Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Străzile Clujului se surpă. Un nou crater, apărut pe strada Andrei Mureșan

Publicat


Un nou crater a apărut în mijlocul străzii Andrei Mureșanu. Zilele trecute, un scuter a fost „înghițit” de o groapă, pe strada Constantin Brâncuși.

Apar gropi și surpături pe tot mai multe străzi din Cluj-Napoca. Cel mai recent a fost semnalat de un cititor Cluj24 pe strada Andrei Mureșanu, în dreptul numărului 41.

Craterul de dimensiuni considerabile este „semnalizat” cu un ghiveci cu flori, așezat probabil de vreun locuitor din zonă pentru a-i atenționa pe șoferi.

Scuter blocat într-un crater pe strada Constantin Brâncuși

Amintim că, luni, o groapă „s-a căscat” în asfaltul de pe mijlocul străzii Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Un livrator pe scuter nu a observat groapa și a intrat în plin în ea, rămânând blocat.

Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca a dirijat traficul în zonă, iar o echipă de muncitori a intervenit pentru astuparea gropii. Șoferii aflați în trafic pe stradă au fost sfătuiți să circule cu atenție.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Oamenii străzii, o PROBLEMĂ din ce în ce mai mare în orașul de 5 stele

Publicat

tigani

Clujul, cu statutul său de oraș de 5*, a devenit un magnet nu doar pentru tineri care-și caută job-uri bine plătite ci și pentru oameni sărmani, fără adăpost, care-și duc viața între două tomberoane de gunoi și o casă părăsită.

Se înmulțesc plângerile clujenilor legat de faptul că aceștia sunt din ce în ce mai mulți și devin din ce în ce mai agresivi.

gunoi

VIDEO FOTO. Oamenii străzii, o PROBLEMĂ din ce în ce mai mare în orașul de 5 stele

„Daca considerați ca este de interes si înfățișează o problema aceasta situație care se desfășoară de 2 ani si devine din ce in ce mai rea si mai deranjanta. Pozele sunt făcute astazi (joi), dar in general vin oameni de toate tipurile in Campus Observator, care scormonesc gunoaiele pe toata aleea si care mai nou isi fac veacul pe aici in zilele insorite, stand la umbra si parca se înmulțesc ca ciupercile dupa ploaie!

De altfel, exista in exact acea zona o persoana fara locuinta care a intrat printr-o modalitate sau alta intr-o casa parasita aflata in interiorul campusului, un bărbat care nu creeaza probleme in randul studenților, insa gunoaiele adunate si persoanele care il viziteaza nu fac cinste unui campus de studenți in „orasul de 5 stele”. Pare ca pe nimeni nu deranjeaza cu adevarat aceasta problema”, ne scrie o clujeancă.

Un alt clujean, de această dată din Bună Ziua, se plânge: „E ceva de speriat în ultima perioadă. Răscolesc în tomberoane, rup pungile cu reziduuri menajere și le-aruncă peste reciclabile. Eu înțeleg că le-o fi foame, dar nu se mai poate așa. Lasă în urma lor o mizerie de nedescris. Mai mult, își mai fac și nevoile sub scări. Am surprins o dată unul, l-am rugat să nu mai lase împrăștiate pungile dacă tot caută în ele, degeaba… Chiar nu se poate lua nicio măsură?”

Campania de reciclare a dus la apariția unei noi activități și anume răscolirea în gunoaie după pet-uri și sticle cu SGR. Hai să acceptăm că această activitate ar fi chiar de apreciat dacă n-ar rămâne în urmă ca după taifun, pungi și gunoaie împrăștiate și tomberoane răsturnate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Acces gratuit la apă potabilă, inclusiv în campingul de la Electric Castle

Publicat

De

Cu acces gratuit la apă potabilă, transport dedicat cu trenul și autobuzul și stații de încărcare alimentate cu energie solară, Electric Castle își încurajează participanții la o experiență de festival sustenabilă.

Sticla de apă refolosibilă devine cel mai cool accesoriu pentru participanții la Electric Castle. Odată cu ediția ce va debuta în 17 iulie, festivalul va oferi acces gratuit la apă potabilă, inclusiv în camping.

Acest lucru posibil în urma extinderii magistralei de apă din Bonțida și investițiilor proprii făcute pentru conectarea la aceasta. Organizatorii își doresc ca, astfel, să reducă semnificativ cantitatea de deșeuri din sticle de plastic și să ofere o alternativă avantajoasă pentru participanți din punct de vedere financiar.

Maipuține deșeuri, grad mai mare de reciclare

Cu ajutorul publicului, festivalul și-a propus să reducă cantitatea totală de deșeuri generată în timpul celor 5 zile de eveniment și să crească de la 20, la 25% gradul de reciclare.

Peste 200 de persoane vor fi implicate în menținerea curățeniei și asigurarea colectării selective a deșeurilor. Pentru deșeurile din plastic ce nu pot fi reciclate, asociația ASAP are un spațiu dedicat în care participanții pot descoperi modalități creative de reutilizare.

Bancă de Alimente și consum redus de apă

Consumul responsabil este și el o etapă în reducerea deșeurilor. Banca de Alimente va prelua alimentele ce nu vor fi vândute, iar în EC Village revin Royal Showers, dușurile cu sistem temporizat, prin care este redus consumul de apă și energie cu 30%.

Anul trecut, acest sistem a dus la o economie de 2 milioane de litri de apă. Toate inițiativele sunt susținute de Lidl Romania.

Transport sustenabil spre și din festival

Transportul sustenabil rămâne o prioritate pentru Electric Castle. În 2023, peste 10.000 de oameni au călătorit cu trenurile EC, astfel că, anul acesta, organizatorii suplimentează  cu 40% numărul locurilor alocate.

Pe lângă trenuri, participanții vor putea opta pentru autobuze dedicate, care vor circula non-stop. Cei care aleg să vină cu mașina, vor beneficia de parcare gratuită și premii dacă toate locurile din mașină sunt ocupate.

Camping-ul va fi alimentat cu energie solară

O premieră în campingul festivalului: printr-un proiect pilot al E.ON România, o parte dintre structurile de cazare vor fi alimentate cu energie solară. Este un test care, dacă se va fi dovedi viabil, va putea fi extins în viitor, completând inițiativa existentă deja prin care aleile din EC Village sunt iluminate din aceeași sursă eco.

Tot pentru prima dată la o ediție Electric Castle, uleiul uzat își găsește o nouă destinație prin parteneriatul cu OilRight care va colecta uleiul folosit la prepararea mâncării din festival și îl va transforma în lumânări.

20 de hectare de teren, reînsămânțate

Cu sprijinul OMV, iarba rămâne verde la castel, chiar și după 5 zile de petrecere. 20 de hectare de teren vor fi însămânțate la finalul festivalului, iar în toamnă vor fi reluate plantările în EC Village pentru a se atinge numărul de 10.000 de copaci planificat în proiectul susținut de Banca Transilvania.

Mai multe detalii despre inițiativele sustenabile ale Electric Castle pe electriccastle.ro/sustainability.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Calea Dorobanților, în Cluj-Napoca. Tânăr RĂNIT în urma impactului mașinii cu un stâlp

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, joi, pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. O mașină a intrat într-un stâlp în încercarea de a evita o ciocnire cu o alta condusă de o femeie, care nu s-a asigurat la schimbarea direcției de mers. Șoferul, un tânăr de 23 de ani, a fost rănit.

„La data de 27 iunie a.c., în jurul orei 13.30, pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.

accident

FOTO. ACCIDENT pe Calea Dorobanților, în Cluj-Napoca. Tânăr RĂNIT în urma impactului mașinii cu un stâlp

Din primele cercetări efectuate a reieșit că, un tânăr de 23 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturismul pe prima bandă, ar fi intrat în coliziune cu un stâlp de pe marginea părții carosabile după ce ar fi încercat inițial să evite impactul cu un autoturism, condus de o femeie, de 37 de ani, care nu s-ar fi asigurat la schimbarea direcției de mers.

În urma evenimentului a rezultat rănirea tânărului de 23 de ani.

Testările cu aparatul etilotest a celor doi conducători auto au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Rectorul UMFIH Cluj-Napoca, Anca Buzoianu a vizitat, la Washington, spitalul unde sunt tratați președinții SUA

Publicat

buzoianu
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a continuat, miercuri, în cadrul unei delegații române, vizita în SUA la Washington, unde a avut ocazia să viziteze Spitalul Universitar ”George Washington”, ”unul dintre cele mai performante spitale din lume, locul unde este supravegheată sănătatea președinților americani și unde sunt tratați aceștia”.
”Am fost întâmpinați de conducerea spitalului și de Eliot Sorel, un foarte activ prieten al României.
Am discutat despre posibilitățile de colaborare și schimburi de studenți și rezidenți, precum și de un proiect comun de evaluare a profesionalismului medical. A fost o onoare și o experiență deosebită pentru mine.
După-amiază, împreună cu colegii mei, am participat la panelul de sanatate in cadrul AmCham US-Romania Economic Forum, Partnership for Growth, eveniment organizat la Washington, de AmCham Romania, ambasada României la Washington si ambasada SUA la București.
Organizarea forumului a fost impecabila, iar prezentările oficialităților americane și române au subliniat rolul esențial al României în zona noastră geografică, nu numai din punct de vedere strategic dar și ca partener comercial. Pentru sistemul de sănătate, colaborarea cu SUA poate fi benefică și schimbul de expertiză esențial”, a spus Buzoianu.

Recepție la reședința ambasadorului SUA

În cursul serii, rectorul universității clujene a participat la reședința ambasador Andrei Muraru la o recepție pentru celebrarea cooperării româno-americane și a reușitei forumului organizat de AmCham.
”Am fost încântată să aud de la Excelența Sa laude la adresa cercetării pe care o desfășurăm în universitate, a colaborărilor cu cercetători de prestigiu americani de origine română, cum este Alexandru Biris sau Sergiu Pașca.
A fost deosebit de onorant și o seară foarte frumoasă, in care am reprezentat cu mândrie Universitatea noastră, realizările acesteia fiind cunoscute peste tot pe unde am călătorit”, a precizat rectorul UMFIH.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax