Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Studenta Liuba a venit singură din Kiev la Cluj. ”Nu mai pot planifica nimic”. ”томущоцебезглуздо”

Publicat


whatsapp image 2022 06 06 at 2.52.41 pm (1)

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Liuba Kolomieț este o tânără ucraineancă de 19 ani din Kiev, care a venit singură în Cluj-Napoca pentru a-și putea continua studiile. Este în anul doi la Logistică, însă nu știe ce va face în viitor. Nu s-ar fi gândit că se va muta într-o țară străină atât de rapid, mai ales pe fundalul unui război, dar încearcă să se țină de învățat pentru a avea o șansă în plus la un trai decent.

„Universitatea de care aparțin a sugerat să vin în România, să studiez la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)”, a spus Liuba pentru Cluj24.

Astfel, ea continuă cursurile Universității din Kiev în format online, la care se adaugă cele în format fizic la Cluj.

Diferențe între programa din Kiev și programa UBB

Merge la orele în limba engleză din cadrul UBB.

„În Ucraina se pune mai mult accent pe teorie, în timp ce profesorii români au o abordare mai practică, oferă mai multe exemple, ceea ce e mai ușor pentru noi. Înțeleg mai bine lecțiile, sunt ca o completare”, precizează studenta.

Primirea la Cluj: „E mai confortabil”

A venit în România pe cont propriu, fără familie. Până să ajungă la Cluj, a locuit în Baia Mare, într-un campus pentru refugiați.

„Cazarea a fost bună, dar cea din Cluj e și mai bună pentru că avem propriile băi. În campusul din Baia Mare erau băi comune pe etaj, prin urmare la Cluj e mai confortabil”, indică Liuba.

Prea tineri să sufere

Vârsta e un motiv să se considere norocoasă în ceea ce privește adaptarea la noile condiții.

„Fiind tineri, acomodarea are loc mai rapid decât la cei mai în vârstă, pentru că noi nu avem responsabilitățile adulților care întrețin familii. Noi am putut să ne luăm bagajele și să plecăm pur și simplu, fiindcă nu avem apartamente pe numele nostru, copii, sau alte asemenea”, explică fata.

Deși contextul în care s-a petrecut schimbarea domiciliului nu a fost unul îmbucurător, Liuba încearcă să privească totul ca pe o oportunitate de a descoperi noi părți ale lumii.

„E frumos să explorezi. Deja am văzut Bucureștiul și mi-ar plăcea să vizitez cât mai multe locuri noi”, spune ea.

whatsapp image 2022 06 06 at 2.52.42 pm

Lecțiile de limba română dau roade

Totuși, limba reprezintă o provocare mai mare decât mutatul dintr-o țară în alta, în ceea ce o privește, dar urmează cursurile de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca și simte că o ajută.

„Româna e destul de dificilă pentru noi pentru că nu putem asocia întotdeauna cuvintele din limba aceasta cu cele din limba nativă sau alte limbi pe care le cunoaștem.

Dar cred că am învățat câte ceva. Odată am fost la magazin și am adresat o întrebare în română unei doamne, iar ea m-a înțeles, ceea ce pentru mine a fost o confirmare că lecțiile dau roade”, punctează Liuba.

Planurile de viitor sunt inutile acum

Un lucru și mai dificil este să se gândească la viitor. Dacă până în prezent își putea seta obiective, fie ele personale sau profesionale, acum a devenit imposibil.

„Din data de 24 februarie nu mai pot planifica nimic pentru că e lipsit de sens”, conchide fata.

La fel ca Liuba sunt numeroși alți tineri dezorientați, care și-au lăsat familiile în urmă pentru a-și continua studiile, în speranța că neînțelegerile dintre state vor lua sfârșit, iar oamenii vor putea reveni la normalitatea în care să se poată gândi cu optimism la viitor.

*** *** *** *** *** *** ***

СтуденткаЛюбасамаприїхала з КиєвадоКлужа. «Я неможубільшенічогопланувати, томущоцебезглуздо»

ЛюбаКоломієць – 19-річна українка з Києва, якасамаприїхаладоКлуж-Напоки, щобпродовжитинавчання.Вонанавчаєтьсянадругомукурсі в логістиці, аленезнає, чимбудезайматися в майбутньому.Вонанемоглаподумати, щотакшвидкопереїде в чужукраїну, особливонатлівійни, аленамагаєтьсяпродовжувативчитися, щобматидодатковийшанснагіднежиття.

«Університет, доякого я належу, запропонувавменіприїхатидоРумунії, щобнавчатися в УніверситетіBabeș-Bolyai (UBB)», – сказалаЛюба Cluj24.

Такимчином, вонапродовжуєсвоїкурси в Київськомууніверситеті в онлайн-форматі, доякихдодаютьсяще й у фізичномуформаті в Клужі.

Відмінностіміжкиївськоюпрограмоютапрограмою UBB

Відвідуєкурсианглійськоїмови UBB.

«В Українібільшеувагиприділяєтьсятеорії, а румунськівчителімаютьбільшпрактичнийпідхід, вонипропонуютьбільшеприкладів, щонамлегше.Я кращерозуміюуроки, вониякдодаток», – констатуєучениця.

Прийом у Клужі: «Такзручніше»

ДоРумуніїприїхаласама, безсім’ї.Доприбуття в Клужвонажила у Байя-Маре, у кампусідлябіженців.

«Помешканнябулохорошим, але в Клужіщекраще, томущо у нас є власніваннікімнати.У кампусіБая-Маренапершомуповерсібулизагальніваннікімнати, тому в Клужікомфортніше», – кажеЛюба.

Занадтомолодий, щобстраждати

Вік – цепривідвважатисебещасливчиком у адаптаціїдоновихумов.

«У молодостіадапраціявідбуваєтьсяшвидше, ніж у людейпохилоговіку, томущоминемаємообов’язківдорослих, якіутримуютьсім’ї.Мизмогливзятисвійбагаж і простопоїхати, томущо у наснемаєквартирнанашеім’я, дітейчичогосьтакого», – пояснюєдівчина.

Хочаконтекст, у якомувідбуласязмінаадресу, небувщасливим, Любанамагаєтьсярозглядативсеякможливістьвідкриватиновікуточкисвіту.

«Цепрекраснодосліджувати.Я вжебачилаБухарест і хотіла б відвідатиякомогабільшеновихмісць», – кажевона.

Урокирумунськоїмовиприносятьсвоїплоди.

Однакмоває більшоюпроблемоюніжпереїзд з однієїкраїни в іншу, алевонавідвідуєкурси в бібліотеціокругу «ОктавіанГога» в Клуж-Напоці і відчуває, щоцеїйдопомагає.

«Румунськамовадлянасдоситьскладна, томущоминезавждиможемоасоціюватисловацієїмовизісловамирідноїчиіншихмов, якімизнаємо.

Алеменіздається, що я дещонавчилася.Одногоразу я пішла в магазин і задаларумунськоюжінціпитання, і вонаменезрозуміла, щодляменебулопідтвердженнямтого, щоурокиприносятьсвоїплоди», – зазначаєЛюба.

Планинамайбутнєзаразмарні

Щеважчедуматипромайбутнє.Якщодосівонамогластавитицілі, особистічипрофесійні, тотеперцесталонеможливим.

«З 24 лютого я нічогонеможупланувати, боцебезглуздо», – підсумовуєдівчина.

Як і Люба, є багатоіншихдезорієнтованихмолодихлюдей, якізалишилисім’ї, щобпродовжитинавчання, сподіваючись, щонепорозумінняміждержавамиприпиняться і людизможутьповернутисядонормальногожиття з оптимізмом у майбутньому.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): Ciolacu vrea CONTROL absolut asupra românilor

Publicat

claudiu tarziu

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, avertizează despre implementarea unui nou instrument abuziv, care are ca scop controlul populației, fiind astfel aduse grave prejudicii vieții private a românilor.

„Guvernul Ciolacu a abrogat viața privată în România. Printr-un nou abuz de instrumentul numit ordonanță de urgență (în acest caz, nr. 69/2024). Sub pretextul acordării unui ”credit fiscal”, orice cheltuială a fiecărui român va fi contabilizată și analizată de către ANAF.

Mai mult, vom ușura misiunea ANAF, avînd obligația de a raporta fiecare ban plătit unui comerciant. Pentru asta, trebuie să păstrăm o evidență strictă a facturilor și a bonurilor fiscale primite și să depunem anual o ”declarație fiscală unică inteligentă”, care va cuprinde toate cheltuielile. Cu alte cuvinte, cei mai mulți români vor fi siliți să-și angajeze câte un contabil.”

Claudiu Târziu (AUR): Ciolacu vrea CONTROL absolut asupra românilor

Bineînțeles că această măsură este prezentată românilor ca fiind, de fapt, în beneficiul lor, nicidecum împotriva intimității și a vieții private, după cum ne explică, în continuare, liderul AUR.

„Motivul oficial este acela că, la final de an, statul ne va acorda reduceri de impozite sau chiar ne va rambursa o parte din banii dați pe bunuri și servicii ”eligibile” (de pildă, pentru educație, sănătate, dobânzi bancare). Este doar o nadă pentru cei slabi de înger, ca să se supună, fără grijă, unui sistem de tip totalitar. Mediul de afaceri și experții contabili au atras atenția că prin aceste prevederi se încalcă dreptul fundamental și constituțional la viață privată. Poate există cheltuieli pe care nu dorim să le facem publice.”

Astfel, se ridică o mulțime de întrebări, având în vedere că aceste demersuri care îi transformă pe români în subiecții unor experimente ideologice.

„România pare tot mai mult un câmp de experimente ideologice”

„Vrem ca statul să știe ce alimente sau vestimentație preferăm? Suntem confortabili cu ideea că cineva, undeva, ne monitorizează călătoriile? Acceptăm să renunțăm la libertatea de a ne folosi banii cum vrem, în numele unor beneficii iluzorii?

Nu vi se pare că e vorba despre o nouă încercare a statului captiv găștii de pradă PSD-PNL de a ne trata ca potențiali infractori? Pentru că interesul ascuns al acestuia este legat de veniturile noastre, pe care le prezumă, în mod nedrept și neconstituțional, a nu fi licite. România pare tot mai mult un câmp de experimente ideologice în această parte a Europei.”

„De la ”creditul fiscal” până la ”creditul social” al Chinei comuniste nu mai este decît un pas. Ținta este controlul absolut asupra persoanei.” – atrage atenția Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR  și europarlamentar.

Citește mai departe

CULTURA

Cenușăreasa „vine” la Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar „Aquaman And The Lost Kingdom” se vede la Iulius Mall Cluj

Publicat

movie nights

Iulius Parc devine un tărâm al fantasticului, unde poveștile copilăriei prind viață, iar filmele cu personaje legendare se văd pe ecranul de la Movie Nights. Weekend-ul acesta, cei mici sunt așteptați să afle povestea Cenușăresei, în cadrul Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar cinefilii de toate vârstele își dau întâlnire la filmul „Aquaman And The Lost Kingdom”.

cenusareasa

Un weekend magic, unde lumea poveștilor o întâlnește pe cea a filmului, se anunță la Iulius Mall Cluj. Kids Thursdays – Teatru de Păpuși „o aduce” joi, 11 iulie 2024, în Iulius Parc, pe „Cenușăreasa”. În drum spre petrecerea regală, îndrăgita prințesă se va opri să le povestească celor mici aventura sa, începând cu ora 18:00. Intrarea este gratuită. Partenerii evenimentului sunt Anima Art, iar programul complet al Kids Thursdays îl găsești pe pagina Iulius Mall Cluj.

aquaman

Cenușăreasa „vine” la Kids Thursdays – Teatru de Păpuși, iar „Aquaman And The Lost Kingdom” se vede la Iulius Mall Cluj

Fanii universului DC sunt așteptați vineri, 12 iulie, de la ora 21:30, la film în aer liber. Săptămâna aceasta pelicula „Aquaman And The Lost Kingdom” propune o aventură subacvatică, alături de actorii Jason Momoa, Patrick Wilson și Yahya Abdul Mateen. Vino să vezi dacă Aquaman și fratele său, Orm, reușesc să salveze Atlantida și să prevină distrugerea întregii lumi! Intrarea la Movie Nights este gratuită, iar dacă vrei să afli ce filme vor rula în aer liber vara aceasta, în Iulius Parc, poți consulta programul de pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Cum se CALCULEAZĂ, care sunt SUMELE și când intră BURSELE elevilor în iulie

Publicat

Indicii ROBOR aproape de 6%

Cum se calculează, care sunt sumele și când intră bursele elevilor în iulie? Banii de burse ai elevilor pentru luna iunie vor fi plătiți luni, 15 iulie, după ce vor fi virați către inspectoratele școlare și școli.

Bursa de merit ar urma să fie de 338 de lei pentru elevii de clasele V, VI, VII, IX, X și XI, cu peste 100 de lei mai mică decât cuantumul minim stabilit de lege, transmite Edupedu, citat de Alba24.ro.

Cum se CALCULEAZĂ, care sunt SUMELE și când intră BURSELE elevilor în iulie

Absolvenții de gimnaziu și de liceu care au susținut examene recent primesc pe iunie 450 de lei, suma integrală.

Precizări legate de modul în care trebuie calculate bursele

Absolvenții de clasa a VIII-a care au dat Evaluarea Națională, respectiv absolvenții de liceu – care au susținut Bacalaureat 2024 primesc, în iulie, bursa de merit pentru toată luna iunie, conform Ministerului Educației.

Instituția a trimis o adresă după ce unele școli au înțeles greșit să calculeze bursele elevilor în funcție de data la care se încheie cursurile.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își întrerupe activitate vineri, pentru două ore

Publicat

De

Serviciul Permise Auto Cluj

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își va întrerupe activitate vineri, 12 iulie, anunță Consiliul Județean Cluj.

Este vorba de efectuarea unor lucrări de mentenanță.

Serviciul Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Cluj își întrerupe activitate vineri, pentru două ore

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor al județului Cluj, nu va avea activitate cu publicul vineri, 12 iulie, între orele 08.30-10.30.
Persoanele programate, în acest interval orar, vor fi preluate între orele 13.00-15.00.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax