija Tune, trupa Balkan Taksim, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” și cunoscutul psiholog Daniel David.

Cele mai spectaculoase poze din festival sunt gata să fie surprinse din baloanele cu aer cald sau din deja emblematica Royal Wheel by Lidl, asta între două reprize de giant jenga, board games sau o competiție de bumping cars.

Pentru cei ce caută mai degrabă o stare zen există sesiuni de yoga, ateliere de string art, origami și mandala, și o generoasă bibliotecă atent selectată. Participanții pot chiar încerca să refacă scena din „E.T.” cu ajutorul Flying Bikes, bicicletele ce pot zbura prin simpla pedalare.

Electric Castle este, oficial, primul festival din Upside Down, iar lucuri deloc obișnuite sunt pregătite să se întâmple. „Stranger Things” ajunge la castel iar experiențele AR și zona Arcade pot fi copleșitoare.

Super petrecere

Orice festival ar trebui să aibă cel puțin o super petrecere, iar anul acesta, chiar în prima seară, participanții sunt invitați la TikTok Party by BT.

În 13 iulie, scena Hangar va găzdui o petrecere realizată în parteneriat cu TikTok România, la care DJ Yoda va mixa hit-urile devenite virale în ultimii ani pe această rețea de socializare.

Line-upul muzical este completat și de unul de lifestyle, iar Electric Castle conturează în Bonțida experiența unui Anti-Mall. Aici vor putea fi găsite branduri de fashion precum Retro Future, Ototo, Koja Concept sau Not For The Fake.

Delicii culinare

Oferta gastronomică rămâne la fel de generoasă ca la fiecare ediție și acoperă toate gusturile, de la mâncarea preferată la festival, burgers, la preparate asiatice, grecești sau mexicane. Nu lipsește zona de grill pentru cei care preferă să fie proprii chefs.

Ultimele bilete pentru ediția a 8-a sunt disponibile pe www.electriccastle.ro, fără a exista însă opțiunea de cazare în camping.

Toate cele 25.000 de locuri puse la dispoziție în EC Village s-au epuizat deja, la fel și locurile din zona destinată rulotelor.

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate