Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Studenta Liuba a venit singură din Kiev la Cluj. ”Nu mai pot planifica nimic”. ”томущоцебезглуздо”

Publicat


whatsapp image 2022 06 06 at 2.52.41 pm (1)

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Liuba Kolomieț este o tânără ucraineancă de 19 ani din Kiev, care a venit singură în Cluj-Napoca pentru a-și putea continua studiile. Este în anul doi la Logistică, însă nu știe ce va face în viitor. Nu s-ar fi gândit că se va muta într-o țară străină atât de rapid, mai ales pe fundalul unui război, dar încearcă să se țină de învățat pentru a avea o șansă în plus la un trai decent.

„Universitatea de care aparțin a sugerat să vin în România, să studiez la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)”, a spus Liuba pentru Cluj24.

Astfel, ea continuă cursurile Universității din Kiev în format online, la care se adaugă cele în format fizic la Cluj.

Diferențe între programa din Kiev și programa UBB

Merge la orele în limba engleză din cadrul UBB.

„În Ucraina se pune mai mult accent pe teorie, în timp ce profesorii români au o abordare mai practică, oferă mai multe exemple, ceea ce e mai ușor pentru noi. Înțeleg mai bine lecțiile, sunt ca o completare”, precizează studenta.

Primirea la Cluj: „E mai confortabil”

A venit în România pe cont propriu, fără familie. Până să ajungă la Cluj, a locuit în Baia Mare, într-un campus pentru refugiați.

„Cazarea a fost bună, dar cea din Cluj e și mai bună pentru că avem propriile băi. În campusul din Baia Mare erau băi comune pe etaj, prin urmare la Cluj e mai confortabil”, indică Liuba.

Prea tineri să sufere

Vârsta e un motiv să se considere norocoasă în ceea ce privește adaptarea la noile condiții.

„Fiind tineri, acomodarea are loc mai rapid decât la cei mai în vârstă, pentru că noi nu avem responsabilitățile adulților care întrețin familii. Noi am putut să ne luăm bagajele și să plecăm pur și simplu, fiindcă nu avem apartamente pe numele nostru, copii, sau alte asemenea”, explică fata.

Deși contextul în care s-a petrecut schimbarea domiciliului nu a fost unul îmbucurător, Liuba încearcă să privească totul ca pe o oportunitate de a descoperi noi părți ale lumii.

„E frumos să explorezi. Deja am văzut Bucureștiul și mi-ar plăcea să vizitez cât mai multe locuri noi”, spune ea.

whatsapp image 2022 06 06 at 2.52.42 pm

Lecțiile de limba română dau roade

Totuși, limba reprezintă o provocare mai mare decât mutatul dintr-o țară în alta, în ceea ce o privește, dar urmează cursurile de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca și simte că o ajută.

„Româna e destul de dificilă pentru noi pentru că nu putem asocia întotdeauna cuvintele din limba aceasta cu cele din limba nativă sau alte limbi pe care le cunoaștem.

Dar cred că am învățat câte ceva. Odată am fost la magazin și am adresat o întrebare în română unei doamne, iar ea m-a înțeles, ceea ce pentru mine a fost o confirmare că lecțiile dau roade”, punctează Liuba.

Planurile de viitor sunt inutile acum

Un lucru și mai dificil este să se gândească la viitor. Dacă până în prezent își putea seta obiective, fie ele personale sau profesionale, acum a devenit imposibil.

„Din data de 24 februarie nu mai pot planifica nimic pentru că e lipsit de sens”, conchide fata.

La fel ca Liuba sunt numeroși alți tineri dezorientați, care și-au lăsat familiile în urmă pentru a-și continua studiile, în speranța că neînțelegerile dintre state vor lua sfârșit, iar oamenii vor putea reveni la normalitatea în care să se poată gândi cu optimism la viitor.

*** *** *** *** *** *** ***

СтуденткаЛюбасамаприїхала з КиєвадоКлужа. «Я неможубільшенічогопланувати, томущоцебезглуздо»

ЛюбаКоломієць – 19-річна українка з Києва, якасамаприїхаладоКлуж-Напоки, щобпродовжитинавчання.Вонанавчаєтьсянадругомукурсі в логістиці, аленезнає, чимбудезайматися в майбутньому.Вонанемоглаподумати, щотакшвидкопереїде в чужукраїну, особливонатлівійни, аленамагаєтьсяпродовжувативчитися, щобматидодатковийшанснагіднежиття.

«Університет, доякого я належу, запропонувавменіприїхатидоРумунії, щобнавчатися в УніверситетіBabeș-Bolyai (UBB)», – сказалаЛюба Cluj24.

Такимчином, вонапродовжуєсвоїкурси в Київськомууніверситеті в онлайн-форматі, доякихдодаютьсяще й у фізичномуформаті в Клужі.

Відмінностіміжкиївськоюпрограмоютапрограмою UBB

Відвідуєкурсианглійськоїмови UBB.

«В Українібільшеувагиприділяєтьсятеорії, а румунськівчителімаютьбільшпрактичнийпідхід, вонипропонуютьбільшеприкладів, щонамлегше.Я кращерозуміюуроки, вониякдодаток», – констатуєучениця.

Прийом у Клужі: «Такзручніше»

ДоРумуніїприїхаласама, безсім’ї.Доприбуття в Клужвонажила у Байя-Маре, у кампусідлябіженців.

«Помешканнябулохорошим, але в Клужіщекраще, томущо у нас є власніваннікімнати.У кампусіБая-Маренапершомуповерсібулизагальніваннікімнати, тому в Клужікомфортніше», – кажеЛюба.

Занадтомолодий, щобстраждати

Вік – цепривідвважатисебещасливчиком у адаптаціїдоновихумов.

«У молодостіадапраціявідбуваєтьсяшвидше, ніж у людейпохилоговіку, томущоминемаємообов’язківдорослих, якіутримуютьсім’ї.Мизмогливзятисвійбагаж і простопоїхати, томущо у наснемаєквартирнанашеім’я, дітейчичогосьтакого», – пояснюєдівчина.

Хочаконтекст, у якомувідбуласязмінаадресу, небувщасливим, Любанамагаєтьсярозглядативсеякможливістьвідкриватиновікуточкисвіту.

«Цепрекраснодосліджувати.Я вжебачилаБухарест і хотіла б відвідатиякомогабільшеновихмісць», – кажевона.

Урокирумунськоїмовиприносятьсвоїплоди.

Однакмоває більшоюпроблемоюніжпереїзд з однієїкраїни в іншу, алевонавідвідуєкурси в бібліотеціокругу «ОктавіанГога» в Клуж-Напоці і відчуває, щоцеїйдопомагає.

«Румунськамовадлянасдоситьскладна, томущоминезавждиможемоасоціюватисловацієїмовизісловамирідноїчиіншихмов, якімизнаємо.

Алеменіздається, що я дещонавчилася.Одногоразу я пішла в магазин і задаларумунськоюжінціпитання, і вонаменезрозуміла, щодляменебулопідтвердженнямтого, щоурокиприносятьсвоїплоди», – зазначаєЛюба.

Планинамайбутнєзаразмарні

Щеважчедуматипромайбутнє.Якщодосівонамогластавитицілі, особистічипрофесійні, тотеперцесталонеможливим.

«З 24 лютого я нічогонеможупланувати, боцебезглуздо», – підсумовуєдівчина.

Як і Люба, є багатоіншихдезорієнтованихмолодихлюдей, якізалишилисім’ї, щобпродовжитинавчання, сподіваючись, щонепорозумінняміждержавамиприпиняться і людизможутьповернутисядонормальногожиття з оптимізмом у майбутньому.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tragic. O clujeancă de 92 de ani, dispărută de acasă, a fost găsită moartă în stufăriș, într-o livadă de lângă Cluj-Napoca

Publicat

De

O femeie în vârstă de 92 de ani din Cluj-Napoaca, dată dispărută de acasă în data de 26 noiembrie, a fost găsită de polițiștii clujeni. Din păcate fameia era decedată.

Potrivit polițiștilor clujeni, căutările au început în 26 noiembrie, când familia a anuțat dispariția femeii, de mai multe echipe operative.

O clujeană de 92 de ani, dispărută de acasă, a fost găsită moartă

Polițiștii au stabilit, pe parcursul activităților de căutare, că femeia s-ar afla într-o livadă de lângă Cluj-Napoca.

Citește și: FOTO. Apel public, sunaţi la 112. Mătuşică de 92 de ani, dispărută de acasă. Familia şi IPJ Cluj o caută. Aţi văzut-o?

Duminică, în jurul orei 4.00, polițiștii au găsit cadavrul femeii în stufărișul de la marginea unui pârâu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el

Publicat

De

tiago 4

Duminică, de la ora 17.00, pe stadionul din baza sportiva Clujana se desfășoară meciul caritabil pentru Luca Tiago Miclauș, un băiețel de doar 10 luni care suferă de leucemie mieloblastică acută. Tiago este copilul lui Casian Miclăuș, un fost fotbalist care a jucat la CFR Cluj, dar şi la Sănătatea Cluj, iar foștii colegi îi vin în ajutor.

La meciul caritabil vor intra în teren, veteranii CFR-ului, alături de jucători și foști jucatori de la „U” Cluj si Sanatatea Cluj, dar și foarte mulți invitați surpriză.

Citește și: Un fost fotbalist al CFR Cluj are nevoie de ajutor pentru fiul său de 10 luni. Boală rară şi agresivă

Toți banii din urne vor fi donați pentu micuțul Luca Tiago Miclăuș.

Meci caritabil pentru Tiago

Tiago, are doar 10 luni și a fost diagnosticat cu o boală cumplită: leucemie mieloblastică acută M7, o formă de leucemie foarte rară și foarte agresivă, astfel că în doar câteva săptămâni de la debutul bolii, măduva lui a fost afectată în proporție de 80%.

Citește și: FOTO. Licitație pentru salvarea lui Tiago. Tricou cu semnăturile lui Hagi și jucătorilor de la Farul Constanța

A început chimioterapia la Cluj-Napoca imediat după ce a fost diagnosticat, însă, pentru ca Tiago să aibă o șansă la viață este necesar să continue tratamentul cât mai urgent la o clinică din străinătate care este specializată în transplantul de celule stem.

Citește și: FOTO. Cazul copilaşului grav bolnav. CFR Cluj scoate la licitaţie tricoul lui Camora, semnat de toată echipa. Fiu de jucător

Așa că toți cei care doresc să ajute sunt chemați să lupte împreună cu el.

Conturi unde se pot face donații:

Nume: Miclăuș Casian Vasile
IBAN Banca BRD:
RO09BRDE130SV55648721300
SWIFT: BRDEROBU
Moneda:EURO

Nume: Miclăus Casian Vasile
Banca REVOLUT :
Tel. +40758704336

Nume: Gîrda Cristina-Roxana
IBAN Banca TRANSILVANIA:
RO89BTRL01301201C69471XX
SWIFT: BTRLRO22
Moneda: RON

Citește mai departe

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Superstiţia la fumători

Publicat

tigari

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Într-un grup de domni se oferă ţigarete. Unul dintre el aprinde un chibrit şi înainte de a-l folosi el, serveşte foc vecinului care primeşte mulţumind.

Oferind însă acelaşi lemnuţ aprins la un al treilea grup, acesta din urmă suflă repede şi-l stinge, jertfind mai bucuros alt chibrit ca să-şi aprindă ţigareta. Astfel de scene se pot adeseori vedea. Se crede anume, că o vrajă rea e în joc şi că pe unul dintre cei trei cari se împărtăşesc din acelaşi chibrit, îl pândeşte o nenorocire.

Întocmai ca sfiala de a se aşeza la o masă 13 persoane, porneşte şi teama de a folosi trei inşi un singur chibrit, dintr-o superstiţie, care precum s-a observat e cunoscută la foarte multe popoare, chiar şi la acelea ce se cred streine de asemenea superstiţii.

Un ziar englez ocupându-se de curând cu chestia aceasta, pare a fi găsit firul deşartei credinţi. Capătul acestui fir duce până departe, în războaiele ce le purta pe vremuri Spania în Maroc.

Risc de împușcare

Ofiţerii spanioli, ca să-şi mai alunge plictiseala din tranşee, îşi aprindeau ţigarele fără să ţină seama de duşmanul ce-i spiona de la o distanţă destul de mică.

Foarte adeseori se întâmpla atunci că trei spanioli ce se aflau în acelaşi loc îşi aprindeau ţigareta la un singur chibrit. În cursul vremii s-a putut stabili, că la primul norişor de fum ce se ridica din tranşeu, marocanul ce sta dincolo la post devenea atent şi căsca ochii mari; la al doilea nor de fum îşi punea arma la ochi, iar la al treilea trăgea.

De foarte multe ori se întâmpla atunci că fumătorul al treilea era nimerit în cap.

De aici porni apoi teama de-a folosi trei persoane un singur chibrit şi cel căruia îi venea mai pe urmă rândul afla de mai cuminte lucru să-l stingă”. [„Patria”, Anul V, nr.45, Cluj, 8 martie 1923].

316989737 849261869553843 7211912911114224949 n

Citește mai departe

EVENIMENT

Paradă MILITARĂ de 1 Decembrie la Cluj-Napoca. Peste 250 de militari și 40 de mijloace tehnice

Publicat

De

parada 5

Cu ocazia Zilei Naționale a României, marile unități și unități din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” organizează o serie de ceremonii militare în garnizoane din aria de responsabilitate a diviziei.

La Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie, începând cu ora 09.00, va avea loc o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, organizată la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul.

Începând cu ora 10.30, în Piața Avram Iancu, va avea loc defilarea detașamentelor de onoare constituite din aproximativ 250 de militari, cu 40 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Societatea Națională de Cruce Roșie și Poliția Locală, urmate de survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Detașament de onoare

Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Grupării Mobile de Jandarmi „Ştefan Cicio-Pop”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

Detașamentul de tehnică va cuprinde autovehicule blindate, transportoare amfibii blindate de cercetare și infanterie, complexe de artilerie antiaeriană GEPARD,  transportoare PIRANHA V, aruncătoare proiectile reactive precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax